Studimi: Islami po rritet tre herë më shpejt se Krishtërimi
Popullsia globale myslimane u rrit me gati 21% në vitet 2010, sugjerojnë të dhënat e Qendrës Kërkimore Pew
FOTO NGA ARKIVI: Myslimanët marrin pjesë në një ceremoni masive Namazi në një xhami në Katmandu, Nepal, më 7 qershor 2025 © Getty Images / Subaas Shrestha/NurPhoto
Islami u rrit afërsisht tre herë më shpejt se Krishterimi midis viteve 2010 dhe 2020, i nxitur nga normat më të larta të lindjeve dhe normat më të ulëta të dekonvertimit, sipas të dhënave të reja nga Qendra Kërkimore Pew.
Popullsia globale e myslimanëve u rrit me gati 21% gjatë harkut dhjetëvjeçar, ndërsa numri i të krishterëve u rrit vetëm me rreth 6%, sipas të dhënave nga studimi, i cili u publikua javën e kaluar.
Numri i myslimanëve u rrit dy herë më shpejt se pjesa tjetër e popullsisë së botës, e cila u zgjerua me 10% gjatë të njëjtës dekadë. Hulumtimi tregoi se Islami fitoi gjithashtu më shumë ndjekës individualë sesa të gjitha fetë jomyslimane së bashku gjatë dekadës.
Studimi përmendi shkallën më të lartë të lindjeve dhe një moshë mesatare më të re midis ithtarëve të Islamit si arsye kryesore për rritjen. Mesatarisht, një grua myslimane vlerësohet të ketë 2.9 fëmijë gjatë jetës së saj, krahasuar me 2.2 për gratë jomyslimane, sugjeroi hulumtimi, duke cituar të dhënat e viteve 2015-2020.
Të konvertuarit e rinj në besim dhe ata që largohen nga besimi kishin pak ndikim në rritje, pasi të dy kishin një mesatare prej rreth 1% gjatë viteve 2010, sipas studimit.
Pavarësisht rritjes më të ngadaltë, Krishterimi kishte mbetur feja më e madhe në botë, me 2.3 miliardë ndjekës në vitin 2020, ndërsa Islami mbante vendin e dytë me 2 miliardë, tregoi hulumtimi. Ndërsa numri i të krishterëve u rrit brenda periudhës dhjetëvjeçare, pjesa e përgjithshme e fesë në popullsinë globale u tkurr me gati 2%, sipas të dhënave.
Rritja e popullsisë së krishterë është ngadalësuar për shkak të shkallës së lartë të njerëzve që largohen për t'u bërë të palidhur me fenë, sipas studimit. Pavarësisht shkallës relativisht të lartë të lindshmërisë midis besimtarëve, besimi dëshmoi një humbje neto prej 11.6 të rriturish për çdo 100 të rritur që u rritën si të krishterë.
“Islami do të rritet dhe do të bëhet feja më e madhe në botë në vitet e ardhshme, përveç nëse linjat e trendit ndryshojnë”, tha Conrad Hackett, studiuesi kryesor në Qendrën Kërkimore Pew dhe autori kryesor i studimit, sipas The Washington Post.
Ai shtoi se ishte “e habitshme” të shihje një ndryshim kaq dramatik vetëm në një dekadë, duke theksuar se popullatat myslimane dhe të krishtera ishin afruar në madhësi, ndërsa Islami u zgjerua më shpejt se çdo besim tjetër i madh.
Hulumtimi mbuloi mijëra regjistrime dhe anketa në 201 vende dhe u përqendrua në shtatë grupe: të krishterë, myslimanë, hindu, budistë, hebrenj, fe të tjera dhe individë që nuk identifikohen me ndonjë fe të veçantë.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt