Senati miraton projektligjin për kriptovalutat 'Akti gjenial' në votimin dypartiak
Senatorja Cynthia Lummis tha se është 'e emocionuar për vrullin' në Uashington lidhur me kriptomonedhën.
Nga Andrew Moran dhe Nathan Worcester
Senati miratoi Aktin Udhëzues dhe Vendosës të Inovacionit Kombëtar për Stablecoin-et e SHBA-së, i njohur zakonisht si Akti Genius, më 17 qershor, një hap i rëndësishëm në rregullimin e kriptomonedhave.
Në një rast të rrallë të mbështetjes dypartiake në dhomën e sipërme, senatorët votuan 68-30 në favor të projektligjit.
Akti Genius synon të rregullojë tregun e stablecoin-ave prej 200 miliardë dollarësh, duke u ofruar sektorëve bankarë dhe financiarë një kuadër rregullator më të qartë për monedhat dixhitale.
Javën e kaluar, projektligji për kriptomonedhat kapërceu një pengesë duke siguruar 68 vota në Senat.
Kryetari i Komitetit të Shërbimeve Financiare të Dhomës së Përfaqësuesve, French Hill (R-Ark.), e mbështeti projektligjin, duke u zotuar të bashkëpunojë me kolegët e tij të dhomës së ulët "për të sjellë qartësi dhe mbrojtje shumë të nevojshme në ekosistemin e aseteve dixhitale".
“Rregullat e qarta për monedhat stablecoin janë vonuar prej kohësh dhe sot jemi një hap më afër krijimit të një kuadri rregullator funksional”, tha Hill në një deklaratë të dërguar me email në The Epoch Times. “Unë përgëzoj miratimin e Senatit të Aktit GENIUS dhe punën e Kryetarit [Tim] Scott, Senatorit Hagerty dhe Senatorit Lummis për ta bërë këtë ditë historike realitet.”
Përpara votimit, senatorja Cynthia Lummis (R-Wy.) i tha The Epoch Times se ishte “e emocionuar për vrullin” në lidhje me pranimin e kriptomonedhës nga Uashingtoni.
«Brenda katër vjetësh, nuk mund të kemi asnjë vrull këtu. Dhe më në fund, e kemi. Nuk dua ta humbas», tha Lummis.
Stablecoin-et janë kriptovaluta më pak të paqëndrueshme që janë të lidhura me një aset tjetër, kryesisht me dollarin amerikan. Ato mund të përdoren për pagesa, tregtim të kontratave me afat dhe investime në parajsë kur tregjet përballen me trazira.
Përkrahësit thonë se Akti Genius do t'i bëjë stablecoin-et më të kudondodhura—Tether (USDT) dhe USDC i Circle dominojnë tregun prej 228 miliardë dollarësh—pasi mund të nxisë më shumë stablecoin-e dhe adoptimin nga konsumatorët.
Ligjvënësit, përfshirë senatorin Bill Hagerty (R-Tenn.), kanë thënë se korniza do të sigurojë që Shtetet e Bashkuara të mos mbeten prapa në konkurrencën globale dhe do të mbrojnë hegjemoninë e dollarit.
“Një raport i kohëve të fundit parashikon se me një kuadër rregullator të hartuar mirë në SHBA, emetuesit e stablecoin-eve mund të bëhen një nga mbajtësit kryesorë të thesarit të SHBA-së deri në fund të kësaj dekade, nëse jo më shpejt”, tha Hagerty në seancën e Senatit më 11 qershor.
“Kjo do të forconte pozicionin tonë fiskal dhe do të çimentonte statusin e dollarit si monedha rezervë botërore.”
Në një postim në platformën e mediave sociale X, Sekretari i Thesarit Scott Bessent tha se stablecoin-et parashikohet të bëhen një treg prej 3.7 trilion dollarësh deri në fund të dekadës, dhe kjo bëhet më e besueshme me Aktin Genius.
Në të njëjtën kohë, tha ai, do të ishte gjithashtu një zhvillim pozitiv për kostot e huamarrjes së qeverisë federale, sepse stablecoin-et mund të ndihmojnë në rritjen e kërkesës për letrat me vlerë të Thesarit të SHBA-së.
“Kjo kërkesë e re mund të ulë kostot e huamarrjes qeveritare dhe të ndihmojë në frenimin e borxhit kombëtar. Gjithashtu, mund të tërheqë miliona përdorues të rinj - në të gjithë globin - drejt ekonomisë dixhitale të aseteve të bazuara në dollar”, tha Bessent.
Megjithatë, kritikët kanë thënë se projektligji do të nxisë korrupsionin, do të lehtësojë aktivitetin e paligjshëm dhe do të paraqesë një kërcënim për sistemin financiar të SHBA-së.
“Nëse shumica dëshiron të krijojë një kuadër ligjor të qëndrueshëm për asetet dixhitale, në vend që të përpiqet vetëm të fitojë pikë politike, ata do t’i marrin seriozisht këto shqetësime dhe do të bien dakord ta përmirësojnë projektligjin”, tha senatorja Elizabeth Warren (D-Mass.) muajin e kaluar në sallën e Senatit.
Kriptomonedha ka qenë një aspekt i dukshëm i axhendës ekonomike të administratës Trump.
Që kur u kthye në Shtëpinë e Bardhë, Presidenti Donald Trump ka krijuar një rezervë strategjike për bitcoin, ka emëruar një rregullator miqësor ndaj kriptovalutave në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Bursave dhe ka mbështetur rregullim më të qartë të kriptovalutave.
Një ndryshim kyç ishte zbutja e rregulloreve për të lejuar që planet e pensionit 401(k) të përfshijnë investime në kriptomonedha.
Burimi: The Epoch Times
Krijoni Kontakt