Lutnick përshëndet vizën e investitorit prej 5 milionë dollarësh të Trump, ndërsa pothuajse 70,000 persona aplikojnë
Sekretari i Tregtisë Howard Lutnick tha se karta Trump do të jetë prej ari. “Do të jetë e bukur” © Etienne Laurent/AFP/Getty Images
Nga Alex Rogers në Uashington
Gati 70,000 njerëz janë regjistruar për Kartën e re të artë Trump, një skemë vizash e udhëhequr nga sekretari i tregtisë Howard Lutnick që do t'u japë të huajve leje qëndrimi të ligjshëm në SHBA me një kosto prej 5 milionë dollarësh.
Javën e kaluar, departamenti i Lutnick lançoi një faqe interneti - trumpcard.gov - për aplikantët e mundshëm për të regjistruar interesin e tyre për vizë dhe për të dhënë informacionin bazë të kontaktit, duke përfshirë emrin, adresën e email-it dhe rajonin e botës. Karta e shfaqur në faqen e internetit përmban fytyrën dhe firmën e Presidentit Donald Trump, si dhe një shqiponjë, Statujën e Lirisë dhe flamurin amerikan.
Të hënën në mëngjes, Lutnick tha se paneli i brendshëm online i departamentit të tij tregonte 67,697 persona në listën e pritjes. Brenda një ore, numri ishte rritur në 68,703.
"Karta do të jetë prej ari", tha sekretari i tregtisë i SHBA-së për Financial Times. "Do të jetë e bukur."
“Donald Trump i vlerëson këto lloj gjërash. Ai interesohet se si duken. Ai interesohet se si ndihet. Dua të them, ai interesohet thellësisht për këtë dhe mendon se nëse do të blesh dhe të bësh këtë investim në Amerikë, ne duhet t'ju japim diçka që është e bukur.”
Sekretari amerikan i tregtisë, Howard Lutnick, ka thënë se lëshimi i 200,000 vizave do të sillte 1 trilion dollarë për Thesarin. © Eric Lee/Bloomberg
Lutnick ka thënë se ideja fillestare për vizën erdhi nga miliarderi donator i Trump, John Paulson, si një mënyrë për të rritur të ardhurat për SHBA-në dhe për ta ndihmuar atë të paguajë borxhin e saj prej 36 trilionë dollarësh.
Sekretari i tregtisë tha se Trump Card do t'u bëjë thirrje udhëheqësve të biznesit dhe kompanive që kërkojnë qëndrim të ligjshëm në SHBA për veten e tyre ose punonjësit e tyre.
Drejtori ekzekutiv i një kompanie globale teknologjike, i cili kërkoi të mos identifikohej, tha përmes një zëdhënësi se grupi i tij do të kërkonte të blinte më shumë se 100 karta Trump nëse skema do të "realizohej", duke shtuar se e shihte iniciativën si një mënyrë "për të mirëpritur më të mirët dhe më të zgjuarit e botës në Shtetet e Bashkuara - veçanërisht sipërmarrësit, inxhinierët dhe shkencëtarët".
Në vitin 1990, Kongresi krijoi një rrugë drejt qëndrimit të përhershëm për investitorët e huaj përmes programit të vizave EB-5, i cili ka një investim minimal deri në 1.8 milion dollarë. Rreth 14,000 viza të tilla u dhanë vitin e kaluar, sipas Invest In the USA, një shoqatë tregtare EB-5. Lutnick po bën presion që skema e re të zëvendësojë vizën EB-5 dhe po planifikon të përshpejtojë krijimin e një programi shumë më të madh brenda disa muajsh.
Departamenti i tregtisë planifikon të lëshojë dhjetëra mijëra karta Trump gjatë verës, thanë njerëz të njohur me çështjen. Lutnick ka thënë se lëshimi i 200,000 vizave do të sillte 1 trilion dollarë për Thesarin.
Lutnick në maj udhëtoi me presidentin në Arabinë Saudite, Katar dhe Emiratet e Bashkuara Arabe dhe përfundoi bisedat e tij me personalitete të huaja me një prezantim për Kartën Trump.
"Sa herë që takohem me drejtues ndërkombëtarë, gjithmonë e shqyrtoj atë me ta dhe ua shes atyre," tha ai. "Nuk mund ta ndihmoj veten."
Shtëpia e Bardhë ende duhet të përcaktojë detaje thelbësore rreth skemës, megjithëse tre muaj më parë Lutnick pretendoi në Podcast All-In se do të niste brenda rreth dy javësh.
Projektimi i një strukture të veçantë tatimore për mbajtësit e Kartës Trump ende nuk është finalizuar, dhe ndërsa verifikimi i aplikantëve pritet të bëhet nga departamentet e sigurisë kombëtare, shtetit dhe tregtisë, Trump nuk ka vendosur nëse qytetarët e ndonjë vendi të caktuar do të përjashtohen nga aplikimi. Shtëpia e Bardhë ka ndaluar udhëtimin në SHBA nga një duzinë vendesh dhe thuhet se po shqyrton të tjera.
Miliarderi italian dhe CEO i stablecoin-it Tether, Paolo Ardoino, në prill i tha FT se suksesi i vizave të tilla varet nga trajtimi tatimor që ofrojnë.
Ardoino, i cili është partnerizuar me ish-firmën e Lutnick, Cantor Fitzgerald, në një sipërmarrje kriptomonedhash, tha se "problemi" me amerikanët është "kudo që të shkojnë, ata duhet të paguajnë taksa në SHBA".
"Nuk kam bërë kërkime për këtë, por jetoj në Zvicër, në El Salvador," shtoi ai. "Pse duhet ta [blej]?"
Burimi: Financial Times
Krijoni Kontakt