Gjenerali Mike Flynn: Trashëgimia përcaktuese e Presidentit Trump në Lindjen e Mesme
Sulmi i përgjithshëm i Izraelit ndaj infrastrukturës së armëve bërthamore dhe udhëheqjes së Iranit ka krijuar një zgjedhje historike: A do t'i lejohet Izraelit të mposhtë me vendosmëri kërcënimin ekzistencial që regjimi tiranik iranian e ka paraqitur prej kohësh si për popullin e tij ashtu edhe për tonin - dhe, në këtë mënyrë, të sjellë një epokë stabiliteti të mundshëm strategjik të përafruar me qytetërimin perëndimor që Lindja e Mesme dhe bota e lirë rrallë e kanë njohur?
Apo do të ndërhyjnë Shtetet e Bashkuara, siç kanë bërë vazhdimisht në të kaluarën, për të parandaluar një fitore kaq të qartë - dhe, në këtë mënyrë, të sigurojnë që armiqtë e Izraelit dhe tanët të jetojnë për të luftuar një ditë tjetër?
Përgjigja në thelb varet nga Presidenti Donald Trump. Dhe mënyra se si ai do të rrëzohet mund të varet nëse ai po informohet siç duhet për opsionet dhe mundësitë kundrejt rreziqeve të tyre të shoqëruara.
Apo po i bëjnë keq ata që pretendojnë se flasin për lëvizjen Amerika e Para, por në të vërtetë duket se po e vënë Iranin të parin dhe Katarin të parin.
Për fat të mirë, Z. Trump duket se, si zakonisht, e ka kapur çështjen qendrore: Në komentet e 14 qershorit duke iu përgjigjur kritikave të Tucker Carlson për "mbështetjen e SHBA-së për Izraelin gjatë sulmeve të tij ndaj Iranit si... anatemë për mënyrën e të bërit të gjërave 'Amerika e Para'", Presidenti i tha Michael Scherer të The Atlantic:
"Epo, duke pasur parasysh se unë jam ai që zhvilloi "Amerika e Para" dhe duke pasur parasysh se termi nuk u përdor derisa erdha unë, mendoj se unë jam ai që vendos për këtë. Për ata njerëz që thonë se duan paqe - nuk mund të kesh paqe nëse Irani ka një armë bërthamore.
Pra, për të gjithë ata njerëz të mrekullueshëm që nuk duan të bëjnë asgjë në lidhje me Iranin që ka një armë bërthamore - kjo nuk është paqe."
Me sa duket, kjo qartësi do të përkthehet në mbështetje të mëtejshme për rrëzimin gjithëpërfshirës të programit të armëve bërthamore iraniane nga Izraeli dhe shkatërrimin e aftësisë së Iranit për të luftuar falë lidershipit të mbijetuar të regjimit të nivelit të dytë dhe të tretë - shumë prej të cilëve njihen si edhe më psikopatë dhe apokaliptikë sesa ata klerikë dhe oficerë më të lartë që për fat të mirë janë neutralizuar deri më sot.
Nëse kjo është kështu, mund të ndikojë në cilësinë e këshillave që po merr Presidenti Trump. Përveç ndikuesve jo-zyrtarë si Tucker Carlson gjithnjë e më kritik, ai mund të jetë duke marrë këshilla të këqija nga një komunitet inteligjence i dominuar nga Obama-Biden që gabimisht pretendon se Irani nuk ka një program armësh bërthamore; Nënsekretari i Mbrojtjes Elbridge Colby dhe Zëvendës Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Lindjen e Mesme Michael DiMino; dhe të tjerë që e portretizojnë veten si "nacionalistë", "realistë" dhe kampionë të "përmbajtjes".
Në fakt, ata po mbrojnë një formulë për një "luftë vërtet të pafundme" në Lindjen e Mesme.
Ndalimi i Izraelit nga përfundimi i punës - qoftë duke prerë furnizimin me armë që i nevojiten për të vazhduar luftën apo duke ndërhyrë në ndjekjen e saj - do të thotë që një pjesë e mbetur e programit bërthamor do të mbetet në duart e supremacistëve të Sheriatit, të cilët mbeten dhe janë të vendosur të shkatërrojnë si Izraelin ashtu edhe Shtetet e Bashkuara.
Ushtria amerikane do të duhet në mënyrë të pashmangshme të përballet me fatkeqësinë që do të pasojë.
Me fjalë të tjera, në vend të një zbatimi shembullor të Doktrinës Trump - sipas së cilës aleatët tanë janë të fortë dhe të aftë të mbrojnë me vendosmëri interesat e tyre dhe tonat në lagjet e tyre të rrezikshme me mbështetjen e SHBA-së (p.sh., mbështetje mbrojtëse, inteligjencë, qasje në municione dhe mbulim politik) por jo angazhim të drejtpërdrejtë, ofensiv - do të kishim një moçal të vërtetë dhe të kushtueshëm.
Kjo është një kohë kur Presidenti Trump duhet të ketë qasje në këshillat e tij më të mira ushtarake nga Kryetari i Shtabit të Përgjithshëm, Gjenerali Daniel “Raisin” Caine dhe Gjenerali i Komandës Qendrore, Michael “Erik” Kurilla, si në lidhje me mundësitë, ashtu edhe me rreziqet, që lidhen me Izraelin që ka kohën, mjetet dhe lirinë diplomatike për të ndjekur me sukses një fitore vendimtare.
Jo më pak e rëndësishme, Presidenti ka të drejtë të dëgjojë se shkatërrimi i plotë i aleatit më të rëndësishëm rajonal të komunistëve kinezë nga ana jonë është ndoshta hapi më i rëndësishëm që mund të ndërmarrim në këtë moment për të penguar agresionin e tyre diku tjetër.
Madje mund të përkthehet në një vendim nga ana e anëtarëve të BRICS - veçanërisht Arabisë Saudite - se nuk është në interesin e tyre të çojnë përpara axhendën e grupit për heqjen e dollarit si monedhë rezervë botërore.
E tëra çfarë po themi është t'i japim paqes një shans të vërtetë duke e bërë trashëgiminë e Donald Trump në Lindjen e Mesme të vetmen që ia vlen emri: duke siguruar që Izraeli dhe Amerika të fitojnë bindshëm mbi regjimin supremacist të Sheriatit që për një kohë shumë të gjatë e ka skllavëruar popullin iranian dhe ka kërcënuar dhe në fakt vrarë popullin tonë dhe atë të shtetit hebre.
Frank J. Gafney veproi si Ndihmës Sekretar i Mbrojtjes nën Presidentin Ronald Reagan. Ai aktualisht është President i Institutit për të Ardhmen Amerikane (USFuture.org).
LG (RE) Michael T. Flynn, ish-Këshilltar i Sigurisë Kombëtare në POTUS të 45-të, një autor dy herë i librave më të shitur dhe mbajtës i tre diplomave master. Ai konsiderohet ekspert i lëndëve në Diplomaci, Shtetbërje, Politikë të Jashtme, Formulim Strategjie, Mbrojtje, Inteligjencë dhe fusha të tjera të sigurisë kombëtare dhe ndërkombëtare. Ai shërbeu më shumë se 33 vjet në ushtrinë amerikane me turne të shumta luftarake jashtë vendit. Flynn mund të gjendet në GeneralFlynn.com.
Burimi: Substack
Krijoni Kontakt