Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 26 prej 26
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: 6/13/2025 - Fillon Lufta e III Botërore: Izraeli godet Iranin pa aprovimin e administratës amer

Gjenerali Mike Flynn: Trashëgimia përcaktuese e Presidentit Trump në Lindjen e Mesme

Sulmi i përgjithshëm i Izraelit ndaj infrastrukturës së armëve bërthamore dhe udhëheqjes së Iranit ka krijuar një zgjedhje historike: A do t'i lejohet Izraelit të mposhtë me vendosmëri kërcënimin ekzistencial që regjimi tiranik iranian e ka paraqitur prej kohësh si për popullin e tij ashtu edhe për tonin - dhe, në këtë mënyrë, të sjellë një epokë stabiliteti të mundshëm strategjik të përafruar me qytetërimin perëndimor që Lindja e Mesme dhe bota e lirë rrallë e kanë njohur?

Apo do të ndërhyjnë Shtetet e Bashkuara, siç kanë bërë vazhdimisht në të kaluarën, për të parandaluar një fitore kaq të qartë - dhe, në këtë mënyrë, të sigurojnë që armiqtë e Izraelit dhe tanët të jetojnë për të luftuar një ditë tjetër?

Përgjigja në thelb varet nga Presidenti Donald Trump. Dhe mënyra se si ai do të rrëzohet mund të varet nëse ai po informohet siç duhet për opsionet dhe mundësitë kundrejt rreziqeve të tyre të shoqëruara.

Apo po i bëjnë keq ata që pretendojnë se flasin për lëvizjen Amerika e Para, por në të vërtetë duket se po e vënë Iranin të parin dhe Katarin të parin.

Për fat të mirë, Z. Trump duket se, si zakonisht, e ka kapur çështjen qendrore: Në komentet e 14 qershorit duke iu përgjigjur kritikave të Tucker Carlson për "mbështetjen e SHBA-së për Izraelin gjatë sulmeve të tij ndaj Iranit si... anatemë për mënyrën e të bërit të gjërave 'Amerika e Para'", Presidenti i tha Michael Scherer të The Atlantic:

"Epo, duke pasur parasysh se unë jam ai që zhvilloi "Amerika e Para" dhe duke pasur parasysh se termi nuk u përdor derisa erdha unë, mendoj se unë jam ai që vendos për këtë. Për ata njerëz që thonë se duan paqe - nuk mund të kesh paqe nëse Irani ka një armë bërthamore.

Pra, për të gjithë ata njerëz të mrekullueshëm që nuk duan të bëjnë asgjë në lidhje me Iranin që ka një armë bërthamore - kjo nuk është paqe."

Me sa duket, kjo qartësi do të përkthehet në mbështetje të mëtejshme për rrëzimin gjithëpërfshirës të programit të armëve bërthamore iraniane nga Izraeli dhe shkatërrimin e aftësisë së Iranit për të luftuar falë lidershipit të mbijetuar të regjimit të nivelit të dytë dhe të tretë - shumë prej të cilëve njihen si edhe më psikopatë dhe apokaliptikë sesa ata klerikë dhe oficerë më të lartë që për fat të mirë janë neutralizuar deri më sot.

Nëse kjo është kështu, mund të ndikojë në cilësinë e këshillave që po merr Presidenti Trump. Përveç ndikuesve jo-zyrtarë si Tucker Carlson gjithnjë e më kritik, ai mund të jetë duke marrë këshilla të këqija nga një komunitet inteligjence i dominuar nga Obama-Biden që gabimisht pretendon se Irani nuk ka një program armësh bërthamore; Nënsekretari i Mbrojtjes Elbridge Colby dhe Zëvendës Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Lindjen e Mesme Michael DiMino; dhe të tjerë që e portretizojnë veten si "nacionalistë", "realistë" dhe kampionë të "përmbajtjes".

Në fakt, ata po mbrojnë një formulë për një "luftë vërtet të pafundme" në Lindjen e Mesme.

Ndalimi i Izraelit nga përfundimi i punës - qoftë duke prerë furnizimin me armë që i nevojiten për të vazhduar luftën apo duke ndërhyrë në ndjekjen e saj - do të thotë që një pjesë e mbetur e programit bërthamor do të mbetet në duart e supremacistëve të Sheriatit, të cilët mbeten dhe janë të vendosur të shkatërrojnë si Izraelin ashtu edhe Shtetet e Bashkuara.

Ushtria amerikane do të duhet në mënyrë të pashmangshme të përballet me fatkeqësinë që do të pasojë.

Me fjalë të tjera, në vend të një zbatimi shembullor të Doktrinës Trump - sipas së cilës aleatët tanë janë të fortë dhe të aftë të mbrojnë me vendosmëri interesat e tyre dhe tonat në lagjet e tyre të rrezikshme me mbështetjen e SHBA-së (p.sh., mbështetje mbrojtëse, inteligjencë, qasje në municione dhe mbulim politik) por jo angazhim të drejtpërdrejtë, ofensiv - do të kishim një moçal të vërtetë dhe të kushtueshëm.

Kjo është një kohë kur Presidenti Trump duhet të ketë qasje në këshillat e tij më të mira ushtarake nga Kryetari i Shtabit të Përgjithshëm, Gjenerali Daniel “Raisin” Caine dhe Gjenerali i Komandës Qendrore, Michael “Erik” Kurilla, si në lidhje me mundësitë, ashtu edhe me rreziqet, që lidhen me Izraelin që ka kohën, mjetet dhe lirinë diplomatike për të ndjekur me sukses një fitore vendimtare.

Jo më pak e rëndësishme, Presidenti ka të drejtë të dëgjojë se shkatërrimi i plotë i aleatit më të rëndësishëm rajonal të komunistëve kinezë nga ana jonë është ndoshta hapi më i rëndësishëm që mund të ndërmarrim në këtë moment për të penguar agresionin e tyre diku tjetër.

Madje mund të përkthehet në një vendim nga ana e anëtarëve të BRICS - veçanërisht Arabisë Saudite - se nuk është në interesin e tyre të çojnë përpara axhendën e grupit për heqjen e dollarit si monedhë rezervë botërore.

E tëra çfarë po themi është t'i japim paqes një shans të vërtetë duke e bërë trashëgiminë e Donald Trump në Lindjen e Mesme të vetmen që ia vlen emri: duke siguruar që Izraeli dhe Amerika të fitojnë bindshëm mbi regjimin supremacist të Sheriatit që për një kohë shumë të gjatë e ka skllavëruar popullin iranian dhe ka kërcënuar dhe në fakt vrarë popullin tonë dhe atë të shtetit hebre.

Frank J. Gafney veproi si Ndihmës Sekretar i Mbrojtjes nën Presidentin Ronald Reagan. Ai aktualisht është President i Institutit për të Ardhmen Amerikane (USFuture.org).

LG (RE) Michael T. Flynn, ish-Këshilltar i Sigurisë Kombëtare në POTUS të 45-të, një autor dy herë i librave më të shitur dhe mbajtës i tre diplomave master. Ai konsiderohet ekspert i lëndëve në Diplomaci, Shtetbërje, Politikë të Jashtme, Formulim Strategjie, Mbrojtje, Inteligjencë dhe fusha të tjera të sigurisë kombëtare dhe ndërkombëtare. Ai shërbeu më shumë se 33 vjet në ushtrinë amerikane me turne të shumta luftarake jashtë vendit. Flynn mund të gjendet në GeneralFlynn.com.

Burimi: Substack

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: 6/13/2025 - Fillon Lufta e III Botërore: Izraeli godet Iranin pa aprovimin e administratës amer

Sen. Tim Kaine Prezanton Rezolutën për Fuqitë e Luftës për të Parandaluar Luftën me Iranin

nga Dave DeCamp | 16 qershor 2025

Sen. Tim Kaine (D-VA) të hënën prezantoi një Rezolutë për Fuqitë e Luftës që do të kërkonte një debat dhe një votim në Kongres përpara se SHBA-të të hyjnë në luftën e Izraelit kundër Iranit me mbështetje ofensive.

"Nuk është në interesin tonë të sigurisë kombëtare të hyjmë në një luftë me Iranin, përveç nëse kjo luftë është absolutisht e nevojshme për të mbrojtur Shtetet e Bashkuara. Jam thellësisht i shqetësuar se përshkallëzimi i fundit i armiqësive midis Izraelit dhe Iranit mund t'i tërheqë shpejt Shtetet e Bashkuara në një konflikt tjetër të pafund", tha Kaine.

"Populli amerikan nuk ka interes të dërgojë ushtarë për të luftuar një luftë tjetër të përjetshme në Lindjen e Mesme. Kjo rezolutë do të sigurojë që nëse vendosim t'i vendosim burrat dhe gratë e kombit tonë në uniformë në rrezik, do të kemi një debat dhe do të votojmë për të në Kongres", shtoi senatori i Virxhinias.

Rezolutat e Fuqive të Luftës janë të privilegjuara, që do të thotë se projektligji i Kaine do ta detyrojë Senatin të shqyrtojë dhe votojë shpejt për masën. Kontaktoni senatorin tuaj dhe nxisni atë të mbështesë legjislacionin e Kaine. Nëse jeni banor i Virxhinias, kontaktoni Kaine dhe falënderojeni për përpjekjet e tij për të parandaluar SHBA-në të hyjë në një luftë me Iranin.

Rezoluta e Kaine vjen mes shenjave se SHBA-të mund të hyjnë në luftë duke nisur sulme ajrore ndaj Iranit, të cilat mund të provokojnë sulme raketore iraniane në bazat amerikane në të gjithë rajonin dhe të rezultojnë në viktima të konsiderueshme amerikane.

Një përpjekje e ngjashme do të nisë në Dhomën e Përfaqësuesve, pasi Përfaqësuesi Thomas Massie (R-KY) njoftoi se do të paraqiste rezolutën e tij të martën. "Kjo nuk është lufta jonë. Por nëse do të ishte, Kongresi duhet të vendosë për çështje të tilla sipas Kushtetutës sonë," shkroi Massie në X. "Unë po paraqes një Rezolutë dypartiake të Fuqive të Luftës nesër për të ndaluar përfshirjen tonë. I ftoj të gjithë anëtarët e Kongresit të bashkë-sponsorizojnë këtë rezolutë."

Përfaqësuesja Marjorie Taylor Greene (R-GA) gjithashtu ka qenë kritike e fortë ndaj mbështetjes së SHBA-së për luftën e Izraelit. “Kushdo që kërkon me ngulm që SHBA-të të përfshihen plotësisht në luftën Izrael/Iran nuk është Amerika e Para/MAGA”, shkroi ajo në X të dielën. “Të dëshirosh vrasjen e njerëzve të pafajshëm është e neveritshme. Jemi të lodhur nga luftërat e huaja. Të gjitha.”

Burimi: Antiwar.com

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Izraeli 'minoi pozicionin e Trump' ndërsa Netanyahu sinjalizon se vendi po 'humbet' ndaj Iranit

Izraeli "minoi pozicionin negociues të Trump" ndaj Iranit duke sulmuar vendin, për të cilin Irani pjesërisht fajësoi SHBA-në. Netanyahu gjithashtu po sinjalizon se vendi i tij po "humbet" ndaj Iranit, tha një ekspert.

Emri:  0_Israel-Launches-Strikes-Against-Iran.jpg

Shikime: 4

Madhësia:  61.5 KB
    Izraeli "minoi pozicionin negociues të Trump" ndaj Iranit, tha një ekspert - dhe Izraeli mund të jetë duke e humbur konfliktin (Imazhi: Getty )

Izraeli "minoi pozicionin negociues të Donald Trump" me Iranin dhe e vendosi presidentin amerikan në një situatë të pamundur - si për qëllimet e tij diplomatike ashtu edhe për egon e tij, pohoi një ekspert.

Qëllimi kryesor i Izraelit në sulmin ndaj Iranit ishte çmontimi i plotë i programit të tij bërthamor dhe parandalimi i tij, njëherë e përgjithmonë, nga prodhimi i një arme bërthamore. Por Izraeli nuk e ka arritur këtë qëllim - dhe nuk do të jetë në gjendje ta arrijë atë pa nxitur negociata me Iranin ose pa përfshirë SHBA-në.

Këtu gjërat bëhen të ndërlikuara për Presidentin Trump.

Nga njëra anë, Irani tashmë po fajëson SHBA-në për sulmin e Izraelit - SHBA-të ndihmuan sistemin mbrojtës të Kupolës së Hekurt të Izraelit të kapte raketat iraniane që fluturonin drejt Tel Avivit dhe Jerusalemit, dhe gjithashtu siguruan shumë nga armët që Izraeli përdori për të goditur objektivat iraniane. Përfshirja aktuale ofensive e SHBA-së në konflikt është e parëndësishme për Iranin. Kjo vjen pasi Trump u kritikua për një vendim alarmues të Shtëpisë së Bardhë.

Trump e paralajmëroi kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu kundër sulmeve, duke besuar - dhe me saktësi - se ato do të përshkallëzonin konfliktet që tashmë po zienin në Lindjen e Mesme.

Ai gjithashtu besonte se ato do të dëmtonin pozicionin e tij negociues me Iranin, ndërsa vendet punojnë drejt një marrëveshjeje të re për përhapjen e armëve bërthamore.

Emri:  4_GettyImages-2219823138.jpg

Madhësia:  36.7 KB
    Donald Trump mund të duhet të telefonojë Netanyahun dhe të përpiqet të shuajë sulmet e tij përpara se Irani të flasë përsëri me SHBA-në.

“Me luftën e tij të paprovokuar, Izraeli ka minuar pozicionin negociues të Trump”, tha për Mirror US Trita Parsi, bashkëthemeluese dhe nënkryetare ekzekutive e Institutit Quincy për Qeverisje të Përgjegjshme.

"Mbështetja për blerjen e një arme bërthamore është rritur në mesin e elitës së Iranit dhe shoqërisë së gjerë në përgjigje të bombardimeve izraelite. Kjo ka rritur koston politike për Teheranin për të rënë dakord të kufizojë pasurimin në nivele civile, duke e bërë një marrëveshje më të vështirë."

Megjithatë, Trump dha bekimin e tij që Izraeli të shkonte në luftë me Iranin - diçka që Parsi e quajti të papritur. Dhe kjo mund të ketë pasur pasoja në negociatat e Amerikës me Iranin.

“Mbështetja e Amerikës për sulmin e Izraelit - së bashku me retorikën vetëpërgëzuese të Trump - e ka bërë Teheranin të besojë se ai qëllimisht e ka futur Iranin në një ndjenjë të rreme sigurie për të rritur shanset e Izraelit”, tha Parsi. “Si rezultat, ajo pak besim që ka mbetur tek Trump si partner negociues është gërryer më tej. Dhe sa më pak besim të ketë, aq më e ngushtë është rruga drejt një marrëveshjeje.”

“Nëse Trump do t’i kishte qëndruar besnik vijës së tij të kuqe fillestare – pa armatim – ai tani mund të ishte në prag të një marrëveshjeje historike bërthamore me Iranin”, shtoi ai.

Nga ana tjetër, “Trump i pëlqen fituesit” dhe i urren humbësit. Dhe, duke i kërkuar SHBA-së të ndërhyjë, “Izraeli po sinjalizon se po humbet”, shkroi Parsi.

"Ai nuk ka arritur të eliminojë regjimin e Iranit ose të paralizojë programin e tij bërthamor dhe tani po merr goditje të papritura në këmbim", tha ai. "Pavarësisht se ka shkaktuar dëme të konsiderueshme në uzinën bërthamore të Natanzit, Izraeli nuk ka arritur të depërtojë në uzinën shumë më kritike dhe të fortifikuar rëndë të Fordout. Si rezultat, ndikimi aktual në programin bërthamor të Iranit duket i kufizuar."

Për të goditur impiantin në Fordow, Izraeli do të ketë nevojë për ndihmën e SHBA-së, e cila krenohet me dronë dhe avionë të specializuar që do ta lejonin atë të godiste brenda impiantit - jo vetëm duke e dëmtuar atë, por duke e çmontuar plotësisht atë.

Megjithatë, dështimet e Izraelit e kanë bërë edhe më të vështirë bindjen e SHBA-së për t'u bashkuar me konfliktin dhe për të goditur zemrën e objekteve bërthamore të Iranit, tha Parsi - edhe me aleatët izraelitë në Uashington që lobojnë te Trump që të hyjë në luftë dhe të fillojë sulme ofensive.

Emri:  1_TOPSHOT-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-HOSTAGES.jpg

Madhësia:  21.1 KB
    Trump i kishte kërkuar Netanyahut të mos e sulmonte Iranin nga frika se kjo mund të prishte bisedimet e paqes (Imazhi: Getty )

Pra, Netanyahu është drejtuar drejt mjeteve të tjera për të nxitur një përgjigje të SHBA-së ndaj konfliktit. Kjo filloi duke kërkuar "një dritë jeshile që Izraeli të veprojë", tha ai.

Por, shtoi ai, "Kërkimi i bekimit të Amerikës për të shkuar në luftë është një kërkesë shumë më e lehtë sesa kërkimi i përfshirjes së drejtpërdrejtë ushtarake të Amerikës." Ai vuri në dukje se "Trump, në mënyrë të papritur, u pajtua me të parën", por shtoi se "do të ishte jashtëzakonisht e pamatur për të që të binte dakord me të dytën".

Trump nxitoi të merrte përsipër meritat për suksesin e sulmeve pas valës fillestare. "I impresionuar nga suksesi i hershëm i Izraelit, Trump veproi shpejt për të marrë përsipër meritat për operacionin, pavarësisht se Sekretari i Shtetit Marco Rubio kishte deklaruar vetëm disa orë më parë se sulmet ishin një 'veprim i njëanshëm' nga Izraeli dhe se SHBA-të nuk ishin të përfshira", tha Parsi.

Megjithatë, vetëm 18 orë më vonë, Irani e kishte ristrukturuar plotësisht zinxhirin e tij të komandës - sulmet vranë të paktën tre nga gjeneralët e tij të lartë - dhe aktivizoi mbrojtjen e tij ajrore. Por "më kritike", tha Parsi, vendi nisi katër breshëri raketash drejt objektivave izraelite në Tel Aviv, duke depërtuar në sistemin mbrojtës të Kupolës së Hekurt të vendit dhe duke goditur drejtpërdrejt Ministrinë e Mbrojtjes së vendit.

"Fakti që Teherani mundi të ndërmerrte një përgjigje të tillë vetëm disa orë pasi humbi disa komandantë të lartë ushtarakë ishte shenja e parë e qartë se suksesi fillestar i Izraelit do të ishte jetëshkurtër", analizoi Parsi. Dhe kjo, tha ai, nuk e bëri përshtypje Trumpin.

“Pse do të rrezikonte Trump jetët e amerikanëve, do të rrezikonte presidencën e tij dhe do të bashkohej me një luftë që nuk e nisi ai vetë — vetëm për të shpëtuar Izraelin nga një konflikt i dështuar dhe i paprovokuar? Trump preferon të marrë meritat për fitoret, jo të trashëgojë fajin për fiaskon e mundshme të dikujt tjetër”, tha ai.

“Lufta e zgjedhur e Izraelit me Iranin po rezulton shumë më pak vendimtare nga sa besoi fillimisht Presidenti Donald Trump kur vlerësoi performancën e Izraelit si ‘të shkëlqyer’”, shtoi ai. “Ajo që tani duket të jetë një konflikt në rritje dhe i papërfunduar, pa një fund të qartë në horizont, së shpejti do ta detyrojë Trumpin të marrë një vendim sfidues: t’i japë fund luftës - ose të hyjë në të.”

"Po i bëhet gjithnjë e më e qartë Uashingtonit se lufta e zgjedhur e Izraelit është larg të qenit një sukses dhe një rezultat vendimtar mund të mos materializohet fare."

Megjithatë, Parsi tha se një marrëveshje "mbetet e mundur". Por arritja e një marrëveshjeje do të varet nga shpejtësia me të cilën Trump mund ta ndalë Izraelin. "Sa më shpejt që Trump ta ndalë luftën e Izraelit, aq më të mira do të jenë shanset e tij", shkroi Parsi.

Ministri i Jashtëm i Iranit, Abbas Araqchi, tha të hënën se rihapja e diskutimeve midis Iranit dhe SHBA-së kërkon thjesht një telefonatë nga Trump te Netanyahu.

"Nëse Presidenti Trump vërtet beson në diplomaci dhe dëshiron ta ndalojë këtë luftë, hapat e ardhshëm janë thelbësorë", shkroi Aragchi në një kanal publik në Telegram. "Izraeli duhet ta ndalë agresionin e tij. Pa një ndërprerje të plotë të agresionit ushtarak kundër nesh, përgjigjet tona do të vazhdojnë."

"Mjafton vetëm një telefonatë nga Uashingtoni për të heshtur dikë si Netanyahu," vazhdoi ai. "Kjo mund të hapë rrugën për një kthim në diplomaci."

Parsi theksoi rëndësinë e ultimatumit të Aragchi-t. "Një gjë është e sigurt: nëse Trump dhe Irani kthehen në tryezën e negociatave, ai duhet të braktisë shpejt kërkesën vetë-shkatërruese për pasurim zero të mbështetur nga Izraeli dhe [John] Bolton - pikërisht qëndrimi që lindi këtë luftë të panevojshme dhe të rrëmujshme", përfundoi ai.

Burimi: The Mirror

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Trump shqyrton mundësinë e sulmit ushtarak amerikan ndaj Iranit, kërkon ‘dorëzim pa kushte’

Nga Kevin Breuninger

Pikat kryesore
    - Presidenti Donald Trump po shqyrton mundësinë e nisjes së një sulmi ushtarak kundër Iranit, thanë për NBC News zyrtarë aktualë dhe ish-zyrtarë të administratës.
    - Trump e paralajmëroi udhëheqësin e Iranit, Ajatollah Ali Khamenei, se ai është një “shënjestër e lehtë” dhe se “durimi ynë po shteron”.
    - Trump kërkoi që Teherani të dorëzohej në konfliktin e tij në rritje me Izraelin.

Presidenti Donald Trump po shqyrton mundësinë e nisjes së një sulmi ushtarak kundër Iranit, ndërsa kërkon që udhëheqësi i vendit, Ajatollah Ali Khamenei , të “dorëzohet” në konfliktin e Teheranit me Izraelin , thanë zyrtarë aktualë dhe ish-të administratës për NBC News të martën.

Një sulm nga Shtetet e Bashkuara është një opsion midis një game që Trump po shqyrton pas takimit me këshilltarët e tij më të lartë të sigurisë kombëtare në Dhomën e Situatave të martën pasdite, thanë zyrtarët për NBC.

Takimi erdhi disa orë pasi Trump e paralajmëroi Khamenein se SHBA-të e dinë “saktësisht” se ku “fshihet” ai.

“Durimi ynë po mbaron”, shkroi Trump në Truth Social .

“Ai është një shënjestër e lehtë, por është i sigurt atje - Ne nuk do ta vrasim!), të paktën jo për momentin”, shkroi Trump menjëherë pasi shpalli “kontroll të plotë” mbi hapësirën ajrore të Iranit.

«Por ne nuk duam që raketat të qëllohen drejt civilëve ose ushtarëve amerikanë», shkroi ai.

Në një postim të mëvonshëm, Trump e bëri të qartë se çfarë dëshiron nga Irani: “DORËZIM PA KUSHT!”

Emri:  108160303-17501610412025-06-17t091140z_801517512_rc254fakf15e_rtrmadp_0_usa-trump.jpg

Madhësia:  33.9 KB
    Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, flet me gazetarët në bordin e Air Force One, pasi u nis herët nga samiti i G7 në Kanada për t’u kthyer në Uashington, më 17 qershor 2025.
    Kevin Lamarque | Reuters

Administrata Trump ka këmbëngulur që SHBA-të nuk janë të përfshira drejtpërdrejt në atë që Izraeli e quajti një sulm parandalues ​​kundër Iranit të premten, i cili nisi pesë ditë sulmesh me raketa midis dy fuqive rajonale.

Por komentet e fundit të Trump sugjerojnë se SHBA-të tani janë të paktën të gatshme të kërcënojnë me ndërhyrje të drejtpërdrejtë ushtarake, ndërsa mbështesin përpjekjet e Izraelit për ta nënshtruar Teheranin.

Kërcënimi i presidentit amerikan kundër Khameneit erdhi dy ditë pasi mediat raportuan se Trump kishte vënë veton ndaj një plani të Izraelit për të vrarë ajatollahun.

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu të hënën minimizoi mospajtimin e tij të raportuar me Trumpin mbi Khamenein, duke thënë: “Nuk do të nxitohesha për të nxjerrë përfundime”.

Gazeta New York Times raportoi të hënën se Trump po shqyrton nëse duhet ta ndihmojë Izraelin të shkatërrojë impiantin nëntokësor të pasurimit të uraniumit të Iranit në Fordo, gjë që mund të arrihej vetëm me bombën më të madhe “shkatërruese të bunkerëve” të SHBA-së.

Shtëpia e Bardhë nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës së CNBC për koment mbi atë raport ose për pyetje të tjera në lidhje me zhvillimet e fundit në konfliktin Izrael-Iran.

Emri:  108159247-1749838625743-gettyimages-2219263549-AA_13062025_2285981.jpg

Madhësia:  36.8 KB
    Udhëheqësi Suprem i Iranit, Ali Khamenei, i drejtohet kombit në televizionin shtetëror iranian në Teheran, Iran, më 13 qershor 2025.
    Zyra e Shtypit e Udhëheqësit Iranian | Anadolu | Getty Images

Aksionet amerikane ranë të martën ndërsa tensionet gjeopolitike u rritën. Indeksi Industrial Dow Jones ra me gati 300 pikë, ose 0.7%, ndërsa S&P 500 ra me më shumë se 0.8% dhe Nasdaq ra me 0.9%.

Kontratat e ardhshme të naftës bruto u rritën me gati 4.3% në pothuajse 75 dollarë për fuçi.

Ndërkohë, Pentagoni po zhvendos më shumë anije luftarake dhe një tjetër aeroplanmbajtëse në Lindjen e Mesme, raportoi NBC. SHBA-të më parë kanë vendosur asete ushtarake në rajon për të ndihmuar Izraelin të rrëzojë raketat dhe predhat iraniane, sipas NBC.

Trump e shtoi kërcënimin e së martës kundër Khameneit me një postim të mëparshëm në mediat sociale ku deklaroi: “Tani kemi kontroll të plotë dhe total të qiellit mbi Iranin”.

Teherani “kishte sisteme të mira gjurmimi qiellor dhe pajisje të tjera mbrojtëse, dhe me shumicë, por nuk krahasohet me ‘gjërat’ e prodhuara, të konceptuara dhe të prodhuara nga amerikanët”, shkroi Trump.

“Askush nuk e bën më mirë se SHBA-ja e vjetër e mirë.”

Të hënën, Trump u kthye papritur në Uashington DC nga Kanadaja, ku kishte udhëtuar për një takim të Grupit të Shtatë kombeve.

Udhëheqësi i njërit prej këtyre kombeve, Presidenti francez Emmanuel Macron , kishte sugjeruar në Alberta se SHBA-të do të kërkonin një armëpushim midis Izraelit dhe Iranit.

Trump e qortoi shpejt Macronin në internet, duke e quajtur atë “në kërkim të publicitetit” dhe duke mohuar se ai ishte larguar nga samiti i G7 në kërkim të një armëpushimi.

“Ai nuk e ka idenë pse jam tani duke shkuar në Uashington, por sigurisht që kjo nuk ka të bëjë fare me një armëpushim”, shkroi Trump. “Qëndroni të sintonizuar!”

Burimi: CNBC

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

EKSKLUZIVE E RËNDËSISHME: Ish-Kreu i Operacioneve Kundër Terrorizmit të CIA-s në Afganistan - John Kiriakou - Zbulon Inteligjencë të Nivelit të Lartë se Ne "Kemi Kapërcyer Pikën e Rrugës Pa Kthim" dhe Do të Shkojmë në Luftë Direkte me Iranin Që KËTË TË ENJTE

Informatori i CIA-s Thotë Gjithashtu se Luftëtarët Neokonservatorë Shkatërroi Vendosmërinë e Trump për të Qëndruar Jashtë Konflikteve Ndërkombëtare, "Mendoj se Ndoshta ia gjetë anën Trump."

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Tulsi Gabbard paralajmëron se bota është në prag të 'asgjësimit bërthamor'

Nga JON MICHAEL RAASCH

Emri:  99229181-0-President_Trump_s_intelligence_chief_Tulsi_Gabbard_has_released_-a-25_1749579632722.jpg

Shikime: 2

Madhësia:  40.0 KB
    Shefja e inteligjencës së Presidentit Trump, Tulsi Gabbard, ka lëshuar një paralajmërim të tmerrshëm për një 'shkatërrim bërthamor' të afërt në një video që tregon San Franciskon duke u bombarduar. Drejtoresha e inteligjencës kombëtare postoi një video disa-minutëshe në llogarinë e saj personale X të martën në mëngjes me një mesazh ogurzi për rrezikun bërthamor të afërt. Pamjet fillojnë me Gabbard duke vënë në dukje se si ajo vizitoi së fundmi Hiroshimën, vendin e shpërthimit bërthamor të Luftës së Dytë Botërore.

Emri:  99228823-0-_It_s_hard_to_find_the_words_to_express_what_I_saw_she_says_This-a-22_1749579632712.jpg

Madhësia:  16.8 KB
    «Është e vështirë të gjej fjalët për të shprehur atë që pashë», thotë ajo. «Ky sulm shkatërroi qytetin, vrau mbi 300,000 njerëz, shumë prej të cilëve vdiqën menjëherë, ndërsa të tjerë vdiqën nga djegie të rënda, lëndime, rrezatimi, sëmundje dhe kancer që ndodhën në muajt dhe vitet në vijim. Nagasaki pësoi të njëjtin fat, shtëpi, shkolla, familje, të gjitha u zhdukën në një çast». Postimi i saj zbulon se ajo u largua nga kjo përvojë me një «trishtim të bezdisshëm» që «do të mbetet me mua përgjithmonë».

Emri:  99228821-0-As_she_spoke_the_video_cut_to_footage_of_blast_victims_in_1945_a-a-26_1749579632796.jpg

Madhësia:  57.2 KB
    Ndërsa ajo fliste, videoja u ndërpre me pamje të viktimave të shpërthimit në vitin 1945 dhe pamjeve të rrafshuara të qytetit të bombarduar. "Megjithatë, kjo bombë që shkaktoi kaq shumë shkatërrime në Hiroshima ishte shumë e vogël në krahasim me bombat bërthamore të sotme", vazhdoi ajo, ndërsa renderimet tregonin shkallën kolosale të armëve moderne. Gabbard më pas jep një verdikt kërcënues: "Jemi më afër pragut të shfarosjes bërthamore se kurrë më parë."

Emri:  99228831-0-Scenes_in_the_post_depicted_a_simulation_of_San_Francisco_s_Gold-a-20_1749579632711.jpg

Madhësia:  18.0 KB
    Skenat në postim përshkruanin një simulim të urës Golden Gate të San Franciskos që po shkatërrohej për shkak të një shpërthimi bërthamor. Skena të tjera, me sa duket të gjeneruara nga inteligjenca artificiale, tregonin muzgun e gjelbër që mund të shkaktohej nga pasojat bërthamore, ndërsa retë pengonin rrezet e diellit të arrinin në tokë. Edhe pse ajo nuk nxori në pah kundërshtarë specifikë të huaj, DNI dënoi "luftëtarët e elitës politike" të paidentifikuar, të cilët ajo i akuzoi për nxitje frike.

Emri:  99228827-0-The_Office_of_the_Director_of_National_Intelligence_did_not_imme-a-21_1749579632711.jpg

Madhësia:  18.4 KB
    Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës së Daily Mail për koment në lidhje me qëllimin dhe audiencën e synuar të videos. Një vlerësim i kohëve të fundit i kërcënimeve të ODNI-së, i botuar në mars, hedh dritë mbi vendet që kanë aftësitë për të cilat paralajmëron Gabbard.

Emri:  99230601-0-_China_remains_intent_on_modernizing_diversifying_and_expanding_-a-28_1749579632797.jpg

Madhësia:  29.6 KB
    “Kina mbetet e vendosur të modernizojë, diversifikojë dhe zgjerojë pozicionin e saj bërthamor. Armët bërthamore dhe sistemet e përparuara të shpërndarjes së armëve të Kinës përbëjnë një kërcënim të drejtpërdrejtë për atdheun dhe janë të afta të shkaktojnë dëme katastrofike në Shtetet e Bashkuara dhe të kërcënojnë forcat ushtarake amerikane këtu dhe jashtë vendit”, thuhet në vlerësimin vjetor të kërcënimit.

Emri:  99230555-0-_Russia_has_the_largest_and_most_diverse_nuclear_weapons_stockpi-a-23_1749579632712.jpg

Madhësia:  35.6 KB
    “Rusia ka rezervat më të mëdha dhe më të larmishme të armëve bërthamore që, së bashku me sistemet e saj të shpërndarjes tokësore, ajrore dhe detare, mund të shkaktojnë dëme katastrofike në atdhe”, vazhdon raporti. Raporti i inteligjencës zbulon gjithashtu se udhëheqësi i Koresë së Veriut Kim Jong Un “mbetet i përkushtuar për të rritur numrin e kokave bërthamore të Koresë së Veriut dhe për të përmirësuar aftësitë e saj raketore për të kërcënuar atdheun dhe forcat, qytetarët dhe aleatët e SHBA-së”.

Emri:  99228527-0-Iran_was_mentioned_in_the_report_though_the_intelligence_communi-a-24_1749579632722.jpg

Madhësia:  43.6 KB
    Irani u përmend në raport, megjithëse vlerësimi i komunitetit të inteligjencës është se ata nuk po punojnë në mënyrë aktive për të rifilluar programin e tyre të armëve bërthamore. Trump gjithashtu është përpjekur të sigurojë një marrëveshje bërthamore me Teheranin, megjithëse negociatat janë duke vazhduar. Vlerësimet sugjerojnë se aktualisht ka mbi 12,000 armë bërthamore në të gjithë globin, të mjaftueshme për të vrarë miliarda njerëz në të gjithë botën.

Emri:  99173879-0-Tensions_over_nuclear_weapon_use_against_adversaries_have_increa-a-27_1749579632797.jpg

Madhësia:  26.7 KB
    Tensionet mbi përdorimin e armëve bërthamore kundër kundërshtarëve janë rritur që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë. Në nëntor 2024, për shembull, Presidenti rus Vladimir Putin uli zyrtarisht pragun e vendit për lëshime bërthamore. "Ndërsa qëndrojmë këtu sot, më afër pragut të shfarosjes bërthamore se kurrë më parë, luftëdashësit e elitës politike po nxisin pa kujdes qëllime frike midis fuqive bërthamore", thotë Gabbard.

Emri:  99228825-0-_Perhaps_it_s_because_they_are_confident_that_they_will_have_acc-a-29_1749579632797.jpg

Madhësia:  39.1 KB
    "Ndoshta kjo ndodh sepse ata janë të sigurt se do të kenë akses në strehimore bërthamore për veten dhe familjet e tyre, në të cilat njerëzit e zakonshëm nuk do të kenë akses." "Pra, na takon neve, njerëzve, të flasim hapur dhe të kërkojmë fundin e kësaj çmendurie. Ne duhet ta hedhim poshtë këtë rrugë drejt luftës bërthamore dhe të punojmë drejt një bote ku askush nuk do të jetojë me frikën e një holokausti bërthamor."

Burimi: Daily Mail

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 01-03-2025, 17:34
  2. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-10-2024, 12:00
  3. Izraeli do të sulmojë Iranin brenda vitit
    Nga Darius në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 145
    Postimi i Fundit: 21-03-2011, 14:54
  4. Biden:"Nese Izraeli vendose te sulmoje Iranin nuk do t'a ndalojme"
    Nga gerrard73 në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 38
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 13:13
  5. Tërmet i fuqishëm godet Iranin
    Nga Davius në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 02-04-2006, 22:31

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •