SHBA-të do të fillojnë diskutimet për tërheqjen e trupave evropiane më vonë këtë vit, thotë ambasadori i SHBA-së në NATO
Nga Andrius Sytas
Flamujt e NATO-s dhe SHBA-së janë vendosur në tavolinë ndërsa Sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së Pete Hegseth dhe Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Mark Rutte takohen në Pentagon në Uashington, D.C., SHBA, 24 prill 2025. REUTERS/Nathan Howard Të Drejtat e Licencimit të Blerjes
TALLIN, 16 maj (Reuters) - Shtetet e Bashkuara do të fillojnë diskutimet me aleatët evropianë për të zvogëluar trupat amerikane në Evropë më vonë këtë vit, tha të premten ambasadori i SHBA-së në NATO, Matthew Whitaker.
I pyetur për të komentuar mbi një raport se administrata Trump po shqyrton tërheqjen e trupave nga Evropa, Whitaker tha se "asgjë nuk është përcaktuar".
"Por sapo ta bëjmë këtë, do t'i zhvillojmë këto biseda në strukturën e NATO-s", tha Whitaker.
"Sigurisht që pas samitit, diku më vonë gjatë vitit, do t'i fillojmë këto biseda... Të gjithë aleatët tanë janë gati ta bëjnë këtë", shtoi ai, duke iu referuar samitit të NATO-s në Hagë në qershor.
Duke iu drejtuar një konference sigurie në Estoni, Whitaker tha se SHBA-të do të diskutojnë çdo ndryshim të trupave me aleatët për të shmangur çdo boshllëk sigurie.
"Është më shumë se 30 vjet dëshirë e SHBA-së (për të zvogëluar trupat në Evropë), Presidenti Trump sapo tha, mjaft, kjo do të ndodhë dhe do të ndodhë tani, kjo do të jetë e rregullt, por ne nuk do të kemi më durim për zvarritje në këtë situatë... Ne vetëm duhet të punojmë përmes pasojave praktike", tha Whitaker.
Sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së, Pete Hegseth, u tha aleatëve të NATO-s në shkurt se "realitetet e zymta strategjike i pengojnë Shtetet e Bashkuara të Amerikës të përqendrohen kryesisht në sigurinë e Evropës".
Gazeta Atlantic raportoi në mars se Hegseth dhe zëvendëspresidenti JD Vance ishin ankuar për aleatët evropianë në një grup bisedash. Hegseth shprehu "neverinë e tij ndaj shpenzimeve të lira evropiane", sipas gazetës Atlantic.
Komente të tilla kanë nxitur frikën e evropianëve në lidhje me angazhimin e SHBA-së ndaj NATO-s, së bashku me kërcënimet e Trump për të mos mbrojtur anëtarët që shpenzojnë shumë pak për mbrojtje dhe ngurrimin e tij për të vazhduar mbështetjen e luftës së Ukrainës kundër pushtimit të Rusisë.
Whitaker tha se SHBA-të nuk po tërhiqen: "Shtetet e Bashkuara do të qëndrojnë në këtë aleancë dhe ne do të jemi një mik i shkëlqyer dhe një aleat i shkëlqyer".
Ai e paralajmëroi Bashkimin Evropian kundër kufizimit të kompanive jo-BE nga blerjet e mbrojtjes evropiane, duke thënë se kjo do të dëmtonte ndërveprimin e NATO-s, do të ngadalësonte riarmatimin e Evropës, do të rriste kostot dhe do të pengonte inovacionin.
Burimi: Reuters
Krijoni Kontakt