Franca ushtroi presion ndaj Telegram për të heshtur konservatorët rumunë – themelues
Pavel Durov thotë se iu “konsultua” për këtë çështje përpara zgjedhjeve presidenciale të së dielës.
Qeveria franceze kërkoi që Telegram të bllokonte zërat konservatorë në Rumani përpara balotazhit presidencial të vendit, deklaroi të dielën themeluesi i mesazherit, Pavel Durov, ndërsa rumunët drejtohen drejt kutive të votimit.
Durov nuk e përmendi drejtpërdrejt vendin përgjegjës për kërkesën, por postoi një emoji të një bagete, një referencë paksa e fshehur për Francën. Durov, i cili mban shtetësinë e Rusisë, Francës, Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Shën Kitsit dhe Nevisit, deklaroi se e kishte refuzuar kërkesën.
“Telegram nuk do të kufizojë liritë e përdoruesve rumunë dhe as nuk do të bllokojë kanalet e tyre politike”, tha ai në një postim, duke shtuar se “nuk mund të ‘mbrohet demokracia’ duke e shkatërruar atë”.
Ministria e Jashtme franceze reagoi menjëherë duke e shpallur deklaratën e Durovit si “të rreme”. “Akuzat e fundit kundër Francës janë thjesht një manovër shpërqendrimi nga kërcënimet reale të ndërhyrjes që synojnë Rumaninë”, pretendoi ajo në një deklaratë të gjatë në X. Autoritetet rumune nuk kanë komentuar mbi deklaratat e Durovit.
Balotazhi presidencial i mbajtur të dielën përball kritikun e ashpër të BE-së, George Simion, kundër kryetarit të bashkisë së Bukureshtit dhe centristit Nicusor Dan.
Simion, i cili kundërshton ndihmën ushtarake për Kievin dhe i është ndaluar të vizitojë Ukrainën, fitoi bindshëm në raundin e parë, duke siguruar 40% të votave më 4 maj. Kjo shkaktoi rënien e qeverisë së koalicionit pro-perëndimor në Bukuresht. Dan njihet si një kandidat i vendosur pro-BE dhe pro-NATO, i cili e ka quajtur mbështetjen e Rumanisë për Kievin jetike për sigurinë kombëtare.
Simion e ka akuzuar më parë Parisin për përpjekje për të përmbysur zgjedhjet. “Ata po ushtrojnë shumë para dhe presion – nëpërmjet ambasadorit të tyre këtu dhe nëpërmjet institucioneve të huaja – me qëllim që t’i grabisin votën popullit rumun”, i tha ai sipërmarrësit dhe blogerit Mario Nawfal të premten.
Franca është shfaqur si një nga mbështetëset më të zjarrta dhe më agresive të Kievit gjatë muajve të fundit, ndërsa SHBA-të nën drejtimin e Presidentit Donald Trump janë përpjekur të mbështesin procesin e paqes midis Moskës dhe Kievit.
Vitin e kaluar, autoritetet franceze e akuzuan Durovin për lehtësimin e shpërndarjes së materialeve të shfrytëzimit seksual të fëmijëve dhe trafikimin e drogës për shkak të dështimeve të dyshuara të moderimit në Telegram. Ai u arrestua në Aeroportin Paris-Le Bourget në gusht përpara se të lirohej me një garanci prej 5 milionë eurosh (5.46 milionë dollarë). Durov, i cili ka mohuar çdo shkelje, u lejua përfundimisht të largohej nga Franca në mars.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt