Arsimi i lartë
Të gjithë po mashtrojnë në kolegj. ChatGPT ka rënuar të gjithë projektin akademik.
Nga James D. Walsh
Chungin “Roy” Lee hyri në kampusin e Universitetit të Kolumbias vjeshtën e kaluar dhe, siç e pranoi vetë, vazhdoi të përdorte inteligjencën artificiale gjeneruese për të kopjuar në pothuajse çdo detyrë. Si student i shkencave kompjuterike, ai mbështetej te inteligjenca artificiale për klasat e tij hyrëse të programimit: “Unë thjesht hidhja pyetjen në ChatGPT dhe dorëzoja çfarëdo që dilte.” Me llogaritjet e tij të përafërta, inteligjenca artificiale shkruante 80 përqind të çdo eseje që dorëzonte. “Në fund, unë vendosja prekjet e fundit. Unë thjesht fusja 20 përqind të njerëzimit tim, zërin tim, në të”, më tha Lee kohët e fundit.
Lee lindi në Korenë e Jugut dhe u rrit jashtë Atlantës, ku prindërit e tij drejtojnë një biznes konsulence për përgatitjen e kolegjit. Ai tha se u pranua në Harvard në fillim të vitit të fundit të shkollës së mesme, por universiteti e anuloi ofertën e tij pasi u pezullua për t'u larguar fshehurazi gjatë një ekskursioni në terren para diplomimit. Një vit më vonë, ai aplikoi në 26 shkolla; ai nuk u pranua në asnjërën prej tyre. Kështu që ai e kaloi vitin tjetër në një kolegj komunitar, përpara se të transferohej në Kolumbia. (Eseja e tij personale, e cila e shndërroi rrugën e tij të vështirë drejt arsimit të lartë në një shëmbëlltyrë për ambicien e tij për të ndërtuar kompani, u shkrua me ndihmën e ChatGPT.) Kur filloi studimet në Columbia si student i vitit të dytë shtatorin e kaluar, ai nuk shqetësohej shumë për akademikët apo për GPA-në e tij. "Shumica e detyrave në kolegj nuk janë relevante," më tha ai. "Ato mund të hakohen nga IA, dhe unë thjesht nuk kisha interes t'i bëja ato." Ndërsa studentët e tjerë të rinj shqetësoheshin për kurrikulën bazë rigoroze të universitetit, të përshkruar nga shkolla si "intelektualisht të gjerë" dhe "personalisht transformuese", Lee përdori IA-në për ta përballuar me lehtësi me përpjekje minimale. Kur e pyeta pse kishte kaluar kaq shumë mundime për të shkuar në një universitet të Ivy League vetëm për t'ia lënë të gjithë mësimin një roboti, ai tha: "Është vendi më i mirë për të takuar bashkëthemeluesin dhe gruan tënde."
Në fund të semestrit të tij të parë, Lee plotësoi një nga këto kuti. Ai takoi një bashkëthemelues, Neel Shanmugam, një student të vitit të tretë në shkollën e inxhinierisë, dhe së bashku ata zhvilluan një seri startup-esh të mundshme: një aplikacion takimesh vetëm për studentët e Kolumbias, një mjet shitjesh për shpërndarësit e pijeve alkoolike dhe një aplikacion për mbajtjen e shënimeve. Asnjëri prej tyre nuk pati sukses. Pastaj Lee-së i lindi një ide. Si programues, ai kishte kaluar rreth 600 orë të mjerueshme në LeetCode, një platformë trajnimi që përgatit programuesit për t'iu përgjigjur gjëegjëzave algoritmike që kompanitë e teknologjisë u bëjnë kandidatëve për punë dhe stazh gjatë intervistave. Lee, si shumë zhvillues të rinj, i gjeti gjëegjëzat të lodhshme dhe kryesisht të parëndësishme për punën që programuesit mund të bënin në të vërtetë në punë. Cili ishte qëllimi? Po sikur të ndërtonin një program që fshihte inteligjencën artificiale nga shfletuesit gjatë intervistave të punës në distancë, në mënyrë që të intervistuarit të mund të mashtronin?
Në shkurt, Lee dhe Shanmugam lançuan një mjet që bënte pikërisht këtë. Uebsajti i Interview Coder paraqiste një banderolë që shkruante F*CK LEETCODE. Lee postoi një video të vetes në YouTube duke e përdorur atë për të mashtruar gjatë një interviste stazhi me Amazon. (Ai në fakt e fitoi stazhin, por e refuzoi.) Një muaj më vonë, Lee u thirr në zyrën e integritetit akademik të Universitetit Columbia. Shkolla e vuri në provë disiplinore pasi një komision e shpalli fajtor për "reklamimin e një lidhjeje me një mjet mashtrimi" dhe "ofrimin e njohurive për studentët për të hyrë në këtë mjet dhe për ta përdorur atë siç e shohin të arsyeshme", sipas raportit të komisionit.
Lee e konsideronte absurde që Columbia, e cila kishte një partneritet me kompaninë mëmë të ChatGPT, OpenAI, do ta ndëshkonte atë për inovacionin me IA-në. Edhe pse politika e Columbias mbi IA-në është e ngjashme me atë të shumë universiteteve të tjera - studentëve u ndalohet ta përdorin atë përveç nëse profesori i tyre ua lejon shprehimisht ta bëjnë këtë, qoftë në bazë të klasës pas klase apo rast pas rasti - Lee tha se nuk njeh asnjë student në shkollë që nuk po përdor IA-në për të kopjuar. Për të qenë i qartë, Lee nuk mendon se kjo është diçka e keqe. "Mendoj se jemi vite - ose ndoshta muaj - larg një bote ku askush nuk mendon se përdorimi i IA-së për detyrat e shtëpisë konsiderohet kopjim," tha ai.
Në janar 2023, vetëm dy muaj pasi OpenAI lançoi ChatGPT, një anketë me 1,000 studentë kolegji zbuloi se gati 90 përqind e tyre kishin përdorur chatbot-in për të ndihmuar me detyrat e shtëpisë. Në vitin e parë të ekzistencës së tij, vizitat totale mujore të ChatGPT u rritën vazhdimisht muaj pas muaji deri në qershor, kur shkollat e lanë shkollën për verën. (Kjo nuk ishte një anomali: Trafiku ra përsëri gjatë verës së vitit 2024.) Profesorët dhe asistentët e mësimdhënies e gjetën veten gjithnjë e më shumë duke parë ese të mbushura me frazime të ngathëta dhe robotike që, megjithëse gramatikisht të përsosura, nuk tingëllonin tamam si një student kolegji - apo edhe një njeri. Dy vjet e gjysmë më vonë, studentët në shkollat e mëdha shtetërore, Ivies, shkollat e arteve liberale në New England, universitetet jashtë vendit, shkollat profesionale dhe kolegjet komunitare po mbështeten në IA-në për të lehtësuar rrugën e tyre në çdo aspekt të arsimimit të tyre. Chatbot-et gjeneruese të IA-së - ChatGPT por edhe Gemini i Google, Claude i Anthropic, Copilot i Microsoft dhe të tjerë - marrin shënime gjatë orës së mësimit, hartojnë udhëzuesit e tyre të studimit dhe testet praktike, përmbledhin romanet dhe tekstet shkollore, dhe bëjnë stuhi idesh, skica dhe hartojnë esetë e tyre. Studentët e STEM po përdorin IA-në për të automatizuar kërkimin dhe analizat e të dhënave të tyre dhe për të kaluar nëpër detyra të dendura kodimi dhe debugging. “Kolegji tregon se sa mirë mund ta përdor ChatGPT-në në këtë pikë”, shkroi së fundmi një studente në Utah në mbishkrimin e një videoje ku ajo kopjonte dhe ngjiste një kapitull nga libri i saj shkollor për Gjenocidin dhe Mizoritë Massive në ChatGPT.
Sarah, studente e vitit të parë në Universitetin Wilfrid Laurier në Ontario, tha se e përdori për herë të parë ChatGPT-në për të kopjuar gjatë semestrit të pranverës të vitit të fundit të shkollës së mesme. (Emri i Sarës, si ai i studentëve të tjerë aktualë në këtë artikull, është ndryshuar për privatësi.) Pasi u njoh me chatbot-in, Sarah e përdori atë për të gjitha lëndët e saj: studime indigjene, drejtësi, anglisht dhe një “klasë për bujqësinë hipi” të quajtur Green Industries. “Notat e mia ishin të mahnitshme”, tha ajo. “Më ndryshoi jetën.” Sarah vazhdoi të përdorte IA-në kur filloi kolegjin vjeshtën e kaluar. Pse nuk do ta bënte? Rrallë ulej në klasë dhe nuk shihte laptopët e studentëve të tjerë të hapur në ChatGPT. Drejt fundit të semestrit, ajo filloi të mendonte se mund të ishte e varur nga faqja e internetit. Ajo e konsideronte veten të varur nga TikTok, Instagram, Snapchat dhe Reddit, ku shkruan me emrin e përdoruesit maybeimnotsmart. “Kaloj kaq shumë kohë në TikTok,” tha ajo. “Orë e orë të tëra, derisa sytë fillojnë të më dhembin, gjë që e bën të vështirë planifikimin dhe kryerjen e detyrave të shkollës. Me ChatGPT, mund të shkruaj një ese në dy orë që normalisht më duhen 12.”
Mësuesit kanë provuar detyra që i nënshtrohen inteligjencës artificiale, duke u rikthyer te Blue Books ose duke kaluar në provime me gojë. Brian Patrick Green, një studiues i etikës teknologjike në Universitetin Santa Clara, ndaloi menjëherë caktimin e eseve pasi provoi ChatGPT për herë të parë. Më pak se tre muaj më vonë, duke dhënë një kurs të quajtur Etika dhe Inteligjenca Artificiale, ai mendoi se një reflektim leximi me rrezik të ulët do të ishte i sigurt - me siguri askush nuk do të guxonte të përdorte ChatGPT për të shkruar diçka personale. Por një nga studentët e tij paraqiti një reflektim me gjuhë robotike dhe fraza të çuditshme që Green e dinte se ishin të gjeneruara nga inteligjenca artificiale. Një profesoreshë filozofie në të gjithë vendin në Universitetin e Arkansasit në Little Rock kapi studentë në orën e saj të Etikës dhe Teknologjisë duke përdorur inteligjencën artificiale për t'iu përgjigjur pyetjes "Prezantojeni shkurtimisht veten dhe thoni se çfarë shpresoni të merrni nga kjo orë mësimi".
Nuk është sikur kopjimi është diçka e re. Por tani, siç e tha një student, "tavani është shembur". Kush mund t'i rezistonte një mjeti që e bën çdo detyrë më të lehtë pa pasoja në dukje? Pasi kaloi pjesën më të madhe të dy viteve të fundit duke vlerësuar punimet e gjeneruara nga IA, Troy Jollimore, një poet, filozof dhe profesor i etikës në Cal State Chico, ka shqetësime. "Një numër masiv studentësh do të dalin nga universiteti me diploma dhe do të hyjnë në fuqinë punëtore, të cilët janë në thelb analfabetë", tha ai. "Si në kuptimin e mirëfilltë ashtu edhe në kuptimin e të qenit historikisht analfabetë dhe pa njohuri për kulturën e tyre, e lëre më të dikujt tjetër". Kjo e ardhme mund të vijë më shpejt se sa pritet kur merrni parasysh se çfarë është në të vërtetë një kolegj me dritare të shkurtër. Tashmë, afërsisht gjysma e të gjithë studentëve të ciklit të parë nuk e kanë përjetuar kurrë kolegjin pa qasje të lehtë në IA gjeneruese. "Po flasim për një brez të tërë të të mësuarit ndoshta të dëmtuar ndjeshëm këtu", tha Green, etikisti i teknologjisë në Santa Clara. "Po e shkurton procesin e të mësuarit dhe po ndodh shpejt."
Përpara se OpenAI të lançonte ChatGPT në nëntor 2022, kopjimi kishte arritur tashmë një lloj kulmi. Në atë kohë, shumë studentë kolegji kishin mbaruar shkollën e mesme nga distanca, kryesisht pa mbikëqyrje, dhe me qasje në mjete si Chegg dhe Course Hero. Këto kompani e reklamonin veten si biblioteka të gjera online me tekste shkollore dhe materiale kursi, por, në realitet, po kopjonin mjete të shumëfishta. Për 15.95 dollarë në muaj, Chegg premtonte përgjigje për pyetjet e detyrave të shtëpisë në vetëm 30 minuta, 24/7, nga 150,000 ekspertë me diploma të avancuara që punësonte, kryesisht në Indi. Kur u lançua ChatGPT, studentët ishin të përgatitur për një mjet që ishte më i shpejtë, më i aftë.
Por administratorët e shkollave u penguan. Nuk do të kishte asnjë mënyrë për të zbatuar një ndalim të plotë të ChatGPT, kështu që shumica miratuan një qasje ad hoc, duke ua lënë profesorëve të vendosnin nëse do t'u lejonin studentëve të përdornin IA-në. Disa universitete e mirëpritën, duke bashkëpunuar me zhvilluesit, duke krijuar chatbot-et e tyre për të ndihmuar studentët të regjistrohen në lëndë, ose duke lançuar lëndë të reja, programe certifikimi dhe degë të fokusuara në IA-në gjeneruese. Por rregullimi mbeti i vështirë. Sa ndihmë nga IA ishte e pranueshme? A duhet që studentët të jenë në gjendje të zhvillojnë një dialog me IA-në për të marrë ide, por jo t'i kërkojnë asaj të shkruajë fjalitë aktuale?
Këto ditë, profesorët shpesh do të deklarojnë politikën e tyre mbi programet e tyre mësimore - duke lejuar IA-në, për shembull, për sa kohë që studentët e citojnë atë sikur të ishte ndonjë burim tjetër, ose duke e lejuar atë vetëm për ndihmë konceptuale, ose duke kërkuar që studentët të japin faturat e dialogut të tyre me një chatbot. Studentët shpesh i interpretojnë këto udhëzime si udhëzime dhe jo si rregulla të rrepta. Ndonjëherë ata do të kopjojnë në detyrat e shtëpisë pa e ditur - ose duke e ditur saktësisht se sa - po shkelin politikën e universitetit kur i kërkojnë një chatboti të pastrojë një draft ose të gjejë një studim përkatës për të cituar. Wendy, një studente e vitit të parë në degën e financës në një nga universitetet më të mira të qytetit, më tha se ajo është kundër përdorimit të IA-së. Ose, ajo sqaroi, “Unë jam kundër kopjimit dhe ngjitjes. Unë jam kundër mashtrimit dhe plagjiaturës. E gjithë kjo. Është kundër manualit të studentit.” Pastaj ajo përshkroi, hap pas hapi, se si një të premte të kohëve të fundit në orën 8 të mëngjesit, ajo telefonoi një platformë të IA-së për ta ndihmuar të shkruante një ese katër deri në pesë faqe që duhej të dorëzohej dy orë më vonë.
Sa herë që Wendy përdor IA-në për të shkruar një ese (domethënë, sa herë që shkruan një ese), ajo ndjek tre hapa. Hapi i parë: “Unë them, 'Unë jam një studente e vitit të parë në kolegj. Po ndjek këtë lëndë anglishteje.'” Përndryshe, tha Wendy, “do t'ju japë një stil shkrimi shumë të avancuar dhe shumë të ndërlikuar, dhe ju nuk e doni këtë.” Hapi i dytë: Wendy ofron disa informacione mbi lëndën që po ndjek përpara se të kopjojë dhe ngjitë udhëzimet e profesorit të saj në chatbot. Hapi i tretë: “Pastaj pyes, ‘Sipas pyetjes, a mund të më jepni një skicë ose një organizim për të më dhënë një strukturë në mënyrë që të mund ta ndjek dhe ta shkruaj esenë time?’ Pastaj më jep një skicë, hyrje, fjali tematike, paragrafin një, paragrafin dy, paragrafin tre.” Ndonjëherë, Wendy kërkon një listë idesh për të mbështetur ose hedhur poshtë një argument të caktuar: “Kam vështirësi me organizimin dhe kjo ma bën shumë të lehtë ta ndjek.”
Pasi chatboti kishte hartuar një skicë të esesë së Wendy-t, duke i dhënë asaj një listë fjalish tematike dhe pika idesh, e tëra çfarë duhej të bënte ishte ta plotësonte. Wendy dorëzoi një punim të rregullt prej pesë faqesh në një orë të pranueshme me vonesë 10:17 të mëngjesit. Kur e pyeta se si ia doli me detyrën, ajo tha se mori një notë të mirë. "Më pëlqen shumë të shkruaj," tha ajo, duke tingëlluar çuditërisht nostalgjike për orën e anglishtes në shkollën e mesme - herën e fundit që shkroi një ese pa ndihmë. "Sinqerisht," vazhdoi ajo, "mendoj se ka bukuri në përpjekjen për të planifikuar esenë tënde. Mëson shumë. Duhet të mendosh, Oh, çfarë mund të shkruaj në këtë paragraf? Ose Cila duhet të jetë teza ime?" Por ajo do të preferonte të merrte nota të mira. "Një ese me ChatGPT, është sikur të jep menjëherë atë që duhet të ndjekësh. Thjesht nuk ke pse të mendosh aq shumë." E pyeta Wendy-n nëse mund ta lexoja punimin që më dorëzoi, dhe kur e hapa dokumentin, u habita kur pashë temën: pedagogjia kritike, filozofia e arsimit e nisur nga Paulo Freire. Filozofia shqyrton ndikimin e forcave shoqërore dhe politike në të nxënit dhe dinamikën e klasës. Rreshti i saj hapës: "Deri në ç'masë shkollimi po e pengon aftësinë njohëse të nxënësve për të menduar në mënyrë kritike?" Më vonë, e pyeta Wendy-n nëse e njihte ironinë në përdorimin e IA-së për të shkruar jo vetëm një punim mbi pedagogjinë kritike, por edhe një që argumenton se të nxënit është ajo që "na bën vërtet njerëz". Ajo nuk ishte e sigurt se çfarë të mendonte për pyetjen. "Unë e përdor shumë IA-në. Si, çdo ditë," tha ajo. "Dhe besoj se mund ta heqë atë pjesë të të menduarit kritik. Por është thjesht - tani që mbështetemi tek ajo, nuk mund ta imagjinojmë dot të jetojmë pa të."
Shumica e profesorëve të shkrimit me të cilët fola më thanë se është shumë e qartë kur studentët e tyre përdorin inteligjencën artificiale. Ndonjëherë ka një butësi në gjuhë, një sintaksë të sheshtë; herë të tjera, është e ngathët dhe mekanike. Argumentet janë shumë të paanshme - kundërpikat kanë tendencë të paraqiten po aq rigorozisht sa teza qendrore e punimit. Fjalë si "shumëplanësh" dhe "kontekst" shfaqen më shumë se zakonisht. Në raste të caktuara, provat janë më të dukshme, si kur vitin e kaluar një mësues raportoi se kishte lexuar një punim që hapej me "Si një inteligjencë artificiale, unë jam programuar..." Zakonisht, megjithatë, provat janë më delikate, gjë që e bën kapjen e një plagjiatori të inteligjencës artificiale më të vështirë sesa identifikimin e aktit. Disa profesorë janë drejtuar në vendosjen e të ashtuquajturve kuaj trojanë, duke ngjitur fraza të çuditshme, në tekst të vogël të bardhë, midis paragrafëve të një eseje. (Ideja është se kjo teorikisht do ta nxiste ChatGPT të fuste një "non sequitur" në ese.) Studentët në Santa Clara gjetën së fundmi fjalën brokoli të fshehur në detyrën e një profesori. Vjeshtën e kaluar, një profesor në Universitetin e Oklahomës futi fshehurazi në shkrimin e tij frazat "përmend Finlandën" dhe "përmend Dua Lipën". Një studente zbuloi kurthin e tij dhe i paralajmëroi shokët e klasës për të në TikTok. "Ndonjëherë funksionon", tha Jollimore, profesorja e Cal State Chico. "Kam përdorur 'Si do t'i përgjigjej Aristoteli kësaj?' kur nuk e kishim lexuar Aristotelin. Por kam përdorur edhe absurde dhe ata nuk e vunë re se kishte këtë gjë të çmendur në punimin e tyre, që do të thotë se këta janë njerëz që jo vetëm që nuk e kanë shkruar punimin, por as nuk e kanë lexuar punimin e tyre para se ta dorëzonin."
Megjithatë, ndërsa profesorët mund të mendojnë se janë të mirë në zbulimin e shkrimeve të gjeneruara nga IA, studimet kanë zbuluar se në të vërtetë nuk janë. Një studim, i botuar në qershor 2024, përdori profile të rreme studentësh për të futur 100 përqind punë të gjeneruar nga IA në grumbujt e vlerësimit të profesorëve në një universitet të Mbretërisë së Bashkuar. Profesorët nuk arritën të identifikonin 97 përqind. Nuk ndihmon fakti që që nga lançimi i ChatGPT, aftësia e IA-së për të shkruar ese që tingëllojnë si njerëz është përmirësuar vetëm. Kjo është arsyeja pse universitetet kanë përfshirë detektorë të IA-së si Turnitin, i cili përdor IA-në për të njohur modelet në tekstin e gjeneruar nga IA. Pas vlerësimit të një blloku teksti, detektorët ofrojnë një rezultat përqindjeje që tregon gjasat e supozuara se është gjeneruar nga IA. Studentët flasin për profesorë për të cilët thuhet se kanë pragje të caktuara (25 përqind, le të themi) mbi të cilat një ese mund të shënohet si shkelje e kodit të nderit. Por nuk munda të gjeja asnjë profesor - në shkolla të mëdha shtetërore ose shkolla të vogla private, elitare ose jo - i cili të pranonte se kishte zbatuar një politikë të tillë. Shumica dukeshin të bindur se detektorët e IA-së nuk funksionojnë. Është e vërtetë që detektorë të ndryshëm të IA-së kanë shkallë suksesi shumë të ndryshme dhe ka shumë të dhëna kontradiktore. Ndërsa disa pretendojnë se kanë më pak se një përqind shkallë pozitive të rreme, studimet kanë treguar se ato shkaktojnë më shumë pozitive të rreme për esetë e shkruara nga studentë neurodivergjentë dhe studentë që flasin anglisht si gjuhë të dytë. Drejtoresha kryesore e produktit të Turnitin, Annie Chechitelli, më tha se produkti është i konfiguruar për të treguar kujdes, më i prirur të shkaktojë një negativ të rremë sesa një pozitiv të rremë, në mënyrë që mësuesit të mos i akuzojnë gabimisht studentët për plagjiaturë. E kalova esenë e Wendy-t përmes një detektori falas të inteligjencës artificiale, ZeroGPT, dhe rezultati u kthye si 11.74 i gjeneruar nga inteligjenca artificiale, gjë që dukej e ulët duke pasur parasysh se të paktën inteligjenca artificiale kishte gjeneruar argumentet e saj qendrore. Pastaj futa një pjesë të tekstit nga Libri i Zanafillës në ZeroGPT dhe rezultati u kthye si 93.33 përqind i gjeneruar nga inteligjenca artificiale.
Sigurisht, ka shumë mënyra të thjeshta për të mashtruar si profesorët ashtu edhe detektorët. Pasi përdorin IA-në për të hartuar një ese, studentët gjithmonë mund ta rishkruajnë atë me zërin e tyre ose të shtojnë gabime drejtshkrimore. Ose mund t'i kërkojnë IA-së ta bëjë këtë për ta: Një studente në TikTok tha se pyetja e saj e preferuar është "Shkruaje si një studente e vitit të parë në kolegj që është pak budallaqe". Studentët gjithashtu mund të pastrojnë paragrafë të gjeneruar nga IA-ja përmes IA-ve të tjera, disa prej të cilave reklamojnë "autenticitetin" e rezultateve të tyre ose u lejojnë studentëve të ngarkojnë esetë e tyre të kaluara për të trajnuar IA-në me zërin e tyre. "Ata janë vërtet të mirë në manipulimin e sistemeve. Vendosni një pyetje në ChatGPT, pastaj vendosni rezultatin në një sistem tjetër IA-je, pastaj e vendosni në një sistem tjetër IA-je. Në atë pikë, nëse e vendosni në një sistem zbulimi IA-je, kjo ul përqindjen e IA-së të përdorur çdo herë", tha Eric, një student i vitit të dytë në Stanford.
Shumica e profesorëve kanë arritur në përfundimin se ndalimi i abuzimit të përhapur me IA-në do të kërkonte më shumë sesa thjesht policimin e rasteve individuale dhe ka të ngjarë të nënkuptojë një rishikim të sistemit arsimor për t'i konsideruar studentët në mënyrë më holistike. “Mashtrimi lidhet me shëndetin mendor, mirëqenien, lodhjen nga gjumi, ankthin, depresionin, ndjenjën e përkatësisë”, tha Denise Pope, një lektore e lartë në Stanford dhe një nga studiueset kryesore në botë për angazhimin e studentëve.
Shumë mësues tani duket se janë në një gjendje dëshpërimi. Në vjeshtë, Sam Williams ishte asistent mësimor për një klasë intensive me shkrim mbi muzikën dhe ndryshimet shoqërore në Universitetin e Ajovës, e cila, zyrtarisht, nuk i lejonte studentët të përdornin fare inteligjencën artificiale. Williams kënaqej duke lexuar dhe vlerësuar detyrën e parë të klasës: një ese personale që u kërkonte studentëve të shkruanin për shijet e tyre muzikore. Pastaj, në detyrën e dytë, një ese mbi epokën e xhazit të New Orleans (1890 deri në 1920), shumë nga stilet e shkrimit të studentëve të tij ndryshuan në mënyrë drastike. Më keq ishin gabimet qesharake faktike. Ese të shumta përmbanin paragrafë të tërë mbi Elvis Presley (i lindur në 1935). “I thashë klasës sime fjalë për fjalë: ‘Hej, mos përdorni inteligjencën artificiale. Por nëse do të kopjoni, duhet të kopjoni në një mënyrë inteligjente. Nuk mund të kopjoni saktësisht atë që nxjerr’”, tha Williams.
Williams e dinte se shumica e studentëve në këtë klasë të arsimit të përgjithshëm nuk ishin të destinuar të bëheshin shkrimtarë, por ai mendonte se puna e kalimit nga një faqe e bardhë në disa faqe gjysmë-koherente ishte, mbi të gjitha, një mësim për përpjekje. Në këtë kuptim, shumica e studentëve të tij dështuan plotësisht. “Ata po përdorin inteligjencën artificiale sepse është një zgjidhje e thjeshtë dhe është një mënyrë e lehtë për ta që të mos shpenzojnë kohë duke shkruar ese. Dhe e kuptoj, sepse e urreja të shkruaja ese kur isha në shkollë”, tha Williams. “Por tani, sa herë që hasin pak vështirësi, në vend që të luftojnë për ta kaluar atë dhe të rriten prej saj, ata tërhiqen në diçka që ua bën shumë më të lehtë.”
Deri në nëntor, Williams vlerësoi se të paktën gjysma e studentëve të tij po përdornin inteligjencën artificiale për të shkruar punimet e tyre. Përpjekjet për përgjegjësi ishin të pakuptimta. Williams nuk kishte besim te detektorët e inteligjencës artificiale dhe profesori që jepte mësimin e udhëzoi të mos dështonte në punime individuale, madje as në ato që ishin qartësisht të zbutura nga inteligjenca artificiale. "Sa herë që e ngrija çështjen me profesorin, kisha ndjesinë se ai po e nënvlerësonte fuqinë e ChatGPT dhe qëndrimi i departamentit ishte: 'Epo, është një shpat i rrëshqitshëm dhe ne nuk mund ta vërtetojmë vërtet se ata po përdorin inteligjencën artificiale'", tha Williams. "Më thanë të vlerësoja bazuar në atë që do të kishte marrë eseja nëse do të ishte një 'përpjekje e vërtetë për një punim'. Kështu që po i vlerësoja njerëzit për aftësinë e tyre për të përdorur ChatGPT."
Politika e "përpjekjes së vërtetë për një punim" shkatërroi shkallën e vlerësimit të Williams. Nëse ai dha një punim të mirë që ishte shkruar padyshim me AI B, çfarë duhet t'i jepte një pune të shkruar nga dikush që në fakt e shkroi punimin e vet, por dorëzoi, sipas fjalëve të tij, "një ese mezi të shkruar"? Konfuzioni ishte i mjaftueshëm për ta prishur Williams-in në arsim në tërësi. Në fund të semestrit, ai ishte aq i zhgënjyer saqë vendosi të braktiste fare shkollën pasuniversitare. "Jemi në një brez të ri, një kohë të re, dhe thjesht nuk mendoj se kjo është ajo që dua të bëj", tha ai.
Jollimore, i cili ka dhënë mësim shkrim për më shumë se dy dekada, tani është i bindur se shkencat humane, dhe shkrimi në veçanti, po bëhen shpejt një lëndë zgjedhore anakronike arti si endja e shportave. "Sa herë që flas me një koleg për këtë, del e njëjta gjë: dalja në pension. Kur mund të dal në pension? Kur mund të dal nga kjo? Kjo është ajo që të gjithë po mendojmë tani", tha ai. "Kjo nuk është ajo për të cilën u regjistruam." Williams dhe edukatorë të tjerë me të cilët fola, e përshkruan marrjen e kontrollit nga IA si një krizë të plotë ekzistenciale. "Studentët në një farë mënyre e kuptojnë se sistemi është i prishur dhe se nuk ka kuptim ta bëjnë këtë. Ndoshta kuptimi origjinal i këtyre detyrave është humbur ose nuk po u komunikohet mirë."
Ai shqetësohet për pasojat afatgjata të lejimit pasiv të 18-vjeçarëve për të vendosur nëse do të angazhohen aktivisht me detyrat e tyre. A do ta përshpejtonte kjo hendekun në zgjerim të aftësive të buta në vendin e punës? Nëse studentët mbështeten te IA për arsimimin e tyre, çfarë aftësish do të sillnin ata në vendin e punës? Lakshya Jain, një lektor i shkencave kompjuterike në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, i ka përdorur këto pyetje në një përpjekje për të arsyetuar me studentët e tij. "Nëse po dorëzoni punë IA," u thotë ai atyre, "në të vërtetë nuk jeni asgjë ndryshe nga një asistent njerëzor i një motori me inteligjencë artificiale, dhe kjo ju bën shumë lehtë të zëvendësueshëm. Pse do t'ju mbante dikush këtu?" Kjo nuk është teorike: Drejtori operativ i një firme kërkimore teknologjike e pyeti së fundmi Jain pse ai kishte më nevojë për programues. Ideali i kolegjit si një vend i rritjes intelektuale, ku studentët angazhohen me ide të thella dhe të thella, ishte zhdukur shumë kohë para ChatGPT. Kombinimi i kostove të larta dhe një ekonomie ku fituesi i merr të gjitha e kishte bërë atë të ndihej transaksionale, një mjet për një qëllim. (Në një anketë të kohëve të fundit, Deloitte zbuloi se pak më shumë se gjysma e të diplomuarve në kolegj besojnë se arsimi i tyre ia vlente dhjetëra mijëra dollarëve që kushton në vit, krahasuar me 76 përqind të të diplomuarve në shkolla profesionale.) Në një farë mënyre, shpejtësia dhe lehtësia me të cilën IA tregoi se ishte e aftë të bënte punë në nivel kolegji thjesht ekspozoi kalbjen në thelb. "Si mund të presim që ata të kuptojnë se çfarë do të thotë arsimi kur ne, si edukatorë, nuk kemi filluar të zhbëjmë vitet e dëmit kognitiv dhe shpirtëror të shkaktuar nga një shoqëri që e trajton shkollimin si një mjet për një punë me pagë të lartë, ndoshta një status shoqëror, por asgjë më shumë?" shkroi Jollimore në një ese të kohëve të fundit. "Ose, më keq, ta shohim atë si pa asnjë vlerë fare, sikur të ishte një lloj mashtrimi besimi, një mashtrim i përpunuar?"
Nuk janë vetëm studentët: Platforma të shumta të IA-së tani ofrojnë mjete për të lënë reagime të gjeneruara nga IA-ja në esetë e studentëve. Gjë që ngre mundësinë që IA-të tani po vlerësojnë punimet e gjeneruara nga IA-ja, duke e reduktuar të gjithë ushtrimin akademik në një bisedë midis dy robotëve - ose ndoshta edhe vetëm njërit.
Do të duhen vite para se të mund të japim një shpjegim të plotë për atë që e gjithë kjo po i bën trurit të studentëve. Disa hulumtime të hershme tregojnë se kur studentët ia lirojnë detyrat njohëse chatbot-eve, aftësia e tyre për kujtesë, zgjidhje problemesh dhe kreativitet mund të vuajë. Studime të shumta të publikuara gjatë vitit të kaluar e kanë lidhur përdorimin e IA-së me një përkeqësim të aftësive të të menduarit kritik; një studim zbuloi se efekti ishte më i theksuar tek pjesëmarrësit më të rinj. Në shkurt, Microsoft dhe Universiteti Carnegie Mellon publikuan një studim që zbuloi se besimi i një personi në IA-në gjeneruese korrespondon me përpjekjen e reduktuar të të menduarit kritik. Efekti neto duket, nëse jo tamam si Wall-E, të paktën një riorganizim dramatik i përpjekjeve dhe aftësive të një personi, larg hetimit me përpjekje të larta dhe mbledhjes së fakteve dhe drejt integrimit dhe verifikimit. E gjithë kjo është veçanërisht shqetësuese nëse shtoni realitetin se IA është e papërsosur - mund të mbështetet në diçka që është faktikisht e pasaktë ose thjesht të shpikë diçka tërësisht - me efektin shkatërrues që mediat sociale kanë pasur në aftësinë e Gjeneratës Z për të dalluar faktin nga trillimi. Problemi mund të jetë shumë më i madh se IA gjeneruese. I ashtuquajturi efekti Flynn i referohet rritjes së vazhdueshme të rezultateve të IQ nga brezi në brez që daton të paktën që nga vitet 1930. Kjo rritje filloi të ngadalësohej, dhe në disa raste të përmbysej, rreth vitit 2006. "Shqetësimi më i madh në këto kohë të IA-së gjeneruese nuk është se ajo mund të kompromentojë kreativitetin ose inteligjencën njerëzore", tha për The Guardian Robert Sternberg, një profesor psikologjie në Universitetin Cornell, "por se tashmë e ka bërë".
Studentët po shqetësohen për këtë, edhe nëse nuk janë të gatshëm ose të aftë të heqin dorë nga chatbot-et që po ua bëjnë jetën shumë më të lehtë. Daniel, një student i shkencave kompjuterike në Universitetin e Floridës, më tha se e kujton qartë herën e parë që provoi ChatGPT. Ai marshoi nëpër korridor drejt klasës së mësuesit të shkencave kompjuterike në shkollën e mesme, tha ai, dhe nxori Chromebook-un e tij për t'ia treguar. “I thashë, ‘Shoku, duhet ta shohësh këtë!’ Babi im mund të kujtojë fjalimin kryesor të Steve Jobs për iPhone dhe të mendojë: Po, ai ishte një moment i madh. Kështu ishte për mua, të shikoja diçka që do ta përdorja çdo ditë për pjesën tjetër të jetës sime.”
IA e ka bërë Danielin më kurioz; atij i pëlqen që sa herë që ka një pyetje, mund të gjejë shpejt një përgjigje të plotë. Por kur përdor IA-në për detyrat e shtëpisë, shpesh pyet veten: Nëse do të kisha marrë kohë për ta mësuar këtë, në vend që thjesht ta zbuloja, a do të kisha mësuar shumë më tepër? Në shkollë, ai i kërkon ChatGPT-së të sigurohet që esetë e tij të jenë të përsosura dhe gramatikisht të sakta, të shkruajë paragrafët e parë të eseve të tij kur ka pak kohë, të merret me punën e vështirë në orët e kodimit, të shkurtojë praktikisht të gjitha cepat e mundshëm. Ndonjëherë, ai e di që përdorimi i IA-së nga ana e tij është një shkelje e qartë e sjelljes së nxënësve, por shumicën e kohës ndihet sikur është në një zonë gri. «Nuk mendoj se dikush e quan të parin e një mësuesi privat mashtrim, apo jo? Por çfarë ndodh kur një mësues privat fillon të shkruajë rreshta nga punimi yt?» tha ai.
Kohët e fundit, Marku, një student i vitit të parë i matematikës në Universitetin e Çikagos, i pranoi një miku se kishte përdorur ChatGPT më shumë se zakonisht për ta ndihmuar të kodonte një nga detyrat e tij. Miku i tij ofroi një metaforë disi ngushëlluese: "Mund të jesh një kontraktor që ndërton një shtëpi dhe të përdorësh të gjitha këto mjete elektrike, por në fund të fundit, shtëpia nuk do të jetë aty pa ty." Megjithatë, tha Marku, "është thjesht shumë e vështirë të gjykosh. A është kjo puna ime?" E pyeta Danielin një hipotezë për të kuptuar se ku mendonte se fillonte puna e tij dhe mbaronte IA: A do të mërzitej nëse do të kapte një partner romantik duke i dërguar një poezi të gjeneruar nga IA? "Mendoj se pyetja është se cili është propozimi i vlerës së gjësë që të është dhënë? A është se ata e krijuan atë? Apo është vlera e vetë gjësë?" tha ai. "Në të kaluarën, t'i jepje dikujt një letër zakonisht bënte të dyja gjërat." Këto ditë, ai dërgon shënime të shkruara me dorë - pasi i ka hartuar ato duke përdorur ChatGPT.
“Gjuha është nëna, jo shërbëtorja, e mendimit”, shkroi profesori i Duke, Orin Starn, në një artikull të kohëve të fundit të titulluar “Beteja ime e Humbur Kundër Mashtrimit me IA”, duke cituar një citat që shpesh i atribuohet W. H. Auden. Por nuk është vetëm shkrimi që zhvillon të menduarit kritik. “Të mësuarit e matematikës po punon në aftësinë tuaj për të kaluar sistematikisht nëpër një proces për të zgjidhur një problem. Edhe nëse nuk do të përdorni algjebër, trigonometri apo llogaritje në karrierën tuaj, do t'i përdorni këto aftësi për të mbajtur gjurmët e asaj që po ndodh dhe çfarë po ndodh kur gjërat nuk kanë kuptim”, tha Michael Johnson, një rektor i asociuar në Universitetin A&M të Teksasit. Adoleshentët përfitojnë nga vështirësitë e strukturuara, qoftë algjebër apo punë shtëpie. Ata ndërtojnë vetëvlerësim dhe etikë pune. Kjo është arsyeja pse psikologu social Jonathan Haidt ka argumentuar për rëndësinë e fëmijëve që mësojnë të bëjnë gjëra të vështira, diçka që teknologjia po e bën pafundësisht më të lehtë për t'u shmangur. Sam Altman, CEO i OpenAI, ka prirur t’i shpërfillë shqetësimet në lidhje me përdorimin e IA-së në akademi si shkurtpamëse, duke e përshkruar ChatGPT thjesht si “një kalkulator për fjalë” dhe duke thënë se përkufizimi i mashtrimit duhet të evoluojë. “Shkrimi i një punimi në mënyrën e vjetër nuk do të jetë gjëja e duhur”, tha vitin e kaluar Altman, një student i Stanfordit. Por, duke folur para komitetit mbikëqyrës të Senatit për teknologjinë në vitin 2023, ai rrëfeu rezervat e tij: “Shqetësohem se, ndërsa modelet bëhen gjithnjë e më të mira, përdoruesit mund të kenë gjithnjë e më pak nga procesi i tyre dallues.” OpenAI nuk është treguar i turpshëm në marketingun për studentët e kolegjit. Kohët e fundit, ajo e bëri ChatGPT Plus, normalisht një abonim prej 20 dollarësh në muaj, falas për ta gjatë provimeve përfundimtare. (OpenAI pretendon se studentëve dhe mësuesve duhet t’u mësohet se si ta përdorin atë me përgjegjësi, duke iu referuar produktit ChatGPT Edu që u shet institucioneve akademike.)
Në fund të marsit, Columbia e pezulloi Lee-n pasi ai postoi detaje rreth seancës së tij disiplinore në X. Ai nuk ka plane të kthehet në shkollë dhe nuk ka dëshirë të punojë për një kompani të madhe teknologjike. Lee më shpjegoi se duke i treguar botës se inteligjenca artificiale mund të përdoret për të mashtruar gjatë një interviste pune në distancë, ai e kishte shtyrë industrinë e teknologjisë të evoluonte në të njëjtën mënyrë që inteligjenca artificiale po e detyronte arsimin e lartë të evoluonte. "Çdo risi teknologjike e ka bërë njerëzimin të ulet dhe të mendojë se cila punë është në të vërtetë e dobishme," tha ai. "Mund të ketë pasur njerëz që ankohen për makineritë që zëvendësojnë farkëtarët, si në vitet 1600 ose 1800, por tani është pranuar thjesht se është e kotë të mësosh si të farkëtosh."
Lee tashmë ka hequr dorë nga hakerimi i intervistave. Në prill, ai dhe Shanmugam lançuan Cluely, i cili skanon ekranin e kompjuterit të një përdoruesi dhe dëgjon audion e tij në mënyrë që të ofrojë reagime dhe përgjigje të IA-së për pyetjet në kohë reale pa nxitje. "Ne ndërtuam Cluely në mënyrë që të mos mendoni kurrë më vetëm," thuhet në manifestin e kompanisë. Këtë herë, Lee u përpoq të bënte një lançim viral me një reklamë të shkruar me skenar prej 140,000 dollarësh, në të cilën një inxhinier i ri softuerësh, i luajtur nga Lee, përdor Cluely-n e instaluar në syzet e tij për të gënjyer gjatë një takimi të parë me një grua më të madhe në moshë. Kur takimi fillon të shkojë keq, Cluely i sugjeron Lee-së "të referohet artit të saj" dhe i ofron një skenar që ta ndjekë. "Pashë profilin tënd dhe pikturën me tulipanë. Je vajza më e mrekullueshme ndonjëherë," lexon Lee me syzet e tij, gjë që i shpëton shanset me të.
Para se të lançonte Cluely-n, Lee dhe Shanmugam mblodhën 5.3 milionë dollarë nga investitorët, gjë që u lejoi atyre të punësonin dy programues, miq që Lee i takoi në kolegjin komunitar (nuk ishin të nevojshme intervista pune ose gjëegjëza LeetCode) dhe të transferoheshin në San Francisko. Kur folëm disa ditë pas lançimit të Cluely-t, Lee ishte në zyrën e tij të agjentit të pasurive të paluajtshme dhe gati për të marrë çelësat e hapësirës së tij të re të punës. Ai po përdorte Cluely-n në kompjuterin e tij ndërsa flisnim. Ndërsa Cluely ende nuk mund të japë përgjigje në kohë reale përmes syzeve të njerëzve, ideja është që një ditë së shpejti do të funksionojë në një pajisje të veshshme, duke parë, dëgjuar dhe reaguar ndaj gjithçkaje në mjedisin tuaj. "Pastaj, përfundimisht, është vetëm në trurin tuaj", tha Lee me qetësi. Për momentin, Lee shpreson që njerëzit do ta përdorin Cluely për të vazhduar rrethimin e inteligjencës artificiale mbi arsimin. "Ne do të synojmë LSAT-të dixhitale; GRE-të dixhitale; të gjitha detyrat, kuizet dhe testet e kampusit", tha ai. "Do t'ju mundësojë të kopjoni në pothuajse çdo gjë."
Burimi: Intelligencer
Krijoni Kontakt