Rilindja e qetë: Brezi Z drejton rritjen e pjesëmarrjes në kishë

Rënia e kishës në Angli dhe Uells jo vetëm që është ndalur, por Kisha po rritet, pasi brezi Z drejton një kthesë emocionuese në pjesëmarrjen në kishë.

Emri:  the_quiet_revival.jpg

Shikime: 18

Madhësia:  26.1 KB

Pjesëmarrja në kishë është rritur me 50 për qind gjatë gjashtë viteve të fundit , duke shkatërruar mitin e rënies së kishës. Gjetjet vijnë në Rilindja e Heshtur, një studim i porositur nga Bible Society dhe i kryer nga YouGov.

Rilindja e qetë tregon se rritja më dramatike e kishës është tek të rinjtë në moshë madhore, veçanërisht tek të rinjtë. Në vitin 2018, vetëm 4 për qind e 18–24-vjeçarëve thanë se frekuentonin kishën të paktën çdo muaj. Sot, thotë Rilindja e Heshtur, kjo është rritur në 16 përqind, me të rinjtë që janë rritur nga 4 përqind në 21 përqind dhe femrat e reja nga 3 në 12 përqind.

Përfundimet kryesore nga Rilindja e Heshtur

Bashkëautori i Rilindja e Heshtur Dr Rhiannon McAleer thotë se raporti tregon se ajo që njerëzit besojnë për rënien e Kishës nuk është më e vërtetë. "Këto janë gjetje të habitshme që përmbysin plotësisht supozimin e përhapur se Kisha në Angli dhe Uells është në rënie përfundimtare ," tha ajo.

“Ndërsa disa emërtime tradicionale vazhdojnë të përballen me sfida, ne kemi parë një rritje të konsiderueshme, me bazë të gjerë në mesin e shumicës së shprehjeve të Kishës – veçanërisht në katolicizmin romak dhe pentekostalizmin. Tani ka mbi 2 milionë më shumë njerëz që ndjekin kishën sesa gjashtë vjet më parë.'

Më shumë burra se gra shkojnë në kishë

Rilindja e qetë tregon se burrat (13 përqind) kanë më shumë gjasa të shkojnë në kishë sesa gratë (10 përqind). Dhe ndërsa rënia e kishës po përmbyset, Kisha po bëhet gjithashtu më e larmishme etnike , me një në pesë njerëz (19 përqind) që vijnë nga një pakicë etnike. Sipas Rilindja e Heshtur, gati gjysma e të rinjve me ngjyrë të moshës 18–34 vjeç (47 përqind) po ndjekin kishën të paktën çdo muaj.

Është gjithashtu e mrekullueshme të shohësh se leximi i Biblës dhe besimi në Bibël janë rritur, si dhe rritja e kishës. Rreth 67 për qind e të krishterëve që shkojnë në kishë lexojnë Biblën të paktën çdo javë jashtë kishës.

Emri:  Screenshot 2025-04-25 at 3.47.15 PM.jpg

Shikime: 17

Madhësia:  23.9 KB

Ata që shkojnë në kishë kanë më shumë gjasa të japin për bamirësi

Rritja e kishës ka një ndikim në shoqëri, thotë Rilindja e Heshtur, pasi ata që shkojnë në kishë kanë më shumë gjasa të marrin pjesë aktive në gjëra që përfitojnë komunitetin lokal, të tilla si dhurimi në bankat e ushqimit, vullnetarizmi ose dhënia për bamirësi.

Të krishterët raportojnë gjithashtu një kënaqësi më të lartë nga jeta sesa ata që nuk shkojnë në kishë , me një lidhje më të madhe me komunitetin e tyre dhe më pak stres dhe ankth.

Pse njerëzit po gjejnë kuptimin e jetës në kishë?

Bashkautori i Rilindja e Heshtur Dr Rob Barward-Symmons thotë se një arsye e mundshme për rritjen e kishës ishte se njerëzit po kërkonin kuptim. “Me një pjesë të madhe të popullsisë që po lufton me shëndetin mendor, vetminë dhe humbjen e kuptimit të jetës, veçanërisht të rinjtë, kisha duket se po ofron një përgjigje. Ne zbuluam se ata që shkojnë në kishë kanë më shumë gjasa sesa ata që nuk shkojnë në kishë të raportojnë kënaqësi më të lartë nga jeta dhe një ndjenjë më të madhe lidhjeje me komunitetin e tyre sesa ata që nuk shkojnë në kishë. Ata gjithashtu kanë më pak gjasa të raportojnë se ndihen shpesh në ankth ose në depresion – veçanërisht gratë e reja.'

Kisha është gjallë dhe shëndoshë e mirë

Shefi ekzekutiv i Shoqërisë Biblike, Paul Williams, thotë: ' Ringjallja e qetë është një raport shumë domethënës që duhet të transformojë perceptimin e krishterimit dhe të shkuarjes në kishë në Angli dhe Uells. Larg nga të qenit në një shpat të rrëshqitshëm drejt zhdukjes, Kisha është e gjallë dhe në rritje, dhe duke bërë një ndryshim pozitiv për individët dhe shoqërinë.'

Çfarë do të thotë besimi për mua: dy histori

Emri:  Moesha-Bygrave-Quiet-Revival-Case-Study.jpg

Shikime: 16

Madhësia:  47.6 KB

Historia e Moeshës

“Po kërkoja kuptim në takimet, pirja dhe pirja e marijuanës. Por ndjehej bosh dhe asgjë nuk po më mbushte. Doja të lija pirjen dhe duhanin, por u desh pak kohë. Pastaj kuptova që isha shtatzënë.  

“E dija se kisha nevojë për Zotin për atë udhëtim. Unë isha përgjegjës për dikë tjetër. Vendosa t'i besoj Zotit dhe është vendimi më i mirë që kam marrë.  

“Kur vajza ime ishte rreth një muajshe, fillova të shkoja në kishë. Unë jam udhëheqësi i adhurimit atje tani. Kisha nevojë për kishën. Më ka ndihmuar të jem pranë njerëzve me të njëjtin mendim.' 

Emri:  Andy-Downe-quiet-revival-case-study.jpg

Shikime: 16

Madhësia:  45.4 KB

Historia e Andit

“Kur dola në pension, kisha dëshirë të përpiqesha të gjeja një punë vullnetare. Një mik tha se do të dilte vullnetar në Projektin Felix. Është një shoqatë bamirësie që merr në dorë ushqimet që do të shpërdorohen – nga vende si M&S, Amazon dhe Hello Fresh – dhe në vend që ta hedhë, ia kalon dikujt tjetër. Këto mund të jenë bamirësi, qendra komunitare, vende të tilla.

Fillova të jem vullnetar në depon time lokale dhe tani drejtoj furgonin dhe ndihmoj në shpërndarjen e ushqimit. Problemi i mbetjeve ushqimore është i tmerrshëm. Kjo është diçka që trajton mbetjet ushqimore, dhe gjithashtu ndihmon ata që mund ta përdorin ushqimin dhe kanë nevojë për të.

“Jam i zënë me gjëra të tjera, por gjithashtu doja të kontaktoja me njerëz të tjerë që nuk do t'i takoja në jetën e përditshme. Kështu ishte Jezusi. Ai na mësoi të jemi të dhembshur. Doja të bëja diçka që do të përmbushte atë pjesë të të qenit i krishterë. Është pjesë e funksionimit të besimit tim. Nuk do të doja të ndaloja së bëri këtë.'

Burimi: Bible Society