E patë Hënën 'fytyrë qeshur' këtë mëngjes? Një fotograf e kapi atë mbi qytetin e Nju Jorkut

Emri:  smiley-face-moon-stars.jpg

Shikime: 21

Madhësia:  6.4 KB

Nga Iain Todd

Publikuar: 25 Prill 2025 në 14:25

A e keni parë shtrirjen qiellore 'fytyra e buzëqeshur' mëngjesin e së premtes, 25 prill?

Rreshtimi i gjysmëhënës, Venusit dhe Saturnit ishte i dukshëm nga Britania e Madhe, Amerika e Veriut, Evropa - në të gjithë hemisferën veriore - duke parë drejt horizontit lindor pak para lindjes së diellit.

Imazhi më poshtë tregon se si fytyra e buzëqeshur u shfaq në qiellin mbi qytetin e Nju Jorkut.

Emri:  smiley-moon-april-2025.jpg

Shikime: 18

Madhësia:  12.5 KB
'Fytyra e buzëqeshur' e bërë nga gjysmëhëna, Venusi (lart) dhe Saturni (poshtë djathtas, pak mbi dritën e kuqe të vinçit), siç u shfaqën mbi qytetin e Nju Jorkut, 25 prill 2025. Kredia: Gary Hershorn / Getty Images

Cila ishte fytyra e buzëqeshur?

Shkurtimisht, 'fytyra e buzëqeshur' përbëhej nga një rreshtim i Venusit, Saturnit dhe gjysmëhënës afër njëra-tjetrës në qiellin e mëngjesit.

Por fytyra ishte anash. Imagjinoni një fytyrë buzëqeshje të rrotulluar 90° në drejtim të akrepave të orës, dhe ky është lloji i modelit që u formua nga dy planetët dhe Hëna.

Gjysmëhëna e hollë bëri 'buzëqeshjen', ndërsa Venusi bëri syrin e djathtë të fytyrës dhe Saturni syrin e majtë të fytyrës.

Ju mund të shihni se si dukej kjo në simulimin më poshtë. Anoni kokën në të djathtë dhe Venusi, Saturni dhe Hëna në gjysmëhënë formojnë një model të buzëqeshur.

Ishte e dukshme rreth orës 05:00-05:30 me orën lokale, poshtë dhe afër horizontit lindor.

Nuk është e pazakontë që planetët të shfaqen afër Hënës në qiellin e natës, dhe një planet që shfaqet afër Hënës njihet si një lidhje .

Dy ose më shumë planetë afër Hënës - si kjo 'fytyrë e buzëqeshur' - njihet si një grumbullim në astronomi.

Emri:  moon-venus-saturn-smiley-face-april-2025.jpg

Shikime: 18

Madhësia:  12.0 KB
Një fytyrë e buzëqeshur duke shkelur syrin? Ted Sanborn kapi këtë imazh të gjysmëhënës dhe Venusit, por Saturni duket se ishte i errësuar nga retë. Imazhi u kap nga Middletown, RI, SHBA, 25 Prill 2025, 05:08 EDT.

A ishte vërtet e dukshme 'fytyra'?

Kishte shumë histori rreth buzëqeshjes qiellore të 25 prillit 2025 që qarkulluan në internet këtë javë, disa prej të cilave detajonin realisht atë që do të ishte e dukshme dhe disa prej të cilave ishin mjaft liberale me të vërtetën!

Afërdita ka qenë një objekt i ndritshëm i mëngjesit gjatë gjithë kësaj jave, duke u ngritur në lindje rreth orës 05:00 dhe e dukshme përpara se Dielli të lindte pak para orës 06:00.

Çdo mëngjes që çon në të Premten e 25 Prillit, Afërdita ngrihej në të njëjtin vend në të njëjtën kohë, por Hëna ndiqte drejt lindjes çdo mëngjes, duke u afruar gjithnjë e më shumë me Venusin.

Hëna ishte një gjysmëhënë e hollë, duke qenë një Hënë e plotë më 13 Prill dhe duke u zbehur drejt Hënës së re më 27 Prill.

Në mëngjesin e 25 prillit, Afërdita dhe gjysmëhëna u ngritën së bashku në qiellin e mëngjesit rreth orës 05:00 BST, Venusi mbi Hënë.

Afërdita e ndritshme dhe Hëna ishin sigurisht të dukshme me sy të lirë, me kusht që të kishit një pamje të qartë të horizontit lindor.

Gjëja që ka të ngjarë ta ketë bërë të ndërlikuar për shumë vëzhgues këtë shtrirje të 'fytyrës së buzëqeshur', ishte Saturni.

Saturni ishte shumë i zbehtë - shumë më i zbehtë se Venusi - dhe i fundit nga tre që u ngrit në mëngjes, i ulur poshtë Venusit dhe Hënës në qiell.

Dhe dobësia e Saturnit, pozicioni i tij i ulët në qiell dhe koha e lindjes së tij - afër shkëlqimit të diellit në rritje - nënkuptonin se ishte e vështirë për t'u dalluar.

Emri:  moon-venus-saturn-february-2025-edited.jpg

Shikime: 17

Madhësia:  24.1 KB
Hëna (lart), Venusi (në mes) dhe Saturni (poshtë) siç u shfaqën në fillim të këtij viti në mbrëmjen e 2 shkurtit 2025. Kredia: Rui Santos, Pylli i Leiria, Portugali

Shihni fytyrën e buzëqeshur – këshilla të shpejta dhe të thjeshta

Nëse dëshironi të shihni fytyrën e buzëqeshur, do t'ju duhet një horizont i qartë lindor, mot i pastër dhe kohë e mirë.

Truku ishte të shikonit nga lindja para lindjes së diellit, rreth orës 05:00–05:30 me kohën lokale.

Fillimisht i dukshëm ishte një 'yll' i ndritshëm mbi horizont. Ajo ishte Venusi.

Emri:  Venus-and-Mars-in-conjunction-with-Moon-below-Feb-20-2015-©-Martin-Campbell-f197d68.jpg

Shikime: 17

Madhësia:  25.3 KB
Jo mjaft e buzëqeshur! Por nuk është e pazakontë që një gjysmëhënë të jetë afër planetëve me sy të lirë në qiell. Këtu, gjysmëhënës i bashkohet në qiellin e mbrëmjes nga Marsi (lart) dhe Venusi (poshtë), 20 shkurt 2015. Kredia: Martin Campbell

Më pas, u ngrit Hëna e hollë gjysmë.

Saturni u ngrit afërsisht në të njëjtën kohë me Hënën, ose menjëherë pas saj, në varësi të vendit nga po shikonit.

Nga ky trekëndësh, Afërdita ishte në krye, gjysmëhëna ishte poshtë majtas, Saturni ishte poshtë djathtas.

Burimi: Sky at Night Magazine