Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

Vatikan: Zgjidhet Papa i 267-të i Romës, Leo XIV. Papa i parë amerikan dhe agustin në histori.

Leo XIV është Papa i ri

Emri:  PapaLeonXIV_VaticanNews.jpg

Shikime: 17

Madhësia:  34.5 KB

"Paqja qoftë me të gjithë ju!" - fjalët e para të Papa Leo XIV. Konklava ka zgjedhur Kardinalin Robert Francis Prevost si Ipeshkvin e 267-të të Romës. Papa i ri u njoftua para turmave në pritje nga Kardinali Protodhjak Dominique Mamberti.

Lajmëroni se do të keni sukses:

HABEMUS PAPAM

Eminentissimum ac reverendissimum Dominum Robertum Franciscum
    Sanctae Romane Ecclesiae Cardinalem Prevost
    qui sibi nomen imposuit Leo XIV

Po ju lajmëroj një gëzim të madh:

NE KEMI NJË PAPË

I Shquari dhe Shumë i Nderuari Lord Robert Francis
    Kardinali i Kishës së Shenjtë Romake Prevost,
    i cili ka marrë emrin Leo XIV

Vetëm pak çaste më parë, nga lozha qendrore e Bazilikës së Shën Pjetrit, Kardinali Protodhjak Dominique Mamberti shqiptoi formulën "Habemus Papam", duke i shpallur qytetit të Romës dhe gjithë botës lajmin e zgjedhjes së Kardinalit Robert Francis Prevost si Papa Leo XIV.

Burimi: Vatikani

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

Për: Vatikan: Zgjidhet Papa i 267-të i Romës, Leo XIV. Papa i parë amerikan dhe agustin në histori.

Biografia e Papa Leo XIV, i lindur Robert Francis Prevost

Përpara zgjedhjes së tij si Papa Leo XIV, Kardinali Robert Francis Prevost ishte Prefekt i Dikasterit për Ipeshkvijtë. Ja biografia e Ipeshkvit të 267-të të Romës.

Emri:  cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844.jpg

Shikime: 3

Madhësia:  35.1 KB

Nga Vatican News

Papa i parë augustinian, Leo XIV, është Papa i dytë romak - pas Papa Françeskut - nga Amerikat. Megjithatë, ndryshe nga Jorge Mario Bergoglio, 69-vjeçari Robert Francis Prevost është nga pjesa veriore e kontinentit, megjithëse kaloi shumë vite si misionar në Peru përpara se të zgjidhej në krye të augustinianëve për dy mandate radhazi.

Papa i parë augustinian

Ipeshkvi i ri i Romës lindi më 14 shtator 1955, në Çikago, Illinois, nga Louis Marius Prevost, me prejardhje franceze dhe italiane, dhe Mildred Martínez, me prejardhje spanjolle. Ai ka dy vëllezër, Louis Martín dhe John Joseph.

Ai e kaloi fëmijërinë dhe adoleshencën me familjen e tij dhe studioi fillimisht në Seminarin e Vogël të Etërve Agustinianë dhe më pas në Universitetin Villanova në Pensilvani, ku në vitin 1977 mori një diplomë në Matematikë dhe gjithashtu studioi Filozofi.

Më 1 shtator të po atij viti, Prevost hyri në noviciatin e Urdhrit të Shën Agustinit (OSA) në Saint Louis, në Provincën e Zonjës Sonë të Këshillit të Mirë të Çikagos, dhe bëri deklarimin e tij të parë më 2 shtator 1978. Më 29 gusht 1981, ai bëri betimet e tij solemne.

Papa i ardhshëm mori arsimimin e tij teologjik në Unionin Teologjik Katolik në Çikago. Në moshën 27 vjeç, ai u dërgua nga eprorët e tij në Romë për të studiuar të Drejtën Kanonike në Universitetin Papnor të Shën Thoma Akuinit (Angelicum).

Në Romë, ai u shugurua prift më 19 qershor 1982, në Kolegjin Augustinian të Shën Monikës nga Kryepeshkopi Jean Jadot, atëherë propresident i Sekretariatit për Jo-të Krishterët, i cili më vonë u bë Këshilli Papnor për Dialogun Ndërfetar dhe më pas Dikasteri për Dialogun Ndërfetar.

Prevost mori licencën e tij në vitin 1984 dhe vitin pasardhës, ndërsa po përgatiste tezën e doktoraturës, u dërgua në misionin augustinian në Chulucanas, Piura, Peru (1985–1986). Në vitin 1987, ai mbrojti tezën e doktoraturës me temë "Roli i Priestit Lokal në Urdhrin e Shën Agustinit" dhe u emërua drejtor i thirrjes dhe drejtor i misioneve të Provincës Augustiniane të "Nënës së Këshillit të Mirë" në Olympia Fields, Illinois (SHBA).

Misioni në Peru

Vitin pasardhës, ai iu bashkua misionit në Trujillo, gjithashtu në Peru, si drejtor i projektit të formimit të përbashkët për kandidatët augustinianë nga vikariatet e Chulucanas, Iquitos dhe Apurímac.

Gjatë njëmbëdhjetë viteve, ai shërbeu si prift i bashkësisë (1988–1992), drejtor formimi (1988–1998) dhe instruktor për anëtarët e deklaruar (1992–1998), dhe në Kryedioqezën e Trujillos si vikar gjyqësor (1989–1998) dhe profesor i së Drejtës Kanonike, Patristikës dhe Teologjisë Morale në Seminarin e Madh “San Carlos y San Marcelo”. Në të njëjtën kohë, atij iu besua edhe kujdesi baritor i Zonjës Sonë Nënë e Kishës, e themeluar më vonë si famullia e Shën Ritës (1988–1999), në një periferi të varfër të qytetit, dhe ishte administrator i famullisë së Zonjës Sonë të Monserratit nga viti 1992 deri në vitin 1999.

Në vitin 1999, ai u zgjodh Prior Provincial i Provincës Augustiniane të “Nënës së Këshillit të Mirë” në Çikago, dhe dy vjet e gjysmë më vonë, Kapitulli i Përgjithshëm i Urdhrit të Shën Agustinit e zgjodhi atë si Prior Gjeneral, duke e konfirmuar në vitin 2007 për një mandat të dytë.

Në tetor 2013, ai u kthye në Provincën e tij Augustiniane në Çikago, duke shërbyer si drejtor i formimit në Konventën e Shën Agustinit, këshilltar i parë dhe vikar provincial - role që i mbajti derisa Papa Françesku e emëroi atë më 3 nëntor 2014, si Administrator Apostolik i Dioqezës Peruviane të Çiklajos, duke e ngritur atë në dinjitetin episkopal si Ipeshkv Titullar i Sufarit.

Ai hyri në Dioqezë më 7 nëntor, në prani të Nuncit Apostolik James Patrick Green, i cili e shuguroi Ipeshkëv pak më shumë se një muaj më vonë, më 12 dhjetor, në Festën e Zojës së Guadalupës, në Katedralen e Shën Marisë.

Motoja e tij episkopale është “In Illo uno unum”—fjalë të shqiptuara nga Shën Agustini në një predikim mbi Psalmin 127 për të shpjeguar se “edhe pse ne të krishterët jemi shumë, në një Krisht jemi një”.

Ipeshkv i Çiklajos, Peru, nga viti 2015 deri në vitin 2023

Më 26 shtator 2015, ai u emërua Ipeshkëv i Çiklajos nga Papa Françesku. Në mars 2018, ai u zgjodh nënkryetar i dytë i Konferencës Episkopale Peruviane, ku shërbeu edhe si anëtar i Këshillit Ekonomik dhe president i Komisionit për Kulturë dhe Arsim.

Në vitin 2019, Papa Françesku e emëroi atë anëtar të Kongregatës për Klerin (13 korrik 2019) dhe në vitin 2020, anëtar të Kongregatës për Ipeshkvijtë (21 nëntor). Ndërkohë, më 15 prill 2020, ai u emërua edhe Administrator Apostolik i Dioqezës Peruviane të Callao-s.

Prefekti i Dikasterit për Ipeshkvijtë

Më 30 janar 2023, Papa e thirri në Romë si Prefekt të Dikasterit për Ipeshkvijtë dhe President të Komisionit Papnor për Amerikën Latine, duke e ngritur në gradën e Kryepeshkopit.

U bë Kardinal në vitin 2024

Papa Françesku e shpalli atë Kardinal në Koncistorin e 30 shtatorit të atij viti dhe i caktoi Diakonatin e Shën Monikës. Ai e mori zyrtarisht në zotërim atë më 28 janar 2024.

Si kryetar i Dikasterit, ai mori pjesë në Udhëtimet më të fundit Apostolike të Papës dhe në sesionin e parë dhe të dytë të Asamblesë së 16-të të Përgjithshme të Zakonshme të Sinodit të Ipeshkvijve mbi sinodalitetin, të mbajtur në Romë përkatësisht nga 4 deri më 29 tetor 2023 dhe nga 2 deri më 27 tetor 2024.

Ndërkohë, më 4 tetor 2023, Papa Françesku e emëroi atë anëtar të Dikastereve për Ungjillëzim (Seksioni për Ungjillëzimin e Parë dhe Kishat e Reja të Veçanta), për Doktrinën e Fesë, për Kishat Lindore, për Klerin, për Institutet e Jetës së Kushtuar dhe Shoqëritë e Jetës Apostolike, për Kulturën dhe Arsimin, për Tekstet Legjislative dhe të Komisionit Papnor për Shtetin e Qytetit të Vatikanit.

Më në fund, më 6 shkurt të këtij viti, Papa argjentinas e gradoi atë në Urdhrin e Ipeshkvijve, duke i dhënë titullin e Kishës Suburbikariane të Albanos.

Tre ditë më vonë, më 9 shkurt, ai kremtoi Meshën e kryesuar nga Papa Françesku në Sheshin e Shën Pjetrit për Jubileun e Forcave të Armatosura, ngjarja e dytë e madhe e Vitit të Shenjtë të Shpresës.

Gjatë shtrimit të fundit në spital të paraardhësit të tij në spitalin “Gemelli”, Prevost kryesoi Rruzaren për shëndetin e Papa Françeskut në Sheshin e Shën Pjetrit më 3 mars.

Burimi: Vatikani

Tema të Ngjashme

1. Ndëron jetë Papa Françesku, Papa i Romës
    Nga Albo në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 21-04-2025, 22:53
  2. Zgjidhet PAPA i Ri..
    Nga Brari në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-03-2013, 14:54
  3. Papa i Romes takon Princin e Arabise Saudite
    Nga Rroni01 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 05-05-2009, 17:23
  4. Papa në Vatikan: Kapitalizmi prodhon padrejtësi
    Nga land në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 23-09-2007, 11:47
  5. Vendimi: Papa do prehet në Vatikan
    Nga Sherri në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 09-04-2005, 04:05

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •