Shefi i Shkencës i Shtëpisë së Bardhë thotë se SHBA mund të "manipulojë kohën dhe hapësirën" - Trump lë të kuptohet se armët sekrete "Askush nuk i di"
Nga Robert Semonsen
Shefi i teknologjisë së Shtëpisë së Bardhë, Michael Kratsios, mban një fjalim kryesor përmes Flickr
Në një deklaratë të guximshme dhe disi të fshehtë që po kthen kokën dhe po ngre vetulla anembanë globit, shefi i teknologjisë së Shtëpisë së Bardhë, Michael Kratsios pohoi se Shtetet e Bashkuara kanë teknologji të avancuar të aftë për të 'manipuluar kohën dhe hapësirën'.
Kratsios, i cili shërben si Drejtor i Zyrës së Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë në Shtëpinë e Bardhë, e bëri komentin gjatë një fjalimi kryesor në " Endless Frontiers Retreat" në Austin, Teksas.
Vetëm disa javë në rolin e tij të ri, Kratsios nuk humbi kohë duke pikturuar një tablo të inovacionit amerikan që, nëse është e vërtetë, me të gjitha gjasat do të na vendoste vite dritë përpara konkurrentëve tanë globalë.
"Duket se kemi humbur fokusin dhe vizionin, kemi ulur shikimin dhe kemi lënë sistemet, strukturat dhe burokracitë të na ngatërrojnë. Por ne jemi të aftë për shumë më tepër. Teknologjitë tona na lejojnë të manipulojmë kohën dhe hapësirën. Ato lënë distancën, shkelin, bëjnë që gjërat të rriten dhe të përmirësojnë produktivitetin," tha Kratsios.
JUST IN - Director of White House Office of Science & Technology Policy Michael Kratsios: "Our technologies permit us to manipulate time and space" pic.twitter.com/374xj2p5a6
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) April 16, 2025
Ndërsa deklaratës së Kratsios i mungonin specifikat - nuk është befasi duke pasur parasysh natyrën e mundshme të klasifikuar të një teknologjie të tillë - ajo përputhet me diçka që Presidenti Trump ka lënë të kuptohet prej vitesh, domethënë se SHBA-ja ka aftësi të avancuara që publiku nuk i ka parë kurrë.
Vetëm javën e kaluar, Trump u tha gazetarëve : "Ne kemi armatim që askush nuk e ka idenë se çfarë është. Dhe është më i fuqishmi në botë ... as afër." Ai ndaloi së elaboruari, por koha e fjalëve të tij nuk dukej si rastësi.
Kjo lloj bisede nuk është pa precedent. Që nga fillimi i saj në vitin 1958, DARPA - krahu i fshehtë i kërkimit të Pentagonit - ka zhvilluar në heshtje teknologji të reja dekada përpara kohës së tyre.
Nga avionët stealth dhe GPS tek infrastruktura e hershme e internetit, historia e DARPA tregon se në kohën kur publiku dëgjon për këto programe, ato janë tashmë lajme të vjetra në qarqet e klasifikuara. Nuk është e vështirë të besosh se sisteme shumë më të avancuara, ndoshta edhe ato të afta të "përkulin kohën dhe hapësirën", janë tashmë thellë në tubacion.
Kjo nuk ka të bëjë vetëm me tingullin futuristik. Kratsios argumentoi se lidershipi i teknologjisë i Amerikës është shtypur qëllimisht që nga vitet 1970 si rezultat i rregullave mbytës dhe tejkalimit të qeverisë - një pasojë e drejtpërdrejtë e marshimit të gjatë të së majtës nëpër institucione.
Administrata e Bidenit, vazhdoi Kratsios, "dështoi sipas kushteve të veta, e udhëhequr nga një frymë frike dhe jo premtimi. Regjimi i vjetër u përpoq të mbronte fuqinë e tij menaxheriale nga ndërprerjet e teknologjisë, duke promovuar ndarjen sociale dhe rishpërndarjen në emër të barazisë. Ata siguruan dobët teknologjinë amerikane dhe nuk arritën të forconin fare lidershipin tonë."
Ai vuri në dukje zhvillimin e inteligjencës artificiale, bioteknologjisë dhe gjysmëpërçuesve si fusha me potencial masiv, veçanërisht nëse agjencitë qeveritare lejohen - ose detyrohen - të heqin dorë nga burokrat dhe të përqafojnë inovacionin. Një direktivë e fundit e Shtëpisë së Bardhë inkurajon tani departamentet federale të "maksimizojnë" përdorimin e teknologjive të tilla për infrastrukturën dhe më gjerë.
Kratsios përfundoi fjalimin e tij: "Janë zgjedhjet e individëve që do të bëjnë të mundur Epokën e Artë të re Amerikane: zgjedhja e individëve për të zotëruar sklerozën e shtetit dhe zgjedhja e individëve për të krijuar teknologji të reja dhe për t'u dhënë pas zbulimeve shkencore që do të përkulin kohën dhe hapësirën, do të bëjnë më shumë me më pak dhe do të na çojnë më tej në kufirin e pafund".
Ndërkohë, presidenti Trump ka mbajtur në qendër të vëmendjes epërsinë ushtarake. Në mars, ai njoftoi një avion luftarak të gjeneratës së gjashtë, duke e quajtur atë "avionin më vdekjeprurës të ndërtuar ndonjëherë". Boeing, një emër i besuar në hapësirën ajrore amerikane, siguroi kontratën.
E gjithë kjo vjen ndërsa administrata Trump vazhdon të armatizojë dominimin teknologjik amerikan si një mjet ekonomik dhe si një parandalues gjeopolitik, veçanërisht në bllokimin e vazhdueshëm tregtar me Kinën, i cili ka të ngjarë të përshkallëzohet. Pavarësisht tarifave agresive, produktet kryesore si Apple Watches dhe gjysmëpërçuesit morën përjashtime strategjike, duke reflektuar rëndësinë e tyre kombëtare.
Ekspertët e krahut të majtë dhe mendimtarët e politikës së establishmentit mund të rrotullojnë sytë nga pretendimi i Kratsios, duke e quajtur atë fantashkencë ose duke e konsideruar si fantazi. Por këtu është realiteti: për vite, amerikanët janë ushqyer me forcë me një dietë të qëndrueshme me pritje të ulëta, rënie të ngadaltë dhe kufizime të vendosura nga qeveria. Ajo epokë e kalbjes së menaxhuar? Më në fund mund t'i vijë fundi.
Doktrina Trump është e thjeshtë: vendos Amerikën në radhë të parë, rivendos madhështinë dhe lësho inovacionin që e bëri këtë vend zilinë e botës.
Burimi: TheGatewayPundit
Krijoni Kontakt