Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Shtëpia e Bardhë: SHBA ka teknologji sekrete që mund të manipulojë kohën dhe hapësirën

Shefi i Shkencës i Shtëpisë së Bardhë thotë se SHBA mund të "manipulojë kohën dhe hapësirën" - Trump lë të kuptohet se armët sekrete "Askush nuk i di"

Nga Robert Semonsen

Emri:  screenshot-2025-04-17-at-13.08.37-1200x630.jpg

Shikime: 32

Madhësia:  18.0 KB
    Shefi i teknologjisë së Shtëpisë së Bardhë, Michael Kratsios, mban një fjalim kryesor përmes Flickr

Në një deklaratë të guximshme dhe disi të fshehtë që po kthen kokën dhe po ngre vetulla anembanë globit, shefi i teknologjisë së Shtëpisë së Bardhë, Michael Kratsios pohoi se Shtetet e Bashkuara kanë teknologji të avancuar të aftë për të 'manipuluar kohën dhe hapësirën'.

Kratsios, i cili shërben si Drejtor i Zyrës së Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë në Shtëpinë e Bardhë, e bëri komentin gjatë një fjalimi kryesor në " Endless Frontiers Retreat" në Austin, Teksas.

Vetëm disa javë në rolin e tij të ri, Kratsios nuk humbi kohë duke pikturuar një tablo të inovacionit amerikan që, nëse është e vërtetë, me të gjitha gjasat do të na vendoste vite dritë përpara konkurrentëve tanë globalë.

"Duket se kemi humbur fokusin dhe vizionin, kemi ulur shikimin dhe kemi lënë sistemet, strukturat dhe burokracitë të na ngatërrojnë. Por ne jemi të aftë për shumë më tepër. Teknologjitë tona na lejojnë të manipulojmë kohën dhe hapësirën. Ato lënë distancën, shkelin, bëjnë që gjërat të rriten dhe të përmirësojnë produktivitetin," tha Kratsios.

Ndërsa deklaratës së Kratsios i mungonin specifikat - nuk është befasi duke pasur parasysh natyrën e mundshme të klasifikuar të një teknologjie të tillë - ajo përputhet me diçka që Presidenti Trump ka lënë të kuptohet prej vitesh, domethënë se SHBA-ja ka aftësi të avancuara që publiku nuk i ka parë kurrë.

Vetëm javën e kaluar, Trump u tha gazetarëve : "Ne kemi armatim që askush nuk e ka idenë se çfarë është. Dhe është më i fuqishmi në botë ... as afër." Ai ndaloi së elaboruari, por koha e fjalëve të tij nuk dukej si rastësi.

Kjo lloj bisede nuk është pa precedent. Që nga fillimi i saj në vitin 1958, DARPA - krahu i fshehtë i kërkimit të Pentagonit - ka zhvilluar në heshtje teknologji të reja dekada përpara kohës së tyre.

Nga avionët stealth dhe GPS tek infrastruktura e hershme e internetit, historia e DARPA tregon se në kohën kur publiku dëgjon për këto programe, ato janë tashmë lajme të vjetra në qarqet e klasifikuara. Nuk është e vështirë të besosh se sisteme shumë më të avancuara, ndoshta edhe ato të afta të "përkulin kohën dhe hapësirën", janë tashmë thellë në tubacion.

Kjo nuk ka të bëjë vetëm me tingullin futuristik. Kratsios argumentoi se lidershipi i teknologjisë i Amerikës është shtypur qëllimisht që nga vitet 1970 si rezultat i rregullave mbytës dhe tejkalimit të qeverisë - një pasojë e drejtpërdrejtë e marshimit të gjatë të së majtës nëpër institucione.

Administrata e Bidenit, vazhdoi Kratsios, "dështoi sipas kushteve të veta, e udhëhequr nga një frymë frike dhe jo premtimi. Regjimi i vjetër u përpoq të mbronte fuqinë e tij menaxheriale nga ndërprerjet e teknologjisë, duke promovuar ndarjen sociale dhe rishpërndarjen në emër të barazisë. Ata siguruan dobët teknologjinë amerikane dhe nuk arritën të forconin fare lidershipin tonë."

Ai vuri në dukje zhvillimin e inteligjencës artificiale, bioteknologjisë dhe gjysmëpërçuesve si fusha me potencial masiv, veçanërisht nëse agjencitë qeveritare lejohen - ose detyrohen - të heqin dorë nga burokrat dhe të përqafojnë inovacionin. Një direktivë e fundit e Shtëpisë së Bardhë inkurajon tani departamentet federale të "maksimizojnë" përdorimin e teknologjive të tilla për infrastrukturën dhe më gjerë.

Kratsios përfundoi fjalimin e tij: "Janë zgjedhjet e individëve që do të bëjnë të mundur Epokën e Artë të re Amerikane: zgjedhja e individëve për të zotëruar sklerozën e shtetit dhe zgjedhja e individëve për të krijuar teknologji të reja dhe për t'u dhënë pas zbulimeve shkencore që do të përkulin kohën dhe hapësirën, do të bëjnë më shumë me më pak dhe do të na çojnë më tej në kufirin e pafund".

Ndërkohë, presidenti Trump ka mbajtur në qendër të vëmendjes epërsinë ushtarake. Në mars, ai njoftoi një avion luftarak të gjeneratës së gjashtë, duke e quajtur atë "avionin më vdekjeprurës të ndërtuar ndonjëherë". Boeing, një emër i besuar në hapësirën ajrore amerikane, siguroi kontratën.

E gjithë kjo vjen ndërsa administrata Trump vazhdon të armatizojë dominimin teknologjik amerikan si një mjet ekonomik dhe si një parandalues ​​gjeopolitik, veçanërisht në bllokimin e vazhdueshëm tregtar me Kinën, i cili ka të ngjarë të përshkallëzohet. Pavarësisht tarifave agresive, produktet kryesore si Apple Watches dhe gjysmëpërçuesit morën përjashtime strategjike, duke reflektuar rëndësinë e tyre kombëtare.

Ekspertët e krahut të majtë dhe mendimtarët e politikës së establishmentit mund të rrotullojnë sytë nga pretendimi i Kratsios, duke e quajtur atë fantashkencë ose duke e konsideruar si fantazi. Por këtu është realiteti: për vite, amerikanët janë ushqyer me forcë me një dietë të qëndrueshme me pritje të ulëta, rënie të ngadaltë dhe kufizime të vendosura nga qeveria. Ajo epokë e kalbjes së menaxhuar? Më në fund mund t'i vijë fundi.

Doktrina Trump është e thjeshtë: vendos Amerikën në radhë të parë, rivendos madhështinë dhe lësho inovacionin që e bëri këtë vend zilinë e botës.

Burimi: TheGatewayPundit

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: Shtëpia e Bardhë: SHBA ka tekonologji sekrete që mund të manipulojë kohën dhe hapësirën

Fjalimi nga drejtori Kratsios në takimin e Kufijve të Pafund

Epoka e artë e INOVACIONIT AMERIKAN

SI TË PËRGATITUR PËR DORËZIM

Endless Frontiers Retreat, Austin, Teksas

14 prill 2025

DREJTORI: Faleminderit për prezantimin e sjellshëm. Është kënaqësi të flas me ju gjithë këtë mbrëmje, këtu në dritën e hershme të Epokës së Artë të Amerikës.

Presidenti Trump na ka dhënë të gjithë neve që shërbejmë në administratën e tij një detyrë monumentale – rinovimin e kombit tonë.

Unë e di, dhe mendoj se ju e dini gjithashtu, se një rinovim i tillë do të kërkojë rigjallërimin e shkencës dhe industrisë amerikane. Gjatë dekadave të fundit, Amerika është bërë e vetëkënaqur, duke harruar ëndrrat e vjetra për të ndërtuar një të ardhme të mrekullueshme.

Por ne e dimë se shpirti i pionierit amerikan ende kërkon eksplorimin e kufijve të pafund. Teknologjitë tona dhe ajo që ne bëjmë me to, do të jenë mjetet me të cilat do ta bëjmë të qartë fatin e vendit tonë në këtë shekull.

Megjithatë, kjo shpresë amerikane në mundësinë e përparimit dhe fuqinë e shkencës dhe teknologjisë nuk i lejon ndërtuesit dhe novatorët të tërhiqen nga politika. Në të vërtetë, krejt e kundërta, që është ajo që më sjell këtu sot. Një Epokë e Artë është e mundur vetëm nëse e zgjedhim atë.

Nuk ka asgjë të paracaktuar për përparimin teknologjik dhe zbulimin shkencor. Ato kërkojnë përpjekjet dhe energjitë e burrave dhe grave, zgjedhjen kolektive për rendin dhe të vërtetën mbi çrregullimin dhe opinionin.

Shekulli i kaluar u quajt Shekulli Amerikan, pasi – pavarësisht luftërave dhe konflikteve të brendshme – Shtetet e Bashkuara qëndruan në ballë të shkencës dhe teknologjisë, duke ndërtuar të ardhmen. Me forcën e industrisë dhe zgjuarsinë tonë, ne krijuam klasën e mesme më të madhe që bota ka parë ndonjëherë. Siç më tha presidenti Trump në letrën e tij që parashtronte axhendën e shkencës dhe teknologjisë së kësaj administrate, "Triumfet e shekullit të kaluar nuk ndodhën rastësisht".

E jona ishte epoka atomike. E jona fitorja në Garën Hapësinore. Dhe e jona shpikja e internetit, duke mbledhur dhe lidhur shumëllojshmërinë e njohurive njerëzore.

Sot ne luftojmë për ta rikthyer atë trashëgimi. Siç e bën të qartë dështimi i qasjes së administratës Biden "oborr i vogël, gardh i lartë", nuk mjafton të kërkosh të mbrosh udhëheqjen teknologjike të Amerikës. Ne kemi gjithashtu detyrë të promovojmë lidershipin teknologjik amerikan.

Një hendek qëndron midis momentit tonë dhe shpejtësisë së transformimit që Amerika përjetoi në mesin e shekullit. Progresi është ngadalësuar. Po, modelet e mëdha të gjuhës na mahnitin, raketat ende i kthejnë sytë lart dhe satelitët mbështjellin globin. Por ndërsa presim me padurim festimin e ditëlindjes së 250-të të Amerikës vitin e ardhshëm, përparimi ynë sot zbehet në krahasim me kërcimet e mëdha të shekullit të 20-të. Konsideroni vendin e pesëdhjetë viteve më parë.

Ndërsa kombi po i afrohej dyqindvjetorit të tij, amerikanët prisnin me padurim energjinë elektrike shumë të lirë për të matur. Deri në fund të vitit 1972, 30 centrale bërthamore ishin funksionale, 55 ishin në ndërtim e sipër dhe më shumë se 80 ishin planifikuar ose porositur. Po atë vit, astronautët e Apollo 17 u bënë njerëzit e 11 -të dhe të 12 -të që ecën në Hënë. Pesë vjet më parë, avioni raketor X-15 kishte vendosur një rekord shpejtësie për një avion me ekuipazh prej 6.7 Mach. Amerika po fluturonte më lart, më shpejt dhe më larg se kurrë më parë…

Megjithatë, sot, çmimet e energjisë ende rëndojnë prodhuesit dhe konsumatorët, dhe rrjeti mbetet i pasigurt. Gjatë 30 viteve të fundit janë ndërtuar vetëm tre reaktorë bërthamorë komercialë dhe 10 janë mbyllur. Pavarësisht se shpenzojmë pothuajse dy herë më shumë për kujdesin shëndetësor sesa vendet e tjera, ne kemi jetëgjatësinë më të ulët. Hapat e Apollo 17 në sipërfaqen hënore kanë qenë të fundit të njerëzimit. Rekordi i X-15 qëndron ende, dhe Concorde u çaktivizua më shumë se dy dekada më parë. Avionët tanë të pasagjerëve janë më të ngadaltë se dikur. Trenat tanë zvarriten në krahasim me ata në pjesë të tjera të botës. Makinat tona nuk fluturojnë

Përparimet nuk kanë të ndalur, por diçka ka shkuar keq.

Stagnimi ishte një zgjedhje. Ne kemi rënduar ndërtuesit dhe novatorët tanë. Regjimi rregullator me qëllime të mira i viteve 1970 u bë një pengesë gjithnjë e më e fortë, duke penguar fillimisht aftësinë e Amerikës për t'u bërë një eksportues i energjisë neto dhe më pas duke e bërë atë gjithnjë e më të vështirë ndërtimin. Duket se kemi humbur fokusin dhe vizionin, kemi ulur shikimin dhe kemi lënë sistemet, strukturat dhe burokracitë të na ngatërrojnë.

Por ne jemi të aftë për shumë më tepër.

Teknologjitë tona na lejojnë të manipulojmë kohën dhe hapësirën. Ata lënë distancën të asgjësuar, bëjnë që gjërat të rriten dhe përmirësojnë produktivitetin.

Siç tha Zëvendës Presidenti Vance në një fjalim të fundit, tradita e inovacionit amerikan ka qenë një e rritjes së kapaciteteve të punëtorëve amerikanë, e zgjerimit të aftësive njerëzore në mënyrë që më shumë njerëz të mund të bëjnë më shumë dhe punë më kuptimplote. Por imigrimi i pakufizuar dhe mbështetja në fuqinë punëtore të lirë si brenda dhe jashtë vendit, ka qenë një zëvendësim për përmirësimin e produktivitetit me teknologjinë.

Ne mund të ndërtojmë në mënyra të reja që na lejojnë të bëjmë më shumë me më pak, ose mund të marrim hua nga e ardhmja. Ne kemi zgjedhur të marrim hua nga e ardhmja përsëri dhe përsëri. Zgjedhja jonë si qytetërim është teknologjia apo borxhi. Dhe ne kemi zgjedhur borxhin.

Sot ne zgjedhim një mënyrë më të mirë.

Detyra jonë e parë është të sigurojmë epërsinë e Amerikës në teknologjitë kritike dhe ato në zhvillim. Kjo administratë do të sigurojë që kombi ynë të mbetet lider në industritë e së ardhmes me një strategji promovimi dhe mbrojtjeje - duke mbrojtur asetet tona më të mëdha dhe duke promovuar novatorët tanë më të mëdhenj.

Në masën që madje u përpoq ta arrinte këtë, administrata Biden dështoi sipas kushteve të veta, e udhëhequr nga një frymë frike dhe jo premtimi. Regjimi i vjetër u përpoq të mbronte fuqinë e tij menaxheriale nga ndërprerjet e teknologjisë, duke promovuar ndarjen sociale dhe rishpërndarjen në emër të barazisë. Ata siguruan dobët teknologjinë amerikane dhe nuk arritën të forconin fare lidershipin tonë.

Promovimi i lidershipit teknologjik të Amerikës kërkon tre gjëra të qeverisë. Së pari, ne duhet të bëjmë zgjedhjet e zgjuara për të ndarë në mënyrë krijuese dollarët tanë të kërkimit dhe zhvillimit publik. Së dyti, ne duhet të bëjmë zgjedhjet e duhura në ndërtimin e një regjimi rregullator me sens të përbashkët, pro inovacionit. Dhe së treti, ne duhet të bëjmë zgjedhjen e lehtë për të adoptuar produktet dhe mjetet e jashtëzakonshme të bëra nga ndërtuesit amerikanë dhe për të mundësuar eksportin e tyre jashtë vendit.

Në një moment me rëndësi strategjike, ne duhet të jemi më kreativë në përdorimin tonë të parave publike të kërkimit dhe zhvillimit dhe të formojmë një mjedis financimi që e bën të qartë se cilat janë prioritetet tona kombëtare. Qoftë në AI, kuantikë, bioteknikë ose gjysmëpërçues të gjeneratës së ardhshme, në partneritet me sektorin privat dhe akademinë, është detyrë e qeverisë t'u mundësojë shkencëtarëve të krijojnë teori të reja dhe t'i fuqizojë inxhinierët për t'i vënë ato në praktikë. Çmimet, angazhimet paraprake të tregut dhe mekanizma të tjerë të ri financimi, si grantet e shpejta dhe fleksibël, mund të shumëfishojnë ndikimin e kërkimit të financuar nga qeveria.

Në një kohë të përcaktuar nga dëshira për të ndërtuar sërish në Amerikë, ne duhet të hedhim poshtë barrën e rregulloreve të këqija që rëndojnë novatorët tanë dhe të përdorim burimet federale për të testuar, për të vendosur dhe për të pjekur teknologjitë në zhvillim. Ne e dimë, për shembull, pengesa më e madhe për energjinë e pakufishme në këtë vend ka qenë një regjim rregullator që kundërshton inovacionin dhe zhvillimin. Kjo, gjithashtu, ka qenë pengesa kryesore për shtyrjen e zarfit përsëri në transport, qofshin avionë supersonikë ose hekurudhë me shpejtësi të lartë dhe makina fluturuese. Ka ardhur koha për të rishikuar rregullat për librat dhe për të pyetur se kë mbrojnë dhe sa kushtojnë realisht.

Për një të ardhme të vulosur me karakterin amerikan, qeveria federale duhet të bëhet një adoptuese e hershme dhe promovuese e zjarrtë e teknologjisë amerikane. Inovatorët tanë bëjnë përparime të jashtëzakonshme, por konsumatorët, përfshirë edhe qeverinë, kërkojnë produkte që plotësojnë nevojat e tyre, jo vetëm vendin e hapur të teknologjisë kufitare. Fuqia jonë industriale, e lëshuar në vend, dhe arritjet tona teknike nga AI në hapësirën ajrore, të komercializuara me sukses, mund të jenë gjithashtu instrumente të fuqishme të diplomacisë jashtë vendit dhe komponentë kyç të aleancave tona ndërkombëtare. Progresi amerikan në teknologjitë kritike do të na bëjë partnerin global të zgjedhur dhe vendosësin e standardeve që duhet ndjekur, nëse mundësojmë dhe inkurajojmë kompanitë amerikane të shpërndajnë grupin e teknologjisë amerikane në mbarë botën.

Kjo qasje për të promovuar lidershipin teknologjik të Amerikës shkon paralelisht me një strategji të trefishtë për mbrojtjen e atij pozicioni nga rivalët e huaj. Së pari, ne duhet të mbrojmë pronën intelektuale të SHBA-së dhe të marrim seriozisht sigurinë e kërkimit amerikan. Së dyti, ne duhet të parandalojmë që kombet rivale të depërtojnë në infrastrukturën tonë dhe zinxhirët e furnizimit, si dhe të futen në infrastrukturën e aleatëve tanë. Dhe së treti, ne duhet të zbatojmë kontrollet e eksportit dhe masa të tjera që i mbajnë teknologjitë kufitare amerikane larg nga duart e konkurrentëve.

Ne përballemi me shumë rreziqe si komb, por falë dekadave të liderëve amerikanë të pamend, Kina në veçanti është rritur në një rival gjeopolitik dhe një konkurrent teknologjik. Ky kërcënim kërkon që ne të mbrojmë burimet tona të shkencës dhe teknologjisë me vigjilencë të shtuar dhe të mbrojmë punën jetike që studiuesit amerikanë bëjnë në kontekste publike dhe korporative njësoj nga keqpërdorimi, vjedhja dhe përçarja. Për të mbrojtur kapitalin tonë intelektual, ne duhet të kufizojmë aksesin e huaj në të dhëna të ndjeshme dhe të forcojmë mbikëqyrjen e bashkëpunëtorëve ndërkombëtarë.

Infrastruktura jonë, zinxhirët e furnizimit dhe ato të aleatëve tanë duhet të sigurohen gjithashtu. Ne nuk mund të lejojmë të mbetemi të varur, pasi jemi në shumë industri thelbësore, nga inputet dhe produktet kineze, as nuk mund të lejojmë që partnerët tanë më të afërt të bëhen pika pasigurie duke u mbështetur në infrastrukturën kritike të kontrolluar nga Kina, qoftë në telekom, rrjet apo AI. Ne duhet të krijojmë dhe sigurojmë zinxhirë furnizimi të besueshëm, të zbatojmë partneritete publiko-private për të rritur elasticitetin e zinxhirit të furnizimit dhe të krijojmë stimuj investimi për të ripërtërirë prodhimtarinë më kritike.

Më në fund, pas tridhjetë vjetësh subvencionues të rritjes kineze, është koha që ne të ndalojmë së ndihmuari një rival që të arrijë me ne në këtë garë. Kontrollet e rrepta dhe të thjeshta të eksportit dhe njohja e rregullave të klientit tuaj, me një qëndrim të pafalshëm në fillim të Amerikës për zbatimin e tyre, janë thelbësore për të ndaluar Kinën që të vazhdojë të ndërtohet me shpenzimet tona. Ne duam paqen mes vendeve tona dhe kjo paqe varet nga mbajtja e teknologjisë së fundit të Amerikës nga duart e konkurrentëve tanë.

Epoka e Artë e inovacionit amerikan është në horizontin tonë, nëse e zgjedhim atë.

Në një mjedis teknologjik në ndryshim, detyra para nesh është të përshtatemi me realitetet e reja pa shkatërruar mënyrën e jetesës amerikane ose pa trashëguar punëtorin amerikan. Ne kërkojmë, në termat më themelorë, të sigurojmë ekonominë tonë, të rivendosim klasën tonë të mesme dhe të mbështesim Amerikën si shtëpinë më të mirë të planetit për novatorët.

Për shumë vite tani, tundimi për llojet e njerëzve të përfaqësuar në këtë dhomë - ndërtuesit dhe zbuluesit - ka qenë të tërhiqen nga politika. Përballë rregullave të rënda dhe qeverisjes joefikase dhe cirkut të cikleve zgjedhore, shumë prej jush kanë zgjedhur tërheqje të llojeve të ndryshme.

Por nuk ka asnjë zëvendësim për fitoren. Ju dhe shokët tuaj amerikanë nuk mund të përballoni të hiqni dorë nga kombi. Në një botë kaq të formësuar nga politika dhe teknologjia, ne duhet të ndërmarrim veprime në të dyja këto fusha. Ne kemi nevojë që të gjithë amerikanët të vazhdojnë të ngrihen në këmbë, të përdorin plotësisht talentin e tyre dhe të ndërtojnë.

Të gjithë ne duhet të punojmë për të ruajtur trashëgiminë e Shekullit Amerikan për ta ndarë me pasardhësit dhe për të siguruar që teknologjitë që i japin formë botës sonë të ndihmojnë popullin amerikan të sigurojë bekimet e lirisë që morëm nga paraardhësit tanë. Unë e mbaj atë përgjegjësi në rolin tim si Këshilltar i Presidentit për Shkencë dhe Teknologji. Ju e mbani atë gjithashtu, në ushtrimin e çfarëdo pushteti dhe përgjegjësie që keni, qoftë në biznes, arsim apo laborator, si amerikanë.

Janë zgjedhjet e individëve që do ta bëjnë të mundur Epokën e re të Artë Amerikane: zgjedhja e individëve për të zotëruar sklerozën e shtetit dhe zgjedhja e individëve për të krijuar teknologji të reja dhe për t'u dhënë pas zbulimeve shkencore që do të përkulin kohën dhe hapësirën, do të bëjnë më shumë me më pak dhe do të na çojnë më tej në kufirin e pafund.

Burimi: Shtëpia e Bardhë
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 17-04-2025 më 15:11

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 31-01-2022, 02:26
  2. Shtëpia e Bardhë i refuzoi, ja dhuratat nga Shqipëria
    Nga Archon në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-09-2013, 15:08
  3. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-10-2012, 12:11
  4. Area 51 - Baza ajrore me sekrete e SHBA-ve.
    Nga pendex në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 16-06-2009, 15:07
  5. Vend i lirë pune: Shtëpia e Bardhë në kërkim të një "cari të luftës"
    Nga Zemrushja në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-05-2007, 19:31

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •