Google është një monopolist në teknologjinë e reklamimit në internet, thotë gjykatësi

Gjykatësi vendosi që Google monopolizoi tregun për dy nga tre grupet e produkteve. Ishte hera e dytë në një vit që një gjykatë amerikane zbuloi se kishte vepruar në mënyrë të paligjshme për të mbetur dominuese.

Emri:  00google-antitrust-hfo-mwhc-superJumbo.jpg

Shikime: 23

Madhësia:  42.2 KB
Google tha se do të apelonte vendimin, i cili mund të detyrojë një ristrukturim të madh të kompanisë. Krediti...Pete Marovich për The New York Times

Nga David McCabe

Google veproi në mënyrë të paligjshme për të mbajtur një monopol në disa teknologji të reklamave në internet, vendosi një gjykatës federal të enjten, duke shtuar problemet ligjore që mund të riformësojnë kompaninë prej 1.88 trilion dollarësh dhe të ndryshojnë fuqinë e saj mbi internetin.

Gjykatësi Leonie Brinkema i Gjykatës së Qarkut të SHBA për Distriktin Lindor të Virxhinias tha në një vendim prej 115 faqesh se Google kishte shkelur ligjin për të ndërtuar dominimin e tij mbi sistemin kryesisht të padukshëm të teknologjisë që vendos reklama në faqet në internet. Departamenti i Drejtësisë dhe një grup shtetesh kishin paditur Google, duke argumentuar se monopoli i tij në teknologjinë e reklamave i lejonte kompanisë të ngarkonte çmime më të larta dhe të merrte një pjesë më të madhe të çdo shitjeje.

"Përveç privimit të rivalëve nga aftësia për të konkurruar, kjo sjellje përjashtuese dëmtoi ndjeshëm klientët e botuesve të Google, procesin konkurrues dhe, në fund të fundit, konsumatorët e informacionit në ueb të hapur," tha gjyqtari Brinkema.

Qeveria argumentoi në rastin e saj se Google kishte një monopol mbi tre pjesë të tregut të reklamave në internet: mjetet e përdorura nga botuesit online, si faqet e lajmeve, për të pritur hapësirën e hapur të reklamave; mjetet që reklamuesit përdorin për të blerë atë hapësirë ​​reklamimi; dhe softuerin që lehtëson ato transaksione.

Gjykatësi Brinkema vendosi në favor të qeverisë për dy prej tyre, duke gjetur se Google në mënyrë të paligjshme ndërtoi një monopol mbi mjetet e botuesit dhe sistemin e softuerit. Ajo hodhi poshtë të tretën, mjetet e përdorura nga reklamuesit, duke thënë se qeveria nuk kishte arritur të provonte se përbënte një treg real dhe të përcaktuar.

Google është përballur gjithnjë e më shumë me një llogari mbi rolin dominues që luajnë produktet e tij në mënyrën se si njerëzit marrin informacion dhe bëjnë biznes në internet. Një tjetër gjykatës federal vendosi në gusht se kompania kishte një monopol në kërkimin në internet. Ai tani po shqyrton një kërkesë nga Departamenti i Drejtësisë për të prishur kompaninë, me një seancë dëgjimore tre-javore për këtë çështje të planifikuar të fillojë të hënën.

Gjykatësi Brinkema, gjithashtu, do të ketë një mundësi për të detyruar ndryshime në biznesin e Google. Në padinë e tij, Departamenti i Drejtësisë i kërkoi paraprakisht gjykatës që të detyronte Google të shesë disa pjesë të biznesit të teknologjisë së reklamave që kishte blerë gjatë viteve. Qeveria tani do të vlerësojë vendimin për të përcaktuar se çfarë do t'i kërkojë gjykatës të bëjë për të korrigjuar monopolin.

Së bashku, të dy vendimet dhe zgjidhjet e tyre mund të kontrollojnë ndikimin e Google dhe të rezultojnë në një ristrukturim të madh të kompanisë.

"Ne fituam gjysmën e këtij rasti dhe do të apelojmë gjysmën tjetër," tha Lee-Anne Mulholland, nënkryetare e Google për çështjet rregullatore. "Botuesit kanë shumë opsione dhe ata zgjedhin Google sepse mjetet tona të teknologjisë së reklamave janë të thjeshta, të përballueshme dhe efektive."

Departamenti i Drejtësisë nuk ka dhënë menjëherë koment.

Rastet kundër Google janë pjesë e një shtytjeje në rritje nga rregullatorët për të frenuar fuqinë e kompanive më të mëdha të teknologjisë, të cilat formësojnë tregtinë, informacionin dhe komunikimin në internet. Departamenti i Drejtësisë ka paditur Apple, duke argumentuar se kompania e ka bërë të vështirë për konsumatorët që të largohen nga universi i saj i lidhur ngushtë i pajisjeve dhe softuerëve. Komisioni Federal i Tregtisë ka paditur Amazon, duke e akuzuar atë për shtrydhjen e bizneseve të vogla, dhe Meta, për vrasjen e rivalëve kur bleu Instagram dhe WhatsApp. Gjyqi ndaj Metës ka nisur këtë javë.

Presidenti Trump ka sinjalizuar se administrata e tij do të vazhdojë të mbajë një qëndrim të ashpër ndaj antitrustit për industrinë e teknologjisë, pavarësisht përpjekjeve të drejtuesve të teknologjisë për të kërkuar favorin e tij. Zgjedhjet e tij për F.T.C. Kryetari dhe roli kryesor antitrust i Departamentit të Drejtësisë kanë thënë se synojnë të shikojnë nga afër fuqinë që kanë kompanitë e teknologjisë mbi diskursin online. Çështja e kërkimit në Google u soll nën administrimin e tij të parë.

Rasti i teknologjisë së reklamave - SHBA et al. kundër Google — është paraqitur në vitin 2023 dhe ka të bëjë me një rrjet të ndërlikuar programesh që shesin hapësirë ​​reklamash nëpër ueb, si në një sajt lajmesh ose në një faqe recetash. Kompleti i softuerit, i cili përfshin Google Ad Manager, kryen ankande në sekondë për të vendosur reklama sa herë që një përdorues ngarkon një faqe. Ky biznes gjeneroi 31 miliardë dollarë në vitin 2023, ose rreth një e 10-ta e të ardhurave të përgjithshme për kompaninë mëmë të Google, Alphabet.

Një pjesë e këtij biznesi rrjedh nga blerja e DoubleClick, një kompani softuerësh reklamimi, për 3.1 miliardë dollarë në 2008. Google tani ka një pjesë të tregut 87 për qind në teknologjinë e shitjes së reklamave, sipas qeverisë.

Zgjedhjet e redaktorëve

W.N.B.A. Draft Zgjedhja e veshjes për të bërë përshtypje

5 vendet e preferuara të Olivia Munn në Tokio

Më në fund është hapur muzeu më i pritur në botë. (Epo, kryesisht.)
Qeveria argumentoi gjatë një gjyqi tre-javor në shtator se Google kishte një monopol mbi disa pjesë të teknologjisë që përdoren për të kryer këto transaksione. Kompania i mbylli botuesit në përdorimin e softuerit të saj dhe ishte në gjendje të merrte më shumë para nga maja e çdo transaksioni për shkak të dominimit të saj, tha qeveria.

Kjo dëmton faqet e internetit që prodhojnë përmbajtje dhe e bëjnë atë të disponueshme në internet pa pagesë, tha qeveria.

Për vite me radhë, grupet që përfaqësojnë organizatat e lajmeve, duke përfshirë The New York Times, kanë argumentuar se dominimi i platformave kryesore të teknologjisë minon industrinë e medias. Gjatë gjyqit, qeveria thirri dëshmitarë që kishin punuar për botuesit duke përfshirë Gannett dhe News Corp dhe për agjencitë e reklamave që blejnë hapësirë ​​në internet.

“Këto janë tregjet që bëjnë të mundur internetin e lirë dhe të hapur”, tha Aaron Teitelbaum, një avokat i Departamentit të Drejtësisë, gjatë diskutimeve përmbyllëse në nëntor.

Google kundërshtoi se u përball me konkurrencë jo vetëm nga kompani të tjera të teknologjisë së reklamave, por nga rrjetet sociale si TikTok dhe platformat e transmetimit. Në përgjigje të argumenteve të qeverisë se ajo kishte ndërtuar produktet e saj të teknologjisë së reklamave për të punuar më mirë së bashku, avokatët e Google argumentuan se çështja e saj u forcua nga një vendim i Gjykatës së Lartë të vitit 2004 që mbron të drejtën e një kompanie për të zgjedhur me kë punon dhe me kë nuk punon.

"Sjellja e Google është një histori inovacioni në përgjigje të konkurrencës," tha Karen Dunn, avokatja kryesore e Google, në fjalimin e saj përmbyllës.

Ndër paditë e ngritura kundër kompanive të mëdha të teknologjisë, ekspertët antitrust e kanë parë padinë e teknologjisë së reklamave të Google si një nga më të fortat për qeverinë. Në përgjithësi është e ligjshme që një biznes të rritet, sepse është më i miri në inovacion. Por, argumentoi qeveria, Google nguliti monopolet e saj dhe i lidhi ato së bashku – një shkelje klasike e antitrustit.

"Gjykata po zbaton parime shumë tradicionale antitrust," tha Herbert Hovenkamp, ​​një profesor në Fakultetin Juridik Carey të Universitetit të Pensilvanisë. "Nuk jam i befasuar që qeveria fitoi."

Burimi: NYT