Informatori lëshon bombë gjatë seancës dëgjimore në Senat: Akuzon Facebook (Meta) se ka ndihmuar fshehurazi Kinën në minimin e sigurisë kombëtare të SHBA (VIDEO)
nga Jim Hᴏft

Emri:  screenshot-2025-04-09-at-8.41.00pm-scaled.jpg

Shikime: 46

Madhësia:  33.1 KB

Një ish-ekzekutiv i Meta-s, i kthyer në sinjalizues, sapo hodhi një armë bërthamore politike që ka tronditur Capitol Hill-in dhe duhet të tmerrojë çdo amerikan që vlerëson lirinë, privatësinë dhe sovranitetin kombëtar.

Sarah Wynn-Williams, dikur drejtoresha e politikave publike globale të Facebook-ut (tani Meta), doli para Nënkomitetit Gjyqësor të Senatit për Krimin dhe Kundër-terrorizmin të mërkurën dhe ngriti akuza fyese kundër ish-punëdhënësit të saj.

Ai Meta informoi me vetëdije Partinë Komuniste Kineze për teknologjitë e përparuara amerikane, përfshirë inteligjencën artificiale, duke filluar nga viti 2015 – vetëm për të zënë një vend në tryezën fitimprurëse të teknologjisë së Pekinit.

“Këto informime u përqendruan në teknologjitë kritike në zhvillim, duke përfshirë inteligjencën artificiale – qëllimi i qartë është të ndihmojë Kinën të kapërcejë kompanitë amerikane”, tha Wynn-Williams, i cili punoi në gjigantin e mediave sociale nga 2011 deri në 2017, sipas New York Post.

“Ka një vijë të drejtë që mund të tërhiqni nga këto informime deri te zbulimet e fundit se Kina po zhvillon modele të AI për përdorim ushtarak, duke u mbështetur në modelin Llama të Metës,” shtoi ajo.

Projekti Aldrin, siç njihej nga brenda, ishte iniciativa e fshehtë e Metës për të përhapur rrugën e saj në tregun kinez. Por sipas Wynn-Williams, nuk bëhej fjalë vetëm për biznesin, por për kompromis .

Dëshmia e saj detajon se si informimet e Metës e ndihmuan CCP-në të kapërcejë konkurrentët amerikanë duke u dhënë atyre njohuri mbi teknologjitë në zhvillim që synojnë të sigurojnë të ardhmen e Amerikës.

Zbulimet e saj nuk u ndalën në AI. Wynn-Williams zbuloi gjithashtu se Meta ndërtoi një motor censurimi për CCP në 2015, dhe në 2017, hoqi me dëshirë llogaritë që i përkisnin disidentit kinez Guo Wengui pas presionit nga Pekini.

Më poshtë është deklarata hapëse e Wynn-Williams:

"Emri im është Sarah Wynne-Williams dhe kam shërbyer si Drejtoreshë e Politikave Publike Globale në Facebook, tani Meta, për gati shtatë vjet, duke filluar nga viti 2011. Gjatë gjithë këtyre shtatë viteve, pashë drejtuesit e Meta-s të minonin vazhdimisht sigurinë kombëtare të SHBA dhe të tradhtonin vlerat amerikane. Ata i bënë këto gjëra në fshehtësi për të fituar favorin e Kinës 18 miliardë dollarë në Kinë.

Ne jemi të angazhuar në një garë armatimi me inteligjencë artificiale kundër Kinës. Gjatë kohës sime në Meta, drejtuesit e kompanisë gënjyen për atë që po bënin me Partinë Komuniste Kineze për punonjësit, aksionarët, Kongresin dhe publikun amerikan. Unë jam ulur para këtij komisioni sot për të vendosur rekordin për këto aktivitete të paligjshme dhe të rrezikshme.

Pandershmëria e Metës nisi me një tradhti ndaj vlerave thelbësore amerikane. Mark Zuckerberg u zotua për veten e tij një kampion të fjalës së lirë, megjithatë unë pashë që Meta punonte krah për krah me Partinë Komuniste Kineze për të ndërtuar dhe testuar mjete censurimi të ndërtuara me porosi që heshtin dhe censuruan kritikët e tyre. Kur Pekini kërkoi që Facebook të fshinte llogarinë e një disidenti të shquar kinez që jetonte në tokën amerikane, ata e bënë atë - dhe më pas gënjeu Kongresin kur u pyet për incidentin në një seancë dëgjimore në Senat.

Gatishmëria për të censuruar nuk ishte e vetmja gjë shqetësuese që pashë. Unë pashë sesi drejtuesit vendosën t'i siguronin Partisë Komuniste Kineze akses në të dhënat e përdoruesve të Meta, duke përfshirë ato të amerikanëve. Meta nuk i kundërshton këto fakte. Ata nuk munden. Unë i kam dokumentet.

Kohët e fundit këtë të hënë, ata pretenduan se nuk i operojnë shërbimet e tyre në Kinë - një tjetër gënjeshtër. Në fakt, ata filluan të ofrojnë produkte dhe shërbime në Kinë që në vitin 2014. Kjo nuk ka të ndalur. Regjistrimet e tyre të SEC nga viti i kaluar tregojnë se Kina tani është tregu i dytë më i madh i Metës.

Ndërkohë, modeli i AI i Metës, LLaMA, ka kontribuar ndjeshëm në përparimet kineze në teknologjitë e AI si DeepSeek. Misioni sekret i Facebook-ut për të hyrë në Kinë quhej Projekti Aldrin dhe ishte i kufizuar në personelin e nevojshëm. Nuk kishte urë shumë larg. Meta ndërtoi një tubacion fizik që lidh Shtetet e Bashkuara dhe Kinën.

Drejtuesit e Meta injoruan paralajmërimet se kjo do t'i siguronte Partisë Komuniste Kineze akses në prapaskenë, duke i lejuar ata të përgjonin të dhënat personale dhe mesazhet private të qytetarëve amerikanë. Arsyeja e vetme që Kina nuk ka aktualisht akses në të dhënat e përdoruesve të SHBA-së përmes këtij tubacioni është sepse Kongresi ndërhyri. Meta filloi të informonte Partinë Komuniste Kineze që në vitin 2015. Këto informime u fokusuan në teknologjitë kritike në zhvillim, duke përfshirë inteligjencën artificiale.

Qëllimi i qartë është të ndihmojë Kinën që t'i kalojë kompanitë amerikane. Ekziston një vijë e drejtë që mund të vizatoni nga këto informime deri te zbulimet e fundit se Kina po zhvillon modele të AI për përdorim ushtarak, duke u mbështetur në modelin LLaMA të Metës.

Dokumentet e brendshme të Metës përshkruajnë nivelin e tyre të shitjeve se pse Kina duhet t'i lejojë ata të hyjnë në treg duke, cituar, "duke ndihmuar Kinën të rrisë ndikimin global dhe të promovojë ëndrrën kineze".

E vërteta për atë që ka ndodhur në Kinë ka rëndësi. Kam paraqitur një rezolutë aksionerësh duke i kërkuar bordit të Metës të hetojë aktivitetin e tij në Kinë dhe kam paraqitur ankesa për sinjalizuesit në KSHZ dhe DD.

Masa se sa të rëndësishme janë këto të vërteta është drejtpërsëdrejti në proporcion me egërsinë e përpjekjeve të Metës për të më censuruar dhe frikësuar. Unë u mbështeta në angazhimin e tyre të dhënë në 2018 se ata do të hiqnin dorë nga të drejtat e tyre për të ndjekur arbitrazhin e detyruar. Pavarësisht atij angazhimi publik, ata ngritën një çështje kundër meje për qindra miliona dollarë.

Tani, ata kanë një urdhër ligjor të gafa që më bën të heshtin - edhe pse Meta dhe përfaqësuesit e tyre përhapin gënjeshtra për mua. Ky urdhër është aq i gjerë saqë më ndalon të flas me anëtarët e Kongresit. Urdhri i gag u kërkua nga një kompani, CEO i së cilës pretendon se është një kampion i fjalës së lirë.

Populli amerikan meriton të dijë të vërtetën. Meta ka qenë i gatshëm të kompromentojë vlerat e tij, të sakrifikojë sigurinë e përdoruesve të tij dhe të minojë interesat amerikane për të ndërtuar biznesin e saj në Kinë.

Po ndodh prej vitesh, e mbuluar me gënjeshtra dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite. Unë jam këtu në rrezik të konsiderueshëm personal, sepse ju keni fuqinë dhe autoritetin për t'i mbajtur ata përgjegjës."

Senatori Josh Hawley (R-MO) e grisi Meta, duke e quajtur përpjekjen e tij për të mbyllur gojën Wynn-Williams një "mbulim të korporatës".

"Kjo është saktësisht në kundërshtim me atë që Facebook ka përfaqësuar për vite me radhë. [Dhe] këtu ata janë të gatshëm të ndërtojnë qendra të dhënash [për të] ruajtur të dhënat në Kinë. Ata janë të gatshëm t'i japin qeverisë kineze akses në to," tha Hawley .

"Dhe nëse kjo do të thotë se të dhënat e përdoruesve amerikanë janë gjithashtu të rrezikuara, ata janë të gatshëm ta bëjnë këtë gjithashtu. Të gjitha për fitime në Kinë. Nuk kishte pothuajse asgjë që ata nuk ishin të gatshëm të bënin."

SHIKO:

Burimi: TheGatewayPundit