Dmitry Trenin: Liberalizmi vdiq, kjo është ajo që vjen më pas

Në botën e Trump, fuqitë e mëdha nuk predikojnë - ato konkurrojnë

Nga Dmitry Trenin, një profesor hulumtues në Shkollën e Lartë të Ekonomisë dhe një studiues kryesor në Institutin e Ekonomisë Botërore dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Ai është gjithashtu anëtar i Këshillit të Çështjeve Ndërkombëtare Ruse (RIAC).

Emri:  67e464cc85f5404d2f4c47d6.jpg

Shikime: 44

Madhësia:  27.7 KB
Presidenti Donald Trump shikon poshtë nga kutia presidenciale në Teatrin e Operas në Qendrën John F. Kennedy për Artet Performuese © Getty Images / Getty Images

Fraza "ndryshimi i rendit botëror" është bërë një refren i njohur në çështjet ndërkombëtare. Por ajo që shpesh mungon është se sa shpejt po shpaloset ai ndryshim tani – dhe kush po e përshpejton atë.

Ndryshimet e regjimit në marrëdhëniet ndërkombëtare janë zakonisht rezultat i krizave: luftëra midis fuqive të mëdha ose trazirave brenda tyre. Kështu ndodhi në vitet 1939-1945 dhe përsëri në 1989-1991. Zakonisht, problemet grumbullohen me vite e dekada dhe zgjidhja vjen papritur: lëvizja e ngadaltë e pllakave tektonike papritur përshpejtohet në mënyrë dramatike, fillon një ortek që ndryshon me shpejtësi peizazhin. Ne kemi pasur mundësinë të vëzhgojmë diçka të ngjashme në javët e fundit. Gjëja më e habitshme është se faktori kryesor i ndryshimeve ka qenë lidershipi i shtetit, i cili deri më tani ka mbrojtur me kokëfortësi, madje edhe ashpër mbetjet e rendit të vjetër botëror.

Rënia e unipolaritetit, dikur e parashikuar prej kohësh dhe e pritur me kujdes, ka ardhur përpara afatit. Shtetet e Bashkuara, për një kohë të gjatë zbatuese të internacionalizmit liberal, nuk po përpiqen më të ndalojnë zhvendosjen drejt një bote multipolare. Nën Donald Trump, ajo i është bashkuar asaj.

Ky strumbullar nuk është thjesht një premtim i fushatës apo ndryshim retorik. Është një thyerje strukturore. Brenda disa javësh, SHBA-ja ka kaluar nga rezistenca ndaj rendit shumëpolar në përpjekjen për ta dominuar atë me kushte të reja – më pak moralizëm, më shumë realizëm. Duke vepruar kështu, Uashingtoni mund të ndihmojë pa dashje në arritjen e rezultatit që administratat e mëparshme punuan aq shumë për ta parandaluar.

Radha e Trump ka implikime të gjera dhe të qëndrueshme. Aktori më i fuqishëm në botë ka braktisur kujdesin e globalizmit liberal dhe ka përqafuar diçka shumë më pragmatike: rivalitetin e fuqive të mëdha. Gjuha e të drejtave të njeriut dhe promovimit të demokracisë është zëvendësuar me "America First", jo vetëm brenda vendit, por edhe në marrëdhëniet me jashtë.

Presidenti i ri i SHBA-së ka lënë në sirtar pankartat e ylberit të BLM-së dhe supën e alfabetit të liberalizmit perëndimor. Në vend të kësaj, ai tund flamurin amerikan me besim, duke u sinjalizuar si aleatëve ashtu edhe kundërshtarëve: politika e jashtme e SHBA-së tani ka të bëjë me interesat, jo me ideologjitë.

Kjo nuk është teorike. Është një tërmet gjeopolitik.

Së pari, multipolariteti nuk është më hipotetik. Trump e ka zhvendosur SHBA-në nga një zbatues i unipolaritetit në një lojtar në multipolaritet. Doktrina e tij - "konkurrenca e fuqive të mëdha" - përputhet më shumë me traditën realiste sesa me liberalizmin e pas Luftës së Ftohtë që dominoi Uashingtonin për dekada.

Në këtë këndvështrim, bota përbëhet nga pole sovrane: SHBA, Kina, Rusia, India – secila duke ndjekur interesat e veta, ndonjëherë në konflikt, ndonjëherë të mbivendosur. Bashkëpunimi nuk lind nga vlerat e përbashkëta, por nga nevojat e përbashkëta. Kjo është një botë që Rusia e njeh mirë – dhe në të cilën ajo lulëzon.

Së dyti, strumbullari i Uashingtonit drejt realizmit nënkupton një ndryshim thelbësor në mënyrën se si ai angazhohet me botën. Epoka e kryqëzatave liberale ka përfunduar. Trump ka defonduar USAID-in, ka ulur buxhetet e “promovimit të demokracisë” dhe ka treguar gatishmëri për të punuar me regjime të të gjitha llojeve – për sa kohë që ato u shërbejnë interesave amerikane.

Ky është një largim nga kornizat morale binare të së kaluarës. Dhe për ironi, ajo përputhet më ngushtë me botëkuptimin e vetë Moskës. Nën Trumpin, Shtëpia e Bardhë nuk kërkon më të eksportojë liberalizmin, por të negociojë pushtetin.

Së treti, Perëndimi, siç e dinim, është zhdukur. “Perëndimi kolektiv” liberal – i përcaktuar nga ideologjia e përbashkët dhe solidariteti transatlantik – nuk ekziston më në formën e tij të mëparshme. Shtetet e Bashkuara janë tërhequr efektivisht prej saj, duke i dhënë përparësi interesit kombëtar mbi angazhimet globaliste.

Ajo që mbetet është një Perëndim i përçarë, i ndarë midis qeverive të udhëhequra nga nacionalistët si ajo e Trump dhe bastioneve më tradicionale liberale në Bruksel, Paris dhe Berlin. Përplasja e brendshme midis këtyre dy vizioneve – nacionalizmi kundër globalizmit – është tani lufta politike përcaktuese në të gjithë Perëndimin.

Kjo luftë është larg përfundimit. Dominimi i Trump mund të duket i sigurt, por rezistenca e brendshme mbetet e fuqishme. Nëse republikanët humbasin zgjedhjet afatmesme të vitit 2026, aftësia e tij për të ndjekur axhendën e tij mund të zbehet. Ai gjithashtu është i ndaluar me kushtetutë të kandidojë përsëri në 2028, që do të thotë se koha është e shkurtër.

Ndërsa Perëndimi thyhet, "Shumica Botërore" - një koalicion joformal i kombeve jashtë bllokut perëndimor - bëhet më i fortë. Fillimisht e krijuar për të përshkruar shtetet që refuzuan të sanksionojnë Rusinë ose të armatosin Ukrainën, tani përfaqëson një riorganizim më të gjerë.

Shumica Botërore nuk është një aleancë formale, por një qëndrim i përbashkët: sovraniteti mbi nënshtrimin, tregtia mbi ideologjinë, multipolariteti mbi hegjemoninë. BRICS, SCO dhe formate të tjera rajonale po maturohen në alternativa të vërteta ndaj institucioneve të udhëhequra nga perëndimi. Jugu global nuk është më një periferi - është një skenë.

Jemi dëshmitarë të konsolidimit të një “treshe të madhe” të re : SHBA, Kina dhe Rusia. India ka të ngjarë t'u bashkohet atyre. Këta nuk janë aleatë ideologjikë, por fuqi civilizuese, secili që ndjek fatin e vet.

Marrëdhëniet e tyre janë transaksionale, jo sentimentale. Kina, për shembull, ka arritur një shëtitje me litar gjatë operacionit ushtarak të Rusisë në Ukrainë, duke ruajtur një partneritet strategjik me Moskën, duke ruajtur hyrjen në tregjet perëndimore.

Kjo nuk është tradhti - është diplomaci e mirë. Në botën multipolare, çdo lojtar shikon krahun e vet. Rusia e respekton këtë. Dhe gjithnjë e më shumë, vepron në të njëjtën mënyrë.

Vendi i Moskës në botën e re është një çështje tjetër. Rusia ka dalë nga dy vitet e fundit më e mbështetur te vetja, më e sigurt dhe më qendrore për sistemin ndërkombëtar. Lufta në Ukrainë – dhe qëndrueshmëria e ekonomisë, shoqërisë dhe ushtrisë ruse – ka ndryshuar perceptimet globale.

Rusia nuk trajtohet më si një partner i vogël apo fuqi rajonale. Tani është e angazhuar në kushte të barabarta me Uashingtonin, Pekinin dhe Nju Delhi. Ky ndryshim është i dukshëm jo vetëm në diplomaci, por në logjistikën globale: korridoret e reja tregtare euroaziatike, bashkëpunimi i zgjeruar i BRICS dhe përdorimi në rritje i monedhave kombëtare në tregti.

Pasi ka konfirmuar statusin e saj si një nga fuqitë kryesore në botë si rezultat i konfliktit në Ukrainë, Rusia është në një pozicion për të zënë vendin e saj të merituar në këtë botë. Nuk duhet të kënaqemi me iluzionet dhe të relaksohemi. Kthimi i Amerikës drejt realizmit është rezultat i suksesit të ushtrisë ruse, qëndrueshmërisë së ekonomisë ruse dhe unitetit të popullit rus.

Ajo që ka rëndësi tani është të ndërtohet mbi këtë moment. SHBA-ja mund të jetë drejtuar drejt realizmit, por mbetet një konkurrent. Rusia duhet të vazhdojë të forcojë sovranitetin e saj teknologjik, të thellojë lidhjet me Azinë dhe të ndjekë një politikë të jashtme të ankoruar në pragmatizëm, jo ​​në nostalgji.

Rusia duhet të vazhdojë të vëzhgojë betejat e brendshme në Perëndim – veçanërisht ciklin presidencial të SHBA-së dhe tensionet brenda BE-së. Por ajo nuk duhet të varet më politikat e saj në pranimin ose miratimin perëndimor. Për më tepër, marrëdhëniet e Moskës me vendet e Evropës Perëndimore po bëhen gjithnjë e më të tendosura në sfondin e dialogut të saj me Uashingtonin.

Uniteti perëndimor është gjithnjë e më i kushtëzuar, transaksional dhe i mbushur me kontradikta. Franca, Gjermania dhe Italia mund të përballen me turbulenca politike. Integrimi mund të lëkundet. Angazhimi i Rusisë duhet të jetë taktik – sytë hapur, letrat afër gjoksit.

Nuk ka kuptim të presësh që bota e re të shpallet - ajo tashmë është këtu. Ne kemi kaluar përtej teorisë. Tani fillon gara për pozicione. Bota është bërë multipolare jo sepse dikush e donte, por sepse vetë pushteti është zhvendosur. Trump nuk e shkaktoi vetëm këtë. Por ai – ndoshta pa dashje – e ka përshpejtuar procesin.

Detyra e Rusisë tani nuk është të provojë gabimin e rendit të vjetër, por të sigurojë që ajo të pretendojë vendin e saj në rendin e ri.

Ky artikull u botua fillimisht nga revista Profile dhe u përkthye dhe redaktuar nga ekipi i RT-së.