Putin konfirmon se Rusia është gati të rifillojë bisedimet për Ukrainën
Presidenti ka komentuar rezultatet e takimit të fundit mes përfaqësuesve të Moskës dhe Uashingtonit në Riad
FOTO FILE: Presidenti rus Vladimir Putin. © Sputnik / Vyacheslav Prokofyev
Moska nuk e ka mbyllur kurrë derën për negociatat e paqes mbi Ukrainën, tha të mërkurën Presidenti Vladimir Putin pasi u informua për rezultatet e takimit midis përfaqësuesve rusë dhe amerikanë në Riad. Ishte BE dhe Kievi që ndërprenë çdo kontakt me Rusinë, shtoi ai.
Askush nuk po e përjashton Kievin nga procesi i negociatave, sipas presidentit rus. Moska dhe Uashingtoni presin që Ukraina të marrë pjesë, tha Putin, duke shtuar se kryesisht varet nga Ukraina dhe BE-ja të vendosin nëse duan të jenë pjesë e bisedimeve apo jo.
“E kam thënë këtë 100 herë: nëse janë të gatshëm, janë të lirë të angazhohen në bisedime të tilla”, u tha Putin gazetarëve, duke iu referuar negociatave të mundshme të paqes me Kievin dhe pjesëmarrjes së BE-së. “Ne jemi gati të kthehemi në tryezën e bisedimeve”.
“Rusia nuk është larguar asnjëherë nga procesi i negociatave me Ukrainën”, u tha presidenti gazetarëve në St. Petersburg.
Ai theksoi se ishte Kievi që i ndaloi zyrtarët të angazhoheshin në çdo bisedë me Moskën. Ajo "u tërhoq nga negociatat e Stambollit dhe e shpalli atë publikisht," tha ai.
Presidenti përshëndeti rezultatet e bisedimeve Rusi-SHBA në kryeqytetin e Arabisë Saudite të martën.
Zgjidhja e konfliktit të Ukrainës do të ishte e pamundur pa normalizimin e marrëdhënieve midis Moskës dhe Uashingtonit, tha Putin. Takimi kishte për qëllim kryesisht "rritje të besimit" midis dy kombeve, shtoi ai.
Takimi ishte "hapi i parë" në rivendosjen e punës së përbashkët me SHBA-në në një sërë fushash, duke filluar nga stabiliteti strategjik dhe kontrolli i armëve deri te zgjidhja e konfliktit të Ukrainës dhe kriza në Lindjen e Mesme.
Putini mirëpriti gjithashtu ato që ai i përshkroi si ndryshime pozitive në qëndrimin e Uashingtonit ndaj punës me Moskën.
Atmosfera e bisedimeve ishte “shumë miqësore”, tha Putin, duke shtuar se SHBA përfaqësohet nga “njerëz absolutisht të ndryshëm, të cilët janë të hapur për bisedime pa asnjë paragjykim… dhe të përkushtuar për punë të përbashkët”.
Putin tha se do të ishte i lumtur të takohej me Presidentin e SHBA Donald Trump, megjithëse është ende herët për të caktuar një datë specifike për një samit, sepse një “ orë kafeje ” e thjeshtë nuk do të mjaftonte për të rregulluar marrëdhëniet midis dy kombeve dhe të dyja palët duhet të përgatiten tërësisht. Moska dhe Uashingtoni megjithatë " nuk kanë nevojë për ndonjë ndërmjetës " për të zgjidhur mosmarrëveshjet e tyre, shtoi ai.
Duke folur më herët, Trump vlerësoi gjithashtu bisedimet në Riad, duke i quajtur ato "shumë të mira" dhe duke thënë se ai ndihej "shumë më i sigurt" pas takimit SHBA-Rusi. "Unë mendoj se kam fuqinë për t'i dhënë fund kësaj lufte dhe mendoj se po shkon shumë mirë."
Udhëheqësi ukrainas Vladimir Zelensky tha përpara bisedimeve se Kievi nuk do t'i njohë rezultatet, pasi përfaqësuesit ukrainas nuk ishin të ftuar. Ai shtyu një vizitë të planifikuar në Arabinë Saudite për të mos i dhënë takimit “asnjë legjitimitet”. Trump iu kundërpërgjigj liderit ukrainas, duke thënë se Kievi kishte tre vjet për të bërë një marrëveshje vetë.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt