Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

18-vjeçari indian, Gukesh Domarju, shpallet kampion botëror i shahut

18-vjeçari indian shpallet kampion botëror i shahut

Emri:  shah.jpg

Shikime: 1722

Madhësia:  17.1 KB

Shahu botëror ka një kampion të ri, por edhe më të riun në histori. Në moshën 18-vjeçare, mjeshtri indian Gukesh Domarju u bë mbreti i ri i lojës magjike në 64 fusha, sepse rrëzoi nga froni kinezin Ding Liren duke fituar 7.5:6.5!

Deri më tani, kampioni më i ri i botës ishte mjeshtri rus Garry Kasparov, i cili mundi Anatoli Karpov në 1985 dhe u ngjit në fron në moshën 22-vjeçare, duke thyer rekordin e Mikhail Talit prej 20 vitesh.

Ding Liren fitoi titullin kundër Jan Nepomniaszczy dy vjet më parë, por vetëm pasi u fut për të zëvendësuar pesë herë kampionin e botës në pension Magnus Carlsen. Turneu i ardhshëm kandidat do të luhet në vitin 2026, kur Gukesh do të zbulojë sfiduesin.

Euronews

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: 18-vjeçari indian, Gukesh Domarju, shpallet kampion botëror i shahut

Magnus Carlsen godet me grusht tavolinën pas humbjes tronditëse ndaj Gukesh (VIDEO)

Shahisti indian dhe kampioni i botës e ka mposhtur mjeshtrin e madh të renditur më të lartë në Norway Chess 2025.

Emri:  683d67db85f5405cd93a924b.jpg

Shikime: 637

Madhësia:  21.7 KB

Në një kthesë dramatike në turneun e shahut në Norvegji të dielën, kampioni 19-vjeçar i botës, Gukesh Dommaraju, tronditi majorin e renditjes, Magnus Carlsen, në fitoren e tij të parë në histori të shahut klasik ndaj ish-kampionit të botës.

Pikërisht kur Carlsen dukej i gatshëm të zgjeronte epërsinë e tij me një fitore të dytë kundër talentit indian, një gabim i rrallë në fund të lojës ndryshoi rrjedhën e ngjarjeve dhe Gukesh e shfrytëzoi momentin.

Carlsen kishte epërsi ndaj Gukesh për pjesën më të madhe të lojës, por humbi kontrollin dhe Gukesh e ndryshoi rrjedhën. Duke luajtur me të bardha, Gukesh bëri një sakrificë të guximshme të mbretëreshës; më vonë, Carlsen e gaboi kalorësin e tij në lëvizjen 52. Gukesh përfitoi nga kjo, duke e detyruar Carlsen të jepte dorëheqjen në lëvizjen 62.

Carlsen goditi tavolinën nga frustrimi pasi dha dorëheqjen. Pastaj kërkoi falje dhe e përkëdheli Gukeshin në shpinë përpara se të largohej me vrap nga vendi i ngjarjes.

“Epo, nuk kishte shumë gjëra që mund të bëja. Thjesht ishte qartësisht e humbur. Kështu që po përpiqesha të bëja lëvizje që ishin disi të ndërlikuara për të. Dua të them, 99 nga 100 herë do të kisha humbur. Po, thjesht një ditë me fat”, citohet të ketë thënë Gukesh nga Sportstar.

Më herët gjatë turneut, pas fitores së tij në raundin e parë ndaj Gukesh, Carlsen postoi në X: “Kur vjen te mbreti, nuk duhet të humbasësh.” Gukesh u bë lojtari i dytë indian që mundi Carlsen në historinë e garës, pasi Rameshbabu Praggnanandhaa e bëri këtë në maj 2024.

Kjo ishte fitorja e parë klasike e Gukesh ndaj mjeshtrit të madh norvegjez. Me këtë fitore, Gukesh u zhvendos në vendin e tretë në turne me 8.5 pikë, një pikë pas Carlsen dhe Fabiano Caruana. Ishte përballja e tyre e parë në kontrollet e kohës klasike që kur Gukesh fitoi titullin botëror dhe shënoi rikthimin e 34-vjeçarit Carlsen në shahun klasik individual pas gati një viti.

Burimi: RT

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-11-2023, 13:35
  2. Armand Çullhaj shpallet kampion evropian në WBU
    Nga Akuamarini në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-10-2018, 12:48
  3. Kristi Prenga shpallet kampion i Evropës në kickbox
    Nga Vinjol në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-02-2016, 17:49
  4. Hendboll: Danimarka shpallet kampion Evrope
    Nga projekti21_dk në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 29-01-2012, 13:50
  5. Galatasaray shpallet kampion i Turqisë!
    Nga Barlet23 në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 17-05-2006, 05:51

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •