Ekspozimet toksike
5-vjeçari zhvillon autizëm pasi detyrohet të marrë 18 vaksina në 1 ditë
Si pjesë e një beteje për kujdestarinë, një gjykatës i Tenesit urdhëroi një familje të vaksinonte të tre fëmijët e tyre, të cilët të gjithë nuk ishin vaksinuar kurrë. Pesëvjeçari Isaac u sëmur menjëherë dhe përfundimisht u diagnostikua me autizëm të rëndë regresiv.
Nga Michael Nevradakis, Ph.D.*
18 tetor 2024
Në vitin 2016, David Ihben zhvendosi gruan dhe tre fëmijët e tij nga Çikago në Jamestown, në fshatin Tenesi, me shpresa të mëdha për një jetë të re dhe më të qetë.
Por ëndrra u shndërrua në një makth për Davidin dhe fëmijët e tij në dhjetor 2019, kur procedurat e divorcit dhe një betejë pasuese për kujdestarinë rezultuan në vaksinimin e detyruar të fëmijëve - dhe ndryshuan përgjithmonë pasurinë e familjes.
Ihben tha se ish-gruaja e tij vendosi "kjo nuk ishte jeta që ajo donte". Pra, ata po përpiqeshin të zhvillonin një plan prindërimi në gjykatën familjare - kur gjykatësi i Tenesit, Todd Burnett "e hoqi çështjen e vaksinës" pasi zbuloi se fëmijët e çiftit ishin të pavaksinuar - dhe i detyroi prindërit të vaksinonin fëmijët e tyre.
Dy fëmijët më të mëdhenj të Ihben - vajza Hannah dhe djali Joseph - u kursyen nga ngjarjet e rëndësishme negative pas vaksinimit të tyre.
Por djali i tij më i vogël, Isaku, nuk ishte aq me fat. Pas marrjes së 18 vaksinave në një ditë, Isaac zhvilloi autizëm të rëndë regresiv. Sot ai ka nevojë për kujdes gjatë gjithë kohës.
Nëna e fëmijëve shpejt i braktisi fëmijët, duke e lënë Ihbenin t'i rrisë ata si prind i vetëm - edhe pse ai është ende i detyruar të paguajë mbështetjen e fëmijëve.
Ihben ndau historinë e tij me autobusin Vax-Unvax të Mbrojtjes së Shëndetit të Fëmijëve (CHD). Në një intervistë të mëvonshme me The Defender, ai detajoi sfidat me të cilat përballet në kujdesin për Isakun dhe ngacmimet që ai duroi nga zyrtarët në komunitetin e tij. Ihben ndau dokumentacionin me The Defender duke verifikuar historinë e tij.
"Si mundet një gjykatës të detyrojë kujdesin mjekësor pa ndihmën e një mjeku?"
Ihben i tha The Defender e gjithë familja e tij ishte e pavaksinuar. “Nuk kam pasur kurrë. Babai im u thirr nga ushtria në vitin 1961 dhe as ai nuk mori asgjë. "Ne nuk jemi vaksinuar kurrë," tha ai. “Fëmijët tanë duhej të nënshkruanin përjashtime fetare për shkollën.”
Megjithatë, gjatë procedurave të divorcit, avokati i gruas së tij përdori çështjen e vaksinimit për të krijuar një konflikt midis prindërve.
“Kur shkuam në gjykatë, supozoj se avokati i saj e dinte se [Burnett] ishte një gjykatës pro vaksinave dhe kjo është diçka që ata mund të më merrnin mua,” tha Ihben.
Sipas Ihben, Burnett i tha çiftit se ishte "mendimi i tij personal se mos vaksinimi i fëmijëve tuaj është abuzim me fëmijët". Më pas ai i tha çiftit se cilido prind do të ishte i gatshëm të vaksinonte fëmijët në të njëjtën ditë, do të largohej nga gjykata me kujdestarinë.
“Unë i thashë: “I nderuari, ne kemi të drejta. Është mes nënës dhe babait të tyre”, kujton Ihben. "Avokati i saj i pëshpëriti asaj dhe ajo shkoi: "Unë do t'i heq dhe do t'i vaksinoj sot."
“Isha shumë i befasuar, sepse unë dhe ish-gruaja ime nuk ishim dakord për shumë, por ne ramë dakord për këtë,” tha Ihben, duke iu referuar pikëpamjeve të tyre për vaksinimin.
Pas seancës, Ihbenit dhe gruas së tij iu dha kujdestaria e përbashkët e fëmijëve, me nënën e tyre si kujdestare kryesore. Më vonë atë ditë, fëmijët morën vaksinat e tyre të fëmijërisë - dhe Isaku u sëmur menjëherë.
“Vajza ime kishte alergji të mëparshme...kështu që mjeku nuk pranoi t'i jepte gjithçka brenda një dite. Ata i ndanë ato ... Ata nuk patën asnjë efekt anësor nga ajo që unë mund të shoh, "tha Ihben. “[Jozefi] ishte në ICU për disa ditë, por duket se është në rregull. Por [Isaac] kaloi 12 ditë në ICU, tetë ditë me ethe 106 gradë.
Isaac, i cili ishte 5 vjeç në atë kohë, ishte "thjesht një fëmijë normal i lumtur", tha Ihben.
Sot, Isaku ka autizëm të rëndë regresiv. Ihben i tha Defender:
“Ai nuk flet. Ai mban një pelenë. Ai ha nga një shishe bebesh 20-30 herë në ditë, ka terapi të të folurit dhe do të kërkojë kujdes dhe mbikëqyrje 24 orëshe për pjesën tjetër të jetës së tij.
"Unë nuk kam fjetur një natë të plotë për katër vjet. Ai duhet të ndërrohet çdo dy orë, përndryshe do të ketë një aksident. Nëse keni një fëmijë me autizëm regresiv ose njihni dikë, do të kuptoni se si janë ditët tona.”
Ihben nuk mësoi menjëherë për lëndimet e Isakut, sepse gjykata fillimisht e goditi me një masë ndalimi gjashtëmujore. Kur mbaruan gjashtë muajt, ai më në fund bëri plane për të marrë fëmijët e tij për një "vizitë të mbikëqyrur dy-orëshe" në një McDonald's lokal.
“Më i vogli im vjen duke dalë dhe unë them: “Çfarë po ndodh?” Ai tha se fëmijët e tij më të mëdhenj i treguan më pas për atë që i ndodhi Isakut. “Fëmijët e mi më thanë gjithçka që po ndodhte. Në thelb, askush nuk më ka dhënë informacion. “Më duhej të hiqja dorë nga ajo që më thoshin 10 dhe 11-vjeçarët,” tha Ihben.
Ihben u përpoq të zbulonte se çfarë ndodhi me Isaac - por hasi në më shumë pengesa në Qendrën Mjekësore Rajonale Cookeville, spitali i tij lokal. “Gjyqtari kishte vulosur dosjet e spitalit. "Unë ende nuk mund t'i marr ato," tha ai.
Vetëm kur e regjistroi vajzën e tij në shkollën e mesme, ndërsa merrte të dhënat e saj nga departamenti lokal i shëndetësisë, ai pati mundësinë të shihte të dhënat e Isakut. Pikërisht atëherë ai pa se Isaku kishte marrë 18 vaksina në një ditë.
"Si mundet një gjykatës të detyrojë kujdesin mjekësor pa ndihmën e një mjeku?" pyeti Ihbeni. "Unë nuk mendoj se gjyqtarët duhet të diktojnë trajtimin mjekësor nga stoli."
Sipas Ihben, mjekët në Universitetin Vanderbilt në Nashville thanë se lëndimet e Isaac "janë një rezultat i drejtpërdrejtë i vaksinimit të detyruar", me një mjek që i tha Ihben se "ajo ka parë vetëm një fëmijë tjetër që vepron si Isaac".
Kërkohet të vazhdojë të paguajë mbështetjen e fëmijëve, pavarësisht zhdukjes së nënës
Menjëherë pasi pa fëmijët e tij për herë të parë pas betejës për kujdestarinë, një tjetër surprizë i priste Ihbenit dhe familjes së tij: ish-gruaja e Ihbenit i telefonoi për të thënë se ajo dhe fëmijët ishin dëbuar.
Pasi i mbajti fëmijët për një javë, nëna e tyre “mori një shtëpi falas, gjithçka të mobiluar dhe paguar” dhe fëmijët iu kthyen asaj.
"Pastaj ajo u dëbua nga atje" në maj 2020, tha Ihben. Ai i mori përsëri fëmijët - por kjo ishte hera e fundit që panë nënën e tyre. Sipas Ihbenit, pas dëbimit të saj të dytë, ajo u largua nga qyteti pa lënë gjurmë.
"Ne nuk kemi dëgjuar nga ajo ose nuk e kemi parë atë," tha Ihben. "Do të bëhen pesë vjet në maj."
Ihbeni ende i paguan shtetit mbështetjen e fëmijëve, edhe pse i vetëm kujdeset për fëmijët. Ai tha se paratë për mbështetjen e fëmijëve, të cilat mbeten të pambledhura, shkojnë në një fond shtetëror - dhe, nëse mbeten të pa kërkuara, do të konfiskohen nga shteti kur fëmijët të arrijnë moshën madhore.
Ihben tha se megjithëse ka shkuar në gjykatë për të kërkuar kujdestarinë e plotë të fëmijëve të tij ose uljen e pagesave të mbështetjes së fëmijës, ai është përballur me një situatë catch-22.
“Gjyqtari tha, nuk mund të bëj asgjë nëse nuk e merrni atë këtu para meje,” tha Ihben. “Isha sikur, ‘I kam shërbyer asaj. Askush nuk e di se ku është ajo.”
Ihben tha se beson se nëna e fëmijëve nuk e kuptoi se Isaku do të lëndohej kaq keq dhe "ajo thjesht nuk mund ta përballojë atë". Ai shtoi, "Unë thjesht nuk e kuptoj, nëse ajo ka ikur pothuajse pesë vjet, pse ajo ka ende kujdestarinë e plotë, pse unë duhet të paguaj ende mbështetjen e fëmijëve."
Ligjet e Tenesit, zyrtarët lokalë paraqesin sfida për rritjen e Isakut
Ihben përshkroi realitetet e përditshme të kujdesit për Isakun, i cili do të mbushë 11 vjeç muajin tjetër dhe sapo filloi klasën e pestë në një program arsimor special. Ai tha:
“Jetët tona kanë ndryshuar përgjithmonë. Nuk mund të kem një punë të rregullt. Unë marr gjëra aty-këtu... Kam një alarm që bie çdo dy orë për të ndërruar Isakun. Ai ha në mes të natës… Ne jetojmë jashtë në fshat. Nuk ka autobus, kështu që e çoj në shkollë mbrapa dhe mbrapa.
“Ai nuk flet, kështu që ju nuk e dini nëse është i sëmurë, nëse është i mërzitur, nëse është i uritur, nëse ka ftohtë, nëse ka dhimbje barku… Unë kam një listë mendore dhe thjesht e kontrolloj dhe shpresoj se do të godas atë që e qetëson dhe siguron atë që i nevojitet.”
Rregullat shtetërore paraqesin gjithashtu pengesa. "Nuk ju lejohet të keni kujdes shëndetësor në shtëpi për një fëmijë me aftësi të kufizuara nëse nuk keni fëmijë të tjerë në shtëpi nën 18 vjeç," tha Ihben.
Ihben vuri në dukje se Tenesi renditet ndër shtetet me nivelin më të ulët të financimit për fëmijët autikë, duke shtuar se fëmijët autikë keqtrajtohen shpesh.
“Distrikti ynë shkollor lokal ka karrige mbajtëse për fëmijët autikë. Ata lejohen ta vendosin Isakun në një karrige, ta spërkasin me piper, ta shijojnë. “Departamentet e policisë nuk kanë trajnime për trajtimin e fëmijëve autikë,” tha Ihben.
Ihben tha se zyrtarët e shtetit, qarkut dhe qytetit janë përpjekur ta frikësojnë atë dhe familjen e tij.
Sipas Ihben, Byroja e Hetimit në Tennessee (TBI) u shfaq në shtëpinë e tij në dhjetor. 5, 2023. “Dikush fillon të rrahë në derë ... ka një kamion në fund të rrugës, një kamion në fund të rrugës tjetër dhe dy kamionë në rrugë. Ata kishin armë sulmi.”
Ihben tha se oficerët pretenduan se një punonjës social donte të fliste me të, por se ai refuzoi t'u hapte derën e tij. Ai i paraqiti shtetit një kërkesë për Ligjin për Lirinë e Informacionit për të zbuluar pse u bastis shtëpia e tij, por iu tha se "nuk kishte të dhëna për asgjë".
Bastisja e TBI-së e dëmtoi atë. "Kam pasur një atak në zemër atë natë," tha ai. "Nuk mund të merrja frymë." Ai tha se ngjarja e prekë edhe sot. “Jam i sigurt se kam PTSD prej saj. "Unë jam ende nën trajtim," tha Ihben.
Në qershor 2023, Ihben tha se ai shkoi në mbledhjen e komisionit të tij të qarkut për t'u treguar atyre se çfarë ndodhi me familjen e tij. Komisioneri i qarkut, Jimmy Johnson, i la atij një postë zanore duke e paralajmëruar që të mos mbante asnjë tubim apo protestë.
"Komisioneri thirri sherifin," tha Ihben, por në fund "ata u tërhoqën".
Në një incident tjetër, Ihben tha se ai u ndalua nga dyqani i tij lokal Walmart pasi një menaxher dyqani thirri policinë sepse Isaac "po shkaktonte një shqetësim". Kjo e detyroi Ihbenin të bënte pazar në një tjetër Walmart, një orë larg shtëpisë së tij.
Ihben tha se është gjithashtu e vështirë të gjesh një avokat për ta përfaqësuar atë dhe familjen e tij. "Asnjë avokat nuk është i gatshëm të përballet me gjyqtarin."
Zyrtarët lokalë ‘u përpoqën të na trembnin’ që të mos bënim intervistën e autobusit Vax-Unvax
Ihben vlerësoi CHD dhe kapitullin e saj në Tenesi për ndihmën e tij dhe familjes së tij. "Ne nuk do të ishim këtu pa na ndihmuar CHD," tha Ihben. "Kapitulli i Tenesit na ka ndihmuar shumë."
Ihben tha se kohët e fundit pa "Vaxxed 3" me anëtarët e kapitullit CHD të shtetit. "Ajo që ne duhet të jetojmë çdo ditë është e tmerrshme, por mund të jetë më keq," tha Ihben, duke cituar histori në filmin e fëmijëve që vdiqën pas vaksinimit.
Sipas Ihben, përpjekjet e tij për të promovuar iniciativat CHD në komunitetin e tij, si vizita e autobusit Vax-Unvax në fillim të këtij viti, janë pritur gjithashtu me frikësim.
“Ne bashkuam një fletushka të vogël [për autobusin Vax-Unvax] dhe filluam ta shpërndajmë atë,” tha Ihben. Por më 5 shkurt, ditën e intervistës së tij në autobus, Ihben tha se avokati i gruas së tij, gjithashtu burri i saj — i cili është avokat i bordit të shkollës lokale — dhe Burnett, i cili mobilizoi TBI-në, “u përpoqën të na trembnin që të mos e bënim këtë. intervistë me autobus.”
Lajmërimi i prindërve, përhapja e mesazhit është 'arma e vetme që kemi'
Isaac ka treguar kohët e fundit një përmirësim, sipas Ihben. “Ai po shkon më mirë ngadalë… Ai është në shumë terapi. Ai ka filluar të shkruajë vetë disa numra dhe shkronja. Mësuesit mendojnë se ai po lexon, por ai ende nuk ka thënë asnjë fjalë."
Ihben tha se kjo ka qenë një përvojë mësimore për fëmijët e tij më të mëdhenj, të cilët “do të duhet të kujdesen për Isakun çdo ditë” pas vdekjes së tij. "Ky është një angazhim i përjetshëm."
Sipas Ihben, historia e Isakut është bërë një përvojë mësimore për familjen e tij dhe për shumë anëtarë të komunitetit të tij lokal, një tjetër gjë e mirë.
“Kjo nuk më ka bërë vetëm të mësoj. Fëmijët e mi po mësojnë. Hana dhe Jozefi po mësojnë për qeverinë e tyre, ushqimin dhe mjedisin e tyre. Ata po u mësojnë miqve të tyre për këtë.”
Për ju, nxjerrja e fjalës dhe përhapja e mesazhit është "arma e vetme që kemi". Ai tha, "Është e fuqishme që miqtë e fëmijëve të mi vijnë dhe thonë "na vjen keq për atë që ju ka ndodhur, ne kemi parë intervistën [Vax-Unvax]".
Ihben tha se shpreson se mesazhi do të ndihmojë fëmijët e tjerë të shmangin fatin e Isakut. "Shpresoj se Isaku do të jetë i fundit," tha ai.
* Michael Nevradakis, Ph.D., me qendër në Athinë, Greqi, është një reporter i vjetër për The Defender dhe pjesë e rotacionit të drejtuesve për "Good Morning CHD" të CHD.TV.
Burimi: Children Health Defense
Krijoni Kontakt