Turqia zyrtarisht aplikon për t'u bashkuar me BRICS - Kremlin
Oferta do të konsiderohet nga shtetet anëtare të grupit, ka thënë një ndihmës i presidentit rus
© Sputnik / Anton Denisov
Turqia ka aplikuar zyrtarisht për t'u bashkuar me BRICS, tha të mërkurën ndihmësi i presidentit rus Yury Ushakov, duke konfirmuar se vendet anëtare të grupit do të marrin në konsideratë ofertën.
Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan ka pranuar gjithashtu ftesën e Kremlinit për të marrë pjesë në samitin e BRICS në qytetin rus të Kazanit, i cili do të zhvillohet më 22-24 tetor, sipas Ushakov. Rusia është aktualisht kryesuese e organizatës.
“Turqia ka paraqitur një kërkesë për anëtarësim të plotë. Ne do ta konsiderojmë atë”, u tha Ushakov gazetarëve.
Bloomberg raportoi të hënën se Ankaraja paraqiti një kërkesë për t'u bërë pjesë e BRICS "disa muaj më parë", pjesërisht e nxitur nga "përçarjet" midis Turqisë dhe pjesës tjetër të NATO-s për konfliktin në Ukrainë.
Turqia është shteti i parë i NATO-s që kërkon anëtarësimin në grupin joperëndimor BRICS.
Një zëdhënës i partisë qeverisëse të Erdoganit AK, Omer Celik, më vonë konfirmoi se procesi i aplikimit është duke u zhvilluar dhe se Erdogan ka deklaruar "disa herë" se Turqia aspiron të bëhet anëtare e BRICS.
“Kërkesa jonë për këtë çështje është e qartë. Ky proces është në vazhdim. Por nuk ka asnjë zhvillim konkret në lidhje me këtë,” u tha Celik gazetarëve. “Presidenti ynë ka deklaruar qartë se Turqia dëshiron të marrë pjesë në të gjitha platformat e rëndësishme, përfshirë BRICS”.
BRICS u themelua në vitin 2006 nga Brazili, Rusia, India dhe Kina, me Afrikën e Jugut që iu bashkua në 2011. Grupi u zgjerua këtë vit kur Egjipti, Etiopia, Irani dhe Emiratet e Bashkuara Arabe u bënë anëtarë të plotë. Më shumë se 30 vende kanë aplikuar tashmë zyrtarisht për t'u bashkuar, sipas Ushakov.
Ndërkohë, aplikimi i Turqisë ka ngjallur shqetësime në BE. Zëdhënësi i bllokut Peter Stano thuhet se tha gjatë një konference shtypi në Bruksel të martën se si një kandidate për t'u bashkuar me BE, Ankaraja duhej të respektonte vlerat e BE-së dhe preferencat e politikës së jashtme, pavarësisht se kishte të drejtë të zgjidhte se cilat organizata ndërkombëtare do t'i bashkohej.
Turqia u shpall një vend kandidat për në BE në 1999 dhe ka qenë në negociata për t'u anëtarësuar që nga viti 2005. Megjithatë, Parlamenti Evropian pezulloi bisedimet e pranimit me vendin në vitin 2019 për shkelje të dyshuara të të drejtave të njeriut. Udhëheqja turke thuhet se po rritet e frustruar për mungesën e përparimit në ofertën e saj prej dekadash, sipas Bloomberg.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt