Si një gjyqtar brazilian i quajtur 'Voldemort' po udhëheq akuzat kundër X të Elon Musk

Nga Taryn Pedler

Një gjykatës brazilian me kokë të rruar i quajtur 'Voldemort' ka marrë përsipër pronarin e X-it, Elon Musk dhe ka mbyllur platformën sociale për pretendimet për keqinformim.

Ndalimi i X i Alexandre de Moraes filloi herët të shtunën në mëngjes, duke e bërë aplikacionin kryesisht të paarritshëm si në ueb ashtu edhe në aplikacionin celular.

Gjykatësi i Gjykatës së Lartë nisi mbylljen mbarëkombëtare pasi Musk refuzoi të emëronte një përfaqësues ligjor në vend, duke humbur një afat të vendosur nga Moraes.

Moraes, 55 vjeç dhe Musk, 53 vjeç, janë përfshirë në një grindje të gjatë për fjalën e lirë, llogaritë e ekstremit të djathtë dhe keqinformimin – me ndalimin e ri që është bërë rezultat i tensioneve në rritje.

Ofruesit e shërbimeve të internetit në të gjithë vendin, i cili është shtëpia e 215 milionë njerëzve dhe ishte një nga tregjet më të mëdha të X, bllokuan plotësisht platformën dje dhe faqet kryesore të lajmeve të vendit pushuan së postuari në të njëjtën kohë.

Emri:  89151437-13801585-image-a-22_1725177892643.jpg

Shikime: 462

Madhësia:  34.4 KB
Gjykatësi Alexandre de Moraes urdhëroi ndalimin e menjëhershëm të X në Brazil, i cili filloi herët të shtunën

Emri:  89151433-13801585-image-a-23_1725177897216.jpg

Shikime: 446

Madhësia:  32.1 KB
Pronari i X-së, Elon Musk e quajti Moraes-in "Voldemort" - duke e krahasuar atë me sundimtarin e keq në serinë e Harry Potter.

Një Musk i tërbuar shkoi te X pas ndalimit, duke thënë: "Tirani de Voldemort po shtyp të drejtën e njerëzve për fjalën e lirë", duke e krahasuar de Moraes me magjistarin e lig në serinë e Harry Potter .

De Moraes tha se X do të qëndrojë i pezulluar derisa të përmbushë urdhrat e tij dhe gjithashtu vendosi një gjobë ditore prej 6,790 £ për njerëzit ose kompanitë që përdorin rrjetet private virtuale (VPN) për t'u qasur në të.

Shoqata e Avokatëve të Brazilit tha të Premten në një deklaratë se do t'i kërkonte Gjykatës së Lartë të shqyrtojë gjobat që Moraes ka vendosur për të gjithë qytetarët që përdorin VPN për të hyrë në platformë.

"Unë kam përdorur shumë VPN në vendet autoritare si Kina për të vazhduar aksesin në faqet e lajmeve dhe rrjetet sociale," tha Maurício Santoro, një profesor i shkencave politike në Universitetin Shtetëror të Rio de Zhaneiros, në platformë përpara mbylljes së saj.

“Nuk më ka shkuar kurrë në mendje që ky lloj mjeti do të ndalohej në Brazil. Është distopike.'

Lufta midis të dyve filloi të përshkallëzohej në fillim të këtij viti pasi Moraes kërkoi përdorues të bllokimit X që u panë duke ngarkuar postime qartësisht të rreme ose nxitëse.

Moraes urdhëroi platformën e mediave sociale të bllokojë disa llogari të implikuara në hetimet e të ashtuquajturave 'milici dixhitale' që janë akuzuar për përhapjen e lajmeve të rreme dhe mesazhe urrejtjeje gjatë qeverisë së ish-presidentit të ekstremit të djathtë Jair Bolsonaro.

Pasi Musk e kundërshtoi atë vendim dhe tha se do të riaktivizonte llogaritë në X që gjykatësi kishte urdhëruar të bllokoheshin, Moraes hapi një hetim për miliarderin në fillim të prillit.

Përfaqësuesit e X përfundimisht ndryshuan kursin dhe i thanë Gjykatës së Lartë se gjigandi i mediave sociale do t'i bindej vendimeve ligjore.

Emri:  89072539-13801585-Access_to_X_formerly_Twitter_in_Brazil_could_be_suspended_by_Thu-a-24_17251780.jpg

Shikime: 452

Madhësia:  36.0 KB
Platforma u pezullua pasi Musk refuzoi të emëronte një përfaqësues ligjor në Brazil

Në prill, megjithatë, Moraes i kërkoi X të shpjegonte pse dyshohet se nuk kishte respektuar plotësisht vendimet e tij dhe urdhëroi gjoba prej 20,000 dollarë në ditë për çdo llogari të riaktivizuar X.

Në përgjigje, avokatët që përfaqësonin X në Brazil i thanë Gjykatës së Lartë se 'gabimet operacionale' kishin lejuar përdoruesit që ishin urdhëruar të bllokoheshin të qëndronin aktivë në platformën e mediave sociale.

Që atëherë, beteja ligjore mes çiftit është bërë gjithnjë e më e tensionuar, pasi të mërkurën e kaluar Moraes paralajmëroi Musk se X do të ndalohej nëse kompania nuk do të njoftonte gjykatën supreme se kush ishte përfaqësuesi i saj ligjor në Brazil.

Platforma nuk pranoi ta bënte këtë.

Të enjten, Moraes ngriu gjithashtu asetet e kompanisë Starlink Holding në Brazil, të cilën Musk e zotëron gjithashtu, për të siguruar që gjobat e aplikuara nga gjykatat të paguhen, raportuan media të shumta braziliane.

CEO i Tesla-s u përgjigj në X duke thënë se Moraes ishte "një kriminel i drejtpërdrejtë i llojit më të keq, i maskuar si gjykatës".

Në një postim të veçantë, ai e etiketoi gjyqtarin një 'tiran' dhe 'diktator të Brazilit' ndërsa shtoi se presidenti Lula da Silva ishte 'qeni i tij'.

Disa orë pas vendimit të gjykatësit, Musk tha në X se Moraes "ka thyer vazhdimisht ligjet që ai është betuar t'i zbatojë".

Moraes, i cili rrallë jep intervista dhe i cili në deklaratat e tij më të fundit mbi këtë temë ka shmangur përmendjen e Musk ose X me emër, tha të premten: “Ne kemi të drejtë të mbrojmë të drejtat themelore.

“Ata që shkelin demokracinë, që shkelin të drejtat themelore të njeriut, qoftë personalisht apo përmes mediave sociale, duhet të mbajnë përgjegjësi”.

Burimi: Daily Mail