Mali i mermertë i Greqisë digjet nga zjarret
Penteli (Greqi) (AFP) – Tymi i trashë gri përfshiu malin Pentelicus që dominon Athinën të hënën, ndërsa kryeqyteti grek luftoi me pasojat e skëterrës nga ajo që premton të jetë vera e tij më e nxehtë në histori.
Hedhur në qarkullim më: 12/08/2024 - 11:37
Ndryshuar: 12/08/2024 - 16:11
Një burrë hyn në makinën e tij në Dione për t'u larguar nga flakët që kërcënojnë ndërsa zjarret e mëdha bien në kryeqytetin grek © Angelos TZORTZINIS / AFP
Një linjë zjarri 30 kilometra (20 milje) po lëvizte drejt Athinës, thanë raportet, dhe një prej tyre tashmë ka përfshirë malin, i njohur gjithashtu si mali Pentelikon, i famshëm për mermerin e përdorur në Akropol dhe ndërtesa të tjera antike në Athinë.
Qyteti historik i afërt Marathon është urdhëruar gjithashtu të evakuohet.
Shtëpitë me tulla në rrugët që të çojnë jashtë Marathonit kishin njolla të zeza të mëdha në anët e mureve të tyre të mbetura nga flakët. Çatitë e tyre ishin kthyer në shkrumb.
“Është një katastrofë”, tha punonjësja sociale e Maratonës, Maria Kanavaki. "Është e gjitha e djegur. Ekziston një frikë se çfarë do të ndodhë. Kjo verë ishte më e nxehta. Dhe uji -- a do të kemi ujë të mjaftueshëm?" 55-vjeçari tha për AFP.
'Trauma në zonë'
Kanavaki kujtoi një fatkeqësi gjashtë vjet më parë në komunitetin e afërt bregdetar të Matit, ku zjarret vranë më shumë se 100 njerëz -- disa u dogjën për vdekje në makinat e tyre ndërsa përpiqeshin të iknin.
Kanavaki tha se njerëzit ishin ende në "traumë". "Ata ende po qajnë. Kështu që nuk është e lehtë të përballesh me gjithë këtë përsëri... Unë jam i shqetësuar për njerëzit".
Dy vullnetarë sollën shtatë mace në qendrën kulturore të Maratonës. Ivan Mahmood, një shofer transporti, tha se atij i ishte thënë nga autoritetet që të ndihmonte në shpëtimin e kafshëve dhe zbuloi se shumica e pronarëve ishin të moshuar dhe nuk kishin makinë për të shpëtuar.
"Ata janë pleq dhe gra në fshatra," tha Mahmood. "Ata janë në shok, por nuk duan të largohen. Ata mendojnë se nëse qëndrojnë, zjarri nuk do të bjerë," i tha AFP 27-vjeçari, banor i Nea Makri aty pranë.
Në Dione, zjarri dogji makina dhe u ngjit në muret e blloqeve të apartamenteve. Disa banorë thanë se ata u larguan me makinat e tyre sapo flakët u përshpejtuan në shtëpitë e tyre.
Zjarrfikësit luftojnë një makinë të djegur gjatë një zjarri në periferi të Athinës të Dione © Angelos TZORTZINIS / AFP
Njerëzit në Penteli, një periferi e Athinës në rrëzë të malit 1,109 metra (3,605 këmbë) të malit Pentelicus, mund të shikonin të pafuqishëm vetëm se si erërat e forta të verës shtynin flakët drejt shtëpive të tyre dhe deri në shpatet.
Tymi i dendur nga djegia e pemëve mbushi një zonë të Pentelit, ku banorja lokale Mariana Papathanasi tha se ata mund të luteshin vetëm që shtëpitë e tyre të kurseheshin.
Spitalet u evakuuan
"Disa shtëpi u dogjën pas mesnate dhe ne po përpiqemi të mbrojmë restorantin tonë lokal," i tha AFP punonjësi 49-vjeçar i supermarketit.
Një spital për fëmijë dhe një klinikë ushtarake në Penteli u evakuuan në agim pasi autoritetet greke urdhëruan mijëra njerëz në Marathon dhe fshatrat përreth të largoheshin.
“Zjarrfikësit janë shumë mirë”, tha Papathanasi. "Ata janë pranë nesh, banorëve vendas, gjatë gjithë kohës." Të paktën pesë kamionë zjarrfikës dhe disa zjarrfikës, disa me maska të rënda, punonin aty pranë.
Më tej malit, në rrugën për në Nea Makri, flakët e larta përpinë pemë dhe shkurre, duke e bërë tokën të zezë, ndërsa bari dhe pemët lëkunden egërsisht nga era.
Christoforos, 53, një zjarrfikës vullnetar nga Penteli, tha se zjarret po lëviznin shpejt dhe Nea Makri mund të bëhej një problem i madh pasi dy fronte të mëdha zjarri mund të takoheshin atje.
Autoritetet greke kanë hedhur qindra zjarrfikës me kamionë dhe avionë që transportonin ujë në atë që është bërë një betejë e përvitshme ndërsa temperaturat globale rriten.
Gratë përqafohen pasi u shpëtuan gjatë një zjarri në Varnavas, në veri të Athinës ©Angelos TZORTZINIS / AFP
Pas dimrit më të ngrohtë të regjistruar, Greqia përjetoi gjithashtu qershorin dhe korrikun e saj më të nxehtë që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave të besueshme në vitin 1960, dhe sezoni i verës ka parë tashmë zjarre të përsëritura.
Temperaturat rreth Athinës parashikoheshin të arrinin kulmin në 39 gradë Celsius (102 gradë Fahrenheit) të hënën, me erëra që do të fryjnë deri në 50 kilometra (31 milje) në orë.
Shkencëtarët thonë se emetimet e karburanteve fosile të shkaktuara nga njeriu po përkeqësojnë gjatësinë, frekuencën dhe intensitetin e valëve të të nxehtit në mbarë botën.
Burimi: France24
Krijoni Kontakt