Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,982
    Postimet në Bllog
    22

Arrestohet në Teksas, lideri i kartelit të drogës Sinaloa të Meksikës

Arrestohet në Teksas, lideri i kartelit të drogës Sinaloa të Meksikës

Emri:  Screenshot 2024-07-26 at 10.32.52 AM.jpg

Shikime: 1513

Madhësia:  32.9 KB

Një nga bosët më të fuqishëm të drogës në botë, Ismael "El Mayo" Zambada, lider i kartelit Sinaloa të Meksikës, është arrestuar nga agjentët federalë amerikanë në El Paso në Teksas.

Zambada, 76 vjeç, themeloi organizatën kriminale me Joaquin "El Chapo" Guzman, i cili aktualisht është i burgosur në SHBA.

I arrestuar me Zambada të enjten ishte djali i Guzman, Joaquin Guzman Lopez, tha departamenti i drejtësisë amerikane.

Në shkurt, Zambada u akuzua nga prokurorët amerikanë për një komplot për të prodhuar dhe shpërndarë fentanyl, një drogë më e fuqishme se heroina që është fajësuar për krizën e opioideve në SHBA.

Në një deklaratë me shkrim të enjten në mbrëmje, Prokurori i Përgjithshëm i SHBA Merrick Garland tha se të dy burrat udhëheqin "një nga organizatat më të dhunshme dhe më të fuqishme të trafikut të drogës në botë".

"El Mayo dhe Guzman Lopez i bashkohen një liste në rritje të drejtuesve dhe bashkëpunëtorëve të kartelit Sinaloa, të cilët Departamenti i Drejtësisë po i mban përgjegjës në Shtetet e Bashkuara," tha zoti Garland.

“Fentanyl është kërcënimi më vdekjeprurës i drogës me të cilin është përballur ndonjëherë vendi ynë dhe Departamenti i Drejtësisë nuk do të pushojë derisa çdo udhëheqës i kartelit, anëtar dhe bashkëpunëtor përgjegjës për helmimin e komuniteteve tona të mbahet përgjegjës”, shtoi Garland, oficeri më i lartë i zbatimit të ligjit në. Shtetet e Bashkuara.

Prokurorët amerikanë thonë se karteli Sinaloa është furnizuesi më i madh i drogës në SHBA.

Autoritetet amerikane kanë vërejtur më parë se fentanili është shkaku kryesor i vdekjes për amerikanët e moshës 18 deri në 45 vjeç.

Në maj, nipi i Zambada - Eliseo Imperial Castro, i cili njihej si "Cheyo Antrax" - u vra në një pritë në Meksikë. Ai kërkohej edhe nga autoritetet amerikane.

Zambada është padyshim bosi më i madh i drogës në botë dhe sigurisht më me ndikim në Amerikë.

Ai u kishte shmangur autoriteteve për dekada, dhe si i tillë, arrestimi i tij ka ardhur si një tronditje në Meksikë.

Detajet e arrestimit të dy burrave mbeten të paqarta, por duket se ata fluturuan në Shtetet e Bashkuara.

Duke cituar zyrtarë meksikanë dhe amerikanë, Wall Street Journal raporton se Zambada u mashtrua për të hipur në aeroplan nga një anëtar i rangut të lartë të Sinaloa pas një operacioni njëmujor nga Hetimet e Sigurisë Kombëtare dhe FBI.

Zambada besonte se do të inspektonte aeroportet klandestine në Meksikë, raporton gazeta.

Në një deklaratë, Sekretari Amerikan i Sigurisë Kombëtare, Alejandro Mayorkas tha se karteli Sinaloa "ishte pionier në prodhimin e fentanilit dhe e ka trafikuar për vite me radhë në vendin tonë, duke vrarë qindra mijëra amerikanë dhe duke shkatërruar komunitete të panumërta".

Drejtori i FBI-së Chris Wray tha se arrestimet janë "një shembull i angazhimit të FBI-së dhe partnerëve tanë për të çmontuar organizatat e dhunshme kriminale transnacionale si Karteli Sinaloa," tha ai.

Emri:  auto_192c0c80-4ae8-11ef-aebc-6de4d31bf5cd.jpg_11721971992.jpg

Shikime: 1439

Madhësia:  22.4 KB
    Majtas Ismael "El Mayo" Zambada dhe djathtas Joaquin Guzman Lopez

ar.sh/SYRI.NET

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,982
    Postimet në Bllog
    22

Për: Arrestohet në Teksas, lideri i kartelit të drogës Sinaloa të Meksikës

Si u formua Karteli i Sinaloas, një histori dhune e vrasjesh që zgjat prej dekadash

Emri:  auto_sinaloa1721987228.jpg

Shikime: 1295

Madhësia:  41.6 KB

Karteli Sinaloa u krijua në Meksikë në fund të viteve 1980 dhe është një nga grupet kriminale më të fuqishme në botë, që grumbullon miliarda dollarë në vit duke trafikuar drogë në SHBA dhe në mbarë globin. Bosi famëkeq i kartelit, Guzman, i njohur gjerësisht si "El Chapo", u arrestua në Guatemalë në vitin 1993 me akuzat për vrasje dhe drogë, dhe u ekstradua në Meksikë. Por ai u arratis nga burgu meksikan në vitin 2001, siç thuhet, duke korruptuar rojet e burgut për ta nxjerrë jashtë. Ai u arrestua sërish në vitin 2014, por u arratis prapë, përmes një tuneli. Guzman u arrestua për herë të tretë në vitin 2016 dhe më pas u ekstradua në Shtetet e Bashkuara.

Në vitin 2018, autoritetet meksikane arrestuan djalin e bosit famëkeq "El Chapo" dhe në një gjyq të madh, ai u dënua në Bruklin me burgim të përjetshëm. Guzman u shpall fajtor për 10 akuza penale federale, të cilat përfshinin aktivitete kriminale të vazhdueshme, komplot për pastrimin e të ardhurave nga narkotikët, shpërndarje ndërkombëtare të kokainës dhe marijuhanës, si dhe përdorimin e armëve të zjarrit.

Gjatë gjyqit, avokatët e Guzman argumentuan se Zambada ishte mbreti i vërtetë i kartelit që korruptoi qeverinë meksikane për të mbetur i lirë e për të drejtuar organizatën kriminale. Pas një vargu akuzash kundër tij, Zambada u akuzua në shkurt për prodhim dhe shpërndarje të fentanyl, një sintetik jashtëzakonisht i fuqishëm që ka vrarë dhjetëra mijëra amerikanë në një epidemi mbidoze.

“Fentanyl ishte i padëgjuar kur Zambada themeloi Kartelin Sinaloa më shumë se tri dekada më parë dhe sot është përgjegjës për dëme të pamatshme", tha Breon Peace, Prokurori i SHBA-së për Distriktin Lindor të Nju-Jorkut. Që nga viti 1989, Zambada ka importuar dhe shpërndarë sasi masive narkotikësh, duke gjeneruar miliarda dollarë fitime, sipas aktakuzës.

Prokurorët federalë thanë se Guzman punësoi shumë njerëz për të importuar dhe ruajtur lëndë narkotike, po ashtu punësoi vrasës, për të kryer rrëmbime dhe vrasje në Meksikë, si një formë hakmarrje kundër rivalëve që kërcënonin kartelin.

Djali i Zambada-s, Vicente Zambada Niebla, pranoi gjatë dëshmisë në gjyqin e Guzmanit në vitin 2018 se kishte kaluar urdhra për vrasje dhe rrëmbime dhe u dënua me 15 vjet në vitin 2019 nga një gjykatës federal në Çikago. Ai filloi bashkëpunimin me qeverinë amerikane në vitin 2011 dhe i ndihmoi ato për të shënjestruar anëtarë të kartelit Sinaloa dhe një bande rivale. Ai e kishte njohur "El Chapo" që kur ishte 15 vjeç dhe dëshmoi në gjyqin e tij në vitin 2018, ndonëse shpesh i referohej atij si "mi compadre" ose "shoku im" dhe gjatë dëshmisë së tij tha se bosi i drogës ishte kumbari i djalit të tij më të vogël.

“El Mayo” Zambada u padit gjithashtu nga një juri e madhe federale e SHBA-së në prill 2012, në Teksas, së bashku me drejtues të tjerë të dyshuar të Sinaloa-s dhe 22 persona të lidhur me kartelin, duke përfshirë Guzman. Ata akuzohen për vrasje, trafik droge, pastrim parash dhe krim të organizuar.

Aktakuza e vitit 2012 në Teksasin perëndimor detajonte dy akte dhune që prokurorët federalë thanë se ishin kryer nga anëtarë të kartelit. Njëri u zhvillua gjatë një ceremonie martese në vitin 2010 në Ciudad Juarez, kur një shtetas amerikan dhe dy anëtarë të familjes së tij u rrëmbyen për shkak të lidhjeve të tyre me kartelin rival Juarez. Objektivi ishte dhëndri dhe një banor i Columbus, trupi i të cilit u gjet i rrahur dhe i mbytur. Policia gjeti trupat e dhëndrit, vëllait dhe xhaxhait të tij, tri ditë pas dasmës në një kamion, thuhet në aktakuzë.

Syri
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 26-07-2024 më 10:45

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,982
    Postimet në Bllog
    22

Kush është Ismael 'El Mayo' Zambada, lideri i kartelit Sinaloa

Emri:  auto_14434751_021624-wls-iteam-goudie-mayo-and-son-6p-vid1722002825.jpg

Shikime: 1293

Madhësia:  40.5 KB

Autoritetet amerikane kanë ndaluar Ismael "El Mayo" Zambada Garcian, bashkëthemelues i kartelit meksikan të drogës Sinaloa.

Departamenti i Drejtësisë lëshoi ​​një deklaratë të enjten duke njoftuar arrestimin e Zambadës, i cili u arrestua së bashku me Joaquín Guzmán López, një tjetër lider i kartelit Sinaloa, në El Paso të Teksasit. Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland e përshkruan rrjetin e drogës në deklaratë si "një nga organizatat më të dhunshme e më të fuqishme të trafikut të drogës në botë".

"Të dy burrat po përballen me akuza të shumta në Shtetet e Bashkuara për drejtimin e operacioneve kriminale të Kartelit, duke përfshirë prodhimin dhe trafikimin e rrjeteve vdekjeprurëse të fentanilit", thuhet në deklaratën e Garlandit.

Zambada u padit në vitin 2012 me akuza për vrasje dhe konspiracion lidhur me trafikun e drogës, pastrimin e parave dhe krimin e organizuar. Një nga aleatët e tij kryesorë dhe bashkëthemeluesi i Sinaloas, Joaquin Guzmán Loera, i njohur si "El Chapo", u dënua në gjykatën federale në vitin 2019 pasi u ekstradua nga autoritetet meksikane dhe u dënua me burgim të përjetshëm.

Pas arrestimit të Guzmanit, Zambada mbeti si figura më e lartë në rrjetin e drogës. Guzmán López, djali i El Chapo-s, besohet se është ngritur në një rol udhëheqës në Sinaloa pas arrestimit të babait të tij në vitin 2017. Një tjetër djalë i El Chapo-s, Ovidio Guzman Lopez, u arrestua në Meksikë dhe u ekstradua në SHBA në shtator 2023.

Aktakuza e pestë dhe më e fundit kundër Zambadës, e ngritur në shkurt, pretendon se ai mbikëqyrte importimin e "sasive masive të lëndëve narkotike" nga viti 1989 deri në vitin 2024. Zambada akuzohet se ka punësuar individë për të siguruar "rrugë transporti dhe magazina" për të shpërndarë droga të paligjshme në SHBA, së bashku me vrasës të ngarkuar për të kryer rrëmbime dhe vrasje në Meksikë "për t'u hakmarrë kundër rivalëve që kërcënonin kartelin".

Departamenti i Drejtësisë tha në një deklaratë në atë kohë se sasia e fentanilit të trafikuar që i atribuohet Zambadës në këtë rast "ishte të paktën 400 gram ose më shumë, por një sasi shumë më e madhe do të provohej në gjyq".

Zambada ishte ndjekur nga qeveria amerikane për dekada. Reuters raportoi më parë se ai ishte i listuar si i pandehur në një çështje të vitit 1978 në lidhje me bosin kolumbian të drogës Pablo Escobar, i cili u vra në vitin 1993. Në vitin 2007, Departamenti i Thesarit i SHBA-së caktoi një rrjet prej gjashtë kompanish me bazë në Meksikë që vepronin si fasada për Zambadën. Ata që qëndronin pas kompanive përfshinin ish-gruan e Zambadës, Rosario Niebla Cardoza, dhe katër vajzat e rritura të çiftit.

Detajet e arrestimeve të Zambadës dhe Guzmán Lópezit nuk dihen për momentin. Pas aktakuzës së shkurtit, DD-ja ofronte një çmim deri në 15 milionë dollarë për këdo që kishte informacion që çoi në kapjen e Zambadës.

Arrestimi vjen në mes të krizës së vazhdueshme të opioideve në SHBA, pasi administrata e presidentit Joe Biden po përballet me presion të jashtëzakonshëm për trajtimin e tij të imigracionit përtej kufirit jugor. DEA thotë se fentanili i paligjshëm prodhohet fillimisht në laboratorë jashtë SHBA-së dhe kontrabandohet në vend përmes Meksikës.

"Fentanili është kërcënimi më vdekjeprurës i drogave me të cilin është përballur ndonjëherë vendi ynë dhe Departamenti i Drejtësisë nuk do të pushojë derisa çdo udhëheqës i kartelit, anëtar dhe bashkëpunëtor përgjegjës për helmimin e komuniteteve tona të vihet para përgjegjësisë", tha Garland në deklaratë të enjten.

Newsweek
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 26-07-2024 më 10:44

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,982
    Postimet në Bllog
    22

Si te 'Narcos'/ Kreu i kartelit të Sinaloas u tradhtua nga djali i El-Chapos

Emri:  auto_zambada1721982269.jpg

Shikime: 1251

Madhësia:  39.0 KB

Bosi dhe bashkëthemeluesi i kartelit të Sinaloas, Ismael “El Mayo” Zambada u arrestua të enjten nga autoritetet amerikane në El Paso, Teksas, bashkë me djalin e madh të ortakut të tij, Joaquin “El Chapo” Guzman.

Arrestimi i bujshëm u njoftua nga autoritetet amerikane, duke shënuar një kapitull të ri në luftën kundër grupeve të organizuara kriminale që trafikojnë lëndë narkotike në Shtetet e Bashkuara.

Por mediat amerikane raportojnë se arrestimi i “El Mayo”-s erdhi pas bashkëpunimit të djalit të “El Chapo”-s, Guzman Lopez, me autoritetet amerikane.

Sipas “New York Times” dhe “Wall Street Journal”, Zambada u mashtrua pikërisht nga Guzman për të hipur në një avion privat, për të parë disa pista në Meksikë, nga ku do të niseshin avionët e mbushur me drogë, drejt Shteteve të Bashkuara. Por në fakt avioni përfundoi në El Paso, ku e prisnin agjentët e Sigurisë Kombëtare dhe të FBI-së.

Gjithashtu, “Fox News” raportoi se djali i “El Chapo”-s tradhtoi ortakun dhe mikun e vjetër të babait të tij, pasi mendonte se “El Mayo” ishte përgjegjës për arrestimin e babait të tij.

Zambada bënte një jetë të qetë në Meksikë, ndryshe nga jeta luksoze e “El Chapo”-s. Raportohet se ai ishte në komunikim të vazhdueshëm me autoritetet amerikane për t’u dorëzuar, por kurrë nuk e bëri këtë. Në një intervistë të rrallë mediatike në vitin 2010, “El Mayo” citohet të ketë thënë se “do të vras veten para se t’i dorëzohem policisë”.

Guzman Lopez pritet të transferohet në Çikago, aty ku do të zhvillohet gjyqi kundër tij, ndërsa Zambada do të shkojë në Nju-Jork.

Syri
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 26-07-2024 më 10:44

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,982
    Postimet në Bllog
    22

Arrestimi i kreut të kartelit Sinaloa/ Rama priti në zyrë partnerin e El Mayo-s

Emri:  auto_zambada1721991286.jpg

Shikime: 1299

Madhësia:  53.2 KB

Lajmi i ditës sot në mediat ndërkombëtare është arrestimi i njërit prej bosëve më të fuqishëm të drogës në botë, kreut të kartelit Sinaloa, Ismael Zambada, i njohur edhe si ‘El Mayo’.

Ai u arrestua nga agjentët federalë amerikanë në El Paso të Teksasit.

Në shkurt të këtij viti, Zambada u akuzua nga prokurorët amerikanë për trafikimin e fentanilit, një drogë më e fuqishme se heroina, e cila thuhet se ka sjellë krizën e opiodit në SHBA.

Detajet e këtij arrestimi të bujshëm janë akoma të paqarta, por mediat thonë se në pranga ka rënë edhe djali i El-Chapos, Joaquin Guzman Lopez.

Por kreu i Sinalaos nuk është një emër i panjohur për shqiptarët.

Dy vite më parë, mediat meksikane raportuan se El Mayo kishte krijuar lidhje të ngushta me mafian shqiptare.

Gazetat shkruanin specifikisht se El Mayo kishte krijuar lidhje me një grup vëllezërish shqiptarë, të cilët përdoreshin prej tij për të pastruar miliona dollarë, duke investuar në sektorin e turizmit dhe kazinove në Meksikë dhe Shqipëri.

Njëri prej këtyre vëllezërve, Lufta Hysa, madje u fotografua duke hyrë në një takim në zyrën e Edi Ramës.

Edhe ky i fundit e pranoi se është takuar me një nga njerëzit e Sinaloas.

Kujtojmë se mediat amerikane kanë raportuar gjerësisht se Edi Rama është i lidhur me kartelin më famëzi në botë, por sërish është toleruar nga administrata e Joe Biden.

Edhe para disa muajsh, në mediat rumune doli një tjetër lidhje e Edi Ramës me kartelin Sinaloa. Bëhet fjalë për ish-gjeneralin e shërbimit sekret rumun, Flodian Coldea, i cili kujdesej për trafikun e drogës nga Sinaloa në drejtim të Shqipërisë dhe më pas për në Rumani.

Syri

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,982
    Postimet në Bllog
    22

Kreu i kartelit Sinaloa/ Si e arrestoi SHBA 'mbretin e drogës' pas 35 vitesh

Emri:  auto_mayo1722077415.jpg

Shikime: 1304

Madhësia:  38.8 KB

Nga Will Grant, BBC

Ismael 'El Mayo' Zambada është një nga emrat më famëkeq në historinë e luftës së drogës, sinonim i fuqisë së frikshme dhe ndikimit gërryes të kartelit më të rëndësishëm të drogës në botë.

I fundit i një gjenerate origjinale të liderëve të kartelit të drogës, ai krijoi Kartelin Sinaloa së bashku me Joaquin 'El Chapo' Guzman nga ajo çfarë kishte mbetur nga Karteli Guadalajara pasi u shpërbë në vitin 1989.

Por ndryshe nga partneri i tij famëkeq, i cili u burgos dy herë dhe u arratis, El Mayo ishte në gjendje t'i shmangej kapjes për rreth 35 vjet. Deri tani.

Autoritetet amerikane e arrestuan atë të enjten në El Paso, Teksas. Ai është deklaruar i pafajshëm që tani për akuza të shumta në gjykatën federale në Teksas.

Ai u josh në SHBA si pjesë e një operacioni të përpunuar, të organizuar nga djali i ish-partnerit të tij, El Chapo.

Joaquin Guzman Lopez, një nga trashëgimtarët e El Chapo-s, u arrestua së bashku me Zambada-n, duke e shtyrë atë të besonte se po udhëtonte në veri të Meksikës për të parë vendet e mundshme për pista ajrore klandestine.

“A jeni i shqetësuar se mos ju arrestojnë?” u pyet Zambada në vitin 2010 nga gazetari i ndjerë meksikan, Julio Scherer García, i cili kishte udhëtuar thellë në male për një intervistë të paprecedentë me bosin e drogës.

“Ideja e burgosjes më shkakton panik,” u përgjigj ai. “Nuk jam i sigurt se kam atë që duhet për të vrarë veten. Do të doja të mendoja se do e bëj dhe se do të merrja jetën time.”

Megjithatë, kur erdhi puna, ai ose nuk kishte mjete ose mundësi.

Për dikë që ka treguar kaq kujdes gjatë kaq shumë vitesh, duket e jashtëzakonshme që Zambada u mashtrua në moshën 76-vjeçare. Ndoshta do të duhej gjithmonë diçka unike për ta parë atë në paraburgim.

“Nuk më habit fakti që Zambada nuk shkoi me dëshirë,” thotë Mike Vigil, një ish-agjent i DEA. “Ai është në të 70-at, me shëndet të dobët dhe kishte thënë se burgu ishte frika e tij më e madhe”.

Arrestimet – dhe marrëveshja e mundshme për pranimin e fajësisë mes djemve të El Chapo-s, të njohur si Los Chapitos, me qeverinë amerikane – shtrojnë pyetjen se kush do të marrë kontrollin e kartelit Sinaloa.

Pasi El Chapo Guzman u arrestua dhe u ekstradua në SHBA në vitin 2016, filloi një raund gjakderdhjeje pasi fraksionet rivale luftuan për kontrollin e territorit, si dhe luftuan bandat kundërshtare të drogës që ndjenin dobësi.

Akoma më tronditëse dhe më e dhunshme ishte përgjigja e ‘ushtarëve’ të kartelit Sinaloa kur udhëheqësi i tyre, Ovidio Guzman Lopez, u arrestua në tetor 2019.

Pasi ai u arrestua, qindra persona të armatosur zbritën në qytetin e Culiacan dhe hapën zjarr ndaj objektivave civilë, policorë dhe ushtarakë me armë të kalibrit 50 dhe raketahedhës. Përfundimisht, autoritetet e dorëzuan Ovidio Guzman përsëri te njerëzit e tij për t'i dhënë fund luftimeve.

Më vonë ai u arrestua sërish, u ekstradua dhe aktualisht është në pritje të gjykimit në një burg amerikan.

Mike Vigil mendon se një shpërthim i ngjashëm dhune, i cili u bë i njohur si Culiacanazo, mund të shmanget këtë herë:

“Karteli Sinaloa ka një stol shumë të fortë liderësh të mundshëm që mund të marrin përsipër drejtimin, duke përfshirë vëllanë e El Chapo-s,” thotë ai.

Në fakt, z. Vigil argumenton se “Strategjia e Mbretit” - që fokusohet në rrëzimin e liderëve individualë të kartelit - është rrallë e suksesshme.

“Nën administrimin e (presidentit të atëhershëm meksikan Felipe) Calderon, ajo tentonte vetëm të krijonte konflikte të brendshme brenda karteleve që më pas çonin në gjakderdhje.”

Nëse kjo ndodh këtë herë, sugjeron ish-agjenti i DEA-s, Mike Vigil, “fituesi i vetëm do të ishte rivalët e tyre, Karteli i Gjeneratës së Re Jalisco (CJNG)”.

Thënë kështu, momentet e vakuumeve të mundshme të pushtetit si ky janë thellësisht të paparashikueshme. Autoritetet meksikane kanë dërguar që tani forca shtesë në shtetin e Sinaloas përpara çdo shpërthimi të dhunës.

Pyetja tjetër e qartë lidhur me arrestimin e Zambada-s është: pse tani?

Operacioni ishte planifikuar për muaj të tërë. Megjithatë, disa raporte thonë se kishte edhe një element oportunist në të. Kur elementët e ndryshëm që qëndronin pas kësaj skeme dukej se po bashkoheshin, pavarësisht nga disa skepticizëm midis autoriteteve amerikane, ata përfundimisht vendosën se nuk kishin asgjë për të humbur duke e provuar atë.

Arsyeja më e madhe pas kohës, megjithatë, u zbulua nga fjalët e Prokurorit të Përgjithshëm të SHBA, Merrick Garland, në një video-mesazh që konfirmonte arrestimet:

“Fentanili është kërcënimi më vdekjeprurës me të cilin është përballur ndonjëherë vendi ynë”, tha ai duke premtuar se departamenti i drejtësisë amerikane “nuk do të pushojë derisa çdo lider i kartelit, anëtar dhe bashkëpunëtor i vetëm përgjegjës për helmimin e komuniteteve tona të mbahet përgjegjës”.

Mbidozat e fentanilit janë tani shkaku kryesor i vdekjes për amerikanët e moshës 18 deri në 45 vjeç. Është një statistikë marramendëse dhe që ndoshta ka fokusuar mendjet në administratën Biden, veçanërisht në një vit zgjedhor.

Si Los Chapitos ashtu edhe El Mayo kanë bërë miliarda nëpërmjet fentanilit, i cili është i lehtë për t'u prodhuar dhe transportuar pa pasur nevojë për plantacione të mëdha koka në Ande si me prodhimin e kokainës.

Ekspertët thonë se mbyllja e kontrabandës së fentanilit është praktikisht e pamundur. Është thjesht shumë fitimprurëse për kartelet dhe shumë e copëtuar në peizazhin modern të luftës së drogës në Meksikë.

Megjithatë, autoritetet ligjore në SHBA dëshirojnë të dëmtojnë kartelet që e prodhojnë atë, të zvogëlojnë ndikimin e tyre dhe, kudo që të jetë e mundur, të shpërbëjnë udhëheqjen e tyre.

Kapja e El Mayo Zambada – edhe pse në plakje, me shëndet të dobët dhe i kapur në një kryqëzim të dyfishtë – do të mbetet gjithmonë një pjesë kyçe e kësaj strategjie.

BBC/Syri

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 17-07-2017, 11:43
  2. Francë, arrestohet lideri i AAK-së Ramush Haradinaj
    Nga Neteorm në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 38
    Postimi i Fundit: 27-02-2017, 16:16
  3. Itali: Arrestohet Artur Petushi, një nga kokat e trafikut të drogës
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 25-09-2015, 12:20
  4. Lordi i droges i Meksikes,El Chapo,arratiset nga burgu.
    Nga benseven11 në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 16-07-2015, 22:23
  5. Trafiku i drogës, arrestohet këngëtari turk Tarkan
    Nga toni007 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 27-02-2010, 13:37

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •