Biden tërhiqet nga zgjedhjet presidenciale të 2024, mbështet Kamala Harris si kandidate demokrate
Nga Kevin Breuninger dhe Dan Mangan
PIKAT KRYESORE
- Presidenti Joe Biden tha se do të tërhiqet nga gara presidenciale e vitit 2024 kundër ish-presidentit Donald Trump.
- Biden miratoi nënpresidenten Kamala Harris si kandidate të Partisë Demokratike.
- Lëvizja mahnitëse e 81-vjeçarit Biden erdhi pas javësh presioni që ai të braktiste ofertën e tij për rizgjedhje në Shtëpinë e Bardhë pas një debati të dobët kundër Trump.
Presidenti Joe Biden të dielën u tërhoq nga gara presidenciale 2024 dhe miratoi zëvendëspresidenten Kamala Harris si kandidaturën e Partisë Demokratike, duke iu përkulur presionit në rritje prej javësh nga anëtarët e partisë së tij për të hequr dorë nga oferta e tij për rizgjedhje kundër ish-presidentit Donald Trump .
“Ka qenë nderi më i madh i jetës sime të shërbej si presidenti juaj”, shkroi Biden në një postim në faqen e rrjeteve sociale X.
“Dhe ndërsa ka qenë qëllimi im të kërkoja rizgjedhjen, besoj se është në interesin më të mirë të partisë sime dhe të vendit që unë të tërhiqem dhe të fokusohem vetëm në përmbushjen e detyrave të mia si President për pjesën e mbetur të mandatit tim”, tha Biden. ka shkruar.
“Unë do të flas me Kombin më vonë këtë javë në më shumë detaje rreth vendimit tim,” shkroi Biden, vendimi i të cilit erdhi pas një rritjeje të mprehtë në ditët e fundit në numrin e demokratëve të Kongresit që publikisht bënin thirrje që ai të tërhiqej për një tjetër kandidat.
— Joe Biden (@JoeBiden) July 21, 2024
Biden në një postim të mëvonshëm në Twitter shkroi se “vendimi i tij i parë si kandidat i partisë në vitin 2020 ishte të zgjidhte Kamala Harris si zëvendëspresidentin tim”.
“Dhe ka qenë vendimi më i mirë që kam marrë. Sot dua të ofroj mbështetjen dhe mbështetjen time të plotë që Kamala të jetë kandidatja e partisë sonë këtë vit. Demokratët - është koha të mblidhemi dhe të mundim Trump,” shkroi Biden.
“Le ta bejme kete.”
My fellow Democrats, I have decided not to accept the nomination and to focus all my energies on my duties as President for the remainder of my term. My very first decision as the party nominee in 2020 was to pick Kamala Harris as my Vice President. And it’s been the best… pic.twitter.com/x8DnvuImJV
— Joe Biden (@JoeBiden) July 21, 2024
Harris në një deklaratë tha: “Jam i nderuar që kam miratimin e Presidentit dhe synimi im është të fitoj dhe të fitoj këtë nominim”.
Ish-presidenti Bill Clinton dhe ish-Sekretarja e Shtetit Hillary Clinton, në një deklaratë të përbashkët nga çifti i pushtetit demokrat, thanë: “Ne jemi të nderuar që bashkohemi me Presidentin në mbështetjen e Zëvendës Presidentit Harris dhe do të bëjmë gjithçka që mundemi për ta mbështetur atë”.
Biden, i cili është izoluar në shtëpinë e tij në plazh në Rehoboth, Delaware, pasi u diagnostikua me Covid-19, dhe Harris folën të dielën përpara se të njoftonte se do të largohej nga gara zgjedhore.
NBC News raportoi se Biden në orën 1:45 pasdite ET të dielën i tha ekipit të tij të lartë të fushatës se ai kishte ndryshuar mendje për të mbetur në garë.
Trump në një intervistë telefonike me NBC News tha për vendimin e Biden, “Ai nuk duhet të kishte qenë kurrë atje në radhë të parë”.
“Ai duhet të kishte qëndruar në bodrumin e tij,” tha Trump, i cili u emërua zyrtarisht si kandidat i Partisë Republikane javën e kaluar, disa ditë pasi mezi shmangu vrasjen në një atentat në një tubim të fushatës në Pensilvani më 13 korrik.
Komiteti Kombëtar Demokratik Jamie Harrison në një deklaratë tha: “Në ditët në vijim, Partia do të ndërmarrë një proces transparent dhe të rregullt për të ecur përpara si një Parti Demokratike e bashkuar me një kandidat që mund të mposhtë Donald Trump në nëntor”.
“Ky proces do të udhëhiqet nga rregullat dhe procedurat e përcaktuara të Partisë. Delegatët tanë janë të përgatitur të marrin seriozisht përgjegjësinë e tyre në dorëzimin e shpejtë të një kandidati te populli amerikan”, tha Harrison.
Zëvendëspresidentja e SHBA Kamala Harris bën fushatë në shkollën e mesme Westover në Fayetteville, Karolina e Veriut, SHBA, 18 korrik 2024.
Kevin Mohatt | Reuters
Lëvizja e Biden i bën jehonë vendimit të një presidenti tjetër demokrat, Presidentit Lyndon Johnson, për t’u larguar nga zgjedhjet e vitit 1968, ndërsa u përball me trazirat për luftën e Vietnamit, vlerësimet e ulëta të miratimit dhe një performancë çuditërisht të fortë nga senatori Eugene McCarthy në zgjedhjet paraprake në New Hampshire.
Fushata e Biden-it për javë të tëra kishte këmbëngulur se ai do të mbetej në garë, pavarësisht shqetësimit në rritje që nga debati i tij katastrofik me Trump në fund të qershorit se ai ishte shumë i vjetër dhe i dobët për të konkurruar kundër ish-presidentit dhe për të shërbyer një mandat të dytë të plotë nëse rizgjedhej.
Që nga e diela, gati 40 anëtarë demokratë të Kongresit i kishin kërkuar Bidenit të braktiste. Senatori Joe Manchin i Virxhinias Perëndimore, i cili kohët e fundit e ndryshoi përkatësinë e tij politike nga demokrat në i pavarur, më herët të dielën tha publikisht se Biden duhet të largohej nga gara.
Presidenti i SHBA Joe Biden merr pjesë në një ngjarje të NATO-s për të përkujtuar 75 vjetorin e aleancës, në Uashington, SHBA, 9 korrik 2024.
Yves Herman | Reuters
Përfaqësuesja Nancy Pelosi, demokratja e Kalifornisë, e cila ka shërbyer më parë si kryetare e Dhomës së Përfaqësuesve, në një postim në Twitter të dielën shkroi: “Presidenti Joe Biden është një amerikan patriotik që gjithmonë e ka vënë vendin tonë në radhë të parë”.
“Trashëgimia e tij e vizionit, vlerave dhe lidershipit e bëjnë atë një nga presidentët më të rëndësishëm në historinë amerikane,” shkroi Pelosi. “Me dashuri dhe mirënjohje për Presidentin Biden që gjithmonë besoi në premtimin e Amerikës dhe u dha njerëzve mundësinë për të arritur përmbushjen e tyre. Zoti e bekoi Amerikën me madhështinë dhe mirësinë e Joe Biden.
Vendimi i Biden për të hequr dorë nga goditjet hap garën presidenciale më pak se katër muaj para ditës së zgjedhjeve.
Ajo shtron gjithashtu pyetje dhe sfida të jashtëzakonshme për partinë Demokratike, e cila tani duhet të përpiqet të mbledhë një biletë të re presidenciale.
Kandidati i ardhshëm do të duhet të konkurrojë kundër biletës republikane të Trump dhe senatorit JD Vance, të fitojë mbi donatorët, delegatët dhe aleatët e tjerë që ishin besnikë ndaj presidentit aktual – të gjitha duke i bindur votuesit për denjësinë e tyre për postin më të lartë të vendit.
Fushata e Biden nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.
Biden filloi të hemorragjitë nga partia e tij dhe aleatët pas debatit të tij të 27 qershorit kundër Trump.
Ndërsa ai është vetëm tre vjet më i madh se Trump, Biden dukej dhe dukej dukshëm më keq në skenën e debatit. Ai shfaqi një qëndrim të ngurtë dhe ndonjëherë një vështrim të zbrazët, dhe shpesh jepte përgjigje që ishin të vrazhda, të paqarta dhe joefektive.
Si në thelb ashtu edhe në pamje, Biden bëri kontrast të fortë me Trumpin, i cili dukej dhe tingëllonte njësoj si vitet e fundit.
Debati nxiti menjëherë një krizë mes demokratëve. Edhe para se të përfundonte, operativët e partisë po ngrinin dyshime nëse Biden mund të bënte fushatë efektive kundër Trump.
Donatorët dhe mbështetësit e profilit të lartë demokratë i kërkuan haptazi Bidenit të largohej, me disa që u zotuan se do të ndalonin kontributet e fushatës ndërkohë.
Biden dhe ndihmësit e tij kaluan javë të tëra duke u përpjekur të ndalonin gjakderdhjen.
Në intervistën e tij të parë pas debatit, Biden tha se ishte i bindur se ai është personi më i mirë për t’u përballur me Trump, duke shtuar se ai mund të bindet të japë dorëheqjen “nëse Zoti i Plotfuqishëm del dhe ma thotë këtë”.
Por pasi qëndrimi i tij i vendosur nuk arriti të shuante trazirat në partinë e tij , Biden sugjeroi se ai mund të shtyhej të tërhiqej në mënyra të tjera.
Në një intervistë për BET që u transmetua të mërkurën gjatë Konventës Kombëtare Republikane, Biden tha se ai mund të rishqyrtojë vendimin e tij për të qëndruar në garë “nëse do të kisha ndonjë gjendje mjekësore që do të shfaqej ”.
Në të njëjtën ditë që intervista ishte caktuar për transmetim, Biden rezultoi pozitiv me Covid . Ai anuloi një paraqitje të planifikuar në Las Vegas dhe ktheu shtëpinë e tij në plazh në Delaware.
Biden është tashmë personi më i vjetër që ka shërbyer ndonjëherë në Shtëpinë e Bardhë.
Ai do të ishte 86 vjeç në fund të mandatit të dytë. Ai kishte përballuar pyetjet në lidhje me aftësinë e tij fizike dhe mendore edhe gjatë garës së tij 2020.
Këto shqetësime u rritën në ciklin e vitit 2024, por ato u goditën në mënyrë agresive nga fushata e Biden dhe ndihmësit e Shtëpisë së Bardhë, dhe mungesa relative e konferencave për shtyp dhe intervistave të presidentit mund të ketë mbrojtur shqyrtimin e mprehtë të tij.
Burimi: CNBC
Krijoni Kontakt