Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Shenja nga Qielli: Arkeologët zbulojnë prova historike 3200 vjeçare që nga koha e profetit Moisi

Arkeologët gjejnë më shumë prova të historisë biblike rreth Moisiut duke e çuar popullin e tij në Tokën e Premtuar 3200 vjet më parë

Arkeologët kanë zbuluar sekretet e një qyteti biblik që ndodhej brenda 'Tokës së Premtuar' ku izraelitët u vendosën pasi Moisiu i udhëhoqi ata nga Egjipti .

Emri:  79319493-13629323-The_parting_of_the_Red_Sea_appears_in_the_Book_of_Exodus_in_the_-a-32_17208207.jpg

Shikime: 672

Madhësia:  77.7 KB
    Historia biblike e Moisiut fillon me izraelitët e skllavëruar në Egjipt, përpara se Faraoni - i detyruar nga 10 plagë të tmerrshme - të pranojë t'i lirojë ata dhe Moisiu t'i çojë ata përtej Detit të Kuq të ndarë për mrekulli

Autoriteti Izraelit i Antikiteteve ndau së fundmi gjetjet e tyre nga Zanoah, i cili përmendet në Dhiatën e Vjetër, duke zbuluar mure guri, qeramikë dhe objekte të tjera që datojnë më shumë se 3200 vjet më parë.

Bibla thotë se izraelitët arritën në Tokën e Premtuar, e njohur gjithashtu si Kanaan, rreth viteve 1406 deri në 1407 para Krishtit, pasi u endën 40 vjet në shkretëtirë.

Ekipi zbuloi gjithashtu një dorezë të thyer kavanozi që shfaqte emrin e një mbreti të përshkruar në Bibël, duke ofruar më shumë prova për historinë biblike të Moisiut .

Emri:  87270153-13629323-Archaeologists_have_discovered_ancient_artifacts_that_may_coinci-a-27_17208172.jpg

Shikime: 696

Madhësia:  85.5 KB

Arkeologët kanë zbuluar artefakte të lashta që mund të përkojnë me Moisiun që i drejtoi izraelitët nga Egjipti në Tokën e Premtuar. Studiuesit gjetën mure mbajtëse për tarracat bujqësore që përdoren për të krijuar zona të nivelit për mbjellje dhe për të mbrojtur tokën më të pjerrët nga erozioni

Emri:  87271945-13629323-image-a-30_1720820300651.jpg

Shikime: 710

Madhësia:  90.9 KB
    Autoriteti Izraelit i Antikiteteve ndau së fundi gjetjet e tyre nga Zanoah i cili përmendet në Dhiatën e Vjetër, duke zbuluar mure guri, qeramikë dhe objekte të tjera që datojnë më shumë se 3200 vjet më parë.

Historia e Eksodit është përhapur në librat biblikë të Eksodit, Levitikut, Numrave dhe Ligji i Përtërirë.

Fillon me izraelitët e skllavëruar në Egjipt, përpara se Faraoni - i detyruar nga 10 plagë të tmerrshme - të pranojë t'i lirojë dhe Moisiu t'i çojë ata përtej Detit të Kuq të ndarë për mrekulli.

Pasi arritën në gadishullin e Sinait, shkrimi i shenjtë thotë se ata udhëtuan në malin Sinai, ku Moisiu mori 10 urdhërimet.

Grupi më pas u drejtua drejt kufirit jugor të Kanaanit, por duke qenë shumë i frikësuar për të hyrë, u dënuan të kalonin dekada në shkretëtirë nga Zoti.

Pasi kaluan vitet në oazin e Kadesh Barneas, izraelitët udhëtuan më pas në kufirin lindor të Kanaanit, ku Moisiu vdiq dhe u varros në malin Nebo.

Në Librin pasues të Jozueut, Joshua merr përsipër udhëheqjen e izraelitëve, duke i çuar ata në Tokën e Premtuar përtej lumit Jordan dhe duke pushtuar Jerikon - dhe Zanoah përmendet në Librin e Joshuas.

Jozueu 15:34,56 përshkruan kufijtë dhe qytetet brenda ndarjes fisnore të Judës pasi hynë në Tokën e Premtuar, e cila përfshin Zanoahun.

Emri:  87270163-13629323-Archaeologists_also_recovered_well_preserved_pottery_complete_wi-m-28_17208174.jpg

Shikime: 692

Madhësia:  33.2 KB
    Arkeologët gjetën gjithashtu qeramikë të ruajtur mirë, të kompletuar me një vulë LMLK në dorezën e kavanozit, e cila është shumë e rrallë në ultësirat e Judës. Këto shenja janë vula të lashta hebraike që do të thotë "e mbretit"

Emri:  87270149-13629323-The_shard_had_a_wide_rim_with_three_concentric_bands_in_a_grid_l-m-29_17208174.jpg

Shikime: 668

Madhësia:  21.4 KB
    Thyerja kishte një buzë të gjerë me tre shirita koncentrikë në një model si rrjetë dhe shfaqte një dekorim me litar

Emri:  87270167-13629323-image-a-243_1720816813311.jpg

Shikime: 722

Madhësia:  43.8 KB
    Arkeologët zbuluan disa mure guri në të gjithë qytetin antik

Studiuesit gërmuan zonën në vitin 2019, por zbuluan gjetjet e tyre në mars .

Ekipi zbuloi mure të formuara me rreshta shkëmbinjsh të mëdhenj e të bardhë, për të cilët ata besonin se ishin mure mbajtëse për tarracat bujqësore të përdorura për të krijuar zona të nivelit për mbjellje dhe për të mbrojtur tokën më të pjerrët nga erozioni.

Qeramika e konservuar u nxor gjithashtu nga toka, me njërën me një vulë në dorezë që lexonte 'e Mbretit', e cila duhej të nderonte mbretërimin e mbretit Ezekia në Judë në vitin 701 para Krishtit.

Jeta e Ezekisë përshkruhet në librin biblik të 2 Mbretërve, kapitujt 18-20.

Në 2 Kronikat, mbreti thuhet se ka rihapur Tempullin e Solomonit, i njohur si 'Tempulli i Parë' dhe i ndërtuar në vendin ku Perëndia krijoi Adamin.

Ezekia theu gjithashtu statujën e gjarprit prej bronzi që Perëndia e urdhëroi Moisiun të bënte, e cila përmendet te Numrat 21:8-9: 'Pastaj Zoti i tha Moisiut: 'Bëj një shëmbëlltyrë gjarpri dhe vendose mbi një shtyllë'.

Fragmentet e qeramikës mbushën peizazhin, me rreth 20 për qind që datojnë në kohën kur izraelitët thuhej se kishin mbërritur pas 40 viteve të bredhjes në shkretëtirë - pjesa tjetër u modelua gjatë 900 viteve të ardhshme.

Një fragment i dekoruar i një tasi kozmetik të bërë me gur gëlqeror të bardhë.

"Ai ka një buzë të gjerë të zbukuruar me një dekorim prej tre brezash koncentrikë të ndarë me boshllëqe: brezat e jashtëm dhe të brendshëm janë të ngushtë dhe kanë një dekorim me litar, ndërsa brezi qendror është i gjerë dhe përmban një model rrjeti të ndërprerë," thanë studiuesit në studim.

Gjetje të tjera përfshinin tasa dhe kana, njëra prej të cilave kishte vrima që sugjeronin se mund të ishte përdorur si fanar dhe u zbuluan gjithashtu objekte metalike.

Megjithatë, studiuesit nuk specifikuan se kur ishin bërë, vetëm se ishin bizhuteri bronzi si një unazë dhe një fragment vathësh.

Mbetje të tjera që dikur jetonin njerëzit e lashtë në rajon përfshinin vegla hekuri, gozhda të madhësive të ndryshme dhe shirita bronzi të përdorura për saldimin e hekurit.

“Ndërsa ka të ngjarë që disa nga gjetjet të kenë origjinën në rrënoja dhe më pas të jenë shpërthyer nga shpati me kalimin e viteve, shumica e gjetjeve, veçanërisht ato që datojnë nga periudha e hershme bizantine, lidhen me aktivitetet bujqësore të kryera në shpatet e kodrave. ’ thanë studiuesit.

Ata shtuan se numri i madh i gjetjeve tregon rëndësinë e sitit 'dhe thekson rëndësinë e mundshme [të tij].'

Burimi: Daily Mail

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Për: Shenja nga Qielli: Arkeologët zbulojnë prova historike 3200 vjeçare që nga koha e profetit Mois

Pesë pjesë të provave arkeologjike që sugjerojnë se historitë biblike janë të vërteta

- Gërmimet në Jerusalem kanë zbuluar objekte që dëshmojnë histori biblike
    - A e 'errësoi' qiellin një eklips ndërsa Jisui u kryqëzua?

Nga ROB WAUGH

Një eklips diellor që u shfaq në qiell në 1207 pes.

Një tërmet që tronditi Jerusalemin 28,000 vjet më parë.

Dhe minierat e një mbretëri të lashtë u zbuluan në Izrael.

Këto nuk janë vetëm zbulime arkeologjike të bëra gjatë historisë, por janë gjithashtu detaje të përshkruara në Bibël.

Janë bërë shumë objekte të lashta, monumente dhe zbulime qiellore që mund të gjenden të gjitha të shkruara në faqet e librit fetar, duke sugjeruar se historitë janë të vërteta.

Emri:  84673003-13400671-image-a-1_1715273780403.jpg

Shikime: 685

Madhësia:  53.3 KB
    Sipas autorit Eilat Mazar, një vulë balte e zbuluar në Jerusalem që daton nga shekulli i tetë para Krishtit mund të ketë nënshkrimin e Profetit Isaia

Nënshkrimi i profetit Isaia

Një vulë balte e zbuluar në Jerusalem në vitin 2019 që daton nga shekulli i tetë para Krishtit mund të mbajë nënshkrimin e Profetit Isaia, sipas Dr. Eilat Mazar nga Universiteti Hebraik në Jerusalem.

Thuhet se Isaia kishte parashikuar ardhjen e Mesisë, gjë që gjendet në Librin e Isaisë, kapitulli 53.

Në Bibël, Isaia përshkruhet si një këshilltar i ngushtë i Ezekias, i cili ishte mbreti i Judës, dhe vula prej balte që mund të lexojë 'Profeti Isaia' u gjet pranë njërës që mbante emrin e Ezekisë në Ofel, një zonë e lashtë e fortifikuar e Jerusalemit.

Emri:  84673005-13400671-image-a-2_1715273803286.jpg

Shikime: 671

Madhësia:  68.4 KB
    Sipas autorit Eilat Mazar, një vulë balte e zbuluar në Jerusalem që daton nga shekulli i tetë para Krishtit mund të ketë nënshkrimin e Profetit Isaia

"Ne gjetëm shenjën e vulës së shekullit të tetë para Krishtit që mund të jetë bërë nga vetë profeti Isaia, vetëm 10 metra larg nga vendi ku zbuluam më parë bullën shumë të publikuar të mbretit Ezekia të Judës.

'Nëse është rasti që ky bulë është me të vërtetë ai i profetit Isaia, atëherë nuk duhet të jetë befasi të zbulosh këtë bulë pranë atij që mban emrin e mbretit Ezekia, duke pasur parasysh marrëdhënien simbiotike të profetit Isaia dhe mbretit Ezekia të përshkruar në Bibla.'

Nëse konfirmohet se është vula e Isaias, do të ishte prova e parë e profetit jashtë Biblës.

Tërmeti në Jerusalemin e lashtë

Librat e Amosit dhe Zakarisë në Dhiatën e Vjetër përshkruajnë një tërmet që tronditi qytetin e Jerusalemit rreth 2800 vjet më parë - dhe arkeologët gjetën prova të ngjarjes biblike në vitin 2021.

Studiuesit zbuluan prova të dëmtimit të ndërtesave dhe qeramikës që mund të kenë qenë rezultat i një tërmeti masiv të tetëshekullit para Krishtit.

Në librin e Amosit, fragmenti thotë: 'Fjalët e Amosit, një rritës delesh nga Tekoa, i cili profetizoi në lidhje me Izraelin gjatë mbretërimit të mbretërve Uziah të Judës dhe Jeroboamit, birit të Joashit të Izraelit, dy vjet përpara tërmetit.

Dhe lugina në kodra do të ndalet, sepse lugina e kodrave do të arrijë vetëm deri në Azal; do të ndalet ashtu siç u ndalua si pasojë e tërmetit në ditët e mbretit Uziah të Judës', lexohet në një tjetër pasazh te Zakaria, duke kujtuar ngjarjen rreth 200 vjet më vonë, për të sugjeruar se sa e fortë e kujtesës kolektive la.

Emri:  84673099-13400671-image-a-3_1715273884310.jpg

Shikime: 695

Madhësia:  97.6 KB
    Dëshmitë sugjerojnë se muri u ndërtua nga Uziahu - ashtu siç thotë Bibla

Meqenëse artefaktet u zbuluan thellë në vendin e gërmimit, ekspertët thonë se banorët duhej të kishin ndërtuar mbi rrënojat pas tërmetit, të cilat ruajtën gjurmët e ngjarjes.

Përveç tërmetit, studiuesit zbuluan një pjesë të murit që ishte ndërtuar nga Uziah, gjyshi i mbretit Ezekia - informacion i shkruar në shkrimet e shenjta.

Joe Uziel i Autoritetit të Antikiteteve të Izraelit (IAA) tha: 'Për dekada, supozohej se ky mur ishte ndërtuar nga Ezekia, mbreti i Judës.

Por tani po bëhet e qartë se ajo daton në ditët e mbretit Uziah, siç nënkuptohet në Bibël.

Deri më tani, shumë studiues supozonin se muri ishte ndërtuar nga Ezekia gjatë rebelimit të tij kundër Senakeribit, mbretit të Asirisë, me qëllim që të mbronte Jeruzalemin gjatë rrethimit asirian.

'Tani duket se muri në pjesën lindore të tij, në zonën e qytetit të Davidit, është ndërtuar më herët, menjëherë pas tërmetit të madh të Jerusalemit, dhe si pjesë e ndërtimit të qytetit.'

Studiuesit përdorën datimin me karbon-14 në objekte, duke përfshirë farat e rrushit, gropat e hurmave dhe madje edhe skelete lakuriqësh nate.

për të konfirmuar vjetërsinë e murit.

Të gjithë u pastruan, u shndërruan në grafit, më pas u vendosën në një përshpejtues grimcash me shpejtësi 1865 milje në sekondë për të ndarë karbonin-14 nga materiali tjetër organik.

Matja e karbonit më pas zbuloi moshën e vërtetë të murit.

Eklipsi që e bëri 'diellin të qëndrojë në vend'

Kur Joshua, udhëheqësi i fiseve izraelite pas vdekjes së Moisiut, e udhëhoqi popullin e tij drejt fitores, ai dëshmoi se 'dielli u ndal dhe hëna ndaloi' në qiell.

Tek Jozueu 10:18, 12-14 thuhet: 'Jozueu i foli Zotit ditën kur Zoti i çliroi Amorejtë përpara bijve të Izraelit; dhe tha përpara Izraelit: "Diell, ndalu mbi Gabaon".

Emri:  84673231-13400671-image-a-4_1715274169026.jpg

Shikime: 656

Madhësia:  14.9 KB
    A ishte incidenti në Librin e Jozueut një eklips?

Studiuesit besojnë se dielli 'duke qëndruar në vend' ishte një ngjarje e vërtetë, një eklips diellor tre mijëvjeçarë më parë - dhe kanë qenë në gjendje ta datojnë me saktësi në 30 tetor 1207 para Krishtit.

Profesori Sir Colin Humphreys, i Departamentit të Shkencës së Materialeve dhe Metalurgjisë të Universitetit të Kembrixhit, tha: "Nëse këto fjalë përshkruajnë një vëzhgim të vërtetë, atëherë një ngjarje e madhe astronomike po ndodhte - pyetja që ne duhet të kuptojmë është se çfarë do të thotë teksti në të vërtetë.

"Duke u rikthyer te teksti origjinal hebraik, ne përcaktuam se një kuptim alternativ mund të ishte që dielli dhe hëna thjesht pushuan së bërëi atë që bëjnë zakonisht - ata pushuan së ndriçuari."

Një tekst egjiptian, Merneptah Stele, ofron prova konfirmuese se izraelitët ishin në Kanaan midis viteve 1500 dhe 1050 pes, thanë studiuesit.

Rrethimi i Jeruzalemit

Rrethimi i Jeruzalemit në vitin 70 pas Krishtit ishte një ngjarje e Luftës së Parë Judeo-Romake.

Romakët pushtuan qytetin dhe shkatërruan shumë prej tij - dhe beteja përshkruhet në Librin e dytë të Mbretërve.

Tek 2 Mbretërve 25:2-4, thuhet: 'Kështu qyteti u rrethua deri në vitin e njëmbëdhjetë të mbretit Zedekia.

"Ditën e nëntë të muajit të katërt zia e bukës ishte aq e madhe në qytet, aq sa nuk kishte bukë për popullin e vendit.

Emri:  84725147-13400671-Researchers_found_a_unique_mix_of_artefacts_in_2019_which_sugges-a-32_17153767.jpg

Shikime: 639

Madhësia:  26.9 KB
    Studiuesit gjetën një përzierje unike artefaktesh në vitin 2019, që sugjeronte se rrethimi i zjarrtë i qytetit ndodhi me të vërtetë, me maja shigjetash prej bronzi dhe hekuri të tipit skith, qeramikë dhe llamba, dru dhe hi të djegur.

"Atëherë u hap një e çarë në qytet dhe të gjithë luftëtarët ikën natën nga rruga e portës midis dy mureve".

Studiuesit gjetën një përzierje unike të artefakteve në vitin 2019, që sugjeronte se rrethimi i zjarrtë i qytetit ndodhi me të vërtetë, me maja shigjetash prej bronzi dhe hekuri të tipit skith, qeramikë dhe llamba dhe dru dhe hi të djegur.

Studiuesit besojnë se kjo është dëshmi e pushtimit të Jerusalemit nga Babilonia në 587/586C.

Profesori i historisë i UNC Charlotte, Shimon Gibson, tha: "Ne e dimë se ku shkonte linja e lashtë e fortifikimit, kështu që ne e dimë se jemi brenda qytetit.

Për arkeologët, një shtresë hiri mund të nënkuptojë një sërë gjërash të ndryshme. Megjithatë, në këtë rast, kombinimi i një shtrese hiri plot me objekte, të përziera me majat e shigjetave dhe një stoli shumë të veçantë tregon një lloj shkatërrimi dhe shkatërrimi. Askush nuk i braktis bizhuteritë e arta dhe askush nuk ka majë shigjetash në mbeturinat e tyre shtëpiake.'

Minierat e mbretit Solomon

Solomoni është i njohur për të qenë mbreti i Izraelit dhe pasuria e tij e konsiderueshme që besohej se ishte fshehur në miniera të nëndheshme.

Tek 2 Kronikave 1:11, shkrimi përshkruan: 'Por meqenëse ke kërkuar dituri dhe njohuri për të udhëhequr popullin tim, mbi të cilin të kam bërë mbret, unë do të të jap urtësi dhe njohuri. Unë do të të jap gjithashtu më shumë pasuri, pasuri dhe nder se çdo mbret që ka jetuar para teje ose kushdo që do të jetojë pas teje.'

Emri:  84673539-13400671-image-a-27_1715376148848.jpg

Shikime: 715

Madhësia:  106.3 KB
    Solomoni njihet si mbreti i Izraelit që ndërtoi tempullin e parë në Jerusalem së bashku me pasurinë e tij të konsiderueshme që besohej se ishte fshehur në miniera nëntokësore, të cilat u gjetën në një zonë nën sundimin e mbretërve.

Në vitin 2017, arkeologët në Universitetin e Tel Avivit zbuluan lëndë organike 3000-vjeçare në luginën Timna në shkretëtirën Aravah të Izraelit.

Puna shkencore dhe materialet e gjetura në atë zonë sugjerojnë se minierat operoheshin nga edomitët, një konfederatë fisnore gjysmë nomade që sipas Biblës luftonte vazhdimisht me Izraelin. "Minierat janë padyshim nga periudha e mbretit Solomon," tha Dr. Ben-Yosef.

"Ata mund të na ndihmojnë të kuptojmë shoqërinë lokale, e cila përndryshe do të ishte e padukshme për ne."

Ben-Yosef beson se minierat e bakrit në Timna mund të jenë kontrolluar nga nomadët biblikë në epokën e hekurit.

Burimi: Daily Mail

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-10-2023, 12:19
  2. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 18-06-2023, 02:17
  3. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-05-2023, 14:31
  4. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-03-2022, 00:14
  5. Arkeologët zbulojnë nën ujë palafitet e liqenit të Ohrit
    Nga Albo në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 03-02-2021, 17:32

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •