Arkeologët gjejnë më shumë prova të historisë biblike rreth Moisiut duke e çuar popullin e tij në Tokën e Premtuar 3200 vjet më parë
Arkeologët kanë zbuluar sekretet e një qyteti biblik që ndodhej brenda 'Tokës së Premtuar' ku izraelitët u vendosën pasi Moisiu i udhëhoqi ata nga Egjipti .
Historia biblike e Moisiut fillon me izraelitët e skllavëruar në Egjipt, përpara se Faraoni - i detyruar nga 10 plagë të tmerrshme - të pranojë t'i lirojë ata dhe Moisiu t'i çojë ata përtej Detit të Kuq të ndarë për mrekulli
Autoriteti Izraelit i Antikiteteve ndau së fundmi gjetjet e tyre nga Zanoah, i cili përmendet në Dhiatën e Vjetër, duke zbuluar mure guri, qeramikë dhe objekte të tjera që datojnë më shumë se 3200 vjet më parë.
Bibla thotë se izraelitët arritën në Tokën e Premtuar, e njohur gjithashtu si Kanaan, rreth viteve 1406 deri në 1407 para Krishtit, pasi u endën 40 vjet në shkretëtirë.
Ekipi zbuloi gjithashtu një dorezë të thyer kavanozi që shfaqte emrin e një mbreti të përshkruar në Bibël, duke ofruar më shumë prova për historinë biblike të Moisiut .
Arkeologët kanë zbuluar artefakte të lashta që mund të përkojnë me Moisiun që i drejtoi izraelitët nga Egjipti në Tokën e Premtuar. Studiuesit gjetën mure mbajtëse për tarracat bujqësore që përdoren për të krijuar zona të nivelit për mbjellje dhe për të mbrojtur tokën më të pjerrët nga erozioni
Autoriteti Izraelit i Antikiteteve ndau së fundi gjetjet e tyre nga Zanoah i cili përmendet në Dhiatën e Vjetër, duke zbuluar mure guri, qeramikë dhe objekte të tjera që datojnë më shumë se 3200 vjet më parë.
Historia e Eksodit është përhapur në librat biblikë të Eksodit, Levitikut, Numrave dhe Ligji i Përtërirë.
Fillon me izraelitët e skllavëruar në Egjipt, përpara se Faraoni - i detyruar nga 10 plagë të tmerrshme - të pranojë t'i lirojë dhe Moisiu t'i çojë ata përtej Detit të Kuq të ndarë për mrekulli.
Pasi arritën në gadishullin e Sinait, shkrimi i shenjtë thotë se ata udhëtuan në malin Sinai, ku Moisiu mori 10 urdhërimet.
Grupi më pas u drejtua drejt kufirit jugor të Kanaanit, por duke qenë shumë i frikësuar për të hyrë, u dënuan të kalonin dekada në shkretëtirë nga Zoti.
Pasi kaluan vitet në oazin e Kadesh Barneas, izraelitët udhëtuan më pas në kufirin lindor të Kanaanit, ku Moisiu vdiq dhe u varros në malin Nebo.
Në Librin pasues të Jozueut, Joshua merr përsipër udhëheqjen e izraelitëve, duke i çuar ata në Tokën e Premtuar përtej lumit Jordan dhe duke pushtuar Jerikon - dhe Zanoah përmendet në Librin e Joshuas.
Jozueu 15:34,56 përshkruan kufijtë dhe qytetet brenda ndarjes fisnore të Judës pasi hynë në Tokën e Premtuar, e cila përfshin Zanoahun.
Arkeologët gjetën gjithashtu qeramikë të ruajtur mirë, të kompletuar me një vulë LMLK në dorezën e kavanozit, e cila është shumë e rrallë në ultësirat e Judës. Këto shenja janë vula të lashta hebraike që do të thotë "e mbretit"
Thyerja kishte një buzë të gjerë me tre shirita koncentrikë në një model si rrjetë dhe shfaqte një dekorim me litar
Arkeologët zbuluan disa mure guri në të gjithë qytetin antik
Studiuesit gërmuan zonën në vitin 2019, por zbuluan gjetjet e tyre në mars .
Ekipi zbuloi mure të formuara me rreshta shkëmbinjsh të mëdhenj e të bardhë, për të cilët ata besonin se ishin mure mbajtëse për tarracat bujqësore të përdorura për të krijuar zona të nivelit për mbjellje dhe për të mbrojtur tokën më të pjerrët nga erozioni.
Qeramika e konservuar u nxor gjithashtu nga toka, me njërën me një vulë në dorezë që lexonte 'e Mbretit', e cila duhej të nderonte mbretërimin e mbretit Ezekia në Judë në vitin 701 para Krishtit.
Jeta e Ezekisë përshkruhet në librin biblik të 2 Mbretërve, kapitujt 18-20.
Në 2 Kronikat, mbreti thuhet se ka rihapur Tempullin e Solomonit, i njohur si 'Tempulli i Parë' dhe i ndërtuar në vendin ku Perëndia krijoi Adamin.
Ezekia theu gjithashtu statujën e gjarprit prej bronzi që Perëndia e urdhëroi Moisiun të bënte, e cila përmendet te Numrat 21:8-9: 'Pastaj Zoti i tha Moisiut: 'Bëj një shëmbëlltyrë gjarpri dhe vendose mbi një shtyllë'.
Fragmentet e qeramikës mbushën peizazhin, me rreth 20 për qind që datojnë në kohën kur izraelitët thuhej se kishin mbërritur pas 40 viteve të bredhjes në shkretëtirë - pjesa tjetër u modelua gjatë 900 viteve të ardhshme.
Një fragment i dekoruar i një tasi kozmetik të bërë me gur gëlqeror të bardhë.
"Ai ka një buzë të gjerë të zbukuruar me një dekorim prej tre brezash koncentrikë të ndarë me boshllëqe: brezat e jashtëm dhe të brendshëm janë të ngushtë dhe kanë një dekorim me litar, ndërsa brezi qendror është i gjerë dhe përmban një model rrjeti të ndërprerë," thanë studiuesit në studim.
Gjetje të tjera përfshinin tasa dhe kana, njëra prej të cilave kishte vrima që sugjeronin se mund të ishte përdorur si fanar dhe u zbuluan gjithashtu objekte metalike.
Megjithatë, studiuesit nuk specifikuan se kur ishin bërë, vetëm se ishin bizhuteri bronzi si një unazë dhe një fragment vathësh.
Mbetje të tjera që dikur jetonin njerëzit e lashtë në rajon përfshinin vegla hekuri, gozhda të madhësive të ndryshme dhe shirita bronzi të përdorura për saldimin e hekurit.
“Ndërsa ka të ngjarë që disa nga gjetjet të kenë origjinën në rrënoja dhe më pas të jenë shpërthyer nga shpati me kalimin e viteve, shumica e gjetjeve, veçanërisht ato që datojnë nga periudha e hershme bizantine, lidhen me aktivitetet bujqësore të kryera në shpatet e kodrave. ’ thanë studiuesit.
Ata shtuan se numri i madh i gjetjeve tregon rëndësinë e sitit 'dhe thekson rëndësinë e mundshme [të tij].'
Burimi: Daily Mail
Krijoni Kontakt