Komploti i heshtjes për të mbrojtur Joe Biden Rënia mendore e presidentit ishte si një sekret i errët familjar për shumë mbështetës të elitës.i
Nga Olivia Nuzzi, korrespondente e Nju Jorkut në Uashington
Presidenti Joe Biden eci përpara një vargu flamujsh dhe zuri vendin e tij në një foltore të vulosur me vulën presidenciale. Disa metra përpara tij, xhama të hollë prej xhami teleprompter, të programuar me vërejtje të parashkruara, ishin vendosur për të takuar shikimin e tij teksa ai fliste në një mikrofon që do ta çonte zërin e tij përmes një sistemi zanor. Sekretari i tij i shtypit i Shtëpisë së Bardhë e shikoi. Kështu bënë edhe disa zyrtarë të lartë të Shtëpisë së Bardhë. Ankthi u ngjit pas ajrit të lagësht të verës. Ajo që do të thoshte presidenti mund të përcaktonte të ardhmen e presidencës së tij dhe ndoshta vetë republikën.
Megjithatë, ky nuk do të ishte një deklaratë madhështore për luftën ose paqen ose një ndryshim në politikën e brendshme. Ai nuk po mbante një fjalim zyrtar apo edhe një fjalim tubimi. Ai nuk ishte në skenë në një stadium apo auditor apo i ulur në një platformë në një sallë vallëzimi të praruar qeverie apo hoteli. Ai nuk po fliste para një turme prej mijëra apo edhe qindra. Nuk do të kishte asnjë video të deklaratës së tij të transmetuar drejtpërdrejt në botë. Nuk do të kishte foto. Dhe nuk do të kishte audio të publikuar.
Në një tendë në oborrin e shtëpisë së një shtëpie private në periferi të Nju Xhersit, presidenti ishte sy më sy me një grup të vogël demokratësh të fuqishëm dhe donatorë të pasur të fushatës, duke u përpjekur t'i siguronte ata se ai nuk do të vdiste ose do të largohej nga gara presidenciale.
Përmbajtja e fjalimit të tij do të kishte më pak rëndësi sesa aftësia e tij e perceptuar për të folur në mënyrë koherente, megjithëse shumë nga ato që ai do të thoshte nuk do të ishin plotësisht të deshifrueshme. Fjalët e tij si gjithmonë e kishin zakon të rrëshqiteshin në një grumbull retorik, një vuajtje që ishte përkeqësuar në katër vitet që kur filloi të kandidonte për presidentin për herë të tretë në vitin 2020. Ai mund të fillonte një fjali me zë të lartë dhe qartë dhe më pas, në mes të rrugës , tingëllojnë sikur ai po përpiqej të recitonte dy ose tre rreshta të gjithë përnjëherë, fjalët dhe rrokjet e tij individuale treten në një gurgullimë jokoherente.
Megjithatë, ai ishte mirë, u tha ai donatorëve. E vjetër, sigurisht. Por mirë. Ai ishte këtu, apo jo? Gjërat në fakt po shkonin mirë me shifra. Sondazhet dukeshin të mira. Paratë dukeshin të mira. Ata po e shikonin drejt tij. Ai dukej shumë mirë për 81, apo jo? Vërtet, njerëz! Dhe çfarë zgjedhjeje kishin? Siç i pëlqente të thoshte, Siç i pëlqente të thoshte babai: Xhoi, mos më krahaso me të plotfuqishmin; më krahaso me alternativën. Në total, komentet e tij do të zgjasin saktësisht dhjetë minuta - mjaftueshëm për të frymëzuar besim në aftësitë e tij, shpresonin këshilltarët, por jo aq gjatë sa ai të ishte në rrezik të shtuar për t'i vënë ato aftësi më në dyshim.
Si gjithmonë me këtë president, produksioni që rrethonte çdo paraqitje publike – edhe nëse ishte gjysmë private – u bazua në kohën dhe kontrollin. Ai nuk mund të kalonte shumë kohë jashtë në natyrë dhe rrethanat në të cilat ai mund të ekzistonte në një mjedis të tillë me kaq shumë variabla të lëkundur do të duhej të menaxhoheshin në mënyrë agresive. Sipas rregullave të vendosura nga Shtëpia e Bardhë, pishina mbrojtëse udhëtuese - grupi i rradhës i reporterëve, i drejtuar nga Shoqata e Korrespondentëve të Shtëpisë së Bardhë, që ndjek një president në detyrë për të siguruar mbulim të vazhdueshëm të lëvizjeve të tij për trupin e shtypit - do të lejohej i kufizuar. akses për të vëzhguar vërejtjet e tij përpara se të largohej nga recepsioni, ose "të grindej", në gjuhën e komunikimit, dhe të mbahet diku tjetër në pronë (në një shtëpi mysafire, ku dikush akordoi një televizor të vjetër në kohë reale me Bill Maher).
Përpjekjet obsesive për të kontrolluar Biden nuk ishin një fenomen i ri. Por ndërsa në fushatën e fundit, skena e pabesueshme që rrethonte edhe ngjarjen më të vogël të Bidenit – duke folur me disa njerëz në një sallë sindikatash në Iowa rurale, të themi, ose në një hambar në New Hampshire – dukej se kishte të bënte me shmangien e të ashtuquajturave gafa. e cila ishte bërë për të e pashmangshme, skena e fushatës së 2024-ës tani duket se ka të bëjë me diçka tjetër. Shqetësimi nuk është se Biden do të thotë diçka tepër të sinqertë, ose do të thotë diçka që nuk donte ta thoshte, por se ai do të komunikonte përmes pamjes së tij se ai nuk është vërtet aty.
Shfaqja herët në mbrëmjen e së shtunës ishte e fundit nga shtatë ngjarjet e fushatës të mbajtura në katër shtete në 48 orët që pasuan debatin e parë presidencial. Ngjarjet u krijuan për të shërbyer edhe si provë e jetës për klientët e shqetësuar të pasur të përpjekjes për rizgjedhjen e Bidenit dhe si provë e mençurisë së zgjedhjeve të tyre: Njerëzit e tjerë të pasur të shqetësuar ende po blinin. Ata nuk kishin nevojë për panik.
Pasuria e përhapur e Red Bank në një kodër me pamje nga lumi Navesink i përkiste ekzekutivit të Goldman Sachs, i kthyer në guvernator Phil Murphy. Shtypi vendas kishte raportuar se qindra njerëz pritej të merrnin pjesë në këtë ngjarje. Megjithëse prona prej 10 milionë dollarësh mund të kishte akomoduar lehtësisht një turmë të tillë, ajo ishte më shumë si 50. Më pak nëse zbrisni stafin zyrtar ose anëtarët e familjes Biden, duke përfshirë Zonjën e Parë dhe disa nipër e mbesa. Por paratë e mëdha vijnë në pako të vogla dhe Tammy Murphy, gruaja e guvernatorit, i filloi fjalët e saj me një njoftim të pazakontë: Çifti kishte mbledhur 3.7 milionë dollarë me mbledhjen e fondeve të tyre, një numër që e kishte tejkaluar qëllimin e tyre. "Kjo është personale për ne," tha guvernatori. "Ne jemi të gjithë me ju një mijë për qind." Ai e quajti Biden, "fëmijë i rikthimit të Amerikës". Thirrja ndaj Bill Clinton-it artikuloi energjinë nervoze dhe mbrojtëse që gjallëroi mbrëmjen. Por Biden nuk e kishte vënë fytyrën në një gropë shtypi të keq për shkak të një gabimi në jetën e tij personale. Problemet e tij do të ishin shumë më të vështira për t'u zgjidhur. Një skandal seksual mund ta ndihmojë atë tani, në fakt.
Presidenti i ishte afruar foltores me ecjen e tij të ngurtë, të cilën raporti i tij mjekësor zyrtar, i shkruar nga Dr. Kevin O'Connor, i cili ka drejtuar kujdesin e tij që kur ishte Zëvendës President, ia atribuon një dëmtimi në këmbë dhe një shtyllë kurrizore me artrit.
“Do të doja të bëja tre pika të shpejta”, tha Biden. "Sot ne njoftuam, që nga debati, i cili nuk ishte debati im më i mirë ndonjëherë, siç thekson Barack, ne mblodhëm 27 milionë dollarë." Ka qenë prej kohësh një karakteristikë e fjalimeve të Biden-it që t'i referohen ish-presidentit në këtë mënyrë të njohur. "Barack dhe unë" është një refren i shpeshtë, një kujtim i shërbimit të tij ndaj presidentit të parë me ngjyrë të vendit dhe një premtim, gjithashtu, i një rikthimi në normalitet pas ngritjes së gabuar të Donald Trump.
Megjithëse folësit e mëdhenj ishin rreshtuar në oborr dhe megjithëse Guvernatori dhe zonja Murphy ishin krejtësisht të dëgjueshme në komentet e tyre, të kuptuarit e fjalimit të Biden kërkonte fokus intensiv. "POTUS ishte i vështirë për t'u dëgjuar ndonjëherë," shkroi Tyler Pager i Washington Post, i caktuar për të qarkulluar deklaratat e tij në kohë reale si grupues i shtypit. "Pra, ju lutemi kontrolloni transkriptin." Gazetarët e grupit shpesh luftojnë me sfidën se sa e vështirë është të dëgjosh ose të kuptosh presidentin. Gazetarët e radios jo gjithmonë marrin audio të përdorshme të komenteve të tij. Gazetarët e shtypit hedhin sytë dhe tendosin dhe vinin qafën e tyre, duke u përpjekur të gjejnë pozicionin më të mirë me të cilin veshët e tyre mund të thithin dridhjen e zërit të tij në ajër. Gazetarët shqyrtojnë me kujdes regjistrimet e tyre audio dhe lexojnë citate me njëri-tjetrin pas faktit. Kështu tha ai? E dëgjuat? Në atë rend? Je i sigurt?
Biden vazhdoi më tej: “Së dyti, e kuptoj shqetësimin pas debatit. e kuptoj. Nuk patëm një natë të mirë, por po punojmë shumë dhe do të punojmë për ta realizuar… Që nga debati, sondazhet tregojnë një lëvizje të vogël dhe më kanë ngritur disa pikë.”
Donatorët shpërthyen në duartrokitje të forta kur presidenti tha këtë për votimet. Por ajo që tha ishte e rreme. Sondazhet e hershme publike menjëherë pas debatit treguan se Biden ishte në përgjithësi një ose dy pikë poshtë dhe sondazhet që u kërkonin të anketuarve të vlerësonin vetë debatin e kishin humbur me dy shifra mesatare. Si një mjet për kontrollin e dëmit, fushata zbuloi disa nga sondazhet e saj të brendshme - të cilat deri vonë konsideroheshin si sekret shtetëror - për të argumentuar se debati nuk e kishte lëvizur gjilpërën: presidenti po humbte me një diferencë të vogël para të enjtes mbrëma. dhe ai ishte ende duke humbur me atë diferencë të vogël pas të enjtes mbrëma. Në ditët që pasuan, sondazhet do të bëheshin më të zymta.
“Në fakt,” vazhdoi Biden, “goditja e madhe janë gënjeshtrat e Trump… Çështja është se unë nuk kam kaluar një natë të mirë dhe as ai”.
Ai iu kthye mesazhit qendror të fushatës së tij: “Fakti është se Donald Trump është një kërcënim i vërtetë për demokracinë dhe kjo nuk është hiperbolë. Ai është një kërcënim i vërtetë. Ai është një kërcënim për lirinë tonë, ai është një kërcënim për demokracinë tonë, ai është fjalë për fjalë një kërcënim për Amerikën dhe atë që ne mbështesim… Bëjini vetes pyetjen: Nëse jo për Amerikën, kush do ta drejtonte botën?”
Pyetja u shtrua si një kujtesë e aksioneve të zgjedhjeve të nëntorit. Gjatë mandatit të tij në detyrë, Trump kishte kërkuar të tërhiqej nga angazhimet globale të Amerikës, duke iu përmbajtur një teorie gjysmë izolacioniste të çmendur të politikës së jashtme, e cila sipas Bidenit dhe pikëpamjes së shumë aktorëve të establishmentit në të gjithë ndarjen ideologjike kishte shkaktuar dëme në reputacionin e vendit. do të duhet një brez i udhëheqjes së qëndrueshme për ta zhbërë.
Megjithatë, komenti i Biden shërbeu gjithashtu si një kujtesë e paqëllimshme e shqetësimeve për udhëheqjen e tij. Vetëm një ditë më parë, Wall Street Journal kishte botuar një raport që përshkruante se si pamja "e brishtë" e presidentit dhe "përqendrimi dhe performanca" jokonsistente paraqisnin sfida në skenën botërore. Në samitin e G-7 në Itali në qershor, Biden ishte i vetmi lider botëror që nuk mori pjesë në një darkë private ku bisedimet e sinqerta diplomatike do të zhvilloheshin jashtë kamerave. Në një samit të Bashkimit Evropian në Uashington në tetor, Biden "përpiqej të ndiqte diskutimet" dhe "ngeli në pikat e tij të bisedimeve" në një shkallë të tillë që kërkoi ndërhyrjen e Sekretarit të Shtetit Antony Blinken. (Shtëpia e Bardhë mohoi raportimin e Gazetës.)
Nën hardhitë e luleve të bardha të hënës në oborrin e guvernatorit, pashë se si presidenti po i afrohej fundit të fjalimit të tij dhjetëminutësh. Nëse një gafë është kur një politikan thotë aksidentalisht të vërtetën, ai ende po i bënte ato. E vërteta që ai tha tani ishte kjo: "Kam shumë plane të çoroditura për katër vitet e ardhshme - në dashtë Zoti, siç thoshte babai im."
Në janar, fillova të dëgjoja histori të ngjashme nga zyrtarë, aktivistë dhe donatorë demokratë. Të gjithë njerëzit që e mbështetën presidentin dhe po punonin për të ndihmuar në rizgjedhjen e tij për një mandat të dytë në detyrë. Pas takimeve me presidentin, ata kishin arritur në të njëjtin shqetësim: a mund ta bënte vërtet këtë edhe për katër vjet të tjera? A do të mund të arrinte edhe në ditën e zgjedhjeve?
Në mënyrë uniforme, këta njerëz ishin të një shtrese të ngjashme shoqërore. Ata jetuan dhe shoqëroheshin në Uashington, Nju Jork dhe Los Anxhelos. Ata nuk donin të dilnin përpara me historitë e tyre. Ata nuk donin të bilbilin. Ata uruan që të mund të fishkëllenin atë që dinin dhe të dilnin fitimtarë dhe të lehtësuar në nëntor, pasi kishin ndihmuar në shmangien e katër viteve të tjera të Trump. Çfarë do të ndodhte pas kësaj? Ata nuk mund të mendonin aq larg. Shqetësimet e tyre ishin më të menjëhershme.
Kur diskutuan për atë që dinin, çfarë kishin parë, çfarë kishin dëgjuar, ata fjalë për fjalë pëshpëritnin. Ata ishin të frikësuar dhe të tmerruar. Por edhe ata ishin të ngarkuar. Ata duhej të flisnin për këtë (edhe pse jo në procesverbal). Ata duhej të dinin se nuk ishin vetëm dhe jo të çmendur. Gjërat ishin të këqija, dhe ata e dinin se gjërat ishin të këqija, dhe ata e dinin që të tjerët duhet ta dinin gjithashtu se gjërat ishin të këqija, dhe megjithatë do t'u duhej të pretendonin, nga jashtë, se gjërat ishin mirë. Presidenti ishte mirë. Zgjedhjet do të ishin të mira. Ata do të ishin mirë. Të pranosh të kundërtën do të thotë të rrezikosh të ardhmen e vendit dhe, mirë, askush nuk donte të ishte përgjegjës personalisht apo shoqërisht për këtë. Zbulimet e tyre shpesh pasonin pyetje të pafajshme: A e keni parë presidentin kohët e fundit? Si duket ai? Shpesh, ata përgjigjeshin vetëm me heshtje, me sytë që u zgjeroheshin në mënyrë vizatimore, me kokën që dridhej përpara dhe mbrapa. Ose me tinguj mosmiratues. "Phhhwwwaahhh." "Ugghhhhhhhhh." "Bbbwwhhheeuuw." Ose me një të thjeshtë, “Jo mirë! Jo mirë!" Apo me një pyetje të tyre akuzuese: “E ke parë?!”
Ata që e takuan presidentin në mjediset sociale ndonjëherë i linin ndërveprimet e tyre të shqetësuara. Miqtë e vjetër të familjes Biden, të cilët më folën në kushte anonimiteti, u tronditën kur zbuluan se presidenti nuk i mbante mend emrat e tyre. Në një ngjarje në Shtëpinë e Bardhë vitin e kaluar, një i ftuar kujtoi, me tmerr, se kuptoi se presidenti nuk do të mund të qëndronte për pritjen, sepse, ishte e qartë, ai nuk do të mund ta kalonte pritjen. I ftuari nuk ishte i sigurt se mund të votonte për Biden, pasi i ftuari tani ishte i hapur ndaj një ideje që ata e kishin hedhur poshtë më parë si propagandë të krahut të djathtë: Presidenti mund të mos jetë në të vërtetë presidenti në detyrë.
Të tjerë më thanë se presidenti po bëhej gjithnjë e më i vështirë për t'u mbajtur, edhe pse lidhej me biznesin zyrtar të qeverisë, llojin e gjërave për të cilat çdo president amerikan do të komunikonte rregullisht me zyrtarë të nivelit të lartë anembanë botës. Në vend të kësaj, Biden u nguli brenda shtresave në rritje të burokracisë, u fol për më shumë se sa fliste apo me të cilin flitej.
Duke i thënë përshëndetje një mega donatori demokrat dhe mikut të familjes në Shtëpinë e Bardhë kohët e fundit, presidenti nguli sytë bosh dhe tundi kokën. Zonja e Parë ndërhyri për t'i pëshpëritur burrit të saj në vesh, duke i thënë atij që t'i përshëndetej dhuruesit me emër dhe t'i falënderonte për bujarinë e tyre të fundit. Presidenti përsëriti fjalët që i kishte ushqyer gruaja e tij. "Nuk ka qenë mirë për një kohë të gjatë, por është bërë kaq, shumë më keq," më tha një dëshmitar i shkëmbimit. "Shumë më keq!"
Kush ishte në fakt në krye? Askush nuk e dinte. Por me siguri dikush ishte në krye? Dhe me siguri duhet të ketë një plan, pasi me siguri kjo situatë nuk mund të duronte? Këto pyetje i kam dëgjuar në koktej në brigje, por edhe në mitingjet e MAGA-s në Amerikën e Mesme. U shfaq një mbivendosje komike midis besimeve të mbështetësve liberalë më elitarë të vendit të Bidenit dhe besimeve të mbështetësve më të tërbuar dhe konspirativë të ish-presidentit Trump. Rezistenca ose QAnon, ata ndanë një teori madhështore të Amerikës në vitin 2024: Duhet të ketë një grup sekret të liderëve të nivelit të lartë qeveritar që kontrollojnë Biden dhe që së shpejti do të vënë në lëvizje planin e tyre për të zëvendësuar Biden si kandidat presidencial demokrat. Asgjë tjetër nuk kishte kuptim. Ata ishin plotësisht dakord.
Ajo që pashë vetë konfirmoi se diçka nuk shkonte. Kam kaluar pjesën më të madhe të pranverës, verës dhe vjeshtës së vitit 2020 në fushatën kryesore me Biden. Në periudhën përpara se t'i jepej mbrojtja e shërbimit sekret, ngjarjet e tij, të cilat zakonisht ishin të përmasave modeste, ishin çështje më të lira dhe gazetarët afroheshin me kandidatin ndërsa ai ndërvepronte me votuesit në vijën e litarit. Ai rrallë bënte pyetje. Thjesht, ai nuk ishte lloji i kandidatit që rrinte në barin e hotelit pas përfundimit të ditës së fushatës (me raste, Jill Biden shijonte një gotë Pinot Noir në një holl të Marriott me ndihmësit e saj), por ai ishte i dukshëm dhe nga afër të vëzhgueshme.
Një gjurmë e fushatës është një ushtrim rraskapitës për këdo të çdo moshe, nga rrjeti më i ri deri te presidentët më të vjetër të mundshëm, dhe në atë kohë, kishte ditë kur Biden dukej më i mprehtë se të tjerët. E dija që ishte një ditë e mirë kur më pa dhe më shkeli syrin. Në raste të tilla, ai bënte shaka, lutej dhe qante me votuesit. Ai qëndroi për të bërë një foto me çdo mbështetës. Ai madje mund të bëjë një ose dy pyetje nga shtypi. Kishte ngjyrë në fytyrë. Nuk kishte dyshim se ai ishte gjallë dhe i pranishëm. Në ditët e këqija, të cilat ishin të paparashikueshme, por që ndodhën në mënyrë të besueshme gjatë një cikli lajmesh sfidues, ai ishte më pak i animuar. Ai nguli sytë. Ai nuk bëri kontakt me sy. Ai do të pengonte fjalët e tij, edhe nëse ato ishin të programuara në një teleprompter. Në raste të tilla, ai nxirrej me shpejtësi nga vendi i ngjarjes dhe futej në një SUV që priste.
Këtë prill, në një pritje para darkës së korrespondentëve të Shtëpisë së Bardhë, u bashkua me një det njerëzish që prisnin një foto me presidentin dhe Zonjën e Parë në bodrumin e Washington Hilton. Një linjë fotografike është një traumë. Atraksioni kryesor duhet të qëndrojë aty, i reduktuar në një mbështetëse njerëzore, me person pas personi, grup pas grupi, duke tundur kokën dhe duke thënë përshëndetje dhe duke ndezur të njëjtën buzëqeshje një miliarda herë, në mënyrë që të ftuarit të largohen nga eventi me shenjën e tyre të vogël duke përkujtuar ndarjen e sekondës së tyre në afërsi. ndaj historisë. Njerëzit e të gjitha moshave vuajnë në një linjë fotografike. Është i lodhshëm dhe i panatyrshëm, një transaksion i çuditshëm që kërkon disiplinë robotike nga ana e yllit të tij dhe zbulon tmerret fillestare nga ana e pjesëmarrësve. Në Uashington, edhe njerëzit që supozohet se janë më seriozë, mund të sillen si fanvajza shtytëse. Kështu që unë vlerësoj sjelljen dhe performancën e linjës fotografike në një kurbë. Kush mund të jetë vetja e tyre më e mirë e futur në një dinamikë kaq të tmerrshme? Dhe në bodrumin e një Hilton, jo më pak.
Personi i parë që pashë kur hyra në hapësirën nëntokësore ishte Zonja e Parë. Unë ruaj një dashuri personale për Dr. Biden, nderin e preferuar të diskutueshëm të të cilit po e përdor për respekt. Ditën që vdiq nëna ime, rastisi të udhëtoja me të në Virxhinia dhe kur ajo mësoi për këtë, ajo ishte jashtëzakonisht e mirë. Ajo më thirri për të folur me mua për pikëllimin dhe më dërgoi një shënim të bukur. Bidenët janë të famshëm për gatishmërinë dhe aftësinë e tyre për të vajtuar me të tjerët, kështu që nuk u befasova saktësisht, por më bëri përshtypje, pasi në mesin e zyrtarëve të Shtëpisë së Bardhë, anëtarëve të familjes Biden dhe mbështetësve të presidentit, gjithmonë isha trajtuar me dyshimi ose përbuzja e plotë pas mbulimit tim kritik ndaj tij gjatë fushatës së 2020. Kisha shkruar se kishte, “shqetësime, të nënkuptuara apo eksplicite, në lidhje me aftësinë e tij për të qëndruar i shkathët dhe i gjallë për katër vitet e ardhshme” dhe se, “Për gazetarët politikë, të mrekulluar çdo ditë se sa mirë nuk po shkon kjo, Duke parë Bidenin mund të ndjehet sikur të jesh në rodeo. Ju jeni atje sepse në njëfarë niveli e dini se mund të shihni dikë të vritet.” Insajderët e Bidenworld nuk e vlerësuan shumë këtë dhe ata kurrë nuk e harruan ose e falën plotësisht. Unë u preka veçanërisht nga mirësia e Zonjës së Parë, dhe gjithmonë e mendoj këtë kur e shoh.
Në bodrum, buzëqesha dhe thashë përshëndetje. Ajo më shikoi me një shprehje të hutuar dhe të panikuar. Dukej sikur ajo sapo kishte marrë një lajm të tmerrshëm dhe ishte gati të dilte me vrap nga dhoma dhe në një lloj emergjence familjare. "Uh, përshëndetje," tha ajo. Pastaj ajo hodhi një vështrim djathtas. Oh…
Prej disa kohësh nuk e kisha parë presidentin nga afër. I kisha anashkaluar festat e festave të këtij sezoni dhe, i preokupuar me pasqyrimin e dramave ligjore dhe politike të Trump, nuk isha shfaqur në Shtëpinë e Bardhë të tij. Ndryshe nga Trump, ai gjithsesi nuk ishte shumë i aksesueshëm për shtypin. Pse të shqetësoheni? Biden kishte bërë pak intervista. Ai nuk ishte i prirur për të ndërprerë orarin e tij me një cirk të papritur mediatik në Zyrën Ovale. Ai mbante një rreth të ngushtë të të njëjtëve këshilltarë të ngushtë që e kishin këshilluar për më shumë se tridhjetë vjet, kështu që ndryshe nga paraardhësi i tij, ju nuk kishit nevojë të rrinit në korridoret e West Wing për të kuptuar se kush po i fliste. Gjithçka ishte mjaft e mbyllur dhe e parashikueshme, për sa i përket realitetit që mund t'i qaseshit si anëtar i shtypit me një leje të fortë të Shtëpisë së Bardhë.
E ndoqa vështrimin e Zonjës së Parë dhe gjeta presidentin. Tani e kuptova shprehjen e saj në panik.
Nga afër, presidenti nuk duket mjaft i besueshëm. Nuk është se ai është i vjetër. Të gjithë e dimë se si duket e vjetra. Bernie Sanders është i moshuar. Mitch McConnell është i moshuar. Shumica e klasës në pushtet është e vjetër. Presidenti ishte diçka e huaj, diçka jo e kësaj toke.
Kjo ishte e vërtetë edhe në vitin 2020. Fytyra e tij atëherë kishte një cilësi të çuditshme të luginës që adhuruesit e injektimeve e quajnë "besim i ulët" - qoftë edhe vetëm me milimetra, përmasat e tij të ndryshuara kozmetikisht e rrëzuan harmoninë e tij të përgjithshme të fytyrës në mbretërinë e së pamundurës. Lëkura e tij e hollë, prej kohësh një problem figurativ dhe tani fjalë për fjalë, u tërhoq fort mbi faqe që dukej se ndryshonin nga muaji në muaj në vëllim. Nën dritën artificiale dhe në rrezet e diellit, ai mori një shkëlqim të panatyrshëm. Ai dukej, mirë, i fryrë. Sytë e tij ishin gjysmë të mbyllur ose të hapur shumë gjerë. Ata dukeshin më të errët se dikur, bebëzat e tij u zgjeruan. Ai nuk i mbyllte sytë në intervale të rregullta. Shtëpia e Bardhë shpesh nuk angazhohej kur merrej në pyetje për shikimin e presidentit, gjë që ndonjëherë ngjallte alarm në mediat sociale kur dokumentohej në videot zyrtare të prodhuara nga Shtëpia e Bardhë. Administrata ishte mbi biseda konspirative që argëtonte seriozisht skenarë në të cilët presidenti vuante nga një rënie tronditëse që shumica e amerikanëve nuk po e shihnin. Nëse presidenti po portretizohej në këtë mënyrë, ishte nga armiqtë e tij politikë nga e djathta, të cilët promovuan përmes atyre që zyra e shtypit i quajti "falsifikime të lira" një karikaturë të një krijese të shtuar të papërshtatshme për t'u shërbyer. Ata nuk do t'i nderonin me një përgjigje ata njerëz, apo njerëz që bëjnë porosinë e atyre njerëzve.
Për shumë njerëz të prirur për të mbështetur presidentin, kjo ishte mjaft e mirë. Ata nuk kishin nevojë të monitoronin daljet publike të presidentit, sepse nën udhëheqjen e tij vendi ishte kthyer në gjendjen normale në të cilën anëtarët e një shoqërie demokratike botërore kishin privilegjin të harronin presidentin për orë apo ditë apo edhe javë në një kohë. Trump kërkonte vëzhgim të vazhdueshëm. Çfarë bëri ai vetëm? Çfarë do të bënte më pas? O Zot, çfarë po bënte në atë moment? Bidenit mund t'i besohet se do t'i kryente detyrat e zyrës së tij jashtë syve. Shumë njerëz ishin të kënaqur të shikonin larg.
Zemra ime ndaloi kur zgjata dorën për të përshëndetur presidentin. U përpoqa të bëja kontakt me sy, por më dukej sikur sytë e tij, megjithëse të hapur, nuk ishin ndezur. Fytyra e tij kishte një cilësi dylli. Ai buzëqeshi. Ishte një buzëqeshje e ëmbël. Më trishtoi në një mënyrë që nuk mund ta përcjell plotësisht. Gjithmonë kam menduar - dhe kam shkruar - se ai ishte një njeri i mirë. Nëse ambicia ishte mëkati i tij i vetëm, dhe dukej se ishte, ai nuk kishte bërë fare mëkat, sipas standardeve të shumicës së politikanëve që kisha mbuluar. Ai më mori dorën në të tijën dhe unë u befasova nga ndjenjat. Jo i ftohtë por i ftohtë. Bodrumi ishte aq i ngrohtë sa njerëzit djersiteshin dhe ankoheshin se po djersitnin. Kjo ishte një lidhje pa kuptim kravata e zezë. I thashë përshëndetje. Buzëqeshja e tij e ëmbël mbeti e ngrirë. Ai foli shumë ngadalë dhe me një zë shumë të butë. "Dhe si e ke emrin?" ai pyeti.
Duke dalë nga dhoma pas fotografisë, grupi i reporterëve - jo i nxitur nga unë, duhet të shënoj - bëri supozime se sa i vdekur dukej se ishte, në përqindje. "Dyzet për qind?" pyeti njëri prej tyre.
"Ishte një natë e keqe." Ky është vështrimi i Shtëpisë së Bardhë dhe aleatëve të saj rreth debatit të së enjtes. Por kur e pashë presidentin të ecë fort nëpër skenë, mendimi im i parë ishte: Ai nuk duket aq keq. Për muaj të tërë, gjithçka që kisha dëgjuar, plus disa nga ato që kisha parë, më shtynë të përgatitesha për diçka shumë më të tmerrshme.
Burimi: NY Magazine
Krijoni Kontakt