Gjykata e Lartë i bie me vare pushtetit të agjencisë federale në çështjen Chevron

Gjykata e Lartë i ra me vare pushtetit të agjencive ekzekutive të premten duke rrëzuar një precedent të spikatur që forconte aftësinë e tyre për të zbatuar rregullore në fusha të gjera të jetës amerikane, duke përfshirë mbrojtjen e konsumatorëve dhe mjedisit.

Emri:  240411-supreme-court-ch-1348-9c3eff.jpg

Shikime: 1894

Madhësia:  42.3 KB

Në një vendim 6-3 përgjatë vijave ideologjike, shumica konservatore e Gjykatës së Lartë ndryshoi një precedent ligjor administrativ 40-vjeçar që u dha agjencive në të gjithë qeverinë federale liri veprimi për të interpretuar ligjet e paqarta përmes krijimit të rregullave.

E njohur si respektimi i Chevron, doktrina ligjore tashmë e përmbysur i udhëzoi gjyqtarët që t'u drejtoheshin agjencive në rastet kur ligji është i paqartë.

Tani, gjyqtarët do të zëvendësojnë interpretimin e tyre më të mirë të ligjit, në vend që t'ua shtyjnë agjencive - duke e bërë më të lehtë përmbysjen e rregulloreve që rregullojnë aspekte të gjera të jetës amerikane.

Kjo përfshin rregullat që rregullojnë kimikatet toksike, barnat dhe mjekësinë, ndryshimet klimatike, inteligjencën artificiale, kriptomonedhën dhe më shumë.

"Chevron është anashkaluar," shkroi shefi i drejtësisë John Roberts, të cilit iu bashkuan pesë kolegët e tij konservatorë.

"Gjykatat duhet të ushtrojnë gjykimin e tyre të pavarur për të vendosur nëse një agjenci ka vepruar brenda autoritetit të saj ligjor."

Sidoqoftë, Roberts u përpoq të parandalonte që vendimi të ndikonte në rastet e mëparshme që ishin vendosur bazuar në respektimin e Chevron.

"Ne nuk i vëmë në pikëpyetje rastet e mëparshme që mbështeteshin në kornizën e Chevron," shkroi ai. "Zbatimi i atyre rasteve që veprimet e agjencive specifike janë të ligjshme - duke përfshirë edhe mbajtjen e Chevron me Aktin e Ajrit të Pastër - janë ende subjekt i vendimit ligjor, pavarësisht ndryshimit tonë në metodologjinë interpretuese."

Tre liberalët e Gjykatës së Lartë kundërshtuan, duke thënë se gjykatat tani do të luajnë një "rol komandues" që Kongresi nuk ua ka dhënë atyre. Drejtuesja Elena Kagan, e cila ishte autore e mospajtimit, e lexoi atë me zë të lartë nga stoli, një gjë e rrallë që nënvizon mosmarrëveshjet e mprehta të gjyqtarëve në këtë rast.

"Në thelbin e tij, Chevron ka të bëjë me respektimin e asaj shpërndarjeje të përgjegjësisë - dhënien e autoritetit parësor mbi çështjet rregullatore agjencive, jo gjykatave," shkroi Kagan.

“Sot shumica nuk e respekton atë gjykim. Ai u jep gjykatave fuqinë për të bërë të gjitha llojet e gjykimeve shkencore dhe teknike. Ai u jep gjykatave fuqinë për të bërë të gjitha llojet e thirrjeve të politikave,” shtoi ajo.

Lëvizja u jep një fitore të madhe interesave konservatore dhe antirregullatore, të cilat synojnë të eliminojnë precedentin si pjesë e një sulmi më të gjerë ndaj madhësisë në rritje të "shtetit administrativ". Administrata Biden mbrojti precedentin përpara gjykatës së lartë.

Ai gjithashtu përfaqëson në mënyrë efektive gjyqtarin Neil Gorsuch duke përmbysur një precedent që mbështeste rregullat e nxjerra nën nënën e tij, e cila ishte kreu i Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit në administratën e Reganit. Gorsuch shkroi një opinion të veçantë duke e quajtur Chevron një "fiksion i bërë nga gjyqtarët".

“Sot, Gjykata vendos një gur varri mbi Chevron që askush nuk mund të humbasë. Duke vepruar kështu, Gjykata i kthen gjyqtarët në rregullat interpretuese që kanë udhëhequr gjykatat federale që nga themelimi i Kombit”, shkroi Gorsuch.

Opinioni i së premtes pason një sërë vendimesh të Gjykatës së Lartë që zhbëjnë kompetencat e agjencive ekzekutive.

Rasti nuk është hera e parë që shumica konservatore e gjykatës së lartë ka tërhequr fuqinë e agjencisë federale në vitet e fundit.

Ai vendosi në vitin 2021 që agjencitë nuk mund të vendosin për çështje të rëndësishme pa "autorizimin e qartë të Kongresit" - duke krijuar një bar më të lartë ligjor për veprimet e degës ekzekutive për t'u pastruar.

Gjyqtarët po mendojnë gjithashtu nëse do të tërheqin sistemin e zbatimit të brendshëm të Komisionit të Letrave me Vlerë për të kërkuar dënime civile, me një vendim që pritet më vonë këtë muaj.

Në fillim të kësaj jave, gjyqtarët hoqën dorë nga kompetencat e Komisionit të Letrave me Vlerë.

Por gjykata me shumicë konservatore hodhi poshtë një tjetër sfidë ndaj "shtetit administrativ" muajin e kaluar, kur ai mbështeti mekanizmin e financimit të Byrosë për Mbrojtjen Financiare të Konsumatorit .

Sfida ndaj Chevron para gjykatës erdhi përmes dy rasteve të veçanta, por të ngjashme, ku peshkatarët e harengës kundërshtuan një rregull që kërkonte që kompanitë të paguanin për monitoruesit federalë në anijet e tyre.

Në vendimin kundër peshkatarëve, gjykatat më të ulëta thirrën Chevron dhe ia shtynë agjencive në rastet, të njohura si Loper Bright Enterprises kundër Raimondo dhe Relentless, Inc. kundër Departamentit të Tregtisë. Gjyqtarja Ketanji Brown Jackson u përjashtua nga çështja e mëparshme, pasi ajo mori pjesë në të në një gjykatë më të ulët.

Vetë Chevron daton në vitin 1984, kur avokatët e mjedisit u përpoqën të sfidonin përpjekjet e administratës së Reganit për të kufizuar kufizimet e ndotjes së ajrit. Gjykata mbrojti veprimin e agjencisë, duke argumentuar se interpretimi i saj i Aktit të Ajrit të Pastër duhet të mbështetet.

Ndërsa doktrina zbatohet njëlloj si për administratat demokratike ashtu edhe për ato republikane në teori, vitet e fundit, shumë konservatorë kanë kërkuar shkatërrimin e saj, duke argumentuar se respektimi i agjencisë i ka lejuar administratat liberale të miratojnë regjime rregullatore gjithëpërfshirëse.

Burimi: The Hill