Vajzave po u fillojnë periodat më herët dhe janë më të çrregullta se gjeneratat e kaluara

Menstruacionet e hershme mund të shkaktojnë probleme të pafavorshme shëndetësore më vonë në jetë.

Emri:  id5660483-Shutterstock_1294511005-1080x720.jpg

Shikime: 359

Madhësia:  32.5 KB
(Aleksandra Suzi/Shutterstock)

Nga Megan Redshaw, J.D.*

Vajzat e reja po i fillojnë periodat e para më herët se sa në dekadat e mëparshme – një ndryshim i lidhur me rezultate të pafavorshme shëndetësore më vonë në jetë.

Një studim i ri i botuar më 29 maj në JAMA Network Open zbuloi se mosha mesatare e menstruacioneve ka mbetur relativisht e qëndrueshme në rreth 12 vjeç dhe përqindja e vajzave që fillojnë menstruacionet para moshës 11 vjeç është rritur ndjeshëm me kalimin e kohës.

Menarka, ose perioda e parë menstruale, shënon fillimin e ciklit mujor hormonal dhe jetëgjatësinë riprodhuese. Për më tepër, ajo nënkupton fundin e pubertetit femëror.

Studiuesit me Harvard T.H. Studimi i Shëndetit të Grave në Apple i Shkollës Chan të Shëndetit Publik ekzaminoi të dhëna nga më shumë se 71,000 gra amerikane të lindura midis 1950 dhe 2005, duke përfshirë etni të ndryshme dhe prejardhje socio-ekonomike. Ata synonin të përcaktonin moshën në të cilën këto gra përjetuan ciklin e tyre të parë menstrual dhe sa kohë u desh që cikli i tyre të bëhej i rregullt.

Studimi zbuloi se gati 16 për qind e grave të lindura midis viteve 2000 dhe 2005 filluan ciklet e tyre menstruale midis moshës 9 dhe 11 vjeç, krahasuar me pothuajse 9 për qind të grave të lindura midis viteve 1950 dhe 1969. Përveç kësaj, studiuesit vunë re një rritje në numrin e grave që përjetonin parregullsi ciklet menstruale për tre vjet ose më shumë pas menarkës.

Kur shtresoheshin tendencat sipas racës dhe përkatësisë etnike, pjesëmarrësit që ishin aziatikë, hispanikë, zezakë johispanikë ose të racave ose etnive të tjera ose të shumëfishta, kishin vazhdimisht më shumë gjasa të përjetonin menarke të hershme sesa pjesëmarrësit e bardhë johispanikë.

Një analizë eksploruese e një nëngrupi prej 9,865 vlerëson 46 për qind e trendit që mund të atribuohet në masën e trupit - një masë e trupit të trupit të një personi me gjatësi dhe peshë. Autorët vunë në dukje se obeziteti një faktor rreziku për fillimin e hershëm të pubertetit dhe se si obeziteti i fëmijërisë është në rritjen e bashkimit, ajo që mund të jetë e prirur të jetë drejt burrave të saj. Megjithatë, nuk di se çfarë mase ndryshon në BMI të hershmeve në trend. Shkaku themelor i 54 përqindëshit të mbetur që përfundojnë menarkë të saj mbeten në paqartë.

Cikli menstrual konsiderohet si shenjë jetike e shëndetit

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) e konsideron ciklin menstrual si një shenjë jetike të shëndetit të përgjithshëm dhe parregullsitë mund të tregojnë probleme shëndetësore, të tilla si pabarazitë hormonale, çrregullimet e tiroides ose gjendje të tjera mjekësore. Cikli menstrual përfshin gjithashtu sistemin imunitar pasi qelizat imune të mitrës pësojnë ndryshime thelbësore dhe lehtësojnë trashjen dhe hollimin e rreshtimit të mitrës.

Sipas ACOG, vajzat zakonisht kanë menstruacionet e tyre të para midis moshës 12 dhe 13 vjeç, por duhen disa vite që ciklet menstruale të bëhen të rregullta. Deri atëherë, adoleshentët mund të përjetojnë perioda të parregullta ndërsa trupi i tyre përshtatet me modelet e reja hormonale.

Periodat e hershme mund të shkaktojnë probleme shëndetësore

Një numër në rritje provash, duke përfshirë studimin aktual, lidh menarkën e hershme dhe një kohë më të gjatë me rregullsinë me një rrezik në rritje të kushteve shëndetësore, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, kanceret, diabeti, astma, skleroza e shumëfishtë, kushtet metabolike dhe vdekshmëria nga të gjitha shkaqet.

Një studim i vitit 2021 i botuar në Annals of Epidemiology zbuloi se menarkia e hershme tek vajzat dhe një kohë më e gjatë për të arritur rregullsinë menstruale shoqëroheshin me një rrezik në rritje të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe shkaqet specifike. Vajzat që filluan menstruacionet e tyre të para në moshën 11 vjeç ose më të reja ishin në një rrezik më të lartë të vdekjes nga diabeti, kanceri i gjirit dhe kancere të tjera në krahasim me ato që kishin menstruacionet e para në moshën 13 vjeç.

Një studim i vitit 2021 në Kërkimin e Kancerit zbuloi se ekspozimi i hershëm ndaj hormoneve seksuale të lidhur me fillimin e hershëm të menstruacioneve lidhet me një rrezik në rritje të shtatë llojeve të kancerit tek gratë e moshës së mesme.

Një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e vitit 2020 e 28 studimeve në PLOS Medicine zbuloi se vajzat që përjetojnë menarki më të hershme kanë një rrezik në rritje të diabetit të tipit 2 dhe tolerancës së glukozës së dëmtuar në moshë madhore.

një meta-analizë të tetë studimeve prospektive që përfshinin 4,553 subjekte me kancer endometrial, studiuesit zbuluan se një moshë më e hershme e menarkës lidhet me një rrezik në rritje të kancerit endometrial. Po kështu, një studim i mëparshëm nga të njëjtët autorë gjeti një "lidhje inverse statistikisht domethënëse" midis kancerit ovarian dhe moshës së mëvonshme menarkike.

Provat sugjerojnë gjithashtu se menarka e hershme mund të avancojë aktivitetin e sëmundjes së sklerozës së shumëfishtë tek fëmijët. Në një studim prospektiv kanadez, studiuesit gjetën një ulje prej 36 për qind në probabilitetin për të patur një diagnozë të sklerozës së shumëfishtë për çdo vit që vonohej menarka, megjithëse një cikël menstrual me fillim të vonuar shoqëron problemet e tij negative shëndetësore.

Megan Redshaw është një avokate dhe gazetare investigative me përvojë në shkencat politike. Ajo është gjithashtu një naturopate tradicionale me çertifikime shtesë në shkencën e të ushqyerit dhe ushtrimeve.

Burimi: The Epoch Times