Mbajtja e kufjeve për një kohë të gjatë, anulimi i zhurmës dhe komunikimi i audios pa tela: Si e dëmtojnë kufjet dëgjimin tonë
Kufjet mund të jenë të përshtatshme, por komoditeti nuk vjen pa kosto.
Nga Marina Zhang
21 maj 2024
Më 24 nëntor 2019, një temë e re e titulluar "AirPods që shkaktojnë tringëllimë në veshët?" u shfaq në faqen e forumit të komunitetit Apple.
Përdoruesi i Apple tha se pasi përdori AirPods për një kohë, ai vuri re një zhurmë të lartë në veshët e tij që nuk u largua.
Sipas tij, ai ka qenë gjithmonë shumë mbrojtës ndaj dëgjimit; ai nuk dëgjon asgjë me zë të lartë dhe mban gjithmonë tapa veshësh në rast se has ndonjë gjë që mund t'i dëmtojë dëgjimin. Por gjërat vetëm u përkeqësuan.
“Duke thënë të gjitha këto, tani vërej se kur i vendos AirPods-et e mia në vesh dhe nuk kam asgjë duke luajtur, ato lëshojnë një ton të lartë që do të thosha se përsërit saktësisht tonin e tringëllimëve të mia, duke më lënë të besoj se AirPods në fakt shkaktuan tringëllimë në veshët e mia”, ka shkruar përdoruesi.
Që nga publikimi i temës në vitin 2019, mbi 3,200 përdorues të Apple janë përgjigjur me "Edhe unë".
Prezantimi i kufjeve me valë të Apple ka pasur një efekt të dukshëm në përdorimin e kufjeve, me gjeneratat e reja që i përdorin ato më shumë se gjeneratat e vjetra, tha Julie Prutsman, një audiologe dhe themeluese e Qendrës së Dëgjimit Sound Relief. Gjatë viteve të fundit, ajo ka parë një numër në rritje të të rinjve që shfaqen në klinikat e saj me humbje dëgjimi dhe tringëllimë në veshët.
AirPods dhe kufjet e tjera të Apple përbëjnë shumicën e kufjeve të përdorura nga adoleshentët sot. Në vitin 2021, kufjet Apple u renditën të parat në tregun amerikan të kufjeve dhe kufjeve. Një sondazh i vitit 2022 nga Piper Sandler anketoi më shumë se 7000 adoleshentë dhe zbuloi se 72 për qind zotëronin AirPods.
Audiologu tha për The Epoch Times se problemi rrënjësor nuk qëndron tek kufjet që përdorin njerëzit, por tek një fenomen i zakonshëm: përdorimi i papërgjegjshëm i kufjeve. Veçoritë e përshtatshme me valë dhe anulimin e zhurmës, së bashku me cilësinë më të mirë të zërit, kanë përkeqësuar më tej përdorimin e tepruar të njerëzve.
"Po bëhet një çështje reale," tha zonja Prutsman, "dhe për fat të keq, ata nuk janë të edukuar për atë që mund të ndodhë."
'Doza' e lartë dhe përdorimi i zgjatur
Shoqata Amerikane e Osteopatëve vlerëson se 20 për qind e adoleshentëve sot do të përjetojnë humbje të dëgjimit, pjesërisht për shkak të përdorimit të kufjeve dhe kufjeve. Një rishikim i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Audiologjisë zbuloi se rreth 6 për qind deri në 60 për qind e përdoruesve të kufjeve shfaqin simptoma të humbjes së dëgjimit, duke përfshirë vështirësitë në dëgjim dhe tringëllimë në veshët.
Në të njëjtën kohë, gjithnjë e më shumë të rinj përdorin rregullisht kufje. Në shkurt, një sondazh i Universitetit të Miçiganit anketoi prindërit e fëmijëve 5 deri në 12 vjeç dhe zbuloi se dy të tretat raportuan se fëmijët e tyre përdorin kufje dhe kufje.
Shumica e njerëzve e dinë se tingujt e lartë mund të dëmtojnë veshët. Megjithatë, Dr. Clarice Saba, një otorinolaringologe braziliane, tha se dëgjimi me volum të ulët për periudha të gjata mund të shkaktojë gjithashtu dëmtime.
Njerëzit vendosin kufjet e tyre në punë, në shtëpi dhe madje edhe gjatë gjumit. Edhe nëse tingujt mund të mos jenë gjithmonë të lartë, mbajtja e kufjeve për orë të tëra mund t'i lodhë veshët, tha Dr. Saba.
Koklea ndodhet brenda veshëve tanë. Ai ulet pas daulles së veshit dhe është përgjegjës për shndërrimin e valëve të zërit në sinjale elektrike që më pas transmetohen në tru. Përdorimi i zgjatur i kufjeve streson dhe dëmton qelizat e kokleës. Nëse disa prej tyre vdesin, mund të ndodhë humbja e dëgjimit.
Koklea ulet pas daulles së veshit dhe i kthen valët e zërit në sinjale elektrike që më pas transmetohen në tru. (Ilustrim nga The Epoch Times, Shutterstock)
Znj. Prutsman shtoi se dëmtimi i shkaktuar nga zhurma është "i varur nga doza" dhe grumbullohet. Një studim i vitit 2021 i botuar në revistën Medicine zbuloi se në mesin e adoleshentëve që përdorin kufje për më shumë se 80 minuta në ditë në një mjedis të zhurmshëm, një në pesë pëson humbje dëgjimi. Rreziqet janë 4.7 herë më të larta se sa për ata që përdorin kufje për periudha më të shkurtra.
Përdorimi i kufjeve për 80 minuta ose më shumë rrit rrezikun e humbjes së dëgjimit pothuajse pesëfish. (Ilustrim nga The Epoch Times, Shutterstock)
Në varësi të ashpërsisë së dëmtimit, personi mund të pësojë ulje të ndjeshmërisë së zërit, probleme me tingullin dallues, tringëllimë në veshët dhe madje edhe humbje dëgjimi.
Mbajtja e vazhdueshme e kufjeve në kanalet e veshit mund të shkaktojë gjithashtu një mjedis të ngjeshur dhe të lagësht, i cili mund të jetë i favorshëm për infeksione të veshit. Ato gjithashtu krijojnë presion më të madh në vesh në krahasim me kufjet mbi vesh.
Kufjet në vesh, veçanërisht, fërkohen me lëkurën delikate brenda veshëve tanë. “Nëse e gërvishtni veshin pa dashje gjatë futjes së AirPods, mund të ketë mikro-thyerje në lëkurë që mund të çojnë në infeksion”, tha për The Epoch Times otolaringologu Dr. Michael Seidman.
Përveç kësaj, disa njerëz mund të mos i pastrojnë në mënyrë rutinore kufjet e tyre dhe mbeturinat në to mund të rrisin rrezikun. Kufjet gjithashtu bllokojnë pjesën më të madhe të kanalit nga oksigjeni i jashtëm, duke prishur shëndetin e mikrobiomës së veshit.
"Lëkura në veshë duhet të marrë frymë," tha Dr. Saba, më pas i krahasoi ata me duart. "Nëse përdorni doreza gjatë gjithë kohës, mund të keni probleme."
Anulimi i zhurmës
Vitet e fundit, më shumë kufje dhe kufje për anulimin e zhurmës kanë dalë në treg, duke u dhënë njerëzve privatësinë shumë të nevojshme për të mbrojtur muzikën e tyre nga ata përreth tyre.
Sidoqoftë, anulimi i zhurmës vjen me paralajmërime.
Meqenëse këto kufje heshtin tingujt e mjedisit, përdorimi i tyre i zgjatur mund të çojë në hiperakuzë, një gjendje në të cilën toleranca e trurit për tingullin ulet në mënyrë që edhe tingujt e mjedisit, të tilla si kolla ose shtypja në tastierë, mund të shkaktojnë një përgjigje stresuese.
Pasagjerët përdorin celularët e tyre në një tren metroje në qytetin e Nju Jorkut. (Tada Images/Shutterstock)
Tringëllimë në veshët dhe hiperakusis zakonisht janë të lidhura, tha znj. Prutsman. Një studim vlerësoi se rreth 20 përqind e njerëzve me tringëllimë në veshët kanë gjithashtu hiperakuzë.
"Njerëzit mendojnë, 'Unë do ta mbroj më shumë dëgjimin tim'. Ajo që ata përfundojnë duke bërë në fakt është duke shkaktuar që i gjithë sistemi i tyre nervor të reagojë ndaj niveleve normale të zërit," tha audiologu.
Studimet kanë treguar që tringëllimë në veshët kronike është e lidhur fort me humbjen e dëgjimit dhe hiperaktivitetin e trurit. Shumica e pacientëve me tringëllimë në veshët kanë dëmtim të dëgjimit dhe truri humbet hyrjen e zërit në nivele të caktuara. Hulumtimet kanë sugjeruar që tringëllimë në veshët shkaktohet nga përpjekjet e trurit për të kompensuar këtë humbje duke rikrijuar tingullin që mungon.
Njerëzit me tringëllimë në veshët e lehtë vështirë se mund ta vërejnë tingullin fantazmë kur zhurmat delikate të sfondit mbysin tringëllimë në veshët në mjedisin e tyre. Megjithatë, lartësitë e larta mund të jenë më të dukshme kur një person është në një mjedis të qetë, duke përdorur pajisje mbrojtëse për veshët ose duke përdorur kufje që anulojnë zhurmën.
Më shumë kufje dhe kufje për anulimin e zhurmës kanë dalë në treg. Sidoqoftë, këto kufje vijnë me paralajmërime. (Sorbis/Shutterstock)
Londinezi Ryan Edwards, 45 vjeç, tha për The Epoch Times se tringëllimë në veshët e tij u përkeqësua pasi ai kaloi nga AirPods në AirPod Pros, një version i përditësuar me një veçori të anulimit të zhurmës.
Më parë, tringëllimë në veshët e z. Edwards ishte si një tingull i butë "shhh". Pas ndërrimit, ai filloi të vuri re një tingull të dytë - më të fortë dhe të ngjashëm me alarmin. I prishi gjumin dhe madje edhe përqendrimin gjatë ditës.
Pas një procesi eliminimi, z. Edwards konfirmoi dyshimin e tij për kufjet e reja të anulimit të zhurmës. "Unë menjëherë ndalova përdorimin e tyre," tha ai. Edhe pse ai i kishte përdorur ato vetëm për dy javë, iu desh gati një muaj që tringëllimë në veshët e tij "të kthehej në bazë". Ai ndau përvojën e tij në Tinnitus Talk, një forum në internet për pacientët me tringëllimë në veshët.
"Çdo gjë që bllokon dëgjimin e tingujve natyrorë të jashtëm mund të shkaktojë atë perceptim të tringëllimë në veshët më të fortë," tha znj. Prutsman.
Megjithatë, disa njerëz me tringëllimë në veshët nuk e kuptojnë se kufjet e anulimit të zhurmës shkaktojnë tringëllimë në veshët e tyre. Për këta njerëz, kufjet e anulimit të zhurmës mund të ndihmojnë në reduktimin e tingujve rëndues dhe të ofrojnë rehati dëgjimi, shtoi auditologu.
Hazel Goedhart, drejtore e Tinnitus Hub, një organizatë jofitimprurëse pacientësh e drejtuar nga njerëz me tringëllimë në veshët, tha për The Epoch Times se ajo përdor kufje që anulojnë zhurmën në jetën e saj të përditshme për të bllokuar tingujt e ambientit që mund të dëmtojnë më tej dëgjimin e saj.
Rrezatimi me valë
Kufjet me valë, duke përfshirë AirPods, lëshojnë nivele shumë më të ulëta rrezatimi sesa kufiri i Komisionit Federal të Komunikimeve (FCC) prej 1,6 vat për kilogram.
Udhëzimet aktuale për rrezatimin me valë u krijuan në vitin 1996 dhe u bënë për të kufizuar rrezatimin nga telefonat në mënyrë që të mos ngrohte lëkurën tonë.
Megjithatë, tre dekada më vonë, produktet me valë që lëshojnë rrezatim janë bërë gjithnjë e më të përhapura dhe disa studiues kanë filluar të shprehin shqetësime se rrezatimi i lëshuar nga telefonat inteligjentë, produktet Bluetooth dhe modemet Wi-Fi mund të sjellë më shumë dëm sesa mendohej më parë.
Telefonat celularë supozohet se nuk shkaktojnë dëm, sepse ato lëshojnë rrezatim jojonizues, i cili nuk mund të dëmtojë ADN-në dhe të destabilizojë qelizat siç bën rrezatimi jonizues (si rrezet X). Ndërsa kjo është e vërtetë, rrezatimi jojonizues mund të shkaktojë oksidim brenda qelizave, duke çuar në inflamacion të mundshëm dhe dëmtim qelizor.
Hulumtimet në kulturat e qelizave zbuluan se rrezatimi jojonizues me intensitet shumë më të ulët se ato të vendosura nga FCC është i mjaftueshëm për të ndikuar në ADN-në dhe funksionin e qelizave. Një studim turk që ekspozoi minjtë e porsalindur ndaj sinjaleve Wi-Fi zbuloi se fusha elektromagnetike (EMF) në frekuenca shkakton vdekjen e qelizave në qelizat e veshit. Sinjalet Bluetooth janë më të dobëta se sinjalet Wi-Fi, megjithëse ndajnë frekuenca të ngjashme.
Megjithatë, aktualisht nuk ka asnjë provë të drejtpërdrejtë që Bluetooth mund të dëmtojë veshët ose qelizat.
Studimi i vetëm që hulumtoi efektet e mundshme të Bluetooth-it në veshë ishte një provë e kontrolluar e rastësishme me 12 pacientë. Studiuesit zbuluan se ekspozimi i Bluetooth-it nuk ndikoi në nervat e veshit të pjesëmarrësve, megjithëse ekspozimi ndaj celularit ndikonte.
Disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj rrezatimit të emetuar nga produktet me valë se të tjerët. Kjo njihet si mbindjeshmëria elektromagnetike. Njerëzit me këtë gjendje mund të përjetojnë lodhje, pagjumësi, tringëllimë në veshët dhe dhimbje koke kur ekspozohen ndaj kësaj forme rrezatimi.
Kanë kaluar tre dekada që kur u krijuan udhëzimet aktuale të FCC dhe produktet me valë që lëshojnë rrezatim janë bërë gjithnjë e më të përhapura. (Kateryna Sypailova/Shutterstock)
Zonja Prutsman tha se kufjet Bluetooth duket se shkaktojnë disa pacientë me tringëllimë në veshët. Disa raportojnë tringëllimë në veshët me zë më të butë kur kalojnë në kufje me tela.
Ajo shpjegoi se tringëllimë në veshët e bën sistemin nervor qendror të njerëzve më të ndjeshëm. "Jo 100 për qind e njerëzve e raportojnë këtë, kështu që ne mendojmë se sistemi nervor i të gjithëve është i lidhur në mënyrë unike dhe i ndjeshëm ndaj shkaktarëve të ndryshëm," tha ajo.
Trajtimi dhe Parandalimi
Audiologu sugjeron që njerëzit të përdorin kufje me një volum maksimal prej 85 decibel, që është rreth volumit të një blender ushqimi ose trafikut të ngarkuar të qytetit, për të parandaluar dëmtimin e dëgjimit.
Nga ana tjetër, Dr. Saba rekomandon që njerëzit t'i heqin në mënyrë rutinore kufjet e tyre në intervale rreth dy orëshe, edhe kur përdoren me volum të ulët. Njerëzit me humbje dëgjimi dhe tringëllimë në veshët mund të përdorin ende kufje nëse kufizojnë "dozat" e tyre.
Dr. Seidman rekomandon që ata që shqetësohen për infeksionet e veshit të veshin kufje mbi vesh. Krahasuar me kufjet, kufjet qëndrojnë afër daulleve të veshit, kështu që ato gjithashtu mund të krijojnë presion më të madh brenda kanalit të veshit, gjë që mund të përkeqësojë humbjen e dëgjimit dhe dhimbjet e kokës.
Përndryshe, përdorni altoparlantët kur të keni mundësi. Një studim indian anketoi 1000 studentë dhe zbuloi se, krahasuar me ata që përdorin rregullisht kufje, ata që përdorin altoparlantë nuk vuajnë nga humbja e dëgjimit.
Megjithëse tringëllimë në veshët është e pashërueshme, shumë trajtime mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave.
Klinika e znj. Prutsman ofron terapi për rikualifikimin e tringëllimë në veshët, e cila përfshin që pacientët të veshin kufje të terapisë zanore që luajnë tingullin e humbur nga dëmtimi i dëgjimit, duke ndihmuar në qetësimin e trurit tepër aktiv.
“Sapo të identifikojmë dhe zëvendësojmë atë hyrje që mungon në tru, ne mund të qetësojmë një pjesë të hiperaktivitetit menjëherë,” tha ajo. Katrani i luhet pacientit me tinguj relaksues dhe të butë si oqeani ose instrumente. Terapia zgjat nga gjashtë deri në 12 muaj.
Përfundimisht, pacientët mund të hiqen nga terapia. “Por tringëllimë në veshët nuk është zhdukur kurrë plotësisht. Thjesht ne mund të bllokojmë perceptimin e tij,” shtoi ajo.
Është gjithashtu thelbësore që pacientët me tringëllimë në veshët të identifikojnë shkaktarët e tyre. Tringëllimë në veshët mund të provokohet nga ekspozimet që përkeqësojnë sistemin nervor, duke përfshirë kafeinën, gjumin e dobët, stresin, infeksionet dhe zhurmat e larta, të cilat janë shumë subjektive. Audiologu tregoi se ka pasur edhe një rast kur era e qepëve ka shkaktuar tringëllimë në veshët e një pacienti.
Në përgjithësi, mbajtja e një stili jetese dhe një diete të shëndetshme ndihmon. Në praktikën e tij, Dr. Seidman monitoron nëse heqja e kafeinës, sheqerit dhe alkoolit ndihmon në zbutjen e tringëllimë në veshët e pacientëve.
Ai kishte një pacient që pinte vetëm gjysmë filxhani kafe në ditë, i tha: “Nuk do ta besosh këtë, por unë e preva gjysmën e kafesë dhe zilja ime shkoi nga shtatë në 10 në tre. ”
Aparatet e dëgjimit mund të trajtojnë humbjen e dëgjimit, por steroidet me injeksion dhe vazodilatatorët mund të ndihmojnë në rivendosjen e dëgjimit në rastet e tringëllimë në veshët e papritur dhe humbje dëgjimi.
Ashtu si kufjet mund të nxisin dëmtimin e dëgjimit, ato kanë një avantazh: ato gjithashtu mund të ndihmojnë dëgjimin. Falë opsioneve të personalizueshme me AirPod Pro premium, disa përdorues kanë zbuluar se ato mund të shndërrohen në aparate dëgjimi buxhetore.
Ginkgo biloba, e cila përmirëson qarkullimin e gjakut, mund të ndihmojë gjithashtu pacientët me tringëllimë në veshët, me kusht që të jepet doza e duhur, tha Dr. Seidman.
Në vitet 1990, një raport i komisionit gjerman mbi mjekësinë bimore zbuloi se preparati i pastruar i Ginkgos ndihmoi në pakësimin e simptomave të tringëllimë në veshët. Studiuesit identifikuan një dozë efektive prej 240 miligramësh në ditë. Studimet e mëvonshme nga studiues të tjerë testuan efektet e 50 miligramëve tri herë në ditë ose 120 miligramëve një herë në ditë dhe nuk gjetën përmirësime të rëndësishme. Prandaj, shumë mjekë kanë arritur në përfundimin se Ginkgo biloba nuk funksionon.
Z. Edwards ende përdor versionin më pak të zbukuruar, pa anulimin e zhurmës së AirPods dhe problemi i tij i vjetër nuk është rishfaqur. Ai menaxhon tringëllimë në veshët e tij duke luajtur zhurma statike të ndërthurura me tinguj bip gjatë natës.
Ky është viti i tij i 14-të me tringëllimë në veshët. Si shumë të tjerë, ai provoi terapi të ndryshme dhe çdo ndërhyrje nën diell, përpara se të gjente diçka që funksiononte për të.
“Unë i kam këto paterica që mund t'i përdor për ta lehtësuar atë. Terapia e zërit gjatë natës është një shpëtim absolut”, tha ai.
Burimi: The Epoch Times
Krijoni Kontakt