Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 7
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Nobelisti Dr. Clauser: "Alarmi mbi krizën klimatike globale nuk ka asnjë bazë shkencore!"

LAUREATI I NOBELIT: "SHKENCA E KLIMËS KA METASTAZUAR NË PSEUDOSHKENCË MASIVE SHOKUESE-GAZETARESKE"

Emri:  36ef59_f2fba39518bb423a8fdd89e822a270a1~mv2_d_3744_5616_s_4_2.jpg

Shikime: 798

Madhësia:  22.1 KB

Dr. John F. Clauser, marrësi i përbashkët i Çmimit Nobel për Fizikë 2022, ka kritikuar narrativën e emergjencës klimatike duke e quajtur atë "një korrupsion të rrezikshëm të shkencës që kërcënon ekonominë botërore dhe mirëqenien e miliarda njerëzve".

Së bashku me dy të tjerë, Dr Clauser, një fizikan eksperimental dhe teorik, ishte marrësi i çmimit Nobel për vitin 2022 për punën e bërë në vitet 1970 që tregoi se "ngatërrimi kuantik" lejoi grimcat si fotonet, në mënyrë efektive, të ndërveprojnë në distanca të mëdha, në dukje kërkojnë komunikim që tejkalon shpejtësinë e dritës.

Ai ka kritikuar dhënien e çmimit Nobel 2021 për punën në zhvillimin e modeleve kompjuterike që parashikojnë ngrohjen globale, sipas një koalicioni shkencëtarësh dhe komentuesish që argumentojnë se një diskutim i informuar rreth CO2 do të njihte rëndësinë e tij në ruajtjen e jetës së bimëve.

Në një deklaratë të lëshuar nga koalicioni i CO2, laureati i Nobelit John Clauser, i zgjedhur në Bordin e Drejtorëve të Koalicionit CO2 – Koalicioni CO2 Dr. Clauser tha se "nuk ka krizë klimatike dhe se rritja e përqendrimeve të CO2, bota do të përfitojë prej saj".

Ai kritikoi modelet e përhapura të klimës si jo të besueshme dhe që nuk llogaritin reagimet dramatike të stabilizimit të temperaturës së reve, të cilat ai thotë se janë më shumë se pesëdhjetë herë më të fuqishme se efekti i forcës rrezatuese të CO2.

Dr. Clauser vëren se zhurmat e bardha të ndritshme c janë qartësisht tipari më i dukshëm në fotot satelitore të tokës.

Këto re prodhohen kryesisht nga avullimi i ujit të detit nga rrezet e diellit. Ato mbulojnë në mënyrë të ndryshueshme një të tretën deri në dy të tretat e sipërfaqes së tokës.

Pjesa më e madhe e energjisë që ndodh në tokë është në formën e dritës së dukshme të diellit. Retë reflektojnë energjinë e dritës së diellit përsëri në hapësirë ​​përpara se të arrijë në sipërfaqen e tokës për ta ngrohur atë.

Sipas laureatit Nobel, ky krijim i një mbulese re reflektuese siguron një termostat natyral që rregullon temperaturën e tokës me një efekt të fuqishëm reagimi negativ.

Ai pohon se ky efekt rregullues i temperaturës është më shumë se pesëdhjetë herë më i fortë se efekti ngrohës i CO2.

Deklarata e Dr Clauser tha se " Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike dhe Akademia Kombëtare e Shkencave pranojnë vazhdimisht se efektet e reve përfaqësojnë me të vërtetë pasigurinë më të madhe në parashikimet e tyre klimatike".

Ai shton më tej se “Analiza e detajuar e IPCC për retë (AR5) dhe efekti i tyre në klimë i keqkupton plotësisht efektet e reve dhe e injoron plotësisht këtë proces dominues të transportit të energjisë”.

Sipas Dr. Clauser, “Tregimi popullor rreth ndryshimeve klimatike pasqyron një korrupsion të rrezikshëm të shkencës që kërcënon ekonominë botërore dhe mirëqenien e miliarda njerëzve.

“Shkenca e gabuar e klimës ka metastazuar në pseudoshkencë masive shokuese-gazetare. Nga ana tjetër, pseudoshkenca është bërë një kok turku për një sërë sëmundjesh të tjera pa lidhje. Ai është promovuar dhe zgjeruar nga agjentë të ngjashëm marketingu të biznesit, politikanë, gazetarë, agjenci qeveritare dhe ambientalistë të keqorientuar.”

“Për mendimin tim, nuk ka krizë të vërtetë klimatike. Megjithatë, ekziston një problem shumë real me sigurimin e një standardi të mirë jetese për popullsinë në rritje të botës, veçanërisht duke pasur parasysh një krizë energjetike të lidhur. Kjo e fundit po përkeqësohet në mënyrë të panevojshme nga ajo që, për mendimin tim, është shkenca e gabuar e klimës, "tha ai.

Megjithatë, raporti i vitit 2023 nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike u bën thirrje vendeve që të rrisin premtimet e tyre për të ulur emetimet e gazrave serrë mjaftueshëm për të reduktuar emetimet globale me 60 për qind deri në vitin 2035.

Burimi: Gript.ie

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Për: Nobelisti Dr. Clauser: "Alarmi mbi krizën klimatike globale nuk ka asnjë bazë shkencore!"

Shkencëtari Nobelist thotë se ndryshimi i klimës është një mashtrim

Emri:  2023_07_14_20_54_50_Nobel_Prize_Winning_Scientist_Climate_Crisis_Narrative_Is_a_Hoax_Slay_News.jpg

Shikime: 684

Madhësia:  54.9 KB

Dr. John Clauser, bashkëfituesi i çmimit Nobel për Fizikë 2022 ka dalë dhe ka thënë se e gjithë marrëzia e Ndryshimeve Klimatike e shkaktuar ekskluzivisht nga CO2 është një HOAX absolute. Kushdo që ka studiuar ndonjëherë fizikë, nuk mund të konkludojë ndryshe. Nuk ka absolutisht asgjë që mund të reduktohet në një shkak dhe pasojë të vetme në çdo gjë. Është gjithmonë një dinamikë komplekse.

Këtu është Bill Gates të cilit nuk do t'i besoja të shëtiste qenin tim duke pranuar se fajësimi i CO2 nuk është pa diskutim. Nuk ka asgjë, edhe në lëvizjet e tregut, që mund të reduktohet në një shkak dhe pasojë të vetme – PERIUDHË! Ndoshta duhet t'i kushtonte vëmendje në klasën e fizikës, duke supozuar se e mori atë.

Një nga klientët tanë ishte një nga 5 kompanitë më të mira të minierave australiane. CFO i tyre humbi më shumë se 50 milionë dollarë në monedhë. E urdhëruan të takohej me mua. Ai e dinte rekordin tim dhe tha se ndoshta ishte thjesht një rastësi. Më në fund, e pyeta se cili ishte prejardhja e tij. Ai hezitoi dhe tha fizika. Unë thashë SHKURTËR! Tani shikoni tregun përmes Ligjit të Dytë të Termodinamikës. I ra nofulla dhe tha - OMG, duhet të ketë një cikël. Thashë se e kuptove.

Nxehtësia lëviz gjithmonë nga objektet më të nxehta në objekte më të ftohta (ose "teposhtë"), përveç nëse energjia në një formë furnizohet për të ndryshuar drejtimin e rrjedhës së nxehtësisë.

Ligji i dytë i termodinamikës vendos konceptin e entropisë si një veti fizike e një sistemi termodinamik.

Emri:  1970-2006-Time-Climate-Change.jpg

Shikime: 718

Madhësia:  35.5 KB

Aktiviteti njerëzor nuk mund të krijojë një rrugë njëkahëshe që është analiza tipike lineare që nëse temperatura rritet me 1 gradë në vit, atëherë në 50 vjet do të jemi të gjithë të vdekur. Kjo është si të thuash që kur tregu i aksioneve u rrit me 1000 pikë këtë vit, do të vazhdojë ta bëjë këtë edhe për 50 vitet e ardhshme. Është thjesht një absurditet dhe si rrjedhim është një SHTRIRJE sepse askush në mendjen e tij të drejtë nuk do të bënte kurrë një parashikim kaq të sinqertë të kësaj natyre. Sipas gjithë këtyre marrëzive, ne duhet të kishim vdekur deri tani.

Emri:  Greta-2018-Tweet.jpg

Shikime: 694

Madhësia:  43.5 KB

Greta Thunberg fshiu një postim në Twitter të vitit 2018 në lidhje me urgjencën e trajtimit të ndryshimeve klimatike. Tweet-i i saj përfshinte një citim nga një artikull që thoshte se një shkencëtar me ndikim paralajmëroi se ndryshimi i klimës "do të zhdukë të gjithë njerëzimin" nëse përdorimi i karburanteve fosile nuk përfundon "gjatë pesë viteve të ardhshme". Disa kanë thënë se Greta e ka cituar gabim pasi ai pretendoi se nuk ka bërë kurrë komente të tilla. Gjithsesi, ne jemi ende gjallë - faleminderit, analiza lineare.

Burimi: Martin Armstrong Blog

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Hall i madh e ka zënë OKB me ndryshimet klimatike: Akujt e Artikut nuk po shkrijnë!

OKB thotë se shkrirja e akullit të Arktikut është treguesi kryesor i ndryshimeve klimatike - por akulli nuk po shkrin

Politika klimatike e bazuar në një marrëdhënie të supozuar midis niveleve të CO2 dhe akullit Arktik është problematike, thonë shkencëtarët.

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.21.15 PM.jpg

Shikime: 789

Madhësia:  49.6 KB
    (Ilustrim nga The Epoch Times, Shutterstock, Getty Images)

Nga Katie Spence | 06 shkurt 2024

Është një lajm i keq për arinjtë polarë, sipas raportit më të fundit të vlerësimit nga Paneli Ndërqeveritar i OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC).

Për shkak të rritjes së dioksidit të karbonit (CO2) dhe emetimeve të tjera të gazrave serrë, modelimi dhe simulimet parashikojnë se Arktiku do të jetë pa akull gjatë muajit shtator deri në vitin 2050.
    "Ne projektojmë një Arktik pa akull në shtator sipas të gjithë skenarëve të konsideruar," thuhet në një raport shkencor që thekson gjetjet e IPCC. "Këto rezultate theksojnë ndikimet e thella të emetimeve të gazeve serrë në Arktik."

Një parashikim i ngjashëm u bë në vitin 2013, por në atë kohë, parashikimi ishte për mungesë akulli rreth vitit 2033.

"Të gjitha modelet klimatike po projektojnë një verë pa akull brenda 20 viteve të ardhshme," tha Ron Kwok, një shkencëtar i lartë kërkimor në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s, në korrik 2013. "Nuk është shumë larg."

Megjithatë, një raport i ri nga Allan Astrup Jensen, drejtor kërkimi dhe CEO në Institutin Nordik të Qëndrueshmërisë së Produkteve dhe Kimisë dhe Toksikologjisë Mjedisore në Danimarkë, tregon se nga shtatori 2007 deri në shtator 2023, rënia e akullit të detit Arktik ishte afër zeros.

“Faktet janë se shtrirja e akullit të Detit Arktik e matur nga satelitët që nga viti 1978 shpreh variacione vjetore dhe ka rënë ndjeshëm nga viti 1997 deri në vitin 2007. Megjithatë, përpara kësaj periudhe kohore, nga viti 1978 në 1996, tendenca rënëse ishte minimale, dhe në 17 vitet e fundit, nga viti 2007 deri në vitin 2023, trendi në rënie ka qenë gjithashtu rreth zero”, thuhet në raport.

“Prandaj, nuk ka asnjë tregues se ne duhet të presim që akulli veror i Detit Arktik të zhduket plotësisht, siç parashikohej, në një ose dy dekada.”

Z. Jensen tha për The Epoch Times se IPCC dhe organizata të tjera "përjashtojnë mundësinë që shtrirja e akullit të detit të zgjerohet në të ardhmen dhe madje të arrijë nivele që nga para 1996."

"Kjo për shkak se ata besojnë se shtytësi i shtrirjes së akullit të detit është ngrohja e parashikuar nga rritja e niveleve të CO2 në troposferë," tha ai.

Frank Geisel është një inxhinier i oqeanit dhe arkitekt detar që ekzaminoi trashësinë e akullit në Arktik dhe Antarktik me Rojet Bregdetare gjatë disa ekspeditave në vitet 1980.

Ai tha se është problematike të matet shtrirja e akullit të detit dhe trashësia e akullit dhe më pas të arrihet në përfundimin se CO2 po shkakton një rënie dhe më pas duhet të zbutet.

“Ne nuk mund të lëshojmë thjesht një komandë dhe të themi: “Nëse e bëjmë këtë, atëherë kjo do të ndodhë”, tha zoti Geisel për The Epoch Times. “Epo, ndoshta. Por ndoshta jo.”

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.23.44 PM.jpg

Shikime: 831

Madhësia:  33.0 KB
    Mbetjet e qymyrit shkarkohen pranë një fabrike çeliku të paautorizuar në Mongolinë e Brendshme, Kinë, më 3 nëntor 2016. IPCC thotë se emetimet e gazeve serrë do të bëjnë që Arktiku të ketë një verë pa akull deri në vitin 2050. (Kevin Frayer/Getty Images)

CO2 dhe akulli i detit

Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) përdor të dhëna nga Qendra Kombëtare e të Dhënave të Borës dhe Akullit (NSIDC) për të regjistruar minimumet vjetore të akullit të detit Arktik në shtator, në fund të sezonit të shkrirjes së verës. Matja bazohet në shtrirjen e akullit të detit, që është kilometrazhi katror i akullit që mbulon Oqeanin Arktik gjatë një kohe të caktuar.

Në shtator 1979, NOAA raportoi se minimumi vjetor i akullit të detit Arktik ishte 2.72 milion milje katrore. Në të njëjtën kohë, përqendrimet e CO2 ishin 337.1 pjesë për milion (ppm), sipas The Nature Conservancy.

Gati 20 vjet më vonë, në 1996, përqendrimet e CO2 ishin rritur në 362.58 ppm dhe minimumi vjetor i akullit të detit Arktik në shtator ishte rritur në 2.93 milion milje katrore.

Pas vitit 1996, shtrirja e akullit të detit ra deri në vitin 2007, me rënien më të madhe që ndodhi midis 2006 dhe 2007-nga 2.26 milionë milje katrorë në 2006 në 1.65 milionë milje katrorë deri në vitin 2007. Përqendrimet e CO2 ishin 383.37 ppm.

Pasi u publikuan rezultatet e vitit 2007, Unioni Gjeofizik Amerikan lëshoi një raport duke paralajmëruar se Arktiku mund të jetë "në prag" të një ndryshimi thelbësor dhe imazhet e arinjve polarë të uritur të bllokuar në pllaka akulli lundrues u bënë të zakonshme.

Pjesërisht për shkak të habitatit të tyre në rënie, më 15 maj 2008, arinjtë polarë u renditën si "të kërcënuar" sipas Aktit të Specieve të Rrezikuara.

Por regjistrimet e shtrirjes së akullit të detit në shtatoret e 2008 dhe 2009 u rritën, dhe pavarësisht se arritën një rekord të ulët në 2012, nga 2007 në 2023, rënia e akullit të detit ka qenë afër zeros.

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.25.40 PM.jpg

Shikime: 786

Madhësia:  55.3 KB
    Arinjtë polarë u renditën si "të kërcënuar" sipas Aktit të Specieve të Rrezikuara në maj 2008, pas një rënie të konsiderueshme në zonën e akullit të detit Arktik. (Ekaterina Anisimova/AFP nëpërmjet Getty Images)

Në shtator 2023 - gjatë atij që znj. Kapnick e NOAA e quajti "deri tani" vitin më të ngrohtë në rekordin klimatik 174-vjeçar të NOAA - minimumi vjetor i akullit të detit Arktik ishte 1.69 milion milje katrorë, një rritje prej rreth 40,000 milje katrorë nga 2007. CO2 ishte 421,55 ppm në 2023.

Z. Jensen tha se disa vjet më parë, ai filloi të bënte dhe postonte grafikët dhe diagramet me të dhënat e NSIDC për t'u ofruar njerëzve paraqitje të thjeshta vizuale.

“Diagramin tim të parë e dërgova në NSIDC, por nuk mora asnjë reagim nga ajo organizatë. Më befasoi. Më ka habitur gjithashtu që shumë njerëz, duke përfshirë shkencëtarë dhe madje edhe miq, është e vështirë të binden se akulli i detit ka mbetur i pandryshuar që nga viti 2007, megjithëse unë përdor të njëjtat të dhëna zyrtare të përdorura edhe nga IPCC,” tha z. Jensen.

“Ata janë shpëlarë trurin nga shumë artikuj alarmues të lajmeve që tregojnë për një ulje të akullit të detit Arktik dhe [nga] respekti i tyre i madh për organizatën e OKB-së IPCC”.

Zoti Geisel tha se ai është i shqetësuar se disa shkencëtarë dhe politikëbërës po përdorin "një analizë shumë të saktë, pothuajse mikronë një situatë shumë, shumë makro".

“Ne po shikojmë proceset që ndryshojnë gjatë dekadave dhe po përpiqemi të kuptojmë se si do të përgjigjemi këtë vit,” tha zoti Geisel.

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.27.11 PM.jpg

Shikime: 799

Madhësia:  35.2 KB
    Frank Geisel, një inxhinier i oqeanit dhe arkitekt detar, ekzaminon akullin e detit në Detin Bering. (Me mirësjellje të Frank Geisel)

“Nëse studioni sistemet e motit në Arktikun e lartë, ekziston një sistem i jashtëzakonshëm me presion të lartë që është i njohur mirë nga ekspertët e motit që ndodhet në majë të Polit. ... Dhe ajo zhvendoset, dhe dihet mirë se ajo ndryshon pozicionet dhe kështu ndryshon modelet e motit në një frekuencë dekadale - po flasim për 10, 12 vjet.

"Këto janë procese me të vërtetë masive, afatgjata që e gjithë teknologjia jonë nuk mund t'i kuptojë plotësisht."

Z. Geisel e bëri krahasimin me shkencëtarët që studiojnë nga afër uraganet nëpërmjet imazheve satelitore dhe që ende nuk janë në gjendje të kuptojnë plotësisht se si do të sillen në të ardhmen e afërt.

“Ne kemi të gjitha këto imazhe dhe mund të modelojmë [uraganet] me shumë kujdes, dhe ato mund të modelohen në një shkallë prej rreth 100 metrash,” tha ai.

“Por zbutja e tij teksa po del në breg nuk bëhet në bazë 100 metrash. Është bërë në bazë 100 miljesh. Kur një uragan vjen në brigjet e Floridës, guvernatori thotë: "Të gjithë jashtë!" Pra, rezolucionet e këtyre matjeve nuk barazohen domosdoshmërisht me zbutjen apo edhe me kuptimin e pasojave."

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.28.36 PM.jpg

Shikime: 799

Madhësia:  86.1 KB
    Një imazh satelitor tregon uraganin Dorian duke gjurmuar drejt bregut të Floridës në Oqeanin Atlantik më 1 shtator 2019. (NOAA nëpërmjet Getty Images)

Duke vënë në pikëpyetje të dhënat

NSIDC merr matje satelitore të akullit të detit dhe regjistron ku përqendrimet e akullit janë të paktën 15 përqind për të kuptuar shtrirjen e akullit të detit. NOAA më pas përdor matjet e shtatorit për të përshkruar shtrirjen e akullit të detit me kalimin e kohës.

Megjithatë, marzhi i gabimit është i rëndësishëm.

“Gjatë shkrirjes dhe ngrirjes së verës në vjeshtë, shtrirja mund të nënvlerësohet me 1 milion milje katrore; gjatë mesit dhe fundit të dimrit, përpara se të fillojë shkrirja, gabimi do të jetë në fundin e ulët të vlerësimeve, "thotë NSIDC.

Të dhënat e zonës së akullit të detit mund të jenë deri në 1 milion milje katrorë kur maten në shtator, sipas NSIDC, krahasuar me marsin, i cili ka një diferencë më të vogël gabimi.

Kur vizatohet në një grafik, ulja e shtrirjes së akullit të detit nga viti 1979 në 2023 duke përdorur numrin më të saktë të marsit tregon gjysmën e shkallës së rënies në 15,000 milje katrorë krahasuar me shkallën e rënies së shtatorit në 30,000 milje katrore.

Modelet klimatike janë po aq të mira sa të dhënat e vendosura në to, tha zoti Jensen.

“Rënia e mprehtë e shtrirjes së akullit të detit Arktik para vitit 2007, kur çmimi Nobel iu dorëzua IPCC dhe Al Gore, supozohej të vazhdonte përgjithmonë. Në këtë këndvështrim, parashikimet ishin të drejta,” tha ai.

“Megjithatë, kur u bë e qartë se rënia ishte ndalur, ata duhet të kishin ndaluar parashikimet e tilla.

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.30.33 PM.jpg

Shikime: 789

Madhësia:  33.3 KB
    Të dhënat e NSIDC që tregojnë tendencat e shtrirjes së akullit të detit me mbivendosje të CO2. (The Epoch Times)

"Megjithatë, kjo ishte e vështirë politikisht për ta, sepse kjo do ta vinte në dyshim të gjithë çështjen e ndryshimit të klimës nga CO2, pasi rënia e akullit të detit Arktik ishte një argument kryesor për teorinë e CO2."

Për më tepër, imazhet satelitore të shtrirjes së akullit të detit nuk filluan në vitin 1979, pavarësisht se shumica e grafikëve e përdorin atë si pikënisje.

Duke përdorur imazhe nga satelitët e saj të vjetër, NASA ka mbledhur së bashku vlerësime të përafërta të shtrirjes së akullit të detit që në vitet 1960.

Z. Jensen vuri në dukje se megjithëse imazhet satelitore nga vitet 1960 nuk ishin aq të sakta sa modelet e sotme, ato ende japin një pamje të përgjithshme që nuk përputhet me pretendimet e NOAA në rënie të vazhdueshme të shtrirjes së akullit të detit.

“Shkalla ka qenë ndoshta më e ulët në disa vite para 1978. Kështu, nivelet 1978-1996 ishin ndoshta një periudhë maksimale. Një maksimum i tillë mund të shfaqet përsëri në të ardhmen nëse CO2 nuk është shtytësi i shtrirjes së akullit të detit Arktik, "tha Z. Jensen.

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.31.58 PM.jpg

Shikime: 810

Madhësia:  28.7 KB
    Të dhënat e NSIDC që tregojnë linjat e tendencës për matjet e marra në muajt mars kundrejt muajve shtator. (The Epoch Times)

Në një raport të arkivuar nga fillimi i viteve 1990, IPCC thotë: "Që nga viti 1976, shtrirja në sipërfaqe e akullit të detit në hemisferën veriore ka ndryshuar në një nivel konstant klimatologjik, por në 1972-1975 shtrirja e akullit të detit ishte dukshëm më e vogël.

“Në hemisferën jugore që nga viti 1981, shtrirja e akullit të detit ka ndryshuar gjithashtu në një nivel konstant. Midis 1973 dhe 1980 ka pasur periudha disavjeçare kur shtrirja e akullit të detit në Hemisferën Jugore ishte ose dukshëm më shumë ose më pak se ajo tipike në vitet 1980.

Zoti Jensen tha se "duket e qartë" se ndryshimet në akullin e detit Antarktik shkaktohen kryesisht nga El Nino dhe La Nina.

“Ndoshta Rryma e Gjirit nga Atlantiku dhe rrymat e tjera të Oqeanit Paqësor janë shtytësi kryesor i akullit të detit në Arktik? Nevojiten më shumë kërkime”, tha ai.

NSIDC përgjigjet

Kur u pyet për të komentuar raportin e z. Jensen, shkencëtari i lartë i NSIDC-së, Walt Meier tha se "nuk ishte asgjë e re dhe nuk përmban gjetje të rëndësishme shkencore" dhe se viti fillestar i përdorur për raportin "ishte një minimum rekord i ulët".

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.33.56 PM.jpg

Shikime: 2478

Madhësia:  40.9 KB
    Një përshkrim grafik i ndryshimit në shtrirjen e akullit të detit Arktik midis shtatorit 1984 dhe shtatorit 2016. (NASA)

“Përdorimi i vitit 2007 si pikënisje është zgjedhja e një viti fillestar për të minimizuar trendin dhe nuk ofron një metrikë të dobishme shkencërisht të ndryshimit. Tendenca e përgjithshme që nga fillimi i të dhënave tona të qëndrueshme dhe të vazhdueshme satelitore të nisura në vitin 1979 tregon një prirje të fortë rënëse gjatë 45 viteve,” tha zoti Meier për The Epoch Times përmes emailit.

“17 vitet nga 2007 deri në 2023 janë 17 vitet më të ulëta në rekord. Analiza e llojit të akullit dhe trashësisë së akullit tregon një rënie të konsiderueshme në trashësi me një zhdukje pothuajse të plotë të akullit më të vjetër dhe më të trashë në Arktik. Mjedisi i akullit të detit Arktik është ndryshuar rrënjësisht nga vitet 1970 dhe 1980.

Z. Meier tha se NSIDC përfshin vetëm të dhëna nga imazhet satelitore të vitit 1979, “sepse është rekordi afatgjatë i cilësisë më të lartë. Shtimi i të dhënave të mëparshme mund të sigurojë kontekst të mëtejshëm, por nuk ndryshon përfundimet duke përdorur të dhënat duke filluar nga viti 1979.

Emri:  Screenshot 2024-02-19 at 3.35.18 PM.jpg

Shikime: 871

Madhësia:  65.9 KB
    Një varkë kalon nëpër akullin e shkrirë në bregun perëndimor të Grenlandës më 28 gusht 2008. Në përgjithësi, tendenca e të dhënave 45-vjeçare e NSIDC tregon se shtrirja e akullit të detit Arktik ka mbetur relativisht e qëndrueshme, me pjesën më të madhe të rënies së saj midis 1997 dhe 2007. (Steen Ulrik Johannessen/AFP nëpërmjet Getty Images)

Kur u pyetën pse nuk kemi parë një tendencë në rënie të shtrirjes së akullit të detit në përpjesëtim me rritjen e CO2 ppm - nëse CO2 është shtytësi kryesor i rënies së akullit të detit - z. Meier tha: "Emetimet e gazit serrë ndikojnë në akullin e detit dhe klimën në përgjithësi, si një "gisht i madh në shkallë" afatgjatë.

“Ka gjithmonë ndryshueshmëri në klimë, kështu që ne presim ulje-ngritje. Temperaturat globale nuk rriten në mënyrë të qëndrueshme çdo vit – faktorë të tjerë, si El Nino ose La Nina – luajnë gjithashtu një rol. Por gazrat serrë shtojnë pak ‘karburant’ shtesë çdo vit.”

Ndërkohë, në fitimin e tretë më të lartë mujor në 45 vjet, akulli i detit Arktik u rrit me 4.63 milionë milje katrorë në dhjetor 2023, sipas raportit të fundit të NSIDC.

Shtrirja e akullit të detit u rrit me një mesatare prej 33.700 milje katrorë në ditë, «dukshëm më shpejt se mesatarja e viteve 1981-2010 prej 24.700 miljesh katrorë në ditë», thotë raporti.

Burimi: Epoch Times

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Skandali: Trillimi me "krizën klimatike", 30% e të dhënave të mbledhura nga stacione inegzistente

Të fshehtat pas politikave klimatike, të dhëna nga stacione joekzistente të temperaturës

Qindra stacione klimatike 'fantazmë' nuk janë më funksionale; në vend të kësaj atyre u janë caktuar temperaturat nga stacionet përreth.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.14.53 PM.jpg

Shikime: 735

Madhësia:  63.0 KB
    (Ilustrim nga The Epoch Times, Getty Images)

Nga Katie Spence

09 Prill 2024

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) parashikon se korriku, gushti dhe shtatori do të jenë më të nxehtë se zakonisht. Dhe për ata që i shohin temperaturat më të ngrohta si problematike, ky është një shkak i rëndësishëm për shqetësim.
    "Toka po lëshon një thirrje shqetësimi," tha sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara António Guterres më 19 mars. "Raporti i fundit i Gjendjes së Klimës Globale tregon një planet në prag.

“Ndotja nga karburantet fosile po largon kaosin klimatik. Sirenat po zhurmojnë në të gjithë treguesit kryesorë: Vitin e kaluar pa nxehtësi rekord, nivele rekord deti dhe temperatura rekord të sipërfaqes së oqeanit. … Disa rekorde jo vetëm që janë në krye të top-listave, ato po shkatërrojnë top-listën.”

Presidenti Joe Biden e quajti klimën "një kërcënim ekzistencial" në fjalimin e tij të vitit 2023 për gjendjen e Bashkimit. “Le të përballemi me realitetin. Kriza e klimës nuk i intereson nëse je në një gjendje të kuqe apo blu.”

Në fjalimin e tij të vitit 2024, ai tha, “Unë nuk mendoj se asnjëri prej jush mendon se nuk ka më një krizë klimatike. Të paktën, unë shpresoj se ju nuk e bëni këtë.”

Kur kujtojnë temperaturat e kaluara për të bërë krahasime me të tashmen dhe, më e rëndësishmja, për të informuar politikën e ardhshme të klimës, zyrtarë si z. Guterres dhe Presidenti Biden mbështeten pjesërisht në leximet e temperaturës nga Rrjeti Historik Klimatologjik i Shteteve të Bashkuara (USHCN).

Rrjeti u krijua për të siguruar një "rekord historik të saktë, të paanshëm dhe të përditësuar të klimës për Shtetet e Bashkuara", thotë NOAA, dhe ka regjistruar më shumë se 100 vjet temperatura maksimale dhe minimale ditore nga stacionet në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

Problemi, thonë ekspertët, është se një numër në rritje i stacioneve të USHCN nuk ekzistojnë më.

"Ata janë zhdukur fizikisht - por ende raportojnë të dhëna - si magji," tha nënkoloneli John Shewchuk, një meteorolog i certifikuar këshillues.

"NOAA prodhon të dhëna të temperaturës për më shumë se 30 përqind të 1218 stacioneve raportuese të USHCN që nuk ekzistojnë më."

Ai i quan ato stacione "fantazmë".

Z. Shewchuck tha se stacionet e USHCN arritën një maksimum prej 1218 stacionesh në vitin 1957, por pas vitit 1990 numri i stacioneve aktive filloi të binte për shkak të pajisjeve të vjetruara dhe daljes në pension të personelit.

NOAA ende regjistron të dhëna nga këto stacione fantazmë duke marrë leximet e temperaturës nga stacionet përreth dhe duke regjistruar mesataren e tyre për stacionin fantazmë, e ndjekur nga një "E", për vlerësim.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.17.15 PM.jpg

Shikime: 717

Madhësia:  46.5 KB
    Presidenti Joe Biden, i bashkuar nga zyrtarë të agjencisë, flet gjatë një konference mbi kushtet ekstreme të nxehtësisë, në ndërtesën e Zyrës Ekzekutive Eisenhower në Uashington më 27 korrik 2023. (Mandel Ngan/AFP nëpërmjet Getty Images)

Shtimi i të dhënave të stacionit fantazmë do të thotë se "raportet mujore dhe vjetore të NOAA nuk janë përfaqësuese të realitetit", tha Anthony Watts, një meteorolog dhe bashkëpunëtor i vjetër për mjedisin dhe klimën në Institutin Heartland.

"Nëse ky lloj procesi do të përdorej në një gjykatë, atëherë provat do të hidheshin jashtë si të ndotura."

Të dhëna kritike

Regjistrimi i plotë i të dhënave të USHCN nga NOAA është i disponueshëm në faqen e saj të internetit, duke e bërë atë një mjet jetik për shkencëtarët që shqyrtojnë tendencat e temperaturës që përpara Revolucionit Industrial.

Jamal Munshi, profesor emeritus në Universitetin Shtetëror Sonoma të Kalifornisë, shkroi në një punim të vitit 2017 se për shkak se shumë nga stacionet në USHCN dhe të dhënat e tyre datojnë në vitet 1800, ato janë "përdorur gjerësisht në studimin e ngrohjes globale. ”
    “Frika nga ngrohja globale antropogjene ka krijuar një interes të madh në tendencat e temperaturës, të tilla që edhe ndryshimet e vogla në rekordin e temperaturës shqyrtohen me kujdes dhe implikimet e diskutueshme për efektet e tyre në klimë, motin ekstrem dhe ngritjen e nivelit të detit peshohen kundrejt kostos së reduktimit. emetimet si një mënyrë për të moderuar këto ndryshime”, shkruan z.Munshi.

“Energjia dhe politika e zhvillimit në mbarë botën ndikohen nga këto vlerësime.”

Z. Shewchuk tha se të dhënat e USHCN janë të vetmet të dhëna historike afatgjata të temperaturës që Shtetet e Bashkuara kanë.

"Në këto ditë të 'krizës klimatike' të dukshme, do të mendonit se mbajtja e stacioneve aktuale të raportimit të temperaturës do të ishte një përparësi kryesore - por në vend të kësaj ata prodhojnë të dhëna për qindra stacione që nuk ekzistojnë. Kjo është një mënyrë e çuditshme për të monitoruar një klimë që pretendohet të jetë një kërcënim ekzistencial, "tha ai.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.18.58 PM.jpg

Shikime: 703

Madhësia:  42.4 KB
    Një anëtar i një ekipi meteorologjik shkatërron një stacion meteorologjik në majë të një kamioni radar që shfaqet gjatë një dite edukimi NOAA për të mësuar rreth tornadove, në Memphis më 8 shkurt 2023. (Seth Herald/AFP nëpërmjet Getty Images)

“Të dhënat e vëzhguara janë reale. Të dhënat e ndryshuara dhe të fabrikuara nuk janë reale. Periudha.”

Faqja e internetit, noaacrappy, liston të gjitha stacionet e fantazmave ose "zombeve", vendndodhjen e tyre, sa kohë janë mbyllur dhe më pas lidh lidhjet me regjistrimet e NOAA.
    Në mënyrë domethënëse, harta tregon se jo të gjitha stacionet e përdorura për të interpoluar të dhënat e temperaturës janë afër stacionit të mbyllur. Kështu, hipotetikisht, është e mundur që meqenëse stacionet e Oklahoma City janë të gjitha "zombi", të dhënat e interpolimit vijnë nga Gainesville, Teksas, që është më shumë se 136 milje larg dhe Enid, Oklahoma, e cila është më shumë se 100 milje larg.

"Për arsye të ndryshme, NOAA ndjen nevojën për të ndryshuar këto të dhëna në vend që të rregullojë problemet e pajisjeve që ata mendojnë se ekzistojnë," tha zoti Shewchuk.

“Rregullimi i stacioneve të raportimit të temperaturës nuk është shkencë raketash. Nëse mund të ngjitemi në hapësirë ​​për të rregulluar teleskopin Hubble, me siguri mund të zbresim në tokë për të rregulluar disa termometra.

Përdorimi i stacioneve të temperaturës fantazmë nga NOAA nuk është një fenomen i kohëve të fundit. Në vitin 2014, zoti Watts ngriti çështjen e stacioneve fantazmë dhe të dhënave të këqija me shkencëtarin kryesor të NOAA në Qendrën Kombëtare të të Dhënave Klimatike, Tom Peterson dhe klimatologun shtetëror të Teksasit, John Nielsen-Gammon, të cilët konfirmuan se kishte një problem.

“Anthony – Sapo bëra një kontroll të të gjitha stacioneve USHCN të Teksasit. Trembëdhjetë kishin vlerësime në vend të të dhënave në dukje të mira”, shkroi z. Nielsen-Gammon në një email drejtuar z. Watts, sipas një raporti në faqen e internetit të këtij të fundit.

“Është një insekt, i madh. Dhe ndërsa Zeke [Hausfather] bëri një analizë të përciptë të së enjtes mbrëma, ai zbuloi se ishte sistematike për të gjithë rekordin, dhe deri në 10 përqind e stacioneve kanë 'vlerësuar' të dhëna që shtrihen mbi një shekull.

Në atë kohë, z. Watts raportoi në faqen e tij të internetit të klimës, "Watts Up With That", se NOAA po e merrte seriozisht çështjen dhe priste që ata të lëshonin një rregullim së shpejti.

Ky rregullim nuk u materializua kurrë. “Ata ende po e bëjnë këtë, dhe është edhe më keq”, tha ai.

Programi i Vëzhguesve Kooperativë i NOAA, i cili përfshin stacionet USHCN, është një rrjet vëzhgimesh ditore të motit të marra nga më shumë se 8,500 vullnetarë, thuhet në faqen e tij në internet.

Z. Watts tha se procesi për vullnetarët është "punë intensive".

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.21.55 PM.jpg

Shikime: 714

Madhësia:  50.9 KB
    (L–R) Philippe Papin, specialist i uraganeve në Qendrën Kombëtare të Uraganeve dhe Richard Pasch, specialist i lartë i uraganeve, punojnë në gjurmimin e motit të paqëndrueshëm mbi Gjirin lindor të Meksikës në Miami më 31 maj 2023. (Joe Raedle/Getty Images)

“Kërkon që njerëzit të regjistrojnë temperaturat e larta dhe të ulëta, reshjet, temperaturën në momentin e vëzhgimit dhe ta bëjnë këtë në një kohë shumë specifike, çdo ditë. Dhe kjo duhet të regjistrohet dhe dërgohet në Qendrën Kombëtare të të Dhënave Klimatike në Nashville, e njohur tani si Qendra Kombëtare për Informacionin Mjedisor, "tha ai.

“Disa prej tyre janë bërë ende në letër, disa janë bërë ende me tone prekëse përmes telefonit. Kërkon shumë përkushtim dhe përpjekje nga ana e vëzhguesit. Është një punë pa falenderim. Dhe si rezultat, vëzhguesit janë zhdukur. Shumë prej tyre janë larguar për shkak të dëmtimit nga vdekja. Dhe atëherë nuk ka njeri që ta marrë atë punë.”

Z. Watts shpjegoi se kur kjo ndodh, në vend që të zbresë stacionin pa pilot nga numri i përgjithshëm i stacioneve USHCN, NOAA krijon një numër nga stacionet përreth.

"Si rezultat, ne përfundojmë me këtë milkshake të dhënash që në thelb është një rrëmujë e nxehtë dhe nuk është reale në shumicën e rasteve," tha z. Watts.

Z. Shewchuk tha se si një meteorolog këshillues mjeko-ligjor, ai ka prodhuar raporte të dëshmitarëve të ekspertëve për rastet ligjore.

"Unë përdora vetëm vëzhgime origjinale të të dhënave të motit të certifikuara nga NOAA," tha ai. "Nëse do të përdorja të dhëna 'të ndryshuara' ose 'të fabrikuara', do të isha përjashtuar nga gjykata."

Mbrojtja e NOAA

Qendrat Kombëtare të NOAA për Informacionin Mjedisor konfirmuan për The Epoch Times se përdor të dhënat e stacionit "fantazmë".

Si shpjegim, ai tha, "NOAA ofron vlerësime për vlerat mujore të temperaturës që mungojnë në grupin e të dhënave USHCNv2.5. Qasja për vlerësimin e vlerave që mungojnë përshkruhet në letrën përmbledhëse të USHCN v2 dhe vlerat që vlerësohen shënohen me një flamur specifik siç përshkruhet në skedarin readme USHCN.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.23.26 PM.jpg

Shikime: 714

Madhësia:  56.9 KB
    Studentët e Universitetit të Illinois mbajnë një stacion moti të njohur si StickNet, i cili mbledh të dhëna për temperaturën, lagështinë, presionin dhe erën, gjatë një dite arsimore NOAA për të mësuar rreth tornadove, në Memphis më 8 shkurt 2023. (Seth Herald/AFP nëpërmjet Getty Images)

“Ky flamur përdoret për të dalluar vlerat e vëzhguara nga vlerat e vlerësuara. Ky atribut i ofrimit të vlerave të vlerësuara për të krijuar periudha uniforme regjistrimi për stacionet e temperaturës mujore është disi unik për të dhënat mujore të USHCN, të cilat kanë dhënë vlerësime për disa dekada.

“Ndërsa këto vlerësime ofrohen si shërbim për përdoruesit që mund të përfitojnë nga plotësia e të dhënave të ofruara nga USHCN, vetë NOAA nuk i përdor drejtpërdrejt vlerësimet për stacionet e mbyllura (ose për periudha të hershme përpara se të fillojë regjistrimi i vëzhguar) në aktivitetet e veta të monitorimit të klimës .”

Z. Shewchuk nuk e bleu përgjigjen e NOAA.

"Është një lojë guaskë," tha ai. "Të dhënat "USHCN" tani përfshihen në një sërë grupesh të dhënash më të mëdha me emra të ndryshëm, kështu që tani disa mund të pretendojnë zyrtarisht se "USHCN" nuk po përdoret si një entitet i vetëm.

“Sidoqoftë, të gjitha të dhënat e USHCN në fakt përdoren për të gjitha studimet historike të klimës, sepse të dhënat e USHCN janë të vetmet të dhëna që datojnë mbi 100 vjet. Pa këto të dhëna historike, ne jemi të verbër ndaj ndryshimeve klimatike.”

Ai shtoi, “Nëse NOAA nuk përdor të dhënat e USHCN, atëherë pse i përdorin paratë tona tatimore për të përditësuar skedarët e të dhënave USHCN në baza ditore? Pse i përdorin paratë tona tatimore për t'u kthyer periodikisht dhe për të rindryshuar të dhënat e temperaturës të ndryshuara më parë?”

Çështja më e madhe

Sipas z. Watts, stacionet fantazmë janë problematike, por janë vetëm një pjesë e një problemi shumë më të madh.

Ai shpjegoi se disa entitete të ndryshme - të tilla si Copernicus i Komisionit Evropian, Instituti Goddard i NASA-s për Studimet Hapësinore (GISS), Temperaturat e Sipërfaqes së Tokës në Berkeley (BEST) dhe NOAA - publikojnë të dhëna klimatike mujore dhe vjetore dhe reklamohen se kanë "të dhëna të pavarura. ”
    "Kjo është një gënjeshtër," tha z. Watts në lidhje me pretendimin e të dhënave të pavarura.

“Grupi i të dhënave USHCN dhe grupi [i ri] i të dhënave të ndarjes së klimës nClimDiv [i cili përdor të njëjtat stacione dhe ka të njëjtat probleme] vjen nga Cooperative Observer [Programi] në Shtetet e Bashkuara.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.24.54 PM.jpg

Shikime: 715

Madhësia:  71.8 KB
    Aktivistët nga grupi i klimës Të Premtet për të Ardhmen bërtasin slogane dhe marshojnë gjatë një greve globale për klimën në Nju Jork më 3 mars 2023. (Ed Jones/AFP nëpërmjet Getty Images)

“Në mënyrë të ngjashme, në pjesën tjetër të botës, ekziston një [Program] Kooperativ Observer që vuan nga të njëjtat probleme të konsumimit dhe paaftësisë. Dhe quhet GHCN; Rrjeti Historik Global i Klimatologjisë.

“Të gjitha këto entitete të ndryshme atje, si NOAA, GISS, BEST, të gjitha entitetet që listova, përdorin të njëjtat të dhëna nga GHCN. Dhe të gjithë aplikojnë grupin e tyre të rregullimeve të 'salcës speciale' për të krijuar atë që ata besojnë se është e vërtetë.

“Është pothuajse sikur secila prej këtyre entiteteve po krijon versionin e tyre të Zotit të vërtetë e të vërtetë. E dini, është si një fe. Ata po përdorin teknika të ndryshme matematikore dhe statistikore për të prodhuar versionin e tyre të realitetit klimatik.

“Dhe gjithçka kthehet në të njëjtin grup të dhënash të stacioneve fantazmë origjinale, të vendosura keq, të mirëmbajtura keq në të gjithë botën. USHCN dhe GHCN janë të njëjtat gjëra. Pra, nuk ka asnjë grup të dhënash të pavarur të temperaturës. Është fals që dikush e pretendon këtë.”

Z. Shewchuk tha se ngrohja që ka përjetuar toka që nga vitet 1800 është shumë më e vogël se sa është raportuar, por edhe nëse nuk do të ishte, temperaturat më të ngrohta janë të natyrshme – jo të bëra nga njeriu – dhe nuk janë shkak për shqetësim.

"Ne jemi ende duke u shkrirë nga Epoka e Vogël e Akullnajave sepse ciklet diellore Bray dhe Eddy janë ende në fazat e tyre të ngrohjes," tha ai. “[Dioksidi i karbonit] është një gaz serrë, por kontributi i tij në ngrohjen e sotme është i parëndësishëm. Sa herë që dikush më pyet se sa CO2 'i krijuar nga njeriu' po rrit temperaturën e Tokës, unë përgjigjem: 'A e rrit peshën tuaj rritja e një qerpiku të ri?'

“Nuk ka asnjë emergjencë klimatike. Në fakt, të gjitha masat e motit të ashpër po zvogëlohen—madje edhe tornadot dhe uraganet. Për më tepër, ngrohja globale (të paktën ajo pak që ka) dhe rritja e CO2 janë të mira për jetën në Tokë. Historia na tregon qartë se jeta lulëzon gjatë periudhave të ngrohta (si periudha e ngrohtë mesjetare) dhe vuan gjatë periudhave të ftohta (si epoka e vogël e akullnajave).

Ai theksoi se edhe NOAA dhe NASA raportojnë se rritja e CO2 ka "gjelbëruar planetin" dhe ka rritur rritjen e bimëve, gjë që ka përfituar prodhimin e ushqimit.

"Ne duhet të festojmë CO2 - jo ta demonizojmë atë."

Burimi: The Epoch Times

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Shkencëtarët hedhin poshtë pretendimet se ndryshimet klimatike shkaktojnë më shumë uragane

"Nuk ka pasur rritje": Shkencëtarët hedhin poshtë pretendimet për ndryshimet klimatike për uraganet

Uraganët tani janë 'më të vegjël dhe më kompakt' thotë një meteorolog, por sezoni i egër i parashikuar do të bëhet një 'futboll politik' për alarmizmin e klimës.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.34.13 PM.jpg

Shikime: 694

Madhësia:  47.1 KB
    (Ilustrim nga The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Nga Katie Spence

20 mars 2024

Sezoni i uraganeve të këtij viti, i cili zyrtarisht fillon më 1 qershor, parashikohet nga WeatherBELL si "sezoni i uraganeve nga ferri", me modele moti të ngjashme me ato të 2005, 2017 dhe 2020.

Së bashku me të, thotë meteorologu i firmës dhe kryeparashikuesi Joe Bastardi, do të vijë loja e fajësimit të ndryshimeve klimatike, të cilën ai e quan një tregim të rremë.

Në vitin 2005, Uragani Katrina goditi Luizianën, duke vrarë rreth 1,833 njerëz dhe duke shkaktuar rreth 161 miliardë dollarë dëme. Në vitin 2017, Uragani Harvey goditi Teksasin, Irma goditi Karaibe, dhe Maria goditi Karaibe dhe Porto Riko, duke rezultuar në të paktën 3,364 viktima dhe një kosto të kombinuar prej mbi 294 miliardë dollarë dëme.

Në vitin 2020, gjashtë uragane të mëdha u ulën, duke rezultuar në Administratën Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) që e quajti 2020 "sezonin më aktiv në historinë e regjistruar".

Pas çdo sezoni, zyrtarët qeveritarë, komitetet dhe shkencëtarët ishin të shpejtë për të fajësuar ndryshimet klimatike.

"Ndoshta nuk ka shembull më të mirë të potencialit për ndikime shkatërruese të ngrohjes globale sesa Bregu i Gjirit dhe Uragani Katrina", tha SHBA. Komisioni i Përzgjedhur për Pavarësinë e Energjisë dhe Ngrohjen Globale deklaroi pas Katrinës.

“Ndërsa kontributi i ngrohjes së shkaktuar nga njeriu në uraganin Katrina është i vështirë për t'u llogaritur, shkencëtarët kanë zbuluar një prirje drejt stuhive më të mëdha dhe më intensive ndërsa oqeanet anembanë botës ngrohen.”

Pas Irmës, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, António Guterres e quajti sezonin 2017 si "dhuna më e madhe e regjistruar".

"Ndryshimet në klimën tonë po i bëjnë ngjarjet ekstreme të motit më të rënda dhe të shpeshta, duke i shtyrë komunitetet në një rreth vicioz tronditjeje dhe rimëkëmbjeje," tha ai.
    Pas sezonit 2020, Jim Kossin, një shkencëtar i kërkimit atmosferik në Qendrat Kombëtare për Informacionin Mjedisor të NOAA, fajësoi "temperaturat më të ngrohta se mesatarja e oqeanit" për "hiper-aktivitetin" e uraganit.

Ai tha se një rritje e uraganeve më të egër gjatë 40 viteve të fundit ishte e lidhur me ndryshimin e klimës.

Z. Bastardi tha se ai pret të dëgjojë mesazhe të ngjashme këtë vit nëse do të rezultojë sikur ai po parashikon.

“Nëse rri rreth njerëzve që flasin vazhdimisht gjëra negative dhe sa e keqe është kjo, me mend se çfarë do të besosh? … Është një strategji e shkëlqyer për ta shtyrë këtë gjë – nëse do të doja të argumentoja argumentin e CO2 [dioksidit të karbonit], do të bëja pikërisht atë që po bëjnë ata,” tha z. Bastardi për The Epoch Times.

“Por nuk ka pasur rritje. Dhe madhësia e stuhive po bëhet më e vogël. Kjo është gjëja tjetër: uraganet janë më të vegjël dhe më kompakt.”

Oqeanografi dhe meteorologu i certifikuar këshillues Bob Cohen u pajtuan.

Ai tha se aktualisht ka një tranzicion nga modelet e El Niño në La Niña, i cili "është i lidhur me aktivitetin më të lartë se normalja të uraganit".

"Tani për tani, temperaturat nëntokësore janë shumë më të ftohta se gjatë El Niño," tha ai për The Epoch Times. "Temperaturat e menjëhershme afër sipërfaqes janë akoma më të ngrohta, por pishina e ujit nëntokësor dhe pishina e ujit të ngrohtë janë shpërndarë, dhe kështu sapo të dalë në sipërfaqe, ajo bëhet La Niña," tha z. Cohen.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.36.25 PM.jpg

Shikime: 723

Madhësia:  48.0 KB
    Njerëzit ecin përgjatë plazhit duke parë pronën e dëmtuar nga uragani Ian në Bonita Springs, Fla., në shtator. 29, 2022. (Sean Rayford/Getty Images)

Ai tha se pret që "ne do të dëgjojmë shumë më tepër mesazhe alarmante" nëse viti 2024 është një sezon i ngarkuar uraganesh, siç ishte parashikuar.

Por, ashtu si z. Bastardi, z. Cohen tha se uraganet nuk po bëhen më të mëdha apo më intensive. Ai tha se ndërsa temperaturat natyrisht të ngrohta që dalin nga Epoka e Vogël e Akullnajave, uraganet dhe ngjarjet e motit do të bëhen më pak intensive – jo më keq në mënyrë eksponenciale.

Fizika bazë dhe temperatura

Toka përpiqet të ekzistojë në një gjendje ekuilibri; ai përpiqet të barazojë temperaturën midis ekuatorit dhe poleve, gjë që nxit motin, sipas zotit Cohen.
    “Kur shikoni pamjen e madhe prej 50,000 këmbësh, Toka është një motor ngrohjeje,” tha ai. “Tropikët mbeten mjaft konstante në temperatura dhe janë polet që kanë ndryshimin më të madh.

“Pradienti nxit stuhitë. … Nëse polet ngrohen, gradienti i temperaturës zvogëlohet, gjë që do të nënkuptonte më pak kërkesë për stuhi më intensive nga Nëna Natyrë. Është fizika bazë.”

Zoti Bastardi ra dakord.

"Shikoni Ida kundër Betsy," tha ai. “Erërat e fuqisë uragane të Betsy shtriheshin 150 milje në perëndim dhe 250 milje në lindje. Ida 50 milje në perëndim dhe 75 milje në lindje. Të dy janë të kategorisë 4. Të dy kishin presione të ngjashme. Cila ishte stuhia më e keqe? Stuhia më e madhe. Por ata nuk jua thonë këtë.”

Divizioni i uraganëve i NOAA tregon uraganin Betsy duke goditur Florida dhe Luiziana në 1965 me një presion qendror prej 946 milibar dhe një shpejtësi maksimale të erës prej 132 milje në orë. Uragani Ida goditi Luizianën në vitin 2021 me një presion qendror prej 931 mb dhe një shpejtësi maksimale të erës prej 149 milje në orë.

Sidoqoftë, të dhënat e NOAA nuk përfshijnë madhësinë e përgjithshme të një uragani.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.38.09 PM.jpg

Shikime: 697

Madhësia:  21.6 KB
    Ndikimi i uraganit kontinental të NOAA në Shtetet e Bashkuara, të dhënat e rënies në tokë nga viti 1851 deri në 2022. (The Epoch Times)

"Uraganet tani janë si grushta tërbimi dhe jo si buldozerë gjigantë që hyjnë dhe lërojnë bregun," tha zoti Bastardi. “Por [NOAA] nuk do të tregojë të gjithë foton. Sepse nëse do ta bënin, njerëzit do të thoshin: 'Ç'dreqin!'”.

Ai tha se arsyeja pse uraganet janë më të kushtueshme tani është për shkak të rritjes së infrastrukturës përgjatë brigjeve, jo për shkak të rritjes së ashpërsisë.

Të dhënat historike të NOAA për uraganet që datojnë që nga viti 1851 mbështesin premisën se uraganet nuk po përkeqësohen.

Ai shton si një paralajmërim në të dhënat e tij se "për shkak të rrallimit të qyteteve dhe qyteteve para vitit 1900", uraganet mund të jenë munguar ose intensiteti i tyre është nënvlerësuar.

Të dhënat e NOAA tregojnë gjithashtu se uraganet po bëhen më pak të rënda për sa i përket presionit qendror.

Edhe me të dhëna të mundshme që mungojnë, të dhënat e NOAA tregojnë një rënie mesatare të presionit qendror prej 0.00013 mb në vit midis 1851 dhe 2022 (të dhënat e 2023 nuk janë përfshirë ende), dhe era maksimale pati një rritje mesatare marxhinale prej 0.00011 mph në vit për të njëjtën gjë. periudhë.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.38.56 PM.jpg

Shikime: 695

Madhësia:  57.2 KB
    Uragani Florence fiton forcë në Oqeanin Atlantik ndërsa lëviz drejt perëndimit, siç shihet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor në shtator. 10, 2018. (NASA nëpërmjet Getty Images)

Agjencia përdor shkallën Saffir-Simpson për të kategorizuar uraganet nga 1 në 5 bazuar në shpejtësinë maksimale të qëndrueshme të erës.

Frika para realitetit

Agjencitë qeveritare, si NOAA, shpesh udhëheqin me një deklaratë alarmante për ashpërsinë e shtuar të motit, por përtej titujve, të dhënat tregojnë një histori tjetër, tha zoti Cohen.

Për shembull, në fletën e informacionit të gjendjes së shkencës të vitit 2023 të titulluar "Uraganet e Atlantikut dhe ndryshimet klimatike", NOAA shtron pyetjet: "A ka pasur ndonjë ndikim të dallueshëm ndryshimi klimatik i shkaktuar nga njeriu në uraganet dhe ndikimet e tyre?" dhe "Çfarë ndryshimesh presim në vazhdim me ngrohjen e vazhdueshme globale?"

Ai përgjigjet vetë duke deklaruar se "Disa metrika të aktivitetit të uraganeve në Atlantik tregojnë rritje të theksuara që nga viti 1980."

Disa paragrafë më vonë, NOAA thekson se nëse merren parasysh të dhënat nga vitet 1900 deri më sot, "Nuk ka pasur asnjë tendencë të rëndësishme në numrat vjetorë të U.S. stuhitë tropikale, uraganet ose uraganet e mëdha që bien në tokë.”

Në vend të kësaj, ka një "tendencë në rënie që nga viti 1900 në shpejtësinë e përhapjes së stuhive tropikale dhe uraganeve mbi SHBA-në kontinentale".

Z. Cohen tha se qasja e NOAA është problematike. Deklaratat e tij fillestare janë "të frikshme" dhe më pas "i ul të njëjtat deklarata".

"Është shumë konfuze sepse shkon përpara dhe me radhë midis fajësimit të ndryshimeve klimatike dhe fajësimit të ndryshueshmërisë natyrore," tha ai.

Mbështetja në modelimin e klimës në vend të realitetit të vëzhguar është një nga problemet me raportet e qeverisë, tha zoti Cohen.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.40.52 PM.jpg

Shikime: 704

Madhësia:  34.1 KB
    Qendra Kombëtare e Uraganeve publikoi parashikimin e saj për rrugën e stuhisë tropikale Idalia më 28 gusht 2023, duke treguar se stuhia po formohet në një stuhi të madhe të kategorisë 3 përpara se të godasë diku përgjatë bregut të Gjirit të Floridës. (NOAA/NHC)

Në fletën e saj të të dhënave, NOAA thotë se nuk ka gjetur prova të qarta të një "ndryshimi të shkaktuar nga gazrat serrë në sjelljen e vëzhguar historik të uraganit të Atlantikut".

"Meqenëse një atribut shumë i sigurt nuk është krijuar ende për uraganet e Atlantikut, parashikimet e ardhshme mbështeten kryesisht vetëm në modelet klimatike."

Z. Cohen tha se vëzhgimet e vërteta nuk përputhen me modelet.

"Disa do të thonë, 'Epo, nëse vëzhgimet nuk përputhen, atëherë vëzhgimet janë të gabuara', por është e kundërta. Janë modelet që gabojnë”, tha ai.

Z. Bastardi u pajtua dhe shtoi se shumica e asaj që i paraqitet publikut është propagandë, jo shkencë, që synon të lehtësojë një rezultat specifik.

“Axhenda e klimës është gozhda në arkivolin e lirisë. Ne jemi më të begatë, kemi pesë herë më shumë njerëz dhe kemi një të pesëdhjetën e numrit të fatkeqësive klimatike sesa në vitet 1900,” tha ai.

"Por ne kemi bërë këtë shpëlarje masive truri që po vazhdon, dhe është e gjitha një marrëzi në rritje - gjëra shumë, shumë të vogla që thjesht përforcohen për t'i bërë njerëzit të mendojnë se gjërat janë vërtet të këqija."

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.41.49 PM.jpg

Shikime: 906

Madhësia:  66.3 KB
    Philippe Papin, specialist i uraganeve në Qendrën Kombëtare të Uraganeve, gjurmon motin e paqëndrueshëm mbi Gjirin lindor të Meksikës në Miami më 31 maj 2023. Joe Raedle/Getty Images)

Ndikimi i CO2

Kur u pyet nëse CO2 i shkaktuar nga njeriu ka një ndikim në uraganet, z. Bastardi ishte i shpejtë për të thënë "jo".

Zoti Cohen ra dakord. “Gazi serë nuk e ngroh oqeanin, përveç në milimetrin e lartë. Ngrohja e thellë shkaktohet nga dielli. Teoria e gazit serrë, e cila është efekti, rrezaton nxehtësinë që përpiqet të ikë përsëri në Tokë në një gjatësi vale që shkon vetëm në oqeanet në majë - lëkurën e oqeanit ose disa milimetra të lartë. Pra, ju nuk merrni ndryshime në përmbajtjen e nxehtësisë së oqeanit për shkak të gazeve serrë,” tha ai.

“Ju e kuptoni këtë për shkak të izolimit diellor, rrezet e diellit direkte, e cila është një gjatësi vale të ndryshme. Dhe kështu, ndryshimet në përmbajtjen e nxehtësisë termike nuk janë për shkak të gazeve serrë.”

Z. Bastardi u pajtua dhe tha se ka ende shumë të panjohura kur bëhet fjalë për klimën dhe çfarë e shkakton ngrohjen apo ftohjen, veçanërisht në oqeane.

"Ne jemi shumë të pamjaftueshëm për të ditur se çfarë po ndodh në oqeane," tha ai. “Ne kemi një pikë të dhënash për çdo 112,000 milje katrore. Nuk bën asgjë, përveçse vlerëson në mënyrë të dobët atë që po ndodh.”

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.43.02 PM.jpg

Shikime: 713

Madhësia:  64.0 KB
    Hapësira e shpimit Discoverer Enterprise vazhdon përpjekjet për të rikuperuar naftën nga vendi i derdhjes së Deepwater Horizon në Gjirin e Meksikës në brigjet e Luizianës më 3 korrik 2010. (Joe Raedle/Getty Images)

Ai tha se rritja e aktivitetit gjeotermik në oqeane që nga viti 1990 ka ngrohur oqeanet. Por ai po sheh gjithashtu një ftohje të parashikuar.

“Ajo që është më befasuese për mua është se sa i ftohtë parashikohet të jetë Oqeani Indian gjatë gjashtë muajve të ardhshëm. Dua të them, kurrë nuk kam parë një rënie si kjo e parashikuar,” tha ai.

Gjatë ndryshimit të ardhshëm në modelin La Niña, ngritja në oqeane sjell ujë të ftohtë dhe të pasur me lëndë ushqyese në sipërfaqe, duke e shtyrë rrjedhën e avionëve të Paqësorit drejt veriut. Kjo mund të rezultojë në thatësira në jug të Shteteve të Bashkuara, rritje të shiut dhe përmbytjeve në Kanada dhe Paqësorin Veriperëndimor, dhe një rrezik në rritje të uraganeve, sipas NOAA.

“Ngrohja e oqeaneve është një punë e madhe,” tha z. Bastardi. “Por mund të ketë një kundërvënie në vazhdim. Sa i përket La Niña-s, planeti po ngrohet. Dhe po ngrohet në një mënyrë që krijon erëra lindore më të forta se mesatarja në të gjithë Paqësorin, që do të thotë ngritje, dhe ngritja do të thotë ujë më i freskët.

“E gjithë La Niña është një rezistencë ndaj ngrohjes që po ndodh. Dhe nëse nuk ka një mbyllje të çfarëdolloj inputi që është - nëse jeni një djalë CO2, mendoni se është i krijuar nga njeriu, dhe nëse jeni unë, besoni se është e natyrshme - derisa të ndodhë kjo mbyllje, oqeanet do të vazhdojnë të ngrohen.

"Tani, këtu është një sekret i vogël i pistë: ne nuk kemi të dhëna për të ditur saktësisht se çfarë po ndodh."

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.44.21 PM.jpg

Shikime: 720

Madhësia:  39.0 KB
    Rrymat e ngrohjes të El Ninos i rrisin temperaturat; procesi i kundërt i quajtur La Nina ul temperaturat. (NOAA)

Z. Bastardi parashikon se ky sezon uraganesh "do të kthehet në një futboll të vërtetë politik" mbi narrativën e ndryshimeve klimatike.

Z. Cohen shtoi: “Nuk e shihni kurrë të pyetur: 'Për njerëzit, cila është temperatura optimale?'

“Nëntë herë më shumë njerëz vdesin nga të ftohtit sesa nga nxehtësia. Rendimentet në Afrikë tani për shkak të CO2 janë të mëdha, duke ushqyer miliona njerëz. Kaq shumë artikuj, veçanërisht në mediat kryesore, janë shkruar për të trembur njerëzit. Dhe kjo bën që publiku i gjerë të mendojë se po shkojmë në një situatë të keqe. Dhe nuk është kështu.

"Moti më i ngrohtë është më i mirë."

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Ekspertët: Triliona dollarë të shpenzuara për "ndryshimin e klimës" bazuar në të dhënat e gabuara

Triliona të shpenzuara për 'ndryshimin e klimës' bazuar në të dhënat e gabuara të temperaturës, thonë ekspertët e klimës

Meteorologu gjen 96 për qind të stacioneve të temperaturës NOAA të vendosura në 'ishujt e nxehtësisë urbane', duke përfshirë pranë tifozëve të shkarkimit dhe në 'çatitë e nxehta'.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.52.27 PM.jpg

Shikime: 796

Madhësia:  69.7 KB
    (Ilustrim nga The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Nga Katie Spence

29 janar 2024

Për të ruajtur një "planet të jetueshëm", Toka nuk mund të ngrohë më shumë se 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale, paralajmërojnë Kombet e Bashkuara.

Dështimi për të ruajtur këtë nivel mund të çojë në disa katastrofa, duke përfshirë shtimin e thatësirave dhe fatkeqësive të lidhura me motin, më shumë sëmundje dhe vdekje të lidhura me nxehtësinë, dhe më pak ushqim dhe më shumë varfëri, sipas NASA-s.

Për të paralajmëruar vështirësitë e afërta dhe për të kufizuar rritjen e temperaturës globale, 194 shtete anëtare dhe Bashkimi Evropian në vitin 2016 nënshkruan marrëveshjen e OKB-së. Marrëveshja e Parisit, një traktat ndërkombëtar ligjërisht i detyrueshëm me qëllim që të "ulë ndjeshëm emetimet globale të gazeve serrë".

Pas marrëveshjes, shpenzimet globale për projektet e lidhura me klimën u rritën në mënyrë eksponenciale.

Në 2021 dhe 2022, taksapaguesit në botë shpenzuan mesatarisht 1.3 trilion dollarë për projekte të tilla çdo vit, sipas grupit këshillimor jofitimprurës Iniciativa për Politikat e Klimës.

Kjo është më shumë se dyfishi i nivelit të shpenzimeve në 2019 dhe 2020, i cili arriti në 653 miliardë dollarë në vit dhe është dukshëm më i lartë nga 364 miliardë dollarë në vit në 2011 dhe 2012, thuhet në raport.

Pavarësisht nga derdhja e parave, Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) raportoi se viti 2023 ishte viti më i nxehtë i regjistruar.

Stacionet e monitorimit të klimës të NOAA zbuluan se temperatura mesatare e sipërfaqes së tokës dhe oqeanit të Tokës në vitin 2023 ishte 1.35 gradë Celsius mbi mesataren para-industriale.

"Viti 2023 jo vetëm që ishte viti më i ngrohtë në rekordin e klimës 174-vjeçare të NOAA-s, por ishte edhe më i ngrohti deri tani," tha Sarah Kapnick, shkencëtarja kryesore e NOAA.

"Një planet në ngrohje do të thotë që ne duhet të jemi të përgatitur për ndikimet e ndryshimeve klimatike që po ndodhin këtu dhe tani, si ngjarjet ekstreme të motit që bëhen më të shpeshta dhe më të rënda."

Për të paralajmëruar vështirësitë e afërta dhe për të kufizuar rritjen e temperaturës globale, 194 shtete anëtare dhe Bashkimi Evropian në vitin 2016 nënshkruan marrëveshjen e OKB-së. Marrëveshja e Parisit, një traktat ndërkombëtar ligjërisht i detyrueshëm me qëllim që të "ulë ndjeshëm emetimet globale të gazeve serrë".

Pas marrëveshjes, shpenzimet globale për projektet e lidhura me klimën u rritën në mënyrë eksponenciale.

Në 2021 dhe 2022, taksapaguesit në botë shpenzuan mesatarisht 1.3 trilion dollarë për projekte të tilla çdo vit, sipas grupit këshillimor jofitimprurës Iniciativa për Politikat e Klimës.

Por një kor në rritje e shkencëtarëve të klimës po thonë se leximet e temperaturës janë të gabuara dhe se triliona dollarët që derdhen bazohen në një problem që nuk ekziston.

Më shumë se 90 për qind e stacioneve të monitorimit të temperaturës të NOAA kanë një anim të nxehtësisë, sipas Anthony Watts, një meteorolog, bashkëpunëtor i lartë për mjedisin dhe klimën në Institutin Heartland, autor i faqes së internetit të klimës Watts Up With That dhe drejtor i një studimi që ekzaminoi NOAA stacionet klimatike.

“Dhe me një numër kaq të madh, mbi 90 për qind, metodat që NOAA përdor për të reduktuar këtë nuk funksionojnë sepse paragjykimi është kaq i madh,” tha z. Watts për The Epoch Times.

“Pak stacione që kanë mbetur që nuk janë të njëanshëm sepse janë, për shembull, jashtë qytetit në një fushë dhe janë një stacion kërkimor bujqësor që ekziston për 100 vjet ... të dhënat e tyre mbyten plotësisht nga grupi shumë më i madh i të dhëna të njëanshme. Nuk ka asnjë mënyrë për ta rregulluar atë.”

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.57.32 PM.jpg

Shikime: 751

Madhësia:  43.8 KB
    Një meteorolog monitoron motin në qendrën e NOAA për parashikimin e motit dhe klimës në Riverdale, Md., më 2 korrik 2013. (Mark Wilson/Getty Images)

Meteorologu Roy Spencer ishte dakord.

"Të dhënat e termometrit sipërfaqësor kanë ende efekte të rreme të ngrohjes për shkak të ishullit të nxehtësisë urbane, i cili rritet me kalimin e kohës," tha zoti Spencer.

Ai është shkencëtari kryesor kërkimor në Universitetin e Alabamës, SHBA. Udhëheqësi i ekipit shkencor për Radiometrin e avancuar të skanimit me mikrovalë në satelitin Aqua të NASA-s dhe marrësi i Medaljes së Arritjeve Shkencore të Jashtëzakonshme të NASA-s për punën e tij me monitorimin e temperaturës bazuar në satelit.

Zoti Spencer tha gjithashtu se modelet e kompjuterizuara të klimës që përdoren për të nxitur ndryshimet në politikën e energjisë janë edhe më të gabuara.

Nënkoloneli John Shewchuk, një meteorolog i certifikuar këshillues, tha se problemet me leximet e temperaturës shkojnë përtej paragjykimit të nxehtësisë. Nënkoloneli në pension ishte një oficer i avancuar i motit në Forcat Ajrore.

“Pasi pamë shumë raporte në lidhje me rregullimet e NOAA në USHCN [SHBA. Rrjeti historik i klimatologjisë] të dhënat e temperaturës, vendosa t'i shkarkoj dhe analizoj të dhënat vetë, "tha nënkoloneli Shewchuk për The Epoch Times.

“Kam qenë në gjendje të konfirmoj atë që kanë gjetur të tjerët. Është e qartë se në përgjithësi, temperaturat e kaluara janë ftohur ndërsa temperaturat aktuale janë ngrohur.”

Ai pretendon se NOAA dhe NASA kanë rregulluar të dhënat historike të temperaturës në mënyrë të tillë që ta bëjnë të kaluarën të duket më e ftohtë dhe, duke bërë kështu, të bëjë më të theksuar trendin aktual të ngrohjes.

Lexime të gabuara të temperaturës

Efekti i ishullit të nxehtësisë urbane shkakton temperatura më të larta në zonat ku ka më shumë ndërtesa, rrugë dhe forma të tjera të infrastrukturës që thithin dhe më pas rrezatojnë nxehtësinë e diellit, sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit.

Agjencia vlerëson se "temperaturat e ditës në zonat urbane janë 1-7 gradë Fahrenheit më të larta se temperaturat në zonat periferike, dhe temperaturat e natës janë rreth 2-5 gradë Fahrenheit më të larta".

Rrjedhimisht, NOAA kërkon që të gjitha stacionet e saj të vëzhgimit të klimës të vendosen të paktën 100 këmbë larg elementëve të tillë si betoni, asfalti dhe ndërtesat.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 10.59.22 PM.jpg

Shikime: 773

Madhësia:  46.3 KB
    Studentët e Universitetit të Illinois mbajnë një stacion moti gjatë një dite arsimore NOAA për tornadot, në Memphis më 8 shkurt 2023. (Seth Herald/AFP nëpërmjet Getty Images)

Megjithatë, në mars 2009, z. Watts publikoi një raport që tregon se 89 për qind e stacioneve të NOAA kishin probleme me paragjykimin e nxehtësisë për shkak të vendndodhjes brenda 100 këmbëve nga ata elementë dhe shumë prej tyre ndodheshin pranë pistave të aeroportit.
    "Ne gjetëm stacione të vendosura pranë tifozëve të shkarkimit të njësive të ajrit të kondicionuar, të rrethuar nga parkingje dhe rrugë të asfaltuara, në çati të nxehta me flluska dhe pranë trotuareve dhe ndërtesave që thithin dhe rrezatojnë nxehtësinë," tha z. Watts.

“Kemi gjetur 68 stacione të vendosura në impiantet e trajtimit të ujërave të zeza, ku procesi i tretjes së mbetjeve bën që temperaturat të jenë më të larta se në zonat përreth.”

Raporti arriti në përfundimin se SHBA. rekordi i temperaturës ishte jo i besueshëm dhe për shkak se konsiderohej "më i miri në botë", bazat e të dhënave të temperaturës globale ishin gjithashtu "të komprometuara dhe jo të besueshme".

Pas raportit, SHBA. Zyra e Inspektorit të Përgjithshëm (OIG) dhe Zyra e Përgjegjshmërisë së Qeverisë konfirmuan gjetjet e z. Watt dhe deklaruan se NOAA po merrte hapa për të adresuar çështjet.

"NOAA pranon se ka probleme me të dhënat e USHCN për shkak të paragjykimeve të paraqitura nga mjete të tilla si zhvendosja e padokumentuar e vendndodhjes, vendosja e dobët ose ndryshimet e instrumenteve," thuhet në raportin e OIG.

"Të gjithë ekspertët menduan se një sistem i përmirësuar dhe i modernizuar i raportimit të klimës është i nevojshëm për të eliminuar nevojën për rregullime të të dhënave."

Pavarësisht garancive, z. Watts kishte dyshime për adresimin e çështjeve nga NOAA dhe në prill 2022 dhe maj 2022, ai dhe ekipi i tij rishikuan shumë nga të njëjtat stacione të temperaturës që kishin vëzhguar në 2009.

Ai publikoi gjetjet e tij në një studim të ri më 27 korrik 2022. Ai zbuloi se edhe më shumë, afërsisht 96 për qind, e stacioneve të temperaturës të NOAA ende nuk arritën të përmbushnin standardet e veta.

"Ka dy paragjykime kryesore në rrjetin e temperaturës sipërfaqësore për Shtetet e Bashkuara, dhe me shumë gjasa për botën, që unë i kam identifikuar," tha zoti Watts.

“Paragjykimi më i madh është efekti i ishullit të nxehtësisë urbane. Ajo që ndodh është se për shkak se nxehtësia mbahet nga sipërfaqet dhe lëshohet në ajër gjatë natës, temperatura e ulët e natës nuk është aq e ulët sa mund të ishte nëse termometri do të ishte jashtë qytetit dhe në fushë.”

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.01.06 PM.jpg

Shikime: 762

Madhësia:  37.0 KB
    Temperaturat mesatare globale të sipërfaqes kanë qenë të ndryshueshme, por tregojnë një tendencë në rritje në dekadat e fundit. (Ilustrim nga The Epoch Times)

Me kalimin e viteve, tha ai, gjithnjë e më shumë infrastrukturë është ndërtuar rreth vendndodhjeve të termometrit dhe gjatë natës, asfalti dhe betoni çlirojnë nxehtësinë e përthithur dhe e rrisin temperaturën.

“Ju mund të shikoni çdo grup të dhënash klimatike, pavarësisht se kush i prodhon ato, dhe mund ta shihni këtë efekt. Temperaturat e ulëta po rriten shumë më shpejt dhe temperaturat e larta janë praktikisht të pandryshuara. Por është temperatura mesatare që përdoret për të gjurmuar ndryshimet klimatike,” tha zoti Watts.

Ai tha se edhe pse NOAA dhe NASA pretendojnë se mund të rregullojnë të dhënat e tyre për të llogaritur efektin e ishullit të nxehtësisë urbane, paragjykimi është i pamundur të kapërcehet sepse problemi prek 96 përqind të stacioneve sipërfaqësore.

Ai tha se disa termometra të vendosur në stacionet klimatike që nuk përjetojnë një anim të nxehtësisë tregojnë gjysmën e shkallës së ngrohjes që raportohet aktualisht.

Temperaturat kalimtare

Paragjykimi i dytë kryesor që z. Watts identifikoi janë leximet kalimtare të temperaturës, të cilat janë ndryshime afatshkurtra të temperaturës që mund të japin një lexim të rremë.

NOAA filloi të ndërrojë termometrat e saj të merkurit në mesin e deri në fund të viteve 1980, sipas z. Watts.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.02.13 PM.jpg

Shikime: 767

Madhësia:  34.7 KB
    Një billbord shfaq një temperaturë prej 118 gradë Fahrenheit gjatë një vale rekord të nxehtësisë në Phoenix më 18 korrik 2023. (Patrick T. Fallon/AFP nëpërmjet Getty Images)

Shumica e rrjetit të tij tani përbëhet nga termometra elektronikë që mund të matin temperaturat brenda sekondave.

“Por ata po regjistrojnë vetëm temperaturat e larta dhe të ulëta të ditës, dhe këto mund të paragjykohen nga efektet e thjeshta të erës,” tha ai.

“Për shembull, ju mund të vendosni një nga këta sensorë të temperaturës pranë një parkingu, i cili ndodh të jetë në lindje të termometrit. Era ka qenë kryesisht nga jugu gjatë gjithë ditës. Por pastaj, krejt papritur, ju merrni një zhvendosje të erës dhe zhvendosja e erës mund të shkaktohet nga një sërë gjërash të ndryshme. Mund të shkaktohet nga një ndryshim në modelet e motit. Mund të shkaktohet nga diçka që bllokon erën nga jugu, si një gjysmë kamion që tërhiqet aty pranë.

"Kështu që ju merrni erë që zhvendoset nga lindja papritmas, duke ardhur nëpër parking dhe duke marrë atë nxehtësinë rrezatuese. Dhe termometri do t'i përgjigjet kësaj në hapësirën e një ose dy sekonde. Dhe do të raportojë një temperaturë të lartë nga shija e erës që nuk përfaqëson domosdoshmërisht motin e asaj dite. Është një anomali. Dhe e njëjta gjë mund të ndodhë natën.”

Z. Watts tha se temperatura kalimtare është një problem kaq i njohur, saqë Zyra Met në Mbretërinë e Bashkuar dhe Byroja Australiane e Meteorologjisë kanë braktisur rrjetin e tyre të teknologjisë së lartë dhe janë duke u përshtatur për të marrë lexime më të sakta.

"Këto janë problemet që NOAA nuk i ka adresuar plotësisht," tha ai. “Njerëzit që bëjnë të dhënat klimatike nuk largohen kurrë nga zyra dhe nuk i administrojnë këto stacione. Ato [stacionet] u janë lënë zyrave në terren të Shërbimit Kombëtar të Motit—dhe zyrat në terren të Shërbimit Kombëtar të Motit nuk kanë staf të pamjaftueshëm.

“Disa stacione, si këtu në Perëndim, janë qindra milje larg ose më shumë nga zyra e Shërbimit Kombëtar të Motit, kështu që ata nuk mund të dalin atje dhe të bëjnë mirëmbajtje rregullisht. Dhe kur Shërbimi Kombëtar i Motit filloi të modernizohej në fillim të viteve 1990, ata mbyllën shumë zyra të Shërbimit të Motit në të gjithë vendin.

“Dhe kështu, mirëmbajtja e këtyre termometrave – dhe shumë nga këta monitorues drejtohen nga publiku, shumë janë vullnetarë – ka rënë. Unë kam pasur vullnetarë, kur shkoj për vizitë, më pyesin nëse mund të marr shërbimin e motit të dalë dhe të rregullojë diçka. Por nuk munden, sepse problemi është se nuk kanë buxhet.

“Përfundimi është se Rrjeti i Vëzhguesve të Kooperativës, Rrjeti COOP – është fjalë për fjalë një grumbull vullnetarësh i kombinuar me disa agjenci publike, si stacionet e policisë, stacionet e zjarrfikësve, shërbimet pyjore, https://www.ncei.noaa.gov/products/land-based-station/cooperative-observer-networketj.

"Ky nuk është një rrjet i kontrolluar rigorozisht shkencërisht në nivel operacional."

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.04.00 PM.jpg

Shikime: 762

Madhësia:  40.0 KB
    Valët e të nxehtit shkaktojnë shtrembërim në horizont ndërsa një këmbësor ecën përgjatë Blvd South Las Vegas në Las Vegas më 30 korrik 2023. (Patrick T. Fallon/AFP nëpërmjet Getty Images)

Vetë NOAA deklaroi në faqen e saj të internetit se leximet e saj të temperaturës nuk janë të sakta dhe se agjencia shton një diferencë gabimi në temperaturat e saj.

As NOAA dhe as NASA nuk iu përgjigjën në kohën e shtypit kërkesës së The Epoch Times për koment në lidhje me anomalitë kalimtare të temperaturës ose pretendimit të zotit Watts se përshtatja për një paragjykim të nxehtësisë është e pamundur.

Ndryshimi i leximeve të temperaturës

NOAA gjithashtu ka ndryshuar të dhënat historike të temperaturës.

"Normalisht, kur korrigjoni gabimet e të dhënave, do të prisnit një rezultat më të rastësishëm në rregullimet e të dhënave - si lart ashtu edhe poshtë - por rezultatet tregojnë një proces sistematik të ftohjes së së kaluarës dhe ngrohjes së së tashmes," tha nënkoloneli Shewchuk.

Një shembull është stacioni Reykjavik i Islandës.

Rekordi i shkurtit 1936 për stacionin e Rejkjavikut tregoi një temperaturë mesatare prej minus 0,2 gradë Celsius për muajin dhe një temperaturë mesatare vjetore prej 5,78 gradë Celsius, sipas Institutit Goddard për Studimet Hapësinore për Analizën e temperaturës së sipërfaqes (GISTEMP). Të dhënat origjinale mujore GISTEMP njiheshin si v2, ose versioni 2.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.05.32 PM.jpg

Shikime: 765

Madhësia:  33.7 KB
    Të dhënat e EPA tregojnë një raport në rritje të temperaturave rekord ditore të larta dhe të ulëta për të treguar rritjen e temperaturave globale (Ilustrim nga The Epoch Times).

Në vitin 2019, NOAA lëshoi ​​​​një version të përditësuar të softuerit të saj, GISTEMP v4.

Ai tregon temperaturën mesatare të stacionit të Rejkjavikut për shkurt 1936 si minus 1,02 gradë Celsius, dhe temperaturën mesatare vjetore si 5,01 gradë Celsius. Ky është një rregullim në rënie prej 0,82 gradë Celsius për muajin dhe 0,77 gradë Celsius për vitin pas përditësimit të softuerit.

Kur krahasohen të dhënat mujore GISTEMP v2 me të dhënat mujore v4, vërehet një ftohje e përgjithshme e së kaluarës.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.06.35 PM.jpg

Shikime: 768

Madhësia:  55.2 KB
    Njerëzit freskohen në një pishinë gjatë një vale të nxehtë pranë qytetit të Shtimes, Kosovë, më 22 korrik 2023. (Armend Nimani/AFP nëpërmjet Getty Images)

"Në mënyrë të pabesueshme, diapazoni i rregullimeve të të dhënave i kalon 2 gradë Fahrenheit, që është domethënëse në lidhje me tendencat aktuale të temperaturës," tha nënkoloneli Shewchuk.

“NOAA përdor gjithashtu një proces shumë të pazakontë të rregullimit të të dhënave vijuese, ku ata kthehen periodikisht dhe ri-rregullojnë të dhënat e rregulluara më parë. Kjo e bën të vështirë gjetjen e së vërtetës tokësore, e cila duket më shumë si zhvendosje e rërës.”

Në përgjigje të kërkesës së The Epoch Times për koment në lidhje me rregullimet e të dhënave historike, zyrtari i marrëdhënieve publike të NOAA, John Bateman, tha se ai kontaktoi me një nga ekspertët e klimës të Qendrave Kombëtare për Informacionin Mjedisor (NCEI) të NOAA, i cili u përgjigj: "Zbatohet NCEI korrigjime për të llogaritur ndryshimet historike në vendndodhjen e stacionit, instrumentet e temperaturës, praktikën e vëzhgimit dhe, në një masë më të vogël, kushtet e vendndodhjes. Qasjet tona janë të dokumentuara në literaturën e rishikuar nga kolegët. Në shkallë kombëtare, të dhënat e korrigjuara janë në përputhje të mirë me SHBA. Rrjeti i referencës klimatike (USCRN), i cili ka kushte të pacenuara të vendndodhjes.”

NASA nuk iu përgjigj kërkesës së The Epoch Times për koment në lidhje me rregullimet e të dhënave historike.

Leximet satelitore

Për të marrë një lexim më të saktë të temperaturave të luhatshme të sipërfaqes së Tokës, zoti Spencer dhe klimatologu John Christy zhvilluan një grup të dhënash të temperaturës globale nga të dhënat e mikrovalëve të vëzhguara nga satelitët.

Z. Christy është profesor i shkencës atmosferike në Universitetin e Alabamës në Huntsville dhe drejtor i Qendrës së Shkencës së Sistemit të Tokës, i cili, së bashku me zotin Spencer, morën Medaljen e Arritjeve Shkencore të Jashtëzakonshme të NASA-s për punën e tij me monitorimin e temperaturës me bazë satelitore.

Ata filluan projektin e tyre në 1989 dhe analizuan të dhënat që nga viti 1979.

Sipas të dhënave satelitore, që nga viti 1979, temperatura e Tokës është rritur me një ritëm të qëndrueshëm prej 0,14 gradë Celsius çdo 10 vjet.

Dhe ndërsa viti 2023 ishte viti më i nxehtë i regjistruar për shkak të tendencave lineare të ngrohjes, ata thonë se nuk është shkak për panik publik.

“Po, duket se viti 2023 ishte më i ngrohti në 100 vitet e fundit apo më shumë. Por numrat kanë rëndësi. Madhësia nuk është aq e madhe sa të ndihet dikush,” tha zoti Spencer.

“Përveç kësaj, një vit i vetëm është moti, jo klima. Ajo që ka rëndësi është tendenca afatgjatë, le të themi shumë dekada.”

Ai tha se të dhënat e vitit 2023, të shtuara në të dhënat 45 vjeçare që nga viti 1979, nuk e ndryshojnë trendin e përgjithshëm prej 0.14 gradë Celsius rritje çdo 10 vjet.

"Unë besoj se satelitët dhe termometrat tregojnë një prirje ngrohjeje, veçanërisht që nga vitet 1970," tha zoti Spencer.

"Por forca e këtij trendi është dukshëm më e vogël se ajo që parashikojnë modelet klimatike, dhe janë ato modele që përdoren për të argumentuar ndryshimet në politikën e energjisë dhe reduktimin e emetimeve të CO2."

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.08.27 PM.jpg

Shikime: 755

Madhësia:  29.0 KB
    Një punonjës bën gjeste drejt një harte globale që tregon informacionin që vjen nga satelitët e NASA-s në një ekspozitë në selinë e NASA-s në Uashington më 21 qershor 2023. (Stefani Reynolds/AFP nëpërmjet Getty Images)

Nënkoloneli Shewchuk ra dakord që të dhënat e temperaturës të bazuara në satelit janë më të sakta dhe tregojnë një prirje shumë më të vogël të ngrohjes sesa tendenca e ngrohjes me bazë sipërfaqësore e NOAA.

"Të dhënat satelitore janë një masë më e mirë e ndryshimit të temperaturës globale sepse [ata] nuk vuajnë nga problemet konvencionale të vendndodhjes së stacioneve të temperaturës sipërfaqësore ose nga format e shumta të aktiviteteve të redaktimit të të dhënave NOAA," tha ai.

Leximet satelitore gjithashtu "kalibrohen në mënyrë rutinore për të dhënat radiosonde (balonat e motit), të cilat janë standardi i artë për të dhënat atmosferike".

Z. Spencer publikoi një raport më 24 janar që trajton pasaktësitë në modelimin e klimës.

“Ngrohja e sistemit global të klimës gjatë gjysmëshekullit të kaluar ka qenë mesatarisht 43 për qind më pak se ajo e prodhuar nga modelet e kompjuterizuara klimatike të përdorura për të nxitur ndryshimet në politikën e energjisë”, thuhet në raport.

“Në kundërshtim me raportet e mediave dhe njoftimet për shtyp të organizatave mjedisore, ngrohja globale nuk ofron asnjë justifikim për rregullimin e bazuar në karbon.”

Z. Spencer tha se publiku është shtyrë të besojë se modelimi është "mjaft i saktë", por modelimit i janë shtuar një numër variablash shtesë që rezultojnë në vlerësime më të larta të temperaturës.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.09.38 PM.jpg

Shikime: 717

Madhësia:  27.4 KB
    Avulli fryn nga një termocentral me qymyr në Craig, Colo., më 18 nëntor 2021. (Rick Bowmer/File/AP Photo)

"Pretendimet aktuale për një krizë klimatike janë pa ndryshim rezultat i mbështetjes në modelet që prodhojnë ngrohjen më të madhe, jo në vëzhgimet aktuale të sistemit klimatik që zbulojnë ndryshime të jashtëzakonshme gjatë shekullit të kaluar ose më shumë," shkroi ai.

NASA mbështet leximet tokësore

NASA pretendon në faqen e saj të internetit se termometrat e tokës janë më të saktë se matjet satelitore.

“Ndërsa satelitët japin informacion të vlefshëm për temperaturën e Tokës, termometrat e tokës konsiderohen më të besueshëm sepse matin drejtpërdrejt temperaturën ku banojnë njerëzit”, tha NASA.

"Të dhënat satelitore kërkojnë përpunim dhe modelim kompleks për të kthyer matjet e ndriçimit në lexime të temperaturës, duke i bërë termometrat e tokës një burim më të drejtpërdrejtë dhe të saktë të informacionit të temperaturës për ne."

Z. Spencer shpejt vuri në dukje të metat në pretendimin e NASA-s.

"Termometrat sipërfaqësor mbulojnë vetëm një pjesë të vogël të Tokës, ndërsa satelitët ofrojnë mbulim pothuajse të plotë global," tha ai.

"Ankesa e NASA-s se 16 satelitët e veçantë duhet të bashkohen 'si një enigmë' është ironike pasi rekordi i temperaturës së sipërfaqes është grumbulluar nga qindra (nëse jo mijëra) stacione, dhe pothuajse asnjë prej tyre, askund, nuk siguron një rekord i pandërprerë i pandikuar nga efektet në rritje të ishujve të nxehtësisë urbane.

“Më në fund, ankesa është se satelitët matin vetëm atmosferën e thellë, jo sipërfaqen ku jetojnë njerëzit. ... Epo, nëse është kështu, pse temperaturat e thella të oqeanit pretendohen si kaq të vlefshme për kërkimin e klimës? Të gjitha këto matje janë të rëndësishme në vetvete dhe secili sistem ka pikat e forta dhe të dobëta. Të dhënat tona satelitore përdoren gjerësisht nga studiuesit e klimës në mbarë botën.”

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.12.09 PM.jpg

Shikime: 786

Madhësia:  64.0 KB
    Një videograf filmon satelitin NISAR, një mision i përbashkët vëzhgues i Tokës midis NASA-s dhe Organizatës Indiane të Kërkimeve Hapësinore, brenda Laboratorit të Propulsionit Jet të NASA-s në Pasadena, Kaliforni, më 3 shkurt 2023. (Patrick T. Fallon/AFP nëpërmjet Getty Images )

Për sa i përket kritikës së NASA-s se satelitët nuk matin drejtpërdrejt temperaturën, por përkundrazi ndriçimin e atmosferës së Tokës, duke i bërë ato të pasakta, zoti Spencer tha: “Të thuash të drejtën, kjo është e vërtetë. Por termometrat sipërfaqësorë janë elektronikë, kështu që (teknikisht) matin rezistencën elektrike.

“Satelitët janë të kalibruar me termometra të rezistencës platini të cilësisë më të lartë, standarde laboratorike. Nëse NASA do të dëmtojë të dhënat satelitore të sensorëve në distancë, ato gjithashtu mund të mbyllin programet e tyre të panumërta satelitore të Tokës, të cilat kanë të njëjtin 'defekt' (të supozuar).

Nënkoloneli Shewchuk e quajti "të pakuptimtë" pretendimin e NASA-s se të dhënat satelitore janë më të ulëta se leximet e temperaturës së sipërfaqes.

“Të dhënat satelitore të UAH janë burimi i vetëm i të dhënave që është vërtet global në natyrë. Ai mat në mënyrë efektive temperaturën e të gjithë atmosferës së tokës, dhe veçanërisht të troposferës së poshtme - ku në fakt krijohet moti ynë, "tha ai.

"I vetmi kufizim është se të dhënat satelitore fillojnë vetëm në 1979."

Z. Watts tha se kur ai shikoi të dhënat nga stacionet e sipërfaqes së tokës në fusha me bar (në mungesë të një efekti të ishullit të nxehtësisë urbane), leximet e temperaturës përputheshin ngushtë me të dhënat satelitore të zotit Spencer.

I pyetur pse NOAA nuk po përdor vetëm termometra ku nuk ka mundësi për një efekt të ishullit të nxehtësisë urbane, zoti Spencer tha: “Unë mendoj se qëllimi i tyre nuk është të marrin rekordin më të saktë të temperaturës afatgjatë, por të përdorin sa më shumë të dhëna termometri. ashtu siç mund t'i bien në dorë. Kjo është mirë për të ndërtuar një program të financuar nga Kongresi dhe për të mbajtur njerëzit të punësuar.”

Shuma aktuale e parave, 1.3 trilion dollarë në vit, që shpenzohet për iniciativat klimatike nuk është aspak e mjaftueshme, sipas Iniciativës së Politikave Klimatike.

“Në skenarin mesatar, financimi vjetor i klimës që nevojitet deri në vitin 2030 rritet në mënyrë të qëndrueshme nga 8.1 dollarë në 9 trilion dollarë. Pastaj, nevojat e vlerësuara kërcejnë në mbi 10 trilion dollarë çdo vit nga 2031 në 2050", tha grupi.

“Kjo do të thotë që financimi i klimës duhet të rritet me të paktën pesëfish në vit, sa më shpejt që të jetë e mundur, për të shmangur ndikimet më të këqija të ndryshimeve klimatike.”

Organizata liston financuesit e saj në faqen e saj të internetit, duke përfshirë Fondacionin Rockefeller, WWF dhe Bloomberg Philanthropies. Partnerët e saj përfshijnë BlackRock, dy U.N. grupet klimatike, disa banka të mëdha globale dhe grupe qeveritare si Pakti Global i Kryetarëve të Bashkive për Klimën dhe Energjinë.

Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 14-04-2024 më 23:31

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Ekspertët: Nuk ka mashtrim më të madh se sa pretendimi se niveli i CO2 në atmosferë dëmton klimën!

Shkencëtarët e klimës thonë se ne duhet të përqafojmë nivele më të larta të CO2

Ndërsa qeveritë derdhin miliarda dollarë për të ulur emetimet e CO2, disa ekspertë të klimës thonë se CO2 është thelbësor dhe nivelet më të larta nuk janë problem.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.38.16 PM.jpg

Shikime: 677

Madhësia:  42.7 KB
    (Ilustrim nga The Epoch Times, Shutterstock)

Nga Katie Spence

30 dhjetor 2023

Toka ka hyrë në "territor të paeksploruar" dhe jeta është "nën rrethim". Publiku nuk e ka dëgjuar këtë mesazh, dhe tani, "koha ka mbaruar", sipas një raporti të fundit nga BioScience të Oxford Academics.

Autorët e raportit shkruajnë se katalizatori pas paralajmërimeve të tmerrshme është përqendrimi i përshkallëzuar i dioksidit të karbonit (CO2).

Autorët thanë se për të shpëtuar atë që ka mbetur, është i nevojshëm një largim më i shpejtë i naftës, qymyrit dhe lëndëve djegëse të tjera fosile. Dështimi mund të shkaktojë mungesë uji dhe ushqimi, plus nxehtësia ekstreme, për një të tretën deri në gjysmën e popullsisë së botës.

Mesazhi është i ngjashëm me atë të Kombeve të Bashkuara, SHBA. Presidenti Joe Biden, Forumi Ekonomik Botëror dhe liderë të panumërt qeveritarë: përqendrimet e CO2 janë shumë të larta dhe djegia e vazhdueshme e lëndëve djegëse fosile, të cilat çlirojnë CO2, do të shkaktojnë vdekjen e njerëzve.

Kështu, OKB-ja. deklaron se është e nevojshme të shpenzohen triliona dollarë të taksapaguesve për "iniciativa miqësore ndaj klimës" si energjia e erës dhe diellit dhe për të ngrënë më pak mish, dhe administrata Biden ka bërë thirrje për një kalim të plotë drejt automjeteve elektrike.

Megjithatë, jo të gjithë shkencëtarët e ndajnë këtë pikëpamje.

Sipas Patrick Moore, kryetar dhe shkencëtar kryesor i Ecosense Environmental dhe bashkëthemelues i organizatës mjedisore Greenpeace, mesazhet e ndryshimeve klimatike nuk janë të bazuara në fakt.

“E gjithë kjo është një mashtrim total,” tha zoti Moore. "Në fakt nuk ka asnjë provë shkencore që CO2 është përgjegjës për ndryshimet klimatike gjatë shekujve."

Z. Moore tha se gjatë dekadave të fundit, mesazhi i klimës ka ndryshuar vazhdimisht; fillimisht, ishte ftohja globale, pastaj ngrohja globale, pastaj ndryshimi i klimës dhe tani, është moti katastrofik.

“Ata thonë se të gjitha tornadot, të gjitha uraganet, të gjitha përmbytjet dhe të gjitha valët e të nxehtit janë shkaktuar të gjitha nga CO2. Kjo është një gënjeshtër. ... Ne jemi pjesë e ciklit,” tha ai.

“Nuk kemi nevojë për CO2. Për ne, është një produkt i mbeturinave - ne kemi nevojë për oksigjen. Por bimët janë ato që krijuan oksigjenin për ne dhe ne po e kthejmë CO2 për ta.”

Ai tha se djegia e lëndëve djegëse fosile - të cilat lëshojnë CO2 - është një gjë e mirë për jetën e bimëve.

"Ne jemi duke e rimbushur atmosferën me CO2 deri në një nivel që është shumë më përçues për jetën dhe rritjen e bimëve, në veçanti."

Vdekjet e lidhura me motin dhe katastrofat klimatike në fakt kanë rënë "në mënyrë të shpejtë" me kalimin e viteve, sipas John Christy, një klimatolog dhe profesor i shkencës atmosferike në Universitetin e Alabamës në Huntsville dhe drejtor i Qendrës së Shkencës së Sistemit të Tokës.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.41.26 PM.jpg

Shikime: 680

Madhësia:  57.8 KB
    Kujdestari i lojërave Simba Marozva heq një tufë nga një elefant i dekompozuar, i cili vdiq në një thatësirë ​​në Parkun Kombëtar Hwange në Hwange, Zimbabve veriore, më 16 dhjetor 2023. (Zinyange Auntony/AFP nëpërmjet Getty Images)

Në vitin 1925, kishte një mesatare prej 484,880 vdekjesh të lidhura me klimën në mbarë botën, sipas Human Progress. Që atëherë, është ulur në mënyrë të vazhdueshme, me raportin e fundit, nga viti 2020, që tregon se kishte një mesatare prej 14,893 vdekjesh të lidhura me klimën në mbarë botën.

“CO2 është portretizuar tani si shkaku i motit të dëmshëm ekstrem. Hulumtimi ynë tregon se këto ekstreme nuk po bëhen më intensive apo të shpeshta,” tha zoti Christy për The Epoch Times. "Kështu, CO2 nuk mund të jetë shkaku i diçkaje që nuk ndodh."

OKB-ja po planifikon që vendet të ulin emetimet sa më afër zeros deri në vitin 2050.

Plani është "vetëvrasje kolektive", sipas Malgosia Askanas, një bashkëpunëtore e lartë e kërkimit dhe zhvillimit në Institutin e Kërkimeve të Biofizikës Aurora.

Zonja Askanas tha se shqetësimi për CO2 nuk bazohet në shkencë.

“Filloi me histerinë e Epokës së Re të Akullnajave dhe një raport pak të njohur të CIA-s në 1974 që pretendonte se një ndryshim i madh klimatik po ndodhte,” tha ajo.

"Më vonë, alarmizmi i 'ftohjes globale' u shndërrua në të kundërtën e tij, duke përdorur nocionin e rremë të ngrohjes globale për shkak të CO2 të tepërt - që kimikisht është një gënjeshtër."

Dioksidi i karbonit dhe jeta

Z. Christy tha se klima e tokës ka "ndryshueshmëri të jashtëzakonshme natyrore" dhe se aktualisht është në një fazë të ngrohjes graduale.

“CO2 është demonizuar në mënyrë të padrejtë sepse është në fakt ushqim bimor në formën e tij atmosferike dhe është pasojë e gjenerimit të energjisë me bazë karboni, e cila padyshim përmirëson jetën në mbarë botën”, tha ai.

Ai e quan CO2 "monedha e jetës".

"Në epokat e kaluara, kishte shumë herë më shumë nivele të CO2 në atmosferë sesa sot."

Z. Moore tregoi një grafik që tregon CO2 dhe temperaturën gjatë 500 milionë viteve të fundit.

“Është shumë e qartë se CO2 dhe temperatura kanë qenë jashtë sinkronizimit më shpesh sesa kanë qenë të sinkronizuara,” tha ai. "Kjo pak a shumë mohon të gjithë idenë se ka një shkak-pasojë të drejtpërdrejtë që po ndodh atje."

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.43.51 PM.jpg

Shikime: 689

Madhësia:  55.6 KB
    Takuya Sato kontrollon bimët e reja të trëndafilave nën kanalet që lëshojnë CO2 në një serë në Rokkasho, Japoni, më 9 qershor 2008. (Toru Yamanaka/AFP nëpërmjet Getty Images)

Zoti Moore tha se përqendrimet aktuale të CO2 janë "historikisht të ulëta".

“Duke u kthyer 150 milionë vjet më parë, CO2 ishte diku midis 2,000 dhe 2,500 pjesë për milion (ppm),” tha ai.

Në përgjithësi, CO2 atmosferik është i ulët (rreth 180 ppm) gjatë periudhave akullnajore dhe më i lartë gjatë periudhave ndërglaciale, sipas KB. Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC).

Përpara epokës industriale, rreth vitit 1750, CO2 atmosferik ishte rreth 280 ppm për disa mijëra vjet, thotë IPCC.

Niveli aktual i pikut në atmosferë është rreth 420 pjesë për milion (ppm), sipas të dhënave të vitit 2021 nga NOAA Research.

Z. Moore tha se kjo është një gjë e mirë dhe se shtytja për CO2 neto zero është një politikë katastrofike. Çdo gjë nën 150 ppm është "niveli i urisë" për shumicën e specieve bimore.

“CO2 është vetëm tani në 0.042 për qind të atmosferës. Dhe fakti i çështjes është se bimët do të preferonin midis 1500 dhe 2000 ppm për rritje optimale,” tha zoti Moore.

“Kultivuesit e serave komerciale në mbarë botën e rrisin qëllimisht nivelin e CO2 në serrat e tyre në mes 800 dhe 1200 ppm. Në të vërtetë, është rreth 2000 ku jeni në nivelin optimal për pemët dhe bimët, në përgjithësi.”

Patrick Hunt, president i Realistëve të Klimës së Kolumbisë Britanike, tha se njerëzit në përgjithësi nuk e kuptojnë CO2.

"Atyre u është thënë se një Tokë më e ngrohtë është e keqe, megjithëse provat tregojnë se kjo është e gabuar," tha ai për The Epoch Times. “Në epokën e errët, ishte më ftohtë. Ishte më e ftohtë dhe jo aq e rehatshme të jetosh gjatë Epokës së Vogël të Akullit.

"Por gjatë periudhës së ngrohjes mesjetare, ata kishin mjaftueshëm para për të ndërtuar katedrale."

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.45.42 PM.jpg

Shikime: 661

Madhësia:  30.8 KB
    Një buldozer vepron në majë të një grumbulli qymyrguri në terminalin e degës CCI Energy Slones në Shelbiana, Ky, më 3 qershor 2014. (Luke Sharrett/Getty Images)

Zoti Hunt tha se biomasa, ose rritja e bimëve, në tokë është rritur me 20 për qind gjatë 40 viteve të fundit, "dhe 70 për qind e asaj rritjeje prej 20 për qind i atribuohet CO2".

Në vitin 2018, NASA publikoi një raport që tregonte se "gjelbërimi" i Tokës po rritej, gjë që tregoi se shëndeti i pyjeve, kullotave dhe fermave ishte më i fortë.

“Është ironike që emetimet e njëjta të karbonit që janë përgjegjëse për ndryshimet e dëmshme në klimë po fekondojnë gjithashtu rritjen e bimëve, e cila nga ana tjetër po moderon disi ngrohjen globale,” tha bashkëautori i raportit, Jarle Bjerke i Institutit Norvegjez për Kërkimin e Natyrës.

Hartat e mëvonshme kanë vazhduar të tregojnë rritje të "gjelbërimit" të Tokës.

Temperatura dhe CO2 si një e mirë neto

Që nga viti 1950, emetimet e CO2 nga njerëzit janë rritur "në mënyrë eksponenciale", tha zoti Moore, por temperatura nuk është përgjigjur në të njëjtën mënyrë.

“Nuk ka asnjë mënyrë që mund të jetë një marrëdhënie shkak-pasojë. Shkaku supozohet të jetë CO2. Por nëse CO2 do të ishte përgjegjës për ngrohjen, do të ishte ngrohur më shumë se sa është”, tha ai.

Lëvizja kryesore globale kundër rritjes së temperaturës është Marrëveshja e Parisit e OKB-së, një traktat ndërkombëtar ligjërisht i detyrueshëm për "reduktimin e ndjeshëm të emetimeve globale të gazeve serrë" në mënyrë që të kufizojë rritjen e temperaturës globale në 1.5 gradë C mbi nivelet para-industriale.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.47.17 PM.jpg

Shikime: 682

Madhësia:  46.4 KB
    Temperatura e sipërfaqes globale nga 65 milion YBP që tregon tendencën kryesore të ftohjes gjatë 50 milion viteve të fundit. Ndërsa polet ishin dukshëm më të ngrohta se sa janë sot, kishte shumë më pak ngrohje në tropikët, të cilët mbetën të banueshëm në të gjithë. Toka është tani në një nga periudhat më të ftohta gjatë 600 milionë viteve të fundit. (Me mirësjellje të Dr. Patrick Moore)

Marrëveshja u miratua në vitin 2016 dhe më shumë se 195 vende kanë hyrë në të. Presidenti Donald Trump i tërhoqi Shtetet e Bashkuara nga marrëveshja në qershor 2017.

“Marrëveshja e Parisit për Klimën është thjesht shembulli i fundit i hyrjes së Uashingtonit në një marrëveshje që i vë në disavantazh Shtetet e Bashkuara për përfitimin ekskluziv të vendeve të tjera, duke i lënë ... taksapaguesit të thithin koston në kushtet e vendeve të humbura, pagave më të ulëta, fabrikave të mbyllura, dhe zvogëloi ndjeshëm prodhimin ekonomik”, tha Presidenti Trump në atë kohë.

Presidenti Biden iu bashkua marrëveshjes në ditën e tij të parë në detyrë, 20 janar 2021. Shtëpia e Bardhë tha se "kriza klimatike" është një nga "katër krizat" që administrata do të fokusohej në adresimin dhe se ribashkimi në marrëveshje ishte një gjë e rëndësishme. mënyrë për ta bërë këtë.

Zoti Moore tha se kufiri prej 1.5 gradë Celsius i vendosur nga Marrëveshja e Parisit është "plehra".

“Kjo 1.5 gradë që do të shkatërrojë të gjithë Tokën? Toka ka qenë më shumë se 1.5 gradë më e ngrohtë gjatë pjesës më të madhe të historisë së saj”, tha ai.

“Ndodh që jemi në një krizë ngrohjeje që tani quhet Periudha e ngrohtë moderne. Por Periudha e Ngrohtë Moderne po del nga Epoka e Vogël e Akullnajave, e cila arriti kulmin rreth vitit 1600 – shumë kohë përpara se të fillonim përdorimin e lëndëve djegëse fosile.”

një punim të rishikuar nga kolegët e tij, z. Moore shkroi se, sipas 800,000 viteve të modeleve historike, një periudhë e madhe akullnajash do të kishte ndodhur nëse njerëzit nuk do të kishin shkaktuar një rritje të CO2.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.48.40 PM.jpg

Shikime: 683

Madhësia:  48.9 KB
    Fshatarët përdorin pusin e tyre të ri të ndërtuar nga Water Wells për Afrikën në fshatin Khobwe 2, Malavi, më 6 korrik 2021. (John Fredricks/The Epoch Times)

Z. Christy tha se CO2 shtesë mund të shtyjë epokën e ardhshme të akullit, por jo shumë.

"Unë dyshoj se CO2 ka një përfitim neto kur peshoni avantazhet e energjisë dhe produkteve me bazë karboni në krahasim me të jetuarit pa këtë energji ose këto produkte," tha ai. “Kam jetuar në Afrikë dhe mund t'ju siguroj se, pa energji, jeta është brutale dhe e shkurtër.

“Përqendrimi i CO2 po rritet sepse njerëzit përdorin karbonin në shumë mënyra për të përmirësuar standardet e jetesës. Përgjigja e sistemit klimatik është graduale dhe, për mendimin tim, plotësisht e menaxhueshme, veçanërisht duke marrë parasysh përfitimet masive për jetën njerëzore që sjell.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.49.42 PM.jpg

Shikime: 691

Madhësia:  37.2 KB
    Afati kohor gjeologjik: Përqendrimi i CO2 dhe luhatjet e temperaturës. (Me mirësjellje të Dr. Patrick Moore)

Politika kundrejt shkencës

Zoti Christy tha se shkenca e klimës është bërë një "shkencë e dështuar" pasi vënia në pikëpyetje e pretendimeve të saj është "dekurajuar apo edhe parandaluar".

“Kjo është veçanërisht e vërtetë për grupe të caktuara politike dhe për shumicën e mediave që unë shoh.”

Zonja Askanas e shtyu përsëri konceptin e përhapur gjerësisht se ekziston një konsensus shkencor për "dëmshmërinë e CO2, për prirjen e ngrohjes globale, për rritjen e fatkeqësive natyrore, për shkrirjen e akullit arktik".

"Këto janë të gjitha dogma të motivuara politikisht që mbështeten nga të dhëna, statistika dhe argumente të pakujdesshme ose të drejtpërdrejta mashtruese," tha ajo, duke thirrur KB. Plani neto-zero "fashist përmes-dhe-përmes".

Ajo tha se e sheh axhendën e klimës si një mënyrë që qeveritë të fitojnë kontroll të plotë politik.

Zonja Askanas përshkroi disa zgjidhje klimatike të imponuara nga qeveria, duke përfshirë rregulloret e gjurmës së karbonit, kreditë e karbonit, kostot e transportit në rritje dhe subvencione të mëdha qeveritare për të ashtuquajturat nisma të gjelbra.

Në buxhetin e tij fiskal 2024, Presidenti Biden përfshiu 52.2 miliardë dollarë në shpenzime diskrecionale "për të trajtuar krizën klimatike", sipas një deklarate të Shtëpisë së Bardhë. Është një rritje prej 10.9 miliardë dollarësh krahasuar me vitin fiskal 2023.

Emri:  Screenshot 2024-04-14 at 11.51.04 PM.jpg

Shikime: 692

Madhësia:  40.8 KB
    Zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare John Kirby (L) dhe sekretarja e shtypit e Shtëpisë së Bardhë Karine Jean-Pierre mbërrijnë për konferencën e përditshme në Shtëpinë e Bardhë më 21 dhjetor 2023. (Mandel Ngan/AFP nëpërmjet Getty Images)

"Si president, unë kam një përgjegjësi të veproj me urgjencë dhe të vendos kur kombi ynë përballet me rrezik të qartë dhe aktual," tha Presidenti Biden më 16 gusht 2023. "Dhe kjo është ajo që ka të bëjë me ndryshimin e klimës. Është fjalë për fjalë, jo figurativisht, një rrezik i qartë dhe i pranishëm.”

Z. Moore shprehu shqetësim të veçantë për efektin e shpenzimeve në heqjen graduale të lëndëve djegëse fosile në sistemet energjetike.

“Me erën, nuk mund ta parashikosh shumë larg në të ardhmen, dhe as me diellin, sepse retë do të vijnë. Dhe kështu, ju keni rreth një të tretën e kohës kur ato dy teknologji prodhojnë, "tha ai.

“Pra, çfarë bëni dy të tretat e tjera të rasteve nëse mbyllni karburantet fosile? Epo, përgjigja e parë do të ishte energjia bërthamore, sepse kjo mund ta bëjë atë. Por jo, ne nuk e duam këtë në Perëndim.”

Era dhe dielli, tha ai, "nuk janë të realizueshme".

“Është thjesht një ëndërr e plotë, një vend fantazi. Nuk mund të bëhet.”

Zonja Askanas ra dakord.

“Shndërrimi i Tokës në një shkretëtirë me panele diellore dhe gjeneratorë të erës nuk do të sigurojë ende energji të mjaftueshme. Edhe pse mund ta bëjë planetin mjaftueshëm të pajetueshëm, kështu që nuk do të kërkohet energji.”

Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 15-04-2024 më 00:04

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 15-07-2023, 18:38
  2. Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 01-05-2023, 10:10
  3. "Skandali Pango": Gjykata denon "Top Channel" me 450,00 euro
    Nga digital në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1004
    Postimi i Fundit: 22-09-2011, 15:18
  4. Braun ne Saudi:"Paraja juaj kyc per krizen tone"
    Nga eri3000 në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 11-11-2008, 04:58
  5. Miratohet Ligji "për mbrojtjen e të dhënave personale"
    Nga alpost në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2008, 22:06

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •