Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 1
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    SHKRIMI I NYJËS SË PËRPARME

1. Emrat në rasën gjinore shkruhen me nyje të përparme (i, e, të, së ):

ndërmarrje e ndertimit, ndërrmarrjes ndërtimit, pasuria e shtetit, pasurisë shtetit etj.;

dyqani i luleve, dyqanit luleve, rrethi i Tiranës, rrethit Tiranës, shtëpive fshatit; arave katundit; puseve naftës; detyrave ditës etj.

Shënim: Të mos ngatërrohet kjo kategori me emrat që në emëroren e pashquar të njëjësit dalin më - r dhe që e formojnë shumësin me mbaresën -a ; mbiemrat që i përcaktojnë këta emra, përdoren në trajtën e gjinisë mashkullore: emra përvecëm, hekura ndryshkur, mbiemra nyjshëm etj.

2. Kur një emër i rasës gjinore, pavarësisht nga gjinia që ka, vjen pas një emri mashkullor në rasën gjinore a dhanore të shquar njëjës, shkruhet me nyjën e përparme pavarësisht nga gjinia që ka emri para tij:

diploma e një studenti Institutit Bujqësor; diploma e një studenteje degës elektrike etj.

3. Kur një emër i rasës gjinore, pavarësisht nga gjinia që ka, vjen pas një emri mashkullor në rasën gjinore a dhanore të shquar njëjës, shkruhet me nyjën e përparme , dhe kur ai vjen pas një emri femëror në po këto rasa, shkruhet me nyjën e përparme :

zyra e kryetarit Ballit Kombëtar; i jepet fjala përfaqësuesit Unionit Demokratik etj.;

historia e luftës popullit shqiptar ; përvjetori i shpalljes pavarësisë; pas korrjes grurit; pas stinës pranverës etj.

4. Kur një emër femëror në rasën gjinore, dhanore a rrjedhore njëjës përcaktohet nga dy ose më shumë mbiemra të nyjshëm (ose numërorë rreshtorë), mbiemri i dytë e të tjerët pas tij marrin nyjën e jo . Po kështu veprohet edhe kur mbiemri i parë është i panyjshëm ose kur emri përcaktohët njëkohësisht nga një përemër pronor dhe nga një a më shumë mbiemra të nyjshëm:

(i, e, të, së) fshatarësisë varfër e mesme; ( i , e , , ) vajzës urtë, zellshme dhe shkathët; (i , e , , ) fushës pjellore dhe gjerë;
    (i , e , , ) cilësisë, parë, dytë e tretë etj.;

(i, e, të, së ) vajzës tij dashur; ( i, e, të, së ) motrës saj dashur etj.

Shënim: Kur mbiemrat e nyjshëm (ose numërorët rreshtorë) ndodhen përpara emrit, përdoret nyja e jo : lotët e shkretës e të pangushëlluarës nënë etj.

5. Kur një emër femëror në rasën gjinore, dhanore a rrjedhore njëjës përcaktohet nga një ose disa mbiemra dhe nga një ose disa emra në gjinore, fjala përcaktuese e dytë e të tjerat pas saj marrin nyjën e jo :

(i, e, të, së ) fabrikës së re tullave; ( i, e, të, së ) rrjedhjes së poshtme Vjosës dhe Semanit etj.

6. Kur pas një emri femëror të shquar të rasës gjinore, dhanore a rrjedhore njëjës vijnë dy a më shumë emra femërorë në gjinore njëjës, nga këta të fundit i dyti e të tjerët pas tij marrin nyjën e jo në rastet kur këta përcaktojnë emrin në gjinore që ndodhet menjëherë përpara tyre; por në rastet kur këta përcaktojnë jo emrin në gjinore që ndodhet menjëherë përpara tyre, po atë që ndodhet para atij, shkruhen me nyjën e jo : punimët e tharjes kënetës fushës Thumanës.

7. Kur një emër femëror në gjinore njëjës përcaktohet nga dy ose më shumë emra të bashkërenditur, që janë po në rasën gjinore, emri i dytë përcaktues e të tjerët pas tij marrin nyjën e jo :
    prodhimet e fushës Korcës, Myzeqesë, Thumanës e Zadrimës; punimet e stinës pranverës, verës, vjeshtës, dimrit; veshjet e krahinës Mirditës dhe Matit etj.

8. Kur dy emra në rasën gjinore ndjekin një emër në emërore njëjës, emri i dytë në gjinore, kur përcakton emrin në emërore, merr, sipas gjinisë së këtij të fundit, nyjën e përparme i për gjininë mashkullore dhe e për gjininë femërore:

libri i gjuhës i klasës së shtatë; fjala e nderit e shqiptarit; stina e verës e këtij viti etj.

Kur emri i përcaktuar është në kallëzore, atëherë emri i dytë në gjinore merr nyjën e jo : në rafinerinë e naftës Cerrikut etj.

9. Përpara emrave femërorë të nyjshëm, në gjinore, dhanore e rrjedhore shkruhet nyja për trajtën e shquar dhe nyja për trajtën e pashquar:

orari i mërkurës; tiparet e së folmes Mirditës; parashikimi i ardhmes; kujtimet e shkuarës; përhapja e resë etj.; por: ndeshjet sportive të një diele; tiparet e një folme etj.

Shkruhen me në gjinore, dhanore e rrjedhore të shquar edhe emrat femërorë të farefisnisë, kur përdoren me nyje:

kujdesi i bijës; i tha motrës; mori letër prej shoqës etj.

10. Kur një emër përcaktohet nga dy a më shumë emra të bashkërenditur të rasës gjinore, të gjithë këta përdorën zakonisht me nyjë të përparme:

Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë; (i, e, të, së ) Fakultetit Historisë dhe Filologjisë; shkollat e Tiranës, Durrësit e Elbasanit etj.

Në rastet kur vijnë njëri pas tjetrit tre a më shumë emra të rasës gjinore të bashkërenditur pa lidhëza, nyja e përparme e emrit të dytë (kur nyja nuk ndryshon) ose e tretë (kur nyja ndryshon nga e ) dhe e emrave të tjerë pasues shkruhet ose jo, duke u mbështetur në arsye të caktuara kuptimore ose stilistike:

prodhimi i drithërave, i duhanit, i pambukut, i perimeve, i patateve, i frutave; kishte marrë hov të madh ndërtimi i shtëpive, fabrikave, shkollave, rrugëve, urave etj.

11. Kur pas një emri femëror ndeshen dy nyja të përparme të rasës gjinore të gjinisë femërore (së së ) e para nga këto shkruhet :

hartimi i nxënëses të së pestës së tetëvjecarës; ditëlindja e vajzës të së motrës etj.

12. Midis emrave mashkullorë që lakohën si femërorët (axhë, bacë, dajë, gegë, hoxhë, lalë, toskë; Bato, Gjokë, Kolë, Pirro, Sulë etj.) dhe emrave ose mbiemrave që i përcaktojnë ata, pas rasës emërore të të përcaktuarve shkruhet nyja i , ndërsa në gjinore, dhanore e rrjedhore shkruhet nyja :

axha i Agimit, (i,e ) axhës Agimit; daja i Zanës, (i,e ) dajës Zanës; Kola i Gjokës, (i,e ) Kolës Gjokës etj.

13. Mbiemrat e nyjshëm të shkallës pohore, kur vijnë pas një emri femëror në rasën gjinore a dhanore të trajtës së pashquar të njëjësit, shkruhen me nyjën , ndërsa kur vijnë pas një emri në trajtën e shquar, shkruhen me nyjën :

oborri i një shkolle madhe; oborri i shtëpisë madhe etj.

14. Në shkallën krahasore dhe në sipëroren e formuar me pjesëzën mbiemrat e nyjshëm që përcaktojnë një emër femëror, në të gjitha rasat e zhdrejta të njëjësit shkruhen me nyjën e përparme , ndërsa, kur ndodhen para emrit, shkruhen me nyjën :

hartimi i një rregulloreje re e më plotë; prodhimi i më mirës verë të vendit etj.

15. Mbiemri i nyjshëm që ndjek një kundrinë të drejtë, të shprehur me një emër në kallëzore të shquar, merr nyjën e , kur është cilësor, dhe nyjën , kur ka funksion kallëzuesor:

ndaji mollët e mëdha nga të voglat; i dua mollët ëmbla etj.

16. Mbiemrat e nyjshëm që ndjekin një emër në rrjedhoren e pashquar të shumësit marrin nyjën e jo :

(prej) malesh larta; (prej) lumenjsh rrëmbyer etj.

17. Përemrat pronorë im, ime, yt, jote, ynë, jonë, juaj qoftë kur përcaktojnë një emër, shkruhen pa nyjë të përparme:

libri im; ky libër është imi; puna ime; kjo punë është imja; djali yt;
    yti ky djalë?; shtëpia jote; kjo shtëpi është jotja; vendi ynë; ky vend është yni; shkolla jonë; kjo shkollë është jona etj.

Përemrat pronorë [ e (të) mi, e (të) mia, e (të) tu, e (të) tua), i (e,të) tij, i(e,të) tyre, i (e,të) saj ] shkruhen me nyjë të përparme në të gjitha trajtat dhe përdorimet e tyre:

nxënësit e mi; fletoret e mia; djemtë e tu; duart e tua, shkolla e tij; motra e saj; fshati i tyre; nëna e tyre etj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga lum lumi : 03-05-2003 më 05:48

Tema të Ngjashme

1. Nezir Myrta - Iliristika
    Nga GL_Branch në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 09-02-2013, 13:51
  2. Illiristika - Nezir Myrta
    Nga Henri në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 06-04-2011, 17:47
  3. Kush është Jezusi?
    Nga albani1 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 07-07-2009, 09:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •