Rasti 'Berisha', Kushtetuesja 8-1 kundër deputetëve
Një e pesta e deputetëve kërkoi nga Gjykata Kushtetuese të shqyrtonte konfliktin e kompetencave mes Parlamentit dhe Gjykatës së Posaçme, pasi kjo e fundit injoroi Kuvendin, duke vendosur masë sigurimi për liderin e opozitës pa marrë më parë autorizimin e institucionit ligjvënës.
Shumica: Një e pesta e deputetëve nuk vë në lëvizje Gjykatën
Gjyqtarja Bejtja në pakicë: Kërkesa duhej pranuar
Gjykata Kushtetuese ka vendosur 8 me 1 për të refuzuar kërkesën e një të pestës së deputetëve për të shqyrtuar konfliktin e kompetencave mes Parlamentit dhe Gjykatës së
Posaçme, e cila aplikoi masa sigurimi ndaj ish-kryeministrit Sali Berisha, pa marrë më parë autorizimin e Kuvendit të Shqipërisë.
Vendimi është zbardhur pasditen e kësaj të Premteje.
Një e pesta e deputetëve kërkoi nga Gjykata Kushtetuese të shqyrtonte konfliktin e kompetencave mes Parlamentit dhe Gjykatës së Posaçme, pasi kjo e fundit injoroi Kuvendin, duke vendosur masë sigurimi për kryedemokratin pa marrë më parë autorizimin e institucionit ligjvënës.
Sipas shumicës së gjyqtarëve kushtetues, 30 deputetë nuk legjitimohen për t’i drejtuar asaj kërkesa, ndërkohë që Kushtetuta dhe ligji ua njeh këtë të drejtë.
Shumica e gjyqtarëve kushtetues e ka thjeshtuar konfliktin e kompetencave mes Kuvendit dhe Gjykatës e Prokurorisë së Posaçme në një çështje këndvështrimesh të ndryshme.
Po ashtu, shumica e gjyqtarëve kushtetues kanë dalë në konkluzioni se një e pesta e deputetëve që kanë bërë kërkesën nuk konsiderohen si palë e cënuar dhe nuk kanë të drejtë që t’i drejtohen Gjykatës Kushtetuese me kërkesa.
Referuar këtij qëndrimi sipërfaqësor, Gjykata Kushtetuese ka hequr dorë nga shqyrtimi i kërkesës së 30 deputetëve, duke vendosur mos-kalimin e çështjes në seancë plenare.
Gjyqtarja në pakicë, Sonila Bejtja, ka mbajtur një qëndrim tërësisht të kundërt me kolegët e saj. Sipas gjyqtares Bejtja, çështja duhet të kalonte në seancë plenare.
Ajo vlerëson se Kushtetuta dhe ligji i posaçëm i njeh të drejtë e pakufizuar një të pestës së deputetëve që t’i drejtohen Gjykatës Kushtetuese për çdo rast që vlerëson se ka konflikt kompetencash mes institucioneve kryesore.
Disa vendime të ngjashme, me votime 8-1, janë shënuar edhe më parë nga kjo gjykatë, kur ka refuzuar të shqyrtojë mandatin e Olta Xhaçkës, për Portin e Durrësit, shkatërrimin e Teatrit Kombëtar apo edhe për Hartën Gjyqësore.
Syri
Krijoni Kontakt