Historitë e patreguara rreth vaksinave kundër lisë
Vaksina e lisë njihet si një triumf historik novator për pastrimin e lisë. Megjithatë, kur zmadhojmë historinë, nuk është aq e thjeshtë.
Nga Yuhong Dong - Dec 18, 2023
Në sixhadenë e pasur të shkencës mjekësore, vaksinat shquhen si arritje monumentale të lëvduara për rolin e tyre në kontrollin dhe ndonjëherë në zhdukjen e disa prej sëmundjeve më vdekjeprurëse të njerëzimit. Megjithatë, historia e vaksinave nuk është vetëm një përshkrim i drejtpërdrejtë i triumfit shkencor. Është një rrëfim kompleks, i endur me metodologji në zhvillim, këndvështrime të ndryshme dhe debate mbi efikasitetin dhe sigurinë.
Historia e vaksinave – veçanërisht e vaksinës së lisë – është më shumë se një kapitull në historinë mjekësore; është një pasqyrim i udhëtimit njerëzor, i shënuar nga zbulime novatore, ndikime shoqërore dhe mësime të vazhdueshme. Lija, dikur një plagë e tmerrshme, ishte sëmundja e parë që u zhduk nëpërmjet vaksinimit. Megjithatë, rruga drejt këtij suksesi nuk ishte lineare. Ajo u shoqërua me sfida dhe polemika.
Në këtë seri, "Rivizitimi i vaksinave historike", ne do të eksplorojmë historinë e shumëanshme të vaksinave, do të shqyrtojmë të dhënat historike dhe do të kërkojmë një kuptim të nuancuar të efikasitetit dhe sigurisë së vaksinës.
Ky udhëtim fillon me vaksinën kundër lisë - një pikënisje që hapi dyert për imunizimin modern, por gjithashtu ngriti pyetje që rezonojnë edhe sot e kësaj dite.
Vlerësimi ynë kritik është të ofrojmë një perspektivë të plotë, të bazuar në të dhëna shkencore dhe të pasuruar nga konteksti historik. Bashkohuni me ne ndërsa gërmojmë në të kaluarën për të kuptuar të tashmen dhe për të formuar mendimet tona për të ardhmen e shëndetit publik dhe shkencës mjekësore.
(Ilustrim nga The Epoch Times, Shutterstock, Getty Images)
Në përgjithësi, vaksinat kundër lisë mund të diferencohen përafërsisht në tre faza. Faza e parë filloi me shpikjen e vaksinës nga Dr. Edward Jenner në 1796. Faza e dytë përfshinte versione të ndryshme të vaksinave të lisë të përhapura dhe të përdorura nga njerëzit gjatë shekujve 18 dhe 19. Së fundi, faza e tretë përfshin vaksinat moderne të lisë të përdorura në fund të shekullit të 20-të dhe 21-të.
Sëmundja më e frikshme në histori
Historia e vaksinave fillon me një rrëfim të triumfeve novator në shëndetin publik. Një nga sukseset më të hershme ishte zhvillimi i vaksinës së lisë nga Dr. Edward Jenner (1749-1823) në fund të shekullit të 18-të, një moment kyç që tregoi potencialin e vaksinës.
Lija, e shkaktuar nga virusi variola, dikur ishte një nga sëmundjet më të frikshme në botë. Karakterizohet nga ethe, keqtrajtim, pustula të dukshme në lëkurë, plagë të shpërfytyruara dhe verbëri në shumë të mbijetuar, ai ka një histori të rrëfyer që ndërthuret me evolucionin e qytetërimit njerëzor.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), lija ka dy forma: variola minor, me shkallë vdekshmërie 1 për qind dhe variola madhore më e rëndë, me shkallë vdekshmërie 30 për qind. Rreth 65 deri në 80 për qind e të mbijetuarve mbajnë plagë të thella të fytyrës me gropa, të quajtura "gjurma".
Lija ishte përgjegjëse për rreth 300 deri në 500 milionë vdekje në mbarë botën me një mesatare prej 5 milionë vdekjesh në vit. Gjatë shekullit të 18-të, ajo rezultoi në rreth 400,000 vdekje në vit vetëm në Evropë, duke lënë të verbër një të tretën e të mbijetuarve.
![]()
(Majtas) Një membranë virale transparente që rrjedh nga qeliza e saj pritëse mbulon grimcën e virusit. Bërthama e brendshme (e kuqe) përmban material gjenetik të ADN-së. Sipërfaqja e virusit është e mbuluar me tubula sipërfaqësore të cilat ndihmojnë virusin të ngjitet në një qelizë pritëse. (Kateryna Kon/Shutterstock) (Djathtas) Trazirat e lisë në Milwaukee, Wisconsin (1894). (ilustrim i aksioneve/Getty Image)
Shpikja e Edward Jenner-it e vitit 1796
Vaksina e lisë u prezantua nga Dr. Edward Jenner në vitin 1796. Historia e kësaj vaksine të parë filloi me një besim midis mjelëseve se infeksioni i lisë së lopës mund të parandalonte linë.
I frymëzuar nga ky besim, Dr. Jenner eksperimentoi me një djalë 8-vjeçar, James Phipps. Dr. Jenner përdori material nga lezionet e lisë së lopës të një baxho dhe e gërvishti atë te James. Kur James nuk iu shfaq lisë pas ekspozimit, Dr. Jenner arriti në përfundimin se vaksinimi i lisë së lopës ishte efektiv.
Procesi i mësipërm tregon hapat e ndërmarrë nga Dr. Edward Jenner për të krijuar vaksinën e lisë, duke filluar me vaksinimin e James Phipps me linë e lopës, një virus i ngjashëm me linë, për të krijuar imunitet. (Ilustrim nga The Epoch Times)
Ky proces më vonë u quajt "vaksinim", që rrjedh nga fjala latine "vaca" për lopë dhe "vaccinia" për linë e lopës. Punimi i Dr. Jenner i vitit 1798 pretendonte imunitet të përjetshëm nga lija përmes kësaj metode.
Ky studim me një person evoluoi në narrativën moderne që thuhet në tekstet tona shkollore për qindra vjet se "i frymëzuar nga shërbëtoret e qumështit, Dr. Jenner shpiku vaksinën e lisë që përbëhet nga i ashtuquajturi virusi i lisë së lopës, duke ofruar mbrojtje të kryqëzuar kundër lisë".
Për më tepër, detaje më pak të njohura në këtë histori u përhapën për më shumë se 200 vjet. Ka të paktën dy pika që nuk janë të vërteta në lidhje me këtë tregim.
E para, për fat të keq, është se historia e mjelëses ishte një gënjeshtër e shpikur nga John Baron, miku i Dr. Jenner dhe biografi i parë. Në librin e tij, "Jeta e Edward Jenner MD", z. Baron thekson se vetë Dr. Ideja. Mitet e mjelëseve janë pikërisht këto, mite.
Pika e dytë është se virusi që gjendet në vaksinën origjinale të lisë së lopëve të Dr. Jenner supozohet të jetë një lloj virusi i lisë së lopës. Megjithatë, a është kjo e vërtetë? Përgjigja është relativisht e paqartë. Në vend të virusit të lisë së lopëve, provat mbështesin se Dr. Jenner mund të ketë përdorur vaccinia ose virusin e lisë së kuajve, i cili qëndron si misteri më i madh në historinë e vaksinës së Jenner.
Viruse të ndryshme, sëmundje të ndryshme
Lija rezulton nga virusi variola, një virus i ADN-së që i përket gjinisë Orthopoxvirus. Ky virus infekton vetëm njerëzit. Unik për njerëzit, të cilët janë rezervuari i vetëm i njohur i tij, ai përhapet kryesisht përmes thithjes së pikave të frymëmarrjes ose përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me materialin e infektuar në membranat mukoze. E rëndësishmja, nuk transmetohet nga lopët.
Lija e lopës shkaktohet nga virusi i lisë së lopës që prek vetëm lopët mjelëse. Virusi i lisë së lopës banon kryesisht te gjitarët e egër si bagëtitë dhe macet pa shkaktuar simptoma të dukshme. Tek njerëzit, infeksioni është zakonisht i butë dhe vetë-kufizues, i karakterizuar nga ethe, dhimbje dhe një flluskë e kuqe që evoluon në një lezion të mbushur me qelb.
Për më tepër, virusi i lisë së kuajve e ndërlikoi më tej historinë, pasi Dr. Jenner kishte përdorur gjithashtu limfën nga lezionet e lisë së kuajve për të përgatitur vaksinën e lisë në 1813 dhe 1817. Lija e kuajve shkakton lezione pustulare te kuajt dhe ata që trajtojnë kuajt.
Virusi i lisë së lopës, virusi i lisë së kuajve dhe virusi i lisë janë të gjithë viruse të ndryshëm. Megjithatë, Dr. Jenner përdori burime të ndryshme, duke përfshirë lopët dhe kuajt, për të krijuar substanca vaksinash. Kjo praktikë çoi në zhvillimin e përzierjeve të shumta të vaksinave, të përdorura shpesh pa një kuptim të plotë të përbërjes së tyre.
![]()
(Majtas) Portreti i Edward Jenner, mjeku dhe shkencëtari britanik, i cili ishte pionier i konceptit të vaksinave duke krijuar vaksinën e lisë, vaksina e parë në botë. (mikroman6/Getty Images) (Djathtas) Ilustrim i vjetër i gdhendur i vaksinimit të parë nga Dr. Edward Jenner. (mikroman6/Getty Images)
Një punim i vitit 2018 në The Lancet Infectious Diseases nga Clarissa Damaso rishikoi me kujdes historinë komplekse dhe të errët të vaksinave të lisë dhe arriti në përfundimin se llojet e virusit të përdorura nga Dr. Jenner mbetet një mister (d.m.th. viruset e lisë së lopës, lisë së kuajve ose vaccinia).
Në vitin 1823, kur Dr. Jenner vdiq, tashmë kishte tre lloje të ndryshme vaksinash kundër lisë: lija e lopës, e përshkruar si "limfë e pastër nga viçi", yndyra e kalit, e përshkruar si "lëngu i vërtetë dhe i vërtetë që ruan jetën" dhe variantet e yndyrës së kalit.
Vaksinat zakonisht aplikoheshin duke gërvishtur krahët ose kofshët, më pas duke përdorur materialin për të vaksinuar të tjerët, një metodë e njohur si vaksinimi krah për krah. Vaksina e Dr. Jenner-it i mungonte standardizimi dhe testimi i sigurisë.
Megjithë pasiguritë, mungesën e standardeve të cilësisë dhe hetimin e pamjaftueshëm të përbërësve, askush nuk e dinte saktësisht se çfarë kishte brenda koktejit të përftuar nga burime të ndryshme - si një lëng mishi me qindra mijëra mikrobe. Sidoqoftë, koncepti i vaksinimit të Jenner u miratua gjerësisht bazuar në një bestytni.
Ideja se injektimi i një lëngu ose indi të kontaminuar në një person nga një kafshë e sëmurë për të "parandaluar" një sëmundje tjetër te njerëzit, kundërshton sensin dhe logjikën e përbashkët dhe krijon skepticizëm shkencor midis mjekëve bashkëkohorë.
Skepticizmi mjekësor
Vaksinat e Dr. Jenner u përballën me sfidat e hershme.
Mjeku dhe autori mjekësor britanik, Dr. Charles Creighton (1847-1927), u vlerësua shumë për shkrimet e tij shkencore mbi historinë mjekësore. Libri i tij "Historia e Epidemive në Britani" (1891-1894) është përshkruar si një "klasik i saktësisë së padiskutueshme".
Në librin tjetër të tij “Jenner and Vaccination: A Strange Chapter of Medical History”, Dr. Creighton kritikon teorinë e vaksinës së Dr. Jenner fokusohet në katër pretendime kryesore pa prova shkencore: Parandalon linënuk është ngjitëse; nuk shkakton shpërthime; dhe është i sigurt. Dr. Creighton thekson nevojën për kërkime më të detajuara në patologji për të kuptuar me të vërtetë vaksinat.
Në mënyrë të ngjashme, profesionistë të tjerë të shquar mjekësorë të kohës, duke përfshirë Sir Erasmus Wilson, i referuar shpesh si "babai i dermatologëve", Dr. John D. Hillis, Dr. Liveing, Sir Ranald Martin, Profesor W.T. Gairdner, Dr. Tilbury Fox, dhe Dr. Gavin Milroy, kanë dëshmuar se vaksinimi origjinal i lisë ishte mjeti për përhapjen e lebrës.
Dr. Robert Hall Bakewell, një mjek që trajtoi lebrën dhe të tjerë kanë vënë në dukje rreziqet që lidhen me vaksinimin. Ata cituan shembuj ku vaksinimi po përhapte sëmundje të tilla si lebra në vend që të parandalonte infeksionin, duke sfiduar nocionin e vaksinimit.
Në 1799, pak pasi Jenner publikoi punimin e tij mbi përdorimin e lisë së lopës për të marrë mbrojtje gjatë gjithë jetës nga lija, Dr. Drake, një kirurg nga Anglia, kreu një eksperiment vaksinimi mbi tre fëmijë me një vaksinë të marrë direkt nga Edward Jenner.
Fatkeqësisht, kur u sfiduan me vaksinimin e lisë, të tre fëmijët e vaksinuar zhvilluan lisë. Vaksina kishte dështuar.
“Në tre prej tyre, një djalë shtatëmbëdhjetë vjeç dhe dy nga fëmijët e Colborne (njëri katër vjeç, tjetri pesëmbëdhjetë muaj), vezikulat e lisë së lopës arritën në pjekurinë e hershme dhe u zgjuan në kohën e zakonshme. Djaloshi u vaksinua me lisë më 20 dhjetor, që ishte dita e tetë nga vaksinimi dhe dy fëmijët në datën 21, prapë në ditën e tetë. Ata të gjithë zhvilluan lisë, si pustula lokale dhe shpërthim të përgjithshëm me ethe.
Dështimet që nga viti 1804
Me kalimin e kohës, janë raportuar raste të shumta të mosfunksionimit të vaksinimit. Megjithë premtimet fillestare për mbrojtje, njerëzit ishin ende të infektuar me lisë pasi u vaksinuan.
Dr. Baron, në librin e tij "The Life of Edward Jenner" tha: "Nga viti 1804, raportet e dështimeve në vaksinim kishin filluar të shumohen," dhe Dr. John Birch, kirurg i Spitalit të Shën Thomasit, thotë, në të njëjtën gjë. vit, "Çdo postim më sjell llogari për dështimet e vaksinimit."
Në vitin 1809, Lordi Henry Petty tha në Dhomën e Komunave: “Nëse Dr. Jenner nuk ishte verbuar plotësisht nga mendjemadhësia, ai duhet të kishte kuptuar se besimi i përgjithshëm në vaksinim, i ekspozuar në 1801, ishte tronditur shumë nga përvoja e shtatë pasardhësve. vjet.”
Në Komitetin e Furnizimit më 29 korrik 1807, z. Shaw-Lefevre, duke folur mbi mocionin për një grant publik për Dr. Edward Jenner, iu referua raportit të një Komisioni Hetimor, i cili thoshte se “praktika e vaksinimit të vaksinës ishte parandaluesi i pagabueshëm i lisë.” Ai mohoi prerazi të vërtetën e këtij dokumenti dhe tregoi se në 56 raste të vaksinimit kishte pasuar lija. "Këtu kemi pesëdhjetë e gjashtë raste të dështimit të vërtetë," tha z. Shaw-Lefevre.
Medical Observer për 1810 përmban të dhëna për 535 raste të lisë pas vaksinimit, duke përfshirë 97 raste fatale dhe 150 raste të lëndimeve nga vaksinat. Këto të dhëna u mbështetën nga 10 profesionistë mjekësorë, duke përfshirë dy profesorë të anatomisë, të cilët ishin dëshmitarë të lëndimeve të vaksinimit brenda familjeve të tyre.
Shumë raporte për dështimin e vaksinimit të lisë ndodhën me kalimin e viteve që nga viti 1804. Mjekësi Observer për 1810 përmban të dhëna për 535 raste të lisë pas vaksinimit, duke përfshirë 97 raste fatale dhe 150 lëndime nga vaksinat. (Pamja e ekranit nga Vaksinimi sipas Aktit të Parlamentit nëpërmjet The Epoch Times)
Një artikull i vitit 1817 me titull "Vëzhgime mbi sëmundjet mbizotëruese" në "London Medical Repository Monthly Journal and Review" raportoi se shumë njerëz që ishin vaksinuar ende po prekeshin nga lija.
1818: 1200 raste të kirurgut skocez
Në vitin 1818, pasi vaksinoi 1200 njerëz të shëndetshëm, Dr. Thomas Brown, një kirurg skocez me 30 vjet përvojë klinike, zbuloi se shumë njerëz të vaksinuar ende infektoheshin me virusin dhe madje vdisnin nga lija.
Dr. Brown diskutoi mbi komplikimet dhe dështimet që lidhen me vaksinimin e lisë. Ai përshkroi situata ku individët, pavarësisht se ishin të vaksinuar (siç tregohet nga një areolë e formuar siç duhet rreth shpimit të vaksinës), ende prekeshin nga lija. Në disa nga këto raste, lija ishte e rëndë (përputhëse) dhe madje çoi në vdekje. Veçanërisht, ai përmend rastet kur pustula e lisë u zhvilluan brenda zonës së shpimit të vetë vaksinës.
Në kontekstin e sëmundjes së lisë, "konfluent" i referohet një forme të rëndë sëmundjeje ku lezionet karakteristike të lëkurës të njohura si pustula, bashkohen dhe mbulojnë një pjesë të konsiderueshme të trupit. Në vend të pustulave të veçanta, të ndara, lezionet grumbullohen dendur, duke krijuar një skuqje ose shpërthim të vazhdueshëm. Kjo formë e rëndë e lisë shpesh shoqërohet me një rrezik më të lartë të komplikimeve dhe një rrjedhë më të rëndë të sëmundjes.
Dr. Brown theksoi më tej se raportet nga e gjithë bota, kudo që është praktikuar vaksinimi, treguan një rritje të konsiderueshme të dështimeve të vaksinimit.
Ai gjithashtu përmendi se kur ata që janë vaksinuar për më shumë se gjashtë vjet bien në kontakt me një infeksion të fortë dhe aktiv të lisë, pothuajse të gjithë përfundojnë me lisë. Kjo ngre shqetësime të mëdha nëse vaksina kundër lisë funksionon mirë për një periudhë të gjatë dhe nëse në të vërtetë mbron nga sëmundja.
“Megjithatë, zotëri, së pari duhet të marr guximin të vëzhgoj se askush nuk mund të ndiejë më thellë zhgënjimin e vaksinimit që u gjet i pamjaftueshëm për të dhënë siguri të përsosur kundër lisë sesa unë,” tha ai. Ndërgjegjja e tij nuk mund ta mbështeste më vaksinimin.
Dr. Thomas Brown, një kirurg skocez me 30 vjet përvojë klinike, pasi vaksinoi 1200 njerëz të shëndetshëm—shumë prej të cilëve ende ishin të prekur nga virusi, ishte i zhgënjyer me vaksinimin e lisë. (Pamja e ekranit nga Revista Mjekësore dhe Kirurgjike e Edinburgut nëpërmjet The Epoch Times)
Në 1829, një gazetar anglez, William Cobbett, theksoi joefektivitetin e vaksinimit në parandalimin e lisë. Në librin e tij, “Këshilla për të rinjtë dhe (rastësisht) për të rejat”, ai shkroi, “Në shumë raste, njerëzit e vaksinuar nga vetë Jenner kanë marrë më vonë linë. Disa nga këta njerëz vdiqën nga sëmundja, ndërsa të tjerët mezi mbijetuan.”
1845: Lancet raporton rritje pas vaksinimit
Në vitin 1845, zoti Stanley, president i Shoqërisë Mbretërore Mjekësore dhe Kirurgjike, botoi një artikull në The Lancet në një letër nga Dr. George Gregory, një mjek nga Spitali i Lisë së Lisë në Londër.
Spitali luajti një rol të rëndësishëm në trajtimin e pacientëve me lisë dhe ishte vendimtar për zhvillimin e trajtimeve të lisë dhe përpjekjeve të vaksinimit në shekujt 18 dhe 19.
Dr. Gregory shkroi se si spitali i tij, pasi gëzoi lirinë nga lija në vitet 1842 dhe 1843, u godit me një epidemi në 1844 dhe një rritje të konsiderueshme të vdekjeve javore nga kjo sëmundje. Këtu janë pikat kryesore:
- Në 1844, kishte 647 pacientë me lisë të shtruar në Spitalin e Lisë, duke shënuar një nga normat më të larta të pranimeve që nga themelimi i spitalit në 1746.
- Gjatë epidemisë së lisë në vitin 1844, 312 pacientë të lisë u vaksinuan me vaksinën e lisë, duke përbërë 48 përqind të pacientëve të pranuar.
- Midis 312 pacientëve të vaksinuar, 100 përjetuan një formë më të lehtë të sëmundjes dhe gati dy të tretat kishin sëmundje të moderuar deri në të rëndë. Nga 312 pacientë të vaksinuar, 24 vdiqën - një shkallë vdekshmërie prej gati 8 përqind.
Në përmbledhje, artikulli Lancet i 1845-ës tregoi se vaksinimi i lisë në shekullin e 19-të nuk ishte aq efektiv sa pritej në parandalimin e përhapjes ose reduktimin e ashpërsisë së lisë, siç dëshmohet nga numri i konsiderueshëm i rasteve dhe vdekjeve gjatë epidemisë së 1844-ës.
Së shpejti: A e zhduku vaksina linë?
Burimi: Epoch Times
Krijoni Kontakt