Si Putini e ktheu bojkotin perëndimor në fitim marramendësh
"Zamestim", rusisht për "Ne do të zëvendësojmë", bërë nga logot e kompanive perëndimore në një ekspozitë në Shën Petersburg, Rusi, në prill 2022. Aleksey Smagin/Kommersant, via Alamy
Nëse kompanitë duan të largohen nga Rusia, presidenti po vendos kushtet – në mënyra që përfitojnë qeverinë e tij, elitat e tij dhe luftën e tij.
Nga Paul Sonne dhe Rebecca R. Ruiz. Prodhuar nga Nico Chilla. 17 dhjetor 2023
Menjëherë pasi trupat ruse pushtuan vendin e tij, presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, u bëri një lutje kompanive perëndimore: “Largohuni nga Rusia”, tha ai. "Sigurohuni që rusët të mos marrin asnjë qindarkë."
Qindra kompani iu përgjigjën thirrjes. Politikanët dhe aktivistët parashikuan se kjo do të ndihmonte në mbytjen e ekonomisë ruse dhe do të minonte përpjekjet për luftë të Kremlinit.
Presidenti Vladimir V. Putin kishte plane të tjera.
Zoti Putin i ka kthyer daljet e kompanive të mëdha perëndimore në një fitim të papritur për elitën besnike të Rusisë dhe vetë shtetin. Ai i ka detyruar kompanitë që dëshirojnë të shesin ta bëjnë këtë me çmimet e shitjes. Ai ka shitje të kufizuara për blerësit e vajosur nga Moska. Ndonjëherë ai ka kapur firmat drejtpërdrejt.
Një hetim i New York Times gjurmoi se si zoti Putin e ka kthyer një fatkeqësi të pritshme në një skemë pasurimi. Kompanitë perëndimore që kanë njoftuar largimet kanë deklaruar më shumë se 103 miliardë dollarë humbje që nga fillimi i luftës, sipas një analize të raporteve financiare të Times. Zoti Putin ka shtrydhur kompanitë për sa më shumë nga ajo pasuri të jetë e mundur duke diktuar kushtet e largimit të tyre.
Ai gjithashtu i ka nënshtruar këto dalje ndaj taksave gjithnjë në rritje, duke gjeneruar të paktën 1.25 miliardë dollarë vitin e kaluar për gjoksin e luftës së Rusisë.
Asnjë marrëveshje private nuk është e sigurt. Kompania holandeze e birrës Heineken, për shembull, gjeti një blerës këtë pranverë dhe vendosi një çmim. Por qeveria ruse e hodhi poshtë marrëveshjen në mënyrë të njëanshme, thanë njerëz të afërt me negociatat, dhe i vuri pronat ruse të kompanisë në duart e një titani të paketimit të aerosolit të martuar me një ish-senator rus.
Në përgjithësi, zoti Putin ka mbikëqyrur një nga transferimet më të mëdha të pasurisë brenda Rusisë që nga rënia e Bashkimit Sovjetik. Një pjesë e madhe e industrive - ashensorë, goma, veshje industriale dhe më shumë - tani janë në duart e lojtarëve gjithnjë e më dominues rusë.
Në disa raste, ai lojtar është shteti. Ndërmarrjet në pronësi të qeverisë kanë blerë asetet e gjigantëve të korporatave si Ikea dhe Toyota. Në shumë raste, zoti Putin firmos personalisht shitjet.
"Këto janë marrëveshje të mira për ne, me siguri," tha Anton Pinsky, një restorant i shquar që u bashkua me një reper pro-Putin dhe bashkëpunëtorët e një senatori të fuqishëm për të marrë drejtimin e Starbucks. Në një intervistë në Moskë, ai minimizoi rëndësinë e marrëveshjes së tij, por ishte i qartë për efektin e largimeve perëndimore.
"Ti e këpute, e la," tha ai. "Ne e morëm atë me çmim të lirë. Faleminderit."
Sot në Rusi, një botë e fuqishme konsumatore vazhdon, duke e ndihmuar zotin Putin të ruajë një ndjenjë normaliteti, pavarësisht nga një luftë që ka rezultuar më e gjatë, më vdekjeprurëse dhe më e kushtueshme nga sa parashikoi ai. Shumica e kompanive të huaja mbeten në Rusi, duke mos dashur të humbasin miliardat që kanë investuar atje gjatë dekadave.
Biznese të tjera janë shitur dhe tani kanë një ndjesi të padukshme. Krispy Kreme tani është Krunchy Dream; donutët e tij vijnë në një kuti të ngjashme të sheshtë me shije të njohura. Starbucks është rilindur si Stars Coffee. Sirena e saj tani është një princeshë mjellma ruse.
Këto kompani mund të blejnë lëndë të parë në vend ose t'i importojnë ato nga vendet mike. Dhe klientët ende mund të blejnë lehtësisht produkte që supozohet se janë tërhequr nga raftet. Një ditë të fundit, një supermarket në Moskë ofroi Pepsi nga Uzbekistani dhe Coca-Cola nga Polonia.
Kundërsulmet ekonomike të zotit Putin kanë ndihmuar në forcimin e mbështetjes midis elitave që përfitojnë nga lufta dhe në zbutjen e efekteve të izolimit perëndimor. Ndërsa Ukraina është e preokupuar me imperativa afatshkurtra si mbështetja ndërkombëtare, qëndrueshmëria relative e ekonomisë ruse i ka mundësuar zotit Putin të luajë një lojë të gjatë.
Dokumentet e pazbuluara më parë, pasqyrat financiare dhe intervistat me dhjetëra marrës të marrëveshjeve në Rusi dhe në mbarë Evropën - shumë prej të cilëve folën në kushte anonimiteti nga frika e ndëshkimit - tregojnë se Moska tani mikromenaxhon pothuajse çdo dalje. Kompanitë duhet të lundrojnë në një sistem të errët për të fituar miratimin për të shitur. Në disa raste, miqtë e zotit Putin i kanë bërë thirrje drejtpërdrejt atij që të ndërhyjë.
"Ata që po largohen po humbasin pozicionin e tyre," tha për The Times Dmitri S. Peskov, zëdhënësi i Kremlinit. “Dhe sigurisht, prona e tyre po blihet me një zbritje serioze dhe po merret nga kompanitë tona, të cilat po e bëjnë me kënaqësi.”
Prapëseprapë, vala e kompanive që largohen ka goditur. Ajo ka dërguar një sinjal global se Rusia është një pabesë biznesi. Ekonomia është e tensionuar dhe në rrezik mbinxehjeje. Trajtimi i zotit Putin për largimet perëndimore vetëm sa ka përforcuar imazhin e Rusisë si një vend i rrezikshëm për të bërë biznes. Edhe disa zyrtarë të lartë rusë pranojnë se ulja e konkurrencës dhe investimeve të huaja do të dëmtojnë rusët e zakonshëm dhe ekonominë në një afat të gjatë.
Kremlini thotë se preferon që kompanitë të mbeten në Rusi. Por zoti Putin tallet me nocionin se largimi do të dëmtojë. “A mendonin se gjithçka do të shembet këtu? Epo, asgjë e tillë nuk ndodhi,” tha ai këtë muaj. "Kompanitë ruse morën përsipër dhe vazhduan".
Jo çdo marrëveshje është një fitim i papritur. Disa blerës do të përballen me pengesa të mëdha për t'i bërë bizneset e tyre të reja fitimprurëse.
Mbështetja e procesit të largimit për firmat perëndimore është kërcënimi i frikësimit dhe forcës. Autoritetet ruse kanë hetuar kompanitë në largim, kanë marrë në pyetje punëtorë dhe kanë arrestuar drejtuesit lokalë.
Verën e kaluar, zoti Putin kapi krahun rus të prodhuesit danez të birrës Carlsberg, së bashku me rreth gjysmë miliardë dollarë para në dorë, dhe i vuri nën kontrollin e përkohshëm të një prej miqve të tij.
Të paktën katër kompani të tjera kanë humbur kontrollin e operacioneve të tyre këtë vit për shkak të konfiskimeve efektive të shtetit.
Sot, zoti Putin është në krye të një procesi të ngarkuar largimi që funksionon në avantazhin e Rusisë. Por ajo filloi në ditët e para të luftës me qëllimin urgjent për të mbajtur gjallë ekonominë ruse.
Bllokimi i daljeve
Duke folur nga Shtëpia e Bardhë dy javë pas pushtimit, Presidenti Biden u mburr se Perëndimi po shtypte ekonominë ruse. "Lista e bizneseve dhe korporatave ndërkombëtare që largohen nga Rusia po rritet nga dita në ditë," tha ai.
Gjërat dukeshin të zymta për zotin Putin. Bursa në Moskë u mbyll dhe rubla ishte rrëzuar. Nëse Rusia do të humbiste të gjitha vendet e punës, prodhimin dhe paratë e kompanive perëndimore, efektet do të ishin shkatërruese.
Por zoti Putin po përgatiste përgjigjen e tij financiare. Ai kufizoi lëvizjen e parave jashtë vendit dhe kërkoi që kompanitë nga "kombet jomiqësore" të fitonin miratimin përpara se të shisnin bizneset e tyre.
Zoti Putin ishte duke vënë frena pikërisht në kohën kur drejtuesit perëndimorë përballeshin me presionin për të përshpejtuar. Në Shtetet e Bashkuara, ndoshta nuk kishte figurë më të zëshme se profesori i menaxhimit të Universitetit Yale, Jeffrey Sonnenfeld. Ai u shfaq në programet e lajmeve kabllore, duke kritikuar kompanitë që mbetën në Rusi.
Jeffrey Sonnenfeld, një profesor i menaxhimit në Universitetin Yale, duke dëshmuar në vitin 2022 para Komitetit të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA për Shërbimet Financiare. Komiteti i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA për Shërbimet Financiare
Profesor Sonnenfeld kujtoi se ishin bojkotet e korporatave – më shumë se sanksionet – që ndihmuan në shfuqizimin e aparteidit në Afrikën e Jugut. Ai e transformoi zyrën e tij në një lloj dhome lufte, me një ekip të Yale që vlerësonte kompanitë në përpjekjet e tyre për të shkëputur lidhjet me Rusinë.
Pyetja se kush do të përfundonte me ato kompani ishte pak shqetësuese.
“Nëse Putin mendon se mund të bëjë më mirë në tiganin e thellë, le ta bëjë atë”, tha ai në një intervistë. “Ne me të vërtetë nuk na intereson. Gjëja e rëndësishme është që të mos kemi miratimin e një marke të njohur globale.”
Lista e profesor Sonnenfeld dhe të tjera të ngjashme shtuan presionin nga aksionerët, aktivistët ukrainas dhe konsumatorët e përditshëm.
Disa drejtues shqetësoheshin se çfarë do të ndodhte me punonjësit, fabrikat dhe teknologjinë e tyre ruse nëse largoheshin. Të tjerët hezitonin të braktisnin investimet e tyre për një luftë që mund të ishte jetëshkurtër.
Por disa shpejt njoftuan synimet për të shkuar. Heineken dhe Carlsberg thanë se do të largoheshin sapo të gjenin blerës. Kompania kanadeze e minierave të arit Kinross bëri të njëjtën gjë dhe brenda disa ditësh njoftoi një marrëveshje për 680 milionë dollarë për t'ia shitur operacionin e saj rus një blerësi vendas.
OBI, një zinxhir gjerman i dyqaneve të pajisjeve, shkoi një hap më tej, duke thënë se do të mbyllte të 27 dyqanet në Rusi derisa të gjente një blerës.
Qeveria e zotit Putin, megjithatë, po ngrinte tashmë pengesa.
Më 17 mars 2022, Ministria Ruse e Tregtisë u dërgoi një letër menaxherëve lokalë të OBI. Letra, e shqyrtuar nga The Times, u kërkoi menaxherëve të sfidonin kompaninë dhe t'i mbanin dyqanet hapur, duke përmendur ligjet për mbrojtjen e konsumatorëve. Nuk kishte asnjë "arsye ekonomike" për mbyllje, shkroi ministria.
OBI, paralajmëroi ministria, duhet të përmbushë "detyrimet ndaj konsumatorëve, punëtorëve dhe palëve të saj, përfshirë furnitorët". Kjo shkaktoi një lojë disaditore mace-miu, ndërsa punonjësit lokalë u përpoqën të rihapin dyqanet dhe drejtuesit në Gjermani u përpoqën t'i ndalonin ata.
Autoritetet ruse kërkuan gjithashtu që zyrtarët e OBI të dëshmonin për planet e tyre. Prokurorët vizituan një dyqan dhe inspektuan sistemin e tij kompjuterik, tha kompania për The Times.
OBI bëri një marrëveshje atë pranverë, duke u shitur përfundimisht për çmimin simbolik të disa dollarëve.
Një dyqan i mbyllur OBI në Moskë në vitin 2022. Biznesi rus i kompanisë u shit përfundimisht për çmimin simbolik të disa dollarëve. Maxim Shemetov/Reuters
Blerësi, një biznesmen i quajtur Josef Liokumovich, kaloi kontrollet e historikut të kompanisë dhe nuk ishte në asnjë listë të zezë financiare. Por, siç mësoi shpejt OBI, kompanitë perëndimore nuk kanë kontroll mbi atë se kush merr përsipër operacionet e tyre.
Në më pak se një vit, operacioni i OBI-së në Rusi ndryshoi pronarët katër herë, duke arritur përfundimisht me bashkëpunëtorët e senatorit rus Arsen B. Kanokov, i cili është nën sanksionet e Thesarit të SHBA-së. Në një moment, një aleat i të fortit çeçen Ramzan Kadyrov u shfaq në regjistrin e pronësisë.
Një ridrejtim i tillë është arsyeja pse diplomatët dhe ekspertët thonë se është shumë herët për të kuptuar ndryshimin e peizazhit. Pronarët e vërtetë të rinj të disa bizneseve mund të mos njihen për vite, nëse ndonjëherë.
"Këta djem," tha Urszula Nartowska, avokatja kryesore e OBI, "ata kanë fuqinë e asaj që duan të marrin. Dhe ju duhet ta pranoni këtë.”
Në qershor, Kremlini demonstroi se çfarë mund të prisnin kompanitë: Moska miratoi shitjen e minierës së arit Kinross, por me një ndryshim mahnitës. Çmimi i shitjes ishte përgjysmuar, në 340 milionë dollarë.
Një kompleks në një minierë ari në Rusinë e largët lindore në vitin 2012, kur ishte në pronësi të kompanisë kanadeze Kinross. Elena Chernyshova/Panos Pictures, nëpërmjet Redux
Blerësi, Highland Gold, më vonë do të futej në listën e zezë nga zyrtarët britanikë, të cilët thanë se ari siguronte një "fluks të rëndësishëm të ardhurash për përpjekjet luftarake të Rusisë".
“Qeveria e kuptoi se mund të diktonte se kush blen dhe ndoshta ta përdorte atë fuqi për të shpërblyer blerësit e lidhur”, tha Alan Kartashkin, një avokat për Debevoise & Plimpton, i cili kaloi dekada në Moskë dhe ka negociuar largimin e kompanive perëndimore.
“Më kujtohet se mendoja,” shtoi zoti Kartashkin, “sapo të ndiejnë se kanë fuqinë për të kontrolluar transaksionet tërësisht private, ku qeveria nuk ka interes të kapitalit, ata nuk do të ndalen”.
"Ky biznes është tashmë rus"
Humori ishte festiv në korrik kur ministri rus i industrisë dhe tregtisë, Denis V. Manturov, u shfaq në një fabrikë ashensori në Shën Petersburg.
Fabrika kohët e fundit i përkiste kompanisë më të madhe të ashensorëve në botë, Otis Worldwide me bazë në Connecticut. Tani ajo i përkiste një firme të kontrolluar nga Armen M. Sarkisyan, i cili kishte bërë një pasuri duke drejtuar lotarinë ruse pjesërisht falë lidhjeve me qeverinë.
Z. Manturov u mburr se Moska kishte ndërmjetësuar marrëveshje speciale për shitjen. Ai shpërtheu për një linjë të re prodhimi dhe kërkesë të madhe për ashensorë në katet e larta ruse. "Ky biznes është tashmë rus," tha ai. Tani njihej si Meteor.
Nga e majta: Armen M. Sarkisyan i S8 Capital; guvernatori i Shën Petersburgut, Alexander D. Beglov; dhe Denis V. Manturov, ministri i tregtisë i Rusisë, duke vizituar një fabrikë ashensori në 2022, në një fotografi të publikuar nga media shtetërore ruse. Alexander Demianchuk/TASS, nëpërmjet Imago Images
Z. Sarkisyan është një shembull i një krijimi unik të luftës: një biznesmen që ishte mjaftueshëm i lidhur politikisht për të fituar një çmim të tillë dhe i pasur mjaftueshëm për të mbyllur marrëveshjen – por jo aq i lidhur me Kremlinin sa të ishte subjekt i sanksioneve ndërkombëtare.
Z. Sarkisyan dhe të tjerë, pothuajse brenda natës, përthithën qoshe të mëdha të tregjeve të tyre.
Kur gjigandi finlandez i ashensorëve Kone u përpoq t'ua shiste punonjësve të tij, autoritetet e refuzuan marrëveshjen. Edhe një herë, kompania Holding e z. Sarkisyan, S8 Capital, u bë blerësi.
S8 Capital u zhvendos gjithashtu në biznesin e gomave, duke ndërprerë funksionimin rus të kompanisë gjermane Continental, përpara se të blinte prodhuesin më të mirë rus të gomave, Cordiant, dhe të fillonte bisedimet për të blerë fabrikën ruse të prodhuesit japonez të gomave Bridgestone.
S8 Capital nuk iu përgjigj kërkesave për koment.
Fabrika e ashensorëve në Shën Petersburg i përkiste Otis Worldwide, por firmat e lidhura me S8 Capital e blenë biznesin. Tani quhet Meteor. Aleksey Smagin/Kommersant, nëpërmjet Associated Press
Në verën e vitit 2022, ekonomia e Rusisë ishte stabilizuar, rubla ishte rimëkëmbur dhe strategjia e zotit Putin ndryshoi.
Ndërsa në fillim të luftës, kompani si McDonald's u kishin shitur menaxherëve lokalë ose bashkëpunëtorëve lokalë të biznesit, me një opsion për t'u kthyer në Rusi më vonë, marrëveshje të tilla shpejt u bënë më të vështira.
Pasi doli nga kriza, qeveria donte të bënte më shumë sesa thjesht të mbante dyert hapur. Ajo dëshironte gjithnjë e më shumë të diktonte kushtet e çdo marrëveshjeje.
Në gusht të atij viti, zoti Putin nxori një dekret që kërkon që kompanitë në industritë kryesore të marrin nënshkrimin e tij përpara se të shesin asetet e tyre ruse. Shumë biznese, duke përfshirë divizionet e Siemens dhe Caterpillar, papritmas iu nënshtruan tekave të vetë zotit Putin.
“Qeveria kishte filluar të shtrëngonte procesin dhe ai po bëhej shumë më sfidues,” tha Laura Brank, një avokate në Dechert që ndihmon kompanitë perëndimore të largoheshin. "Unë u thosha klientëve se do të ishte më mirë të lëviznim shpejt."
Nënshtrimi
Për shumicën e kompanive që përpiqen të largohen nga Rusia, portierët operojnë nga një ndërtesë gri qeveritare pranë Sheshit të Kuq. Njëmbëdhjetë ditë pas fillimit të luftës, zoti Putin ngriti një "nënkomision" të posaçëm atje për të shqyrtuar kërkesat për shitje.
Ministri për një kohë të gjatë i financave të zotit Putin, Anton G. Siluanov, drejton nënkomisionin, i cili përfshin zyrtarë nga Kremlini, banka qendrore dhe ministritë kryesore.
Ata vendosin nëse kompanitë mund të largohen dhe me çfarë kushtesh.
Pasi një kompani ka arritur një marrëveshje me një blerës, negociatat shpesh fillojnë përsëri - këtë herë në fshehtësi, midis blerësit dhe një prej ministrive të qeverisë ruse. Shitësi është kryesisht i përjashtuar. Ai proces, thonë avokatët, shpesh përfundon me një çmim më të ulët shitjeje dhe nganjëherë një blerës të ri. Marrëveshja më pas shkon në nënkomision. Ndonjëherë, marrëveshjet dështojnë pas muajsh heshtjeje.
Procesverbalet e brendshme, të rishikuara nga The Times, tregojnë se nënkomisioni shqyrton edhe detajet më të vogla. Në një takim vitin e kaluar, paneli miratoi shitjen prej 59,000 dollarësh të një apartamenti të vogël në pronësi të kompanisë finlandeze të gomave Nokian.
Nënkomisioni ka fuqi të jashtëzakonshme. Procesverbalet tregojnë se ajo hodhi poshtë një propozim të kompanisë amerikane të elektronikës Honeywell për të shitur fabrikat e saj derisa një vlerësim të provonte se blerësi rus po merrte një zbritje prej 50 për qind.
Megjithë burokracinë, biznesmenët kanë bërë shaka në prapaskenë për asetet më fitimprurëse, shpesh duke iu drejtuar drejtpërdrejt zotit Putin.
I tillë ishte rasti në verën e vitit 2022, kur Mondi, një kompani britanike-austriake e letrës, gjeti një blerës për një nga fabrikat më të mëdha të Rusisë dhe kërkoi miratimin e qeverisë për ta shitur.
Ndërsa marrëveshja u realizua, një nga K.G.B të vjetër të zotit Putin. u shfaqën miqtë, Sergei V. Chemezov. Ai shkroi një letër duke kërkuar që presidenti të drejtojë mullirin drejt një grupi investitorësh, duke përfshirë firmën shtetërore që ai drejton. Ai madje sugjeroi një mënyrë për të strukturuar marrëveshjen për të shmangur sanksionet perëndimore. The Times shqyrtoi një kopje të letrës.
As zoti Chemezov dhe as kompania shtetërore nuk iu përgjigjën kërkesave për koment.
Marrëveshja e zotit Chemezov nuk ndodhi kurrë, por as marrëveshja fillestare e Mondit. Nënkomisioni e vuri mullirin në duart e një ndërtuesi të pronave në Moskë për shumë më pak se çmimi origjinal.
Jashtë vendit, profesor Sonnenfeld dhe të tjerë vazhduan presionin. Më shumë se 200 kompani kishin fituar notat "F" në listën e tij. Profesor Sonnenfeld dëshmoi para Kongresit në nëntor 2022. Qëndrimi në Rusi, tha ai, ishte e barabartë me mbështetjen e qeverisë.
Por sipas rregullave të zotit Putin, largimi përfitoi drejtpërdrejt edhe qeverinë dhe, nga ana tjetër, luftën.
Këtë vit, kompania mëmë e Ikea i shiti qendrat e saj tregtare ruse një banke të kontrolluar nga shteti. Nokian ia shiti veprimtarinë e saj një kompanie nafte në pronësi të një qeverie rajonale ruse. Operacionet ruse të Nissan, Renault dhe Toyota u morën nga një kompani shtetërore.
Qeveria ruse ka kërkuar të përdorë ish-fabrikat perëndimore të automobilave për të prodhuar automjete për markën luksoze shtetërore Aurus, sipas një dokumenti të brendshëm të Ministrisë së Tregtisë të marrë nga The Times.
As Ministria e Tregtisë dhe as e Financave nuk iu përgjigjën kërkesave për koment.
Zoti Putin gjeti gjithashtu një mënyrë për të sjellë para direkt në arkat e shtetit.
Në fillim, marrëveshjet e huaja iu nënshtruan asaj që qeveria e quajti "taksë vullnetare" - e nevojshme për privilegjin e nxjerrjes së parave nga Rusia në një shumë të madhe. Kompanitë që zgjodhën të mos paguajnë taksën do t'i merrnin pagesat e tyre me këste.
Por në fillim të këtij viti, zoti Putin nuk u kishte dhënë atyre mundësinë e zgjedhjes. Kompanitë duhej të paguanin taksën, dhe ato ende mund t'i merrnin paratë e tyre me këste.
Kremlini gjithashtu bëri të qartë atë që ishte nënkuptuar që nga marrëveshja e Kinross: Kompanive u kërkohej të shesin për të paktën një ulje prej 50%.
Heineken, për një Dollar
Deri në vitin 2023, peizazhi ishte bërë i panjohur. Kremlini ndryshonte vazhdimisht rregullat dhe dukej se kërkonte gjithmonë më shumë. Kompanitë duke përfshirë Unilever njoftuan se më mirë do të qëndronin në Rusi sesa që asetet e tyre të përfundonin në duart e qeverisë.
Në këtë sfond, drejtuesit e Heineken dhe Carlsberg ende po negocionin me blerësit e mundshëm këtë vit kur zoti Putin i dha vetes kompetenca edhe më të mëdha.
Qeveria ruse, dekretoi ai në prill, mund të konfiskonte asetet e huaja dhe t'i vendoste ato nën mbikëqyrjen e përkohshme të kujtdo që donte. Kompanitë tani rrezikonin të kapeshin plotësisht.
Heineken arriti një marrëveshje atë muaj dhe blerësi, një biznesmen kazak, kërkoi miratimin e qeverisë. Drejtuesit e Carlsberg ndoqën shembullin, duke planifikuar t'ia shesin Arnest-it, prodhuesit rus të aerosoleve që kohët e fundit kishte marrë biznesin shumë fitimprurës të paketimit të pijeve të Ball Corporation me bazë në SHBA.
Të dy prodhuesit e birrës ndiheshin të sigurt se, më shumë se një vit pas shpalljes së planeve për t'u larguar nga Rusia, më në fund do ta bënin këtë.
Një linjë prodhimi Heineken në një fabrikë birre në Shën Petersburg në 2015. Andrey Rudakov/Bloomberg
Në korrik, zoti Putin i verboi drejtuesit e Carlsberg duke sekuestruar kompaninë dhe duke e vendosur atë në duart e bashkëpunëtorit dhe mikut të tij prej kohësh të xhudos, Taimuraz Bolloev.
Carlsberg ishte një objektiv tërheqës. Kompania kontrollonte markën ikonë të birrës ruse Baltika dhe kohët e fundit e kishte vlerësuar funksionimin e saj rus në rreth 3 miliardë dollarë. Aplikacioni i tij i shitjeve kishte zbuluar se ishte ulur në një gjysmë miliardë dollarë në para.
Në një kthesë tjetër, zyrtarët rusë kundërshtuan gjithashtu marrëveshjen e Heineken. Sipas njerëzve të afërt me negociatat, autoritetet e drejtuan biznesin drejt Arnest-it – ndoshta një ngushëllim për humbjen e Carlsberg-ut shumë më fitimprurës.
Marrëveshja u realizua për një euro të vetme dhe premtimin për të shlyer 100 milionë dollarë borxh.
Për drejtuesit e Carlsberg, saga ishte larg përfundimit. Zoti Bolloev, thanë ata, u ka bërë presion që të nënshkruajnë kompaninë përgjithmonë.
"Do të kërkonte që ne të bëmë fjalë për fjalë një marrëveshje me Putinin dhe administratën e tij, duke krijuar një transaksion legjitim ku ata mund të merrnin përsipër biznesin tonë për pothuajse asgjë," tha Jacob Aarup-Andersen, shefi ekzekutiv i Carlsberg, në një intervistë muajin e kaluar. . "Ne thjesht nuk mund ta bënim këtë."
Brenda disa javësh, autoritetet ruse kishin arrestuar dy punonjës të kompanisë dhe bastisën shtëpitë e tyre. Këtë muaj, sipas mediave ruse të lajmeve, zoti Bolloev u kërkoi autoriteteve të shtetëzojnë kompaninë.
Dmitri A. Medvedev, ish-presidenti i cili është nënkryetar i këshillit të sigurisë së Rusisë, nuk shprehu asnjë simpati për kompanitë që përpiqen të lëvizin paratë jashtë vendit dhe t'i kthejnë ato në vetë vendet që armatosin Ukrainën.
Ai e tallte Carlsberg, duke i falënderuar për mbushjen e buxhetit rus.
"Një buxhet i fortë do të thotë ndihmë për frontin," shkroi ai muajin e kaluar. "Në këtë drejtim, danezët e pakuptimtë kontribuojnë gjithashtu në armët moderne ruse."
Burimi: NYT
Krijoni Kontakt