Terapistët dhe shkencëtarët e gjumit thonë se është në rregull që çiftet të flenë të ndarë, një ndryshim i parimit të martesës prej kohësh

Emri:  burri_gruaja_krevat.jpg

Shikime: 172

Madhësia:  28.9 KB

Nga Elizabeth Bernstein

A keni provuar ndonjëherë të bëni një gjumë të mirë gjatë natës me partnerin tuaj duke gërhitur ose duke u rrotulluar i shqetësuar pranë jush?

Do t'ju pëlqejë kjo: Terapistët dhe shkencëtarët e gjumit thonë se është në rregull që çiftet të flenë të ndarë, pasi një numër në rritje i kërkimeve tregon rëndësinë e habitshme të gjumit. Është një ndryshim nga parimi i kahershëm i martesës që sapo partnerët të lëvizin në shtretër të ndarë, romanca ka vdekur.

Gjumi është "thelbësor për një trup, mendje dhe marrëdhënie të shëndetshme", thotë Wendy Troxel, psikologe klinike, shkencëtare e gjumit në Rand dhe autore e një libri mbi çiftet që flenë. "Është e rëndësishme t'i jepet përparësi."

Terapistët kanë një paralajmërim. Nëse ju dhe partneri juaj lëvizni në shtretër të veçantë, duhet të gjeni një mënyrë për të vazhduar të jeni intime, si emocionalisht ashtu edhe fizikisht. Gjumi i përbashkët ofron përfitime të rëndësishme për një çift, si afërsia emocionale dhe mundësitë për përkëdhelje, seks dhe bisedë. Partnerët që flenë mirë së bashku duhet t'i përmbahen asaj.

Në fillim të martesës së tyre, Mark dhe Paula White ndanin të njëjtin shtrat. Por asnjëri prej tyre nuk po pushonte mirë. Paula është një buf nate që e mban televizorin ndezur, edhe kur është në gjumë. Marku mban një tifoz duke vrapuar në këmbët e shtratit dhe zgjohet i lumtur në orën 3 të mëngjesit.

Një herë, ai u kthye në gjumë dhe aksidentalisht e goditi me grusht në fytyrë. Një herë tjetër, gërhitja e tij dhe “fryma e hudhrës” e bëri atë të kërcejë dhe të bërtasë: “Nuk mund të marr frymë! Ti po ma merr ajrin!”

Kjo ishte 32 vjet më parë. Që atëherë, të bardhët kanë fjetur kryesisht në dhoma të veçanta, madje kanë zgjedhur shtretër të veçantë gjatë pushimeve.

"Ne jemi njerëz më të mirë dhe kemi një marrëdhënie më të mirë sepse flemë më mirë," thotë Paula, 60 vjeç, një pronare biznesi në New Albany, Ohio.

Kur flemë mirë, shmangim një sërë problemesh të shëndetit fizik dhe mendor, si diabeti, hipertensioni dhe depresioni. Marrëdhëniet tona përmirësohen, sepse ne jemi më pak të irrituar, më pak të frustruar dhe më të mirë në komunikim dhe zgjidhjen e problemeve. Kur jemi të çuditshëm, ne priremi t'ia vëmë atë personit më të afërt me ne.

Emri:  burri_gruaja_2.jpeg

Shikime: 125

Madhësia:  72.7 KB
Paula dhe Mark White, nga New Albany, Ohio, kanë fjetur të ndarë për shumicën e 33 viteve të martesës së tyre, por ende gjejnë kohë për romancë. FOTO: PAULA WHITE

Gjumi më i mirë mund të përmirësojë edhe jetën tonë seksuale. Një nga arsyet kryesore pse çiftet ndalojnë seksin është sepse janë shumë të rraskapitur.

"Kjo është arsyeja pse çiftet thonë se një nga përvojat e tyre seksuale më të kënaqshme është kur shkojnë me pushime," thotë Sari Cooper, një terapiste e certifikuar seksi dhe çiftesh në Nju Jork. "Ata kanë kohë për të pushuar."

Ja se si psikologët sugjerojnë se mund të flini me sukses të ndarë.

Bëni një bisedë

Mos dilni nga shtrati. Mund ta bëjë partnerin tuaj të ndihet i refuzuar. Të dy njerëzit duhet të jenë në rregull me marrëveshjen që ai të funksionojë.
Zgjidhni një kohë kur të dy jeni të pushuar mirë. Mos flisni për këtë në dhomën e gjumit.

Pyesni partnerin tuaj: A jeni duke fjetur mirë? Shpjegoni se dëshironi që të dy të flini mirë. Jini të sigurt se kjo ka të bëjë me gjumin dhe jo me tërheqjen mos fajësoni. Përdorni "unë" në vend të "ti". Provoni: "Unë ftohem natën", jo "ti e tërheq batanijen për vete".

Mbajeni atë në shënjestër. Nuk është koha për të folur për gjithçka që nuk shkon në marrëdhënien tuaj. "Qëndroni të fokusuar se si mund të jeni një partner më i mirë nëse flini më mirë," thotë Troxel nga Rand.

Provojeni përkohësisht

Kjo nuk duhet të jetë një marrëveshje me kohë të plotë. Ju mund të flini veçmas gjatë javës së punës, ose të bëni një pushim kur një person është në një periudhë pagjumësie. Kjo qasje e përkohshme është veçanërisht e dobishme kur një partner dëshiron të flejë veç e veç dhe një jo, thotë Troxel.

Planifikoni takime të rregullta intimiteti

Kur flini në shtretër të veçantë, ka më pak mundësi për seks spontan apo edhe thjesht për t'u strukur. “Duhet të jeni të qëllimshëm për të krijuar joshjen, flirtin dhe planifikimin për ta realizuar atë”, thotë Cooper, terapisti i seksit.

Zgjidhni një ditë kur e dini se do të jeni më të relaksuar dhe planifikoni të shkoni në shtrat një orë më parë. (Do të dëshironi energji!) Ndërtoni pritjen paraprakisht. Dërgoni një mesazh flirtues ose lini një shënim në shtratin e partnerit tuaj.

Dhe mbani mend: Jo çdo intimitet duhet të jetë seksual.

Shkoni në shtrat së bashku për pak çdo natë

Përqafim. Shikoni një film. Angazhohuni në bisedën me jastëk. Më pas thoni natën e mirë dhe shkoni në shtretërit tuaj të veçantë.

"Ju mund të qëlloni për më të mirën e të dy botëve: zgjimin në shtrat së bashku dhe gjumë të mirë," thotë Zlatan Krizan, një shkencëtar i certifikuar i gjumit dhe profesor i psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Iowa-s.

Të bardhët, të cilët kanë 33 vjet martesë, ndonjëherë shikojnë një film në shtrat dhe struken. Kur duan të jenë intime, ata planifikojnë një takim ose thjesht vizitojnë dhomën e gjumit të njëri-tjetrit.

Ndonjëherë Paula i thotë të shoqit: "Unë do ta lë dritën e kuqe ndezur për ty sonte". Të dy bashkëshortët thonë se seksi është më i këndshëm tani, sepse nuk janë aq të lodhur dhe të tensionuar.

Megjithatë, ata kanë një ritual para gjumit që nuk e anashkalojnë kurrë. Ata ngjiten së bashku lart, gjunjëzohen në secilën anë të shtratit të Paula-s dhe bëjnë lutjet e tyre. Pastaj ata puthen natën e mirë dhe shkojnë në dhomat e tyre.

"Tani, kur jemi bashkë, e dimë se do të jetë një kohë cilësore," thotë Mark, 61 vjeç.

Burimi: WSJ