ish-ndihmësi i Boris Johnson: Ai donte të linte Covid të vriste të moshuarit
Kryeministri i atëhershëm nuk kishte "aftësitë" e duhura për të trajtuar pandeminë, u tha një seancë e pavarur
Kryeministri i atëhershëm i Britanisë Boris Johnson flet me mediat gjatë një vizite në një qendër vaksinimi të NHS Covid-19 më 16 dhjetor 2021 pranë Ramsgate, Mbretëria e Bashkuar © Getty Images / Leon Neal - WPA Pool/Getty Images
Ish-kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson ishte i fiksuar gjatë gjithë krizës Covid-19 tek të moshuarit që pranonin fatin e tyre dhe e panë virusin si "mënyrën e natyrës për t'u marrë me të moshuarit", ka dëgjuar një hetim për trajtimin e pandemisë nga Downing Street.
Në një seancë dëgjimore të së martës, si pjesë e hetimit të qeverisë për Covid-19, u ndanë shënime nga këshilltari kryesor i Johnson-it për shkencën, Patrick Vallance, të cilat detajonin atë që ndihmësi e shihte si "obsesion" të Johnson me të moshuarit që pranonin rreziqe pasi ato lidheshin me potencialin . virus fatal.
Shënimet, të datuara nga gushti 2020, detajonin mendimin e Vallance se Johnson ishte i prirur t'i linte "të rinjtë të vazhdonin me jetën dhe të [mbanin] ekonominë në këmbë" – të cilën Vallance e përshkroi në atë kohë si "një grup shkëmbimesh mjaft mashtruese".
Vallance shtoi në shënime: "[Johnson] thotë se partia e tij 'mendon se e gjithë kjo është patetike dhe Covid është thjesht mënyra e natyrës për t'u marrë me të moshuarit, dhe nuk jam plotësisht i sigurt se nuk jam dakord me ta. Shumë njerëz të moderuar mendojnë se është pak e tepërt.' [Ai] dëshiron të mbështetet në votime.”
Shënimet u ndanë gjatë provave të dhëna në hetimin në Mbretërinë e Bashkuar Covid-19 nga ish-drejtori i komunikimit i Johnson, Lee Cain, si pjesë e hetimit të pavarur për përgjigjen e Londrës ndaj pandemisë.
Cain tha në seancën dëgjimore se Johnson hezitonte të impononte një të ashtuquajtur bllokim 'ndërprerës qarku' për të penguar përhapjen e virusit në shtator 2020, pasi kjo ishte "shumë kundër asaj që është në ADN-në e tij politike". Megjithatë, Cain shtoi se hulumtimi i tij kishte treguar se dëshira e përgjithshme e publikut në Mbretërinë e Bashkuar ishte për një qasje më të kujdesshme.
Cain shtoi se Johnson shpesh do të "luhatej" midis vendimeve të ndryshme të politikave Covid, duke vonuar aftësinë e qeverisë për t'iu përgjigjur në mënyrë efektive pandemisë, të cilën ai tha se e konsideronte "më tepër rraskapitëse herë pas here".
"Çfarë do të ishte ndoshta e qartë në Covid," tha Cain kur u pyet në seancë nëse Johnson ishte personi i duhur për të udhëhequr Mbretërinë e Bashkuar përmes pandemisë, "Ishte e gabuar për grupin e aftësive të këtij kryeministri."
Pavendosmëria e dukshme e Johnson, siç zbulohet në shënimet e Vallance, ndihej sikur të ishte "goditur në bark", tha Brenda Doherty, zëdhënëse e Covid-19 Beeaved Families for Justice UK, sipas BBC të martën.
“Gjatë valës së parë dhe të dytë të pandemisë, Mbretëria e Bashkuar kishte një nga numrat më të lartë të vdekjeve për person në botë nga Covid-19 dhe është e qartë se sa personalisht ishte përgjegjës për këtë,” tha Doherty .
Johnson, i cili shpalli hetimin gjatë kryeministrisë së tij në maj 2021, nuk ka komentuar publikisht provat e detajuara në seancat e kësaj jave, por një zëdhënës tha se ish-kryeministri po " bashkëpunon plotësisht" me hetimin. Johnson, si dhe kryeministri aktual Rishi Sunak, pritet të japin dëshmi më vonë këtë vit.
Sipas të dhënave të disponueshme në internet, 230,669 njerëz kanë vdekur nga Covid-19 në Mbretërinë e Bashkuar. Shumica e vdekjeve përfshinin njerëz të moshës 75 vjeç e lart.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt