Mike Johnson fiton zgjedhjet për kryetarin e Dhomës së Përfaqësuesve pasi u shfaq si "kandidati i unitetit i GOP" i mbështetur nga Trump pas 22 ditësh trazirash
- Republikani i Luizianës fitoi mbështetjen unanime nga të gjithë kolegët e tij
- Fitorja e tij vjen pas 22 ditësh farsë, trembëdhjetë kandidatëve të dështuar, katër të nominuarve dhe votave katër kate që nga rrëzimi i McCarthy
Nga MORGAN PHILLIPS
Pas 22 ditësh farsë, trembëdhjetë kandidatë të dështuar, katër të nominuar dhe vota në katër kate, republikanët më në fund kanë zgjedhur një kryetar të Dhomës.
Mike Johnson i Luizianës është zgjedhur unanimisht nga partia e tij për të marrë dorën në një votim që i dha fund cirkut tre-javor të Dhomës GOP të shkaktuar nga rrëzimi i Kevin McCarthy.
Duke fituar të 220 votat republikane në dysheme, babai i katër fëmijëve, Johnson, 51 vjeç, fitoi postin kryesor pas një beteje të dominuar nga goditjet me thikë, kërcënimet me vdekje, marrëveshjet anësore, Donald Trump dhe Matt Gaetz .
Johnson, i cili shërbeu si nënkryetar i Konferencës së GOP të Dhomës së Përfaqësuesve dhe mbështetet nga Trump, kishte nevojë për të paktën 215 nga 220 republikanët e pranishëm për të votuar për të - por në vend të kësaj mori pëlqimin unanim nga partia e tij.
Të 209 demokratët e pranishëm votuan për udhëheqësin e pakicës Hakeem Jeffries në një votim të dominuar nga talljet për mashtrimin zgjedhor dhe Trump.
Johnson ishte kandidati i katërt republikan për postin kryesor në tre javë dhe i pari që depërtoi në luftën e brendshme të GOP.
"Dhoma e Popullit është kthyer në punë," tha Johnson pas zgjedhjes së tij në katin e Dhomës për brohoritje në të gjithë dhomën.
Pas 22 ditësh farsë, trembëdhjetë kandidatë të dështuar, katër të nominuar dhe vota në katër kate, republikanët më në fund kanë zgjedhur një kryetar të Dhomës
Emri i ish-kryetarit Kevin McCarthy u hoq më në fund nga dera mbi zyrën e kryetarit
Një tabelë e re u instalua mbi zyrën e kryetarit në Kapitol menjëherë pasi Johnson u zgjodh
Ai ishte kryetari i parë republikan që mori çdo votë në partinë e tij që nga John Boehner në vitin 2011, duke kundërshtuar ashpër ndarjen e thellë me të cilën është përballur secili kandidat që kur McCarthy u votua.
Fitorja e tij tani do të lejojë Dhomën e Përfaqësuesve të kryejë përsëri biznes të rregullt, gjë që nevojitet dëshpërimisht me më pak se një muaj deri në një mbyllje të mundshme të qeverisë dhe ndërsa lufta Izrael-Hamas intensifikohet.
"Unë do të them këtë: ne do të heqim dorë nga të gjitha ceremonitë dhe festimet e zakonshme që tradicionalisht pasojnë një foltore të re, sepse nuk kemi kohë për asnjërën. Biznesi i popullit amerikan është shumë urgjent në këtë moment”, u tha Johnson gazetarëve pas fitores së tij.
"Ju do të shihni Kongresin duke punuar aq shumë sa ka punuar ndonjëherë dhe ne do të ofrojmë për popullin amerikan. Unë jam mirënjohës për këtë mundësi. Dua t'ju falënderoj për durimin me ne', shtoi ai.
Dhoma e Përfaqësuesve do të katapultohet përsëri në biznesin legjislativ që përfshin një rezolutë për të mbështetur Izraelin dhe një betejë të diskutueshme për shpenzimet.
"Ky është një vend i bukur," tha Johnson në dhomën e Dhomës së Përfaqësuesve menjëherë pas zgjedhjes së tij, duke vënë në dukje se SHBA përballet me shumë sfida aktualisht.
"Ne jemi në një kohë shumë të rrezikshme...Një Amerikë e fortë është e mirë për të gjithë botën," tha ai duke duartrokitur nga ana demokratike dhe republikane e dhomës.
Një burrë plot besim, oratori i ri përmendi se si gruaja e tij u lut në gjunjë për javë të tëra që çuan në zgjedhjen e tij.
Ai iu lut Zotit edhe në fjalimin e tij hyrës. Ai iu referua motos "Në Zotin ne besojmë" të Dhomës së Përfaqësuesve.
Republikani tha se rruga e parë e veprimit që Dhoma do të ndërmarrë nën udhëheqjen e tij është miratimi i një rezolute që dënon Hamasin dhe në mbështetje të Izraelit.
"Ne kemi një katastrofë në kufirin tonë jugor," shtoi ai gjithashtu. “Status quo-ja është e papranueshme dhe ne duhet të bashkohemi dhe të adresojmë kufirin e thyer. Duhet ta bëjmë.'
Johnson tha se duhet të ketë një sundim të shpenzimeve federale në mënyrë që të ulet inflacioni.
“Kërcënimi më i madh për sigurinë tonë kombëtare është borxhi i kombit tonë”, shtoi ai.
“Zyra e këtij kryetari do të jetë e njohur për decentralizimin e pushtetit këtu”, përfundoi Johnson.
Ai tha se dëshiron që anëtarët të jenë më të përfshirë dhe të ndikuar në të gjitha proceset e Dhomës.
Besimi, transparenca dhe llogaridhënia do të jenë shtyllat e mënyrës sesi ai do të drejtojë zyrën e udhëheqjes.
Ai u betua në zyrën e kryetarit nga Dekani i Dhomës Rep. Hal Rogers, RK.Y.
Menjëherë pas betimit të tij, Dhoma e Përfaqësuesve mori rezolutën në mbështetje të Izraelit pasi ai përballet me sulme nga terroristët e Hamasit.
Presidenti Joe Biden tha se nuk ka asnjë problem me kryeparlamentarin e ri Johnson të mërkurën gjatë një konference për shtyp me kryeministrin australian Anthony Albanese.
Ish-presidenti Donald Trump - i cili mbështeti publikisht Johnson - brohoriti zgjedhjen e tij të mërkurën.
'Urime Rep. Mike Johnson. Ai do të jetë një "folës i mrekullueshëm". BËJË AMERIKËN SËRI TË MADHE!' ai shkroi në Truth Social.
Johnson u emërua të martën në mbrëmje - vetëm disa orë pasi Whip Tom Emmer, R-Minn., fitoi një votim të brendshëm republikan, por u largua pasi 26 republikanë sinjalizuan se nuk do të votonin për të në katin e Dhomës.
Udhëheqësi i shumicës Steve Scalise, një tjetër nga Luiziana, ishte kandidati i parë i GOP pasi Kevin McCarthy u rrëzua në një mocion historik për të liruar votën mbi tre javë më parë.
Udhëheqësi i pakicës në Dhomën e Përfaqësuesve, Hakeem Jeffries, i jep dorën reputacionit të sapozgjedhur, Mike Johnson.
Ish-kryetari Kevin McCarthy flet me pasardhësin e tij, kryetarin e ri Mike Johnson
Por ai u largua pas rreth 24 orësh, kur kuptoi se kishte të pafuqishëm që nuk mund të lëvizeshin në favor të tij - ata që mendonin se ai ishte shumë 'establishment'.
Pastaj republikani nga Ohio , Jim Jordan, kryetar i Komitetit të fuqishëm Gjyqësor, fitoi nominimin pas Scalise, por nuk ishte në gjendje të lëkundte rreth 20 të moderuar në favor të tij gjatë tre votimeve të dështuara në dysheme.
Johnson dhe Jordan kanë rekorde shumë të ngjashme votimi.
Të dy votuan kundër certifikimit të zgjedhjeve të vitit 2020, kundër rezolutës së vazhdueshme që e mban qeverinë të financuar deri më 17 nëntor, kundër ndihmës prej 300 milionë dollarësh për Ukrainën dhe për marrëveshjen e tavanit të borxhit McCarthy-Biden.
Përfaqësuesja Madeleine Dean tha për DailyMail.com se një kolege i tha se ndryshimi i vetëm midis Johnson dhe Jordan është se "dikush vesh një xhaketë".
Kryetarja e Konferencës së GOP, Elise Stefanik përqafon Mike Johnson pasi e emëroi atë për kryetar në dhomën e Dhomës.
Si pjesë e markës së tij 'të ndezur', Jordan është i njohur në të gjithë Capitol Hill për të hequr dorë nga xhaketa e kostumit, edhe kur ai është duke ushtruar biznes si kryetar i Komitetit Gjyqësor të Dhomës së Përfaqësuesve.
Disa përvetësues republikanë dhe skifterët e mbrojtjes e kishin kundërshtuar Jordanin duke besuar se ai mund të shkurtonte shpenzimet e mbrojtjes.
"Jim Jordan ka thënë se gjithçka është në tryezë për shkurtimet e shpenzimeve, duke përfshirë mbrojtjen," tha një ndihmës i një anëtari të moderuar që kundërshtoi Jordanin për DailyMail.com. "Johnson nuk ka shkuar aq larg."
Jeffries u shpreh në lidhje me nominimin e Johnson: "Ish-presidenti i akuzuar dy herë urdhëroi republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve të ndalonin Tom Emmer dhe të ngrinin një mohues kryesor të zgjedhjeve. A është dikush i befasuar që ata respektuan?'
Johnson udhëhoqi një takim miqësor të nënshkruar nga më shumë se 100 republikanë në një padi në Teksas që kërkon të përmbysë rezultatet e zgjedhjeve të 2020.
I pyetur në lidhje me përpjekjet e tij të kaluara për të përmbysur rezultatet të martën mbrëma, ai u përqesh dhe i tha një gazetari: 'pyetja tjetër'.
Ndërkohë, demokratët kapën përfshirjen e tij në pretendimet për mashtrim në zgjedhjet e vitit 2020.
"[Johnson] është dalluar si një nga antagonistët kryesorë të institucioneve tona demokratike dhe zgjedhjeve tona të lira dhe të ndershme," u tha gazetarëve Rep. Adam Schiff, R-California.
Përfaqësuesja Nancy Mace, RSC, një nga tetë që votuan për të rrëzuar ish-kryetarin e parlamentit Kevin McCarthy, tha për DailyMail.com: "Unë besoj se Johnson do të jetë i besueshëm, më shumë, do të jetë i sinqertë, do të jetë i vërtetë".
Por demokrati Dean parashikoi se Johnson do të përballej me të njëjtat akuza 'të pabesueshme' që u ngritën kundër Kevin McCarthy.
“Ai nuk është dikush që bazohet në të vërtetën, ai flet shumë mirë. Ai është qartësisht i zgjuar, por nuk bazohet në fakte dhe të vërteta”, tha ajo.
Deputeti Dusty Johnson, RS.D., tha se ai nuk priste ndonjë dallim të madh në lidership apo politikë midis Johnson dhe McCarthy, por Johnson ishte më i besuar nga krahu i djathtë i partisë.
"Më kanë thënë një numër miqsh të mi në Grupin e Lirisë se ata presin që ata t'i japin Mike Johnson më shumë hir sesa i dhanë Kevin McCarthy-t. Unë mendoj se kjo do t'i japë atij pak më shumë pistë për t'u përpjekur të përballet me tre muajt e ardhshëm, dy muajt,' tha ai, duke iu referuar betejës së ardhshme të shpenzimeve për të financuar qeverinë.
429 anëtarë u paraqitën në votimin që zgjodhi Mike Johnson si kryetar
"Unë besoj se ata i besojnë Mike Johnson në një mënyrë që nuk i besuan Kevin McCarthy."
McCarthy u rrëzua pasi ai vendosi një rezolutë të vazhdueshme 'të pastër', një projekt-ligj për të zgjatur fondet e qeverisë në nivelet e vitit 2023 për gjashtë javë, ndërsa Dhomës së Përfaqësuesve iu desh më shumë kohë për të miratuar 12 fatura shpenzimesh për një subjekt, në katin e Dhomës.
Republikani i Dakotës së Jugut parashikoi se Johnson do të ishte në gjendje të punonte në të gjithë rreshtin për të negociuar marrëveshjet e shpenzimeve, pavarësisht nga rekordi i tij i votimit konservator.
Ai tha kur erdhi në detyrë, 'Mike Johnson erdhi në zyrën time, u ul me mua si një anëtar i ri dhe më foli se sa e rëndësishme ishte civilizimi në këtë vend, se si edhe kur nuk pajtohemi me kolegët tanë në anën tjetër të në korridor, ne duhet të përpiqemi ta bëjmë atë si njerëz që kemi besim të mirë dhe qëllim të mirë me mirësjellje.'
"Kjo nuk është diçka që shumë anëtarë do të kalojnë kohë në këto salla, duke predikuar rëndësinë e mirësjelljes, por unë e përmend këtë, sepse në zemrën e tij është ai që është Mike Johnson."
Burimi: Daily Mail
Krijoni Kontakt