Heroi i parë i të birit, dashuria e parë e të bijës: Një lavdërim për baballarët e mirë
Ka 3 baza për të qenë një baba i mirë, dhe ato do t'ju bëjnë gjithashtu një burrë më të mirë.
Të qenit i pranishëm në jetën e fëmijëve të tyre është një nga cilësitë e një babi të mirë. (Biba Kayewich)
Nga Jeff Minick
Ka miliona baballarë të mirë dhe unë jam i privilegjuar të njoh disa prej tyre.
Këta burra janë një përzierje e profesioneve, besimeve dhe rrethanave të jetës. Është Beni në Virxhinia, baba i katër fëmijëve të moshës 7 vjeç e lart, i cili ngec duke punuar gjashtë ditë në javë për kompaninë e ndërtimit të familjes së tij, por megjithatë kalon kohë në mbrëmje dhe në fundjavë me fëmijët e tij. Është Andy, një kimist në Raleigh, NC, i cili është i divorcuar, por kënaqet kur sheh tre vajzat e tij sa herë që është e mundur. Është John në Teksas, gruaja e të cilit vdiq në një aksident me makinë dimrin e kaluar dhe që tani ia kushton çdo minutë të lirë larg punës adoleshentëve të tij që ende jetojnë në shtëpi.
Ne të gjithë i njohim baballarët si këta burra - bij dhe nipër, nipër, miq dhe fqinjë. Ata janë baballarët që balancojnë kohën e punës me kohën e fëmijëve, që u japin pasardhësve të tyre dhuratën e sigurisë, ndërsa i mësojnë të bëhen të pavarur dhe që, nëse është e nevojshme, do të sakrifikojnë jetën e tyre për ta.
Bazat janë ato që llogariten
Në "The Three P's to Being a Dad", Jabari Colon përmbledh me kujdes cilësitë që i bëjnë baballarët e mirë. “Baballarët,” shkruan ai, “marrin pjesë aktive në jetën e fëmijës së tyre. Për të arritur titullin e babait, ne duhet të mësojmë të zbatojmë tre p-të: të sigurojmë, të mbrojmë dhe të jemi të pranishëm.”
Si ofrues, baballarët punojnë shumë për të përmbushur nevojat e fëmijëve të tyre dhe nëse është e mundur, për të kënaqur disa nga dëshirat e tyre. Ata janë të disponueshëm për t'i mbrojtur ata kur është e nevojshme, si p.sh. ofrimi i ngushëllimit kur takohen me një ngacmues në shkollë ose kur ndonjë katastrofë tjetër i ka kthyer në këmbë. Më në fund, dhe siç shkruan Z. Colon, ndoshta më e rëndësishmja, baballarët janë të pranishëm, që do të thotë se ata gërshetohen në jetën e fëmijëve të tyre sa më shumë që të jetë e mundur, si kur shkojnë në recitale kërcimi, duke i mësuar ata të hedhin një futboll apo duke dëgjuar ëndrrat e tyre për të. e ardhmja.
Kjo formulë e sigurimit, mbrojtjes dhe pranisë funksionon për këdo që dëshiron të jetë një baba i mirë. Nuk bën dallim midis baballarëve dhe njerkut. Nuk do të thotë që njeriu që nuk ka luajtur kurrë futboll në jetën e tij duhet të drejtojë ekipin e vajzës së tij. Nuk sugjeron që djali, puna e të cilit kërkon orë të gjata ose të çrregullta, duhet të ndihet fajtor për neglizhencën e fëmijës. E gjithë kjo do të thotë se ne duhet të përpiqemi t'i përmbushim këto objektiva të gjera të prindërimit sa më mirë që mundemi.
Dhjetra faqe të tjera në internet ofrojnë lista shumë më specifike. Në "Dhjetë cilësitë e një babai të mirë", për shembull, Diane Morrow-Kondos thekson gjithashtu të qenit e pranishme dhe mbrojtëse, por më pas shton breza të tjerë jetësorë të atësisë. Një baba i mirë, për shembull, e trajton nënën e fëmijëve të tij me respekt. Ai "lë një shembull të mirë", kënaqet me fëmijët e tij dhe u thotë hapur se sa shumë i do ata.
Bëj këto gjëra dhe titulli "Baba i mirë" është i yti.
Blloqe pengese
Sigurisht, fitimi i atij titulli mund të jetë i vështirë.
Nënat dhe baballarët e sotëm drejtojnë një rrugë të përditshme me pengesa gjatë rritjes së fëmijëve. Ata duhet të balancojnë kohën e kaluar me fëmijët me kohën e shpenzuar për të fituar para. Ata duhet të përballen me rrethana të veçanta, nga ndihma e një prindi të moshuar deri tek kujdesi për një foshnjë të lindur para kohe. Ata duhet të vëzhgojnë me vëmendje edukimin e fëmijëve të tyre, angazhimin e tyre me mediat sociale dhe karakterin e miqve të tyre. Jeta e përditshme është shpesh një vorbull, një stuhi detyrimesh që rrallëherë i lëshon fundi. Një gjumë i thellë prej tetë orësh për një prind është më shumë një ëndërr sesa një realitet.
Megjithatë, në një mënyrë të rëndësishme, shumë burra këto ditë përballen me një sfidë të veçantë si prindër. Sulmet ideologjike ndaj “patriarkatit” dhe ndaj maskulinitetit si brenda dhe jashtë klasës kanë përçmuar rolet tradicionale të atësisë. Akoma më keq, me një diferencë të madhe, Shtetet e Bashkuara kryesojnë botën në familjet me një prind, me afër 30 përqind të fëmijëve amerikanë që rriten në shtëpi pa baba.
Nënat dhe baballarët shërbejnë si model për fëmijët e tyre. Bijtë që admirojnë etërit e tyre do t'i imitojnë ata; vajzat mund t'i kërkojnë ato cilësi të mira të babait tek burrat me të cilët po mendojnë për martesë. Një baba të cilit i mungojnë këto aftësi, i cili nuk arrin të përmbushë standardet bazë të "tre P-ve" të zotit Colon dhe nuk arrin të angazhohet pozitivisht me fëmijët e tij, mund të ketë efektin e kundërt dhe të shërbejë si shembull negativ.
Por një djalë pa baba nuk ka fare ekzemplarë, nëse rastësisht nuk gjen një mentor të denjë, një trajner, një mësues, një dajë. Ai ka të ngjarë të bëhet atësia pa e ditur se çfarë e bën një baba të mirë.
Ndihma është pranë
Sot, ka një numër të mirë organizatash, të mëdha dhe të vogla, që synojnë të nxisin atësinë. Ata u tregojnë baballarëve veteranë se si të mprehin aftësitë e tyre, i prezantojnë fillestarët me truket dhe teknikat për rritjen e fëmijëve dhe inkurajojnë ata burra që janë të larguar nga fëmijët e tyre që të ribashkohen me ta. Tipike prej tyre është Qendra Kombëtare e Atërimit.
E themeluar në vitin 1990 nga dy edukatorë, Ken Canfield dhe Judson Swihart, qendra deklaroi si qëllimin e saj "kthimin e zemrave të baballarëve te fëmijët e tyre". Tridhjetë vjet më vonë, ai objektiv mbetet objektivi. Faqja e internetit e qendrës përmban më shumë se 10,000 burime falas: dëshmi nga një shumëllojshmëri baballarësh, këshilla për babanë, të dhëna kërkimore dhe ese, dhe seksione të veçanta që këshillojnë dhe mbështesin baballarët që janë beqarë ose të divorcuar. Rreth 87,000 baballarë marrin një email javor me inkurajim dhe këshilla praktike, të cilat synojnë të përmirësojnë lidhjet e tyre me fëmijët e tyre.
Nëse je një baba që kërkon përforcime, një rritje të moralit ose mënyra për të përmirësuar lojën me të rinjtë, faqet si kjo mund të jenë të paçmueshme.
Një nga shpërblimet e atësisë është të kesh nipër e mbesa që e dyfishojnë këtë dashuri. (Biba Kayewich)
Në mbyllje
Të jesh baba i mirë ka një kosto. Kërkon kohë, energji dhe një sakrificë të vetvetes. Pasi një fëmijë vjen në jetën tuaj, ju hyni në një jetë që nuk e keni imagjinuar kurrë. Këtu keni vetëm një shembull të vogël nga Libri i Babait: Ju jeni 30 vjeç, është ora 3 e mëngjesit dhe jeni duke u lëkundur nëpër strofkë duke mbajtur një fëmijë që qan. 17 vitet e ardhshme kalojnë sa hap e mbyll sytë, dhe ju jeni ulur zgjuar në mesnatë duke pritur që fëmija të kthehet i sigurt në shtëpi nga një kërcim. Ashtu si amësia, atësia nuk vjen me një orë dhe një kartë me grusht.
Por shpërblimet - fitimi, nëse dëshironi - janë të jashtëzakonshme.
Disa nga këto janë të vetëkuptueshme. Duke bërë më të mirën për të qenë një baba i mirë, do të bëheni një burrë më i mirë. Përgjegjësitë që merrni ju garantojnë atë rezultat. Për më tepër, për shkak të kujdesit dhe zellit tuaj, djemtë dhe vajzat tuaja do të largohen nga shtëpia si dhurata për ne të tjerët, të rritur kompetentë, të kujdesshëm dhe moralë. Dhe nëse keni nipër e mbesa, një pjesë e juaja - dhe jo vetëm ADN-ja juaj - po udhëton drejt së ardhmes. Në një kuptim shumë të vërtetë, ju do të jeni këtu shumë kohë pasi të jeni larguar.
Por këtu është pjesa më e mirë. Për të gjitha ditët që Zoti, fati apo koha ju dhuron me atë fëmijë, një dashuri që nuk e dinit kurrë se ishte e mundur bëhet realitet. Ai vogëlush që kërcen nëpër dhomën e ndenjes me reçel, të ngre zemrën dhe të bën të qeshësh. Ai maturant që kthehet dhe të buzëqesh ndërsa merr një diplomë, të lë të shkëlqejë nga krenaria. Ai fëmijë që dikur e mbanit në krahë ju sjell një nip që dyfishon dhe dyfishon këtë dashuri.
Këto janë shpërblimet tuaja, zotërinj. Dhe megjithëse mund të mos e kuptoni, po e bëni këtë botë të vjetër një vend më të mirë një nga një fëmijë.
Faleminderit.
Jeff Minick ka katër fëmijë dhe një togë në rritje me nipër e mbesa. Për 20 vjet, ai u mësoi historisë, letërsisë dhe latinishtes në seminare të studentëve të shkollimit në shtëpi në Asheville, NC Ai është autor i dy romaneve, "Amanda Bell" dhe "Pluhuri në krahët e tyre" dhe dy veprave jofiction, "Të mësosh si I Go” dhe “Movies Make The Man”. Sot, ai jeton dhe shkruan në Front Royal, Va.
Burimi: Epoch Times
Krijoni Kontakt