Adoleshentët shpenzojnë mesatarisht 4.8 orë në ditë në mediat sociale

NGA JONATHAN ROTHWELL

Emri:  a588e7e3-7f5d-4320-8a7f-4eaf90cede43.jpg

Shikime: 347

Madhësia:  37.5 KB

PIKAT KRYESORE TË ANKETIMIT
- 51% e adoleshentëve amerikanë kalojnë të paktën katër orë në ditë në mediat sociale
- Adoleshentët e rritur, vajzat tejkalojnë mesataren e përgjithshme në kohën e mediave sociale
- Tiparet e personalitetit, kufizimet e prindërve janë faktorë kyç në përdorimin e adoleshentëve

UASHINGTON, DC -- Pak më shumë se gjysma e adoleshentëve amerikanë (51%) raportojnë se shpenzojnë të paktën katër orë në ditë duke përdorur një sërë aplikacionesh të mediave sociale si YouTube, TikTok, Instagram, Facebook dhe X (dikur Twitter), një sondazh i Gallup për më shumë se 1.500 adoleshentët gjetën. Ky përdorim arrin në 4.8 orë në ditë për adoleshentin mesatar amerikan në shtatë platforma të mediave sociale të testuara në sondazh.

Në të gjitha grupmoshat, koha mesatare e shpenzuar në mediat sociale varion nga 4.1 orë në ditë për 13-vjeçarët deri në 5.8 orë në ditë për 17-vjeçarët. Vajzat shpenzojnë gati një orë më shumë në rrjetet sociale sesa djemtë (5.3 kundrejt 4.4 orësh, respektivisht).

Emri:  Screen Shot 2023-10-15 at 10.05.52 AM.jpg

Shikime: 317

Madhësia:  28.6 KB

Këto të dhëna janë nga Anketa e Shëndetit Familjar dhe Adoleshent të kryer nga Gallup 26 qershor-17 korrik 2023, duke përdorur Panelin Gallup. Sondazhi mblodhi të dhëna nga 6,643 prindër dhe 1,591 adoleshentë që ishin fëmijët e atyre prindërve. Anketa pyeti për mirëqenien e prindërve dhe fëmijëve, praktikat e prindërimit, shëndetin mendor të të rinjve, aktivitetet rinore, cilësinë e marrëdhënieve prindër-fëmijë dhe tema të tjera. Të dhënat u mblodhën mes shqetësimeve në rritje nga studiues akademikë se përdorimi i mediave sociale është zakon-formues, çon në mbikonsum dhe mund të kontribuojë në probleme të shëndetit mendor. Një raport i fundit i publikuar nga Gallup dhe Instituti për Studime Familjare i kontribuon këtij diskutimi.

YouTube, TikTok kryesojnë listën e aplikacioneve të preferuara të mediave sociale

Rezultatet tregojnë se YouTube dhe TikTok janë aplikacionet më të njohura të mediave sociale në mesin e adoleshentëve. Adoleshentët raportojnë se shpenzojnë mesatarisht 1.9 orë në ditë në YouTube dhe 1.5 orë në ditë në TikTok, me djemtë që shpenzojnë më shumë kohë në YouTube dhe vajzat kalojnë më shumë kohë në TikTok. Instagrami është gjithashtu i popullarizuar tek adoleshentët, duke tërhequr 0,9 orë përdorim në ditë.

Emri:  Screen Shot 2023-10-15 at 10.06.41 AM.jpg

Shikime: 314

Madhësia:  22.3 KB

Tiparet e personalitetit, kufizimet prindërore faktorët kryesorë në përdorimin e adoleshentëve

Analiza e mëtejshme e gjetjeve tregon se tiparet e personalitetit dhe përvojat e prindërimit të adoleshentëve janë të lidhura me nivelin e tyre të përdorimit të mediave sociale.

Adoleshentëve u pyetën masat e asaj që psikologët i quajnë "5 tiparet e personalitetit të mëdhenj". Një nga shkallët që është veçanërisht e rëndësishme, ndërgjegjshmëria, i përket vetëkontrollit dhe vetërregullimit. Adoleshentët më pak të ndërgjegjshëm -- ata që shënojnë në çereklin e poshtëm në katër artikujt në anketë -- shpenzojnë mesatarisht 1.2 orë më shumë në mediat sociale në ditë sesa ata që janë shumë të ndërgjegjshëm (në kuartilin më të lartë të shkallës). Nga 5 tiparet e tjera të personalitetit të Big 5, stabiliteti emocional, hapja ndaj përvojës, pranueshmëria dhe ekstroversioni janë të gjitha të ndërlidhura negativisht me përdorimin e mediave sociale, por shoqatat janë më të dobëta në krahasim me ndërgjegjshmërinë.

Po kështu, mesatarisht, adoleshentët raportojnë 1.8 orë më pak kohë në aplikacionet e mediave sociale nëse prindërit e tyre pajtohen fuqimisht që ata kufizojnë kohën para ekranit, krahasuar me prindërit që nuk pajtohen fort.

Emri:  Screen Shot 2023-10-15 at 10.07.45 AM.jpg

Shikime: 304

Madhësia:  35.9 KB

Duke përdorur mostrën më të madhe të prindërve me fëmijë të moshës 3 deri në 19 vjeç, një në katër prindër (25%) pajtohet fuqimisht se ata kufizojnë kohën para ekranit për fëmijët e tyre, e cila nuk ndryshon midis nënave dhe baballarëve. Edukimi i prindërve është i lidhur dobët me kufizimet e kohës para ekranit, ku mbajtësit e diplomës së diplomuar janë pak më të prirur se prindërit me më pak arsim që të pajtohen fuqimisht që të kufizojnë kohën para ekranit.

Ideologjia politike e prindit është më e lidhur me kufizimet. Dyzet e një për qind e prindërve shumë konservatorë pajtohen plotësisht se kufizojnë kohën para ekranit, krahasuar me 26% të prindërve konservatorë dhe 23% midis prindërve të moderuar, liberalë ose shumë liberalë. Prindërit shumë liberalë kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa se prindërit konservatorë ose shumë konservatorë që të mos pajtohen fuqimisht se kufizojnë kohën para ekranit.

Emri:  Screen Shot 2023-10-15 at 10.08.20 AM.jpg

Shikime: 309

Madhësia:  48.7 KB

Fundi
Mes rënies së shëndetit mendor të adoleshentëve, shumë studiues si psikologu social Jonathan Haidt kanë hetuar me kujdes rolin e mediave sociale, duke pasur parasysh shpërthimin e kohës së kaluar duke përdorur aplikacione të tilla. Studimet kanë vënë në dukje se si kompanitë e teknologjisë manipulojnë përdoruesit që të shpenzojnë më shumë kohë në aplikacionet përmes modeleve të tyre. Ka prova të forta për të mbështetur këtë pikëpamje. Në një artikull të vitit 2022 të botuar në revistën American Economic Review , ekonomistët raportuan rezultatet e një eksperimenti me të rriturit e rinj të krijuar për të ndikuar në përdorimin e tyre të mediave sociale; ata arrijnë në përfundimin se 31% e kohës së shpenzuar në mediat sociale rrjedh nga ajo që studiuesit i përshkruajnë si "probleme të vetëkontrollit".

Në përputhje me literaturën mbi "varësinë dixhitale", këto të dhëna tregojnë se adoleshentët që kalojnë më shumë kohë në mediat sociale e vlerësojnë veten si më pak të ndërgjegjshëm në përgjithësi dhe jetojnë me prindër që kanë më pak gjasa të kufizojnë kohën para ekranit. Pjesa e dytë, e ardhshme e kësaj analize zbulon se këto karakteristika parashikojnë gjithashtu shëndet të dobët mendor -- dhe duket se shpjegojnë të paktën disa nga marrëdhëniet e vëzhguara midis përdorimit të mediave sociale dhe problemeve të shëndetit mendor.

Lexuesit mund të gjejnë një analizë më gjithëpërfshirëse nga raporti, Si Prindërimi dhe Vetëkontrolli ndërmjetësojnë Lidhjen Ndërmjet Përdorimit të Mediave Sociale dhe Shëndetit Mendor të të Rinjve , botuar me Institutin për Studime Familjare.

Për të qëndruar të përditësuar me njohuritë dhe përditësimet më të fundit të Gallup News, na ndiqni në X.

Mësoni më shumë se si funksionon Paneli Gallup.

Burimi: Gallup