Kriza antivaxx e Amerikës del në shesh: Çereku i amerikanëve besojnë se injektimi i vaksinës MMR shkakton autizëm dhe një e treta e amerikanëve mendon se vaksinat e Covid vranë mijëra njerëz, zbulon sondazhi
- 23 për qind thanë se vaksina MMR 'padyshim' ose 'ndoshta' çon në autizëm
- Fondacioni Familja Kaiser anketoi 2007 të rritur në një sondazh në internet këtë vit
Nga CAITLIN TILLEY
Kriza në rritje anti-vaxx e Amerikës është zbuluar në një sondazh kombëtar që tregon se pjesë të mëdha të vendit besojnë në teoritë konspirative për të shtëna të sigurta.
Një e katërta e të rriturve thanë se besojnë se vaksina e fruthit, shytave dhe rubeolës (MMR) shkakton autizëm – një pretendim i studiuar gjerësisht dhe i diskredituar që u shfaq në vitet 1990.
Sondazhi i Fondacionit të Familjes Kaiser (KFF) zbuloi gjithashtu se një e treta e të rriturve besojnë se të shtënat me Covid shkaktuan mijëra vdekje të papritura në njerëz ndryshe të shëndetshëm.
Lëvizja skeptike ndaj vaksinave në të gjithë vendinu intensifikua pas pandemisë Covid, e lidhur me kundërshtimin ndaj mandateve të vaksinës Covid dhe rritjen e dezinformatave pasi njerëzit shpenzonin më shumë kohë në internet.
Ndjenja në rritje ka parë që figura si Robert F Kennedy Junior të rriten në sondazhe duke bërë fushatë për një mesazh anti-vaxx, pavarësisht se ishte një figurë politike e skajshme për shumicën e viteve të tij.
Sondazhi, i quajtur Piloti i Anketës për Ndjekjen e Dezinformatave Shëndetësore, u krye nga 23 maji dhe 12 qershori, ku përfshiheshin 2007 të rritur.
Në një podcast të lëshuar muajin e kaluar, Kennedy bëri një nga pretendimet e tij më të bujshme për vaksinat, duke argumentuar se "nuk ka asnjë vaksinë që është e sigurt dhe efektive".
Sondazhi i KFF tregoi se më shumë se një e katërta e pjesëmarrësve besonin gjithashtu se vaksinat Covid janë vërtetuar se shkaktojnë infertilitet - pavarësisht se nuk ka prova që infektimi me Covid ndikon në fertilitetin mashkullor ose femëror.
Sondazhi, Piloti për ndjekjen e dezinformatave shëndetësore, u krye nga 23 maji deri më 12 qershor dhe përfshiu 2007 të rritur. Ai shikoi pretendimet e pasakta që kishin të bënin me Covid-in dhe vaksinat, shëndetin riprodhues dhe armët e zjarrit. Pretendimet më të përhapura të dezinformatave kishin të bënin me Covid-in dhe vaksinat.
Rreth 10 për qind e të anketuarve thanë se pretendimi se vaksinat kundër Covid kanë vrarë mijëra njerëz të shëndetshëm ishte 'padyshim i vërtetë' ndërsa 23 për qind thanë se ishte 'ndoshta e vërtetë'.
Një konspiracion është shfaqur në vitet e fundit se vaksinat Covid shkaktuan një rritje të problemeve kardiake tek të rinjtë e shëndetshëm në nivel popullsie.
Por të dhënat nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tregojnë se vdekjet kardiake në mesin e amerikanëve nën moshën 34 vjeç janë të ngjashme me nivelet para pandemisë.
Vaksinat kanë qenë të lidhura me një rrezik shumë të vogël të miokarditit tek të rinjtë, duke prekur rreth një në 30,000 nën 40 vjeç pas injektimit të dytë.
Por rastet zakonisht janë të lehta dhe zgjidhen vetë pa pasur nevojë për ndonjë ndërhyrje mjekësore. Një infeksion Covid gjithashtu ka më shumë gjasa të shkaktojë miokardit sesa vaksinat, tregojnë studimet .
Në vitin 2020, të dhënat nga CDC treguan se kishte 240 vdekje nga arrestet kardiake mes të rinjve nën 34 vjeç.
Ata llogaritën një normë prej rreth 0.16 vdekjesh për 100,000 njerëz në grupmoshën bazuar në këtë, me intervale besimi - ose diapazon - nga 0.14 në 0.18.
Në vitin 2021, pati 284 vdekje me një normë prej 0,19 për 100,000 me një interval prej 0,16 deri në 0,21.
Intervalet mbivendosen, gjë që sugjeron se nuk ka ndonjë ndryshim domethënës midis 2020 dhe 2021 dhe se ndryshimi është për shkak të ndërrimeve natyrore që ndodhin çdo vit.
Rreth 23 për qind e pjesëmarrësve në studimin e KFF thanë gjithashtu se deklarata 'vaksinat MMR janë vërtetuar se shkaktojnë autizëm tek fëmijët' ishte 'padyshim' ose 'ndoshta' e vërtetë.
Pretendimet se të shtënat mund të çojnë në autizëm janë hedhur nga anti-vakserët për gati 25 vjet, por lidhja është hedhur poshtë në mënyrë të përsëritur.
Mjeku britanik i turpëruar, Andrew Wakefield, e bëri këtë pretendim në një studim të Lancet të tërhequr tashmë të vitit 1998.
Dr Richard Horton, redaktor i The Lancet, e përshkroi publikisht hulumtimin si 'thelbësisht të meta' në 2004 - nëntë vjet pasi u publikua.
Dr Horton pretendoi se Andrew Wakefield, gastroenterologu pas gazetës, ishte paguar nga një grup që ndiqte padi kundër prodhuesve të vaksinave.
Revista prestigjioze mjekësore e tërhoqi përfundimisht letrën në vitin 2010.
Vetëm tre muaj pasi dokumenti i tij u tërhoq, Wakefield u ndalua të ushtronte mjekësi në Britani nga Këshilli i Përgjithshëm Mjekësor.
Në vitin 2011, British Medical Journal kreu një hetim të keq në gjetjet e studimit origjinal të Wakefield.
Hulumtimi i tij zbuloi se vetëm dy nga 12 fëmijët përfshinin simptoma autike pasi u vaksinuan – në krahasim me tetë që pretendonte Wakefield.
Që atëherë, studimet që përfshijnë miliona fëmijë nuk kanë arritur të gjejnë një lidhje midis vaksinës MMR dhe çrregullimit neurozhvillues.
Por rritja e shqetësimit për vaksinat gjatë Covid ka çuar në një rënie në marrjen e vaksinave në fëmijëri.
Fruthi është aq ngjitës sa rreth 95 për qind e popullsisë duhet të vaksinohet për të arritur imunitetin e tufës. Por mbulimi i MMR-së ishte vetëm 93 për qind në shkallë kombëtare midis kopshtarëve në SHBA këtë vit.
Sipas CDC, një rekord i lartë prej gati 40 milionë fëmijësh e humbën vaksinën e fruthit në vitin 2021.
Kjo iu nënshtrua dezinformatave rreth vaksinave kundër Covid, të cilat i trembën prindërit, duke i bërë ata të refuzonin vaksinat normale të fëmijërisë, pavarësisht se imunizimi ishte mënyra më efektive për të mbrojtur fëmijët nga fruthi.
Në dhjetor 2022, një shpërthim i fruthit në Ohio pa më shumë se 80 fëmijë të infektuar nga infeksioni viral. Pothuajse të gjitha rastet ishin te fëmijët e pavaksinuar.
Burimi: Daily Mail
Krijoni Kontakt