Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 1
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,341
    Postimet në Bllog
    22

Si agjerimi riformëson metabolizmin dhe aktivizon mbrojtjen imune kundër kancerit

Si agjërimi mund të riformësojë metabolizmin dhe të aktivizojë mbrojtjen imune kundër kancerit

Agjërimi afatshkurtër mund të forcojë mbrojtjen imunitare dhe t'i bëjë trajtimet e kancerit më efektive.

Emri:  image (2).jpg

Shikime: 57

Madhësia:  40.2 KB
    Svetlana Repnitskaya/Getty Images

Nga Ben Lam dhe JoJo Novaes

6/19/2025

Hulumtimet kanë zbuluar se pacientët me kancer mund të riformësojnë metabolizmin dhe të përshpejtojnë vdekjen e qelizave kancerogjene (apoptozën) duke simuluar agjërimin për pesë ditë së bashku me trajtimin e rregullt. Onkologu i rrezatimit Liao Zhiying vuri në dukje në programin “Health 1+1” të NTDTV se agjërimi me ndërprerje ose agjërimi i simuluar mund të aktivizojë imunitetin antitumor të trupit dhe të dobësojë aftësinë e mbijetesës së qelizave kancerogjene, gjë që ka potencial në parandalimin e kancerit dhe si një trajtim plotësues.

Si mund ta forcojë dieta funksionin e qelizave imune

Për të mbështetur rritjen e tyre të shpejtë, qelizat kancerogjene konsumojnë një sasi të madhe glukoze dhe gjenerojnë energji përmes frymëmarrjes anaerobe, por ato mbështeten edhe në lëndë ushqyese si acidet yndyrore dhe aminoacidet. Prandaj, Liao sugjeroi që përshtatja e dietës për të ndikuar në metabolizëm mund të jetë një strategji e realizueshme. Edhe pse mund të mos jetë në gjendje t'i bllokojë plotësisht qelizat kancerogjene nga marrja e sheqerit, acideve yndyrore dhe proteinave - sepse këto janë gjithashtu lëndë ushqyese të kërkuara nga qelizat normale - modifikimi i proporcionit, përmbajtjes dhe kohës së dietës mund ta ndihmojë trupin të aktivizojë mekanizmin e vet mbrojtës.

Gjatë rregullimeve dietike që kufizojnë furnizimin me energji, qelizat normale kanë aftësinë të pësojnë zbërthim qelizor ose autofagji - një proces që u lejon qelizave të pastrojnë mbeturinat dhe të riparojnë veten. Këto janë atribute veçanërisht të dobishme për përmirësimin e funksionit të qelizave imune. Në të kundërt, qelizat kancerogjene janë më të ndjeshme ndaj dëmtimit për shkak të problemeve me mitokondritë e tyre - pjesët e qelizave që prodhojnë energji - dhe ato nuk mund të përshtaten lehtësisht me stresin metabolik, duke i bërë ato më të prirura të eliminohen gjatë kimioterapisë, radioterapisë ose imunoterapisë.

Një studim klinik i botuar në Cancer Discovery zbuloi se kur pacientët me lloje të ndryshme të kancerit u trajtuan me terapi antitumorale dhe njëkohësisht iu nënshtruan një agjërimi të simuluar pesë-ditor, ndodhën ndryshime të rëndësishme në metabolizmin sistemik. Kjo riformësoi imunitetin antitumoral dhe në fund aktivizoi programe të shumta imunitare antitumorale, të cilat çuan në rezultate më të mira klinike për pacientët me kancer.

Liao tha se agjërimi i simuluar nuk është një agjërim i plotë. Ai siguron lëndë ushqyese dhe kalori thelbësore - rreth 500 deri në 600 në ditë - për ta vënë trupin në një gjendje rigjeneruese. Gjatë kësaj kohe, qelizat normale mund të përdorin trupat ketone dhe glikogjenin si burime energjie për të ruajtur funksionin normal, ndërsa qelizat kancerogjene nuk mund të mbijetojnë për shkak të mungesës së burimeve alternative të energjisë. Kjo e bën radioterapinë dhe kimioterapinë më efektive dhe shkakton më pak efekte anësore.

Megjithatë, Liao paralajmëroi se ky studim është ende në fazën e dytë të provave klinike dhe kërkon të dhëna nga faza të mëtejshme për të konfirmuar gjetjet e tij. Nuk rekomandohet që pacientët me kancer ta provojnë vetë - ata duhet të konsultohen dhe të vlerësojnë opsionet me një ekip mjekësor profesional.

Agjërimi shkakton autofagji

Autofagjia, sistemi i integruar i pastrimit qelizor i trupit, mund të shkaktohet kur qelizat përballen me mjedise stresuese, siç është mungesa e lëndëve ushqyese. Liao tha se përveç agjërimit të simuluar, ekzistojnë dy lloje kryesore të agjërimit që mund të nxisin autofagjinë:

1. Agjërimi me ndërprerje: Për shembull, agjërimi popullor "168" - agjërimi për 16 orë në ditë dhe ngrënia gjatë 8 orëve të mbetura. Kjo mund të zgjatet edhe në 18 orë ose 20 orë. Gjatë periudhës së agjërimit, trupi hyn në një gjendje mungese energjie, e cila mund të aktivizojë përgjigjen e autofagjisë.

2. Agjërimi i zgjatur: “Agjërimi me ujë” përfshin pirjen vetëm të ujit për tre deri në pesë ditë. Kjo prodhon një përgjigje më të theksuar të autofagjisë, por metoda është mjaft ekstreme dhe mund të mos jetë e përshtatshme për të gjithë.

Liao ndau gjithashtu përvojën e tij me agjërimin me ndërprerje dhe atë të simuluar. Ai tha se rutina e agjërimit "168" është më e lehtë për t'u mbajtur. Kur ndjen uri ekstreme gjatë këtij procesi, zakonisht e lehtëson atë duke pirë kafe pa sheqer, çaj jeshil ose qumësht soje pa sheqer.

Kur simulon agjërimin, ai zgjedh produkte të provuara shkencërisht si zëvendësime të vakteve. Liao tha se pasi e uli marrjen e kalorive në 600 kalori ditën e parë, ndihej mjaft i uritur dhe i lodhur. Kjo ndodhi për shkak të një rënieje të menjëhershme të sheqerit në gjak. Trupi më pas duhej të kalonte në përdorimin e yndyrës ose glikogjenit për energji - një proces më i ngadaltë. Uria dhe lodhja janë veçanërisht të theksuara kur ai duhet të angazhohet në aktivitete mendore ose fizike në të njëjtën kohë, kështu që ai pi shumë ujë për të ruajtur metabolizmin e tij. Në ditën e tretë, trupi i tij u përshtat gradualisht dhe pesha e tij ra me rreth 2 kilogramë për shkak të konsumit të reduktuar të ujit dhe yndyrës.

Liao tha se dita e katërt dhe e pestë kërkojnë vullnetin më të madh, pasi marrja e vazhdueshme e ushqimeve me pak kalori mund të duket monotone - e ngjashme me mbijetesën në natyrë. Megjithatë, deri në ditën e gjashtë, ndërsa të ushqyerit normal dhe i shëndetshëm rifillon gradualisht, edhe forca fizike fillon të kthehet.

Kufizimi i asparaginës—Një strategji e mundshme për të luftuar kancerin

Një studim tajvanez i botuar në mars në Nature Metabolism zbuloi se kanceri mund të luftohet duke kufizuar lëndë ushqyese specifike. Studiuesit ia dolën mbanë të ulnin ose edhe të eliminonin tumoret tek pacientët me kancer nazofaringeal duke zvogëluar asparaginën në trup.

Asparagina është një aminoacid jo-esencial që gjendet me bollëk në mish, peshk, vezë, arra dhe ushqime të tjera. Trupi i njeriut gjithashtu mund ta sintetizojë atë. Asparagina është e nevojshme si nga qelizat imune ashtu edhe nga qelizat kancerogjene për të mbështetur rritjen dhe aktivitetin metabolik.

Duke analizuar hulumtimin, Liao vuri në dukje se kufizimi i asparaginës përfshin dy aspekte kryesore. Nga njëra anë, ai i privon qelizat kancerogjene nga lëndët ushqyese dhe pengon funksionin e tyre. Nga ana tjetër, kufizimi i asparaginës bën që qelizat imune të ndryshojnë mënyrën se si përpunojnë energjinë, duke u bërë më efikase dhe efektive në shënjestrimin e kancerit. Kjo nxit gjenerimin e qelizave T të kujtesës, të cilat janë më të afta të njohin karakteristikat e tumorit dhe të ndihmojnë qelizat T vrasëse në sulmin ndaj qelizave kancerogjene.

Meqenëse asparagina u izolua për herë të parë nga shpargu, ekzistojnë shqetësime se ngrënia e shpargut mund të nxisë përhapjen e qelizave kancerogjene ose të rrisë mbijetesën e tyre. Liao tha se pasi asparagina nga ushqimi tretet në zorrë, forma e saj origjinale nuk ekziston më. Në vend të kësaj, është asparagina e sintetizuar nga trupi i njeriut që ndikon në rritjen e qelizave kancerogjene dhe qelizave imune.

Liao tha se çelësi është të studiohet se si të përdoren ilaçet për të bllokuar qelizat kancerogjene nga përdorimi i asparaginës. Megjithatë, kërkimet në këtë fushë janë ende në fazat e hershme. Efektet anësore të ilaçeve të tilla që kufizojnë lëndët ushqyese mund të dëmtojnë edhe qelizat normale, kështu që ka ende shumë për të bërë para se kjo qasje të arrijë zbatimin klinik.

Në fund, ai u kujtoi të gjithëve se, për shkak të dallimeve individuale dhe kushteve specifike, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek të kualifikuar për plane trajtimi dhe receta të personalizuara.

Burimi: The Epoch Times
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 19-06-2025 më 22:21

Tema të Ngjashme

1. Prodhohet vaksina kundër kancerit
    Nga fighterme në forumin Mjeku për ju
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 27-11-2011, 13:34
  2. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-08-2011, 14:26
  3. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-01-2009, 14:41
  4. Molekulë kundër kancerit.
    Nga biligoa në forumin Mjeku për ju
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-01-2008, 10:29
  5. Ne treg vaksina kunder kancerit te mitres!
    Nga YaSmiN në forumin Mjeku për ju
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-01-2007, 01:57

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •