Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 3
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,241
    Postimet në Bllog
    22

Talibanët bëjnë brenda një viti atë që SHBA nuk bëri dot për 20 vjet: pastrojnë vendin nga opiumi!

ÇRRËNJOSJA MASIVE E SUKSESSHME E OPIUMIT E TALEBANËVE NGRE PIKËPYETJE RRETH ASAJ QË SHBA PO BËNIN GJATË GJITHË KOHËS

Nga ALAN MACLEOD

Emri:  Taliban-Fentynal-Feature-photo.jpg

Shikime: 196

Madhësia:  38.2 KB

Qeveria talebane në Afganistan – kombi që deri vonë prodhonte 90% të heroinës në botë – ka reduktuar në mënyrë drastike kultivimin e opiumit në të gjithë vendin. Burimet perëndimore vlerësojnë një ulje deri në 99% në disa provinca. Kjo ngre pyetje serioze në lidhje me seriozitetin e përpjekjeve të SHBA për çrrënjosjen e drogës në vend gjatë 20 viteve të fundit. Dhe, ndërsa furnizimet globale të heroinës shterojnë, ekspertët thonë për MintPress News se ata kanë frikë se kjo mund të nxisë përdorimin në rritje të fentanilit - një drogë dhjetëra herë më e fortë se heroina që tashmë vret më shumë se 100,000 amerikanë çdo vit.

TALIBANËT BËJNË ATË QË NUK E BËNË SHBA

Ajo tashmë është quajtur "përpjekja më e suksesshme kundër narkotikëve në historinë njerëzore". Të armatosur me pak më shumë se shkopinj, ekipet e brigadave kundër narkotikëve udhëtojnë në vend, duke prerë fushat me lulekuqe në Afganistan.

Në prill të vitit të kaluar, qeveria talebane në pushtet njoftoi ndalimin e kultivimit të lulekuqes, duke përmendur besimet e tyre të forta fetare dhe kostot jashtëzakonisht të dëmshme sociale që heroina dhe opioidet e tjera – që rrjedhin nga lëngu i bimës së lulekuqes – kanë shkaktuar në të gjithë Afganistanin.

Nuk ka qenë e gjitha rrëmujë. Hulumtimi i ri nga kompania e të dhënave gjeohapësinore Alcis sugjeron se prodhimi i lulekuqes ka rënë tashmë me rreth 80% që nga viti i kaluar. Në të vërtetë, imazhet satelitore tregojnë se në provincën Helmand, zona që prodhon më shumë se gjysmën e të korrave, prodhimi i lulekuqes ka rënë me 99%. Vetëm 12 muaj më parë, fushat me lulekuqe ishin dominuese. Por Alcis vlerëson se tani ka më pak se 1,000 hektarë lulekuqe që rriten në Helmand.

Në vend të kësaj, fermerët po mbjellin grurë, duke ndihmuar në shmangien e më të keqes së një zie buke që ndihmuan në krijimin e sanksioneve të SHBA . Megjithatë, Afganistani është ende në një gjendje të rrezikshme, me paralajmërimin e Kombeve të Bashkuara se gjashtë milionë njerëz janë afër urisë.

Talibanët pritën deri në vitin 2022 për të vendosur ndalimin e shumëpritur në mënyrë që të mos ndërhynin në sezonin e rritjes. Një veprim i tillë do të kishte provokuar trazira në mesin e popullsisë rurale duke zhdukur një kulture që fermerët kishin shpenzuar muaj për ta rritur. Nga viti 2020 deri në fund të vitit 2022, çmimi i opiumit në tregjet lokale u rrit me 700%. Megjithatë, duke pasur parasysh këmbënguljen e talebanëve – dhe efikasitetin e tyre në çrrënjosjen – pak janë tunduar të mbjellin lulëkuqe.

Ndalimi i lulëkuqes është shoqëruar me një fushatë të ngjashme kundër industrisë së metamfetaminës, me qeverinë që synon të korrat e ephedrës dhe mbylli laboratorët e ephedrinës në të gjithë vendin.

NJË KATASTROFË E AFËRT

Afganistani prodhon pothuajse 90% të heroinës në botë. Prandaj, çrrënjosja e kulturës së opiumit do të ketë pasoja të thella në mbarë botën në përdorimin e drogës. Ekspertët me të cilët foli MintPress paralajmëruan se mungesa e heroinës ka të ngjarë të shkaktojë një rritje të madhe në përdorimin e opioideve sintetike si fentanili, një ilaç që Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve vlerëson se është 50 herë më i fortë dhe është përgjegjës për marrjen e jetës së më shumë se 100,000 amerikanëve. cdo vit.

"Është e rëndësishme të merren parasysh periudhat e kaluara të mungesës së heroinës dhe ndikimi që këto kanë pasur në tregun evropian të drogës," tha për MintPress Qendra Evropiane e Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Drogat (EMCDDA), duke shtuar :

Përvoja në BE me periudhat e mëparshme të furnizimit të reduktuar të heroinës sugjeron se kjo mund të çojë në ndryshime në modelet e furnizimit dhe përdorimit të drogës. Kjo mund të përfshijë më tej një rritje të shkallës së përdorimit të polisubstancave midis përdoruesve të heroinës. Rreziqe shtesë për përdoruesit ekzistues mund të paraqiten nga zëvendësimi i heroinës me opioidë sintetikë më të dëmshëm, duke përfshirë fentanilin dhe derivatet e tij dhe opioidet e reja të fuqishme të benzimidazolit.

Me fjalë të tjera, nëse heroina nuk është më e disponueshme, përdoruesit do të kalojnë në forma sintetike shumë më vdekjeprurëse të drogës. Një raport i Kombeve të Bashkuara i vitit 2022 doli në një përfundim të ngjashëm, duke vënë në dukje se goditja e prodhimit të heroinës mund të çojë në "zëvendësimin e heroinës ose opiumit nga substanca të tjera ... si fentanili dhe analogët e tij".

"Ka atë rrezik në kuptimin makro, që nëse e heq gjithë atë heroinë nga tregu, njerëzit do të shkojnë në produkte të tjera," tha Matthew Hoh për MintPress . Hoh është një ish-zyrtar i Departamentit të Shtetit, i cili dha dorëheqjen nga posti i tij në provincën Zabul, Afganistan, në vitin 2009. “Por përgjigja nuk duhet të jetë ripushtimi i Afganistanit, ripushtimi dhe rikthimi në pushtet i bosëve të drogës, gjë që në thelb nënkuptojnë njerëzit kur ata ankohen për pasojat e ndalimit të tregtisë së drogës nga talebanët,” shtoi Hoh; "Shumica e njerëzve që flasin në këtë mënyrë dhe shqetësohen me zë të lartë për këtë janë njerëz që duan të gjejnë një arsye që SHBA të shkojnë dhe të ndikojnë në ndryshimin e regjimit në Afganistan."

Sigurisht që ka pasur shumë shtrëngime duarsh nga burimet amerikane. "Politika e Jashtme", shkroi se si "lufta kundër drogës" e talebanëve mund të rezultojë e kundërt; “Radio Evropa e Lirë/Radio Liberty” e financuar nga qeveria amerikane pohoi se talebanët po mbyllnin sytë ndaj prodhimit të opiumit, pavarësisht ndalimit zyrtar. Dhe Instituti i Paqes i Shteteve të Bashkuara, një institucion i krijuar nga Kongresi që është "i përkushtuar ndaj propozimit se një botë pa konflikt të dhunshëm është e mundur", deklaroi prerazi se "ndalimi i suksesshëm i opiumit nga Talibanët është i keq për afganët dhe botën".

Megjithatë, kjo katastrofë e afërt nuk do të godasë menjëherë. Ende ekzistojnë stoqe të konsiderueshme droge përgjatë rrugëve të trafikut. Siç i tha EMCDDA MintPress :

Mund të duhen më shumë se 12 muaj përpara se të korrat e opiumit të shfaqen në tregun evropian të drogës me pakicë si heroinë – dhe prandaj është shumë herët për të parashikuar, në këtë fazë, ndikimin e ardhshëm të ndalimit të kultivimit në disponueshmërinë e heroinës në Evropë. Sidoqoftë, nëse ndalimi i kultivimit të opiumit zbatohet dhe mbahet, ai mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në disponueshmërinë e heroinës në Evropë gjatë 2024 ose 2025.

Megjithatë, ka pak indikacione se talebanët nuk janë asgjë tjetër veçse serioze për çrrënjosjen e të korrave, gjë që tregon se një krizë heroine me të vërtetë po vjen.

Një përpjekje e ngjashme nga talebanët për të eliminuar drogën ndodhi në vitin 2000, vitin e fundit të plotë që ata ishin në pushtet. Ishte jashtëzakonisht i suksesshëm, me reduktimin e opiumit nga 4,600 tonë në vetëm 185 ton. Në atë kohë, u deshën rreth 18 muaj që pasojat të ndjeheshin në Perëndim. Në Mbretërinë e Bashkuar, pastërtia mesatare e heroinës ra nga 55% në 34%, ndërsa në shtetet baltike të Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë, heroina u zëvendësua kryesisht nga fentanili. Megjithatë, sapo Shtetet e Bashkuara pushtuan në 2001, kultivimi i lulekuqes u rikthye në nivelet e mëparshme dhe zinxhiri i furnizimit rifilloi.

BASHKËFAJËSIA E SHBA-SË NË TREGTINË E DROGËS NË AFGANISTAN

Fushata e suksesshme e talebanëve për të zhdukur prodhimin e drogës ka hedhur një hije dyshimi mbi efektivitetin e përpjekjeve të udhëhequra nga Amerika për të arritur të njëjtin rezultat. “Ajo ngre pyetjen, 'çfarë po arrinim në të vërtetë atje?!'”, vërejti Hoh, duke nënvizuar:

Kjo minon një nga premisat themelore pas luftërave: lidhjen e supozuar midis talebanëve dhe tregtisë së drogës – një koncept i një lidhjeje narko-terrori. Megjithatë, ky nocion ishte i gabuar. Realiteti ishte se Afganistani ishte përgjegjës për 80-90% të furnizimit të paligjshëm të opiateve në botë. Kontrollorët kryesorë të kësaj tregtie ishin qeveria dhe ushtria afgane, entitete që ne mbajtëm në pushtet.”

Hoh sqaroi se ai kurrë nuk ka dëshmuar personalisht ose ka marrë ndonjë raport për përfshirje të drejtpërdrejtë nga trupat ose zyrtarët amerikanë në trafikun e narkotikëve. Në vend të kësaj, ai pretendoi se ekzistonte një "largim i vetëdijshëm dhe i qëllimshëm nga ngjarjet që po shpalosen" gjatë mandatit të tij në Afganistan.'

Emri:  Untitled-design_edited.jpg

Shikime: 117

Madhësia:  54.5 KB

Suzanna Reiss, një akademike në Universitetin e Havait në Manoa dhe autore e " Ne shesim drogë: Alkimia e Perandorisë së SHBA ", demonstroi një perspektivë edhe më cinike mbi përpjekjet amerikane kundër narkotikëve, ndërsa përcolli për MintPress:

SHBA-ja nuk ka qenë kurrë e fokusuar në reduktimin e tregtisë së drogës në Afganistan (ose diku tjetër për këtë çështje). Duke lënë mënjanë gjithë retorikën e lartë, SHBA-ja ka qenë e lumtur të punojë me trafikantët e drogës nëse masa do të çonte përpara disa interesa gjeopolitike (dhe në të vërtetë, e bëri këtë, ose të paktën mbylli një sy me vetëdije, kur grupe si Aleanca Veriore mbështeteshin në drogë financojnë lëvizjen e tyre politike kundër regjimit.)”.

Transformimi i Afganistanit në një narko-shtet të shquar i detyrohet një borxh të madh veprimeve të Uashingtonit. Kultivimi i lulëkuqes në vitet 1970 ishte relativisht i kufizuar. Megjithatë, batica ndryshoi në vitin 1979 me fillimin e Operacionit Cyclone, një infuzion masiv fondesh për fraksionet e muxhahidëve afganë që synonte të rraskapiste ushtrinë sovjetike dhe t'i jepte fund pranisë së saj në Afganistan. SHBA drejtoi miliarda drejt kryengritësve, megjithatë nevojat e tyre financiare vazhduan. Rrjedhimisht, muxhahidët u futën në tregtinë e paligjshme të drogës. Në kulmin e operacionit Ciklon, prodhimi i opiumit në Afganistan ishte rritur njëzetfish. Profesor Alfred McCoy, autor i mirënjohur i "Politika e Heroinës: Bashkëfajësia e CIA-s në tregtinë globale të drogës", ndau me MintPressse afërsisht 75% e prodhimit të paligjshëm të opiumit të planetit tani merrej nga Afganistani, një pjesë e konsiderueshme e të ardhurave shkonte për fraksionet rebele të mbështetura nga SHBA.

ZBULIMI I KRIZËS OPIOID: NJË FATKEQËSI E AFËRT

Kriza e opioideve është epidemia më e keqe e varësisë në historinë e SHBA. Në fillim të këtij viti, Sekretari i Departamentit të Sigurisë Kombëtare, Alejandro Mayorkas e përshkroi problemin amerikan të fentanilit si "sfida e vetme më e madhe me të cilën përballemi si vend". Gati 110,000 amerikanë vdiqën nga mbidoza e drogës në vitin 2021, fentanili ishte deri tani shkaku kryesor. Midis 2015 dhe 2021, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë regjistroi një rritje gati 7.5-fish të vdekjeve nga mbidoza. Revista mjekësore The Lancet parashikon që 1.2 milionë amerikanë do të vdesin nga mbidoza e opioideve deri në vitin 2029.

Zyrtarët amerikanë fajësojnë kartelet meksikane për kontrabandën e ilaçit kundër dhimbjeve sintetike përtej kufirit jugor dhe Kinën për prodhimin e kimikateve të nevojshme për prodhimin e drogës.

Amerikanët e bardhë kanë më shumë gjasa të keqpërdorin këto lloj droge sesa racat e tjera. Të rriturit e moshës 35-44 vjeç përjetojnë shkallën më të lartë të vdekjeve, megjithëse vdekjet tek të rinjtë janë në rritje. Amerika rurale është goditur veçanërisht rëndë; një studim i vitit 2017 nga Unioni Kombëtar i Fermerëve dhe Federata Amerikane e Byrosë së Fermerëve zbuloi se 74% e fermerëve janë prekur drejtpërdrejt nga epidemia e opioideve. Virxhinia Perëndimore dhe Tenesi janë shtetet më të goditura.

Për shkrimtarin Chris Hedges, i cili vjen nga Maine rurale, kriza e fentanilit është një shembull i një prej shumë "sëmundjeve të dëshpërimit" që po vuan SHBA. Sipas Hedges, ajo është “lindur nga një botë e kalbur ku mundësia, e cila i jep status, vetëvlerësim dhe dinjitet, është tharë për shumicën e amerikanëve. Ato janë shprehje e dëshpërimit akut dhe sëmundshmërisë.” Në thelb, kur ëndrra amerikane u shua, ajo u zëvendësua nga një makth amerikan. Fakti që burrat e bardhë janë viktimat kryesore të këtyre sëmundjeve të dëshpërimit është një rezultat ironik i sistemit tonë të padrejtë. Siç shpjegoi Hedges :

Burrat e bardhë, të joshur më lehtë nga miti i ëndrrës amerikane se sa njerëzit me ngjyrë që kuptojnë sesi është montuar sistemi kapitalist kundër tyre, shpesh vuajnë nga ndjenja e dështimit dhe tradhtisë, në shumë raste kur janë në moshën e mesme. Ata presin që, për shkak të nocioneve të supremacisë së bardhë dhe paqartësive kapitaliste për punën e palodhur që çon në avancim, të jenë në rritje. Ata besojnë te suksesi.”

Në këtë kuptim, është e rëndësishme që kriza e varësisë nga opioidet të vendoset në një kontekst më të gjerë të rënies amerikane, ku mundësitë për sukses dhe lumturi janë më të pakta dhe më larg se kurrë, në vend që t'ia atribuohet individëve. Siç shkruante “Lancet” : “Qasjet ndëshkuese dhe stigmatizuese duhet të marrin fund. Varësia nuk është një dështim moral. Është një gjendje mjekësore dhe përbën një kërcënim të vazhdueshëm për shëndetin.”

NJË "PROBLEM UNIK AMERIKAN"

Gati 10 milionë amerikanë keqpërdorin opioidet me recetë çdo vit dhe në një shkallë shumë më të lartë se vendet e zhvilluara të krahasueshme. Vdekjet për shkak të mbidozës së opioideve në Shtetet e Bashkuara janë dhjetë herë më të zakonshme për frymë sesa në Gjermani dhe më shumë se 20 herë më të shpeshta në Itali, për shembull.

Pjesa më e madhe e kësaj varet nga sistemi i kujdesit shëndetësor fitimprurës të Shteteve të Bashkuara. Kompanitë private të sigurimeve amerikane kanë shumë më tepër gjasa të favorizojnë recetën e barnave dhe pilulave sesa terapitë më të shtrenjta që arrijnë në shkakun rrënjësor të çështjes që shkakton varësinë në radhë të parë. Si e tillë, kriza e opioideve zakonisht përmendet si një "problem unik amerikan".

Një pjesë e arsyes pse mjekët amerikanë janë shumë më të prirur për të ofruar lehtësim jashtëzakonisht të fortë medikamentesh kundër dhimbjes sesa homologët e tyre evropianë është se ata iu nënshtruan një fushate marketingu hiper-agresive nga Purdue Pharma, prodhuesit e opioidit të fuqishëm OxyContin. Purdue lançoi OxyContin në vitin 1996 dhe agjentët e tij u mblodhën në zyrat e mjekëve për të nxitur "ilaçin e mrekullueshëm" të ri.

Emri:  AP22301524629820_edited.jpg

Shikime: 118

Madhësia:  89.7 KB
    Përafërsisht 1 milion pilula të rreme që përmbajnë fentanil u kapën më 5 korrik 2022, në një shtëpi në Inglewood, Kaliforni Foto | DEA nëpërmjet AP

Megjithatë, padi pas padie, kompania është akuzuar se ka gënjyer si për efektivitetin ashtu edhe për varësinë e OxyContin, një ilaç që ka ngërthyer amerikanë të panumërt me opioidet. Dhe kur opioidet me recetë legale, por tepër të varur, thahen, amerikanët iu kthyen substancave të paligjshme si heroina dhe fentanili si zëvendësues.

Pronarët e Purdue Pharma, familja Sackler, janë përshkruar rregullisht si familja më e keqe në Amerikë, ku shumë prej tyre ia hedhin fajin për qindra mijëra vdekjet nga mbidoza. Në vitin 2019, nën peshën e mijëra padive kundër saj, Purdue Pharma bëri kërkesë për falimentim. Një vit më vonë, ajo u deklarua fajtore për akuza penale për marketingun e gabuar të OxyContin.

Sidoqoftë, Sacklerët u dalluan si banditë nga veprimet e tyre. Edhe pasi u detyruan vitin e kaluar të paguajnë gati 6 miliardë dollarë në para për viktimat e krizës së opioideve, ato mbeten një nga familjet më të pasura në botë dhe kanë refuzuar të kërkojnë falje për rolin e tyre në ndërtimin e një perandorie dhimbjeje që ka shkaktuar qindra mijëra vdekje. .

Në vend të kësaj, familja është përpjekur të pastrojë imazhin e saj përmes filantropisë, duke sponsorizuar shumë prej institucioneve më prestigjioze të artit dhe kulturës në botë. Këto përfshijnë Muzeun Guggenheim dhe Muzeun Metropolitan të Artit në New York City, Universitetin Yale dhe Muzeun Britanik dhe Akademinë Mbretërore në Londër.

Një grup që preket në mënyrë disproporcionale nga opioidet si OxyContin, heroina dhe fentanili janë veteranë. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, veteranët kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin nga mbidoza sesa popullata e përgjithshme. Një arsye për këtë është burokracia. "Administrata e Veteranëve bëri një punë vërtet të dobët në dekadat e fundit me menaxhimin e dhimbjes së tyre, veçanërisht mbështetjen e tyre tek opioidet," tha Hoh, një ish-marinist, për MintPress, duke vënë në dukje se VA përshkruante opioidet e rrezikshme me një shkallë më të lartë se agjencitë e tjera të kujdesit shëndetësor .

Ish-ushtarët shpesh duhet të përballen me dhimbje kronike dhe lëndime të trurit. Hoh vuri në dukje se rreth një çerek milion veteranë të Afganistanit dhe Irakut kanë lëndime traumatike të trurit. Por kësaj i shtohen edhe lëndimet e thella morale që pësuan shumë – lëndime që zakonisht nuk mund të shihen. Siç vuri në dukje Hoh:

Veteranët po i drejtohen [opioideve si fentanili] për t'u marrë me pasojat mendore, emocionale dhe shpirtërore të luftës, duke i përdorur ato për të shuar shqetësimin, për t'u përpjekur të gjejnë lehtësim, të shpëtojnë nga depresioni dhe të merren me demonët që vijnë në shtëpi. veteranët që morën pjesë në ato luftëra”.

Kështu, nëse programi i talebanëve për çrrënjosjen e opiumit vazhdon, mund të shkaktojë një krizë fentanyl që mund të vrasë më shumë amerikanë sesa pushtimi 20-vjeçar ndonjëherë.

SHOQËRIA E THYER

Nëse sëmundjet e dëshpërimit janë të zakonshme në të gjithë Shtetet e Bashkuara, ato janë të shfrenuara në vetë Afganistanin. Një raport global i publikuar në mars zbuloi se afganët janë njerëzit më të mjerueshëm në Tokë. Afganët vlerësuan jetën e tyre në 1.8 nga 10 – të vdekur të fundit dhe shumë prapa majës së grumbullit Finlanda (7.8 nga 10).

Varësia nga opiumi në Afganistan është jashtë kontrollit, me rreth 9% të popullsisë së rritur (dhe një numër të konsiderueshëm fëmijësh) të varur. Midis 2005 dhe 2015, numri i përdoruesve të rritur të drogës u rrit nga 900,000 në 2.4 milionë, sipas Kombeve të Bashkuara , të cilat vlerësojnë se pothuajse një në tre familje është e prekur drejtpërdrejt nga varësia. Meqenëse opiumi injektohet shpesh, sëmundjet e transmetuara nga gjaku si HIV janë gjithashtu të zakonshme.

Problemi i opioideve është përhapur edhe në vendet fqinje si Irani dhe Pakistani. Një raport i Kombeve të Bashkuara të vitit 2013 vlerësoi se pothuajse 2.5 milionë pakistanezë po abuzonin me opioidet, duke përfshirë 11% të njerëzve në provincën veriperëndimore të Khyber Pakhtunkhwa. Rreth 700 njerëz vdesin çdo ditë nga mbidoza.

PERANDORIA E DROGËS

Duke pasur parasysh historinë e tyre, ndoshta është e kuptueshme që kombet aziatike në përgjithësi kanë marrë masa shumë më autoritare për të luftuar çështjet e varësisë nga droga. Për shekuj, përdorimi i tregtisë së paligjshme të drogës për të çuar përpara objektivat perandorake ka qenë një taktikë e zakonshme perëndimore. Në vitet 1940 dhe 1950, francezët përdorën kulturat e opiumit në rajonin e "Trekëndëshit të Artë" të Azisë Juglindore për të kundërshtuar lëvizjen në rritje të pavarësisë vietnameze.

Një shekull më parë, britanikët përdorën opiumin për të shtypur dhe pushtuar pjesën më të madhe të Kinës. Etja e pashuar e Britanisë për çajin kinez kishte filluar të falimentonte vendin, duke parë se Kina do të pranonte vetëm arin ose argjendin në këmbim. Prandaj, britanikët përdorën fuqinë e marinës së tyre për të detyruar Kinën t'i dorëzonte Hong Kongun asaj. Nga atje, ajo përmbyti Kinën kontinentale me opium të rritur në Azinë Jugore (përfshirë Afganistanin).

Efekti i Luftës së Opiumit ishte befasues. Deri në vitin 1880, britanikët po përmbytën Kinën me më shumë se 6500 ton opium në vit - ekuivalenti i shumë miliarda dozave. Shoqëria kineze u shkatërrua, e paaftë për të përballuar zhvendosjen sociale dhe ekonomike në mbarë perandorinë që sollën miliona të varur nga opiumi. Sot, kinezët vazhdojnë t'i referohen periudhës si "shekulli i poshtërimit".

Ndërkohë, në Azinë Jugore, britanikët i detyruan fermerët të mbillnin fusha me lulekuqe në vend të kulturave të ngrënshme, duke shkaktuar valë uria gjigante , të ngjashme me të cilat nuk ishin parë kurrë më parë dhe më pas.

Dhe gjatë viteve 1980 në Amerikën Qendrore, Shtetet e Bashkuara i shitën armë Iranit për të financuar skuadrat e vdekjes së ekstremit të djathtë Contra. Kontrasit ishin thellësisht të implikuar në tregtinë e kokainës, duke nxitur luftën e tyre të ndyrë përmes shitjeve të kokainës në SHBA – një praktikë që, sipas gazetarit Gary Webb, Agjencia Qendrore e Inteligjencës e lehtësoi.

Imperializmi dhe drogat e paligjshme, pra, zakonisht shkojnë së bashku. Megjithatë, me përpjekjet e talebanëve për çrrënjosjen e opiumit në fuqi të plotë, së bashku me fenomenin unik amerikan të varësisë nga opioidet, është e mundur që Shtetet e Bashkuara të pësojnë një goditje të konsiderueshme në vitet e ardhshme. Epidemia vdekjeprurëse e fentanilit ka të ngjarë vetëm të përkeqësohet, duke marrë pa nevojë qindra mijëra jetë të tjera amerikane. Kështu, edhe pse Afganistani përpiqet të çlirojë veten nga problemi i tij vdekjeprurës i varësisë nga droga, veprimet e tij mund të përshpejtojnë një epidemi që premton të vrasë më shumë amerikanë se çdo përpjekje perandorake e Uashingtonit deri më sot.

Alan MacLeod është shkrimtar i lartë i stafit për MintPress News. Pas përfundimit të doktoraturës në vitin 2017, ai botoi dy libra: Lajme të këqija nga Venezuela: Njëzet vjet lajme të rreme dhe keqraportime dhe propaganda në epokën e informacionit: Pëlqimi ende i prodhimit , si dhe një numër artikujsh akademikë . Ai gjithashtu ka kontribuar në FAIR.org , The Guardian , Salon , The Grayzone , Jacobin Magazine dhe Common Dreams.

Burimi: Mint Press News

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,241
    Postimet në Bllog
    22

Për: Talibanët bëjnë brenda një viti atë që SHBA nuk bëri dot për 20 vjet: pastrojnë vendin nga opiu

Duhet t'iu bëjmë një ftesë talibanëve që të vijnë edhe në Shqipëri e ti mësojnë Edi Ramës se si pastrohet Shqipëria nga parcelat e hashashit.

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,053

Për: Talibanët bëjnë brenda një viti atë që SHBA nuk bëri dot për 20 vjet: pastrojnë vendin nga opiu

Ed rama e perdor per qellime mjeksore

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 19-06-2017, 09:32
  2. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-08-2013, 19:28
  3. Talibanët komunistë që sunduan kombin shqiptar për 50 vjet.
    Nga DYDRINAS në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2013, 09:09
  4. Përgjigje: 110
    Postimi i Fundit: 28-04-2012, 06:05
  5. Bashkëshortët brenda viti mesatarisht grinden 2455 herë
    Nga fegi në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 31-08-2011, 11:12

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •