Ilaçi mrekullibërëse për RIRRITJEN e dhëmbëve 'do të fillojë provat njerëzore vitin e ardhshëm'
- Studiuesit në Japoni zhvilluan antitrupa që shtypin gjenin USAG-1
- Pas testeve të suksesshme në minj dhe ferret, provat njerëzore do të fillojnë në korrik 2024
Nga EMILY STEARN
Një ilaç i krijuar për të rigjallëruar dhëmbët do të nisë testimet tek njerëzit në fillim të vitit të ardhshëm.
Ilaçi, një ndryshim i lojës nëse vërtetohet se funksionon, ofron shpresë për miliona që jetojnë me proteza.
Studiuesit në Japoni shpresojnë se trajtimi, i cili ende nuk është emëruar, mund të përhapet tek pacientët deri në vitin 2030 nëse është i suksesshëm.
Testet e hershme treguan se ilaçi ndihmoi minjtë dhe ferret të rilindnin dhëmbët.
Ilaçi është i destinuar për njerëzit të cilëve u mungon një grup i plotë i dhëmbëve të rritur për arsye gjenetike.
Duke folur për provën njerëzore, Dr Takahashi thuhet se i tha Mainichi: “Ideja e rritjes së dhëmbëve të rinj është ëndrra e çdo dentisti. Unë kam punuar për këtë që kur isha studente e diplomuar
Hulumtimi i publikuar dy vjet më parë zbuloi se gjenin USAG-1, kur shtypet me një trajtim antitrupash, mund të lejojë që dhëmbët të rriten përsëri. Shkencëtarët nga Universiteti i Kiotos dhe Universiteti i Fukuit, zbuluan se trajtimi me antitrupa synon gjenin e vetëm, duke stimuluar rritjen e dhëmbëve (foto)
Por shkencëtarët e përshkruan atë si 'ëndrra e çdo dentisti', duke sugjeruar se mund të përdoret më gjerësisht në të ardhmen.
Mediat japoneze raportuan se provat klinike do të fillojnë në korrik 2024.
Ilaçi, një trajtim antitrupash, funksionon duke shtypur USAG-1.
Gjeni kufizon rritjen e dhëmbëve, kanë treguar studimet.
Në kohën e zbulimit të tyre fillestar mbi brejtësit në vitin 2021, shkencëtarët nga Universiteti i Kiotos dhe Universiteti i Fukuit pranuan se nuk e dinin nëse bllokimi i USAG-1 'do të mjaftonte' për të funksionuar.
Por eksperimentet e tyre rezultuan jashtëzakonisht të suksesshme.
Procesi shpresohet të nxisë një 'gjeneratë të tretë' të dhëmbëve tek njerëzit, të cilët fillojnë me dhëmbët e qumështit përpara se të zhvillojnë grupin e tyre të përhershëm.
Duke folur për provën njerëzore, Dr Takahashi i tha gazetës Mainichi: “Ideja e rritjes së dhëmbëve të rinj është ëndrra e çdo dentisti.
“Unë kam punuar për këtë që kur isha studente e diplomuar.
Ai shtoi: “Isha i sigurt se do të isha në gjendje ta realizoja. Shpresojmë të hapim rrugën për përdorimin klinik të ilaçit.'
Anodontia është një gjendje gjenetike në të cilën mungojnë dhëmbët.
Hulumtimet kanë sugjeruar se është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat, por është e paqartë saktësisht se sa njerëz globalisht janë të prekur.
Sipas statistikave më të fundit të qeverisë, rreth 73 për qind e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar kanë një ose më shumë dhëmbë të pasmë të humbur, ndërsa 7.6 për qind kanë një ose më shumë dhëmbë të përparmë të munguar.
Ndërkohë, në SHBA, mbi 25 për qind e të rriturve të moshës 65 vjeç e lart kanë tetë ose më pak dhëmbë, kanë thënë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.
Trajtimet aktuale për humbjen e dhëmbëve janë të kufizuara në protezat dhe forma të tjera të zëvendësimit të dhëmbëve artificialë.
Megjithatë, ato nuk janë të përhershme dhe shpesh janë të shtrenjta ndërsa janë inferiorë se dhëmbët e vërtetë.
Burimi: Daily Mail
Krijoni Kontakt