Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22

Një hap më afër Luftës Botërore: Amerika furnizon Ukrainën me bomba thërrmuese

Pse SHBA do të dërgojë bomba thërrmuese në Ukrainë?

-Zëri i Amerikës-

Emri:  Capture-51.png

Shikime: 437

Madhësia:  96.3 KB

Shtetet e Bashkuara kanë vendosur të dërgojnë bomba thërrmuese në Ukrainë për ta ndihmuar atë në luftën kundër Rusisë.

Administrata e Presidentit Biden pritet të njoftojë të premten se do të dërgojë mijëra bomba të tilla, si pjesë e një pakete të re ndihme ushtarake me vlerë 800 milionë dollarë, tha një zyrtar në dijeni të vendimit, por që nuk është i autorizuar të fliste publikisht deri në njoftimin zyrtar të tij.

Vendimi ka të ngjarë të nxisë zemërim tek disa aleatë dhe grupe për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, që prej një kohe të gjatë kanë kundërshtuar përdorimin e bombave thërrmuese.

Përkrahësit e këtij vendimi argumentojnë se Rusia ka përdorur bomba të tilla në Ukrainë.

Po çfarë janë bombat thërrmuese, ku janë përdorur ato dhe përse Shtetet e Bashkuara planifikojnë dërgimin e tyre në Ukrainë tani?

ÇFARË JANË BOMBAT THËRRMUESE?

Bombat thërrmuese përbajnë një numër të konsiderueshëm ‘bombash më të vogla’ që përhapen në një zonë të gjerë. Këto bomba të vogla janë projektuar për të goditur disa objektiva njëherësh, për të shkatërruar tanke, pajisje, apo për të goditur njësi.

Lloji i bombës thërrmuese që planifikojnë të dërgojnë Shtetet e Bashkuara bazohet në një bombë të zakonshme 155 mm, që aktualisht, po përdoret gjerësisht në luftime.

Në konfliktet e mëparshme, është shënuar një numër i lartë rastes i mos shpërthimit të bombave, që do të thotë se mijëra bomba të vogla, të pashpërthyera, mbetën në terren, duke shkaktuar vdekjen apo gjymtimin e njerëzve dekada të tëra pas konflikteve.

Shtetet e Bashkuara kanë përdorur bombat thërrmuese në luftën në Irak, në vitin 2003 dhe vendosën të ndërprisnin përdorimin e tyre pas zhvendosjes së konfliktit në zona më urbane me densitet më të lartë të popullsisë civile.

Të enjten, gjeneral brigade Pat Ryder tha se Departamenti i Mbrojtjes ka “variante të shumta” municionesh të këtij lloji, por po “shqyrton mundësinë për t’i dërguar Ukrainës ato lloje me normë të lartë shpërthimi dhe jo variantet e vjetra”.

PSE BOMBAT THËRRMUESE PO DËRGOHEN TANI?

Për më shumë se 1 vit, Shtetet e Bashkuara kanë përdorur rezervat e tyre të predhave të artilerisë Howitzer 155 dhe kanë dërguar më shumë se 2 milionë predha në Ukrainë. Aleatët në të gjithë botën kanë dërguar qindra mijëra të tjera.

Një predhë 155 mm mund të godasë objektiva 24 deri në 32 kilometra larg, duke bërë të mundur që trupat tokësore ukrainase të godasin objektivat armike nga distanca, kur një gjë e tillë të konsiderohet e nevojshme.

Forcat ukrainase harxhojnë mijëra predha në ditë gjatë luftimeve më trupat ruse.

Yehor Cherniev, deputet i Kuvendit të Ukrainës, tha për gazetarët në fillim të pranverës, se Kievit do t’i nevojitet të përdorë 7 – 9 mijë predha në ditë gjatë luftimeve të intensifikuara në kuadër të kundër sulmit ndaj trupave ruse.

Mundësimi i kësaj sasie armatimi është një trysni të fortë për rezervat e Shteteve të Bashkuara dhe vendeve aleate.

“Bombat thërrmuese janë një opsion tërheqës sepse do të ndihmonin Ukrainën të shkatërronte më shumë objektiva me më pak predha. Sikurse Shtetet e Bashkuara nuk i kanë përdorur ato në konflikte që nga ndërhyrja në Irak, në rezervat e saj gjendet një sasi e madhe që mund të përdoret shpejt”, thotë Ryan Brobst, analist në Fondacionin për Mbrojtjen e Demokracive.

Sipas një letre të marsit të këtij viti, të dërguar administratës së presidentit Biden nga ligjvënës republikanë në Dhomën e Përfaqësuesve dhe Senatin amerikan, Shtetet e Bashkuara kanë më shumë se 3 milionë bomba thërrmuese në gjendje për t’u përdorur. Në letër i bëhej thirrje Shtëpisë së Bardhë për dërgimin e tyre për të lehtësuar trysninë ndaj SHBA-ve për furnzimimin me armatime.

A PËRBËN KRIM LUFTE PËRDORIMI I TYRE?

Përdorimi i bombave thërrmuese nuk bie ndesh me asnjë ligj ndërkombëtar, por përdorimi i tyre ndaj civilëve përbën shkelje.

“Nuk lidhet me përdorimin e armatimeve, por mënyrën se si ato janë përdorur”, thotë për Associated Press, Mark Hiznay nga organizata Human Rights Watch’.

Më shumë se 120 vende janë bërë pjesë e një konvente që ndalon përdorimin e bombave thërrmuese. Vendet kanë rënë dakord të mos përdorin, të mos prodhojnë, transferojnë apo të kenë rezerva të tyre.

Shtetet e Bashkuara, Rusia dhe Ukraina nuk e kanë firmosur konventën.

KU JANË PËRDORUR ATO?

Bombat janë përdorur në disa prej konflikteve të fundit.

Sipas organizatës “Human Rights Watch”, Shtetet e Bashkuara i kanë cilësuar bombat thërrmuese si pjesë kyçe të arsenalit të tyre gjatë ndërhyrjes në Afganistan, që nisi në vitin 2001.

Sipas organizatës, koalicioni i udhëheqëur nga Shtetet e Bashkuara lëshoi më shumë se 1500 bomba thërrmuese në Afganistan gjatë tre viteve të para të konfliktit.

Trupat e qeverisë siriane shpesh kanë përdorur bomba thërrmuese, të dërguara nga Rusia, gjatë luftës civile të vendit, shpesh duke goditur objektiva dhe instrastrukturën civile.

Izraeli i ka përdorur ato në zona civile në jug të Libanit, përfshirë gjatë luftës së 1982.

Gjatë luftës 1-mujore të vitit 2006 me Hezbollahun, organizata “Human Rights Watch” dhe Kombet e Bashkuara, akuzuan Izraelin se kishte lëshuar 4 milionë bomba thërrmuese në Liban. Bombat e pashpërthyera të asaj periudhe paraqesin kërcënim për civilët libanezë edhe në ditët e sotme.

Koalicioni i udhëhequr nga Arabia Saudite në Jemen është akuzuar për përdorimin e bombave thërrmuese në luftën ndaj rebelëve Houthi të mbështetur prej Iranit.

Sipas Kombeve të Bashkuara, në vitin 2017, Jemeni renditej në vend të dytë shkallën e vdekshmërisë për shkak të bombave thërrmuese, pas Sirisë.

Fëmijët janë vrarë apo gjymtuar edhe pas një kohe të gjatë pas lëshimit të bombave, duke e bërë të vështirë që të përcaktohet sakte sa është numri i fëmijëve të vrarë apo gjymtuar.

Në vitet 1980, rusët përdorën masivisht bomba thërrmuese gjatë luftës së tyre 10 vjeçare në Afganistan. Për pasojë, toka afgane mbetet edhe sot e kësaj dite një prej vendeve më të minuara në botë.

ÇFARË PO NDODH NË UKRAINË?

Sipas udhëheqësve ukrainas, grupeve mbikqyrëse dhe atyre për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, forcat ruse kanë përdorur në një sërë rastesh bombat thërrmuese në Ukrainë. Grupet për mbrojtjen e të drejtave të njeriut kanë thënë se edhe Ukraina i ka përdorur ato.

Në fillimet e luftës, grupe si organizata “Human Rights Watch” përmendte raste të përsëritura të përdorimit të bombave thërrmuese ruse, përfshirë kur trupat ruse qëlluan pranë një shkolle në qytetin Okhtyrka.

“Bellingcat”, një organizatë me seli në Amsterdam që analizon të dhënat e zbulimit të disponueshme publikisht, ka raportuar se janë përdorur bomba thërmuese gjatë atij sulmi, si edhe gjatë sulmeve në Kharkiv, qyteti i dytë më i madh në Ukrainë, si edhe në verilindje të vendit.

Së fundmi, në mars, Rusia goditi me raketa dhe dronë një sërë zonash urbane, duke përfshirë sulmet e vazhdueshme në qytetin e Bakhmutit, në rajonin lindor të Donetskut.

Sulme me raketa pati edhe ndaj qytetit Kostiantynivka që kontrollohet nga Ukraina dhe gazetarët e Associated Press në qytet panë të paktën katër të plagosur të cilët u dërguan në një spital rajonal. Policia tha se forcat ruse sulmuan qytetin me raketa S-300 dhe bomba thërrmuese.

Vetëm një muaj më vonë, guvernatori i Donetskut, Pavlo Kyrylenko, akuzoi forcat ruse se sulmuan një qytet me bomba thërrmuese, duke shkaktuar plagosjen e një personi.

Sipas bazës së të dhënave publike “War Crimes Watch Ukraine, të agjencisë së lajmeve Associated Press dhe rrjetit investigativ “Fronltine”, Rusia ka përdorur bomba thërrmuese.

VOA

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22

Për: Një hap më afër Luftës Botërore: Amerika furnizon Ukrainën me bomba thërrmuese

"Fitorja ruse" më e keqe se vdekjet e civilëve nga bomba thërrmuese - Pentagon

Një zyrtar amerikan ka mbrojtur vendimin për të furnizuar Ukrainën me armë, të cilat janë të ndaluara në më shumë se 100 vende.

Emri:  64a90ea385f54011086243d3.jpg

Shikime: 160

Madhësia:  23.2 KB
    Nënsekretari i Mbrojtjes i SHBA për Politikën, Colin Kahl flet gjatë një konference për lajme në Pentagon më 7 korrik 2023 në Arlington, Virxhinia. © Alex Wong / Getty Images / AFP

Frika e SHBA për suksesin rus në fushën e betejës tejkalon shqetësimet se dërgesat e bombave thërrmuese në Ukrainë mund të rezultojnë në viktima civile, pranoi të premten një zyrtar i lartë i Pentagonit.

Duke folur me gazetarët, nënsekretari i mbrojtjes për politikën Colin Kahl mbrojti vendimin e Shtëpisë së Bardhë për të miratuar një paketë tjetër armësh prej 800 milionë dollarësh për Ukrainën, përfshirë municionet thërrmuese. Armët janë të ndaluara në më shumë se 100 vende.

Kur ato shpërthejnë, municionet lëshojnë shumë bomba të vogla në një zonë të gjerë. Megjithatë, një përqindje e bombave nuk shpërthejnë gjatë goditjes dhe elementët e pashpërthyer paraqesin rreziqe të rënda për civilët për vite pas përfundimit të luftimeve.

I pyetur nëse Pentagoni i ka siguruar aleatët e tij se municionet nuk do të shkaktojnë dëme të tepërta civile, Kahl u përgjigj: “Jam po aq i shqetësuar për rrethanat humanitare sa çdokush tjetër, por gjëja më e keqe për civilët në Ukrainë është që Rusia të fitojë luftën. Dhe kështu është e rëndësishme që ata të mos e bëjnë këtë.”

Ai shtoi se Kievi kishte premtuar të mos përdorë municione thërrmuese në zonat urbane të populluara nga civilët dhe të mbajë shënime se ku janë vendosur armët për të lehtësuar përpjekjet e ardhshme të çminimit. Zyrtari portretizoi gjithashtu dërgesat si një masë ndaluese derisa mbështetësit perëndimorë të Kievit të mund të rrisin prodhimin e predhave konvencionale.

Në një intervistë me Fareed Zakaria të CNN, Presidenti i SHBA Joe Biden e përshkroi vendimin për të furnizuar Ukrainën me predha të diskutueshme si "të vështirë". Ai tha se ishte pjesërisht e motivuar nga fakti se si Kievi dhe Uashingtoni njohin një deficit në municionet e zakonshme, duke shtuar se Ukraina "kishte nevojë" për municione thërrmuese për të parandaluar Rusinë që të ndalonte kundërsulmin e saj të vazhdueshëm.

Duke komentuar njoftimin, Anatoly Antonov, ambasadori rus në SHBA, e quajti masën "një gjest dëshpërimi", duke shtuar se Perëndimi nuk dëshiron të pranojë se kundërofensiva e Ukrainës po lëkundet.

Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova reagoi duke postuar një video të ish-sekretares së shtypit të Shtëpisë së Bardhë Jen Psaki nga fundi i shkurtit 2022, ditë pas fillimit të konfliktit në Ukrainë, duke thënë se përdorimi i municioneve thërrmuese mund të konsiderohet si një krim lufte.

Burimi: RT

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22

Për: Një hap më afër Luftës Botërore: Amerika furnizon Ukrainën me bomba thërrmuese

OKB-ja dënon municionet thërrmuese

Ato u ndaluan nga një konventë ndërkombëtare, ka theksuar Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore

Emri:  64a861b785f54011fd5d6631.jpg

Shikime: 163

Madhësia:  21.9 KB
    Fotografia e dosjes: Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres, 2 maj 2023. © Noushad Thekkayil/NurPhoto via Getty Images

Një zëdhënës i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së bëri thirrje për përdorimin e municioneve thërrmuese të premten, ndërsa SHBA përgatitej të njoftonte furnizimin me predha artilerie të atij lloji në Ukrainë.

Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres “mbështet Konventën për Municionet Thërrmuese, e cila, siç e dini, u miratua 15 vjet më parë. Dhe ai dëshiron që vendet t'i përmbahen kushteve të kësaj konvente, " u tha zëdhënësi i tij Farhan Haq gazetarëve në selinë e OKB-së në Nju Jork.

"Dhe si rezultat, natyrisht, ai nuk dëshiron që të ketë përdorim të vazhdueshëm të municioneve thërrmuese në fushën e betejës," përfundoi Haq.

Shtëpia e Bardhë ka konfirmuar se municionet thërrmuese do të përfshihen në grupin e fundit të furnizimeve ushtarake për Ukrainën. Kievi e ka përshëndetur dorëzimin si një "ndikim të jashtëzakonshëm psiko-emocional" mbi trupat ruse, të cilat ushtria ukrainase nuk ka qenë në gjendje ta zmbrapsë pas një muaji luftimesh të rënda.

Një nga arsyet që Pentagoni citoi për ofrimin e municioneve konvencionale të përmirësuara me qëllime të dyfishta (DPICM) ishte se SHBA-së po i mungonin predha artilerie konvencionale 155 mm për t'i dërguar në Ukrainë.

Human Rights Watch dhe grupe të tjera kanë kundërshtuar planin, duke vënë në dukje se bombat thërrmuese kanë një shkallë të lartë të municioneve të pashpërthyera që vazhdojnë të vrasin dhe gjymtojnë civilë për vite më pas.

Konventa për Municionet Thërrmuese hyri në fuqi në gusht 2010, me nënshkruesit që u zotuan se "kurrë në asnjë rrethanë" nuk do të përdorin, zhvillojnë, prodhojnë ose transferojnë municionet e ndaluara, ose të ndihmojnë, inkurajojnë dhe nxisin këdo tjetër që ta bëjë këtë. Ai është ratifikuar nga 111 shtete deri më tani – duke përfshirë shumicën e anëtarëve të NATO-s – edhe pse jo nga SHBA, Ukraina apo Rusia.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22

Bombat thërrmuese të furnizuara nga SHBA nuk do të ndikojnë në operacionin ushtarak rus – Moska

Sigurimi i "një armë tjetër të mrekullueshme" për Kievin nuk është gjë tjetër veçse një akt dëshpërimi nga ana e Uashingtonit, ka thënë ministria e jashtme.

Emri:  64a96756203027480d45dfec.jpg

Shikime: 166

Madhësia:  22.6 KB
    Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse, Maria Zakharova. © Sputnik/Ministria e Jashtme ruse

Vendimi i Uashingtonit për t'i dorëzuar Kievit municione thërrmuese vetëm tregon se Ukraina dhe mbështetësit e saj perëndimorë janë "të pafuqishëm" për të ndryshuar situatën në vijën e frontit, tha të shtunën zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova.

Përdorimi i këtij municioni të ri vështirë se do të ndikonte në fushatën ushtarake ruse, por do të kishte "pasoja të rënda" për civilët, vuri në dukje ajo në një deklaratë të publikuar nga ministria.

Këto bomba nuk janë gjë tjetër veçse "një tjetër 'Wunderwaffe' [armë çudibërëse] mbi të cilat po vënë bast Uashingtoni dhe Kievi, pa menduar për pasojat e rënda" të punësimit të tij, tha Zakharova, duke shtuar se përdorimet e mëparshme të municioneve të tilla në Lindjen e Mesme dhe pjesë të tjera e botës tregoi se bombat e saj mund të qëndrojnë të pashpërthyera për një kohë të gjatë dhe të shpërthejnë pasi të ketë përfunduar një konflikt.

“Nëpërmjet dërgesave të municioneve thërrmuese, Uashingtoni de-fakto bëhet bashkëpunëtor në minimin e territorit [të Ukrainës] dhe do të ndajë përgjegjësinë e plotë për vdekjet… e fëmijëve rusë dhe ukrainas”, theksoi zëdhënësja .

Zgjerimi i vazhdueshëm i furnizimeve me armë në Kiev ka për qëllim "ngritjen e aksioneve në këtë konflikt në maksimum", paralajmëroi Zakharova, duke shtuar se veprime të tilla tregojnë gjithashtu se SHBA dhe aleatët e saj angazhohen gjithnjë e më shumë në armiqësi. Ky shërben si një shembull tjetër i "kursit agresiv anti-rus" të Amerikës , tha ajo, duke theksuar se Uashingtoni po kërkon të zgjasë konfliktin për aq kohë sa të jetë e mundur dhe ta kthejë atë në një "luftë ndaj ukrainasit të fundit".

Fjalët e saj erdhën një ditë pasi Uashingtoni miratoi një paketë tjetër armësh prej 800 milionë dollarësh për Ukrainën, duke përfshirë municione thërrmuese, pavarësisht legjislacionit të vetë Amerikës që ndalon eksportin e tyre. Nënsekretari i Mbrojtjes për Politikën e SHBA-së, Colin Kahl më pas mbrojti vendimin e Shtëpisë së Bardhë duke thënë se fitorja e Rusisë do të ishte "gjëja më e keqe për civilët në Ukrainë", edhe kur krahasohet me dëmin e mundshëm të shkaktuar nga bombat thërrmuese.

Disa aleatë të SHBA-së e kanë vënë në pikëpyetje masën. Të premten, Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock shprehu një qëndrim negativ ndaj idesë, duke thënë se Berlini po i qëndron marrëveshjeve të Oslos që ndalojnë municionet thërrmuese. Austria, e cila nuk është anëtare e NATO-s, tha se Perëndimi do të dërgonte sinjalin e gabuar nëse municione të tilla dërgohen në një zonë konflikti.

Përdorimi i bombave thërrmuese u dënua gjithashtu nga OKB-ja dhe Human Rights Watch (HRW). Municionet u ndaluan sipas një konvente të OKB-së në vitin 2008. Më shumë se 110 vende janë bërë palë në marrëveshje që atëherë.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22

Aleatët e SHBA-së kritikojnë planin për të dërguar bomba thërrmuese në Kiev

Si Otava ashtu edhe Londra kanë thënë se janë kundër përdorimit të armëve në fushën e betejës

Emri:  64a9d46e85f5401108624400.jpg

Shikime: 159

Madhësia:  37.1 KB

Kanadaja dhe Britania e Madhe janë bërë vendet e fundit perëndimore që kanë shprehur shqetësimin e tyre për vendimin e presidentit amerikan Joe Biden për të ofruar municione thërrmuese për Ukrainën. Të dy vendet kanë riafirmuar angazhimin e tyre ndaj një marrëveshjeje të OKB-së që ndalon armatimet dhe janë shprehur kundër përdorimit të tyre në konfliktin aktual me Rusinë.

"Ne nuk mbështesim përdorimin e municioneve thërrmuese," i tha qeveria kanadeze transmetuesit kombëtar CTV të shtunën. Otava është "e përkushtuar t'i japë fund efekteve që municionet thërrmuese kanë tek civilët - veçanërisht fëmijët", thuhet në deklaratë.

Më vete, kryeministri britanik Rishi Sunak u tha gazetarëve se Londra gjithashtu nuk mbështet përdorimin e bombave thërrmuese. "Mbretëria e Bashkuar është nënshkruese e një konvente që ndalon prodhimin ose përdorimin e municioneve thërrmuese dhe dekurajon përdorimin e tyre," shpjegoi ai, duke shtuar se Londra do të vazhdojë të mbështesë Ukrainën përmes mjeteve të tjera.

Kanadaja tha se ishte "plotësisht në përputhje" me konventën e OKB-së për ndalimin e armëve, e cila u miratua në vitin 2008. Më shumë se 110 vende i janë bashkuar marrëveshjes që atëherë.

Bombat thërrmuese bartin nënmunicione më të vogla shpërthyese që lëshohen gjatë fluturimit dhe shpërndahen në një zonë të synuar dhe zakonisht përdoren kundër personelit dhe automjeteve të blinduara lehtë. Ata gjithashtu tentojnë të lënë pas 'duds' të pashpërthyera që mund të qëndrojnë në zonat e mëparshme të konfliktit për dekada.

"Njerëzit vazhdojnë të vdesin për shkak të përdorimit të këtij lloji të armës," tha për CTV Earl Turcotte, një diplomat veteran kanadez dhe një aktivist i çarmatimit. Ish-zyrtari, i cili udhëhoqi delegacionin kanadez në bisedimet për konventën e vitit 2008 mbi municionet thërrmuese, i kërkoi Otavas që në mënyrë specifike "të flasë" kundër vendimit të SHBA.

“Çështja duhet të theksohet qartë dhe me forcë se çdo municione thërrmuese e menjëhershme ushtarake që mund të përballojnë do të anulohej dhe do të tejkalohej shumë nga ndikimi i tyre humanitar në qytetarinë ukrainase në një afat më të gjatë,” tha Turcotte .

Uashingtoni, megjithatë, mbajti një qëndrim të ndryshëm të shtunën. Kur u pyet për dëmin e mundshëm të popullatës civile që bombat e prodhuara nga SHBA mund të shkaktojnë në Ukrainë, një zyrtar i lartë i Pentagonit tha se "gjëja më e keqe për civilët në Ukrainë është që Rusia të fitojë".

Lëvizja e shpallur nga SHBA këtë javë ka ngjallur shqetësim në mesin e kombeve të ndryshme, duke përfshirë disa nga aleatët e Amerikës, si dhe në OKB. Të premten, Gjermania ripohoi angazhimin e saj ndaj traktatit të OKB-së që ndalon municionet thërrmuese. Austria paralajmëroi gjithashtu se Perëndimi do të dërgonte sinjalin e gabuar duke dorëzuar mjete të tilla në një zonë konflikti, ndërsa Spanja tha se ato nuk duhet të përdoren nga Ukraina " në asnjë rrethanë".

Moska e ka dënuar vendimin e Uashingtonit si një akt "dëshpërimi" që nuk do të ndikonte në fushatën e saj ushtarake në vazhdim, por do të kishte pasoja të tmerrshme për joluftëtarët. SHBA-ja “do të ndajë përgjegjësinë e plotë për vdekjet… e fëmijëve rusë dhe ukrainas”, tha të shtunën zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22

Aleatët demokratë të Bidenit kritikojnë transferimin e bombave thërrmuese në Ukrainë

Shtëpia e Bardhë ka pranuar se armët e diskutueshme bëjnë të mundshme "dëm të civilëve nga municionet e pashpërthyera".

Emri:  64a8ce7d2030274e5972aeb1.jpg

Shikime: 163

Madhësia:  26.1 KB

Disa demokratë amerikanë kanë dënuar vendimin e presidentit Joe Biden për të furnizuar Ukrainën me municione thërrmuese, duke përmendur shqetësimet se bombat mund të gjymtojnë dhe vrasin joluftëtarët për dekadat e ardhshme.

Pas njoftimit nga Shtëpia e Bardhë më herët të premten, një numër demokratësh të Dhomës së Përfaqësuesve e bënë të njohur kundërshtimin e tyre, me Përfaqësuesen e Pensilvanisë, Chrissy Houlahan, duke thënë se masa mund të mjegullojë " pushtetin moral të lartë" të perceptuar të Amerikës.

"Një fitore për Ukrainën është një fitore thelbësore për demokracitë anembanë globit, por kjo fitore nuk mund të vijë në kurriz të vlerave tona amerikane dhe rrjedhimisht të vetë demokracisë," Houlahan, një veteran i Forcave Ajrore dhe bashkëkryetar i një grupi parlamentar të Kongresit për çështjet e pashpërthyera. municione, tha.

Bombat thërrmuese mbajnë nënmunicione më të vogla shpërthyese të cilat janë të shpërndara nëpër një zonë të synuar, të përdorura shpesh kundër këmbësorisë dhe automjeteve të blinduara lehtë. Megjithatë, për shkak të tendencës së tyre për të lënë pas 'duds' të pashpërthyera – të cilat mund të mbeten të gjalla në zonat e mëparshme të konfliktit për dekada – më shumë se 120 vende kanë rënë dakord të ndalojnë armën, duke përfshirë një shumicë të anëtarëve të NATO-s.

Megjithëse Uashingtoni nuk i është bashkuar Konventës ndërkombëtare për municionet thërrmuese, ligjvënësit miratuan legjislacionin në vitin 2009, i cili ndaloi eksportet e çdo bombë thërrmuese me një normë 'dud' prej më shumë se 1%, e cila vlen për shumicën e stokut të SHBA. Ndërsa ligji ndalonte në mënyrë efektive të gjitha transferimet e huaja të armëve, Shtëpia e Bardhë mund të heqë dorë nga kufizimi në çdo kohë.

Gjatë një konference të Pentagonit të enjten, sekretarit të shtypit Patrick Ryder iu kërkua të adresonte shqetësimet rreth bombave thërrmuese, duke këmbëngulur se ushtria do të zgjidhte "me kujdes" se cilin lloj municioni të dërgonte. Ai pohoi se çdo transferim "nuk do të përfshijë variante më të vjetra me norma dud që janë më të larta se 2.35 përqind" - më shumë se dyfishi i kufirit të vendosur nga Kongresi.

Rep. Jim McGovern i Massachusetts lëshoi ​​gjithashtu një deklaratë duke vënë në dyshim mençurinë e ofrimit të armëve grupore për Kievin, duke thënë se bombat "shpërndajnë qindra bomba, të cilat mund të udhëtojnë shumë përtej objektivave ushtarakë dhe të plagosin, gjymtojnë dhe vrasin civilë - shpesh shumë kohë pas një konflikti. mbaruar.” Megjithëse Uashingtoni, Moska dhe Kievi kanë refuzuar secili të nënshkruajë traktatin e bombave thërrmuese, ai vuri re se një listë e gjatë e aleatëve të SHBA-së i kishte ndaluar tashmë municionet.

Demokratët Ilhan Omar dhe Sara Jacobs thanë se së shpejti do të prezantojnë legjislacionin që do të vendosë një ndalim të plotë të transferimeve të bombave thërrmuese si pjesë e ndihmës ushtarake të huaj. Jacobs argumentoi se armët do të "parandalonin rindërtimin dhe rimëkëmbjen e suksesshme ekonomike që nevojitet për të siguruar një Ukrainë të begatë dhe për të ruajtur përfitimet kundër korrupsionit", me sa duket duke iu referuar përpjekjeve të Kievit për të goditur korrupsionin zyrtar ndërsa kërkon të bashkohet me bllokun e NATO-s.

Këshilltari i Sigurisë Kombëtare, Jake Sullivan, u tha gazetarëve të premten se zyrtarët amerikanë "e pranojnë se municionet thërrmuese krijojnë rrezik për dëmtimin e civilëve nga municionet e pashpërthyera", por e mbrojtën masën pasi e shtynë atë "për aq kohë sa mundëm". Nënsekretari i Mbrojtjes për Politikën Colin Kahl refuzoi të konfirmonte se sa bomba do t'i jepeshin Ukrainës, por tha se ka " qindra mijëra" predha të tilla në rezervat e SHBA.

Tema të Ngjashme

1. Libia - afer luftes qytetare
    Nga semiku në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 10-10-2013, 12:33
  2. A është kërcënim Amerika për paqen botërore?
    Nga ORIONI në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 212
    Postimi i Fundit: 09-05-2011, 09:49
  3. Statistikat e Luftes se Dyte Boterore.
    Nga Toro në forumin Historia botërore
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 29-09-2004, 21:27
  4. Amerika shkel konventat ndërkombëtare të luftës
    Nga Hyllien në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 26-04-2004, 15:42
  5. Shqipëria në vorbullën e Luftës së Parë Botërore
    Nga ILovePejaa në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 03-05-2002, 23:25

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •