Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet në Bllog
    22

Të majtët e Amerikës: Presidenti ynë Joe Biden nuk duhet të rikandidojë për një mandat të dytë

Dil mënjanë, Joe Biden

Emri:  original.jpg

Shikime: 796

Madhësia:  42.6 KB

Presidenti nuk ka biznes të kandidojë për postin në moshën 80-vjeçare.

Nga Eliot A. Cohen

I jam thellësisht mirënjohës Joe Biden. Duke mposhtur Donald Trumpin në vitin 2020, ai e shpëtoi këtë vend nga keqqeverisja e vazhdueshme e një mashtrues të rrezikshëm dhe gënjeshtar serial, një njeriu të mbërthyer nga hakmarrja, paligjshmëria dhe egomania. Në të kundërt, Biden e prezantoi veten, saktë, si një politikan i denjë, me përvojë dhe krejtësisht normal. Ai madje mund të ketë shpëtuar vendin e tij. Amerikanët i detyrohen atij një borxh të thellë respekti dhe vlerësimi.

Ai gjithashtu nuk ka punë të kandidojë për president në moshën 80-vjeçare. E them këtë me një ndjenjë të konsiderueshme, duke qenë në fund të të 60-ave dhe duke e ditur që të 70-at e mia nuk janë larg. Unë jam aq i shëndetshëm sa mund të jetë çdo person i moshës së mesme të vonë (duhet të pranohet, më vjen keq nga fjala plak , e cila ju thotë diçka pikërisht aty). Por e di që në këtë fazë nuk kam energjinë që kisha një dekadë më parë. Harroj më shumë gjëra dhe nëse trupi nuk më dhemb kur zgjohem në mëngjes, një zë i vogël në kokë më pyet nëse kam vdekur dhe nuk e di ende.

Gjashtëdhjetë e shtatë, sipas mendimit tim, është 66-shi i ri. Është një mendjemadhësi amerikane që plakja mund të fshihet (botox), të parandalohet (ushtrime! ushqim i shëndetshëm!) ose të përmirësohet (mos e zgjoni gjyshin nga gjumi!) . Kjo është mbeturina. Shumë studime (të gjitha të disponueshme në faqen e internetit të Institutit Kombëtar të Shëndetit) dokumentojnë ndikimin e plakjes në kujtesën, mprehtësinë mendore, qëndrueshmërinë; në prodhimin e kortizolit dhe hormoneve të tjera; dhe mbi shanset e shtuara të demencës. Po, ekzistojnë përjashtime dhe ne të gjithë i dimë disa. Por bastet për të qenë përjashtimi më duket si një kumar kundër gjasave gjithnjë e më të gjata dhe, siç thotë fjalët e urta, triumfi i shpresës mbi përvojën.
    Shumë nga klishetë rreth rritjes së moshës janë, për fat të keq, plotësisht të sakta. Mosha vjen me më pak filtra, më pak durim për budallenjtë (ose për kontradikta të thjeshta) dhe shumë më tepër “Dëgjomë, fëmijë, këtë po e bëja para se të lindeshe”. Nëse kjo tingëllon paksa si Biden, duhet. Veçanërisht në biznesin e ngopur me ego dhe adrenalinë të politikës, shanset për t'u pjekur në një babagjysh të ëmbël më duken si minimale. Njeriu rrallë bëhet senator, aq më pak president, pa një ego të madhe jo të shëndetshme, prandaj Dianne Feinstein dhe Chuck Grassley e kanë kaq të vështirë largimin nga skena. Dhe edhe nëse dikush ka filluar me një nivel të caktuar përulësie, është e vështirë ta mbajmë atë, prandaj ata që vullnetarisht largohen (mendojnë, për shembull, gjyqtarin e Gjykatës së Lartë David Souter) meritojnë respektin tonë.

Kapja pas detyrës në pleqëri është gjithashtu egoiste. Në linjën time modeste të punës sime të mësimdhënies në nivel universitar, gradat po mbushen me punonjës geriatrikë që refuzojnë t'i heqin rrugën të rinjve që vijnë. Ata mashtrojnë veten duke menduar se janë po aq të mirë sa kanë qenë gjithmonë, edhe pse japin leksione nga shënime 30-vjeçare ose nuk japin më punë të fundit. Bota akademike ka egon e saj të përmasave senatoriale ose presidenciale dhe rezultati është një nivel i krahasueshëm i vetëkënaqjes narcisiste duke qëndruar në qendër të vëmendjes. Në heshtje, presidentët e universiteteve shqetësohen për këtë, prandaj profesorët e moshës sime marrin oferta tërheqëse për blerje dhe përfitime të ndryshme pas daljes në pension. Dhe përpara se disa nga kolegët e mi pedagogë të moshuar të fillojnë të më dërgojnë artikujt e tyre më të fundit në Science ose kohët e tyre të Maratonës së Bostonit, unë do të them përsëri, po, ka përjashtime. Por atëherë, a nuk e mashtrojmë veten të gjithë se sa të jashtëzakonshëm jemi?

Presidenti Biden është 80 vjeç. Nëse ai rizgjidhet, ai do të jetë 86 vjeç në kohën e skadimit të mandatit të tij. Ai do të ketë kaluar, në fund të asaj kohe, gati gjysmë shekulli si senator, zëvendëspresident ose president, poste të llogaritura të gjitha për të fryrë imazhin e dikujt për veten. Si president ai e ka rrethuar veten me ish ndihmës dhe teknokratë të përgjegjshëm – nuk ka kolegë që mund ta shikojnë drejt e në sy dhe të thonë, me gravitatin e lindur nga ekspertiza dhe vetëbesimi, “Z. President, nuk jam thellësisht dakord.” Ndoshta kjo është ajo që ai ka bërë gjithmonë, por është veçanërisht e habitshme tani.

Presidenti punon shumë. Kështu bëri edhe Ronald Reagan, i cili ishte tashmë në pension në kohën kur ishte në moshën aktuale të Biden. Dhe mjerisht, sëmundja e Alzheimerit nuk kujdesej veçanërisht për atë se sa furçë kishte pastruar Reagan ose sa shpesh hipte në kuaj. Kush nuk ka njohur një person krejtësisht të shëndetshëm në të 80-at, të 70-at, madje edhe të 60-at, shëndeti i të cilit u shkatërrua papritur? Ose më keq, kush shkoi në një rënie të mprehtë?

Fatkeqësisht, Zëvendës Presidentja Kamala Harris, e cila ka një rezyme, por në dukje jo aftësitë politike dhe peshën për të qenë një kandidate bindëse presidenciale, është një prapambetje e dobët. Për më tepër, nëse historia është ndonjë udhërrëfyes, një president i sëmurë dhe në rënie nuk thotë thjesht: "Ke të drejtë, Doc, është koha që unë t'ia dorëzoj frenat veepit". Përkundrazi, siç kanë bërë Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt dhe të tjerë, ata vonojnë dhe mohojnë, të ndihmuar dhe nxitur nga familjet dhe këshilltarët e afërt që refuzojnë të pranojnë realitetin.

As Biden nuk është alternativa e vetme ndaj Trump. Harris mund të mos jetë personi i duhur, por ç'të themi për ndonjë nga guvernatorët e talentuar demokratë atje? Apo një ish-kryetar bashkie, si Mitch Landrieu i New Orleans? Fatkeqësisht, ne marrim vetëm topat e çuditshëm, si Robert F. Kennedy Jr., si kandidatë alternativë sepse demokratët e sotëm, ashtu si kundërshtarët e tyre republikanë të dikurshëm, tani bien në radhë edhe pse nuk kanë rënë në dashuri.

Nuk ka asgjë morbide në pranimin e faktit të plakjes - në të vërtetë, ka diçka patetike për ata që nuk munden. Ciceroni dha udhëzime të shkëlqyera në librin e tij të vogël Si të plakemi. “Ky akt i fundit duhet të ndodhë,” shkruan ai, “aq me siguri që frutat e pemëve dhe tokës do të thahen dhe bien një ditë. Por një njeri i mençur e di këtë dhe e pranon me hir. Lufta kundër natyrës është po aq e kotë sa betejat e gjigantëve kundër perëndive.”

Ciceroni flet për gëzimet e moshës, për të soditur kopshtin e dikujt (metaforik dhe real), për shoqërinë e miqve të vjetër e të rinj, për lënien pas “kaq shumë beteja me epshin, ambicjen, grindjet, grindjet dhe pasione të tjera”. Dhe ai vëren se ka diçka të dëshpëruar dhe të papërshtatshme në përpjekjen për të qëndruar në qendër të skenës deri në fund të hidhur. “Një aktor nuk ka nevojë të qëndrojë në skenë gjatë gjithë shfaqjes. Mjafton të paraqitet në aktet përkatëse.” Joe Biden kishte rolin kryesor në një akt vendimtar në historinë madhështore të Amerikës, dhe ai e luajti atë me hir dhe nder. Është koha që ai të përkulet, të pranojë falënderimet e një kombi mirënjohës dhe të largohet nga duartrokitjet e merituara.

Eliot Cohen është një shkrimtar kontribues në The Atlantic. Ai është profesor Robert E. Osgood në Shkollën e Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare të Universitetit Johns Hopkins dhe Kryetar Arleigh Burke në Strategji në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare.

Burimi: The Atlantic

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet në Bllog
    22

Për: Të majtët e Amerikës: Presidenti ynë Joe Biden nuk duhet të rikandidojë për një mandat të dytë

Dyshimet dhe pyetjet rreth Bidenit vetëm do të rriten

Emri:  619784.jpg

Shikime: 675

Madhësia:  44.3 KB

Nga AB Stoddard

Wow, një lajm i madh shpërtheu të martën - Fushata e Presidentit Biden do të jetë zyrtarisht me seli në Wilmington, Delaware. Për muaj të tërë, demokratët nervozë kanë pyetur veten pse Biden kishte vetëm katër punonjës me kohë të plotë të përkushtuar ndaj përpjekjes së tij për rizgjedhje dhe pse fushata nuk ishte vendosur ende askund.

Megjithatë, ky zhvillim nuk do të bëjë absolutisht asgjë për të ndaluar panikun brenda partisë se Biden është shumë i vjetër për të kandiduar për rizgjedhje dhe mund të humbasë lehtësisht nga ish-presidenti Donald Trump. Na vjen keq, Ekipi Biden, këto frikë nuk do të shuhen; ata do të vazhdojnë dhe do të rriten.

Edhe pse Shtëpia e Bardhë dhe Komiteti Kombëtar Demokratik mund të përpiqen ta injorojnë atë, papritmas ka një rrjedhë të vazhdueshme historish në media rreth dyshimeve se Biden mund të kalojë vijën e finishit 16 muaj nga tani. Megjithëse Frank Bruni vuri në dukje se ndoshta është tepër vonë, ai inkurajoi demokratët në një rubrikë të New York Times të flisnin për Hunter Biden dhe sugjeroi që Biden të tërhiqej: "Mund të ishte më mirë, për të dhe për kontrollin e vazhdueshëm demokratik të Shtëpisë së Bardhë, nëse ai i lejon demokratët të zgjedhin një kandidat tjetër për 2024."

Dhe raportimi i Edward-Isaac Dovere i CNN javën e kaluar shkoi atje - demokratët dhe donatorët kryesorë vazhdojnë të “u afrohen atyre që shihen si kandidatë të mundshëm zëvendësues presidencialë. Bëhuni gati, ata nxisin…” Demokratët, shkroi Dovere, shqetësohen për mbledhjen e dobët të fondeve të Biden-it – që tregon pakësimin e energjisë nga baza – si dhe orarin e tij të lehtë, që ata besojnë se vetëm sa do të përkeqësojë perceptimin se ai është shumë i vjetër për të bërë fushatë apo për të qenë president. Një demokrat që kishte një rol të lartë në fushatën e Bidenit 2020 citohet të ketë thënë: "Nëse Trump fiton nëntorin e ardhshëm dhe të gjithë thonë, 'Si ndodhi kjo", një nga pyetjet do të jetë: çfarë po bënte fushata e Bidenit në verën e 2023?

Në një raport të kohëve të fundit të New York Times se sa mbresëlënës është votimi dhe fushata e fushatës së Robert F. Kennedy Jr. dhe çfarë thotë kjo për dobësinë e Biden si një post në detyrë, Julian Castro, ish-sekretari i strehimit, tha "Është e qartë se ka një butësi që ndoshta lind nga një shqetësim për zgjedhjen në 2024."

Sondazhi i Biden nuk është i butë, është i tmerrshëm dhe është përkeqësuar me kalimin e kohës. Përgjegjësia e moshës dhe shqetësimet për mprehtësinë mendore të Biden janë të mëdha në të gjitha anketat dhe grupet e votuesve. Në disa sondazhe të zgjedhjeve të përgjithshme, ai humbet nga Trump. Është e vështirë të imagjinohet vitin e ardhshëm, kur ai të jetë më i madh, se pozita e tij do të përmirësohet.

Nuk është vetëm se pjesët kritike të koalicionit demokratik janë të zhgënjyer dhe apatikë dhe mund të mos dalin në votim – por të dhënat tregojnë se disa votues aziatikë, hispanikë dhe zezakë kanë filluar të mbështesin republikanët. John Della Volpe, drejtor sondazhi në Institutin e Politikës në Shkollën e Harvardit Kennedy dhe një ekspert për votimin e të rinjve, shkroi kohët e fundit se votuesit e rinj po identifikohen gjithnjë e më shumë si të pavarur, jo demokratë dhe po zhgënjehen me politikën si një mjet për të krijuar ndryshim. "Pothuajse çdo shenjë që më bëri të sigurt në nivelet historike të pjesëmarrjes së të rinjve në 2018, 2020 dhe 2022 - tani po ndizet e kuqe," shkroi ai.

Biden gjithashtu duket se ka harruar se, në zgjedhjet që ai fitoi vetëm me më pak se 44,000 vota në tre shtete, mbështetja e republikanëve të Asnjëherë Trump ishte kritike. Raportimi i fundit nga NBC News tregon se Shtëpia e Bardhë Biden ka injoruar shumë nga ata republikanë që u ngritën për ta mbështetur atë (përveç Cindy McCain dhe ish-senatorin Jeff Flake, të cilët të dy u bënë ambasadorë në administratën e tij) dhe se ata nuk janë të interesuar ta mbështesin atë përsëri vitin e ardhshëm.

Rrethi i brendshëm i Biden duket se është i bindur se mosha e tij është një problem politik më i vogël se sa shumë probleme që ka Trump. Ata gjithashtu duket se mohojnë se disa nga zbulimet e marrëdhënieve të biznesit të Hunter Biden janë vërtet të këqija dhe se babai i tij refuzon të pranojë fëmijën e tij të dashuruar është e tmerrshme.

Fushata do të mbetet e fokusuar kryesisht në ekonomi – ka plane që presidenti të nisë një turne "investimi në Amerikë" këtë verë për të mbrojtur investimet historike në prodhim, infrastrukturë dhe punë që ka siguruar administrata e tij.

Por mund të jetë tepër vonë që Biden të kërcejë bririn e tij.

Guvernatori Demokratik i Pensilvanisë Austin Davis u citua së fundmi nga New York Times, duke folur për atë se sa keq administrata i ka komunikuar arritjet e saj publikut. "Ata kanë bërë një punë shumë të keqe për t'i treguar popullit amerikan dhe pensilvanianët se çfarë kanë bërë," tha ai.

Asnjë lajm i mirë ekonomik – ka shumë prej tyre dhe më shumë mund të materializohen – duket se është në gjendje të eklipsojë thumbimin e inflacionit dhe të zhytet në mes të votuesve kur 74% e amerikanëve besojnë se jemi në rrugën e gabuar. Votuesit i japin Biden vlerësime të dobëta për ekonominë, pavarësisht rritjes rekord të vendeve të punës dhe – siç vuri në dukje David Brooks së fundmi në New York Times – një indeks më të ulët të mjerimit (norma e inflacionit i shtuar në shkallën e papunësisë) sesa kishin Ronald Reagan, George W. Bush ose Barack Obama kur u rizgjodhën.

Dhe është e qartë se republikanët do të godasin Bidenin mbi zëvendëspresidentin e tij jopopullor gjatë fushatës së vitit të ardhshëm. “Mendoj se ne të gjithë mund të jemi shumë të qartë dhe të themi me të vërtetë se nëse votoni për Joe Biden, ju jeni vërtet duke llogaritur në një President Harris, sepse ideja që ai do të arrinte deri në moshën 86 vjeç nuk është diçka që unë mendoj se është e mundshme,” tha Nikki Haley, që është vetëm fillimi i këtij refreni.

Hedhja poshtë e vlerësimit jashtëzakonisht të ulët të miratimit të Harris, gjë që e bën të qartë se ajo është një detyrim ndaj një 80-vjeçari Biden që kandidon për të qenë president deri në moshën 86-vjeçare, pasi racist dhe mizogjenist nuk do ta ndihmojnë atë ta bëjë atë më popullore apo ta ndihmojë Biden të fitojë kolegjin zgjedhor.

Fushata e Bidenit mund të mbledhë shumë para dhe të mbajë shumë prerje shiritash në fabrika dhe të përpiqet të rehabilitojë Harrisin – por asgjë nuk do të qetësojë shqetësimet në parti rreth rritjes së gjasave për një mandat të dytë të Trump.

Burimi: RealClearPolitics

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 01-05-2023, 10:19
  2. Shtohet presioni mbi Metën; PD ikën nga Kuvendi, Rama: Mandat të dytë
    Nga Neteorm në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 20-02-2017, 13:24
  3. Bamir Topi: Jo një mandat të dytë si president, do krijoj parti të re
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 17-01-2012, 10:43
  4. Rama: Berisha, pa mandat te dyte per te qeverisur
    Nga zogu dukagjinas në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 21-07-2009, 05:01
  5. Nese do ishit President i Amerikes me mandat 4-vjecar....
    Nga R2T në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 06-02-2005, 07:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •