Dil mënjanë, Joe Biden
Presidenti nuk ka biznes të kandidojë për postin në moshën 80-vjeçare.
Nga Eliot A. Cohen
I jam thellësisht mirënjohës Joe Biden. Duke mposhtur Donald Trumpin në vitin 2020, ai e shpëtoi këtë vend nga keqqeverisja e vazhdueshme e një mashtrues të rrezikshëm dhe gënjeshtar serial, një njeriu të mbërthyer nga hakmarrja, paligjshmëria dhe egomania. Në të kundërt, Biden e prezantoi veten, saktë, si një politikan i denjë, me përvojë dhe krejtësisht normal. Ai madje mund të ketë shpëtuar vendin e tij. Amerikanët i detyrohen atij një borxh të thellë respekti dhe vlerësimi.
Ai gjithashtu nuk ka punë të kandidojë për president në moshën 80-vjeçare. E them këtë me një ndjenjë të konsiderueshme, duke qenë në fund të të 60-ave dhe duke e ditur që të 70-at e mia nuk janë larg. Unë jam aq i shëndetshëm sa mund të jetë çdo person i moshës së mesme të vonë (duhet të pranohet, më vjen keq nga fjala plak , e cila ju thotë diçka pikërisht aty). Por e di që në këtë fazë nuk kam energjinë që kisha një dekadë më parë. Harroj më shumë gjëra dhe nëse trupi nuk më dhemb kur zgjohem në mëngjes, një zë i vogël në kokë më pyet nëse kam vdekur dhe nuk e di ende.
Gjashtëdhjetë e shtatë, sipas mendimit tim, është 66-shi i ri. Është një mendjemadhësi amerikane që plakja mund të fshihet (botox), të parandalohet (ushtrime! ushqim i shëndetshëm!) ose të përmirësohet (mos e zgjoni gjyshin nga gjumi!) . Kjo është mbeturina. Shumë studime (të gjitha të disponueshme në faqen e internetit të Institutit Kombëtar të Shëndetit) dokumentojnë ndikimin e plakjes në kujtesën, mprehtësinë mendore, qëndrueshmërinë; në prodhimin e kortizolit dhe hormoneve të tjera; dhe mbi shanset e shtuara të demencës. Po, ekzistojnë përjashtime dhe ne të gjithë i dimë disa. Por bastet për të qenë përjashtimi më duket si një kumar kundër gjasave gjithnjë e më të gjata dhe, siç thotë fjalët e urta, triumfi i shpresës mbi përvojën.
Shumë nga klishetë rreth rritjes së moshës janë, për fat të keq, plotësisht të sakta. Mosha vjen me më pak filtra, më pak durim për budallenjtë (ose për kontradikta të thjeshta) dhe shumë më tepër “Dëgjomë, fëmijë, këtë po e bëja para se të lindeshe”. Nëse kjo tingëllon paksa si Biden, duhet. Veçanërisht në biznesin e ngopur me ego dhe adrenalinë të politikës, shanset për t'u pjekur në një babagjysh të ëmbël më duken si minimale. Njeriu rrallë bëhet senator, aq më pak president, pa një ego të madhe jo të shëndetshme, prandaj Dianne Feinstein dhe Chuck Grassley e kanë kaq të vështirë largimin nga skena. Dhe edhe nëse dikush ka filluar me një nivel të caktuar përulësie, është e vështirë ta mbajmë atë, prandaj ata që vullnetarisht largohen (mendojnë, për shembull, gjyqtarin e Gjykatës së Lartë David Souter) meritojnë respektin tonë.
Kapja pas detyrës në pleqëri është gjithashtu egoiste. Në linjën time modeste të punës sime të mësimdhënies në nivel universitar, gradat po mbushen me punonjës geriatrikë që refuzojnë t'i heqin rrugën të rinjve që vijnë. Ata mashtrojnë veten duke menduar se janë po aq të mirë sa kanë qenë gjithmonë, edhe pse japin leksione nga shënime 30-vjeçare ose nuk japin më punë të fundit. Bota akademike ka egon e saj të përmasave senatoriale ose presidenciale dhe rezultati është një nivel i krahasueshëm i vetëkënaqjes narcisiste duke qëndruar në qendër të vëmendjes. Në heshtje, presidentët e universiteteve shqetësohen për këtë, prandaj profesorët e moshës sime marrin oferta tërheqëse për blerje dhe përfitime të ndryshme pas daljes në pension. Dhe përpara se disa nga kolegët e mi pedagogë të moshuar të fillojnë të më dërgojnë artikujt e tyre më të fundit në Science ose kohët e tyre të Maratonës së Bostonit, unë do të them përsëri, po, ka përjashtime. Por atëherë, a nuk e mashtrojmë veten të gjithë se sa të jashtëzakonshëm jemi?
Presidenti Biden është 80 vjeç. Nëse ai rizgjidhet, ai do të jetë 86 vjeç në kohën e skadimit të mandatit të tij. Ai do të ketë kaluar, në fund të asaj kohe, gati gjysmë shekulli si senator, zëvendëspresident ose president, poste të llogaritura të gjitha për të fryrë imazhin e dikujt për veten. Si president ai e ka rrethuar veten me ish ndihmës dhe teknokratë të përgjegjshëm – nuk ka kolegë që mund ta shikojnë drejt e në sy dhe të thonë, me gravitatin e lindur nga ekspertiza dhe vetëbesimi, “Z. President, nuk jam thellësisht dakord.” Ndoshta kjo është ajo që ai ka bërë gjithmonë, por është veçanërisht e habitshme tani.
Presidenti punon shumë. Kështu bëri edhe Ronald Reagan, i cili ishte tashmë në pension në kohën kur ishte në moshën aktuale të Biden. Dhe mjerisht, sëmundja e Alzheimerit nuk kujdesej veçanërisht për atë se sa furçë kishte pastruar Reagan ose sa shpesh hipte në kuaj. Kush nuk ka njohur një person krejtësisht të shëndetshëm në të 80-at, të 70-at, madje edhe të 60-at, shëndeti i të cilit u shkatërrua papritur? Ose më keq, kush shkoi në një rënie të mprehtë?
Fatkeqësisht, Zëvendës Presidentja Kamala Harris, e cila ka një rezyme, por në dukje jo aftësitë politike dhe peshën për të qenë një kandidate bindëse presidenciale, është një prapambetje e dobët. Për më tepër, nëse historia është ndonjë udhërrëfyes, një president i sëmurë dhe në rënie nuk thotë thjesht: "Ke të drejtë, Doc, është koha që unë t'ia dorëzoj frenat veepit". Përkundrazi, siç kanë bërë Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt dhe të tjerë, ata vonojnë dhe mohojnë, të ndihmuar dhe nxitur nga familjet dhe këshilltarët e afërt që refuzojnë të pranojnë realitetin.
As Biden nuk është alternativa e vetme ndaj Trump. Harris mund të mos jetë personi i duhur, por ç'të themi për ndonjë nga guvernatorët e talentuar demokratë atje? Apo një ish-kryetar bashkie, si Mitch Landrieu i New Orleans? Fatkeqësisht, ne marrim vetëm topat e çuditshëm, si Robert F. Kennedy Jr., si kandidatë alternativë sepse demokratët e sotëm, ashtu si kundërshtarët e tyre republikanë të dikurshëm, tani bien në radhë edhe pse nuk kanë rënë në dashuri.
Nuk ka asgjë morbide në pranimin e faktit të plakjes - në të vërtetë, ka diçka patetike për ata që nuk munden. Ciceroni dha udhëzime të shkëlqyera në librin e tij të vogël Si të plakemi. “Ky akt i fundit duhet të ndodhë,” shkruan ai, “aq me siguri që frutat e pemëve dhe tokës do të thahen dhe bien një ditë. Por një njeri i mençur e di këtë dhe e pranon me hir. Lufta kundër natyrës është po aq e kotë sa betejat e gjigantëve kundër perëndive.”
Ciceroni flet për gëzimet e moshës, për të soditur kopshtin e dikujt (metaforik dhe real), për shoqërinë e miqve të vjetër e të rinj, për lënien pas “kaq shumë beteja me epshin, ambicjen, grindjet, grindjet dhe pasione të tjera”. Dhe ai vëren se ka diçka të dëshpëruar dhe të papërshtatshme në përpjekjen për të qëndruar në qendër të skenës deri në fund të hidhur. “Një aktor nuk ka nevojë të qëndrojë në skenë gjatë gjithë shfaqjes. Mjafton të paraqitet në aktet përkatëse.” Joe Biden kishte rolin kryesor në një akt vendimtar në historinë madhështore të Amerikës, dhe ai e luajti atë me hir dhe nder. Është koha që ai të përkulet, të pranojë falënderimet e një kombi mirënjohës dhe të largohet nga duartrokitjet e merituara.
Eliot Cohen është një shkrimtar kontribues në The Atlantic. Ai është profesor Robert E. Osgood në Shkollën e Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare të Universitetit Johns Hopkins dhe Kryetar Arleigh Burke në Strategji në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare.
Burimi: The Atlantic
Krijoni Kontakt