Shanna Swan ka hetuar ndikimin e kimikateve në fertilitetin njerëzor për dekada
Nga Sarah Neville
Në një mbrëmje me shi në Kopenhagë të vitit të kaluar, një grua e vogël me xhinse, çizme dhe një këmishë të zakonshme priste jashtë skenës në Koncerthuset, një vend i madh i njohur për akustikën e tij. Ajo ishte ftuar nga Science & Cocktails, një organizatë jofitimprurëse daneze që bashkon leksionet me pijet e ftohta në akull të thatë. Shumë nga audienca ishin disa dekada më të vogla nga ajo dhe disponimi ishte më shumë koncert rock sesa leksion, ndërsa një zë në altoparlant shpalli: "E vetmja dhe e vetmja - Shanna. Të ndyrë. Mjellmë!"
Swan, i cili mbushi 87-vjeç muajin e kaluar, eci përpara një piste techno, me zhurmë dhe duartrokitje. "Uau. Më duhet të them" - qeshi ajo me lojë - "Unë kurrë nuk kam pasur një prezantim të tillë. Dhe është e mrekullueshme.” Ndërsa salla u qetësua, ajo filloi të fliste me qetësi dhe pa shënime për qëllimin gjallërues të jetës së saj profesionale. "Unë do t'ju tregoj një histori misterioze," tha ajo. "Dhe shpresoj se do të më ndihmoni ta zgjidh atë gjatë rrugës."
Misteri është ky. Që nga fundi i viteve 1930, numri i spermës në mbarë botën duket se ka rënë ndjeshëm. Ndërsa rënia fillimisht u vu re në vendet perëndimore, ka prova të të njëjtit fenomen në botën në zhvillim dhe duket se po përshpejtohet. Swan, një statisticiane e trajnuar në Berkeley, e kthyer në epidemiologe, beson se e di pse.
Për më shumë se dy dekada ajo i ka kushtuar jetën e saj studimit të efekteve të kimikateve "çrregullues endokrine" (hap një dritare të re) (EDC), të cilat mund të ndërhyjnë me hormonet natyrore të trupit. Këto përfshijnë pesticidet, bisfenolet (hap një dritare të re), të cilat ngurtësojnë plastikën në mënyrë që të mund të përdoret në kontejnerët e magazinimit të ushqimit dhe shishet e bebeve, dhe ftalatet (hap një dritare të re), të cilat zbutin plastikën për përdorim në paketim dhe produkte të tilla si zorrët e kopshtit. . Vitet e fundit, gjurmët e EDC-ve janë gjetur në qumështin e gjirit, indet e placentës, urinë, gjak dhe lëngun farës.
Në dritën e dritës së dritave portokalli, Swan e çoi audiencën e Kopenhagës në përfundimin e saj: se produktet e padëmshme në dollapin tuaj të kuzhinës, dollapin e banjës ose dhomëzën tuaj të kopshtit mund të ulin numrin e spermës. Ato gjithashtu mund të ndikojnë në sistemin riprodhues të fëmijëve tuaj të palindur. Implikimet e EDC për shëndetin e njeriut nuk ndalen këtu: ato mund të prishin funksionin e tiroides, të shkaktojnë kancer dhe obezitet.
Pastaj Swan arriti te "lidhësi i gomarit". Një term zhargon për distancën ano-gjenitale (AGD), hapësira nga anusi deri në bazën e penisit, "i njohur gjithashtu si 'njolla', 'gooch' dhe 'grundle'", tha ajo para turmës. në Kopenhagë. Ajo i shqiptoi fjalët me një pafajësi që i zhveshi nga maturia. Publiku e dëgjoi me vëmendje ndërsa ajo përshkruante një nga zbulimet e saj kryesore: që AGD mund të veprojë si një parashikues i aftësisë së një burri, vite më vonë, për të ngjizur një fëmijë. Ajo ka dhënë prova për tezën e saj se ekspozimi i paqëllimshëm ndaj EDC-ve në mitër mund të shkaktojë dëm për një fetus në zhvillim.
Disa javë më vonë, kur vizitova Swan në shtëpinë e saj në Nju Jork, ajo tha se të folurit me audiencat jashtë fushës së saj nuk erdhi gjithmonë natyrshëm: “Ndonjëherë do të thotë të thuash gjëra të tilla si 'njollë', dhe ndonjëherë do të thotë të flasësh për ereksione dhe gjëra të tjera. që nuk më pengohen lehtë nga gjuha.” Ajo që e ka shtyrë atë në arenën publike është një bindje se bota mund të jetë duke ecur në gjumë drejt një krize fertiliteti. Nëse hipoteza e saj është e saktë, ne duhet të rishikojmë mënyrën se si gatuajmë, hamë, prodhojmë dhe paketojmë mallrat e konsumit dhe të rimendojmë proceset industriale.
Edhe nëse numri mesatar i spermës ka rënë, arsyet përse janë ende të diskutueshme nga shkencëtarët. Disa pyesin nëse duhet të shqetësohemi fare për këtë. "Unë nuk do të thosha me asnjë siguri, sigurisht, se do të reduktohemi në Përrallën e Shërbëtores", thotë Swan, duke iu referuar romanit të Margaret Atwood që imagjinon një botë në të cilën ndotësit kontribuojnë në një fatkeqësi riprodhuese. Por një rritje dramatike në surrogacat dhe përdorimi i riprodhimit të asistuar janë shenja për të. Ndërsa shkon drejt dekadës së saj të dhjetë, ajo ka frikë se koha për paralajmërime për atë që ajo e quan "një kërcënim për njerëzimin" po mbaron.
Rudolph Wittenberg, babai i Swan, ishte pasardhës i një familjeje të kulturuar hebreje në Berlin dhe një shkrimtar, i cili lexonte kapituj të romaneve të tij në radio. Në fillim të viteve 1930, ai u bashkua me nëntokën antinaziste. Një ditë, ai dërgoi rojen e sigurisë për cigare dhe përdori transmetimin e tij për të denoncuar Hitlerin. Teksa doli nga godina, roja erdhi me vrap pas tij. Wittenberg ishte i tmerruar, por roja, i cili nuk e kishte dëgjuar transmetimin, thjesht donte t'i jepte tarifën e tij. Më vonë ai u arratis në Pragë dhe takoi një të ri amerikan, Goldie Ray Polturak. Ajo mbante në këpucë mesazhe për rezistencën.
Prindërit e Swan ranë në dashuri dhe u larguan nga Evropa për në SHBA në vitin 1934. Ajo më tha këtë me gota me ujë të filtruar në kuzhinën e apartamentit të saj të gjerë të mesit të shekullit në Manhatan. Gjithnjë racionaliste, ajo ishte e kujdesshme për t'i trajtuar elementët kinematografikë të përrallës si fakte të palidhura, duke paralajmëruar se as ajo dhe as motra e saj më e vogël nuk i kishin verifikuar në mënyrë të pavarur detajet.
E lindur në Pensilvani në vitin 1936, Swan ishte shumë e vetëdijshme për dallimet midis saj dhe fëmijëve të tjerë, si për shkak të varfërisë relative të familjes, e cila u lehtësua vetëm pasi babai i saj u kualifikua si psikanalist dhe anëtarësimit të prindërve të saj në partinë komuniste. "Unë kam jetuar gjithmonë në një lloj turpi për rritjen time," tha ajo. Ajo ka një kujtesë të qartë të hipur në një karrocë të tërhequr me kuaj me prindërit e saj në një paradë të Ditës së Majit dhe duke u lutur që askush që e njihte të mos e shihte. E ndritshme dhe e pavarur, Swan luante në një kuti të madhe kartoni, e cila, për arsye të panjohura tani për të, ajo e pagëzoi Juxey's House, dhe që ishte domeni i saj i paprekshëm. Ajo kujton duke përsëritur, si me zë të lartë ashtu edhe në kokën e saj: "Unë mund ta bëj vetë".
Ajo filloi shkollimin e saj në një shkollë publike për fëmijë të talentuar, ku lulëzoi, dhe më vonë studioi matematikë me një minoren në logjikë në City College të Nju Jorkut, e tërhequr nga "bukuria estetike" e disiplinës. Në Kolumbi, ku mori një diplomë master, ajo punoi me biostatistiene e shquar polake Agnes Berger, një nga gratë e pakta që ushtronte atëherë në këtë fushë. Swan mbërriti në Universitetin e Kalifornisë në departamentin e statistikave në Berkeley në moshën 24 vjeç, i armatosur vetëm me një letër prezantimi nga Berger në kokën e tij, një koleg polak, Jerzy Neyman (hap një dritare të re). “Ai ishte një njeri shumë i mrekullueshëm dhe nuk e përdor lehtë këtë term. Ai ishte babai i statistikave.”
Pas doktoratës së saj, Swan punoi për krahun kërkimor të siguruesit Kaiser Permanente, duke studiuar lidhjet midis pilulës kontraceptive dhe kushteve, duke përfshirë kancerin e qafës së mitrës, dhe më vonë, për departamentin e shëndetësisë në Kaliforni, ku ajo hetoi një varg abortesh të pashpjegueshme në Santa Clara County. . Në 1995, ajo u ftua të bashkohej me një komitet të Akademisë Kombëtare të Shkencave që shqyrtonte ndikimin e "agjentëve aktivë hormonalë në mjedis" - EDC. Si e vetmja statisticiane e grupit, asaj iu kërkua të rishikonte një studim danez (hap një dritare të re), duke pretenduar se tregonte një rënie të konsiderueshme të numrit të spermës midis 1938 dhe 1991. “[Komiteti] tha: 'A do ta shikoni këtë, sepse nuk duket shumë bindëse. Nuk mendoj se duhet t'i kushtojmë shumë vëmendje, por thjesht shikojeni dhe na tregoni', më tha ajo. Studimi ishte kryer pasi një mjek i vjetër vuri re se numri i spermës në mostrat e spermës në laboratorin e tij dukej se po binte me kalimin e kohës. Ai kishte porositur një analizë të studimeve ekzistuese, pothuajse gjysma e të cilave e kishin origjinën nga SHBA.
Swan tha se ajo ishte "plotësisht naive" në lidhje me politikën e brendshme të komitetit, i cili përfshinte një përfaqësues nga një firmë lobimi (hap një dritare të re) që kishte punuar për Monsanto dhe Shoqatën e Prodhuesve Kimike. Ajo do të përfundonte të ishte, kujton ajo, "një përvojë jashtëzakonisht e trazuar". Ashtu si pjesa tjetër e komitetit, ajo fillimisht ishte skeptike se rënia e mprehtë e numrit të spermës, e sugjeruar nga studimi danez, mund të ishte reale. Ajo kërkoi "ngatërruesit", faktorë që mund të anojnë rezultatet. Por kur Swan mori 61 studimet origjinale dhe analizoi se si numëroheshin spermatozoidet, moshat e burrave, sa ishin obezë, si ishin rekrutuar, nga cili vend ishin, rezultatet e mahnitën atë.
"Kur i bashkova të gjitha dhe i drejtova numrat, ata nuk kishin ndryshuar në shifrën e dytë dhjetore". . . Mendova wow.” As atëherë, ajo nuk i pranoi gjetjet. Ajo pyeti veten nëse studimet ishin përzgjedhur në një mënyrë të njëanshme. Ajo shtoi edhe 40 të tjera, të botuara që nga puna fillestare. Përfundimi i përgjithshëm "pothuajse saktësisht" përputhej me atë të ekipit origjinal. Procesi kishte zgjatur gati pesë vjet dhe e ktheu atë nga një skeptike në një besimtare.
Fred vom Saal, një profesor i shkencave biologjike, i cili kishte kryer disa nga studimet më të hershme mbi çrregullimet endokrine dhe gjithashtu ishte pjesë e komitetit, kujtoi se kur Swan prezantoi gjetjet e saj, ajo u përball me kundërshtimin e anëtarëve që nuk ishin të kënaqur me përfundimet e saj. Raporti përfundimtar i komitetit (hap një dritare të re), i botuar në 1999, pasqyroi këtë tension. Unanimiteti ishte "arritur lehtësisht" në disa zona, vunë në dukje autorët, duke konfirmuar se ekspozimet ndaj EDC-ve në përqendrime të larta "mund të ndikojnë në jetën e egër dhe shëndetin e njeriut" dhe të çojnë në anomalitë e zhvillimit në jetën e egër (hap një dritare të re). Por ishte rezultuar "jashtëzakonisht e vështirë për të tjerët", tha ai, duke përfshirë çështjen e rënies së prodhimit të spermës tek njerëzit.
Një tjetër shkencëtar mund t'i jetë rikthyer punës për diçka më pak të diskutueshme. Por Swan ndjeu se ajo ishte në fillim, jo në fund, të një enigmë. Studimi origjinal danez nuk kishte bërë asnjë përpjekje për të vendosur shkakun, megjithëse ngriti mundësinë që diçka në mjedis mund të fajësohej. Ajo që ajo dinte ishte se kishte një prirje dhe ishte e shpejtë – një rënie prej 50 për qind në numrin mesatar të spermës në 50 vjet. “Ky nuk është evolucion. Kjo është shumë e shpejtë,” mendoi ajo.
Ajo iu afrua shefit të saj në departamentin e shëndetësisë në Kaliforni me një propozim për të studiuar çrregullimet endokrine. U kthye me një shkarkim të zhvarrosur: "Kjo nuk e ndez motorin tim." Teksa mendonte se çfarë të bënte më pas, Vom Saal i sugjeroi asaj të bashkohej me të në Universitetin e Misurit. Ai i tha asaj: "Ne do të bëjmë telashe së bashku."
Kur ajo ishte fëmijë, prindërit e Swan e quajtën atë "Zonja Viktoriane" dhe dekurajuan pjesëmarrjen në sport, me sa duket duke barazuar një kornizë të imët - ajo është 5 metra - me një kushtetutë delikate. Në fakt, ajo rrezaton një paprekshmëri të qetë. Në kohën që kalova me të, kuptova se ajo kishte një kuriozitet të thellë, subversive. "Unë mendoj se jam një sleut," më tha ajo. "Më pëlqen të gërmoj përreth dhe të zbuloj gjëra."
Në Misuri, ajo u përpoq të shqyrtonte nëse cilësia e spermës ndryshonte në mjedise të ndryshme. Për "Studimin për Familjet e Ardhshme", ajo regjistroi prindërit e ardhshëm në katër vende në SHBA, ndërsa kolegët danezë zgjodhën katër të tjerë në Evropë. Pjesëmarrësit meshkuj në një zonë gjysmë rurale të Misurit u zbulua se kishin gjysmën e më shumë spermatozoideve lëvizëse sesa ata në qendrat urbane. (Lëvizshmëria e dobët e spermës është një faktor i njohur në infertilitetin mashkullor.) Duke hipotezuar se disa aspekte të bujqësisë moderne, veçanërisht pesticidet, mund të ndikojnë në cilësinë e spermës, Swan nisi një studim pilot, duke dërguar mostrat e urinës së meshkujve të Misurit në Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Pjesëmarrësit me cilësi të dobët të spermës u zbulua se kishin nivele dukshëm më të larta të tetë pesticideve në krahasim me homologët e tyre në Minneapolis urban, cilësia e spermës së të cilëve ishte mbi mesataren.
Gjetjet shtuan një konsensus në rritje se disa pesticide ishin të dëmshme. Ligjvënësit nuk kanë arritur të veprojnë mjaftueshëm edhe tani, beson Swan. “Deri më sot, ne kemi kufizime shumë të pamjaftueshme për llojet e pesticideve që mund të përdoren dhe kulturat në të cilat mund të përdoren.” Aftësia e industrisë për t'i rezistuar rregullave më të rrepta, qoftë përmes turbullimit apo lobimit, do të ishte një zhgënjim i vazhdueshëm për të në vitet që pasuan.
Shanna Swan me një nga kukullat anatomike korrekte që përdor për kërkimin e saj © Brigitte Lacombe
Kërkimi i saj i radhës filloi në një fluturim për në Japoni për një konferencë në fund të viteve 1990. Ajo ishte ulur pranë një kimisti nga CDC i quajtur John Brock, tani profesor në Universitetin e Karolinës së Veriut, i cili i tha asaj se shkencëtarët kishin identifikuar një "sindromë ftalate" te minjtë. Kur fetuset meshkuj u ekspozuan ndaj di-2-etileksil ftalatit (DEHP), një nga aktorët më të këqij midis ftalateve, një rritje normale e testosteronit në fillim të shtatzënisë dështoi. Efektet tek minjtë përfshinin një penis më të vogël, ndonjëherë të keqformuar, testikuj të pazbritur dhe një AGD më të shkurtër. Swan ishte i magjepsur. Ishte një enigmë e re: a mund të prekë njerëzit diçka si një sindromë ftalate?
Suksesi i saj në gjetjen e një mënyre për të matur AGD tek foshnjat dhe fëmijët për të ndihmuar në përgjigjen e kësaj pyetjeje ka qenë një nga kontributet e saj më të rëndësishme në këtë fushë. Kur e vizitova në Nju Jork, ajo shkoi në një dollap dhe solli një kukull të saktë nga ana anatomike - e quajtur Willy, tha ajo, disi e turpshme - dhe një palë kapëse për të demonstruar thjeshtësinë e procedurës, e cila është pa dhimbje. AGD, ose gjatësia e perineumit, shpjegoi ajo, mund të pasqyrojë se sa testosterone ose androgjen u ekspozua një fetus gjatë një dritareje shumë të vogël të shtatzënisë. "Nëse ka shumë pak androgjen për një djalë, ai nuk bëhet plotësisht i maskulinizuar," tha ajo. “Nëse ka shumë androgjen për një vajzë, ajo bëhet tepër mashkullore.” Një nënë me sindromën e vezores policistike, për shembull, do të prodhojë një tepricë të testosteronit dhe vajza e saj mund të ketë një AGD më të gjatë dhe më mashkullore.
Pete Myers ishte një nga të parët që paralajmëroi botën për rreziqet e EDC-ve kur, së bashku me dy shkencëtarë të tjerë, ai botoi librin bestseller të vitit 1996, "E ardhmja jonë e vjedhur". Një bashkëpunëtor i vjetër i Swan, ai lavdëron aftësinë e saj për t'u martuar me epidemiologjinë me një kuptim të thellë të biologjisë njerëzore. “Shumica e epidemiologëve janë thikë të numrave, të pastër dhe të thjeshtë. Ata nuk kanë asnjë ide për biologjinë themelore. Kështu që ata bëjnë teste që nuk kanë kuptim.” Më shumë shkencëtarë, sugjeron ai, tani po i kombinojnë këto aftësi, "por Shanna ishte një pioniere e vërtetë".
Duke analizuar urinën e nënave nga projekti Future Families, Swan mund të përcaktojë se çfarë niveli të një ftalati të veçantë ishin ekspozuar dhe të kontrollonte për korrelacion me një AGD të shkurtuar në pasardhësit e tyre. Ajo zbuloi se gratë në kuartilin e sipërm për ekspozim kishin 13 herë më shumë gjasa të kishin një djalë me një AGD më të shkurtër se mesatarja sesa ato në kuartilin më të ulët. Por kjo ngjalli një pyetje tjetër, sipas Swan: “Pse na intereson nëse AGD është pak më e shkurtër në disa meshkuj? Nuk duket qesharake. Nuk është një deformim.”
Përcaktimi nëse një AGD e shkurtër ishte një parashikues i problemeve të mëvonshme të fertilitetit do të thoshte të hidheshim përpara në kohë për të parashikuar se si do të prekeshin burrat në moshën madhore. Në vitin 2009, ndërsa punonte për Universitetin e Rochester-it, Swan nisi studimin e të rinjve në Rochester, duke përfshirë 126 vullnetarë të moshës 18-22 vjeç. Ai siguroi lidhjen që mungon për të treguar se sa më e shkurtër të jetë AGD, aq më i ulët është numri i spermës. (Studentët e kolegjit u paguan një tarifë të vogël për t'iu nënshtruar matjeve ndërhyrëse, tha Swan, i cili kujton një të ri duke i thënë asaj: "Unë do të bëj gjithçka për 75 dollarë.") Hulumtimi është mbështetur nga të tjerë. Përafërsisht në të njëjtën kohë, Michael Eisenberg, profesor i urologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Stanfordit, ndërmori një sërë studimesh që përfshinin burra në të tridhjetat dhe të dyzetat, dhe në mënyrë të ngjashme gjeti një lidhje midis një AGD më të shkurtër dhe infertilitetit.
Në vitin 2011, Swan dhe një ekip andrologësh, statisticienësh, epidemiologësh dhe një bibliotekar referencë, filluan të kryenin kërkimin më të plotë të literaturës mbi rënien e numrit të spermës deri më sot. Një total prej 185 studimesh u ekzaminuan në detaje, duke përdorur metoda meta-analizë që nuk ishin të disponueshme për akademikët danezë 30 vjet më parë. Përfundimi ishte thellësisht shqetësues. Numri i spermës duket se ka rënë me 52 për qind në 38 vjet, ose diçka mbi 1 për qind në vit. Kur studimi u botua në 2017, ai bëri "lajm të madh, të madh", kujtoi ajo, duke e shtyrë përfundimisht të botonte Count Down, një libër që synon një audiencë të përgjithshme. Mund të ishte ndjerë si një triumf, por beteja e Swan për të bindur rregullatorët, ligjvënësit dhe industrinë ka përparuar me shpejtësi akullnajore.
Epoka e plastikës që filloi në fillim të shekullit të 20-të dha komoditet, përballueshmëri dhe higjienë në dukje të pafund. Mes bujarisë së shisheve të bebeve, lodrave, kontejnerëve ushqimorë, pajisjeve mjekësore dhe takëmeve të disponueshme, prodhuesit përhapën një tregim të ri: se polimerët sintetikë nuk ishin vetëm të sigurt, por edhe thelbësorë për një jetë të mirë. "Plastika: një pjesë e rëndësishme e dietës suaj të shëndetshme", lexoi një reklamë e viteve 1990 (hap një dritare të re) sponsorizuar nga Këshilli Amerikan i Plastikës tashmë i zhdukur. "Ju mund t'i mendoni ato si grupi i gjashtë bazë ushqimor."
Ironikisht, njerëzit kanë përfunduar duke gëlltitur plastikë, si grimca dhe avull. Kimikatet nga plastika rrjedhin nga kontejnerët në ushqim, veçanërisht kur nxehen. Foshnjat e ushqyera me shishe po gëlltisin miliona grimca mikroplastike (hap një dritare të re) në ditë, tregoi një studim i vitit 2020, ndikimet shëndetësore të panjohura. Një përbërës që është përdorur në Teflon, PFOA, është lidhur me kancerin (hap një dritare të re), kolitin ulceroz dhe deformimet e lindjes. (DuPont, prodhuesi i Teflon, u zbulua se kishte ditur për rreziqet shëndetësore për dekada, por e ndërpreu prodhimin e PFOA vetëm në 2013.)
Ndërsa unë u ula me Swan në kuzhinën e saj, ajo i bëri shenjë pastruesit jobiologjik në sipërfaqen e saj të punës dhe enëve prej gize në tenxhere. Ajo ka kohë që ka pushuar së gatuani me varietetin jo ngjitës të veshur kimikisht. Të gjithë mund të ndërmarrim hapa për të reduktuar rreziqet e ftalateve dhe kimikateve të tjera në jetën tonë, beson ajo. Ajo përpiqet të blejë fruta dhe perime të pambështjella, organike dhe uji i saj është gjithmonë i filtruar. Ajo rekomandon përdorimin e shisheve të ujit prej çeliku të pandryshkshëm ose qelqit dhe ushqimin me mikrovalë në enë qelqi ose qeramike – asnjëherë plastike.
Por situata është shumë serioze për t'u përmirësuar vetëm me zgjedhje individuale, paralajmëroi ajo. "Kjo nuk është diçka nga e cila ne mund të blejmë rrugën tonë si konsumatorë," tha ajo. Ne kemi nevojë për plastikë nga materiale që nuk janë hormonalisht aktive, si një pirun i bërë nga patatet që Swan pa kohët e fundit. Megjithëse prodhimi i tij kishte një gjurmë karboni shumë të lartë për të qenë i qëndrueshëm, "unë besoj kimistëve dhe shkencëtarëve të shkëlqyer që ishin në gjendje të na jepnin vaksinën [Covid-19] në një kohë të shkurtër, për shembull, për të vendosur mendjen tek kjo," ajo. tha.
Një vështirësi në llogaritjen e ndikimit të kimikateve në riprodhim është se një mori faktorësh të tjerë po ndikojnë në normat e lindshmërisë në mbarë botën. Richard Sharpe (hap një dritare të re), një profesor në Universitetin e Edinburgut, beson se dieta perëndimore ultra e përpunuar, me shumë yndyrë (hap një dritare të re) është burimi kryesor i ekspozimit ndaj BPA dhe disa ftalate. Dieta, stresi, obeziteti, faktorët social dhe prirja për të krijuar familje më vonë në jetë janë të gjithë faktorë të rëndësishëm kontribues, pranon Swan, por kjo nuk do të thotë se EDC-të nuk po luajnë një rol thelbësor.
Askund rezistenca ndaj fushës së saj të kërkimit nuk ka qenë më e fortë apo më e qëndrueshme sesa nga industria e kimikateve, e cila do të pësonte një goditje të madhe financiare nga rregullimi më i ashpër i produkteve të saj. Nga vitet 1990 e tutje, një sërë artikujsh nga shkencëtarët kanë hedhur dyshime mbi gjetjet e Swan dhe kolegëve të saj. Ndërsa disa nga pyetjet e ngritura janë të besueshme – për shembull, shkalla e abstinencës në numërimin e spermës mund të ndikojë në rezultatet dhe nuk u llogarit në mënyrë të besueshme në disa studime të hershme – të tjerat janë më pak të tilla. Swan ishte një nga shkencëtarët e tallur si "foshnjat e qara me ndërprerje endokrine" nga JunkScience.com, një faqe interneti e drejtuar nga një mohues i ndryshimeve klimatike dhe ish-avokat i industrisë së duhanit Steve Milloy. (hap një dritare të re) (Mjellma dhe kolegët e saj gërmuan epitetin në Bluzat si një simbol krenarie.)
"Prodhimi i dyshimit" është një libër lojërash i përdorur prej kohësh nga industritë që i rezistojnë rregulloreve, nga duhani te lëndët djegëse fosile, sipas David Michaels, një ish-rregullator që drejtonte Administratën e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë të SHBA nën Barack Obama. Tani një profesor në Shkollën e Shëndetit Publik të Institutit Milken në Uashington, ai më tha se kërkimet e kryera nga shkencëtarë në dukje të pavarur janë përdorur shpesh për të bindur rregullatorët, ligjvënësit dhe madje edhe publikun se nuk ka konsensus për dëmet e shkaktuara nga një kimike ose produkt.
Andrea Gore, një profesor i farmakologjisë në Universitetin e Teksasit në Austin, i cili ka udhëhequr punën për Shoqatën Endokrine mbi EDC-të, tha se në mesin e praktikuesve klinikë në këtë fushë ekziston një pranim i gjerë që ekspozimet kimike në jetën e hershme mund të luajnë një rol në zhvillimin e sëmundjes. "Unë mendoj se ka pasur polemika disa kohë më parë," më tha ajo. “Dhe unë mendoj se ka pasur një përpjekje për të mbajtur gjallë polemikën nga industria kimike. Por nuk mendoj se është më një fushë e diskutueshme. Ka thjesht shumë njohuri në këtë pikë.”
Në vitet 1980 dhe 1990, Swan ishte një dëshmitar ekspert në një seri çështjesh gjyqësore rreth DES, një ilaç që çon në ndërprerjen e sistemit endokrin (hap një dritare të re) i përshkruar gjerësisht deri në vitet 1970 për të ulur rrezikun e abortit. Ai vazhdoi të shkaktonte kancere shkatërruese te vajzat e disa grave që e kishin marrë atë. Një natë, pasi theksoi argumentet e saj për daljen në gjykatë të ditës pasardhëse, ajo hodhi disa nga shënimet e saj në një shportë mbeturinash hoteli. Të nesërmen, ndërsa po pyetej nga avokati i një kompanie farmaceutike, ajo pa para tij shënimet e saj të hedhura. "Dhe e vetmja mënyrë që ai mund t'i merrte ato ishte të kalonte me pushkë nëpër mbeturina në dhomën time të hotelit," më tha ajo. "Vetëm mendoni se çfarë kërkon kjo." Ajo kujton, me një prekje kënaqësie, se zbuloi se ekipi ligjor kundërshtar i referohej asaj si "ajo kurvë nga Kalifornia".
Jo të gjithë shkencëtarët e pranojnë premisën se numri i spermës ka rënë, megjithëse studime të pavarura që mbulojnë Kinën, Francën, Brazilin dhe Indinë jugore kanë arritur në përfundime të ngjashme. Disa kritikë argumentojnë se edhe nëse rënia është reale, ndikimi në perspektivat e një burri për të bërë një fëmijë është mbivlerësuar. Një studim i vitit 2021 (hap një dritare të re) nga studiues të Harvardit - disa prej të cilëve kishin prejardhje në filozofi dhe histori - sugjeroi se, "mbi një prag kritik", më shumë spermë nuk është domosdoshmërisht një tregues i shëndetit ose fertilitetit. Numri i spermës ndryshon "nëpër trupa, ekologji dhe periudha kohore", thanë ata. Ata i imponuan një nuancë raciste dhe seksiste punës së Swan dhe kolegëve të saj, duke vënë në dukje se "vendos trupat dhe mjediset e burrave të etiketuar "perëndimor" si shembullor, natyror dhe tani të rrezikuar".
Swan e kundërshton këtë, duke theksuar se puna e saj më e fundit, e botuar nëntorin e kaluar, sugjeron se numri i spermës po bie në mbarë botën. Shkencëtarët e ndryshimeve klimatike u përballën me skepticizëm të ngjashëm, vuri në dukje ajo. “Njerëzit thanë, ‘Oh, mirë, është ngrohtë tani. Por [temperaturat] do të ulen. Dhe kështu është klima.' Epo, në fakt, nuk është kështu. Ndërsa ajo pranon se një numër më i ulët se mesatarja e spermës nuk e dënon domosdoshmërisht një burrë pa fëmijë, ekziston një konsensus që sapo numri i spermës të arrijë një nivel të caktuar - nën rreth 40 milionë qeliza sperme për mililitër spermë - fertiliteti mund të dëmtohet.
Kimikatet që ajo ka mundur të lidhë më drejtpërdrejt me shëndetin riprodhues janë ftalatet dhe pesticidet, ku ajo dhe të tjerët kanë gjetur prova bindëse të një lidhjeje shkakësore midis çrregullimeve riprodhuese dhe kategorisë "triazine" të herbicideve. Studiues të tjerë, thotë ajo, kanë gjetur prova po aq të pakundërshtueshme të dëmtimit të shëndetit riprodhues nga klasa të tjera të EDC-ve si bisfenolet. "Kur filluam këtë punë, ishim në shkretëtirën mjekësore dhe shkencore, sepse askush nuk na besonte," më tha Myers, i cili shkroi bestsellerin e vitit 1996. "Dhe pastaj gradualisht ndërtuam shkencën." Por klima rregullatore mbetet e peshuar shumë ndaj industrisë. Disa kompani i kanë deklaruar me krenari shishet e tyre plastike dhe produktet e fëmijëve "pa BPA", duke iu referuar Bisphenol-A, një kimikat që mund të depërtojë në ushqime dhe pije dhe, disa studiues besojnë se dëmton shëndetin e njeriut - vetëm që më vonë të dalë se zëvendësuesi produkti arriti në "molekula pak të modifikuara", tha Swan.
Disa netë Mjellma qëndron zgjuar duke u shqetësuar. "Alarmi që ndjej është një alarm global," tha ajo. "E ndiej njëlloj si për speciet njerëzore ashtu edhe për ato jo njerëzore." Ajo dhe kolegët e saj aktivistë kanë shënuar disa suksese. Në vitin 2008, për shembull, lodrat e fëmijëve dhe sendet e kujdesit për fëmijët që përmbajnë më shumë se 0.1 për qind të tre llojeve të ftalateve u ndaluan përgjithmonë në SHBA. Këtë vit, Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore rekomandoi uljen e "marrjes së tolerueshme ditore" të BPA me një faktor prej rreth 20,000. (Agjencia Evropiane e Barnave po kundërshton ndryshimin.)
Në prill, ministrat e klimës, energjisë dhe mjedisit të G7 lëshuan një komunikatë (hap një dritare të re) duke u angazhuar për "parandalimin aktiv të ndotjes kimike, ose". . . minimizimi i rreziqeve të lidhura me të, duke përfshirë kur shkaktohet nga çlirimet e kimikateve që çrregullojnë endokrin”. Swan e karakterizoi këtë si një moment "shumë, shumë të madh" në betejën e saj të gjatë për të zgjuar qeveritë dhe rregullatorët ndaj rreziqeve nga EDC.
Teksa kaloja kohë me të, ndjeva se ajo që e mban të ecë, mbi të gjitha është një zakon i kuriozitetit gjatë gjithë jetës. Tani me qendër në San Francisko, ajo vazhdon të ndjekë përparime kërkimore në fushën e saj. Ndërsa studionte matematikën në rininë e saj, ajo fitoi një çmim pasi konceptoi nocionin se logjika nuk duhet të jetë binare, me opsionet e vetme të vërteta ose të rreme, dhe duke zhvilluar një sistem të logjikës "tre vlerash". Ajo i reziston sigurisë së status quo-së dhe ndërkohë që kënaqet me bashkëpunimin, ajo i ka qëndruar besnike edhe vajzës së vogël të pavarur, e vendosur për të lundruar në botë sipas kushteve të saj, që gjeti strehë në shtëpinë e Juxey.
Preokupimi i saj kryesor mbetet se si të paralajmërojë një botë ende kryesisht të harruar për kërcënimin nga EQD. "Ti dhe unë, dhe të gjithë në këtë planet, me të vërtetë po shërbejmë si derra gini," thotë ajo. "Dhe askush nuk na pyeti."
Burimi: FT
Per te lexuar me shume mbi kete teme, kliko ketu
Krijoni Kontakt