Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 29 prej 29
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

Për: Moska nën shtetrrethim: Grupi i mercenarëve Wagner po organizon grusht shteti në Rusi

Trump paralajmëron ata që mbështesin një grusht shteti rus

Ish-presidenti amerikan ka paralajmëruar se rrëzimi i Vladimir Putin mund t'i përkeqësojë gjërat

Emri:  64976a772030272799528260.jpg

Shikime: 278

Madhësia:  15.3 KB

Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka hedhur ujë të ftohtë mbi shpresat perëndimore se konflikti i kësaj jave midis kontraktorit ushtarak Wagner Group dhe gjeneralëve të lartë të Rusisë mund të çojë në rrëzimin e qeverisë së Moskës, duke paralajmëruar se rrëzimi i Presidentit Vladimir Putin mund të ketë pasoja të padëshiruara.

"Një rrëmujë e madhe në Rusi, por kini kujdes se çfarë dëshironi," tha ish-presidenti të shtunën në një postim të Truth Social . "Të ardhshmi mund të jetë shumë më keq!"

Trump reagoi ndaj trazirave në Rusi pak para se të dilte lajmi se themeluesi i Wagner, Evgeny Prigozhin kishte rënë dakord t'i jepte fund rebelimit të tij dhe të ndalonte avancimin e grupit të tij drejt Moskës. Sipas një marrëveshjeje me Kremlinin, ish-aleati i Putinit do të largohet nga Rusia dhe do të kursehet nga ndjekja penale.

Presidenti ukrainas Vladimir Zelensky brohoriti kryengritjen jetëshkurtër të Wagner-it, por mbështetësit e tij perëndimorë u përmbajtën nga rrënjët e hapura për një përmbysje të qeverisë së Putinit. Presidenti i SHBA Joe Biden, i cili më parë ka bërë thirrje për ndryshimin e regjimit në Rusi, u raportua se po "konsultohet me aleatët dhe partnerët" për situatën në Moskë.

Mediat perëndimore ishin më pak të përmbajtura në shpalljen e revoltës së Wagnerit si një krizë ekzistenciale për qeverinë ruse. Kurt Volker, ish-ambasador i SHBA-së në NATO, i tha CNN se trazirat shënuan "fundin për Putinin" dhe "fillimin e fundit të luftës së Rusisë në Ukrainë".

Trump sulmoi pasardhësin e tij, duke thënë se Biden "do të bënte për Rusinë çfarëdo që Presidenti Xi [Jinping] i Kinës dëshiron që ai të bëjë". Duke aluduar në akuzat se familja Biden merrte ryshfet nga kontaktet e biznesit me lidhjet me Partinë Komuniste Kineze, ai sugjeroi se presidenti i SHBA-së ishte në shërbim të Xi.

“Kina dhe Rusia, derisa erdhi Biden, kanë qenë gjithmonë armiq të natyrshëm, me Kinën që dëshironte që pjesë të mëdha të tokës ruse kryesisht të papopulluar të kishte për popullsinë e tyre shumë më të madhe”, tha Trump. “Kjo është mundësia e paimagjinueshme e Kinës deri më tani – shumë më e madhe se Tajvani, të cilën presidenti Xi mund ta presë.”

Burimi: RT

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

Për: Moska nën shtetrrethim: Grupi i mercenarëve Wagner po organizon grusht shteti në Rusi

Momentet kryesore të revoltës së ndërprerë të Wagnerit në Rusi

RT tregon se si u shpalos tentativa për rebelim të kompanisë ushtarake private

Emri:  6497964885f54074331973e2.jpg

Shikime: 269

Madhësia:  41.8 KB
    Një tank në Rostov-on-Don, Rusi, 24 qershor 2023. © Sergey Pivovarov / Sputnik

Kompania ushtarake private Wagner e udhëhequr nga Evgeny Prigozhin nisi një kryengritje në Rusi që filloi të premten në mbrëmje dhe zgjati deri të shtunën.

Kontraktorët e armatosur arritën të kapnin një seli të ushtrisë në pjesën jugore të vendit.

Megjithatë, ata nuk arritën të grumbullonin njësi të tjera dhe përfundimisht ndërprenë përparimin e tyre drejt Moskës pasi u arrit një marrëveshje me autoritetet.

Marrëveshja, e cila përfshin një amnisti për Prigozhin, u ndërmjetësua nga udhëheqësi bjellorus, Aleksandr Lukashenko.

1. Tensionet në pikën e vlimit mes Wagner-MOD

Kompania private ushtarake Wagner Group u themelua nga restoranti dhe manjati i hotelierisë Evgeny Prigozhin. Anëtarët e grupit luftuan së bashku me trupat e rregullta ruse dhe u dalluan në betejën e përgjakshme për qytetin e Donbasit të Artyomovsk, i njohur për ukrainasit si Bakhmut.
    Prigozhin është një kritik i zëshëm i ushtrisë më të lartë të vendit. Ai ka akuzuar publikisht ministrin e Mbrojtjes Sergej Shoigu dhe gjeneralin Valery Gerasimov, shefin e Shtabit të Përgjithshëm, për keqpërdorim të operacionit ushtarak në Ukrainë. Prigozhin gjithashtu ka refuzuar të nënshkruajë një kontratë zyrtare me Ministrinë Ruse të Mbrojtjes.

2. Prigozhin fillon "marshimin në Moskë"

Të premten vonë, Prigozhin akuzoi ushtrinë ruse për goditjen e kampeve fushore të Wagner. Ministria e Mbrojtjes e hodhi poshtë me shpejtësi pretendimin e tij si "provokim informativ". Sidoqoftë, Prigozhin njoftoi se forcat e tij po fillonin një "marshim për drejtësi" me një plan për të arritur në Moskë.
    Në orët e para të së shtunës, një kolonë e blinduar e Wagner, e cila përfshinte tanke, u rrokullis në qytetin jugor të Rostov-on-Don. Në qytet, anëtarët e Wagner morën kontrollin e selisë së Qarkut Ushtarak Jugor pa luftë. Disa të shtëna armësh u dëgjuan në Rostov më vonë gjatë ditës, por nuk u raportua për viktima.

3. Putin dënon revoltën

Menjëherë pasi Prigozhin shpalli "marshimin" e tij, Shërbimi Federal i Sigurisë akuzoi shefin e Wagner për nxitje të një rebelimi të armatosur dhe hapi një çështje penale kundër tij. Në një fjalim video të shtunën në mëngjes, Presidenti Vladimir Putin tha se veprimet e Wagner ishin të barabarta me tradhti, duke i përshkruar ato si "goditje me thikë të vendit tonë dhe popullit tonë". Ai bëri thirrje për unitet dhe deklaroi se po ndërmerren të gjitha hapat e nevojshme për rivendosjen e rendit.
    Ndërkohë, masat kundër terrorizmit u miratuan në Moskë dhe rajonin përreth Moskës. Të gjitha ngjarjet publike u anuluan në disa qytete dhe trafiku përgjatë autostradave kryesore që të çonin në Moskë u pezullua.
    Ndërkohë, përpjekja e Prigozhinit nuk arriti të tërheqë mbështetje nga njësitë e tjera ushtarake. Përkundrazi, disa komandantë dhe zyrtarë të profilit të lartë i kërkuan Wagnerit të dorëzonte armët.

4. Njësia kryengritëse kthehet prapa pas arritjes së marrëveshjes

Të shtunën në mbrëmje, presidenti bjellorus Aleksandr Lukashenko, i cili kishte folur me Prigozhin në emër të Putinit, tha se shefi i Wagner ra dakord t'i jepte fund tentativës së kryengritjes së tij në këmbim të garancive të sigurisë. Prigozhin deklaroi disa orë më vonë se autokolonat e Wagner po ndalonin përparimin e tyre drejt Moskës dhe po ktheheshin në bazat e tyre. Pas ca kohësh, autoritetet rajonale konfirmuan se luftëtarët e Wagner ishin larguar nga Rostov-on-Don.
    Kremlini tha se, për të shmangur gjakderdhjen, çështja kundër Prigozhin do të pushohej dhe se ai do të "ikte për në Bjellorusi". Zëdhënësi i Putinit, Dmitry Peskov shtoi se anëtarët e Wagner nuk do të ndiqen penalisht për shkak të "arritjeve të tyre në vijën e frontit" në Ukrainë.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

“Rebelimi i Wagner sfidë ndaj autoritetit të Putin”/ Blinken: U shfaqën përçarjet e lidershipit rus

Emri:  blinken-3.jpg

Shikime: 277

Madhësia:  23.1 KB

Teksa ka komentuar rebelimin e mercenarëve të Wagner në Rusi, Sekretari i DASH, Anthony Blinken e ka cilësuar këtë ngjarje si një “sfidë të drejtpërdrejtë ndaj autoritetit të Vladimir Putin”.

Sipas tij kjo kryengritje ndaj fuqisë së Kremlinit ka shfaqur “mangësi dhe përçarje serioze” në lidershipin ushtarak të Rusisë.

I pyetur nëse SHBA ishte “përgatitur për rënien e mundshme të qeverisë së Putinit” dhe nëse rezervat bërthamore të Rusisë ishin “të sigurta”, Blinken tha: “Ne gjithmonë përgatitemi për çdo rast”.

“Natyrisht, kur kemi të bëjmë me një fuqi të madhe, veçanërisht një fuqi që ka armë bërthamore, kjo është diçka shqetësuese, diçka për të cilën jemi shumë të fokusuar”, u shpreh Blinken.

Sakaq, Blinken tha se presidenti amerikan, Joe Biden, nuk është përpjekur të kontaktojë me Vladimir Putin që nga rebelimi i Wagner.

Lapsi

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

A u mashtruan amerikanet nga Prigozhin dhe Putin dhe a u kushtoi kjo miliarda dollare? Kim Dotcom mendon se po.

Emri:  putin-ketawa.gif

Shikime: 288

Madhësia:  283.2 KB

Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 25-06-2023 më 22:53

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

Scott Ritter mbi ate qe ndodhi ne Rusi

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,756

Albo,po behet Rusia si PD e Lulzim Bashes !

(Albo,duhen hapur nja dy tema te reja,o per Bashen qe eshte lider rus ose per Putinin qe eshte lider perendimor qe ka studjuar ne Hollande).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

“Thesari i tradhtarit”/ Avion privat, jahte dhe miniera diamanti, zbulohet pasuria e shefit të Wagner

Shefi i grupit Wagner, Yevgeny Prigozhin ndodhet në Minsk siç ka njoftuar Presidenti i Bjellorusisë, Aleksandër Lukashenko, me Putin që i qëndron korrekt marrëveshjes së tij me mercenarët.

Kompania e tij mercenare po shpërbëhet, por ai me sa duket ka shumë para dhe resurse për t’u rikthyer edhe njëherë i fuqishëm.

Prigozhin, i cili udhëhoqi një rebelim të armatosur kundër Vladimir Putin gjatë fundjavës vlerësohet të jetë një ndër miliarderët e Rusisë, pasi zotëron një jaht të madh, një aeroplan privat dhe jeton në luks.

Zyrtarët britanikë pranojnë se financat e grupit vicioz Wagner janë “të errëta dhe të paqarta”, por sipas tyre Prigozhin i fiton paratë e tij nga kontratat e dyshimta të qeverisë dhe burimet natyrore.

Grupi Wagner po ashtu plaçkit diamante, ar, naftë dhe gaz nga vendet në të cilat operojnë si dhe paguhet drejtpërdrejt nga regjimet e shtrembëta për “punë e tyre të pista”. Këto përfitime kanë fryrë pasurinë e Prigozhin në nivele të jashtëzakonshme, me disa raporte që e vlerësojnë deri në 2 miliardë paund.

Putin njoftoi sot se vetëm në vitin e kaluar Prigozhin dhe Wagner Group kishin nënshkruar kontrata me vlerë 1.6 miliardë paund nga shteti rus.

Ndërkohë, një bastisje në selinë e grupit Wagner në Shën Petersburg çoi në zbulimin e 48.4 milionë dollarëve amerikane dhe valuta të tjera të huaja, së bashku me një numër të konsiderueshëm lingotash ari e pasaporta false të komandantit të luftës.

Prigozhin, i cili është gjithashtu në listën e më të kërkuarve të FBI-së duket se nuk është asgjë më pak se “Mr Big” i Rusisë, një mbret gangster. Ai akuzohet se gishtat e tij të turbullt janë përfshirë në kompani dhe korrupsion në të gjithë Rusinë.

balkanweb

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,999
    Postimet në Bllog
    22

Shefi i CIA-s foli me Moskën për revoltën e Wagnerit - WSJ

William Burns thuhet se e siguroi homologun e tij rus se SHBA nuk luajti asnjë rol në rebelimin e abortuar

Emri:  64a0425e85f540402b4e51c3.jpg

Shikime: 263

Madhësia:  14.5 KB
    William Burns dëshmon gjatë një seance të Komisionit të Përzgjedhur të Senatit për Inteligjencën në Capitol Hill në Uashington DC, 14 prill 2021 © AFP / Saul Loeb

Drejtori i CIA-s, William Burns, kontaktoi kreun e Shërbimit të Inteligjencës së Jashtme Ruse (SVR) Sergey Naryshkin për të deklaruar se SHBA "nuk ishte e përfshirë" në marshimin e kreut të Grupit Wagner Evgeny Prigozhin në Moskë fundjavën e kaluar, ka raportuar Wall Street Journal.

Burns foli me Naryshkin në telefon menjëherë pasi presidenti bjellorus Alexander Lukashenko ndërmjetësoi një marrëveshje ku Prigozhin do të largohej për në Bjellorusi në këmbim të imunitetit nga ndjekja penale, raportoi gazeta të premten.

Një zyrtar anonim amerikan përmblodhi mesazhin e transmetuar nga shefi i CIA-s duke thënë se "SHBA nuk ishte e përfshirë. Kjo është një çështje e brendshme ruse.”

Më herët gjatë javës, presidenti i SHBA Joe Biden u tha gazetarëve se administrata e tij “e bëri të qartë se ne nuk ishim të përfshirë. Nuk kishim asnjë lidhje me të. Kjo ishte pjesë e një lufte brenda sistemit rus.” Megjithatë, telefonata midis Burns dhe Naryshkin "besohet të jetë kontakti i nivelit më të lartë midis dy qeverive që nga tentativa për kryengritje," shpjegoi Wall Street Journal.

Rebelimi filloi më 23 qershor, kur Prigozhin akuzoi ushtrinë ruse për lëshimin e një sulmi vdekjeprurës me raketa në një nga kampet fushore të grupit. Ministria ruse e Mbrojtjes mohoi akuzat, por Prigozhin u zotua të marshonte drejt Moskës dhe të kërkonte "drejtësi" pavarësisht. Trupat Wagner pushtuan pjesë të qytetit jugor rus të Rostov-on-Don të nesërmen, por udhëtimi për në Moskë u ndërpre më vonë atë natë kur Lukashenko njoftoi se një marrëveshje ishte arritur.

Presidenti rus Vladimir Putin denoncoi veprimet e Prigozhin si "një tradhti të popullit tonë" dhe e shpalli marrëveshjen si opsionin më të mirë për të shmangur një luftë të përgjakshme civile. Sipas marrëveshjes, trupat e Wagner-it do të integrohen në ushtrinë e rregullt ruse, ndërsa kompania private ushtarake thuhet se do të dorëzojë tanket e saj, sistemet kundërajrore dhe armatime të tjera të rënda.

Përpara se të shpallej marrëveshja, politikanët dhe mediat perëndimorë festuan hapur atë që e shihnin si një kërcënim për sundimin e Putinit. Mes raporteve të mëvonshme që pretendonin se agjencitë perëndimore të inteligjencës dinin për revoltën e planifikuar paraprakisht, komandanti i Gardës Kombëtare të Rusisë Viktor Zolotov deklaroi këtë javë se revolta “ishte frymëzuar nga shërbimet speciale perëndimore, sepse, siç thanë ata, ata e dinin për të disa javë para se të ndodhte.”

Zolotov pohoi se "kampi i Prigozhin" kishte nxjerrë qëllimisht informacion "të fokusuar" në lidhje me një kryengritje të mundshme që do të vinte diku midis të enjtes së kaluar dhe të dielës. Ai sugjeroi më tej se agjentë perëndimorë mund të kenë qenë të përfshirë drejtpërdrejt në kryerjen e operacionit.

Kremlini nuk i ka mbështetur pretendimet e Zolotov. Ministri i Jashtëm rus Sergej Lavrov tha të enjten se Rusia ka dalë gjithmonë më e fortë nga sfida të tilla, duke e përshkruar kryengritjen si "asgjë më shumë se telashe".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Hakmarrja e Kremlinit/ Pas rebelimit të Wagner, mbyllet grupi mediatik i Prigozhinit në Rusi

Grupi mediatik i kontrolluar nga lideri i grupit mercenar Wagner, Yevgeny Prigozhin, është mbyllur në atë që raportohet si hakmarrje ndaj tij për rebelimin e 24 qershorit.

Yevgeny Zubarev, kreu i faqes së lajmeve RIA FAN të Prigozhinit, njoftoi në mbrëmjen e 1 korrikut se kompania po mbyllej, pa dhënë ndonjë arsye për këtë vendim.

RIA FAN është media më e spikatur e grupit Patriot Media të Prigozhinit, që në përgjithësi mban qëndrime pro-Kremlinit, duke ofruar edhe raportim pozitiv për aktivitetet e Prigozhinit dhe duke sulmuar rivalët si guvernatorin e Shën Petersburgut, Aleksandr Beglov.

Gazeta e kontrolluar nga Prigozhini, Nevskiye Novosti, në Shën Petersburg njoftoi gjithashtu se po e ndërpret publikimin.

Gazeta Kommersant raportoi më 30 qershor se mbikëqyrësi shtetëror i mediave ruse, Roskomnadzor, kishte bllokuar faqet e internetit të mediave të Prigozhinit pa dhënë ndonjë arsyetim për këto veprime.

“Për shkak se ne nuk mund të vazhdojmë të punojmë në internetin rus ose t’i përmbushim detyrimet tona ndaj partnerëve dhe reklamuesve tanë, unë kam marrë vendimin, në bashkëpunim me bordin e grupit Patriot, për të ndaluar publikimin që nga 30 qershori”, tha kryeredaktori i Nevskiye Novosti, Andrei Krasnobayev për Radion Evropa e Lirë.

Prigozhini dhe qindra luftëtarë të tij të armatosur mercenarë udhëhoqën një kryengritje të shkurtër më 24 qershor, kur pushtuan qytetin jugor rus të Rostov-on-Don dhe kërcënuan se do të marshonin drejt Moskës.

Kriza u qetësua pasi Prigozhini pranoi një marrëveshje që do t’i lejonte atij të shkonte në mërgim në Bjellorusi dhe t’u jepte mercenarëve të tij zgjedhjen për t’u bashkuar me të atje ose për t’u integruar në ushtrinë ruse.

Prigozhini nuk është shfaqur publikisht që nga shtypja e kryengritjes së tij, por udhëheqësi bjellorus, Alyaksandr Lukashenka, ka thënë se ai është në Bjellorusi.

Në platformën Telegram, Ostorozhno Novosti raportoi më 1 korrik se Ministria e Mbrojtjes e Rusisë kishte anuluar një kontratë me kompaninë e hotelerisë, Concord, të Prigozhinit, e cila po pushonte nga puna qindra punëtorë.

Sipas kontratës, Concord siguronte ushqim për trupat ruse që luftonin në Ukrainë, si dhe për spitalet dhe organizatat publike në pjesët e Ukrainës nën pushtimin rus.

balkanweb

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. Grusht shteti ne Turqi
    Nga skender76 në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 22-07-2016, 23:07
  2. A po përgatitet Berisha për një grusht të ri shteti?
    Nga Jessy në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 06-01-2014, 15:21
  3. Nuk ka “grusht shteti”, kur nuk ka shtet
    Nga genti1972 në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 47
    Postimi i Fundit: 02-02-2011, 13:30
  4. Turqi, grusht shteti...
    Nga arbereshi_niko në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 71
    Postimi i Fundit: 25-02-2010, 10:36
  5. Moisiu paralajmëron grusht shteti në 25 korrik
    Nga TOKE GEGA në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 26-05-2007, 14:02

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •