Berlusconi u diagnostikua me leuçemi
Ish-kryeministri italian u shtrua në një spital të Milanos të mërkurën pasi pati vështirësi në frymëmarrje
Silvio Berlusconi, një kryeministër në katër qeveritë italiane dhe një nga figurat më dominuese të biznesit dhe politikës në vend, është diagnostikuar me leuçemi dhe është pranuar në kujdesin intensiv, konfirmuan mjekët e tij të enjten. 86-vjeçari u shtrua në spital në Milano të mërkurën pasi u ankua për probleme me frymëmarrjen.
“Silvio Berlusconi aktualisht është në kujdesin intensiv për të trajtuar një infeksion të mushkërive”, tha një deklaratë e lëshuar nga ekipi i tij mjekësor në spitalin San Raffaele të Milanos të enjten, nëpërmjet agjencisë së lajmeve ANSA. Ata gjithashtu konfirmuan se ai ishte diagnostikuar me leuçemi kronike mielomonocitare, e cila ka kontribuar në gjendjen e mushkërive.
“Ngjarja infektive është përshtatur në kontekstin e një gjendjeje kronike të gjakut, bartës i së cilës ai ka qenë prej disa kohësh”, shtohet aty. Ekipi mjekësor, i cili drejtohet nga mjeku personal i Berlusconit, Alberto Zangrillo, tha se do të zbatohej një "strategji terapeutike" për të kufizuar "efektet negative" të gjendjes së tij.
“Berlusconi kaloi një natë të qetë, gjendja e tij është e qëndrueshme”, tha zëvendëskryeministri italian Antonio Tajani, i cili gjithashtu shërben si ministër i Jashtëm, për televizionin RAI më herët të enjten. “Të gjithë duam të jemi optimistë dhe shpresojmë që luani të kthehet së shpejti për të marrë drejtimin e partisë. Ai është lideri ynë politik dhe sigurisht që nuk dorëzohet kurrë.”
Berlusconi kryeson partinë Forza Italia, e cila është pjesë e koalicionit të krahut të djathtë të udhëhequr nga kryeministri Giorgia Meloni, megjithëse ai nuk ka një rol në qeveri.
Ish-kryeministri filloi një kurs kimioterapie të mërkurën, njoftoi agjencia e lajmeve ANSA, duke shtuar se ai mbetet në një gjendje të qëndrueshme që nga e enjtja.
Partia Forza Italia lëshoi një deklaratë gjithashtu të enjten duke theksuar se Berlusconi kishte bërë thirrje për "angazhim maksimal" në parlament pas shtrimit të tij në spital.
Berlusconi shpesh i diskutueshëm ka qenë një personazh gjysmë i përhershëm në politikën italiane për dekada. Ai shërbeu si kryeministër nga 1994 në 1995, 2001 në 2006 dhe 2008 në 2011. Ai u pezullua nga politika për gjashtë vjet pas një dënimi për mashtrim tatimor, por u kthye në senatin e Italisë vitin e kaluar pas zgjedhjeve kombëtare.
Ish-majati i medias është përballur me disa skandale gjatë mandatit të tij në samitin e legjislaturës italiane. Ai ka qenë në gjyq më shumë se 30 herë për krime të dyshuara duke filluar nga shpërdorimi i detyrës, shpifja dhe shoqërimi me mafian.
Në vitin 2011, ai u hetua për dyshohet se kishte kryer marrëdhënie seksuale me një prostitutë të mitur në një nga festat e tij famëkeqe 'bunga bunga', por më vonë u shpall i pafajshëm pasi një gjykatës zbuloi se Berlusconi nuk ishte në dijeni që vajza ishte e mitur. Berlusconi mohoi pretendimet kundër tij.
Jashtë politikës, Berlusconi është i njohur për punën e tij në ndërtimin e rrjetit më të madh televiziv të Italisë, si dhe ish-pronësinë e tij të ekipit të futbollit AC Milan. Ai ka vuajtur probleme të ndryshme shëndetësore vitet e fundit, duke kërkuar një operacion në zemër në vitin 2016, si dhe është prekur nga kanceri i prostatës. Ai u diagnostikua me Covid-19 në vitin 2020, gjë që rezultoi në disa vizita spitalore.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt