Historia e Autizmit: Si arritëm këtu dhe si të shërohemi

nga Tao Lin ~dacten-sidlyn

Emri:  puzzle.png

Shikime: 436

Madhësia:  767.5 KB

NJË ÇRREGULLIM I RI

Në vitet 1940, Leo Kanner në SHBA dhe Hans Asperger në Austri identifikuan një çrregullim të ri tek fëmijët e vegjël, të ndryshëm nga "skizofrenia e fëmijërisë" dhe "mendja e dobët". Këta fëmijë ishin shumë "autistë", një mbiemër i përdorur më parë në skizofreni, që do të thotë të përqendruar në vetvete dhe të izoluar, por ndryshe nga të çmendurit ata dukeshin të prekur që nga lindja dhe nuk kishin halucinacione, dhe ndryshe nga të vonuarit mendërisht ata varionin në IQ. dhe kishte "fizionomi jashtëzakonisht inteligjente".

Ata dukeshin të pavullnetshëm për të bashkëvepruar me njerëzit. Gjatë ndërveprimit social, ata dukeshin të preokupuar dhe të paarritshëm. Shprehjet e tyre të fytyrës ishin të zbrazëta ose të tensionuara dhe të trazuara, dhe ata përdornin pak ose aspak gjeste. Ata kishin shikime "të çuditshme" me sy, duke mos parë sytë apo fytyrat. Ishte e vështirë për të tërhequr dhe mbajtur vëmendjen e tyre. Shumë prej tyre dyshoheshin se kishin probleme me dëgjimin, por jo. Disa ishin memec, ndërsa të tjerët flisnin rrallë dhe shkurt, në monotone ose këngë, dhe të tjerët ishin llafazanë antisocialë, duke bërë një sërë pyetjesh, duke përsëritur fraza josequitur.

Disa fëmijë morën një shprehje të kënaqur dhe të fokusuar kur mbetën vetëm, madje duke buzëqeshur me veten e tyre, megjithëse disa nuk buzëqeshën kurrë.

Ata luanin vetëm, me veten dhe me objektet, të cilat i trajtonin me dashuri. Atyre u pëlqenin sjelljet e përsëritura—mbledhja e gjërave, rrotullimi i gjërave, daullet me duar, masturbimi, vrapimi në rrathë. Një djaloshi i pëlqente të tundte një batanije ndërsa “bërtiti me kënaqësi, 'Ee! Ee!'”, shkroi Kanner në “Çrregullimet autike të kontaktit afektiv” (1943). Një nënë e cituar në gazetë tha për djalin e saj: "Unë mund ta lija atë vetëm dhe ai do të argëtohej shumë i lumtur, duke ecur përreth, duke kënduar."

Ata ishin të zhurmshëm dhe të paparashikueshëm, ndonjëherë shfaqnin pak dashuri ose gëzim, herë duke u shqetësuar për arsye të panjohura. Kur aktivitetet ose rutinat e tyre ndërpriteshin - kur pritshmëritë e tyre pengoheshin - ata mërziteshin shumë, qanin ose zemëroheshin, kalonin në "tirada të gjata", të paaftë për t'u përshtatur me ndryshimin. Ata kishin atë që Kanner e quajti "një dëshirë obsesive në ankth për ruajtjen e ngjashmërisë ".

Autizmi ishte i rrallë - Asperger, në Vjenë, pa rreth 200 raste gjatë 10 viteve, ndërsa Kanner, në Johns Hopkins në Baltimore, përshkroi 11 raste - dhe varionte në ashpërsi. Kanner shkroi për një djalë, i cili ishte një muaj më pak se pesë vjeç: "Ai nuk i komunikoi dëshirat e tij, por u zemërua derisa nëna e tij mori me mend dhe gjeti atë që donte." Djali, i cili "nuk kishte kontakt me njerëzit", u vendos në një shtëpi kujdesi. Disa fëmijë u bënë funksionalë në shkollë dhe në shtëpi ndërsa plaken, por ata ende luftuan dhe mbetën të veçantë dhe të vështirë.

Ndërsa fëmijët normalë sillen në mënyrë të pavetëdijshme, fëmijët autikë "vëzhgojnë veten vazhdimisht", shkroi Asperger në "Psikopati autike" në fëmijëri" (1944). Ata vëzhguan edhe të tjerët. Ata dukeshin të humbur në botët e tyre, por ata e dinin se çfarë po ndodhte rreth tyre në botën sociale, duke përdorur vizionin e tyre periferik, vëzhgoi Asperger, punimi i të cilit u fokusua gjithashtu në aspektet pozitive të autizmit, duke përfshirë "pavarësinë e mendimit, përvojës dhe të folurit". .

Në vend që të mësonin nga të tjerët, individët autikë fituan njohuri nga përvojat dhe teoritë dhe metodat e tyre. Kjo i bëri disa nga sjelljet e tyre "veçanërisht origjinale dhe të lezetshme", shkroi Asperger. Ata kishin "një qëndrim të veçantë krijues ndaj gjuhës", të cilin ata prireshin ta përpunonin fjalë për fjalë, duke i bërë ata të mos "merrnin" shumicën e shakave dhe të ishin të vështirë për të biseduar, por gjithashtu duke i lejuar ata të perceptonin dhe përshkruanin realitetin me saktësi. Babai i një djali tha diçka për një foto që ata kishin “në shtëpi në mur”; Përdorimi jo fjalë për fjalë i "on" e shqetësoi djalin, i cili e korrigjoi të atin: "I kemi pranë murit".

Autistët pa aftësi të kufizuara intelektuale mund të arrijnë "sukses profesional" në shkenca dhe arte, por "jeta e tyre emocionale mbetet një libër i mbyllur" dhe ata ka të ngjarë të kenë vështirësi në marrëdhënie gjatë gjithë jetës, shkroi Asperger, i cili përfundoi:

Fatkeqësisht, në shumicën e rasteve, aspektet pozitive të autizmit nuk peshojnë më shumë se ato negative.

Shkaku

Kanner dhe Asperger teorizuan se autizmi ishte kryesisht gjenetik. Kanner dukej se implikonte gjithashtu stilin e prindërimit, duke i quajtur prindërit obsesivë dhe tepër intelektualë, ndërsa Asperger gjithashtu - dhe qartësisht - implikoi dëmtimin e trurit nga encefaliti (inflamacioni i trurit), por nuk spekuloi mbi shkakun e inflamacionit, megjithëse të tjerët që pas tij, duke përmendur futja në vitet 1930 e fungicideve të merkurit (1), ruajtësit me bazë merkurit thimerosal (2) dhe ndihmësve të vaksinave të aluminit (3).

Në vitet 1950 dhe 1960, institucioni mjekësor, i ndikuar nga Sigmund Freud, besonte teorinë e prindërimit toksik. Fëmijët autikë u vendosën, për mbrojtjen e tyre, larg prindërve të tyre "të ftohtë", në institucione si Spitali Bellevue, ku morën terapi elektrokonvulsive, antipsikotikë, benzodiazepina, amfetamina dhe "terapi aversive" të bazuara në ndëshkim, që përfshin goditje elektrike dhe ndalimi i ushqimit dhe ujit. Shumica e fëmijëve nuk u larguan kurrë.

Prindërve – të zhytur në faj, me zemër të thyer – iu dha psikoterapi. Një terapist pyeti vazhdimisht një çift: “Më thuaj, pse e urren djalin tënd?” (4) Gratë u fajësuan veçanërisht; ato quheshin "nëna frigoriferike". Bruno Bettelheim, një analist frojdian, shkroi se autizmi ishte shkaktuar nga "dëshira e prindit që fëmija i tij të mos ekzistonte" dhe se nënat ishin më shumë fajtorë se baballarët (5). Në Neurotribes (2015), një libër më i shitur për autizmin që promovon teorinë gjenetike, Steve Silberban shkruan:

Duke fajësuar prindërit për shkaktimin e padashur të autizmit tek fëmijët e tyre, Kanner e bëri sindromën e tij një burim turpi dhe stigme për familjet në mbarë botën, ndërsa i dërgoi kërkimet e autizmit në drejtimin e gabuar për dekada.

Gjatë viteve 1970, psikiatria kryesore kaloi në teorinë gjenetike, e cila deklaroi se autizmi ishte i lindur dhe i përjetshëm dhe kështu nuk mund të parandalohej ose shërohej, vetëm të trajtohej lehtë, me farmaceutikë dhe terapi të sjelljes si mësimi i të folurit, gjuhës dhe aftësive sociale. Fëmijët vazhduan të vendoseshin në institucione, por problemet e tyre tani ishin faji i vetë natyrës – gjeneve të prindërve dhe të paraardhësve të tjerë.

Ky mbetet besimi dominues, edhe pse që nga vitet 1960, dhe veçanërisht në pesëmbëdhjetë vitet e fundit, janë identifikuar një numër në rritje i faktorëve ushqyes dhe mjedisor. Studimet kanë implikuar mangësi në minerale (6) (zink, magnez, kalcium, selen (7)), vitamina (8) (A, C, D, K, B2, B3, B6, B12), komponime natyrale detoksifikuese (glutathione 9), cisteina (10), taurina (11), melatonina (12)) dhe endokannabinoidet qarkulluese (13), si dhe ekspozimet para lindjes, perinatale dhe pas lindjes ndaj ndotjes së ajrit (14), rrezatimit elektromagnetik (15), kokainës dhe alkool (16), MSG (17), PCB (18), mikroplastikë (19), ftalate (20), fluoride (21), metale të rënda (plumb (22), uranium (23), cezium (24), arsenik (25), merkur (26), alumin (27)), farmaceutikë (acetaminophen (28), acid valproik (29), talidomid (30), SSRI (31), antikonvulsant (32)),

Mediat kryesore, korporatat dhe qeveria i kanë injoruar gjetjet, megjithëse faktorët jogjenetikë tani zakonisht pranohen me një ton të çuditshëm të misterit të paqartë: "Çrregullimi i spektrit të autizmit (ASD) është një paaftësi zhvillimore e shkaktuar nga ndryshimet në tru", sipas tek CDC. “Disa njerëz me ASD kanë një ndryshim të njohur, siç është një gjendje gjenetike. Shkaqet e tjera nuk dihen ende.”

Shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë se si autizmi është gjenetik. Gjatë dy dekadave të fundit, një numër në rritje gjenesh janë fajësuar për shkaktimin e çrregullimit. Tani argumentohet se përfshihen 500 deri në 1000 gjene(37), që përbën 7 deri në 14 për qind të të gjitha gjeneve të përdorura në funksionin e trurit. Kjo është si të thuash se një prerje në këmbë është shkaktuar nga gjenetika dhe të tregosh gjenet e lidhura me këmbën nga vendi i prerjes si provë. Çrregullimeve të tjera gjenetike u mungon kjo tautologji - sindroma Down shkaktohet nga një kromozom shtesë 21, sindroma Rett shkaktohet nga mutacionet në një gjen.

Dhe kështu nuk ka asnjë test biologjik për autizmin. Diagnoza bazohet në sjellje, e vlerësuar përmes vëzhgimit, intervistave dhe pyetësorëve. DSM-5 kërkon "deficite në komunikimin shoqëror dhe ndërveprimin social", "modele të kufizuara, të përsëritura të sjelljes, interesave ose aktiviteteve" dhe që këto simptoma të shkaktojnë "dëmtime të konsiderueshme" në funksionimin e përgjithshëm. Sipas WebMD, mjekët do t'u pyesin prindërve të një fëmije, mes pyetjeve të tjera: “A kanë vështirësi në kontaktin me sy? A është toni i zërit të tyre 'të sheshtë'? A keni ndonjë problem me gjumin apo tretjen?”

Testi i koeficientit të spektrit të autizmit (AQ) është një pyetësor me 50 artikuj i krijuar në vitin 2001. Pikët mbi 31 tregojnë "nivele klinikisht domethënëse të tipareve autike." (38) E plotësova për këtë ese, duke pretenduar se isha në shkollë të mesme ose Kolegji dhe shënova 39. E testova përsëri veten, nga këndvështrimi im aktual, në moshën 39-vjeçare dhe shënova 28.

NJË HISTORI PERSONALE

Në lindje, ndoshta kam marrë pika antibiotike për sy, siç bëjnë shumica e fëmijëve të lindur në spitalet amerikane. Në shtëpi, unë u shkëputa nga qumështi i sojës. Kam qarë pasditeve të vona dhe natën. Në restorante mamaja ime më mbante jashtë që të qarat të mos shqetësonin të tjerët. Prindërit e mi—emigrantë tajvanezë—dhe vëllai më i madh ishin të afërmit e mi të vetëm në vend. Kur isha tre vjeç, pata diarre për një javë dhe më dhanë antibiotikë.

Në shkollën fillore, isha social dhe kisha miq, por isha i turpshëm dhe shpesh i sëmurë, me dhimbje stomaku, dhimbje koke, gjakrrjedhje nga hundët, të përziera, rinit (rrjedhje nga hundët), infeksione të veshit dhe më shumë diarre. Kur nuk isha i sëmurë, isha hiperaktiv, vrapoja përreth, ngjitesha në sende. Sipas mamasë sime, unë isha e mirë për të argëtuar veten. Më vendosën në programin ESL (Anglishtja si Gjuhë e Dytë), por pas një kohe mësuesi tha se anglishtja ime ishte e pranueshme dhe më vonë, pas një testi IQ, hyra në programin "të talentuar".

Në shkollën e mesme, luaja në mënyrë të varur një lojë me role me shumë lojtarë të bazuar në tekst në internet që ishte një formë pa fytyrë e ndërveprimit shoqëror. Për rreth tetë orë në ditë për dy vjet, shikoja një ekran, duke klikuar, duke shkruar, duke biseduar, duke parë numrat që rriteshin ndërsa personazhi im fitonte përvojë dhe pajisje më të mira. Në shkollë, kur e pyesin: "Çfarë ka?" U ndjeva i penguar dhe disi i hutuar. "Asgjë," do të mërmërisja. Më duhej të mësoja të përpunoja "Çfarë ka?" jo fjalë për fjalë, si "Përshëndetje" dhe/ose "Çfarë po [bëni/për]?"

Më pëlqente të mblidhja sende (kartolina magjike, letra sportive, poç, monedha) dhe isha i heshtur si personalisht ashtu edhe me shkrim. Në fund të klasës së 8-të, 46 nxënësit në klasën time shkruan për "të preferuarat", "njerëzit e paharrueshëm", "ngjarjet e paharrueshme" dhe kujtime të tjera në një libër vjetor. Shokët e mi të klasës shkruan mesatarisht rreth 100 fjalë. Përgjigja ime, 28 fjalë, ishte më e shkurtra, pa njerëz apo ngjarje të paharrueshme.

Problemet e mia shëndetësore e komplikuan introversionin tim. Gjakderdhja nga hunda, ënjtja e nyjeve limfatike dhe plagët e gojës më kufizuan dëshirën dhe aftësinë për të folur, për të lëvizur gojën ose për të përdorur shprehjet e fytyrës. Unë kisha tetë dhëmbë të tërhequr në mënyrë që 24 të mbeturit të mund të futeshin në nofullën time të pazhvilluar. Unë e përjetova fytyrën time si një vend të shqetësimit të vetëdijshëm, në vend që si një mjet për vetë-shprehje; në lojën kompjuterike, duke u shoqëruar me lëvizje të vogla të gishtave, kjo pengesë më mungonte, dhe e përkeqësova atë.

Nga shkolla e mesme, do të bëhesha shumë më autik. Flisja rrallë, ndonjëherë duke u angazhuar që thjesht të mos flas gjithë ditën. Kur thosha diçka, njerëzit shpesh nuk mund të më dëgjonin apo kuptonin. Fola pa lëvizur gojën, vuri re një shok klase. U largova nga miqtë e mi. Mushkëria ime e djathtë u rrëzua spontanisht tre herë. Fytyra ime dukej e zymtë dhe e tensionuar. Kisha vetëbesim të ulët. Vëzhgova nga afër dhe në mënyrë të padukshme bashkëmoshatarët e mi, duke dashur të identifikoja fëmijët që ishin më të sikletshëm, të tërhequr dhe më ankth social se unë. Kam identifikuar më pak se 1 në 100 persona. U ndjeva i dënuar.

Nga viti 2001 deri në vitin 2008, në dhe pas kolegjit, ku u diplomova në gazetari, u bëra vazhdimisht më pak autik duke përmirësuar shëndetin tim fizik dhe mendor përmes dietës, stërvitjes, të qenit më shumë rreth njerëzve dhe metodave të tjera natyrore. Kaloja akoma më shumë kohë vetëm, dhe kisha më pak miq dhe miq të ngushtë, sesa të gjithë ata që takova në dukje, por në vitin 2005 fillova një blog letrar dhe u bëra aktive në internet dhe bëra miq në atë mënyrë.

Rreth vitit 2009, kur isha 26 vjeç, gazetarët dhe njerëz të tjerë filluan të më quanin mua, shkrimet dhe personazhet e mi autikë. Kisha dëgjuar për autizmin prej vitesh – ndoshta që nga viti 2002 nga një klasë psikologjie – por nuk e kisha parë nga afër.

Mësova se ishte një koleksion dobësish që shkaktonin vetminë që kisha, që i ekzaminova në mënyrë obsesive në shkrimet e mia (autofiksion për personazhe të vetëdijshëm, të fshehtë emocionalë, të ndjeshëm, por disi të ngjashëm me zombi, me zëra të papërkulur dhe shprehje fytyre neutrale/shqetësuese) , dhe për të cilën më pëlqente të lexoja në tregimet dhe romanet e njerëzve të tjerë – humor dhe personalitet i paqëndrueshëm, marrëdhënie të pasigurta dhe të pakënaqshme, një ndjenjë gërvishtëse e të qenit alergjik ndaj njerëzve por megjithatë të vetmuar.

Fillova ta shoh veten në mënyra të ndryshme si kufitare ose pak autiste. Kam përdorur shpesh një estetikë letrare autike, duke u fokusuar në detaje konkrete të papritura, duke përdorur ngjashmëri të çuditshme, duke shmangur idioma dhe gjuhë të tjera jo-fjalë për fjalë. "Ju shpresoni se janë vetëm zgjedhjet kripto-autike të autorit që e bëjnë këtë univers kaq të dhimbshëm real, jo rezonanca nga një përshkrim i drejtpërdrejtë i një kulture të pashpirt," shkroi Lydia Millet për romanin tim Taipei (39 ) . Ishin të dyja – kultura ishte pa shpirt dhe unë doja të isha i saktë.

Në NeuroTribes , Silberman shkruan se shumë në Silicon Valley, në industrinë e teknologjisë, duken autikë. Kam vënë re se shumë autorë autobiografikë dhe novelistë grafikë po ashtu. Ekziston një lidhje midis vetë-shprehjes autobiografike dhe autizmit, ose autoizmit, nga fjala greke auto , që do të thotë "vetë" ose "vetë-referues". Dhimbja dhe shqetësimi drejtohen nga brenda, drejt vetes, duke këmbëngulur që të bëhet diçka.

Në vitin 2010, fillova të trajtoj autizmin tim - dhe problemet e lidhura me të, si ankthi dhe depresioni - me amfetamina, benzodiazepina, MDMA dhe ilaçe të tjera farmaceutike, duke i përdorur ato për të vepruar normalisht, në mënyrë që të mund të jem social dhe të zvogëloj vetminë time. Pilulat ishin zgjidhje të dëmshme, të paqëndrueshme, por ato më treguan se personaliteti im nuk ishte i vendosur (mund të shikoja sytë, të isha mendjemprehtë dhe karizmatik) dhe më dhanë praktikë sociale në një terapi farmako-kognitive-sjellëse të vetë-drejtuar. U bëra shpejt i varur nga droga dhe përfundimisht u ndjeva edhe më i dënuar, ndoshta, sesa në shkollën e mesme.

Pas ndërprerjes së pilulave në 2013 dhe 2014, vazhdova të mësoja për trajtimet natyrale. Kam lexuar Gut and Psychology Syndrome: Trajtimi Natyror për Autizmin, Dispraksinë, ADD, Disleksinë, ADHD, Depresioni, Skizofreni (2010) nga Natasha Campbell-McBride, një ish-neurokirurge që ndryshoi autizmin e djalit të saj. Kam lexuar Bugs, Brains, and Bowels (2013), një antologji esesh që lidhin shëndetin e zorrëve me funksionin e trurit; Një pranverë e heshtur elektronike (2014), e cila shpjegoi efektet e dëmshme të fushave elektromagnetike artificiale; dhe Nourishing Traditions (2001), një libër gatimi i bazuar në urtësinë stërgjyshore, që më mëson të zëvendësoj vajrat bimore/farërash me yndyrna shtazore.

Nga Arti i të Shikuarit(1942) nga Aldous Huxley, mësova se si të shikoja më mirë fytyrat dhe sytë. Nga Christian Bogner, një mjek me një djalë autik, mësova bazën kimike përse kanabisi – neuroprotektiv, anti-inflamator – prish të menduarit rrethor, rrit kontrollin e mendjes dhe më lejon të buzëqesh dhe të qesh(40). Fjalët me gurë dhe autikë u rritën antonime për mua - nga ana bisedore, fenomenologjike, biologjike.

Nëpërmjet të ushqyerit, detoksifikimit, ushtrimeve, të shkruarit (dhe formave të tjera të vetë-shprehjes miqësore për autizmin), leximit (që më lejon të lehtësoj vetminë në mënyrë private, pa shqetësime), kanabisit, psikodelikëve që katalizojnë ndryshimin, meditimit dhe praktikës, bëhen shumë më pak autikë që nga shkolla e mesme dhe kolegji. Unë vlerësoj se tani varioj nga 30 deri në 98 për qind më autik se bashkëmoshatarët e mi, në varësi të orës, ditës, javës dhe muajit; Çdo simptomë ndryshon, kam mësuar, në varësi të gjumit, situatës, niveleve të inflamacionit, konsumit kulturor, mentalitetit dhe qindra faktorëve të tjerë.

Për të qenë në spektër sot, një fëmijë duhet të jetë të paktën 96,51 për qind më autik se bashkëmoshatarët e tij/saj, pasi më shumë se 3,49 për qind e fëmijëve amerikanë (rreth 1 në 29) janë tani autikë.

EPIDEMIA

Në vitin 1970, një studim i 899,750 fëmijëve të moshës 3 deri në 12 vjeç në Wisconsin përcaktoi prevalencën bazë të autizmit në 0,7 raste për 10,000 fëmijë (41). Në vitin 1985, autizmi ishte ende i rrallë, me rreth 5 raste për 10,000 fëmijë në SHBA(42). Në vitin 1995, kur rreth 20 në 10,000 fëmijë amerikanë ishin autikë(43), psikologu i marinës Bernard Rimland, babai i një djali me autizëm të rëndë, paralajmëroi se kishte një epidemi. Rimland, libri i të cilit Autizmi Infantile (1964) ndihmoi në diskreditimin e teorisë së prindërimit të keq, mbipërdorimin e antibiotikëve të implikuar, vaksinimet (veçanërisht vaksinën DPT) dhe ndotjen e korporatave(44).

Deri në vitin 2020, rreth 349 për 10,000 fëmijë amerikanë (dhe 498 për 10,000 djem, të cilët preken rreth 4 herë më shpesh se vajzat) nga mosha 3 deri në 17 vjeç ishin autikë (45). Rritja e përshpejtuar, eksponenciale - 3,000 përqind nga 1970 në 1995, 18,000 përqind nga 1995 në 2020 - është një problem i madh për teorinë gjenetike. Nëse autizmi do të ishte kryesisht gjenetik, normat do të ishin pothuajse konstante. Përkrahësit e teorisë gjenetike thonë se rritja është për shkak të kritereve të zgjeruara, diagnozave të gabuara dhe rritjes së ndërgjegjësimit, por studimet kanë gjetur të kundërtën.

Në vitin 1999, legjislatura e Kalifornisë lëshoi ​​një grant urgjent prej një milion dollarësh për Institutin MIND të UC Davis për të hetuar rritjen prej 273 për qind të autizmit në shtet nga 1987 në 1999. Raporti prej 70 faqesh që rezultoi deklaroi se rritja nuk ishte për shkak të "lirimit në kritere" ose "klasifikimi i gabuar", dhe se shumica e fëmijëve autikë "nuk kishin një histori familjare të autizmit". Ai arriti në përfundimin se "disa, nëse jo të gjitha, nga rritja e vëzhguar përfaqëson një rritje të vërtetë të rasteve të autizmit."(46)

Raporti, nga 27 njerëz në UC Davis dhe UCLA, studioi gjithashtu bindjet e prindërve, duke pyetur: "Çfarë mendoni se e shkaktoi autizmin e fëmijës suaj ose ndonjë problem tjetër zhvillimor?" Për prindërit e fëmijëve autikë të lindur në 1993, 1994 dhe 1995, 47.9 përqind nuk u përgjigjën ose thanë se nuk e dinin, 45.1 përqind implikuan toksinat mjedisore (me 33 përqind që përmendin vaksinat) dhe vetëm 26.6 përqind fajësuan gjenetikën.

Sa i përket rritjes së ndërgjegjësimit, një studim i vitit 2014 nga Cynthia Nevison në Shëndetin Mjedisor zbuloi se vetëm 20 deri në 25 përqind e rritjes së autizmit në SHBA mund t'i atribuohet "diagnostikimit më të mirë ose të zgjeruar". Nevison e krahasoi ngritjen me "një listë të toksinave të dyshuara" dhe gjeti "tendenca në rritje që lidhen pozitivisht" për eteret difenil të polibrominuar, aluminin dhe herbicidin antibiotik glyphosate.(47).

Sot rreth 2.5 milionë fëmijë amerikanë janë autikë. Ndoshta më pak se 10 përqind do të jetojnë plotësisht të pavarur (48), dhe si grup ata janë shumë më të sëmurë se njerëzit e tjerë, me çrregullime të gjumit (40 deri në 86 përqind) (49), ADHD (41 deri në 78 përqind) (50), zorrë problemet (deri në 70 përqind) (51), çrregullimet e humorit (deri në 50 përqind) (52), dhe çrregullimet e ankthit (rreth 40 përqind) (53), si dhe sëmundjet autoimune (54), koliti, astma, aritmia, alergjitë, infeksionet, dhimbjet e kokës, riniti, çrregullimet e lëkurës dhe mushkërive, diabeti dhe epilepsia (krizat kronike të trurit)(55). Shkalla e vetëvrasjeve të tyre është deri në dhjetë herë më shumë se norma normale (56), dhe jetëgjatësia mesatare e tyre është vetëm 36.2 (57); Vrapimi rrethor mund të jetë argëtues kur janë të vegjël, por adoleshentët dhe të rriturit bëhen të vetmuar. Rreth 40 për qind sulmojnë veten (58), dhe 25 deri në 50 për qind janë joverbale,

Autistët e rëndë, që numërojnë më shumë se një milion në SHBA, kërkojnë kujdes 24-orësh dhe kurrë nuk do të punësohen apo martohen. Disa janë të detyruar të mbajnë helmeta për t'u mbrojtur nga rrahja pa ndjenja. Shumë prej tyre duken të veçuar në botën e tyre torturuese, pa gjuhë, duke qarë, duke bërtitur, duke dëmtuar veten (shkaku kryesor i vizitave urgjente për fëmijët autikë) ose duke shkatërruar gjërat kur nuk janë katatonike.

Prindërit shqetësohen për atë që do të ndodhë kur ata të mos jenë më në gjendje të kujdesen për fëmijët e tyre me autizëm të rëndë. "Ju lutem mos më gjykoni shumë ashpër," i tha një nënë një doktori, "por kur të shkoj, do të marr djalin tim me vete."(60)

Fëmijët më autikë të sotëm janë shumë më autikë se ata të përshkruar nga Kanner dhe Asperger në vitet 1940. Në atë kohë, rreth 1.5 për qind nuk flisnin dhe asnjë nuk e sulmoi veten në mënyrë kronike. Nëse teoria gjenetike do të ishte e drejtë, atëherë duhet të kishte pasur fëmijë që ndjenin një dëshpërim kaq të pashpresë, saqë iu drejtuan "vetëkafshimit", "shtypjes së syve ose goditjes së syve", "përplasjes së kokës" dhe "goditjes së gjurit me kokë". (61)

Ndoshta këta fëmijë mendojnë se dikush (një person ose fuqi më e lartë) do t'i ndihmojë nëse ushtrojnë mjaftueshëm vullnetin e tyre pa gjuhë, ose ndoshta instinktivisht po përpiqen të shkatërrojnë burimin e ankthit të tyre - trurin e tyre.

Sa më i zakonshëm dhe më i rëndë të bëhet autizmi, aq më pak kuptim ka teoria gjenetike. Si dhe pse natyra do të zgjidhte për memeci vetëshkatërruese, jo riprodhuese, antisociale? Teoria gjenetike gjithashtu nuk mund të shpjegojë "autizmin e fituar", kur simptomat shfaqen pas viteve të zhvillimit normal(62); pse 30 deri në 50 përqind e autistëve regresojnë, duke u bërë befas më autikë(63); ose pse, sipas studimeve në Pediatrics International (64), Journal of Child Psychology and Psychiatry (65) dhe revista të tjera, vlerësohet se 10 deri në 20 përqind e autistëve shërohen, duke lënë spektrin.

Një tjetër e metë skandaloze e pikëpamjes gjenetike është se ajo nuk trajton faktin që të quash një çrregullim gjenetik nuk shfajëson faktorët mjedisorë, pasi pesticidet dhe rrezatimi (bërthamore(66), elektromagnetike(67)) janë gjenotoksikë, dëmtojnë ADN-në, duke shkaktuar mutacione. . Një studim i vitit 2022 në Nature Genetics që identifikoi 72 mutacione të lidhura me autizmin vuri re se shumica e tyre ishin de novo , që do të thotë se nuk ishin të trashëguara; 75 autorët e studimit nuk diskutuan shkakun e këtyre mutacioneve(68).

“Pas shtatëdhjetë vitesh kërkime mbi autizmin, pse duket se ne ende dimë kaq pak për të?” shkruan Silberman në hyrje të NeuroTribes. Ai nuk duket se i përgjigjet pyetjes së tij; në vend të kësaj, ai sugjeron që të ndalojmë së mësuari për autizmin, veçanërisht shkaqet e tij mjedisore, dhe të fokusohemi në pranimin e tij si pjesë e të qenit njerëzor.

Përgjigja më duket e qartë: sepse korporatat kanë bindur shumicën e qeverive, shkencëtarëve, gazetarëve dhe mediave që produktet e tyre janë të sigurta.

GLIFOZATI

Në Pranverën e heshtur (1962), Rachel Carson shkroi se pothuajse 500 kimikate të reja, "që nuk kanë homologë në natyrë", viheshin në përdorim në SHBA çdo vit. Ajo i shihte këto komponime sintetike, të cilat kryesisht dolën nga Lufta e Dytë Botërore, si një kërcënim madhor për ekzistencën njerëzore. Ajo shkroi se "duhet të shqetësohemi më shumë për efektet e vonuara të thithjes së sasive të vogla të pesticideve që kontaminojnë në mënyrë të padukshme botën tonë".

Industria kimike shpenzoi të paktën 250,000 dollarë për ta diskredituar atë (69), dhe ajo vdiq nga kanceri i gjirit në 1964, por libri i saj, i serializuar për herë të parë në New Yorker , u lexua gjerësisht dhe me ndikim politik, duke nxitur krijimin e Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit. (EPA) në vitin 1970 dhe ndalimi i disa pesticideve.

Në vitin 1974, dy vjet pasi DDT u ndalua në SHBA, EPA tashmë e korruptuar dhe/ose e paaftë i lejoi Monsanto, shitësit kryesor të DDT, të fillonte të shiste glyphosate në Përmbledhjen e saj vrasës të barërave të këqija. Shtatëqind ton glyphosate u përdorën në SHBA atë vit, 20,000 ton në 1995 dhe 138,000 ton në 2014(70), një rritje 200-fish pothuajse që përputhet me rritjen e autizmit gjatë së njëjtës periudhë. Tani është herbicidi më i përdorur në histori. Është në pambuk jo-organik, duhan, fishekë vape dhe në shumicën e ushqimeve jo organike (megjithëse edhe ushqimet organike mund të përmbajnë sasi të vogla të tij), dhe është gjetur në ajër (71), tokë (72), shi/sipërfaqe/ ujë rubineti (73), gjaku (74), urina (75), qumështi i gjirit (76) dhe formula e foshnjës (77).

Emri:  autism glyphosate.jpg

Shikime: 378

Madhësia:  42.4 KB

Grafiku nga Beecham dhe Seneff (2016) që krahason fëmijët amerikanë me autizëm dhe tonelata glifosate të përdorura në misër dhe sojë. Korrelacioni nuk do të thotë domosdoshmërisht shkak, por do të thotë: “Kjo duket e dyshimtë dhe ndoshta duhet të hetohet.

Glyphosate shkakton më së shumti çrregullime dhe sëmundje moderne, duke përfshirë autizmin, kancerin, Alzheimer-in dhe diabetin, sipas gjashtë punimeve të botuara nga 2013 deri në 2016 nga Anthony Samsel dhe Stephanie Seneff. Ai e bën këtë, ndër mënyra të tjera, duke thyer barrierat e zorrëve dhe gjak-trurit; duke shtypur enzimat e citokromit P450 (të përdorura nga kafshët për të metabolizuar toksinat, për të sintetizuar endokannabinoidet dhe hormonet, për të aktivizuar neuronet shqisore); prishja e rrugës së shikimatit në bimë dhe mikrobe, duke shkaktuar mangësi të kafshëve në të paktën serotonin, DMT, 20 opioidë, nëntë vitamina, dopaminë, melatonin; dhe duke u futur gabimisht në mijëra proteina sepse i ngjan glicinës, një nga 22 aminoacidet që jeta përdor për të ndërtuar veten(78).

Seneff, një shkencëtar i lartë kërkimor në MIT, ka argumentuar se glifosati, të cilin SHBA e përdorin më së shumti nga çdo vend – duke e spërkatur atë në një zonë të barabartë me rreth tre Kaliforni (79) – është toksina më përgjegjëse për epideminë e autizmit. Në një punim të vitit 2016, Seneff dhe James Beecham përshkruan të paktën shtatë mënyra se si glifosati mund të shkaktojë autizëm, duke përfshirë efektet negative në gjëndrat tiroide të nënave dhe fëmijëve gjatë shtatzënisë, duke ndërprerë hyrjen e kalciumit në neuronet e papjekur dhe duke bërë që nënat të kalojnë citokina. në placentë/fetus (80).

Në vitin 2016, organizata jofitimprurëse Moms Across America dërgoi pesë vaksina të fëmijërisë në Microbe Inotech Laboratories për t'u testuar për glyphosate. Duke përdorur testin ELISA, glifosati u gjet në të pesë vaksinat, në 0,107 deri në 2,671 pjesë për miliard(81). Vaksina MMR, e cila rritet si një kulturë e gjallë në xhelatinë, përmbante më së shumti glyphosate. Testet shtesë nga laboratorë të shumtë në 19 vaksina konfirmuan kontaminimin(82), i cili për shumë njerëz nuk ishte befasues, pasi vaksinat përmbajnë soje, saharozë, fruktozë, laktozë, serum gjedhi, proteina veze dhe xhelatinë që rrjedhin nga të mbjellat dhe fabrika të spërkatura me glifosate -kafshët e kultivuara që ushqehen me tul të sojës, misrit dhe panxharit shumë të kontaminuar.

Monsanto u përgjigj duke thënë se testi ELISA nuk ishte i besueshëm. Projekti i Literaturës Gjenetike, një organizatë jofitimprurëse pro-pesticideve e financuar në atë kohë fshehurazi nga Monsanto dhe korporata të tjera(83), papagallëzoi Monsanton, duke shtuar se “nëse mbetjet e glifosatit janë të pranishme në vaksina, gjë që është shumë e dyshimtë, t's [sic ] pothuajse e sigurt se nivelet e ekspozimit të mbetjeve janë aq të vogla sa të jenë të pakuptimta, edhe pse njoftimi për shtyp i Moms Across America iu referua studimeve që zbuluan se nivelet e glifosatit më të ulëta se në vaksinat ishin neurotoksike, shkatërronin bakteret e zorrëve dhe shkaktuan vdekjen e qelizave të placentës njerëzore.

CDC, e informuar për gjetjet, tha se ishte problemi i FDA. FDA, e pyetur nga nënat në të gjithë Amerikën nëse do të testonin vaksinat për glyphosate, tha se nuk do të testonin nivelet e glifosatit në asgjë (84). Mediat kryesore, të financuara kryesisht nga Big Pharma, gjithashtu i kanë injoruar gjetjet. Në vend të kësaj, New York Times raportoi, 10 muaj më vonë, se glyphosate ishte gjetur në akulloren e Ben & Jerry.

Heqja e timerosalit nga tre vaksinat e fëmijërisë duke filluar në vitin 1999 shpesh deklarohet si provë ose provë se vaksinat nuk shkaktojnë autizëm—“Edhe pasi timerosali u hoq nga pothuajse të gjitha vaksinat e fëmijërisë, normat e autizmit vazhduan të rriteshin”, thotë faqja e internetit e CDC- por antibiotiku që kapërcen barrierën gjaku-tru është ende në vaksinat kundër gripit që u jepen nënave shtatzëna dhe foshnjave çdo vit, dhe glifosati nuk është adresuar, as toksinat e tjera të paqëllimshme në vaksina, si plumbi (85), çeliku inoks. 86), dhe pesticidet e shumta jo-glifosate në sojë/misër/xhelatinë, ose ato të qëllimshme, si konservantët jothimerosal dhe adjuvantet e aluminit.

Shumica e vaksinave jo të gjalla dhe patogjene jo të plota nuk janë mjaftueshëm toksike për të provokuar një përgjigje të mjaftueshme imune; për të rritur toksicitetin, në 1932 u shtuan adjuvantë alumini në vaksinat(87). Alumini, i cili nuk ka funksion biologjik, mbetet "adjuvanti" më i përdorur, që do të thotë "të ndihmosh". Qeveria nuk teston se sa korporata alumini vendosin në vaksinat e tyre. Nivelet ndryshojnë (88), madje edhe midis "të njëjtës grumbull", shkruan Christopher Exley në Imagine You Are an Atom Aluminium (2020) - "brenda një pakete prej pesë vaksinash të gatshme për përdorim, përmbajtja e aluminit mund të ndryshojë me 50 përqind ose më shumë.”

Emri:  vaccinations by country.jpg

Shikime: 376

Madhësia:  25.9 KB

Numri i vaksinave në vitin 2009 për fëmijët e vaksinuar plotësisht nën moshën pesë vjeç. Është interesante se disa nga vendet më të shëndetshme përdorin më pak vaksina. (Statistikat nga Epoka e Autizmit, "Autizmi dhe vaksinat në mbarë botën: oraret e vaksinave, normat e autizmit dhe vdekshmëria nën 5 vjeç", Generation Rescue, 2009.)

Alumini është gjithashtu në formulën e bebeve, farmaceutikë, antidjersë, krem ​​kundër diellit dhe enët e gatimit, por këta faktorë nuk janë intravenoz dhe nuk janë rritur në mënyrë eksponenciale. Në vitin 1962, fëmijët amerikanë morën tre vaksina. Në vitin 1983, kur linda, u mandatuan dhjetë vaksina. Në vitin 1986, Akti Kombëtar i Dëmtimeve të Vaksinave të Fëmijërisë i liroi korporatat nga përgjegjësia për dëmtimet e vaksinave, duke çuar në një zgjerim të shpejtë të orarit të vaksinave në SHBA; deri në vitin 2018, fëmijët e "vaksinuar plotësisht" në SHBA morën 38 vaksina nga mosha 0 deri në 5 (89) - më së shumti nga çdo vend, më shumë se dyfishi i mesatares së vendeve në Evropë dhe Azi, ku normat e autizmit janë një e katërta (90 ) në një të 10 (91) atë të SHBA

Në vitin 2018, studimi i parë mbi aluminin në trurin e individëve autikë të vdekur gjeti nivele "jashtëzakonisht të larta", më të lartat e gjetura ndonjëherë në indin e trurit të njeriut (92). Në Imagine You Are an Atom Alumini, Exley, një nga autorët e studimit, shpjegon një mënyrë se si arriti atje - qelizat reaktive imune, si makrofagët, marrin alumin në vendin e injektimit; kur këto qeliza vdesin, në tru dhe gjetkë, ato lëshojnë "ngarkesat e tyre shumë toksike". Seneff, në Trashëgimia toksike : Si glifosati vrasës i barërave të këqija po shkatërron shëndetin dhe mjedisin tonë (2021), përshkruan një mënyrë tjetër se si arriti atje:

Dy molekula glifosate mbështillen rreth një atomi alumini, duke fshehur ngarkesën e tij dhe duke prodhuar një molekulë të vogël të pakarikuar që kalon lehtësisht barrierat. Kjo lidhje e glifozatit lejon që alumini të bartet përtej barrierës së zorrëve dhe në bërthamat e trungut të trurit, ku një mjedis acid e shtyn glifosatin ta lëshojë atë.

Glyphosate dhe alumini mund të jenë faktorët më të mëdhenj aktualë të identifikuar deri më tani në autizëm, por shumë të tjerë janë të njohur dhe mijëra kimikate të reja futen çdo vit (më shumë se 80,000 tani janë miratuar për përdorim në SHBA(93)), ndërsa ato të ndaluara qëndrojnë në mjedis. DDT dhe metabolitët e tij, duke përfshirë DDD dhe DDE, janë ende të zbulueshëm në kunguj, brokoli dhe ushqime të tjera (94), dhe një studim i vitit 2005 nga Grupi i Punës për Mjedisin gjeti 287 kimikate, duke përfshirë emetimet e makinave, retardantët e zjarrit dhe pesticide të ndryshme të ndaluara. në gjakun e kordonit kërthizor të 10 foshnjave amerikane; 217 nga komponimet ishin neurotoksina të njohura dhe 208 ishin treguar se shkaktonin defekte të lindjes ose zhvillim jonormal te kafshët (95).

"Është e mundur që në botën tonë gjithnjë e më toksike, mosfunksionimi neurologjik si autizmi mund të rritet edhe në mungesë të glifosatit," shkruan Seneff në Toxic Legacy . Kjo është e rëndësishme për t'u mbajtur mend sepse një strategji standarde dhe e suksesshme e korporatave është të thjeshtojë ligjërimet shëndetësore në një faktor, si thimerosal ose MMR, dhe më pas "të provojë", përmes shtrembërimit, shtypjes ose shkatërrimit të provave dhe kriptokontrollit të masmedia, se nuk shkakton çfarëdo çrregullimi.

Duket se truri modern - i kequshqyer nga shumë gjenerata, i privuar kronik nga gjumi, i zhytur në rrezatim antropogjen - është i mbingarkuar nga mijëra helme të vjetra dhe të reja që kalojnë barrierat e zorrëve që rrjedhin dhe gjak-trurit, duke çuar në inflamacion kronik të trurit, duke shkaktuar simptomat e autizmit dhe çrregullime të tjera.

Truri mjaftueshëm i përflakur dhe i dëmtuar nuk mund të gjenerojë lidhjet e reja të nevojshme për të analizuar dhe për t'iu përgjigjur risisë dinamike komplekse. Kjo i bën sytë, fytyrat dhe njerëzit – gjëra të paparashikueshme që kërkojnë reagime të menjëhershme dhe të vazhdueshme – dërrmuese dhe zhgënjyese të paangazhueshme. Studimet në 2017 zbuluan se (1) autistët shmangin kontaktin me sy jo për shkak të "indiferencës ndërpersonale", siç besohet tradicionalisht, por sepse është "tmerrësisht stresues" (96) dhe se (2) joautistët kishin përshtypjet e para negative për autistët, duke e gjykuar veten më pak të prirur të rrinë, të bisedojnë ose t'i pëlqejnë (97).

Autizmi, e di, është i bezdisshëm për të tjerët dhe dekurajues për autistët. Tiparet autike - humori i keq, ndjeshmëria ndaj tingujve, shqetësimi me rutinat, tik-at e paqarta sociale, kontakti i paqartë me sy, faljet e shpeshta, fytyrat e ngathëta, zërat e turbullt - i mbajnë të tjerët larg në një cikël të dëshpëruar dhe vetëushqyer. Shumë herë kam pasur frikë dhe/ose i kam shmangur ndërveprimit social thjesht sepse nuk doja t'i bëja njerëzit të ndiheshin të pakëndshëm.

Kënaqësia, lidhja, kënaqësia, kuptimi, përmbushja dhe stimulimi - opioidet, oksitocina, endokannabinoidet, dopamina, etj. - normalisht që arrihet përmes marrëdhënieve njerëzore, tek autisti devijohet, duke filluar në vitet e formimit kur truri po zhvillohet me shpejtësi , ndaj aktiviteteve josociale me qëllime të shpikura nga vetja. Kjo shpjegon disa nga sjelljet e pazakonta të autistëve - lëkundjet, përplasjet me duar dhe forma të tjera "stimulimi" (vetë-stimulues) - dhe pse ata preferojnë aktivitete të përsëritura dhe të vetmuara.

Izolimi i nxitur nga dhimbja dhe ankthi shpjegon gjithashtu (1) interesin e tyre për kompjuterët, internetin, shkencën dhe artin, në krahasim me politikën dhe sportin, dhe (2) një nga pozitivet e hidhura të autizmit: Individët autikë janë më pak ka të ngjarë të konformohen, pjesërisht sepse konformiteti ndihet më pak i kënaqshëm dhe ngushëllues për ta sesa për njerëzit e tjerë. Rezistenca e brendshme e autistëve ndaj presionit dhe autoritetit të bashkëmoshatarëve, e kombinuar me statusin e tyre të jashtëm dhe gjuhën e saktë, i lejon ata të vërejnë dhe të përshkruajnë të metat e shoqërisë më mirë se ato që janë zhytur rehat në të që nga lindja.

NEURODIVERSITETI

NeuroTribespromovon një formë të re, ekstreme të teorisë gjenetike të quajtur neurodiversitet, e cila thotë se autizmi, ADHD dhe kushte të tjera neurologjike janë "variacione konjitive që ndodhin natyrshëm", po aq të lindura sa të qenit homoseksual apo kinez, për t'u pranuar si normale, optimale dhe të lashta. . Silberman mund ta bëjë këtë argument sepse ai injoron autizmin e rëndë, pjesën më të madhe të historisë njerëzore, efektet e ndotësve dhe se autistët kanë përqindje më të lartë për pothuajse çdo sëmundje mendore dhe fizike (98). Ai mendon se ne duhet të ndalojmë së studiuari etiologjinë gjenetike dhe atë mjedisore, dhe në vend të kësaj të fokusohemi në destigmatizimin e tipareve autike dhe shtimin e shërbimeve sociale, si "zonat e qeta" në shkollë "ku një nxënës që ndihej i mbingarkuar përkohësisht mund të shmangte një shkrirje".

Jam dakord që destigmatizimi dhe shërbimet mbrojtëse do të ishin të dobishme - dhe, duke shkuar më tej, se ne mund t'i vlerësojmë dhe ushqejmë autistët tanë funksionalë, duke i udhëhequr ata në role që vlerësojnë aftësinë e tyre për të parë dhe thënë atë që të tjerët nuk munden - dhe jam dakord që ne mund të ndalojmë kërkimin e shkaqeve gjenetike , por nuk mendoj se duhet të ndalojmë së hetuari faktorët mjedisorë. Në vitin 2009, Irva Hertz-Picciotto nga Instituti MIND i UC Davis tha: “Tani për tani, rreth 10 deri në 20 herë më shumë dollarë kërkimore shpenzohen për studimet e shkaqeve gjenetike të autizmit sesa për ato mjedisore. Ne duhet të barazojmë fondet.” (99)

Teoria gjenetike - dhe veçanërisht varianti i saj i neurodiversitetit, që nënkupton se autizmi nuk është vetëm kryesisht, por plotësisht gjenetik - shfajëson korporatat dhe qeveritë që ato kontrollojnë (të paktën 15 njerëz kanë punuar gjatë karrierës së tyre si për Monsanto ashtu edhe për qeverinë federale (100). një mosfunksionim ndër-industrial, dypartiak i quajtur "dera rrotulluese")(101), duke ia vënë të gjithë fajin vetë natyrës, duke vazhduar atë që Rachel Carson e quajti "lufta e njeriut kundër natyrës". Dhe kështu NeuroTribes , i lavdëruar nga mediat e kontrolluara nga korporata, ishte jashtëzakonisht i suksesshëm.

Teoria gjenetike duket se e ka dërguar kërkimin e autizmit "në drejtimin e gabuar për dekada të tëra", siç shkroi Silberman për teorinë psikogjenike, të fajësimit të prindërve; neurodiversiteti ka potencialin ta dërgojë diskursin në një drejtim edhe më të gabuar. Përkrahësit e tij, duke besuar se autizmi është statik dhe jo dinamik, duan që të gjithë të ndalojnë së ekzaminuari negativët e tij. Kjo për mua është sikur dikush të më përplaste rastësisht, duke më lënduar, dhe më pas pothuajse të gjithë vazhdonin të thoshin të fokusohesha në gjërat pozitive, ndërsa disa njerëz punonin për të parandaluar aksidentet e ardhshme dhe për të shëruar dëmtimin tim.

Në vitin 2018, një gjykatë në Kaliforni urdhëroi Bayer, korporatën farmaceutike gjermane që bleu Monsanto atë vit, të paguante 289 milionë dollarë si dëmshpërblim për glifosatin që shkakton kancer në një kujdestar shkolle (102). Në vitin 2019, kur Bayer humbi dy raste të tjera dhe po përballej me dhjetëra mijëra padi të ngjashme, New York Times publikoi një reklamë nga Bayer që ishte thjesht një citim nga një agjenci qeveritare:

"EPA nuk ka gjetur asnjë rrezik për shëndetin publik nga përdorimet aktuale të regjistruara të glyphosate."—Andrew Wheeler, administrator i EPA ( 103 )

Në vitin 2022, paneli i gjykatësve i Gjykatës së Apelit të Qarkut të 9-të të SHBA-së zbuloi se vlerësimi i EPA-së për glifosatin mbi shëndetin e njeriut ishte i gabuar, sepse ai injoroi studime të rëndësishme, zbriti këshillat e ekspertëve dhe përdori "arsyetim jokonsistent".(104) Bayer ka thënë se do

të ndaloni shitjen e glifosatit për konsumatorët amerikanë duke filluar nga viti 2023(105), Costco e ka ndaluar shitjen e tij, më shumë se 25 vende e kanë ndaluar ose kufizuar përdorimin e tij dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka etiketuar atë "ndoshta kancerogjen për njerëzit", duke deklaruar gjithashtu se provat ishin "E fortë" se është gjithashtu gjenotoksike, por qeveria amerikane – e cila gjatë dekadave vazhdimisht, me kërkesë të Monsanto, ka rritur sasinë e mbetjeve të glifosatit të lejuara në ushqim (106) – ende thotë se është e sigurt.

Ndikimi i drejtpërdrejtë dhe i tërthortë i triliona dollarëve nga korporatat kimike dhe farmaceutike gjatë shekullit të 20-të - në reklama, lobim, grupe të para, donacione për Kongresin, fushata sekrete dhe të hapura për marrëdhëniet me publikun, ngacmimi dhe spiunimi i gazetarëve (107), pagesa e shkencëtarëve për mbrojnë produktet e tyre në mediat kryesore (108), artikujt dhe letrat me shkrim fantazmë (109) - ka gjeneruar një paragjykim të fshehur, të përhapur, anti-natyrë, pro-teknologjisë, pro-sintetike-kimike në kulturën kryesore.

Në NeuroTribes, paragjykimi vjen si një përbuzje e ashpër, irracionale, jokoherente ndaj hetimit të toksinave mjedisore: Për Silberman, pikëpamja se autizmi është "një devijim historik - një nënprodukt i botës toksike moderne" është një "iluzion tinëzar" që ka " kontribuoi në një neglizhencë të habitshme të nevojave të të rriturve autikë dhe familjeve të tyre.” Në fund të librit të tij, në një palë fjali kurioze, ai pranon se nuk e di se çfarë është autizmi, hedh poshtë efektet e qytetërimit dhe thotë se çfarë është autizmi:

Cilido qoftë autizmi, ai nuk është një produkt unik i qytetërimit modern. Është një dhuratë e çuditshme nga e kaluara jonë e thellë, e kaluar përmes miliona viteve të evolucionit.

Por më e hershmja që ai shkon në librin e tij prej 548 faqesh është shekulli i 18-të, duke sugjeruar se Henry Cavendish (1731–1810) ishte autik. Është sikur Silberman të ishte në një spital dhe ai vazhdoi të thoshte, "Kështu është kudo", pa parë jashtë.

EVOLUCIONI

Rreth gjashtë milionë vjet më parë, disa majmunë filluan të lëviznin nga pyjet në savana dhe kullota, duke e zhvendosur gradualisht dietën e tyre gjithëngrënëse nga bimore në atë shtazore, duke evoluar, në shkëlqimin e padukshëm të fushës elektromagnetike natyrore të Tokës prej rreth 8 herc, në Gjinia homo dy milionë e gjysmë vjet më parë. Ndryshimi i dietës vazhdoi përmes Homo habilis dhe Homo Erectus , me një fokus në rritje në yndyrnat shtazore (110) dhe Homo sapiensu shfaq rreth 300,000 vjet më parë, duke pushtuar çdo kontinent, përveç Antarktidës, më së voni 60,000 vjet më parë. Paraardhësit tanë nga kjo periudhë kohore ekzistojnë ende në shumë vende, në rreth 5000 grupe, nga Pajvani në Tajvan në Mazatec në Meksikë deri në Hadza në Tanzani. Ata janë aborigjenë - paraardhësit tanë të gjallë.

Nga viti 1830 deri në 1857, George Catlin jetoi, intervistoi dhe pikturoi njerëz nga 150 fise të Amerikës Veriore dhe Jugore, të gjitha këto ishin ende biologjikisht rezonuese me natyrën, duke ndjekur paraardhësit e tyre në çështjet e dietës dhe mjekësisë. Besimet e qytetërimit për shëndetin aborigjinal ishin anuar rëndë, sipas Catlin, nga një paragjykim racist kundër "të egërve". Në përvojën e Catlin, njerëzit e egër ishin më të fortë, më të lumtur, më të përshtatur dhe shumë më pak të sëmurë se njerëzit e civilizuar, duke qeshur dhe buzëqeshur më shumë, me pleq aktivë dhe më pak se 0.5 për qind vdekshmëri foshnjore. Catlin shkroi:

Në mesin e dy milionë njerëzve të egër që kam vizituar, nuk kam parë apo dëgjuar kurrë për një kërpudhat (kurrizin e shtrembër), megjithëse kërkesat e mia janë bërë në çdo fis; as nuk kam parë ndonjëherë një Idiot apo të Çmendur mes tyre, megjithëse kam dëgjuar për tre ose katër, gjatë udhëtimeve të mia, dhe ndoshta për aq shumë të Shurdhër e Memecë. (111)

Këto ditë, në mesin e dy milionë amerikanëve, rreth 20,000 kanë spondilit ankilozant (një sëmundje autoimune që unë kam që mund të çojë në një shtyllë të shtrembër), 50,000 janë me prapambetje mendore (112), të paktën 50,000 janë skizofrenikë (113), 35,010 kanë demi ) (Alzheimer, Parkinson, etj.), 10,000 janë autikë të rëndë dhe 650 janë të shurdhër. dikush me dobësi të tilla, por kjo nuk ishte e vërtetë. Në çdo rast që Catlin hasi ose dëgjoi për të, "këto krijesa fatkeqe jo vetëm që u furnizuan dhe mbroheshin me kujdes dhe simpati të jashtëzakonshme, por në të gjitha rastet ruheshin me një supersticioz .kujdesi, si enë e mundshme e ndonjë misteri të rëndësishëm, të krijuar nga Shpirti i Madh, për përfitimin e padyshimtë të familjeve ose fiseve të cilave ata i përkisnin.

Gjetjet e Catlin janë vërtetuar nga shumë njerëz, duke përfshirë Vilhjalmur Stefansson, i cili jetoi dhe udhëtoi me aborigjenët e Alaskës nga viti 1906 deri në 1912(116), dhe, më e famshmja dhe më rigorozisht, nga dentisti Weston A. Price, i cili në vitet 1930 vizitoi 14 jo- grupe moderne në vende të ndryshme, nga Australia në Kenia. Në të ushqyerit dhe degjenerimin fizik(1939), Price shkroi se aborigjenët merrnin deri në 10 herë vitaminat dhe mineralet e homologëve të tyre të civilizuar, nuk kishin nevojë të hiqeshin dhëmbët e mençurisë dhe kishin dhëmbë gati të përsosur; por kur kaluan në dietat moderne, ata përjetuan degjenerim fizik dhe mendor që u grumbullua gjatë brezave.

Vendasit ishin të vetëdijshëm se nëse prindërit e tyre të ardhshëm nuk do të ishin "në gjendje dhe ushqim të shkëlqyer fizike", foshnjat e tyre do të pësonin "lëndime mendore dhe fizike", shkroi Price. Në shumë grupe, "vajzat nuk lejoheshin të martoheshin derisa të kishin kaluar një periudhë të ushqyerjes speciale" që zgjati deri në gjashtë muaj - organe, vezë peshku, gaforre merimangash, përveç dietës së tyre normale, e cila përfshinte të gjitha pjesët e kafshëve. dhe një shumëllojshmëri bimësh. Në shumë grupe afrikane, baballarët e ardhshëm morën gjithashtu ushqime të veçanta. Shoqëritë indigjene dukeshin të optimizuara për të krijuar atë që Price i quajti "foshnjat e përsosura".

Në kontrast me "shqetësimin dhe kohëzgjatjen e punës së nënave moderne", lindja e fëmijëve për paraardhësit tanë ishte "një proces shumë i thjeshtë dhe i shpejtë, i shoqëruar me pak frikë apo frikë", shkroi Price. Në shumë grupe, të porsalindurit mbështilleshin në një "myshk absorbues" dhe liheshin pa u larë për javë të tëra, duke rezultuar në lëkurë të pastër dhe të shëndetshme. Dietat speciale vazhduan për gratë gjatë laktacionit. Në një fis në Peru dhe në shumë fise në Afrikë, nënat që ushqeheshin me gji hanin quinoa si "stimuluese për rrjedhën e qumështit".

Të gjitha këto dhe shumë tradita të tjera ndoshta datojnë qindra mijëra, nëse jo miliona vjet, gjatë të cilave ndotësit e panumërt të qytetërimit nuk ekzistonin.

SHËRIMI

Për mua, mesazhi më i madh i autizmit është ky: Ne po helmojmë veten. Natyra nuk është mizore; përkundrazi, është qytetërimi modern që është vetëshkatërrues.

Qytetërimi u shfaq (ose, më shumë gjasa, u rishfaq) me Çatalhöyük dhe Evropën e Vjetër rreth 9000 vjet më parë dhe u shkëput gjithnjë e më shumë nga natyra pas ardhjes së luftës rreth 6500 vjet më parë(117). Mijëvjeçarë më vonë, në vitet 1700, Revolucioni Industrial derdhi metale toksike në ajër, tokë, ujë dhe zinxhirin ushqimor. Rreth vitit 1800, njerëzit filluan të gjenerojnë fusha elektromagnetike artificiale(118). Ndërtimi i rrjetit elektrik amerikan 60 herc filloi në vitet 1890. Luftërat botërore nxitën prodhimin e helmeve sintetike, efemerave plastike dhe armëve radioaktive. Më shumë se 2000 bomba atomike/bërthamore u shpërthyen në atmosferë, nëntokë dhe nënujore nga viti 1945 deri në 1992, duke lëshuar uranium, cezium, etj., në biosferë. Psikiatrit filluan të përshkruajnë antipsikotikë, ilaqet kundër depresionit, dhe barna të tjera për sëmundjet mendore për të rriturit në vitet 1950 dhe fëmijët në vitet 1980 (119). Të lashtat e modifikuara gjenetikisht, të krijuara për t'i rezistuar glifosatit, rritën përdorimin e glifosatit në mënyrë eksponenciale duke filluar nga viti 1996. Wi-Fi u prezantua një vit më vonë dhe çdo gjeneratë e rrjetit celular ka përdorur frekuenca më të larta, me 5G që funksionon në 0.7 deri në 80 miliardë gigahertz. Rrezatimi Gigahertz është rritur një milion trilion herë në dekadat e fundit, sipas një 2018Artikulli i Lancet me titull "Ndotja elektromagnetike planetare: Është koha për të vlerësuar ndikimin e saj." (120)

Të gjithë këta ndotës të rinj fuqizojnë njëri-tjetrin - Wi-Fi dhe telefonat celularë, për shembull, thyejnë membranat dhe barrierat e ndryshme trupore, duke rritur intra- Gama e trupit të petrokimikeve dhe toksinave të tjera molekulare. Disa njerëz janë më të ndjeshëm se të tjerët. Autorët e një punimi të vitit 2013 në Patofiziologji vunë në dukje se "brishtësia biologjike" e njerëzve autikë mund t'i bëjë ata veçanërisht të prekshëm ndaj efekteve të shumëfishta negative të rrezatimit elektromagnetik.(121)

Krahasuar me paraardhësit tanë nga 50,000, 5,000, 500, 100, madje edhe vetëm 50 apo 25 vjet më parë, të gjithë jemi të dëmtuar thellë, jemi të gjithë, në atë që unë e quaj Çrregullimi i Spektrit të Qytetërimit, të depresionuar, të shqetësuar, të paqëndrueshëm, të çmendur, psikotikë, dhe autike. Në këtë mjedis kaotik, ndjeshmëria, durimi dhe falja duken thelbësore, veçanërisht ndaj fëmijëve: Sa më thellë në histori të ketë lindur, aq më shumë ka të ngjarë të jetë i dëmtuar.

Christopher Exley ka sugjeruar se kushtet si ADHD, disleksia dhe diskalkulia janë "thjesht forma 'të buta'" të çrregullimeve më serioze neurozhvillimore si autizmi (122). Të tjerë kanë vërejtur se Alzheimeri, skizofrenia dhe shumë çrregullime të tjera mendore, si autizmi, gjithashtu (1) ndoshta kryesisht shkaktohen plotësisht nga qytetërimi dhe (2) shihen nga mjekësia e zakonshme si çrregullime gjenetike misterioze.(123)

Shtetet e Bashkuara - të cilat që nga viti 2011 kishin shkallën më të lartë të vdekjes së foshnjave të ditës së parë në botën e industrializuar (124) - mund t'i nënshtrohen autizmit, duke u bërë një shembull paralajmërues për vendet e tjera. Shkalla e autizmit këtu është dyfishuar mesatarisht çdo pesë vjet që nga viti 1970. Me këtë normë, shumica e djemve amerikanë do të jenë autikë deri në vitin 2036, dhe rreth vitit 2045 shumica e fëmijëve këtu do të jenë joverbalë.

Qytetërimi nuk ka nevojë të jetë kaq toksik. Mund të ktheheshim lehtësisht në vitet 1980, kur autizmi ishte i rrallë. SHBA mund të rimendojë orarin e saj të vaksinave jashtë kontrollit. Ka kultura të pandotura të sojës, xhelatinës dhe rritjes së viruseve - dhe ndihmës më të sigurt se alumini. Ne mund të ndalojmë reklamat e drogës direkt te konsumatori, si çdo vend tjetër përveç Zelandës së Re, dhe të zëvendësojmë përmbajtjen distopike me informacione të dobishme, fuqizuese se si të bëhemi më të shëndetshëm dhe më të lumtur në mënyrë natyrale.

Lëndët ushqyese, agjërimi, tokëzimi (prekja e tokës me këmbë të zbathura ose pjesë të tjera të trupit), rrezet e diellit, gjumi dhe ushtrimet lehtësojnë aftësitë detoksifikuese të trupit dhe vetë-shëruese. Organet e kafshëve janë burime të bollshme, të pashfrytëzuara të vitaminave të tretshme në yndyrë. Uji mineral i pasur me silikon largon aluminin nga trupi(125). Bacillus subtilis, një bakter në formë shufre, mund të degradojë 65 për qind të glifosatit në tokë, ndërsa mikrobet në lakër turshi dhe ushqime të tjera të fermentuara mund të jenë në gjendje të metabolizojnë glyphosate dhe metabolitin e tij gjithashtu toksik AMPA(126). Bujqësia rigjeneruese, pa pesticide, e përsosur gjatë mijëvjeçarëve nga paraardhësit tanë, prodhon në mënyrë të qëndrueshme ushqime ushqyese duke shëruar gjithashtu planetin. Electrosmog mund të reduktohet ndjeshëm duke shkëputur pajisjet elektronike dhe pajisjet e papërdorura, duke i vendosur telefonat në modalitetin "Aeroplan" dhe duke përdorur internetin me kabllo.

Në vend që të drogojmë 64 për qind të fëmijëve autikë me ilaqet kundër depresionit, antipsikotikët, amfetaminat, benzodiazepinat dhe neurotoksina të tjera (127), ne mund të fokusohemi në trajtime të vërtetuara, natyrale, të përqendruara rreth ushqyerjes, detoksifikimit dhe aktivitetit fizik. Në vend që të shikojmë për ndihmë drejt korporatave ultra-fitimprurëse me histori të gjata të sjelljes kronike kriminale, ne mund të shqyrtojmë mijëra punime shkencore të rishikuara nga kolegët e injoruar nga mediat e korporatave, librat e shumtë nga prindërit që kanë shëruar autizmin e fëmijëve të tyre dhe paraardhësit indigjenë - vetë natyra, sistemi më i gjatë i mbijetuar - për njohuri.

Sa më autik mes nesh, aq më i lënduar dhe i përjashtuar nga qytetërimi, i bekuar dhe i mallkuar me izolim dhe pavarësi mendore, i prirur drejt saktësisë në numra dhe në gjuhë, mund ta çojë shoqërinë në punën graduale, shpërblyese të shërimit.

Burimi: Mars Review