Vullkani Popocatépetl nxjerr tym dhe hi, duke vënë në gatishmëri miliona meksikanë

Emri:  gettyimages-1492659680_custom-210af7ffaff361a7dd8dbd6f7938a4280f21244d-s1100-c50.jpg

Shikime: 482

Madhësia:  20.5 KB
Vullkani Popocatépetl nxjerr materiale inkandeshente të martën. Vullkani i dytë më i madh në Meksikë rriti aktivitetin e tij dhe autoritetet e ngritën alarmin në nivelin e dytë më të lartë.
Cristopher Rogel Blanquet/Getty Images

Vullkani Popocatépetl jashtë qytetit të Meksikos ka shpërthyer herë pas here që nga viti 1994, por gjatë javës së kaluar ai ka zhurmuar çdo ditë.

Shkencëtarët kanë regjistruar qindra shpërthime dhe kamerat në internet të trajnuara në vullkan kanë treguar se ai nxjerr materiale inkandeshente. Nga Mexico City, ju mund të shihni një kolonë hiri që ngrihet nga maja.

Emri:  230522142755-01-popocatpetl-volcano-mexico-052023.jpg

Shikime: 417

Madhësia:  19.8 KB
Tymi, hiri dhe shkëmbi i shkrirë derdhen në qiell nga Popocatépetl të dielën, duke paraqitur rreziqe për aviacionin dhe komunitetet më poshtë. Dy aeroporte të qytetit të Meksikos ndaluan përkohësisht funksionimin të shtunën për shkak të rënies së hirit.
Rafael Duran/AFP përmes Getty Images

Ashtu si mali Vezuv në Itali dhe mali i Shën Helenas në shtetin e Uashingtonit, Popocatépetl është një stratovolkan i aftë për shpërthime katastrofike, shpërthyese, i fundit prej të cilëve erdhi rreth vitit 800.

Shkencëtarët në Meksikë thonë se është e pamundur të thuhet se sa do të zgjasë ky aktivitet i ri, ose nëse aktiviteti i fundit mund të çojë në një shpërthim të tillë. Por ata thonë se vullkani 17,700 këmbë, i njohur në vend si El Popo, do të japë mjaft paralajmërim për të evakuuar miliona që mund të jenë në rrezik.

Meksika ka dislokuar rreth 7,000 trupa në rajon për të ndihmuar në përgatitjen për një evakuim nëse është e nevojshme. Më shumë se 25 milionë njerëz jetojnë brenda 60 milje nga kulmi.

Burimi: NPR