Filozofi romano-katolik bëhet orthodhoks
Të rinj amerikanë po i bashkohen kishave ruse duke premtuar 'nivele absurde burrërie'
Nga Lucy Ash
Famullia e Atit Moses McPherson është trefishuar në madhësi brenda 18 muajsh dhe ai ka një numër të madh ndjekësish në internet.
"Shumë njerëz më pyesin: 'Atë Moisi, si mund ta rris burrërinë time në nivele absurde?'"
Në një video në YouTube, një prift po mbështet një formë të mashkullorisë virile dhe të palëkundur.
Xhinset e ngushta, kryqëzimi i këmbëve, përdorimi i hekurit, formësimi i vetullave dhe madje edhe ngrënia e supës janë ndër gjërat që ai i përqesh si shumë femërore.
Ka edhe video të tjera të At Moses McPherson - një baba i fuqishëm me pesë fëmijë - duke ngritur peshë me tingujt e muzikës heavy metal.
Ai u rrit si protestant dhe dikur punoi si çatixhi, por tani shërben si prift në Kishën Orthodhokse Ruse Jashtë Rusisë (ROCOR) në Georgetown, Teksas, një degë e kishës mëmë në Moskë.
ROCOR, një rrjet global me seli në Nju Jork, kohët e fundit është zgjeruar në pjesë të SHBA-së - kryesisht si rezultat i njerëzve që konvertohen nga besime të tjera.
Në gjashtë muajt e fundit, Ati Moisiu ka përgatitur 75 ithtarë të rinj për pagëzim në kishën e tij të Nënës së Zotit, pak në veri të Austin-it.
«Kur unë dhe gruaja ime u konvertuam 20 vjet më parë, e quanim Orthodhoksinë sekretin më të mirëmbajtur, sepse njerëzit thjesht nuk e dinin se çfarë ishte», thotë ai.
"Por gjatë një viti e gjysmë të kaluar, famullia jonë është trefishuar në madhësi."
I konvertuari Theodore - i cili deri vonë i refuzonte të gjitha fetë - ngre pesha tre herë në javë me Atin Moisiun.
Gjatë liturgjisë së së dielës në kishën e Atit Moisiut, jam i befasuar nga numri i burrave në të njëzetat dhe të tridhjetat që luten dhe bëjnë kryqin në pjesën e prapme të nefit, dhe se si kjo fe - me tradita që datojnë që nga shekulli i 4-të pas Krishtit - duket se tërheq të rinj të shqetësuar me jetën në Amerikën moderne.
Inxhinieri i softuerëve, Theodore, më thotë se kishte një punë ëndrrash dhe një grua që e adhuronte, por ndihej bosh brenda, sikur të kishte një vrimë në zemër. Ai beson se shoqëria ka qenë "shumë e ashpër" me burrat dhe vazhdimisht u thotë atyre se kanë gabim. Ai ankohet se burrat kritikohen sepse duan të jenë ata që sigurojnë jetesën dhe të mbështesin një grua që rri në shtëpi.
«Na thuhet se kjo është një marrëdhënie shumë toksike në ditët e sotme», thotë Theodore. «Nuk duhet të jetë kështu».
Pothuajse të gjithë të konvertuarit që takoj kanë zgjedhur t’i shkollojnë fëmijët e tyre në shtëpi, pjesërisht sepse besojnë se gratë duhet t’i japin përparësi familjeve të tyre në vend të karrierës.
Ati John Whiteford, një kryeprift në ROCOR nga Spring, në veri të Hjustonit, thotë se shkollimi në shtëpi siguron një edukim fetar dhe është "një mënyrë për të mbrojtur fëmijët tuaj", duke shmangur çdo bisedë rreth "transgjinizmit, ose 57 gjinive të muajit apo çfarëdo qoftë".
Krahasuar me miliona besimtarë në megakishat ungjillore të Amerikës, numri i të krishterëve orthodhoksë është shumë i vogël - vetëm rreth një përqind e popullsisë. Kjo përfshin Orthodhoksinë Lindore, siç praktikohet në të gjithë Rusinë, Ukrainën, Evropën Lindore dhe Greqinë, si dhe orthodhoksët orientalë nga Lindja e Mesme dhe Afrika.
E themeluar nga priftërinj dhe klerikë që ikën nga Revolucioni Rus në vitin 1917, ROCOR shihet nga shumë si juridiksioni më konservator orthodhoks në SHBA. Megjithatë, kjo bashkësi e vogël fetare është një bashkësi e zhurmshme dhe ajo që po zhvillohet brenda saj pasqyron ndryshime më të gjera politike, veçanërisht pas kthesës dramatike të Presidentit Donald Trump drejt Moskës.
Rritja e vërtetë e numrit të të konvertuarve është e vështirë të përcaktohet në mënyrë sasiore, por të dhënat nga Qendra Kërkimore Pew sugjerojnë se të krishterët orthodhoksë janë 64% meshkuj, nga 46% në vitin 2007.
Një studim më i vogël me 773 të konvertuar duket se e mbështet këtë trend. Shumica e të sapoardhurve janë burra dhe shumë thonë se pandemia i shtyu ata të kërkonin një besim të ri. Ky studim është nga Kisha Orthodhokse në Amerikë (OCA), e cila u themelua nga murgjit rusë në Alaska në fund të shekullit të 18-të dhe tani ka më shumë se 700 famulli, misione, komunitete, manastire dhe institucione në SHBA, Kanada dhe Meksikë që identifikohen si Orthodhokse Ruse.
Profesori Scott Kenworthy, i cili studion historinë dhe mendimin e Krishterimit Orthodhoks Lindor - veçanërisht në Rusinë moderne - thotë se famullia e tij OCA në Cincinnati "është absolutisht plot me njerëz".
Ai ka ndjekur të njëjtën kishë për 24 vjet dhe thotë se numri i famullisë mbeti i qëndrueshëm deri në izolimin për shkak të Covid-it. Që atëherë, ka pasur një fluks të vazhdueshëm të personave që kërkojnë ndihmë dhe njerëzve që përgatiten të pagëzohen, të njohur si katekumenë.
"Ky nuk është vetëm një fenomen i famullisë sime, apo i disa vendeve në Teksas," thotë Prof Kenworthy, "është padyshim diçka më e gjerë."
Hapësira dixhitale është thelbësore në këtë valë të të konvertuarve të rinj. Ati Moisiu ka një numër të madh ndjekësish në internet - kur ai ndan një fotografi të një testi pozitiv shtatzënie në llogarinë e tij në Instagram, ai merr 6,000 pëlqime për njoftimin e ardhjes në jetë të fëmijës së tij të gjashtë.
Por ka dhjetëra podkaste dhe video të tjera të prezantuara nga kleri orthodhoks dhe një ushtri ndjekësish - kryesisht meshkuj.
Ati Moisiu i thotë famullisë të tij se ka dy mënyra për t'i shërbyer Zotit - të jesh murg ose murgeshë, ose të martohesh. Ata që zgjedhin rrugën e dytë duhet të shmangin kontracepsionin dhe të kenë sa më shumë fëmijë të jetë e mundur.
"Më tregoni një shenjtor në historinë e Kishës që ka bekuar ndonjëherë ndonjë lloj kontraceptive", thotë Ati Moisiu. Sa i përket masturbimit - ose asaj që kisha e quan vetë-abuzim - prifti e dënon atë si "patetike dhe joburrërore".
Ati Moisiu thotë se Orthodhoksia "nuk është mashkullore, është thjesht normale", ndërsa "në Perëndim gjithçka është bërë shumë femërore". Disa kisha protestante, beson ai, kujdesen kryesisht për gratë.
«Nuk dua të shkoj në shërbesa që të japin ndjesinë e një koncerti të Taylor Swift», thotë Ati Moisiu. «Nëse e shikon gjuhën e ‘muzikës së adhurimit’, është e gjitha emocion - kjo nuk është për burrat».
Elissa Bjeletich Davis, një ish-protestante që tani i përket Kishës Orthodhokse Greke në Austin, është mësuese e shkollës së së dielës dhe ka podcastin e saj . Ajo thotë se shumë të konvertuar i përkasin "turmës anti-zgjuar" dhe ndonjëherë kanë ide të çuditshme rreth besimit të tyre të ri - veçanërisht ata në Kishën Ruse.
«Ata e shohin si një fe ushtarake, të ngurtë, disiplinore, mashkullore dhe autoritare», thotë Elissa. «Është paksa qesharake. Është pothuajse sikur puritanët e vjetër amerikanë dhe çmenduria e tyre po rishfaqen».
Ish-ateisti Buck filloi të eksploronte Orthodhoksinë Ruse gjatë pandemisë Covid
Buck Johnson ka punuar si zjarrfikës për 25 vjet dhe është prezantues i podkastit Counterflow.
Ai thotë se fillimisht kishte frikë të hynte në Kishën Orthodhokse Ruse lokale, pasi "duket ndryshe, i mbuluar me tatuazhe", por më thotë se u prit me krahë hapur. Ai ishte gjithashtu i impresionuar që kisha qëndroi e hapur gjatë gjithë izolimit për shkak të Covid-it.
I ulur në një divan përpara dy ekraneve gjigante televizive në shtëpinë e tij në Lockhart, ai thotë se besimi i tij i ri po ia ndryshon pikëpamjen për botën.
"Pikëpamjet negative amerikane ndaj Rusisë janë ato që më shqetësojnë", thotë Buck. Ai më thotë se media kryesore, "e trashëguar", paraqet një pamje të shtrembëruar të pushtimit të Ukrainës.
"Mendoj se ka një trashëgimi nga brezi i "boomer"-ave këtu në Amerikë që jetoi gjatë Luftës së Ftohtë", thotë Buck, "dhe nuk e kuptoj tamam pse - por ata thonë se Rusia është e keqe".
Kreu i Kishës Ruse në Moskë, Patriarku Kirill, e ka mbështetur me kokëfortësi pushtimin e Ukrainës, duke e quajtur atë një Luftë të Shenjtë dhe duke shprehur pak dhembshuri për viktimat e saj. Kur e pyes Kryepriftin At John Whiteford për klerikun më të lartë të Rusisë, të cilin shumë e shohin si një luftëdashës, ai më siguron se fjalët e Patriarkut janë shtrembëruar.
Pamjet dhe fotografitë e Putinit duke cituar vargje nga Bibla, duke mbajtur qirinj gjatë shërbesave në Katedralen e Krishtit Shpëtimtar në Moskë dhe duke u zhveshur deri në rroba banje për t'u zhytur në ujin e akullt në Epifani, duket se kanë prekur një tel të zemrës. Disa - në Amerikë dhe vende të tjera - e shohin Rusinë si bastionin e fundit të Krishterimit të vërtetë.
Kryeprifti John Whiteford, i fotografuar me gruan e tij Patricia, thotë se shkollimi në shtëpi është "një mënyrë për të mbrojtur fëmijët tuaj".
Pothuajse një dekadë më parë, një tjetër i konvertuar orthodhoks nga Teksasi që u bë prift, Ati Joseph Gleason, u zhvendos nga Amerika në Borisoglebskiy, një fshat katër orë larg me makinë në veri të Moskës, me gruan dhe tetë fëmijët e tij.
“Rusia nuk ka martesë homoseksuale, nuk ka bashkime civile, është një vend ku mund t’i shkollosh fëmijët në shtëpi dhe – sigurisht – më pëlqen historia mijëvjeçare e krishterimit orthodhoks këtu”, i tha ai një prezantuesi rus të videos.
Ky teksanas me mjekër të hollë është në ballë të një lëvizjeje që i nxit konservatorët të zhvendosen në Rusi. Gushtin e kaluar, Putin prezantoi vizën e përshpejtuar të vlerave të përbashkëta për ata që largohen nga liberalizmi perëndimor.
Në Teksas, Buck më thotë se ai dhe të konvertuarit e tjerë po i kthejnë shpinën kënaqësisë së menjëhershme dhe konsumizmit amerikan.
«Po mendojmë për gjëra afatgjata», thotë Buck, «si traditat, dashuria për familjen, dashuria për komunitetin, dashuria për fqinjët».
"Mendoj se orthodhoksia na përshtatet mirë - dhe veçanërisht në Teksas."
Burimi: BBC
Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 27-05-2025 më 10:54
Po vdisja shpirtërisht si romano-katolik para se të zbuloja Orthodhoksinë
Krijoni Kontakt